MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Mennyibe kerül egy Budapest - Bécs jegy?

2008. január 04. - georgejr
Hát már egy fokkal jobb a MÁV-Start weboldala mint az előző, de még sok hiányosság van.

Sziasztok!

Az komolyan vendégem egy sörre, aki megtalálja  a MÁV honlapján, hogy mennyibe kerül egy Budapest - Bécs jegy. A Budapest - Prága is ér egy sört, mert az sincs ott. Ehelyett tudtátok, hogy Rezeknelből Daugavpilsbe 18€  2. osztályon egy jegy? De a Vladivostok - Moszkva viszonylatról is kiederül, hogy elég hosszú és elég drága. Komolyan nem hiszem el, hogy a MÁV szerint fontosabb a transzibériai expresz árairól informálni a T. utazóközönséget egy szimpla Budapest - Bécs viszonylat helyett. A pdf. file-os megoldás pedig az állomási hirdetőtáblák világát idézik.


"Tisztelt Ügyfélszolgálat!

A következő problémával fordulok önökhöz: a honlapjukon a nemzetközi jegyárak teljességgel áttekinthetetlenek. Pár napja külföldi vendégeimnek próbáltam megtalálni, hogy mennyibe is kerülhet egy Budapest - Bécs jegy. Azon természtesen nem is lepődtem meg, hogy a honlap semmilyen idegen nyelven nem érhető el, de azon már jobban, hogy magyarul sem találtam meg azt az információt, amit kerestem. Annyit sikerült kiderítenem, hogy ha Hollandiába utazok, akkor plusz 10€-ért válthatok Bécsig jegyet, de ha csak Bécsig szeretnék menni, akkor arról egy szó sem volt sehol. Az érvényes díjszabás menüpont alatti letőlthető pdf file-ok semmilyen releváns konkrétumot nem tartalmaznak. Higgyék el, jobban érdekli az embereket, hogy mennyibe kerül az a jegy, mint hogy a díjszabást milyen ügyiratszám alatt jegyzik. Illetve az egyik érvényes díjszabások menűpont alatt lévő file-ban találltam meg azt a fontos információt is, hogy "A kerékpár szállításáért fizetendő díjakról a pénztárak és információs szolgálataink adnak
felvilágosítást. " A honalp nem egy információs szolgálat egyébként?

Ma pedig egy Budapest - Prága jegy árára lettem voltam kíváncsi. A jobb oldali ajánlatokból már Pozsonyig sikerült eljutnom, de az utána levő részről semmi információ.

Tanácsaim:
- A különféle kivonatok, mellékletek jobban mutatnának egy "Egyéb információk" menűpont alatt.
- Az ember általában úticél alapján dönt arról, hogy hova akar utazni, nem a kedvezmények alapján. Így a jelenleg fellelhető árakat nem Citystar, Go west és élményvonat az alpokba csoportosítás szerint kellene rendezni, hanem országonként, és azon belül városonként, de legalább útvonalanként. Ezután fel lehetne tüntetni az alap jegyár mellé, hogy milyen kedvezmény jár oda.
- Senki nem akar pdf file-okkal bajlódni. Főleg akkor, ha némelyik akár 70 oldalas is, és végül a keresett információ nincs is benne.

Azt megértem, hogy a modern és kulturált vasúti kocsik léte leginkább pénzkérdés, de az áttekinthető, hatékony információszolgáltatáshoz csak egy odafigyelés kell.

Köszönöm szépen. Várom válaszukat"

Archie

UI: Az ügyfélszolgálat már megkapta, szóval azzal ne fáradjatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr95281984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greggrant 2008.01.04. 15:17:15

Hááát, én az utóbbi három nyáron utaztam Bécsbe vonattal, mert gyors és ócsó, hiszen a három-négy napra jó volt a turistajegy, ami a helyi közlekedést is biztosítja egyúttal. Tájékozódni csak a pénztárnál tudsz sajna, és készülj fel: nem mindegyik pénztáros ismeri mindegyik lehetőséget. Az egyutas jegyekről nincs infóm, az említett retúr turistajegy olyan hétezer-valamennyi forint volt.

bodecsabi 2008.01.04. 15:37:36

4 napos retúr, tartalmazza a bécsi közlekedést is: 29 euró, ennek neve Budapest-Bécs kirándulójegy.

2 hónapos érvénytartamú retúr: 45.4 euró, nem tartalmazza a tömegközlekedést.

A hivatalos MÁV Ft-Euro árfolyam számomra is rejtély, úgy saccolom 260 Ft/ euro.

Csabi

OkoskaTo:rp 2008.01.04. 15:39:50

Funkcionális analfabétákkal nincs mit kezdeni. Máv Start nyitólap, bal felső sarok, "Vasúti menetrend" szekció. Honnan? "Budapest". Hová? "Bécs". Keresés. Voila. Menetrend, és árak. Bécsbe a kirándulójegy ára 29 euró oda-vissza, de az árra bökve további kedvezményes jegyek is elérhetőek.

OkoskaTo:rp 2008.01.04. 15:41:58

Ja, a sört nem kérem.

paráznabillegető 2008.01.04. 15:44:57

bodecsabi: korrekt!
busszal budapest-bécs retúr időlimit nélkül 8 rugó, tisztán.

pikula · http://ilovebp.blog.hu 2008.01.04. 15:54:44

Tenyleg ott van baszas nagy betukkel, hogy mennyi is Becsig a vonatjegy (amely tartalmazza a helyi tomegkozlekedes igenybevetelere feljogosito berletet is) illetve sok mas egyeb info is.
Nem ertem, hogy miert kell minden szirszar miatt azonnal irni az "illetekes" blognak; baromira felhigult a figyelo es a mav blog is. Kar ertuk.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.01.04. 16:10:10

azéárt vicc, hogy egy BP-bécs-BP +bécsiközlekedés olcsóbb, mint egy BP-Pécs-BP vagy valami országszéli város...

Vityaz 2008.01.04. 16:15:34

OK, Okosta, csak ez mind kirándulójegy... És ha a hülye user csak oda akar menni, tök mindegy miért, azt marhára nem mondja meg ez a hitvány oldal...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.01.04. 16:16:18

Hát ez tényleg elég nagy lyukra futás volt... De azért a levélíró védelmében hozzátenném, hogy a keresőboxon csak a "Vasúti menetrend" felirat szerepel, ami alapértelmezésben a belföldi menetrendet szokta jelenteni. Egyáltalán nem egyértelmű, hogy a külfödre induló vonatokat is ott érdemes keresni, hisz a nyomtatott verzióban is külön vannak. Magam is webfejlesztéssel foglalkozom, és többször futottam már bele, hogy ami az én logikám és háttérinfóim mentén teljesen logikus, és érthető, az nem biztos, hogy egy szimpla júzer számára is az, aki esetleg először jár az oldalon. Szóval azért annyi tanulsága mindenképp lehet a MÁV számára, hogy érdemes lenne jelezni, hogy az egyben nemzetközi menetrend is...

basel 2008.01.04. 16:18:01

Okoska: igazad van, de en a normal arakat nem voltam kepes megtalalni a megadott menuben... Csak akcios lehetosegek vannak megadva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.01.04. 16:18:36

"OK, Okosta, csak ez mind kirándulójegy... És ha a hülye user csak oda akar menni, tök mindegy miért, azt marhára nem mondja meg ez a hitvány oldal..."

Csak annyit írnak, hogy 29 eurótól, és az egy link. Ha rákkatintasz, akkor ott egy új oldalon részletesen le vannak írva a lehetőségek. Tehát a válasz:

Budapest – Bécs: 13 €

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.01.04. 16:38:54

Vagy Bécs, vagy ma már Prága? Csak nem a Cure concertre készülsz te is? :)

1116001 2008.01.04. 16:42:29

a 13euros ár is kedvezményes. limitált darabszámban kapható, megadott vonatra, és mondjuk 2-3héttel az indulás elött kapható. Szóval ez még mindig nem a rendes ár.

bumhug 2008.01.04. 17:20:02

A 13 euros jegyet én általában 1-2 nappal előtte is meg tudom venni (igaz hét közepén, nem a hétvégi tömegben).

Ha nincs már 13 euros jegy, vagy nem tudod a pontos indulási időpontot, akkor lehet kapni csak egy útra szóló jegyet, ami tavaly kb 6000 ft volt (vesd össze: kb 7500 a 4 napos oda-vissza, és abban van bécsi buszbérlet is).

A 13 euros jegy Bécsben váltva 19 euro.

Bécsben vásárolva a nem kedvezményes Bécs-Budapest jegy 33.60 euro.

Két hónapos retúr: 45 euro.

A fenti apró részletek nem nagyon derülnek ki a máv-start oldalról, úgyhogy a nem funkcionális analfabélákat is érhetik meglepetések.

Viszont a jegypénztárakban tapasztalatom szerint kenik-vágják a nénik a lehetséges kombinációkat.

zorglub 2008.01.04. 17:31:12

Arról nem beszélve, hogy az "Az euróban megadott árak mindenkor a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon, forintban fizetendők. Az ajánlatok részleteiért hívja a MÁVDIREKT-et a 06 (40) 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket." alapján
- kemény magyar forintban nincs ár
- az ajánlatok részletei: gondolom meghatározott feltételek, az eladással, szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos eljárási rend nincs feltüntetve.

Úgy tűnik a MÁV-nál az írásbeliséget fontosságát nem akarják (el)ismerni.

Gigantikus baromság a mai korban azt feltételezni, hogy mindenki csak és kizárólag telefonon vagy személyes megkeresés során képes ezeket az információkat megérteni.

Sajnos még mindig dedósoknak néz minket néhány törpe, akiket egy nagy hegy tetejére felállítottak és most azt hiszik, hogy ők jó magasan vannak a többiek felett.

Ezekre a szállítási/vállalási feltételek pl. hol vannak? Miért szupertitkos az ilyen információ?

zorglub 2008.01.04. 17:35:09

Arról nem beszélve, hogy aki a jegypénztárakat oly kedvesen ajánlgatja a többieknek, az menjen, és a saját idejéből gyűjtse össze ezeket az információkat mindazoknak, akik az interneten ugyanezt 5 perc alatt szeretnék kényelmesen, ülve megtenni.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2008.01.04. 17:49:23

Akiknek meg hiányzik a forintban feltüntetett ár, annak ajánlom az MNB oldalát, ott meg van adva az árfolyam, az alapján kiszámítható.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2008.01.04. 18:11:59

Hoho, csakhogy az MNB devizaközepeket ad meg a kereskedelmi bankok árfolyamátlagai alapján, így még mindig nem tudni, hogy melyik kereskedelmi bank vételi árfolyamát követi a MÁV.
Innentől fogyasztó megtévesztése a dolog: forintban elkérni az euróban feltűntetett árat, de nem meghatározni az irányadó átváltási árfolyamot... csúnya dolog!

bumhug 2008.01.04. 19:00:11

zorglub: nem tudom, hogy nekem szántad-e a jegypénztáras megjegyzésedet, mindenesetre nem értem a szavaidból kicsengő él okát.

Igen, én a saját időmből gyűjtöttem össze ezeket az információkat. Igen, én is 5 perc alatt szerettem volna megnézni az interneten. De ha egyszer nincs az interneten, akkor legalább érdemes tudni, hogy ha odamész a külföldi jegypénztárhoz, akkor segítőkész és felkészült pénztárosokkal fogsz találkozni, nem olyanokkal, mint akik néha a belföldi pénztáraknál vagy az információnál előfordulnak. Ha elmondod, hogy merre mennyi, akkor a neked legkedvezőbb jegyet fogja adni, nem pedig hozzádbasz valamit, amivel a legkevesebb dolga van, aztán a kaller vagy megbüntet érte, vagy nem. Kivételesen van olyan dolog is, ami működik a MÁV-nál.

tomi79 2008.01.05. 02:55:01

Peti817172M: "Akiknek meg hiányzik a forintban feltüntetett ár, annak ajánlom az MNB oldalát, ott meg van adva az árfolyam, az alapján kiszámítható."
Haha, a helyzet nem ilyen egyszerű, mert a MÁV saját árfolyamot határoz meg, lásd az "Euró árfolyamok" című posztot itt a blogban.

magocska 2008.01.07. 16:10:05

Mi most karácsony előtt mentünk Bécsbe. Kiderítettünk mindent, kirándulójegy, csak oda-vissza jegy. Nem volt nehéz.
Az viszont probléma, hogy euróban határozzák meg az árat, de nem lehet euróval fizetni (MÁV Direkten mondták). Vagy írják ki forintba is, vagy akkor lehessen euróval fizetni.

A pénztárosok valóban nem mindig tudnak korrekt tájékoztatást adni. Pl mikor Horvátországba utaztunk, akkor nem tudtak. De a Budapest-Bécs egy olyan népszerű útvonal, hogy azt kívülről fújják.

Mazsi8 2009.02.07. 19:13:28

@OkoskaTo:rp: OKOSKA!
Valószínüleg,én is funkcionális analfabéta vagyok, mert én Bp-Salzburg jegy árat kerestem, és nekem csak az indulást, érkezést és menetedidőt dobja ki.Jegyár SEHOL!!!
Akkor most?Én vagyok a funkcionális analfabéta?
Nem esetleg a MÁV-nak kéne áttekinthetőbbnek,érthetőbnek lennie?
süti beállítások módosítása