MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kompenzáció a késések miatt

2011. október 20. - Vittore.

Koppány levelében arról érdeklődik, hogy az állandó késések miatt jár -e neki, mint rendszeres bérletvásárló, kompenzálás?

Az eddigi tapasztalatokat és MÁV-os válaszokat tekintve sajnos úgy tűnik, hogy a kompenzáció csak a hely- és pótjegyes vonatok késéséért jár. Íme a levél:

Üdv, lenne egy kérdésem.

Ugyebár késés miatti kártérítést tud kérni az, aki sima jeggyel utazik vonaton, de mi a helyzet a bérletesekkel?

Én most nyáron két hónapig diák bérlettel jártam be Bp-re Velencefürdőről, ahol ugyebár megy a felújítás, ezért gyakoriak a késések.

Eddig nem is volt nagy gondom vele, minden vonat késett kb 15, max 20 percet (bár így naponta összejött kb fél/háromnegyed órányi késés), viszont hétfőtől vágányzár van, az eddigi Érd felső vonal helyett Érd alsón mennek a vonatok, és a menetidő vmi kritikán aluli lett: el se indult a vonat, már 25perc késése volt, mire leértem Velencefürdőre, már kb egy órányi késést halmozott fel, és ez folyamatosan így van mind a két irányban.

Mit tudnék csinálni, kihez és hogyan fordulhatnék kompenzációért a késések miatt?

A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
* Koppány

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!




Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr753316681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PonDrow 2011.10.20. 08:16:36

Amíg a MÁV nem vállalja a jegy/bérletárért cserébe, hogy az utast a meghirdetett menetrend szerint közlekedteti le, addig semmit nem tudsz tenni.

A MÁV jelenleg csak azt vállalja, hogy A-ból B-be elszállít. Valamikor, valamilyen körülmények között (akár marhavagonban, vagy ahhoz hasonló minőségi körülmények között: pl. kerékpárszállító szakaszban, ülés nélkül állva-ülve).

Zirowe 2011.10.20. 09:32:20

Én vagyok a levélíró.

Eléggé durva volt a vágányzár alatti közlekedés.

De nyáron volt olyan is, hogy a máv konkrétan kihagyott egy vonatot.

Budatéténytől szerettem volna utazni, azt hiszem a 16:45 körüli vonattal, 10perccel korábban kimentem, sok várakozó, 17 óráig semmi.

Életemben először felhívtam a máv infó vonalat, ott meg kb semmi élő tájékoztatást nem tudtak adni, csak felolvasták a menetrendet, a hangos bemondó is csöndbe maradt az állomáson.

A következő vonat meg kb negyed7-re érkezett meg (kb 17:45 körül kellett volna érkeznie) a vonat, ami a kimaradás miatt duplán volt tömve, elférni nem lehetett.
Persze kaller csöndben volt.

Ja, meg általában a Bp-Fehérvár vonalon a munka utáni időszak kibírhatatlan.
Ez a kb 16órától 19óráig tartó időszak, amikor a bejárók mennek haza munkából.
Általában nyáron két flirt van összekötve, de sosem elég, mindig tele van emberekkel, végig állnak, és ez így megy kb Martonvásárig.
Persze sose raknak be több kocsit.

Kaller meg általában, amikor késés van, nem nagyon szokott járkálni a jegyekért, gondolom azért, mert fogalma nincs a késés okáról és hosszáról, és kb el akarja kerülni a "lincselést".

Egyszer nyáron 10körül szombaton mentem le ugyanígy Velencefürdőre, a vonat megint tömve volt, szerencsére régi vonat, így több hely volt, és nem túlzásként mondom, de a vonaton lévők 75%-a roma volt.
Na most a kocsiban, ahol én voltam, az összes ülésen romák, akik bömböltették a mobiljukból a zenét és söröztek (fogak arányát és börtöntetkók számát már nem fogom megmondani, nehogy rasszistának higgyetek :D), körülöttük pedig csak álló/kapaszkodó fehér emberek.
Kaller bejön, és ennek a kb 50 romának volt összesen 3jegye, az állóknak meg mind volt.
Kallert is megértem, hogy ilyen helyzetben nem tud mit csinálni, és mosolyogva továbbment, majd kb a következő megállónál (Tárnok) leszállt.
De botrányos, hogy nem elég, hogy ők jegy nélkül utazhatnak, de még ülnek is, míg a fizető utasok pedig álltak.
Tudom, szóba kellett volna hoznom, de kedvesebb az életem. :)

lyken 2011.10.20. 09:50:39

"Mit tudnék csinálni, kihez és hogyan fordulhatnék kompenzációért a késések miatt?"

MÁV üf szolgálathoz fordulhatsz. Kb 30 nap múlva vissza fognak írni, hogy köszönik leveledet, nagyon sajnálják, továbbítják az észrevételt az illetékeseknek, kompenzáció a törvény értelmében nem jár.
Tenni meg annyit tudsz tenni, hogy átülsz kocsiba. az 1-esen vagy a pályán legalább kiszámíthatóbb, hogyan alakul a forgalom.

@Zirowe: "De nyáron volt olyan is, hogy a máv konkrétan kihagyott egy vonatot."
Évekig utaztam ezen a szopórolleren. Aztán valahogy elvesztette a varázsát az, hogy a napi vonatozás alatt megnézek negyed szezont bármiből. Ha meg épp valamilyen bizber elromlott, vagy vis major van(vagy nem, de annak hívják akkor is), akkor a fél szezon is belefér.
Kocsi. Van aki demagógiának hívja az erre való hivatkozást. Ilyenkor mindig mosolygok, hogy egyeseknek milyen jó, hogy megengedhetnek maguknak egy 6 órás utazást Szegedre. Vagy munka után 2-4 óra pályán üldögélést. Van aki sajnos nem olyan jól eleresztett és rászorul arra, hogy időben beérjen dolgozni, meg munka után haza.

Zirowe 2011.10.20. 11:18:11

Amúgy a levéllel csak arra a megkülönböztetésre szerettem volna rávilágítani, hogy annak, akinek sima jegye van, könnyebben tudna elvileg kapni (ha a máv megítéli az igény jogosságát) kárpótlást késő vonat miatt, mint az, aki bérlettel utazik, mert a bérletes nehezebben tudja bizonyítani, hogy azon a vonaton volt, illetve a jegyét se tudja leadni meg ilyenek.

lyken 2011.10.20. 11:46:28

@Zirowe: Számold át. Nekem anno annyi lett volna a bérlet ára, mint 21 darab jegy. Mivel minden hónapban volt legalább 2 napom kivéve, így helyből buktam volna a bérlettel. Inkább vettem hó elején 21 db. dátumnélküli jegyet, amit mindig soronkívül dátumoztak vonatindulás előtt.

Zirowe 2011.10.20. 11:47:58

@lyken: Na jó, de nekem diákbérletem volt, bkv bérlettel kiegészítve.
Így kb 5retúr jegy árába került az egész, és jóval többet jártam fel. :)

Mozvez 2011.10.20. 14:05:27

Míg a jegyed/bérleted nem egy vonatra szól addig nem igazolható sehogy, hogy Te azzal a vonattal utaztál.

Snake 2011.10.20. 15:59:09

@Mozvez: Kezelt jegynél igazolható, hiszen rá kell vezetni a dátumot és a vonatszámot.

Snake 2011.10.20. 16:18:32

@Snake: Bár kezeletlen jegyre meg boldog-boldogtalan ráírhat bármit...

lyken 2011.10.20. 19:12:11

@Mozvez: És ha visz magával egy jegyzőkönyvet, amibe beírja a késés tényét, járat számát, jv nevét, számát és aláiratja az illetővel(jv)? Ez magánokiratnak minősülne ami bíróságon is megállja a helyét. Annyi, hogy kell, hogy nyomtat sablont és mindig viszi magával. Az persze meglehet, hogy a jv inkább elszalad, de nem ír alá semmit.

Mozvez 2011.10.20. 19:48:33

@lyken: A késés tényét sokféle képen meglehet állapítani. Mivel a jegyed viszonylatra szól, ezért nem állja meg sehol azt a tényt, hogy Te mindenképpen a késett vonattal akartál utazni. Lehet a későbbivel csak éppen jókor értél ki, akkor neki jár a kártérítés?
A bérletre akkor jár kompenzáció, ha NAPOKAT nem tudsz vele utazni a vasút hibájából.

lyken 2011.10.20. 20:21:15

@Mozvez: Tehát akkor megint ott tartunk, hogy a bérletes fizető utas problémája, ha felszáll a vonatra és az késve ér célba. Annak ellenére, hogy az általam leírt jegyzőkönyv evidensen rögzíti azt a tényt, hogy utazott rajta az utas. Jól értem?

Mozvez 2011.10.20. 21:41:23

@lyken: a jegyzőkönyveddel kitörölheted a hátsód:). Mivel a dolgozók közül senki nem írhat alá semmit. Továbbra is arra fognak hivatkozni, hogy a bérleted és a jegyed is arra jogosít, hogy elutazz a megjelölt viszonylaton sehol nincs rá írva, hogy azzal a vonattal kell elutaznod. Na meg szerintem Te lennél az első aki felháborodna, ha olyan is kapna kártérítést akinek nem járna. (Te a 001-es vonattal utazol ami késik, de jön egy utas aki a 002-vel szeretne utazni és eléri a Te 001-es vonatodat. Beáll a sorba és követeli vigyorogva a pénzt).

Mozvez 2011.10.20. 21:43:23

@lyken: mellesleg a késéseket több eszköz rögzíti.

M. Péter 2011.10.21. 10:28:41

Nagy-Britanniában a vasúttársaságok kötelesek kedvezményt adni a bérletek árából, ha bizonyos %-nál több vonatot törölnek, vagy bizonyos %-nál több vonat késik. Magyarországon ilyen persze nem lesz.

Silent Bob 2011.10.21. 10:57:58

@Mozvez: postás, rendőr vasutas...

kpetya 2011.10.21. 11:10:19

szvsz a menetrend része a szerződésnek,igy ha nem aszerint indul/érkezik, netán el sem indul, akkor az a ptk szerint hibás teljesítés.

SarahConnor 2011.10.21. 11:15:17

Pályafelújításért az életben nem fogsz kapni semmit, még a jegyesek se nagyon, legalábbis engem anno így tájékoztattak. Ha pályafelújítás van, akkor az miértünk van (muhahaha), és szopnunk kell a kellemetlenségekkel szép csendben. Főleg ha ezek olyna késések, amiről tájékoztatnak is (plakát, hangosbemondó), tehát "vállalt" késés. Ha nem, akkor meg simán letagadják. De mondom, nekem nem sikerült bármit kikönyörögnöm se bérlettel, se jeggyel (néha ez van, néha az). Pedig naponta egy-másfél órát veszítettem el a vasúton, amit mondjuk meg tudtam volna oldani úgy, hogy másfél órával hamarabb megyek ki, de még ez se ment, mert kihagytak vonatokat, vagy váratlan időpontban elindították őket, tehát kiszámíthatatlan volt. Ha panaszkodtam, akkor azzal letudták, hogy a hangos utastájékoztatást figyeljem, ne a táblát. WTF? Mondom, a bemondó se mondta, hogy most elindul valaki. Ja, nem itt benn, a vágányok végén az őrbódénál ezt mindig bemondják, a peronról hallani. Ezen csak elnevettem magam, szopóroller ezerrel bazzeg. És 8 éve szopok, úgyhogy sajnáljatok.

Silent Bob 2011.10.21. 11:25:03

@Fenimore: Mondd már meg, hogy mivel NEM szopsz Magyarországon.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.21. 11:33:18

Én már annak is örülnék, ha kaller nem büntetne meg / dobna le, ha a késve érkező zónázó helyett felszállok a korábban, de szintén késve érkező IC-re. (Megtörtént eset.) Nekem ugyanis nem fizeti ki senki azt, ha kések a munkahelyemről, és én sem szeretnék az egyszer már kiperkált bérleten kívül extrákat fizetni a MÁV-nak azért, mert nem tudja teljesíteni, amit a menetrendben vállalt velem szemben. Én jóhiszeműen elhittem, hogy úgy lesz, előre kifizettem a szolgáltatás árát, mi mást tehetek még?

ritmikus csimpifon 2011.10.21. 11:58:25

@Csokis:

Hát ez nagyon gáz. Nem lehet ilyenért beperelni a mocskokat?
De jó, hogy nincs közöm a vonatközlekedéshez...

lyken 2011.10.21. 12:26:12

@Mozvez: "a jegyzőkönyveddel kitörölheted a hátsód:). Mivel a dolgozók közül senki nem írhat alá semmit."

Ez erőteljesen szembemegy a Ptk szellemiségével. A jegyzőkönyvet egyébként a bírósági gyakorlat elfogadja.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.21. 13:30:25

@ritmikus csimpifon: Akarná a franc perelni őket, ez nem Ámerika. Én csak el szeretnék jutni A-ból B-be a pénzemért.

Slipping_Beauty 2011.10.21. 18:40:46

Kompenzáció csak akkor jár, ha helyjegyed van. ebben az esetben 20 percnél hosszabb késés esetén visszafizetik a helyjegy árát.

Mozvez 2011.10.21. 23:42:17

@lyken: Mivel felszállsz a vonatra szerződés kötsz a vasúttal ergo elfogadod a személyszállítási üzletszabályzatot, amit az állam elfogadott. A PTK-ba pedig ne menjünk bele... mert akkor rájösz a vjv nem irhat alá semmi ilyet, mert nincs aláírási jogosultsága. Mellesleg ha valaki öngyilkos lesz a vasúton pereld a családját...

lyken 2011.10.22. 00:09:42

@Mozvez: Arról a szerződésről beszélünk, ami tartalmazza, hogy elviszi az utast A pontból B pontba? És egész véletlenül használnak egy menetrendet is, ami azt sugallja, hogy ezt a viteli tevékenységet menetrendszerűen teszik?
Ugye, amikor valaki sugall valamit, majd rendszeresen nem tartja be, az a fogyasztó folytatólagos megtévesztésének minősül. De oké, értem én. Kényelmetlen a kérdés, ne menjünk bele.
Pereld a családját dologhoz: évekig vonatoztam az Esztergomi vonalon napi szinten. Az évek során talán háromszor ért be pontosan a vonat, egyébként minden esetben minimum 8 perc késéssel érkezett. Ilyenkor is önygyilkos lett valaki? Hm? Esetleg minden nap kiszökött egy majom az állatkertből és a sínekre vetette magát? Ha a vjv-nek nincs aláírási jogosultsága, akkor hogy kapok tőle igazolást az út megszakításáról? Mikor a jegyemre járatszámot írt és szignálta, akkor az véletlne volt? Sokszázszor? (Előtúrtam az utoljára elhasznált 60 jegyemet és egyértelműen megkülönböztethető a jv-k kézjegye.)

Mozvez 2011.10.22. 00:42:42

@lyken: Mivel én mind a két végét ismerem a dolognak, így nem azt mondom, hogy a felháborodás nem jogos.
Nap mint nap tapasztalom a dolgokat és tudom, hogy egy kedves szó csodákra képes. Továbbra is nekem ott van a problémám, hogy többen jelentkeznének a kártérítésre, mint ahányan jogosultak rá. De míg a vasút a politika egyik eszköze ne sok mindent várj. Mivel a szolgáltatás megrendelője azonos a szabályok alkotójával.
Érdekes olvasmány az üzletszabályzat tudom ajánlani...

Kopi3.14 2011.10.25. 18:34:54

@Csokis: Az IC plusz szolgáltatást viszont nem fizeted ki, így teljesen jogosan dobnak le róla, büntetnek meg.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.25. 21:56:03

@Kopi3.14: Ha már egyszer az a nyomorult IC úgyis fél órát késik, nem mindegy? Kifizessem, aztán igényeljem is vissza? Papír, munka, idő, meg szép, mávos logika lenne.

Kopi3.14 2011.10.25. 22:32:57

@Csokis: mivel az a szabály, így igen. Pl. honnan tudod, hogy nem hozza be a késését a nem fizetendő mennyiség alá?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.25. 23:25:26

@Kopi3.14: Hát ha korunk MÁV-ja behoz bármilyen (2 percnél nagyobb) késést Ferihegytől a Nyugatiig, én csontig benyalok Gaskónak fényes nappal, a Hősök tere kellős közepén. Azon a szakaszon jellemzően összeszedni szokták a késést, nemhogy behozni.
süti beállítások módosítása