MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Örüljek, amiért nem órákat késett a vonat

2015. augusztus 12. - Vittore.

keses_1.jpg

Sziasztok!

Valószínű már röhejes a már megint késik a máv sztori, de gondoltam megosztom veletek ami ma történt.

Ma Dunaújvárosból Budapestre akartam jönni (illetve jöttem is...) a 16:34-kor induló vonattal. Az állomásra már jó előre kiértünk a férjemmel mivel bicikli is volt velem, gondoltam jobb, ha előbb ottvagyunk, rendesen és időben fel tudjuk tenni a kerékpárt a vonatra.

Miután megvettük a jegyeket volt még 15 percünk a vonat tervezett indulásáig. 16:34-kor kellett volna indulnia.

16:30 volt, mikor bemondták a hangosbemondóban,hogy a vonat előreláthatólag 25 percet késni fog. Szenzációs! Aszalódjunk a 40 fokban tovább. Mindegy.

Nagy nehezen megérkezett a vonat. Felszálltunk a biciklit is rendesen lekötöztük. Miután elindultunk, jött a kalauz és közölte, hogy Pusztaszabolcson át kell majd szállnunk (soha nem kellett a dunaújvárosi vonatokról átszállni). Kérdezzük miért? Mert rossz a vonat kedves. Hangzott a válasz. Mármint, hogy ez amin ülünk most? Mondja, igen. Kiváló ...

Pusztaszabolcson végül átszálltunk, bicikli megint elrendezve, nehezen indultunk is. A Kelenföldi pályaudvarra 17:54-kor kellett volna megérkeznie a vonatnak, ehhez képest 18:37-kor érkezett meg. Ha jól, számolom, ez 43 perc késés. Csak halkan teszem hozzá, hogy Dunaújvárosból Budapestig másfél órás a vonatút. A kalauz annyit mondott, hogy ha gondoljuk menjünk a pénztárhoz és kérjük vissza jegy árának egy részét mert 25 perc után már vissszajár.

A Kelenföldi pályaudvar pénztárában a "hölgy" arrogánsan közölte, hogy ők ezzel nem foglalkoznak, menjek át a Keleti Pályaudvarra és ott intézzem el, különben meg mit akarok, nem órákat késett a vonat. Jaaaa, hogy már annak is örülni kell, hogy csak 43 percet késett  a vonat???

Átmentem a Keleti pályaudvarra. Ott az információban a másik igen kedves hölgy felvilágosított, hogy csak akkor jár a kártérítés, ha hely vagy pótjegyem is volt illetve 30 perc után a jegy árának 25%-a. Mivel Dunaújvárosból csak és kizárólag személyvonat jön Budapestre, esély sincs arra, hogy bármilyen kártérítést benyújtsak.

Az, hogy egy esti munkám (fordító vagyok) kútba esett, senkit nem érdekel. Egész egyszerűen röhej, ami a mávnál megy! 43 perc késés esetén elintézik annyival, hogy örüljek amiért nem órákat késett a vonat ...

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr407702024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NastroAzzurro 2015.08.13. 10:15:35

A teljes árú jegy 25% kb 370ft, ezért képes voltál átmenni a keletibe? :D

öreg baka nem rakéta 2015.08.13. 10:49:05

@NastroAzzurro:
Tudod, ha minden szart elfogadsz, beletörődsz, akkor mi lesz? Nem a 370 forint, hanem az elv. Van ugye egy menetrend. Van a dolgod, amit elintéznél. Veszel jegyet a menetrend szerinti vonatra, Aztán minden felborul, mert a menetrend szerinti majd jön, majd megérkezik, a terved/munkád ugrik. Alkalmasint sok pénzt buksz. Tudod, így nem lehet sem munkába járni, sem ügyintézni, sem szórakozni. Ha van a menetrend, akkor azt be kell tartani, nem csak egy terv, amit felboríthatunk. (extrém eseteket kivéve:))
Igazad van, törődj bele, legközelebb még szarabb lesz:))

a fidesz csak lopni tud 2015.08.13. 11:17:06

43 perc késés után tekersz vagy egy órát a Keleti felé, hogy visszakapj 300 forintot? Téged sem az eszedért szeretnek.
Mennyi a fordítók órabére? Hazamész, elkezded a munkádat és tíz perc alatt megkeresed.

Csak szólok, budapesti viszonylatban ha rosszul fogod ki egy hosszabb úton a BKV érkezését és minden az orrod elől megy el, lazán nő ennyivel az utazás ideje. Főleg ha egy 25 perces követési idejű járatból beleesik az útba vagy 3 darab, akkor nézhetsz mint a moziban.

NastroAzzurro 2015.08.13. 11:32:33

@öreg baka nem rakéta: arra céloztam, hogy kb semmit nem nyert vele mivel egy menetjegy 350Ft ezt most el is bukta. Értem , hogy megvédte az igazát, de ezt Kelenföldön is megtehette volna. Miért hitte el, hogy a Keletiben megkapja a 25% ot? A MÁV eleve sosem pontos úgy kell kalkulálni vele.

öreg baka nem rakéta 2015.08.13. 12:00:17

@NastroAzzurro: Ha úgy gondolod, akkor ne menj az igazadért, törődj bele, hogy át van baccva a fejed. Nem arról szól a dolog, hogy mennyi idő alatt keresi meg az elvesztett pénzt. Mivel Kelenföldön a hivatalos azt mondta, menjen a Keletibe, nem ő tehet erről. Ha beletörődsz, akkor alkalmazz olyan vidéki dolgozót, aki vagy beér a munkahelyére, vagy nem És mindezt magyarázd meg a megrendelődnek, hogy a MÁV miatt nem lett kész, amit vállaltál.
Ha nem teszel ellene semmit, ne csodálkozz, hogy átvernek:))
És, igen erre a tesze-tosza magatartásra alapoznak, hogy úgy sem mész utána:))

vanRob 2015.08.13. 12:10:40

Néha elvisszük a gyerekeket vonatozni, hogy lássák ilyen is van, de utazni, vagy célirányosan eljutni egyik helyről a másikra csakis kocsival. Kényelmesebb is olcsóbb is.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.08.13. 12:17:25

@NastroAzzurro: Ha probléma van, mindig reklamálni kell, különben úgy marad, és örökre probléma lesz. Én már reklamáltam 28 ft-ért is, és még a blogomon is megírtam.

öreg baka nem rakéta 2015.08.13. 12:20:24

@Hujber Tünde: Ezt kellene megérteni, de úgy látom, többeknek nem megy. Jó, ha nyakig, szájszélig ér, csak ne mozogj, mert felcsap. :))

Rwindx 2015.08.13. 12:38:33

Ez semmi, múltkor a barátnőm első osztályra vett jegyet 120km-re a szegedi IC-re, hogy legalább le tudjon ülni, mert úgy gondolta tömeg lesz a vonaton. Nos a kedves (ja nem, tetves) MÁV az első osztályra úgy adott el helyjegyet, hogy nem is voltak olyan helyek a vonaton, kb 20 ember állt. Amikor szóvá tette, hogy akkor téritsék vissza a 2.osztály és az 1. osztály különbözetét, még a MÁV-os picsának állt feljebb. Arról hogy az a vonat akárhányszor megyek ki elé mindig késik visszafele, már bele sem mennék.

Fel kellene szántani és bedózerolni az egészet a francba.

NastroAzzurro 2015.08.13. 12:39:41

Persze reklamálni kell ezt nem tagadom szoktam én is. :) De akkor beleadok mindent és a végére járok. Nem csak beírok egy panasz blogra. A posztoló miért nem kereste meg az idevonatkozó törvényt? Dokumentálva hivatalosan vigye végig a folyamatot. Akár a Máv fővezérhez is eljuttatni a dokumentumokat addig verni az asztalt amíg ki nem fizetik neki az a 370Ft-ot. Utána nyugodtan hátradőlhet. De ez mennyi energiába és pénzbe is kerül? Egy fecske nem csinál nyarat de nyilván mindenki más is aki azon a vonaton utazott így járt . Keresse meg az utastársait és reklamáljanak közösen. Sok lúd mávot győz.

öreg baka nem rakéta 2015.08.13. 12:48:59

@NastroAzzurro: Talán továbbviszi, de igazán nem derül ki, hogy mikori a sztori, és mikori a reklamáció, folytatja-e vagy beleunt. Azt se felejtsd el, hogy mint minden tesze-tosza társaságnál, itt is a 30 napos válaszadási a határidő, ami szinte ellehetetleníti a pontos tájékoztatást, érdeklődést.

Csak beugrottam 2015.08.13. 13:42:23

43 perc? A Hatvani vonalon napok óta törölnek járatokat, kimegyek a Keletibe és órákat lopnak el az életemből ,mert a törölt vonat után a következő is 40-50 percet késik !!!Persze a bérlet ára nem csökken !!!
Igaza volt Hofinak a MÁV 5 ellensége: a 4 évszak meg az utasok.

Eszter8826 2015.08.13. 13:52:11

Fuuuuuuuuu, szerintem csináld meg a jogsit (Ha van akkor meg használd) és vegyél valami autót amivel járhatsz, mert azért ez így nagyon cumi....
Nem időben odaérni ha v.mi megbeszélt dolog volt.....(nem tudom, mennyire gyakori, hogy így el kell menned v.hova 100 km-el arrébb tolmácsolni, vagy inkább otthon csinálod, de ha az előbbi gyakoribb mint az utóbbi, akkor érdemes elgondolkodni az autón.
Nem csak téged szivattak meg, hanem azt is akinek fordítani kellett volna (természetesen NEM a te hibádból, vagy mulasztásod miatt, hanem mert a sz.r MÁV a karbantartáson spórol.) de a végeredmény ugyanaz.

dthoreau (törölt) 2015.08.13. 14:14:34

Rendszeres vonatozóként meggyőződésem, hogy ezeknek a helyzeteknek az emberséges kezelése a MÁV részéről nem csak a technikai körülményektől függ (romhalmaz infrastruktúra, rossz állapotú pályák, felsővezeték stb.), hanem az alapvető vasutas attitűdtől is. Végre el kellene magyarázni a jegykezelőknek, a pénztárosnak stb., hogy nekik a munka az nem jár, hanem egyszerűen azért van állásuk, mert mi adófizetőként támogatjuk a MÁV-ot, és utasként megvesszük a jegyet. Úgy tűnik, ez a hozzáállás mélyen gyökerezik a MÁV vállalati kultúrájában és nagyon változtatni nem lehet (nem beszélve az olyan további sajátosságokról, mint pl. a folyamatos felelősségelhárítás, ami szintén a MÁV-kultúra sajátja, beleértve pl. még a hangostájékoztatást is, ahol sosem felejtik megemlíteni, hogy a "külföldi késés miatt" késik a vonat, és még lehetne sorolni a példákat...) Nem akarok persze általánosítani, és nem akarom letagadni, hogy amióta vasutazok, mennyit változott jó irányba a vasút, de az alapokkal továbbra is gond van és még fényévekre vagyunk a szolgáltatási szemlélettől.

Amarant 2015.08.13. 15:14:03

@Csak beugrottam: ezt csak megerősíteni tudom, csak még azzal is tudják fokozni, hogy Gödöllő Állami Telepeken óránként egy vonat áll meg, már ha az jön... A Gödöllőről induló vagy oda menő vonatok nem... ezt magyarázza meg valaki, hogy miért???? Rendszeresen késünk a munkából, vagy hazafelé órákig tart az utazás

biododírium 2015.08.13. 15:47:34

Fontos melót nem bíz az ember általánosan késő vonatokra vagy nem is volt olyan fontos az a meló. Gondolom vmi kirándulásból jöhettek, mert kizártnak tartom, hogy vki fordítói melóhoz vonat+bringával menjen :)
A történet szerint nem sima késés volt, hanem hiba miatt mindenkinek át kellett szállnia, ergo evidens, hogy később ér bárhova. Ha csak emiatt késte le a melót, akkor így járt. Autópálya is bármikor beállhat baleset miatt.

Ez olyan evidencia helyzet, mintha vki azért panaszkodna egy blogon, mert vasárnap este 40perc helyett 90perc alatt ért csak haza Balatonról Budapestre, mert beállt az M7-es. Be kell kalkulálni, ha időre megyünk. 43 perc vonatkésés miatt ugró meló nem mutat semmi bekalkulálástl

lombozódó 2015.08.13. 16:31:49

@biododírium: Hát te hihetetlenül okod béka vagy, Vagy még lejebb is :-))))

pushup 2015.08.13. 16:51:07

@biododírium: azért azt vegyük észre, hogy a MÁV definitíve késik. magyar ember nem arra kapja fel a fejét, ha késik a vonat, hanem akkor, ha nem. hogy most éppen "hiba" is volt? na bumm. a MÁVnnak már az is vis major, ha télen hideg van, nyáron meg meleg

külön móka, amikor a 15:02-re kiírt vonattal várok valakit és 15:22-kor a Keletiben bemondja a hangos, hogy a vonat előreláthatólag 15 percet késik

vanek ur 2015.08.13. 17:23:46

@dthoreau: "Végre el kellene magyarázni a jegykezelőknek, a pénztárosnak stb., hogy nekik a munka az nem jár, hanem egyszerűen azért van állásuk, mert mi adófizetőként támogatjuk a MÁV-ot, és utasként megvesszük a jegyet."
Sajnos ez csak az ideális álomvilág. 2 fő oka van, amiért megengedhetik maguknak egyes vasutasok, hogy a hozzáállásukon ne változtassanak a szolgáltatói szemlélet irányába.
1. A vasutas szakszervezetek nagyon erősek, jól szervezettek, és nagyon komoly eszközökkel védik a tagjaikat - például attól, hogy akkor is elbocsássák őket, ha naponta érkezik panasz a munkavégzésük módjára vagy akár annak teljes hiányára. A szakszervezetileg kevésbé védett iparágakban tizedannyit nem lehet komoly felelősségrevonás nélkül megúszni, mint a vasútnál, és jóval kevesebbért elküldik az embert, mint amiért a vasútnál legfeljebb egy "legközelebb figyelj oda jobban, ne bukj le" dorgálás jár.
2. Nagyon nehéz az emberek pótlása. Nemcsak az alacsony bérek miatt (az átlagbakter örül, ha a nemzetgazdasági átlagbért hazaviszi), de azért is, mert többhónapos tanfolyamot kell elvégezni, mielőtt valaki munkához láthat. Vagyis hónapokig tart, amíg pótolnak egy kiesett dolgozót, miközben a vasútnak menni kell. Így aztán a vezetők sem annyira kirúgáspártiak.

dthoreau (törölt) 2015.08.13. 18:27:15

@vanek ur: persze, igazad van, elfogadom (idealizmust azonban fel nem adva:-)
süti beállítások módosítása