MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Megint egy értelmes szabály

2015. július 24. - Vittore.

kutya_vonat.jpg

Azon lehet vitatkozni, hogy való-e kutya a vonatra, vagy sem, de mai beküldőnk egy érdekességre mutat rá levelében. Két ugyanolyan típusú kocsi egyikében lehet kutyát szállítani, a másikban nem, csak azért, mert az egyik helyjegyes. Biztos jól végiggondolták ezt a szabályozást a vasútnál?

Kedves Máv Blog!

A mai nap (július 4. - bocsi a késésért, a szerkesztő) szerettem volna helyjegyet venni a kedden induló Balaton Expressz 7:30 kor induló vonatra. Idén a kedves MÁV bevezette, hogy nem lehet élő állatot szállítani helyjegy köteles vonatokon még akkor sem ha az csak 2.osztályú.

A nyaralásra mindig visszük magunkkal a kutyát is hisz Ő is családtag és eddig mindig ugyanezzel a vonattal mentünk le. Teljesen fel vagyok háborodva, hogy nekem egy kutyával miért kell majdnem 3 órát utaznom egy UGYANOLYAN (H-Start Byee 21-55) 2. osztályú kocsival a Balatonra, mint ami a 2 órás menetidővel közlekedő expressz vonaton is van.

A pénztárnál a 8:05 kor induló vonatot ajánlották ami 2:47 perc alatt van lent Balatonlellén, míg az Expressz amivel eddig is közlekedtem az előző években 2:03 perc alatt van lent. Azt eddig megértettem, hogy se 1. se 2. osztályú InterCity kocsira nem vihető föl, mert az nagyon flancos (néha nem megy a klíma, ablakot se lehet nyitni) és zavarná az elit utazóközönséget, de, hogy egy ugyanolyan kocsira nem tudok felszállni az már nevetséges. Természetesen a vonaton utazhatnak részegek, hangoskodók néha néha a felszálló részben cigizhetnek is de egy kulturált tiszta kutyával már nem lehet felszállni.

(Itt lehet megnézni, hogy ami a Balaton Expressz vonatra van kapcsolva H-Start Byee 21-55 2. osztályú kocsitípus ugyanaz, mint ami a S 18502 vonatra  is kapcsolt kocsik
http://www.vonatosszeallitas.hu/30vonal_2015_nyar.html)

Szeretném kérni a kedves máv blogot, hogy járjanak utána, hogy miért diszkriminálják a kutyás utasokat. Előre is köszönöm!

Egy felháborodott utas

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr787651624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2015.07.24. 16:25:57

Állatokat csak a Magyar Állat Vasutakon MÁV lehet szállítani.
Sajnos annak is nézik az embereket.

Darth Revan 2015.07.24. 17:22:01

ezt meg hany helyre irja meg? ez a szabaly, irjon a mavnak, ha szeretne, hogy megvaltozzon.

telekigy 2015.07.24. 17:35:10

És ha elefántod vagy krokodilod van, akkor mi a helyzet? A kutya ne utazzon vonaton. Aki nem akarja otthon hagyni a kutyáját, az ne utazzon vonaton. Én 3 évig a Bp. Nyugati és Esztergom között ingyen utaztattam a qtyámat.

Izo 2015.07.24. 22:33:10

Ahogy a humorista mondta: Számomra a MÁV összes szabálya szent és érthetetlen.
Amúgy a vonat részben arra való, hogy olyan dolgokat is el tudjon vinni az ember, amit buszon nem tud.
Én azon vagyok felháborodva, hogy az összes IC-ről leszedték a kerékpárszállító kocsit. Így aztán minden távolabbi úticél jelentős időtöbblettel érhető el biciklivel. Ráadásul általában a csatlakozásokat is az IC-hez igazítják. (Tény, hogy a sima vonathoz nem is lehet semmit igazítani.) Szóval hiába közlekedne az ember környezetbarátan, nem hagyják.
Ha már az értelmes szabályoknál járunk: múltkor úgy jártam, hogy a kalauz nem engedte a WC-vel szemközti nagy üres helyre rakni a biciklit, mert az a szabály, hogy az utolsó peronon kell szállítani. Igaz, hogy ott jobban útban volt és rögzíteni sem lehetett, de hát a szabály az szabály.

N48 2015.07.24. 22:58:18

A 7:30-ason egyszer én vittem kutyát (a kalauz még segített is felrakni), de aztán egyszer a pénztárban szóltak, hogy helyjegyesre nem lehet kutyával felszállni.
Mondjuk annyi értelme lehet a tiltásnak, hogy ha helyjegy van, akkor aki nem szeretne kutya mellé ülni és mégis oda kap jegyet, az nem tud máshová ülni...

v2peti 2015.07.26. 12:55:44

Kerékpárszállítás: Az IC-kiről leszedni a bicajos kocsit, egy ldióta, és abszolút érthetetlen lépés volt. A Magyar Kerékpáros Klubnak vagy bármelyik biciklis szervezetnek kellett volna ez ellen tiltakoznia. Amúgy a VEKE is bírálta ezt az intézkedést. :( Pedig ott talán még talán a kutyaszállítás is megoldható lenne, ha a kocsiba nem adnak el helyjegyet, és nincs zsúfoltság.

v2peti 2015.07.26. 12:57:13

Na meg egy 4-es boxban 4-en ültök, te ablak mellett, a kutyás ablak mellett, Mellettetek ülnek, Hová rakod a lábadat? A kutyára?

Lóhering a fattyúlovag 2015.08.03. 01:44:28

Csak így tovább kedves Miért Állunk Vazze!
Én és a családom már évek óta tudomásul vettük a gyengéd célzásokat és mindenhova kocsival megyünk. (4 felnőtt + két nagytestű kutya) Ennyivel kevesebb izgága mindenféle perverz kívánsággal (pl tiszta ülés, használható WC, tetszés szerint működtethető szellőzés) zavargó utas zavarja az önök nyugalmas életét.
(és már két embernek is olcsóbb, pedig nem Suzukival járok)
süti beállítások módosítása