MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Túszul ejtett csomag

2012. szeptember 18. - Vittore.

Kedves új MÁV blog!

Egy hétköznapi történettel növelném a bejegyzések számát. A történet augusztus 10-én, a drámai Svédország-Magyarország kézimeccs idején játszódik. Az esti órákban Budapestről Győrbe kellett utaznom, de sajnos a 19:10-es IC-re már nem lehetett pótjegyet váltani, mert elfogyott. Tekintettel arra, hogy a pótjegy kb 300 Ft, a büntetés pedig kb 900Ft, beáldoztam a kényelmet és 600Ft-ot, azaz felszálltam a vonatra. Természetesen a lépcsőn utaztam és vártam, hogy jöjjön a jegyvizsgálat.

A hozzászólás ide kattintva folytatódik: Túszul ejtett csomag

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr804785080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.09.18. 09:27:12

A táska lehet a kalauzé volt, a szakasz meg a szolgálati szakasz.

Szolgálati szakasz még a bezzegvasutaknál is szokott lenni. Mondjuk ott kiírják rá, hogy szolgálati szakasz.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.18. 09:58:57

Kalauz 2008 áprilisa óta nem zárhat le magának szakaszt, a cuccait a mozdonyon tárolhatja. Viszont a dolog érdekes, IC-n nagyon ritkán utazok, úgyhogy nem tudom, a pótjegy is ülőhelyfüggő? Ha nem, miért nem tudott a pénztáros kiadni?
Szerintem megérne egy bejelentést, bár csinálni úgyse fognak vele semmit, legyen nyoma. Ez így nagyon pofátlan.

Tök vicces lenne ilyenkor vészféket húzni és kihívni egy TEK-et, hogy itt egy magányos táska és lehet, hogy robbanószer van benne. Londonban azonnal ugranának rá.

Adani 2012.09.18. 10:21:46

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:

Talán itt is ,elvégre ha Luke Skywalkert egy műanyag lézerkarddal elég ok ,akkor egy magányos táska a vonaton is az.

De ilyen módon nem fognak ügyködni náluk a terroristák, előbb kelne lába a magányos táskának a bombával együtt minthogy lenne ideje felrobbantani a merénylőnek.

Almaspite 2012.09.18. 12:14:41

Igazándiból nem is kéne, hogy felrobbanjon, épp elég a hamis bombariadó miatti leállás és az intézkedés miatti késedelem és zűrzavar...

István Gyuri 2012.09.18. 13:19:03

@Havocs: "a pótjegy is ülőhelyfüggő?"
Majdnem. A nemzetközi vonatoknál, ahol nincs kötelező helyfoglalás nemzetközi viszonylatban, egy előre meghatározott számú belföldi kontingens áll csak a rendelkezésre, ahány darab "helybiztosítás nélküli pótjegyet" enged kiadni a rendszer.
Ha az átlagosnál több nemzetközi utas van, akkor vagy az érvényes pótjeggyel vagy az érvényes (nem a konkrét vonatra szóló) nk-i jeggyel utazónak állnia kell. Ezért van inkább minimalizálva a belföldön eladható pótjegy - aztán ebből jönnek azok a panaszok, hogy miért nem adtak a pénztárban pótjegyet, amikor még vannak üres helyek a vonaton.

"Kalauz 2008 áprilisa óta nem zárhat le magának szakaszt, a cuccait a mozdonyon tárolhatja."
Kivéve nemzetközi vonatokon, mint a panaszban is szereplő Wiener Walzer EN, amire nemzetközi megállapodás van, hogy lezártan megy szolgálati szakaszként (gondolom amiatt, hogy pl. Hegyesben is csak 3 perc tartózkodás van a rendszerátkapcsolásra, meg a személyzetváltásra is).

Peetee 2012.09.18. 13:20:10

A MÁV alkalmazottakat a felvétel után tahóképzőbe küldik ,és sajnos ez az egy amiben igen jó ez a vállalat: kevés kivétellel minden munkavállaljukat sikerült bunkóparasztra nevelni. Sajnos túl kevesen vannak, akin nem fog az agymosás.

Peetee 2012.09.18. 13:21:21

A MÁV alkalmazottakat a felvétel után a tahóképzőbe küldik, és sajnos ez az egy amiben igen jó ez a vállalat: kevés kivétellel minden munkavállaljukat sikerült bunkóparasztra nevelni. Sajnos túl kevesen vannak, akin nem fog az agymosás!

átlátó 2012.09.18. 13:53:22

Svejk szavai jutnak az eszembe, akinek a következőket adta a szájába Hasek, miután meghúzta a derék katona a vészféket és a kalauz megpróbált érvelni...
"Én csak értelmes emberekkel szeretek vitatkozni. Minimum egy állomásfőnökkel."

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.09.18. 14:01:49

Azon gondolkodtam, hogy lehetne arra a lakatra rátenni egy másik lakatot úgy, hogy emezt ne lehessen levenni.

Virt02 2012.09.18. 15:56:51

@Peetee:
"A MÁV alkalmazottakat a felvétel után tahóképzőbe küldik ,és sajnos ez az egy amiben igen jó ez a vállalat: kevés kivétellel minden munkavállaljukat sikerült bunkóparasztra nevelni. Sajnos túl kevesen vannak, akin nem fog az agymosás. "

Mondjuk azt nem lehet tudni, hogy hányadik volt a levélíró azok sorában, akikkel valami gond volt azon a vonaton...

Virt02 2012.09.18. 16:05:23

Különben a svédek továbbra is kisbetű... :)

Peetee 2012.09.18. 20:03:51

@Virtusblog:
Ebben igazad van, simán lehetett zsúfolt nap / problémás vonat / sok hülye az előző fél órában.
DE: ha én a munkahelyemen a 216. ügyfél telefonhívását nem megfelelően kezelem, és ebből panasz lesz, akkor rövid úton búcsút inthetek a munkahelyemnek!
Ellenben kicsiny országunkban a "kötött pályán" meg 5ből 3 embertársunk mindig ilyen. Kedden és szombaton, reggel vagy este egyaránt.

VJVMan 2012.09.18. 21:15:04

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:
Az ic-n helyben a kalauz nem tud kiadni csak pótjegyet (400 ft) + 500ft pótdíjat. Ezen nincs mit variálni.

A poszthoz:
Az ilyen posztokat nem szeretem.
" jegyvizsgáló az úr, a hatalomtól csak úgy dagadt a mellkasa, látszott, ahogyan az adrenalin fokozta kéj az arcára pirul"

Menj a fenébe. Az kollégák 90%-a nem pótdíjaz, csaj ha elkerülhetetlen. (pl. az ic)
Honnan veszed, hogy egy kollégának erre áll föl?
Ez egy ördögi kör.
Itt írjátok, hogy minden kalauz egy rosszindulatú büdös bunkó, ben a melóban meg azzal várnak, hogy olvastam-e a posztot, meg a kommenteket, és látom-e, hogy minden utas mekkora bunkó...
Sehova nem vezet.
Nem volt pót- és helyjegyed, ezért megbüntettek, amiről tudtál. Miért kell ezt még kiszínezned úgy, hogy bár a kalauz azt tette amit kell és amit Te is vártál, mégis a kaller legyen a bunkó alja szemét?

Elhiszem, hogy fáj az a 900 ft, de ez egy szabály. Minden országban így működik. A táska meg le volt zárva. Nemzetközin jogosan.

Adani 2012.09.18. 22:27:00

@VJVMan:

Jártam már így, és akkor ráadásul annyira nem volt hely, hogy a folyosón a budiajtó elé a saját csomagomra tudtam csak leülni. A kaller is elég kellemetlenül érezte magát ,de mondta ,hogy igen tudja ,hogy ez így szemétség, mert igen ,igazam van az IC pótjegyet azért fizeti az ember, mert emelt szolgáltatást vesz igénybe. De sajnos nem tehet mást, ha nem büntet és ellenőrzés van akkor őt is előveszik. Mondtam is neki ,hogy nyugi ,tudom, és azt is, hogy ő nem tehet semmit, csak jelentse már ,hogy kevés a Maroson a 3 kocsi pláne hosszú hétvégék előtt, mondta ,hogy mindig jelenti, de sosem történik semmi. Mondtam ,hogy jelentse cska, én is írok majd utaspanaszt, amit meg is tettem még ott a vonaton megírtam szinte teljesen, érintőképernyős mobilról, idő volt rá, hozzátéve, hogy a hazautazást úgyis fizeti a cég, és a pótjegyet 86%-át is kifizetik, nem veszem annyira a szívemre. Normális hangnemet használva esélyes, hogy sikerül normálisan jelzős szerkezetek nélkül is megbeszélni a problémát, a kallerek egy része képes így is kommunikálni a tahóképzős kódnyelvet csak akkor veszik elő ha eleve így indít az utas, és így nézve hasznos és jó dolog a vasút tahóképző tanfolyama, ahogy egyik kommentelő írta, ha van ilyen, mert néhány utassal való kommunikációhoz ismerni kell ezt a fajta kódnyelvet, mert van ,aki csak ebből ért.

Belagezapista (törölt) 2012.09.19. 10:20:21

@Virtusblog:
"Mondjuk azt nem lehet tudni, hogy hányadik volt a levélíró azok sorában, akikkel valami gond volt azon a vonaton... "

Na de a pénteki, vasárnapi IC-ken teljesen általános, hogy az utasok harmadának nincsen helyjegye, mert elfogyott, de inkább kifizetik a 900-at, mint hogy 5 óra alatt vagy csak másnapra jussanak haza. Szóval ez nem számít a gond kategóriába, ez alap eljárás. Szomorú, hogy így van, mert a MÁV nem indít elég kocsit, na de a kallernak ez már megszokott lehet.

Belagezapista (törölt) 2012.09.19. 10:22:45

@Adani:
Szerintem meg kaller függő, ha kőbunkó, akkor beszélhetsz vele akármilyen barátságosan. Nyilván ugyanez igaz az utasokra is.

Adani 2012.09.19. 10:26:32

@Belagezapista:

Igazad van ,azért írtam ,hogy a kallerek egy része. De akkor sem vesztesz semmit, ha először emberi hangnemben kezded, aztán ha kiderül, hogy ezen a nyelven nem ért akkor még mindig át lehet váltani kurvaanydácsicskageci nyelvre.

lyken 2012.09.19. 11:28:00

@Adani: Pedig, ha belegondolsz, nem annyira irreális. Bevásárolja a terroristagyerek a fülke helyjegyeit. Táskát bárki odatehet, lakatot is bárki rátehet, a kaller meg lehet hogy leszarom típus és leszarja.

@VJVMan: "Menj a fenébe. Az kollégák 90%-a nem pótdíjaz, csaj ha elkerülhetetlen. (pl. az ic)
Honnan veszed, hogy egy kollégának erre áll föl?"
Jelen esetet nem véleményezném, mert nem lehet tudni milyen volt az utas. De a tényszerűség kedvéért:

BP-Egom vonalon van egy kalauz, aki mindig próbálkozik lelkesen. Egy idős kerekkalapos szemét. Gondolom suliban sokat csúfolták és így maradt 50 évre.
Van olyan aki igenis ilyen. Akkor is, ha a többség nem ilyen. Viszont az ilyen kevélyfaszok azok akik hangsúlyosan és hosszútávon megmaradnak az ember emlékezetében. Ennek egyszerűen biológiai és evolúciós okai vannak, régebben ez segítette a túlélést.

Hiába értelmes a kallerek 95%-a, az általam említett gyökér legalább 5 éve volt már a vonalon, mikor áttértem kocsira a vasút helyett. Ha van egy rohadék kisebbség akkor az csúnyán ki fog hatni a többségre.

Virt02 2012.09.19. 16:15:36

@Belagezapista:
"Na de a pénteki, vasárnapi IC-ken teljesen általános, hogy az utasok harmadának nincsen helyjegye, mert elfogyott, de inkább kifizetik a 900-at, mint hogy 5 óra alatt vagy csak másnapra jussanak haza."

Én mindenféle egyéb gondra gondoltam...

názmin (törölt) 2012.09.24. 20:13:47

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Szerintem is tök vicces lenne csak az lenne a baj hogy rajtad röhögnének ahogy visznek el a rendörök,arról nem beszélve hogy mennyit fizetnél(kártéritést)a vonat átvizsgálása és késése miatt miután ez egy EN vonat!

lyken 2012.09.24. 20:34:09

@názmin: Ha 112-őt hívod és bejelented, hogy elhagyott csomag van a vonaton, akkor valószínűbb, hogy vészféket huzat veled az operátor és azonnal megpróbálja elérni a kallert, hogy ürítse ki a vagont és a komplett szerelvényt.
Fogalmam sincs mi az az EN vonat(lehet euronight), de ha magyar területen van az pont a magyar hatóság hatásköre. Gondolom emlékszel még mi volt pár éve Londonban az elhagyott csomagok témakörben.

názmin (törölt) 2012.09.25. 01:34:13

@lyken: Elméletileg igazad van,csak itt ugye nem elhagyott csomagról van szó hanem a szolgálati fülkében lévö táskáról ami valoszinű a jegyvizsgálóé volt!Persze ezt nem tudhatja senki sem s biztosra előre.Csak tudod megállitod a vonatot odáig rendben van csak utána ami késést össze szed ott a vonat az kinek a hibája lessz,mert ugye ez egy Zürich-ig közlekedö vonat amiröl beszélünk!
süti beállítások módosítása