MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Számlakérés büfékocsiban

2010. június 16. - Ashi Valkoinen

Panasszal kívánok élni az egyik MÁV büfé kocsit üzemeltető cég, az IC-WAGON Kft (Adószám: 22641526-2-43) ellen, mert a 2010.06.11-én, 17:45-kor a Bp-Keletiből - Pécsre tartó InterCity vonat büfékocsijában nem volt hajlandó az alkalmazott számlát adni, csak 3. felszólításra. A többi utas ezután sem kapott számlát tudtommal.

Az alkalmazott arra hivatkozott, hogy elromlott a számítógépe, és ezért nem tud számlát adni. Csak később tudtam meg, hogy ilyen esetekre van nála számlatömb, és ilyenkor tudtommal kérés nélkül ebből kellene számlát adnia.

Az alkalmazott (napbarnította börű idősebb hölgy) először kijött a pénzért az asztalomhoz, és kérte a pénzt. Oda is adtam, és el is ment volna számla átadása nélkül, ha nem szólok rá. Ekkor ott hagyta a pénzt, és elment.

Amikor visszatért, közölte, hogy elromlott a számítógép, nem tud számlát adni, majd elvette a pénzem az asztalról és ismét elindult. Ekkor ismét rászóltam, hogy ha nem ad számlát, akkor a rendőrséget hívom ki. Erre kezdett felháborodni, mire közöltem vele, hogy amikor valaki megpróbálja elcsalni a számlát, az jobb ha "kussol", mert csak felbőszíti a vendéget. Na ettől teljesen begőzölt, hogy én hogy merek vele így beszélni (érdekes, a számlaadás elmulasztása nem bőszítette fel ennyire), és közölte, hogy húzzak el, mert lejárt a 40 perc tartózkodási idő.

Ekkor végignéztem a többi vendég asztalán, senki nem kapott számlát, de a többi utast ez nem zavarta, úgy látszik kevésbé tudatos vásárlók.

A hölgy elkergetett, mondván, hogy egész úton csak filmet nézek a laptopomon, "gubbasztok a seggemen" és lejárt a 40 perc. Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy ha neki szabad sértegetnie, akkor az imént félreértelmezett mondatomon miért húzta fel magát. Az összes többi utas is több, mint egy órája ült a kocsiban, de csak engem kergetett el a nő.

Az utasok "szegény" alkalmazott pártját fogták, szerintük valószínűleg rendben van, hogy a veszteséges állami vonaton egy büfés számla nélkül árusít, anélkül, hogy egy halvány "elnézést" szó elhagyná a száját.

Üdvözlettel,
Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr482085509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsika1234 2010.06.16. 11:23:39

nyugtáról beszélünk, ugye?

Giraffa 2010.06.16. 11:29:47

Valószínűleg nyugtáról van szó. Az APEH-nél kell bejelenteni, hogy nem kaptál.

Az automaták (üdítő, szendvics, jegy, stb.) se adnak nyugtát. Ott azt hiszem valahogy máshogy működik a mutyi. :)

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.16. 11:39:23

@Giraffa:
Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: áfa-törvény) 43. § (1) és 70. § (1) bekezdése alapján az adóalanyok (a szerencsejáték-szolgáltatás, az újság-, folyóirat-árusítás és a kezelőszemélyzet nélküli automatából teljesített termékértékesítés, illetve kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés igénybevételével regisztrált szolgáltatás kivételével) számlaadásra vagy nyugtaadásra kötelezettek.

Tehát a kivételként felsorolt értékesítési formáknak az adótörvény ad felmentést a nyugtaadási kötelezettség alól.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.06.16. 15:08:57

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:

"az újság-, folyóirat-árusítás"

Érdekes, én az újságosnál szoktam blokkot kapni. Ezek szerint nem élnek a lehetőséggel.

Pretoryan 2010.06.16. 15:18:28

Valószínű nyugtára gondolt az utas, de ha valakinek számla igénye lenne, azt is ki kell tudni elégíteni.

Pretoryan 2010.06.16. 15:19:19

amúgy szakmailag, a 40 perces szabály igaz, ez ki van vhova téve, el lehet olvasni?

Adani 2010.06.16. 17:39:02

@Pretoryan:

Az engem is érdekelne.

Szokás kizavarni a büfékocsiból ha nm fogyasztasz. De elvileg megteheted, h veszel vmi relatíve olcsót pl. ásványvizet aztán minden cseppjét hosszasan kiélvezed.

jubilleum 2010.06.16. 18:21:57

off:
milyen férfi vagy hogy elkerget egy nő? :D

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.17. 09:11:22

@Giraffa:
Miért feltételezed rögtön a mutyit?
Az, hogy nem ad számlát nem jelenti rögtön, hogy nem adózik, csak nem a számlák alapján, hanem pl. a gép adómemóriába menti az eladott termékeket, és azalapján adózik.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.06.17. 12:56:29

@Adani: Mondjuk nem értem ezt a 40 perces szabályt. Elég bunkó egy megoldás. Valami olyasmi kéne, hogy ha nem fogyasztasz és kezd betelni az étkezőkocsi akkor odajönnek, hogy elnézést, kezdünk megtelni és a többi utas is szeretne valamit enni-inni. Ha üres a büfékocsi, akkor kit zavar, hogy valaki épp oda ül, akár fogaszt, akár nem.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.17. 13:33:59

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
Mutass már egy éttermet ahol tolerálják, hogy Te beülsz de nem fogyasztasz semmit...
Naugye.
Itt pont ugyanezért nem engedik.

Csigorin 2010.06.17. 13:49:51

Az nem derült ki hogy mi a fasznak neki a számla... Utálom az ilyeneket, semmire se tudják használni, de azért kérik csak hogy húzzák az időt meg faszkodjanak

eml 2010.06.17. 14:18:21

@Csigorin:
Ettől még létezik a nyugtaadási kötelezettség.

Michael Collins 2010.06.17. 16:56:59

@Csigorin: Én speciel azért rakom el a számlákat, hogy 2-3 nap múlva tudjam mennyit és hol költöttem, illetve hogy letudjam ellenőrizni, hogy jól számoltak e! Ja és a számla nem feltétlenül ÁFÁ-s számlát jelent!

Adani 2010.06.17. 17:18:10

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:

Na igen sok helyen még azt se engedik ,h a WC-t használd csak ha előtte fogyasztottál. Na persze ha sürgős akkor próbáljon feltartóztatni. :) Max. mondanám ,h ok egy pohár ásványvizet kérnék ,de akár utánam is hozhatja, mert sietek. :)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.06.18. 17:35:59

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Igazad van, csakhogy az étkezőkocsi rohadtul nem egy külön étterem, hanem a vonat része. Nyilván ha valaki kajálni akar, akkor legyen lehetősége rá. Ha nincs helye olyan emberek miatt akik nem fogyasztanak, akkor meg kell őket kérni hogy irány vissza a normál kocsiba. Ezt én inkább úgy képzelném el, mint egy pláza kajás részét. Vannak ugye az éttermek körbe, középen pedig jó sok szék/asztal. Senki nem piszkál, ha oda leülök, mert várok valakit, esetleg a foci VB-t nézem ott a kivetítőn. A vonaton nyilván kevesebb a hely, tehát itt néha rá kell szólni azokra akik csak azért ülnek ott, mert pl van asztal és elfér rajta a laptop. Szolgáltatói szemlélet kolléga, különben beszánthatjuk a vasutat és felszórhatjuk a helyét sóval. Ha van szabad asztal, nézzen filmet (fülhallgatóval), kit zavar? Ha nincs szabad asztal, akkor meg kell kérni, hogy "Elnézést Hölgyem/Uram, az étkezőkocsiban ül, amennyiben nem kíván semmit fogyasztani, kérem fáradjon vissza a másik kocsiba." Igen, így. Nem 40 percezve. Ha én lennék a főnöke egy ilyen arrogáns bunkó embernek, aki a 40 percen pattogva szabályosan elzavarja az utast, akár jogosan, akár feleslegesen (ha van hely) úgy rúgnám ki a francba, hogy a lába nem éri a földet. Házi feladat, írd le 50szer, hogy "MI AZ UTASBÓL ÉLÜNK."

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.18. 17:54:02

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Az a bibi, hogy pöppet el vagy tévelyedve...
Az étkezőkocsi igenis egy étterem, ami momentán mozgó étterem. A MÁV-nak sok köze nincs hozzá, a kocsi az övé, amit bérel tőle egy cég, ami maga adja rá a személyzetet, a termékeket, meg mindent.
Épp ezért is nincs a Start üzletszabályzatában a 40 perces szabály, ezt valószínűleg a cég határozta meg, aki üzemelteti az étkezőkocsit. Valószínűleg neki nem éri meg az, hogy oda beül 20 ember, amiből senki nem fogyaszt semmit, de utánuk az asztalt újra rendbe kell tenni, pakolni kell, stb.

Üldögélésre a vonat ülőkocsijai vannak kitalálva, az étkezőkocsi pedig étel-ital fogasztásra.
Nyilván az üzemeltetőnek érdeke, hogy a fogyasztó vendégei nyugodt, kellemes körülmények között étkezzenek, ez mondjuk abszolút nem teljesülne, ha a kocsi tele lenne, és a fogyasztani kívánó utasnak úgy állítanak fel valakit, hogy le tudjon ülni...
Úgyhogy ez még viccnek is rossz.

Normál étterembe se ülhetsz be úgy, hogy nem fogasztasz semmit, mondván, majd felállsz ha jön fizető vedég...

Amúgy annó a Dacian az E-Express emberei is kiküldték az ÖBB-s étkezőkocsiból a nemfogyasztó vendégeket, holott üres volt a kocsi...

Persze ettől függetlenül a dolgozó még egy tahó volt, és az üzemeltetőnek lépnie kellene ellene, de momentán abban, hogy ha nem fogyaszt kiküldene bárkit is, maximálisan igaza lenne.

Házi feldat:
Leírnod 50-szer, hogy:
"MEGÉRTETTEM, HOGY AZ ÉTKEZŐKOCSI EGY ÉTTEREM, FOGYASZTÁS NÉLKÜLI ÜLDÖGÉLÉSRE AZ ÜLŐKOCSI SZOLGÁL."

eml 2010.06.18. 17:59:06

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:
"Az étkezőkocsi igenis egy étterem, ami momentán mozgó étterem. A MÁV-nak sok köze nincs hozzá, a kocsi az övé, amit bérel tőle egy cég, ami maga adja rá a személyzetet, a termékeket, meg mindent. "

A MÁV alvállalkozója/bérlője/partnere adócsalást követ el. Szerződést azonnali hatállyal felbontani, mivel rossz fényt vet a MÁV-ra.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.18. 20:09:35

@eml:
Most te kevered a szezont a fazonnal.
Az adócsalás tényét senki nem vitatta, egyértelmű miért nem akart számlát adni.
Amire válaszoltál, ott a 40 perces használatról van szó.

Amúgy sajos a MÁV-nak elég kevés köze van ahhoz, hogy egy cég a bérleményében ad-e számlát vagy sem. Ehhez az adóhatóságnak van igen sok köze, ha van eszük, és nem fizetik le őket, akkor arratévednek mondjuk ellenőrizni 1-et, kettőt...

Ha neked van egy üzlethelyiséged, amit bérbe adsz, neked se sok közöd van ahhoz, hogy ott a bérlő ad-e számlát vagy sem...

eml 2010.06.18. 23:34:35

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:
Csak gondoltam kiemelem az adócsalást.

Egyébként az utas felszáll, elmegy a büfékocsiba, és ha nem jó amit ott tapasztal, mivel büfékocsiról van szó, ezért azt a MÁV-val azonosítja. Főleg, hogy az étkezőkocsi oldalán is MÁV logó van.

Ezért a MÁV, ha akarná, előírhatná a saját imidzsének (sic!) a védelmében, hogy ezek a dolgok szerződésbontáshoz vezetnek.

Léteznek ilyen jellegű bérleményszerződések, magam is több ilyenről tudok.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.06.19. 10:02:52

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:
Ez szerződés kérdése szerintem. A MÁV-Start kocsija, a MÁV-Start logójával az oldalán, és ha szar a kaja, bunkó a személyzet, akármi van ami nem tetszik, az utas a MÁV-Startot okolja, mert nem érdekli, hogy alvállalkozó vagy sem. Egyébként általában középre van besorozva a kocsi. Mutass már egy éttermet aminél nem akadnának ki, ha átjáróháznak használod. :) Jó ez csak piszkálódás.
Természetesen igazad van abban, hogy nem akkor kel felállítani valakit, amikor valaki fogyasztana, az azért elég gáz lenne, de mondjuk amíg van 1-2 szabad asztal addig a többi lehetne ilyen szabad felhasználású valami. Félreérthető voltam, nem úgy értettem, hogy meg kell várni míg minden asztal foglalt lesz. Az, hogy egy kis filmnézés után kb 2 mozdulattal meg kell igazítani a terítőt az meg ne fájjon már a tisztelt személyzetnek munkaidőben. A bezzegezést meg kéretik olyan szintig fokozni amíg van értelme. Az, hogy az ÖBB is kizavar az nem jelenti azt, hogy van értelme. Azaz ott még talán, mert náluk kicsit több asztalos-konnektoros ülőhelyes IC kocsi futkározik mint mifelénk az a 10 darab.

Kopi3.14 2010.06.19. 18:22:33

Nem tudom, nekem belül sehonnan nem jön le, hogy nem MÁV-os, MÁV-Startos lenne a büfékocsi. Lehet nem nagyon akarják magukat reklámozni.

chachi 2010.06.19. 19:31:00

@Kopi3.14:
Ki vannak adva szerződésbe évek óta.A hajdani Utasellátót belföldi járatokon felejtsétek el.Nagyon karcsú a forgalmuk,örül a MÁV,ha valaki kiveszi.Nem tolonganak értük.

Utazgatóó 2010.06.19. 23:45:43

Kár,hogy nem a Start,vagy annak egy "utasellátó szolgálata" üzemelteti közvetlen az étkezőkocsikat.Olcsóbb árak lennének,egységesebb megjelenés mind az árak mind az áruválaszték tekintetében,és akár megérné egy Nyugati-Záhony sebes / gyorsvonatra is tenni büfékocsit.Hova lett a sok régi körablakos büfékocsi?!

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.06.20. 00:02:52

@Utazgatóó:
Azért a spanyolviaszt nem te találtad fel, tavaly volt a fürdősvonatokban étkezőkocsi, megkockáztatom, van idén is... :-)

chachi 2010.06.20. 00:26:45

@Utazgatóó:
Ó,a régi büfékocsik.Tele kiskatonákkal,meg a hetente ingázó sok szabolcsi melóssal.Akkor nem azt kérték,hogy legalább fogyasszon valamit,hanem azt,hogy többet ne.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.06.21. 07:49:13

apeh.hu/kapcsolat/panasziroda

Tisztelt APEH!

Szeretnék bejelentést tenni az alábbi cikk alapján:

megintallunkvazze.blog.hu/2010/06/16/szamlakeres_bufekocsiban

Mellesleg jelezném, hogy jómagam sem kaptam soha semmilyen számlát/blokkot sem más nyugtát a Budapest és Szombathely között mozgó IC vonatok büfékocsijainak egyikén sem. Érdeklődnék, hogy a MÁV alvállalkozóinak nem kötelező a nyugta adása, vagy csak soha nem ellenőrzik őket?

Tisztelettel:

Szekuriti Blogger

-----------------------

"Közérdekű bejelentést névvel ellátva, illetve névtelenül is tehet. Amennyiben nem, vagy hiányosan adja meg a fenti táblázatban megjelölt nevére és postai levelezési címére vonatkozó adatait, úgy közérdekű bejelentését névtelenként kezeljük, amelynek kivizsgálása a 2004. XXIX. törvény 142.§ (6) bekezdése alapján mellőzhető. Ha bejelentését mégis névvel ellátott módon kívánja megküldeni, úgy szíveskedjen a hiányzó adatokat is kitölteni. A kitöltést a "Mégse" gombra való kattintást követően pótolhatja."

charlie 2010.06.21. 19:19:45

@chachi: mondjuk ha nem irreális bérleti díjat kérnének érte és nem központilag szabályoznák be a nemzetközi árakat... inkább rohadjon a kocsi állásába.

charlie 2010.06.21. 19:20:57

@Utazgatóó: most is megérné ablakos vonatra tenni, de az utasellátó nem akarja. olcsó árakkal egy balatoni vonatra simán megérné. de mondok neked jobbat, hálókocsis vonaton nincs, ami tömve van emberekkel, míg az üresen menő ic-re meg berakják. és ezt az utasellátó meg a máv találja ki, hogy hol legyen és hol nem.

tyuki69 2010.08.03. 15:59:02

Kedves Gábor!

Az első kérdésem az lenne ha nem kapott számlát/nyugtát honnan tudja a vállalkozó adószámát?Mivel tudja bizonyítani az állításait?Arra nem gondolt,hogy ha alaptalanul megvádol valakit az elveszti a munkahelyét és a becsületét?Mivel vádjai alaptalanok és nem felelnek meg a valóságnak megkérem,hogy vonja vissza a vádjait.Amennyiben ezt nem teszi meg, hivatalos eljárás fog indulni Őn ellen.Mivel nem csak a dolgozót hanem a céget is lejáratta.Kíváncsian várom a válaszát!

Ákibard! 2010.08.06. 13:58:36

@tyuki69:
Esetleg tán érintett vagy az ügyben?
Ha igen miért nem konkrétumokkal véded meg magad/cégedet miért csak vagdalkozol?
Milyen hivatalos eljárást fogsz indítani a postoló ellen?
Feljelentést teszel egy Gábor ellen aki a akármi@freemail.hu cről írt egy levelet?
Ha érintett vagy kíváncsan várjuk az itt álló dolgok cáfolatát, nem egyszer derült már ki, hogy ferdített a levélíró. De akkor cáfold meg, és ne nevettséges feljelentésekkel vagdalkozz, szerintem.

Ákibard! 2010.08.06. 14:01:04

Amúgy az alábbi adatokat 3 perc Googlezás után találtam meg, a cégközlönyben:

01 09 937068
ICWAGON
Vendéglátó, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt
Felelősségű Társaság (1205 Budapest, Valéria utca 15. fszt
5.; [22641526243])
32. 107006842251070351100005
CIB Bank Zrt. Baross téri Fiók (1077 Budapest Baross tér
17.; 01 10 041004)
A számlanyitás dátuma: 2010. 03. 31.
Bejegyezve: 2010. 06. 14.
2010. 06. 14.

tyuki69 2010.08.08. 18:39:12

@Ákibard!: Úgy gondolod,hogy nekem kellene bizonyitanom az állitásaimat?Nem inkább annak aki ezt a mocskolódó levelet irta?Név és cim nélkül?Én ott voltam amikor ez történt.Mondahatni szem és fül tanúja voltam az esetnek.Egyáltalán nem igy történt,ahogy a levéliró ecsetelte.Persze könnyü a számitógép billenytyüje mögé bújva másokat rágalmazni.Ő biztos mindig mindenhol 100%ot nyújt és mindenben tökéletesen cselekszik.Soha nincs rossz napja és olyan,hogy egy pénztárgép elromlik számára elképzelhetetlen!De én nem akarok erre a szintre lesülyedni, nem fogok belemenni semilyen vitába!

Ákibard! 2010.08.08. 19:43:25

@tyuki69:
Igen, így gondolom. Mert Te is név és cím nélkül a billentyűzet mögé állva állítasz valamit amit ugyancsak nem tudsz igazolni, ahogy a levélíró sem.
És szavaidból eléggé úgy tűnik, hogy mintha te lennél az érintett nem?
Vagy tényleg ennyire jó lelkű ember lennél, hogy ismeretlenül is megvédesz egy embert, sőt még hivatalos eljárást is indítanál egy ismeretlenért? :-))) Naneee :)

Ha tényleg érintett vagy és biztos vagy a dolgodban miért nem cáfolod meg a leírtakat?
Vagy ha nem vagy érintett de ott voltál, akkor is miért nem cáfolod meg ha szerinted nem így volt?
süti beállítások módosítása