MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Macskás kaland

2011. augusztus 13. - Vittore.

Dezső küldött egy levelet, melyben felháborodott azon, hogy a nejét rendőrökkel szállíttatták le az IC-ről.  A kedves feleség ugyanis macskával utazott, erre a kalauz 8000 6000 Ft-ra akarta megbüntetni, s mivel ez nem jött össze, így jött a karhatalom.

Azon lehet vitatkozni, hogy a szabályzat szerint macska nem szállítható az IC-n, s emiatt bünti jár, a kérdés viszont az, hogy ez miért nem tehető meg, illetve hogy hol kellene erről tudomást szereznie az utasnak? Közkeletű igazság, hogy a szabály nem tudása nem mentesít a felelősség alól, de azért nyilván nem olvashatja el minden utas a 100 oldalas utasszabályzatot, ráadásul a kedves feleség még meg is kérdezte a pénztárost, kell -e extra jegy a macskának.

A pénztáros persze igazat mondott, mert nem kell, igaz hogy azért nem kell, mert macska nem is szállítható az IC-n. Ezt a bevezetőt még hadd fűszerezzem meg azzal, hogy mielőtt a jól szituált, helyjegyes, macskás feleséget lepaterolták volna a vonatról, a kalauz nyelvismeret hiányában sikertelenül próbálta elmagyarázni 4 külföldinek, hogy az IC helyjegyes - így ők tovább utazhattak minden gond nélkül.

Átadom Dezsőnek a szót (itt jegyezném meg, hogy köszönöm a leveleket, mindenki sorra kerül, van már másfél hónapos tartozásunk is):

Tisztelt MÁV Zrt. és Kedves Beutaltak!

(Beutaltak alatt a MÁV bármely szerelvényén, bármely viszonylatban közlekedő sorstársak értendők!)

Én se jókedvemben csatlakozom (Nini! Egy MÁV-berkekben teljességgel ismeretlen fogalom: Csatlakozás! Ez az a Délibáb, amit folyton kergetnek, de szinte soha se érnek el vonatai és frusztrált alkalmazottai.) a „megintallunkvazze” bejegyzés szerzőjéhez.

Kifejtem.

Jelenlegi élethelyzetünkből adódóan én, vagy népes családom tagjai sajnos rendszeres beutaltjai vagyunk a Budapest-Kaposvár-Budapest viszonylatnak. Tekintsünk most el attól, hogy a dolog csak átszállással és folytonos késések okozta sokkal oldható meg! Hagyjuk a zsúfoltságot, a tájékoztatás teljes hiányát, a „légjavító” berendezés nyújtotta kéjt és azt a pökhendi magatartást is, ami a MÁV Startot jellemzi!

Egyedi estet mesélnék el. Frisset, most vasárnapit.

Történt pedig, hogy a kaller rendőri segédlettel szállította le a nejem az IC-ről, mert vele volt a Nindzsa. Nindzsa (Botroci Kormi Negra Nindzsa a böcsületes neve, de nekünk csak Nindzsi) amúgy egy cica, és úgy gondolta, hogy a szállító dobozában tán sikeresen túléli a MÁV-val történő sokadik találkozását is. Mivel a macska egy értelmes, önálló személyiség, már a „vonat” (és összes szinonimái minimum két nyelven) szó hallatán túlélésre rendezkedik be, vagyis komoly készleteket próbál elhelyezni a szállító dobozában élelemből, vízből és játékokból. Rutinos utazó szegénykém.

Ebből adódóan sem ő, sem a gazdája nem tudhatta, miféle társadalomra veszélyes, illegális és közveszélyes tevékenységet folytat a puszta jelenlétével. IC-n ugyanis nem utazhatna. Ezt szúrta ki éles szemmel a kalauznő, aki az amúgy félházas, vasárnap délben Budapestről induló szerelvény nagyhatalmú uraként – miután 8000HUF pótdíjat nem volt hajlandó leperkálni –végül Pincehelyen leszállítatta a rendőrökkel a nejem.

Egy békésen, a szállítódobozában alvó cica miatt.

Utolsó szocialista nagyvállalatunk, a MÁV szabályzata szerint szállítókosárban a macska díjtalanul szállítható, a kutyáknak kell csak jegyet venni. Ugyanakkor egy kitétel szerint a macska nem szállítható 1. osztályú, és étkező kocsiban, valamint "pótdíj-köteles" vonaton.

Rendben.

De.

Hol vannak erről a tájékoztatók? Hány piktogram van az állomásokon kitéve, vagy a MÁV-Start hivatalos honlapján, pályaudvarokon? Hányszor van bemondva a Büfé-kocsi reklám után a vonaton esetleg??? A jegyvásárláskor a nejem rákérdezett a macskára. Azt a - téves - tájékoztatást kapta, hogy nem kell jegy. Ez amúgy igaz, nem is annyira téves, mert a macskára nem kell jegy, nincs is, csak kutya-jegy létezik.

Utánajártam. Letöltöttem a 90+ oldalas üzletszabályzatot. A 89-en kezdődik az ide vonatkozó rendelkezések ismertetése.

De. Biztos, hogy nekem kell ismernem a szabályzatot utasként? Nem annak, aki a jegyet kiadja, aki tájékoztat, akinek SZOLGÁLTATNI és NEM hatóságot játszani lenne a kötelessége?

A nejem felajánlotta a kalauznak, hogy átköltözik macskástul a "kevésbé puccos" kerékpár-szállító kocsiba, ha cica ekkora baj. A jegyvizsgáló tán frusztrált volt egy kicsit amiatt, hogy egy 4 fős, több európai nyelvet is kiválóan beszélő, Pécsre tartó társaságnak – saját nyelvismeretének rendkívül erős korlátai miatt – (MAGYARUL) nem sikerült elmagyarázni, hogy NINCS HELYJEGYÜK!!! Bűntit kéne fizetni! Így aztán leszállította a magyarul tudót. Ha fizet, akkor mehetett volna amúgy békében tovább macskástul - és ez az igazán vérlázító!) miután üvöltözött vele egy jóízűt.

Amikor a vonatra felszállsz, nem mondják be, hogy "No cat please!". A cica – kosarastul – a Déli-pu jegykiadó-pultjára volt téve, amikor a nejem a jegyét vette. Ott voltam. (Szegénykém, még olvadt is a "figyelmességtől" hogy együléses helyre szól a helyjegye! Azt hitte, azért, hogy maga mellé tehesse a szállító kosarat...)

Szóval Pincehelyen leszedték őket a rendőrök, akik aztán egy jót mosolyogtak a "tyúk-peren”. (Pontosabban csak a fiatalabbik „közeg” mosolygott, idősebb kollégáján erősen érződött, hogy a vasárnapi szundit közvetlenül megelőző, „tejfölös-csirke nokedlival, mélytányérból, kanállal” napirendi pont közepette zavarta fel békéjét egy nő, meg a macskája. Vagy a MÁV???) Hőségben, étlen-szomjan, alig pár óra késéssel végül rendben hazaértek.

Csak a cica ijedt meg, de nagyon. Meg a nejem sírt pár órácskát a megaláztatástól.

A hír ugyanis gyorsan terjedt és minden szembejövő vasutas somolyogva – többen azért elnézést is kérve! – kérdezte tőle: "Maga a macskás Hölgy?" Hát igen. Ő volt.

Végül hazaértek. És ez a lényeg!

 

Ha tetszik az oldalunk, akkor kérjük, szavazz ránk a HVG Goldenblog 2011-es versenyén is. Kérd meg a barátaidat is erre! Itt elérhető a szavazás, a Hírblogok kategóriában indultunk!

 

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr653150689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudatosan metrózó kóbor kutyák Moszkvában 2011.08.14. 11:18:30

A tömegközlekedés mindenkié – sehol sem igaz ez jobban, mint Moszkvában. Etológusok vizsgálata szerint az ott élő kóbor kutyák egy csoportja tudatosan használja a metróvonalakat azért, hogy több élelemhez jusson – állítja a Financial Times....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdú IC (törölt) 2011.08.14. 09:14:17

Kaposvárra naponta egyetlen közvetlen vonat van, az is IC! A nemzetközi vonatokat lehetne arra járatni, legalább nem a Balaton déli partján okoznának egésznapos késéseket. Be kellene engedni a kapitalista vasutakat végre. Rövid időn belül felszámolnák a MÁV-ot, azt a 70 korszerű motorvonatot átvennék az osztrákok vagy a németek, még át sem kéne festeniük... Az a néhány ezer egyéb jármű meg menne a kohóba.

Lázárblokkoló (törölt) 2011.08.14. 09:18:19

Ha a kalauz nem tud idegen nyelven, miért nincs nála egy olyan füzet, kiadvány, amiben ezek a standard mondatok le vannak írva, akár az összes európai nyelven?

oiduft 2011.08.14. 09:29:18

@topi6: A stílus maga az ember. :(

Nem tudok valamit? Akkor utánajárok, megkérdezem. Ott, ahol kell, úgy, ahogy kell. Nem várom el, hogy más rágja a számba, amit tudnom kell - elvégre honnan tudná más, hogy nekem milyen információra van szükségem? Ha elmegyek, teszem azt, a Magas-Tátrába túrázni, akkor nem vagyok hülye, hogy ott jöjjek rá: a hegycsúcson délelőtt 11-kor MINDIG elered az eső, tehát kötelező felszerelés az esőkabát...

lyken 2011.08.14. 09:33:58

@tlantos: "Reszemrol mindenhonnan kitiltanam az allatokat."
Nagyon helyes. Elsőként az ilyen állat kallereket, aztán a büdösállat csöveseket akiknek a szaga az ingyenjegy, aztán azokat, akik úgy gondolják, hogy nekik ingyenes az utazás. Ugye te is így gondoltad?

@tz666: Most nem találom, de tavaly kiszámolta egy topictárs, hogy kb. 1.2-1.4-szeres a szorzó a legolcsóbb taxihoz képest.

zxcvbnm 2011.08.14. 09:36:34

@oiduft:

"Nem tudok valamit? Akkor utánajárok, megkérdezem. Ott, ahol kell, úgy, ahogy kell. "

...tehat ha megkerdezi a penztarost, o pedig azt mondja, nem kell jegy, akkor ezek utan neki kellett volna meg kozvelemenykutatast tartania a vasuttarsasag alkalmazottai koreben? Vagy visszajonnie 3 nappal kesobb, amikor a megfelelo embernek mar nincs menzesze? Vagy esetleg lefekudnie vele, hogy legyen kedve 3 szonal tobbet szanni a user-re?

lyken 2011.08.14. 09:40:00

@Lázárblokkoló: Ilyet az adminisztrációval foglalkozó kreatívok tudnának kitalálni. Mivel egy ilyennek az összeállítása igényelne pár elérhetetlen dolgot(kreativitás, nyelvismeret), így nem lépik meg.
Most, hogy leírtad, talán elgondolkoznak rajta. Aztán rájönnek, hogy a kinyomtatásán nem lehet túl nagyot kaszálni és nem csinálják meg.

lyken 2011.08.14. 09:55:28

@zxcvbnm: Ötvös Csöpi széria Pogány Madonnájából az egyik kedvenc idézetem a fröccsös bácsitól: "Nem élünk mi kapitalizmusban, hogy a dolgozónak dolgoznia is kelljen..."

Minden MÁV-os esetnél eszembe jut, amikor félretájékoztatják az utast. Pedig nem az utasnak lenne munkaköri kötelessége bebiflázni a szabályzatot(mindet) és teljeskörű tájékoztatási kötelezettséget vállalni. Amikor ez szóba kerül, akkor mindig megjelenik pár ember aki megmagyarázza, hogy de szegények alul vannak fizetve, de a szabályzat sokoldalas és nem lehet megtanulni, meg de így és de úgy. A trehány MÁV alkalmazottnak mindig van mentség, csak az utasnak kell mindent betartani és megfizetni minden félretájékoztatást meg vasutas tévedést. És persze lenyelni a késések okozta stresszt és anyagi veszteséget.
EU-s normák szerint a MÁV nem is működhetne a jelenlegi mutatóival. Csakhát kisírták a sokéves haladékot.

názmin (törölt) 2011.08.14. 10:09:37

@topi6: Bocs nem tudtam hogy neked ez a stílusod,azért kiváncsi lennék ha neked azt írnák hogy basz........... anyukád a takonyban mit szolnál hozzá ezek szerint téged NEM ZAVARNA!!!!!!!!!!

oregtolgy 2011.08.14. 10:10:39

Hasonló eset velem és barátnőmmel is történt, még tavasszal. Miután a MÁV által biztosított utazási körülmények - gondolom, nem kell részletezni - szépen lassan teljesen megutáltatták vele a vonatot, többnyire busszal járunk Szekszárd és Pest között.

Van egy nagyon jól tartott, teljesen egészséges, rendszeresen állatorvoshoz vitt, szobatiszta cicája. Buszon még soha, semmilyen probléma nem volt abból, hogy magunkkal vittük zárható macskaszállító dobozban (ahogy azt már többen is leírták).

Egyszer nem tudtunk busszal menni, ezért egy csak pótjegyköteles IC-vel mentünk fel Pestre. Oké, semmi gond nem volt, a kaller még meg is dicsérte, hogy milyen szép cica.

Egy másik alkalommal viszont Sárbogárdtól helyjegyköteles IC-n utaztunk. Érdemes lett volna látni a tűzt a kaller szemében, mikor rábukkant a dobozában békésen szunyókáló cicára, és felkiáltott: "na itt egy bukta!", mintha egy pillanatig is titkolni próbáltuk volna, hogy macska utazik velünk - esélyünk sem volt rá, hiszen (most őszintén) a f*szom sem gondolta volna, hogy az dönti el, hogy szállítható-e macska az IC-n, hogy csak pótjegy-, avagy helyjegyköteles is -e. Tudom, b*sszam meg, miért nem tájékozódtam előtte az utazási feltételekről... Mert ilyen ostoba egy ember vagyok én, nem úgy, mint sokan mások itt.

Mondjuk ez abból is látszik, hogy azóta sem tudom elképzelni, hogy a pótjegyes IC-n miért szabad kitenni az utasokat a szennynek, fertőnek és veszélynek, amit egy ilyen vadállat jelent rájuk nézve, a helyjegyes IC-n pedig miért nem. Jó, persze, nyilván azért, mert a MÁV több pénzért több luxust ad. Hajaj!

A szerencsénk az volt, hogy a vonat Sárbogárd és Kelenföld között nem állt meg, így nem volt alkalma kirakni minket (párdon, csak a macskát) Röcsögepusztán, szóval megúsztuk egy kb. 3500 Ft-os büntetéssel, meg azzal, hogy le kellett szállnunk Kelenföldön, ami tökéletes volt (szomorú is volt a bácsi, hogy nem tud jobban kicseszni velünk).

8000 Ft-ot én sem fizettem volna ki, nem is értem, hogy az hogyan jöhetett össze. Bár ilyenkor azt mond a kaller, amit akar, mert az ostoba utas nem ismeri, hogy pontosan milyen pótdíjakat kell megfizetnie az illegális szörnyszállításért, és a kicsit megszeppentebbeknek még kérdezősködni sem jut eszükbe, mikor átmegy rajtuk a kaller a lehengerlő stílusával.

Egyébként még pár szó azoknak, akik ellenzik - például - a macskaszállítást a tömegközlekedési eszközökön. A macska betegségeket terjeszt. Hát hogyne, épp úgy, mint te meg én, vagy a saját szarában fetrengő homeless. Bármennyire is hihetetlen, egy macska is lehet egészséges, és bizony, akkor ő sem terjeszt betegségeket. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a macska szépen bent van a dobozában, senkit nem zavar, néhány embertársad meg két sör között rád hány.

Egyszerűen csak nem tudom megérteni az olyan érveket, hogy az állatok büdösek, betegségeket terjesztenek, stb., stb. Jó, az én állatom nem büdös (mert törődöm vele), és nem terjeszt betegségeket, mert rendszeresen látja állatorvos. Nem szarik a dobozába, mert szobatiszta. Akkor most mi van? Miért ne szállíthatnám a dobozában egy hang nélkül, nyugton maradó, egészséges élő állatot (ez az állandósult "élő" jelző egyébként személyes kedvencem), miközben a többi utas ezerszer zavaróbb, idegesítőbb és undorítóbb tud lenni nála? (Ide értve az ötéves hülyegyereket és a megnevelésére képtelen, teljes alkalmatlan szülőt is.)

Ha valaki allergiás lenne a macskaszőrre, természetesen figyelembe venném, és találnánk valamilyen megoldást.

Szóval, amíg felengedik a fertőző betegeket, részegeket, csöveseket is a vonatra, addig engedjék már fel azt a szerencsétlen macskát is, mert bizony sok másiknál különb utas ő maga.

Ámen.

kennyking 2011.08.14. 10:28:53

@lyken: A jelenlegi eu-s normák szerint Magyarország a jelenlegi mutatóival nem is lehetne tag.Ez persze jobb lenne nekünk is, meg nekik is, de a hülyeség nem hungarikum.Elég általános ezen a földrészen. Is.

oregtolgy 2011.08.14. 10:29:04

@oregtolgy: Barátnőm elolvasta, és nagyon sürgős helyesbítést kér: 6000 Ft volt a bírság. Hiába, az idő megszépíti az emlékeket. Akkor már kezdem érteni a 8000 Ft-ot is.

Egyébként legelső macskás-vonatos utazásunk előtt mi is érdeklődtünk a pénztár morcos őrétől, hogy szabad-é. Peeersze, peeersze, hát hogy a viharba ne.

kutya vacsorája 2011.08.14. 10:30:38

seggfejek. mármint a máv tszetesen. de van vmi gondom a poszter modoroskodásával is. „tejfölös-csirke nokedlival, mélytányérból, kanállal” napirendi pont
ezzel pl.mi a baj?
az érvelés itt ütősebb és okosabb: @oregtolgy:

LiberAll 2011.08.14. 10:40:47

MÁV... erre mit lehet mondani, az EU nak kell ezt is beszabályoznia, mert a kormány képtelen rá...

LiberAll 2011.08.14. 10:48:41

Amúgy csak egy kérdésem lenne, mikor érjük meg, hogy a magyar rendőrség amit a mi pénzünkből tartanak fent. A radarozáson és a kocsiban alváson kívül csinálna valamit. Mondjuk a MÁV-os simán agyba főbe lehetett volna verni, mivel pénzt kért jogtalanul, majd nem a hölgyet a macskával leszállítani, hanem a kalauzt bilincsben de úgy kibaszni, hogy nyekkenjen a peron betonján. Jah bocs, ezt álmodnom a rendőrség nem velünk van, ellenünk...

anyu 2011.08.14. 10:52:59

Nekem 4,5 kg-os kutyám van és sokszor azért nem tudtam kiállitásra vinni vidéki városba, mert az IC-re kutya nem vihető fel, 5 órát meg nem volt kedvem zötykölődni személyvonaton ( meg ott letenni se merem, mert olyan mocskos- igaz én vagy tartóban szállitom vagy viszek tiszta törölközőt és arra teszem.

Nem értem, ha 5 kg-ig repülőgép utasterébe is bevihetem ( ennél nagyobbat külön kell szállittani ) akkor miért nem vehetek IC-re kutya vagy macskajegyet ?

antisystem 2011.08.14. 10:54:24

@Kopi3.14: "mert? Repülőre felviszel ennyivel macskát, vagy ott is tájékozódsz előtte, hogy felengedik-e?" - kérded.

Valszeg tájékozódnék, de egyetlen okból, azért, mert a repülő egyben országhatár-átlépést is jelent mifelénk, ami már ugye nem egy "átlag-szolgáltatás", már az állat-szállítást tekintve. Ha lenne belföldi járat, eszembe sem jutna, de ott legalább adott is lenne, hogy vagy szólnak beszállás előtt, vagy utána már kussolnak... bár ki tudja, ha a légikisasszony is ilyen fifikás idióta lenne, mint a szóban forgó kaller, lehet, hogy rövid időn belül megjelennének a gripenek a gép mellett, hogy földre kényszerítsék a macska mián... (már, ha éppen van bennük kerozin:))

anyu 2011.08.14. 10:58:00

Ja és nem kéne ennyire geciskedniük a népekkel, hanem esetleg szolgáltathatnának is meg a kedvünkben járhatnának, mert amikor régebben vonatkozgattam, hát ingyenjegyes nyuggerekkel ( jó tudom ez már nincs ) meg diákokkal volt általában tele, én voltam a kevés teljes árat fizető utasok egyike.

Rengetegen utaznának kutyával-macskával és pont azért nem teszik, mert nem lehet felvinni. Nos ha nem kell a bevétel, hát az az ő bajuk.

És sokkal több hányással, összeszart WC-vel, disznó családdal, büdös hajléktalannal , szándékos rongálással találkoztam tömegközlekedési jármüveken mint kutya okozta kárra. Tul.képp nem is láttam még kutya-macska okozta kárt. A macskát táska méretü szállitódobozban viszik aki meg jegyet vezs magának és a kutyájának az ismeri a kutyája viselkedését.

antisystem 2011.08.14. 11:07:30

@anyu: tudod, a szabályokkal többnyire az a baj, hogy mivel az átlag esetre készülnek, feltételeznek némi gondolkodási képességet is az alkalmazóik részéről. Az meg ugye hibázni szokott.

Mi szimpla mezei személyvonattal mentünk le egyszer a 2 hónapos(!) kölyökebünkkel a Balatonra. Lefele menet normális kaller, jegyeket elkér, kezel, kutyát vakargat, el... visszafele meg jött a fafejűen rendpárti idióta, és elkezdett balhézni, hogy miért nincs a 2 hónapos kutyának oltási könyve, és miért nincs ráadva az egyébként nálunk lévő szájkosár. Képtelen volt fogni agyilag, hogy az akkori szabályok szerint 3 hónaposan oltották a kutyát veszettség ellen, és akkor kapott oltási könyvet... ott verte a nyálát, hogy így a szabályzat meg úgy a szabályzat, éshogyakkoraddignemlehetakutyát... csak hát én 1 mázsa vagyok és 47-es inget hordok... ezért azután nem a post-toló feleségéhez hasonló lett a történet vége, hanem a kaller tiplizett el füstölögve.

Netuddki. 2011.08.14. 11:09:46

IC-n nem lehet, simán meg lehet? Mért?

Amúgy meg mikor adják már át a GYESEV-nek üzemeltetésre ezt az egész MÁV-ot? Tudom soha, mert ezen keresztül töltik fel a pártkasszákat...

topi6 2011.08.14. 11:12:30

@zxcvbnm: Kis ostobám, ezt egy az egyben másoltam egy fenti szövegből,mert lusta voltam még egyszer leírni. Bammm...

topi6 2011.08.14. 11:13:55

@názmin: Te vagy a Máv, esetleg a védelmező angyala? Ha nem, szerintem ne állj rám. Nincs közöd hozzá, és hozzám.

Vittore. 2011.08.14. 11:15:50

@oregtolgy: javítva! :) bár nem ez a lényeg...

Netuddki. 2011.08.14. 11:20:55

@topi6: "Az egész Máv B@ssza meg a kurv@ anyját a ravatalon térdig érő takonyban!!!!"

Sajnos ez mellé ment. A MÁV tehet a körülményekről a legkevésbé. Mindig a fejétől bűzlik a hal. Olyan MÁV dolgozókkal találkozhatsz amilyen maga a MÁV vezérigazgató is. Meg persze a politikusok, ugyanis a MÁV sajnos még mindig egy állami "vállalat" és az igazgató is mindig valami ejtőernyős megélhetési politikus...

zxcvbnm 2011.08.14. 11:26:33

@topi6:

"Kis ostobám, ezt egy az egyben másoltam egy fenti szövegből,mert lusta voltam még egyszer leírni. Bammm... "

Ezek szerint csak ket helyesirasi hibad van, a nyito es zaro idezojelek lehagyasa. Hogy engem megszopass, azert joval korabban kellett volna, hogy felkelj, "Kis ostobám...". :)

Az idezojelek hianya egyebkent mas problemakat is felvet, ha mar itt tartunk: nagyjabol ket dolgot jelenthet azon kivul, hogy a lustasagodat nem is titkolod: vagy sajatodenak vallod a szoveget (a benne talalhato hibakkal egyutt), vagy szeretned takargatni, hogy mastol kolcsonoztel w/o giving any credit. Csak szar opcioid vannak, "Kis ostobám". Bam!

Na ennyit a szajkaraterol; majd ha erdemben hozza tudsz szolni a dologhoz, akkor hajra.

topi6 2011.08.14. 11:28:21

@oiduft: Örülök, hogy vannak kötelességtudó, mindenre odafigyelő előrelátó, és gondolkodó állampolgárok, akik egyszerűen nem tudnak hibázni. Mi, a többi pórném meg engedtessék meg, hogy ne legyünk legyalázva egy kis hibáért, figyelmetlenségért, tudatlanságért. A válaszba meg ne menjünk el, hogy már elefántot akart valaki felvinni a vonatra. Az élet hosszú távon igazságos, és hidd el, hibázni fogsz, és hasonlóban lesz részed.

topi6 2011.08.14. 11:34:02

@zxcvbnm: A véleményem írtam, a személyeskedésedről akkor annyit: Ostobákkal nem vitatkozom, mert le kell mennem a szintjükre, és ott csak megfájdul a fejem.Egyébként is legyőznek a rutinjukkal-szájkaratés! Ha amiket írtam-szerinted nem volt érdemi, "sajnálom"! Nem Te vagy számomra a mérvadó!

topi6 2011.08.14. 11:37:21

@zxcvbnm: Ja, és mit vallok sajátoménak?! Akitől másoltam, gondolom a szabályzatból idézett, vagy vonta ki a lényeget. Mea culpa mekkora bűn eme lustaságom, hogy egy ilyen részt visszaemelek. Főleg annak, aki a többiekét nem olvasta el.

lyken 2011.08.14. 11:45:20

Miért nem egyeztettek privátban? Egy órát rááldoztok, hogy összefussatok, 2 perc alatt leveritek egymást élőben és kész. Ahelyett, hogy teleszemetelitek a topicot.

topi6 2011.08.14. 11:45:52

Mindamellett szerintem nem egymás szapulását kell ide leírni, hanem a témára a kommenteket. Lehet vitatkozni bárkivel. Nem lehet, és nem is kell mindenkinek igazat adni, erről szól a vita fogalma is. A téma itt a lényeg, és a körülötte zajló vita. Nyugodtan visszaírhat még a többi kommentelő, nem írok nekik vissza, hacsak nem a témával kapcsolatban. Ha ettől érzik azt, hogy "vesztettem", legyen örömükre... A téma viszont jó!

zxcvbnm 2011.08.14. 11:46:58

@topi6:

Jonnek azert meg a helyesirasi hibak, nehezze valik az alany es az allitmany szambeli egyeztetese; csak igy tovabb! Egyesek szamara nehez a hallgatas, amikor olyan intellektualis kihivasok allnak elottuk, amelyekre nincsenek kellokeppen felkeszulve. ;)

Majd ha nemi rutint (ugye?) szerzel a velemenyed elviselheto, sot, szinvonalas formaban valo kozlesevel, akkor nem fog mindenki mas ostobanak tartani. Szerencsere sokaknak sikerult, pl. oregtolgy sorai kimondottan olvasmanyosak voltak.

En mindig orulok, ha ostobakkal vitatkozom, mert legtobbszor mulatsagosak es jot tudunk nevetni rajtuk. Barcsak a MAV vezerkaran is rohoghetnek egy joizut, amikor ramutatok az ablakkeretre, hogy "Igazgato ur, ott meg maradt egy flekk...", de egyelore te is megteszed.

topi6 2011.08.14. 11:47:00

@lyken: Igazad van, bocsi, erre írtam az előbb...

Murderface 2011.08.14. 11:53:47

Én már eleve a pótjegy intézményét nem értem.
Van egyáltalán még egy olyan ország Európában, ahol pótjegyet kell venni bizonyos vonatokra, csak mert mondjuk átmegy az országhatáron és nem úgy néz ki, mint egy ganédomb (ez se feltétlenül igaz, utaztam már olyan IC-n, ahol szó szerint a sarokból csorgott ki a róka, valaki kidobta a taccsot, aztán leszállt/elült :P )?
Tényleg, nálam világlátottabb emberek: hol van még pótjegy Magyarországon kívül? Ez tényleg érdekelne :)

zxcvbnm 2011.08.14. 11:53:54

@lyken:

Nehez lenne ~10000 km-rol, legalabbis nem egy ora az ut, hanem inkabb 20, tovabba egyebkent is felesleges talalkoznunk - sokkal egyszerubb, ha nekifut egy lampaoszlopnak.

Na meg en kerek elnezest, hogy virtualisan 'teleszemeteltem' a topic-ot. Legalabb eloben nem csinalom.

topi6 2011.08.14. 11:54:07

@antisystem: Igen, erről írtam annó, hogy emberség, tolerancia, stb. Nem minden kallert akarok bántani, de sokan itt élik ki magukat. Kiskirályoknak érzik magukat. Az alap post esetében senkit nem zavart az a macsek, sőt, még a bicajszállítót is bevállalta volna. (IC jegy megfizetése mellett) Igen is tehetnek az alkalmazottjaikról, mint cég. Mert vele találkozunk, ők a cég arca, minősége, minősítése.

Metál -e a bimetál? 2011.08.14. 11:59:50

Csak a cica ijedt meg, de nagyon.

bazdmeg... szerintem kamu a poszt, de akkor zseniális :D

Adani 2011.08.14. 11:59:50

Itt szerintem a kaller reagálta túl a dolgokat. Tipikus régi szocis dolgo ez,h nem lehet, mert ez a szabály. A miértre nincs semmi indok, nem lehet, mert csak, megindokolni ne lehet,h ugyan kit zavarna egy dobozban lévő alvó macsek. Nem hangos, nem csinál semmit, a doboz mérete is belefér a kézpoggyász keretei köz. Pláne ha nincs is tele a vonat, vagy ott a majdnem üres bicikliszállító kocsi. És igen, nem várható el az utastól, h a 100 oldalas üzletszabályzatot olvasgassa este elalvás előtt és betéve tudjon mindent, tessék kitenni tájékoztatót, a háziállat szállításról, tényleg nem fog senki a 89. oldalig olvasgatni. Mondjuk az is igaz,h a Google-ba beírva, h macska szállítás vonaton kiadhatja, esetleg pár fórum linkjét ,ahol arról beszélgetnek lehet-e vagy sem, de az meg nem a Start hivatalos álláspontja. Gondolom nem szállítanak macskát olyan sokan, így nem annyira közismert mint , h az IC-re külön jegy kell, azt azért a többség tudja, de be is mondják ki is van írva stb. Szerintem el kéne törölni ezt a dolgot, és mondjuk úgy átírni ,h ha megfelel a kézpoggyásznak és dobozban van akkor lehet szállítani, hiszen kit zavarna? (Szélsőséges eset persze ha mondjuk allergiás rá valaki ,de hát akkor ülhet máshová és nincs baj). Ha mondjuk valaki kígyóval szállna fel, ami szintén dobozban van vagy tengeri malaccal akkor nem lenen semmi gond? Hogy is van pontosan a szabály, ki van emelve,h macskát nem lehet, vagy kitér másra is? Távolsági buszon p. pár éve ismerősék gond nélkül vitték a vadászgörényt dobozban, a sofőr azt mondta külön jegy nem kell neki, de ha összekoszolja a buszt (kiveszik és játszanak vele) akkor addig el nem mennek ameddig fel nem takarítják, és ugye a Volánnál a szabályzatben benne van, h pótdíjazni lehet, aki összekoszolja a buszt, ha a görény csinálja akkor őket büntetik, mert az ő felelősségük.

topi6 2011.08.14. 12:13:44

@Adani: 100 oldal. Mint írtad is. Nem teszik ki. Sok minden változott az elmúlt időkben, miket felül kellene bírálni. Mit, hogyan szállítani. Ha megvan a megfelelő zárt szállító eszköz, még repülőn is lehet kutyát, vagy bármit vinni. Ezt még akkor írhatták, mikor öreg néne az őzikéjét akarta a vékony spárgán elvinni az állatorvoshoz, hogy a kosárkájába nem férve egy kendőt terített bambi alá.

Puch Cavette 2011.08.14. 12:47:01

Az még érthető lenne, hogy bizonyos állatok nem szállíthatók zárt terű tömegközlekedési eszközökkel: egy nyithatatlan ablakú vonat kocsiban fél óra után fulladoznék a köhögéstől, és a taknyom-nyálam egybefolyna a macska-allergiám miatt. Pont ezért értelmezhetetlen, hogy ha kifizeti a szerencsétlen, tájékozatlan gazdi a büntetést, hogyan lesz egyszerre elnéző a MÁV e szabály felett. Európai árszabással indiai színvonalú szolgáltatás - az adófizetők pénzén.

Roy 2011.08.14. 13:03:41

Tudomásom szerint az IC-en semmilyen állat nem szállítható (kutya, macska) még jegy ellenében sem.
Egyéb vonat típusokon szállíthatóak.

Kopi3.14 2011.08.14. 13:04:02

@gyarló: Jól meghatározott feltételekkel veheted igénybe a szolgáltatását, ami ha nem tetszik, nem közlekedsz vele. A Malév macskaszállítása ügyében is előre utána érdeklődik az ember, hogy lehet-e, nem bambul bele a világba, vagy homályos kérdésekkel, mint ami a posztban is szerepel.

@antisystem: a JV a beszállást intéző személy, aki kontrollálja, hogy jogod van utazni adott géppel, vonattal. Ergo ha a jv szól, az olyan, mitnha a kapunál hajtanának el. Szerepkörökről gondolkozni luxus?

@Adani: mármint ki üljön arrébb?

Gera 2011.08.14. 13:12:17

Semmi bajom nem lenne a dologgal, ha a MÁV amúgy a pontosságról és a korrekt szolgáltatásról szólna, de mivel egy rakás szar az egész, ne azzal kezdjék már a szabályok betartását, hogy egy dobozban szállított macska miatt lekúrnak valakit a vonatról. Okozott talán problémát bárkinek? Miközben a részegen grasszáló, üvöltöző, másokat zaklató, mindent összehányó "utasokat", a vandálokat, a pofátlanul bliccelőket, stb. meg messze elkerüli a kalauz, mert nem mer hozzájuk se szólni. Gyerekekkel meg nőkkel mernek csak keménykedni általában.

Nem is szólva arról, hogy ha a kedves utas azt mondja, hogy a pénztáros kérdésre nem mondta, hogy nem lehet macskát szállítani (ez 100%-ig hihető), akkor a kaller kérjen elnézést a cég nevében, jelentse be az esetet és basszák le a pénztárosokat, hogy ismerjék már az utazási szabályokat. Bakker, ki a túrót kérdezzen a szerencsétlen utas, ha nem a pénztárost?

Még egyszer elmondom, semmi gondom a szabályok betartásával, magam is törekszem erre, de azt nagyon utálom, amikor ívben szarnak a szabályokra, de néha azért kimazsoláznak egyet-kettőt és azzal szándékosan szopatnak. Magyarországon ez általánosan jellemző szinte minden téren. A rendszer látványosan nem működik, de azért a mindenre kiterjedő szabályok megvannak, de így csak annyi értelmük van, hogy ha Gipsz Jakab karszalagosnak/egyenruhásnak/hivatalnoknak éppen szívatni támad kedve, vagy egy kis zsebpénzre van szüksége, akkor legyen mire hivatkoznia. És persze az alany sohasem az, aki miatt a szabály született, hanem az a tisztességes átlagember, aki egyszer véletlenül megbotlott, mert ő az, aki ilyenkor engedelmesen elismeri a vétkét, míg az előbbi kategória esetleg előhúz egy kést.

lyken 2011.08.14. 13:15:16

@zxcvbnm: Persze. De minek személyeskedni? Vezet valahova? Téged például érdekel más mondanivalója, ha az illető személyeskedni kezd? Mert tapasztalataim szerint ilyenkor elindul az adok kapok és be se fejeződik, amíg el nem megy az egyik fél aludni.

há nem mindegy? 2011.08.14. 13:15:29

Az, hogy jegyvásárlásnál nem hívták fel a hölgy figyelmét, hogy nem vihet IC-re macskát, nagy hiba a MÁV részéről, és minősíthetetlen az eljárásmódjuk.

Másrészről nagyon örülök, hogy IC-n legalább nem lehet állatokat szállítani, mert allergiás vagyok a kutya és macska szőrre. Az allergia kijöveteléhez, tüsszögéshez, nem kell, hogy fizikálisan kapcsolatba kerüljek az állattal, az állat megsimogatása nélkül is zárt térben kijön az allergia, orrfolyás, könnyezés, fél óra közös, zárt légtérben eltöltött idő után már ezek mellé nehézlégzés is...stb.

Így ha IC-n a hölgy a fülketársam lett volna, nagyon felháborított volna, ha a hölgy a macskával maradhatott volna, míg nekem miatta kellett volna szenvedni.

Ettől függetlenül minősíthetetlen a MÁV eljárásmódja a macskás utas felé.

Bármilyen tipusú vonaton kellene egy külön kocsit fenntartani a kisállattal utazóknak, ill. ha nincs kihasználva, esetleg azok számára, akik ugyan nem állattal utaznak, de ha bevállalják az "állatos" kocsit, nekik némi utazási kedvezményt nyújthatnának, ha van ott még szabad hely.

Azt sem tartom normális dolognak, hogy egy allergiás személy, ha nem IC-n utazik, kénytelen legyen eltűrni macskás utastársakat. Talán a másik utazó ember mégis csak előrébb való, mintegy macska szállítása allergiások között...

Mnofőnix 2011.08.14. 13:24:57

Nekem nincs macskam, de tudom hogy ic-n nem szallithato. gugli baratunk sokat tud segiteni.

topi6 2011.08.14. 13:30:03

@lyken: Bocsi, de elmesélek egy adott embertípust:
Élete, hogy mást megtaláljon, és szókaratéban " legyőzze. Az a lényeg. hogy találjon valakit, akit mindegy miért, de belekössön. De vigyáz, olyannyira legyen intelligens az "ellenfél", hogy sokáig ne tudjon replikálni, és alul maradjon. De sajnos legyen olyan buta, hogy felveszi vele a harcot. Csak veszthet, ő meg örül. Ilyen posztokon vadászgat áldozataira e kisember. Ezek csak a szájukkal jutottak valameddig is, és akik még nem ismerik, elhiszik, milyen okosak, hogy tudnak csípőből válaszolni mindenkinek. Mikor aztán kiismerik őket, és mindenki rájön, hogy Freud legpocsékabb tanítványa is simán ledoktorálhat a kiszámítható viselkedésükön, akkor tovább állnak, és máshol kezdik előröl. Persze, mivel ezek betegek, meggyőződésük, hogy Ők kerülnek ki mindenhonnan győztesen. Az értelmesebbje rájuk hagyja az elején, az olyan, mint én, aki későn veszi csak észre, az később. A lényegen persze ez semmit nem változtat. Még egyszer bocsánatot kérek, hogy beleszemeteltem ebbe az írásba. Kérem, folytassátok csak, és ha úgy érzem, mert nyomon követem, akkor válaszolok mind a hozzám feltett kérdésekre, mind a történettel kapcsolatban. Ha egyet értek, és ha nem is, mert mindenki véleménye fontos!

topi6 2011.08.14. 13:45:40

@Mnofőnix: Elmondom, szerintem mi volt itt a gond. Nem bizti, hogy így volt, mondom, csak egy gondolat.
Adott útvonalon 10x megyek egy vonaton. Nem is figyelem, milyen mert egy egyszerű prosztó utasként közlekedem csupán. Lehet, eddig mindig II osztályt fogtam ki a macsekommal, és hát mindig meg is kérdeztem a jegyeladótól- nem kell feláras jegy a cirmire. Egyszer aztán úgy adódott, egy más időpontban sikerül a vonatra szállnom. Nézze má' a boga hajtó, korábbi járat is van, mivel mehetek. Megyek a pénztárhoz, viszem a macskám, kérem a jegyem, neki is szokás szerint, hátha van változás... Hát mondják, mint mindig, neki nem is kell jegy. Felszállok, hát nem olyan vonat, mint szokott, de hát ez megy kis városom felé. Nyugodtan ücsörgök, egyszer csak elém áll egy jegykezelő..... a többit elolvashatod legfelül. Persze, hogy kiveri a biztit, cserébe karhatalommal szállítanak le, mert akkora bűnt követtél el szeretett államunk, és vasutunkkal szembe. Na ne má'!!!! Ez komoly??? Ennek kell ma megtörténni kis hazánkban?

topi6 2011.08.14. 13:53:45

@kovi1970: Megválaszoltad magad. "Olyan MÁV dolgozókkal találkozhatsz amilyen maga a MÁV vezérigazgató is." Akkor az egész trágya, tehát kezdhetem mondókám előről...

dr. HáziMacska 2011.08.14. 13:55:32

Amit nem ertek, egyetlen ferfiember nem volt a vonaton, aki kozolte volna a kallerral hogy "nyugodja' mar" ha ezert a hulyesegert feltartod a vonatot (amire azert fizettem plusz penzt, merthogy idoben ernie kellene) akkor jobb ha te is leszalsz, mert baj lesz...

Reggie 2011.08.14. 14:20:11

@topi6: Tehat te loptal a Volantol. Monjuk sok ilyen humanus ember van mint te, sot van aki az emberektol is csak a jegyar felet keri el, mert olyan jofej. Aztan meg mindenki csodalkozik, hogy a jaratok szama csokken, mert az eladott jegyek alapjan kevesen utaznak a jaraton, az arak meg nonek, mert a keves eladott jegynek (is) koszonhetoen keves a bevetel....

antisystem 2011.08.14. 14:25:44

@Kopi3.14: "JV a beszállást intéző személy, aki kontrollálja, hogy jogod van utazni adott géppel, vonattal. Ergo ha a jv szól, az olyan, mitnha a kapunál hajtanának el. Szerepkörökről gondolkozni luxus?" - írod.
Hát, ahogy elnézem, számodra okoz nehézséget megkülönböztetni azt a két alaphelyzetet, amikor a szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szólnak a felmerülő problémáról, amikor módod van a szolgáltatás igénybevételéről lemondani és más lehetőséget keresni, valamint, ha a szolgáltatás igénybevétele közben kezd el valaki agresszívózni, visszaélve a kiszolgáltatott helyzeteddel.
És nem, nem luxus, csak nem vagyok hajlandó a kockafejűekhez kockásodni...

Reggie 2011.08.14. 14:33:40

@HáziMacska: Ja, mert annyira megeri egy kozfeladatot ellato szemely ellen !jogellenesen! fellepni egy macska miatt.

antisystem 2011.08.14. 14:36:37

@Reggie: "Tehat te loptal a Volantol." - írod.
Hát, nekem nem úgy tűnik, hogy az illető lopott volna bárkitől is. Ha már lopásról beszélsz, akkor azok a politikusok lopnak az emberektől, akik a tömegközlekedési tarifákat kitalálják - n.b. milyen alapon fizettetnek bármit is a kézipoggyász méretét meg nem haladó valami után pusztán azért, mert az ugat vagy nyávog???
Tudod, szerintem pont az a gáz, hogy harapódzik el a "szabály az a szabály" átkos szemlélet, ahelyett, hogy végre a szabályok megkérdőjelezése, és a rossz, igazságtalan szabályok (és alkotóik, szolgai módon alkalmazóik) kisöprése zajlana. Így az élet nem élhetőbb lesz, hanem élhetetlenebb...

antisystem 2011.08.14. 14:40:38

@Reggie: az igazságért fellépni nem "megérés" kérdése...

Reggie 2011.08.14. 14:43:44

@antisystem: Mar ne haragudj, de ha jegyet kell valtani valamire, es ezt onhatalmulag elengedi a buszvezeto az lopas.
Egy dan dog tomege kb. akkor mint a baratnome. Akkor a baratnomnek sem kell jegyet vennie ezen az alapon?

Kopi3.14 2011.08.14. 14:45:44

@antisystem: Check in után, a kapunál miképp tudod lemondani az utadat, más lehetőséget találni? Azt a jegyet akkor már buktad. A vasút jellegéből adódóan meg a jv nem tud a felszálláskor ellenőrizni téged, meg mindenki mást. Szóval tessék még dolgozni a dolgon! Meg gondolkodni is!

antisystem 2011.08.14. 14:49:20

@Reggie: ad max hanyagság, de semmiképpen nem lopás. N.b. semmi haszna nem képződött belőle. Ha zsebreteszi a pénzt a kassza helyett, az a lopás.

Reggie 2011.08.14. 14:50:26

@antisystem: Csak itt nem azert kellett volna. Erdekes modon a rendorok nem a kallert vittek el...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.14. 14:52:07

A macskákat agyon kell baszni!

Bolhás dög mindahány!

Kár, hogy nem lehet kinyitni az IC ablakát!
Akkor egy mozdulattal meg lehetett volna oldani a problémát.

antisystem 2011.08.14. 14:52:09

@Kopi3.14: "Szóval tessék még dolgozni a dolgon! Meg gondolkodni is!" - nincs min, a véleményemet elmondtam, és én nyilván eszerint is fogok cselekedni, ha magamról van szó, ha akárki másról a jelenlétemben... ez ennyi.

antisystem 2011.08.14. 14:54:48

@Reggie: "Erdekes modon a rendorok nem a kallert vittek el... " - írod. És, ez mennyiben releváns, azon túl, hogy szerintem mélyen sajnálatos? Egyébként senkit sem "vittek el"... ha jól veszem ki.

Reggie 2011.08.14. 14:56:12

@antisystem: Az a penz, aminek a kasszaban kene lennie, visszakerul az utas zsebebe. Ehhez aktivan asszisztal a buszsofor a kommentje szerint. Ez messze nem hanyagsag.

antisystem 2011.08.14. 14:59:08

@Reggie: dehogynem, nem szedi be a díjat valamiért, amiért a "gazdi" szerint kellene...ez ennyi, és nem több.

topi6 2011.08.14. 15:00:58

@Reggie: Kedves kis demagógom! Bocsánat, hogy ezekkel a szavakkal kell, hogy éljek, de nem hiszem, hogy a max 4-500 Ft vágja földhöz a volánt!!! Sok volán abból szedte meg magát, hogy a sofőrök a teljes árú jegyet 10 db 90 %-osként adta el, és az államtól megkapták a 10x 90 % maradékot, minden "nyugger" után. Na ezt számold ki, ezt szorozd be, hogyan lett több társaságnak zsír új busza. Aztán állj rám, mit "loptam" el szegény volántól. Sok dolog van, amit nem tudsz, csak szidni a másikat... Erről írtam már korábban is, ne a másikat szapuld, a sztoriról írj!!

Reggie 2011.08.14. 15:13:04

@antisystem: !Szandekosan! nem szedi be a dijat. Persze gondolom az is hanyagsag, ha valaki elfelejt adozni, meg az is, ha veletlen a te penztarcadba nyul bele a sajatja helyett. Hiszen o csak nem figyelt. Sot o az aldozat es te vagy a hibas, hogy miert nem zartad el jobban...

@topi6: Valoszinuleg feluletesen olvastal es a zarojelben levo "is" szocska elkerulte a figyelmedet. Javaslom a kommentem ujra olvasasat vagy egy kornyezetedben levo ember segitsegul hivasat az ertelmezeshez.
Raadasul sehol nem allitottam, hogy foldhoz vagja a volant, gondolom teged sem vag foldhoz, ha ellopok toled 100Ft-ot, de ez attol meg lopas marad. A boltost sem vagja foldhoz ha ellopsz egy 50Ft-os csokoladet, de attol az meg lopas marad. Persze probalgathatod kenegetni a dolgot, de csak annyiban kulonbozol a fonokeidtol (a nagy loposoktol), hogy te messzebb vagy a kondertol es igy csak kicsit tudsz lopni. De a hozzaallas ugyan az.

dr. HáziMacska 2011.08.14. 15:18:59

@Reggie:
Persze, nem. Egyedul arra probaltam ramutatni, hogyha mar rendor van hivva, akkor ugyanazzal a irannyal a nem potdijas tarsasagot is le lehetett volna szalitani.
Mert ertheto, hogy a a szabalyok a szabalyok a szabalyok a szabalyok a szabalyok,
de azok mindenkire vonatkoznak, nem csak arra a nore, aki eppen macskaval utazik, es nincs pattoghatosagi helyzetben.
Btw, nekem szemelyvonaton kotott bele a macskaba a kalauz, en meg kedvesen kozoltem, hogy takarodjon a helyere. Es meg is ertette.
Ugyhogy en is azt kerdem hogy akkor macskat szallitani ic-n, 6000huf? Es akkor utanna lehet?
Kicsit draga, de most akkor nem lehet (fentebb felhozott allergia teljesen ertheto indok) vagy csak a lehuzas a cel?

dr. HáziMacska 2011.08.14. 15:21:00

@kolbászoszsömle:
Ez egy erdekes szemlelet, de teljesen lenyegtelen a kerdes szempontjabol. Mert az a macska lehetett volna vadaszgoreny, vagy varanusz is.

Reggie 2011.08.14. 15:23:27

@HáziMacska: Igen, a szituacio nagyon visszas. A kaller is lehetett volna meltanyot, es hatraengedhette volna egy masik kocsiba, mert semmibe nem kerult volna, csak ugye ha primitiv emberek kezebe hatalmat adnak, az tobbnyire ezt eredmenyezi...
Viszont egy 3. feltol elvarni a beavatkozast egy olyan helyzetben, ami jogilag nem vedheto, hiu abrand. Plane egy ilyen pitinek tuno ugyben. Meg ha arrol lenne szo, hogy az indianok megtamadtak valakit a vonatok, akkor teljesen jogos lenne a felkialtas, hogy de hol voltak ekkor az emberek.

Reggie 2011.08.14. 15:25:40

@Reggie: Mar nem tudok gepelni. Tehat: meltanyot->meltanyos es vonatok->vonaton.

topi6 2011.08.14. 15:29:32

@Reggie: Akkor lopok, ha nekem is érdekem van! Ebből nekem a "köszönöm" esett le!!! Igaz, ez az 50 Ft-nyi összeg helyetti köszönöm többet jelentett. Mit loptam, kitől? A Volánnak 50 Ft-tal kevesebb, más oldalon több ezerrel több a jegycsalásból. Én a Volánnak "loptam" parancsra, mint oly sokan, az állam pénzéből. Igen, így tőled, és magamtól is. Jobb volt, mint az utca, bocs! Az az "is" az semmit nem jelent számomra. Mit kenegetek? Nem kértem el mamókától 1-1 jegy árát! Követ rám!!! Nem kértem el néhány kutyajegyet? Követ rám!!! Téged ezzel nem rövidítettelek meg!!!!!!!! Azzal, hogy Neked nem adtam extra kedvezményt, azzal nem lettél rövidebb, másnak, rászorulónak tettem szívességet a volánnal szemben, amit többszörösen visszakapott a cég. Magamat meglophattam, mert a jegy eladásából a sofőr részesül. Majd megkövezem magam, ha megengeded, nem kérek segítséget!

antisystem 2011.08.14. 16:08:55

@Reggie: "Persze gondolom az is hanyagsag, ha valaki elfelejt adozni, meg az is, ha veletlen a te penztarcadba nyul bele a sajatja helyett." - nyilván NEM AZ, hiszen ezeket a dolgokat a saját hasznára teszi valaki. Szemben azzal, amiről itt beszélünk.

antisystem 2011.08.14. 16:13:53

@Reggie: "Viszont egy 3. feltol elvarni a beavatkozast egy olyan helyzetben, ami jogilag nem vedheto, hiu abrand." - én nem gondolom, hogy hiú ábránd lenne, az emberek többsége magyarhonban szerencsére még mindig nem a szabályok és paragráfok emberellenes hosszúcucliján csüng - hanem ésszel és szívvel áll a dolgokhoz. Nálunk ugye a többség még az ominózus BKV-s esetnél is a karok nélküli utas pártjára állt, és nem a szabályt rázó ellenőrrel együtt követelte, hogy "de akkoris hordja magával a nagy szent PAPÍRT mert ez a REND" - gondolom, emléxel, nagy port felvert eet volt.

topi6 2011.08.14. 16:22:57

@antisystem: Igazad van!! Sok esetben a logika, az együtt érzés többet jelent, egy egyszerű KRESZ helyzetben is. Lemondani az elsőbbségről, stb. Hamar megtanultam az oktatómtól, hogy tele van a temető olyanokkal, akiknek igazuk volt! De, a csak azért is, mert ez a szabály, nekem van igazam.... típusú emberektől herótom van már. Élni hogy lehet CSAK a szabályok álltal?? Valaki azt mondta: "Lehet, hogy a bátrak nem élnek sokáig, de legalább ÉLNEK!!!"

antisystem 2011.08.14. 16:52:27

@topi6: Nézd, mivel a szabályok okszerűen uniformizáltak, megette a fene, ha nincs mögöttük a szabályt alkalmazó ember a maga emberségével, aki az általánost az egyedi esetre szabja. Az egy élhetetlen világ...

Különben nekem ez a tárgyalt történet azt juttatja eszembe, amikor a Fáraó című könyvben elkésik a század, mert a parancsnokuk a törvényeknek megfelelően utat ad a szent szkarabeusznak, és kivárják, amíg áthajtja a galacsinját az úton... ugye ott is végülis olyan megoldást eszelnek ki, aminek a vége az lesz, hogy a parancsnok legközelebb akkor sem fog észrevenni egy szkarabeuszt, ha az akkora, mint az elefánt.

Szóval lehet, hogy a post beli kaller főnökénél van a helyzet kulcsa, Ha az egyfelől megdicséri (és akár 2 nap jutalomszabadságot is ad) a kalauzt, mert ilyen páldásan képviselte a zszabályzatot, másfelől meg felszámlázza neki az intézkedése által okozott kárt a késéstől a rendőri kiszállásig mert ilyen rosszul képviselte a MÁV valós érdekeit, valszeg a kallerünk legközelebb a bengáli tigris nagyságú macskát sem fogja észre venni a már mozgó vonaton...

topi6 2011.08.14. 17:07:09

@antisystem: Éljen az ilyen Pirausi-i győzelem!! Még egy ilyen győzelem, és mind ott veszünk!!! Hát nem venné észre azt a bengálit, az biztos!!

Reggie 2011.08.14. 17:25:52

@topi6: Igen, ideologia mindig mevan hozza, de a tenyeken ez nem valtoztat.

@antisystem: A hanyagsag feltetele a gondatlansag. A szandekossag ezt kizarja. Marpedig itt szandekos cselekedetrol van szo.
Igen, emlekszem a karok nelkuli utas esetere is. A jelenlegi es a mostani eset kozott a kulonbseg az, hogy az elobbi esetben csak a jogosultsag igazolasahoz szukseges papir hianyzott, de a jogosultsag szemre is megallapithato volt, mig a jelenlegi eset arrol szol, hogy a macska semmilyen esetben sem lehetet volna abban a kocsiban. Ha pl. a macska kocsiban szallithatosagahoz kellet volna egy papir, hogy az a macska az orvos szerint is macska, es ez a papir hianyzott volna, akkor lenne a ket eset analog.

dr. HáziMacska 2011.08.14. 17:47:07

@Reggie: Valoban, a macska nem lehetett volna abban a kocsiban, de szabalyszeru lett volna a masik kocsiba lennie (gyk, a alacsonyabb osztalyon valo utazas) de hirtelen szabalyszeruve valt volna 6k huf odaadasa eseten.
En meg megkerdem: "Miva?"

zozo6296 2011.08.14. 17:54:33

@Murderface: Nincs róla információ. Szóval nincs!
Csak Mo-on van ilyen pót-és helyjegy/pótjegy/helyjegy/kedvezményes pót-és helyjegy/ülőhyelfoglalással nem járó pótjegy meg apámfasza.
Találtam még decemberben egy menetrendi könyvet, abba ilyen van, hogy
Nemzetközi forgalomban a Magyarországról induló kocsikban a helyjegy váltása kötelező. Szerinted?

Amúgy meg Kaposvárra a mai napot nézve 6 vonat megy, ami nem pót/helyjegyes. Ez 3 és fél órás utazást jelent, egy átszállásal. Visszafele 4 van, ami még emberi léptékű menetidővel jár. Vicc. Ja és ez 195 km.

www.volanbusz.hu/menetrend.php?menetrend=1174&dir=to&type=helykozi
www.volanbusz.hu/menetrend.php?menetrend=1176&dir=to&type=helykozi
Busszal 3 óra, még mindig jobb.

názmin (törölt) 2011.08.14. 18:44:36

Egy dolgot ajánlanék mindenki figyelmébe az ic vonatokon vezető jegyvizsgáló van de lehet menet közben ellenőr akit FŐ VIZSGÁLÓNAK hívnak és ha ő megkérdezi hogy mit keres ott a macska szabály ellenesen akkor itt a sok okos kommentelő mit válaszolna?A jegyvizsgáló esetleg az állásával játszana hogy nem foglalkozott vele!!!!!!!!!!!

topi6 2011.08.14. 18:47:30

@názmin: Felajánlotta a hölgy, hogy átmegy a kerékpárszállítóba. Nem a probléma megoldására törekedett a kaller, hanem a hatalma mutogatására.

topi6 2011.08.14. 18:54:52

@Reggie: Az bánt, hogy ilyen kedvezményekből kimaradtál? Inkább örülj neki, hogy száz irigyed, mint egy sajnálód, és nem esett meg egy sofőr szíve sem rajtad! Ha meg az irigység... Az irigység hasonlatos bűn a lopáshoz. De akkor inkább vállalom az én "lopásom", mint a Te életed egyetlen percét is. Nem fogunk soha egyet érteni, nem kerülünk közelebb, és barátok sem leszünk az életben sem. Ne érts velem egyet, de ez így helyes. És most már koncentrálhatunk a tárgyra is... Macska az IC-n. Emlékszünk még?

lyken 2011.08.14. 18:57:09

@há nem mindegy?: "Azt sem tartom normális dolognak, hogy egy allergiás személy, ha nem IC-n utazik, kénytelen legyen eltűrni macskás utastársakat."
Nem értem a felháborodást. A szabályzat is azt mondja ki, hogy az állat nem zavarhat senkit. Ha tehát allergiás valamelyik utitárs, akkor mennie kell.

Reggie 2011.08.14. 19:00:33

@topi6: Engem a lopas bant, a kedvezmenyek nem izgatnak, kar is megprobalnod ide terelni. Az bant, hogy a fel orszag csak lop es marmar mindenki termeszetesnek es normalisnak veszi. Ezert is vallalod ilyen buszken, mint ahogy az indianok is egymas kozott buszkek a lopasaikra.

lyken 2011.08.14. 19:05:09

@názmin: Hát... Ha az utas érdekében cselekedett volna, akkor mondjuk hagyja, hogy átballagjon a nem IC részbe. Így gondolom jobb volt neki, mert este a vibri betolása közben volt mire gondolni.

topi6 2011.08.14. 19:06:02

@Reggie: Élj boldogan a szabályaiddal, magam is azt teszem!

antisystem 2011.08.14. 19:55:23

@názmin: "akit FŐ VIZSGÁLÓNAK hívnak és ha ő megkérdezi hogy mit keres ott a macska szabály ellenesen akkor itt a sok okos kommentelő mit válaszolna?" - tényleg érdekel? Én sacckb ugyanazt, mint a kallernak...

Adani 2011.08.14. 20:04:42

@lyken:

Meg ugye azért nem olyan gyakori dolog a macskaallergia, h komoly gondot okozzon. Mondjuk utaznak több százan egy vonaton. Hány allergiás ember lehet ha azt nézzük mennyire komoly dolog ez? 1 vagy 2, max. 5. Nem igaz,h nem tudják elkerülni egymást a macsekkal, elég ha másik kocsiba ül a macsekkal a gazdája.

De hát miért nem lehet IC-n? Hiszen ha az allergiások miatt, akkor gyorsvonaton nem zavarja a macska, aki allergiás rá? Csak IC-n? Ugyanmár. A helyzet megoldása pofonegyszerű, megkéri a macskás utast,h üljön át máshová, mert allergiás és őt zavarja. Ennyi az egész.

Adani 2011.08.14. 20:05:44

@antisystem:

Megaztán egy műanyag dobozról azért nem ordít messziről ,h mi van benne.

antisystem 2011.08.14. 20:16:47

@Adani: Jaja... a kaller helyében nyilván azt is mondtam volna az utasnak amellett, hogy legközelebb ne IC-re szálljon a macsekkal, hogy ha látja az ellenőrt, akkor dobjon egy kabátot a macskosz-dobozra, oszt ennyi...

De már komolyan várom, hogy a zsebemben lévő 60 Ft-os gázöngyujtó okán mikor fog egy ilyen túlmozgásos szabályzatnyaló idióta leszállítani a vonatról vagy buszról, mert hogy a vonaton a max 5 kg töltetsúlyu gázpalack csak nem dohányzó kocsiban szállítható, az öngyujtó (gázzal tele) meg jellemzően a dohányzó kocsiban van az embernél. Tehát várható, hogy egyszer csak jön egy kretén, aki gondolkodás nélkül szabály-alkalmaz...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.14. 21:28:50

Számomra az dolog tanulsága, hogy hamacskát szállítok, akkor tudjak nyelveket.

Illetve két vicc:
Kohn bemegy a henteshez, és megkérdezi az egyik sonkára mutatva:
- Mennyibe kerül az a hal?
- Az nem hal, az sonka.
- Nem a nevét, hanem az árát kérdeztem annak halnak.

---

Hegyeshalom, vámvizsgálat a 80-as évek végén.
- Hoztak valamit?
- Papagájeledelt.
- Nyissa ki a csomagtartót!
Kinyitja, csomagtartó dugig van babkávéval.
- Ez magának papagájeledel?
- Eszi, nem eszi, nem kap mást.

E123456 2011.08.14. 21:29:12

@HáziMacska: nem lett volna szabályszerű, köv áll. macska kizár az utazásból, az utas, ha akkar leszáll, ha nem, akkor maradhat. 8000 huf. Sajnos ilyen a szabály. Az IC-n is ki lehetne jelölni élőállat szállítàsára kocsit.

lyken 2011.08.15. 18:17:29

@E123456: És ha spanyolnak tetteti magát, mint a szomszéd négyes társaság? Akkor ő is szabálytalanul továbbmehet?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.17. 10:45:46

És pont azért kellene privatizálni ezt az egész trágyadombot, hogy végre szolgáltatást adjanak és ne csak az állami támogatást csesszék el.

Strigi 2011.08.17. 16:38:52

Nem lehet, hogy az Új MÁV Blog gerjeszti az ilyen eseteket, amikor a 'kell-e pótjegy a macskának' kérdésből valaki nem találja ki, hogy macskával szeretne a kedves utas.

Úgy értem, ott van az unott, mizantróp ügyintéző heti 60 órában a szűk jegybódéban, semmi sem történik, teljesen idegbajos kezd lenni. Aztán felfedezi a blogot, és úgy dönt, hogy neki ide fel kell kerülni. Csinál valami nyilvánvaló és egyenes szemétséget, ti megírjátok a következményeket, magára ismer és nagy mosollyal terül el a fotelban...

lyken 2011.08.17. 16:54:38

@Strigi: A házikedvenccel utazás egy igény. Olyan igény, aminek a hallatán egy maszek/versenyszférás cégvezetőnek dollárok kezdenének a szemében csillogni és alkotna rá profitorientált megoldást. Olyat, amitől az ügyfél is elégedett lesz, annak ellenére, hogy pénzt költött el rá. Olyat, ami arra ösztönzi, hogy visszajöjjön.
Nem olyat, ami megtanítja rá, hogy kezdjen el kocsira gyüjtögetni.

v2peti 2011.12.01. 23:50:05

"Nem értem, ha 5 kg-ig repülőgép utasterébe is bevihetem ( ennél nagyobbat külön kell szállittani ) akkor miért nem vehetek IC-re kutya vagy macskajegyet ? "
Azért, mert ha a melletted lévő ülést olyan ember kapja, aki allergiás vagy fél a kutyáktól, akkor keresned kell más helyet, ami meg lehet, hogy nincsen! Repülőn kényszer van, mert New Yorkba másképp nem tudsz menni. De ott útközben nincs felszálló, ezért helycserével a probléma kezelhető, míg vonaton a folyamatos utascsere miatt ez nem olyan egyszerű.

v2peti 2011.12.15. 17:49:29

@lyken: Na ja, akinek van elég ideje, és pénze...

v2peti 2011.12.15. 17:56:40

De ahogy elnézem ez túristahajó, azaz nem az a célja, hogy Angliából elvigyen Amerikába. Nem tudom, van-e egyáltalán ilyen hajó, ahol nem az a cél, hogy minél jobban szórakozzak, hanem csak az, hogy mihamarabb átkeljek az óceánon!
Amúgy miért tart egy hétig az út, a Titanic ca. az 5. napon süllyedt el, ha jól tudom, de a 6.-on már beért volna, mert már nem voltak nagyon messze a parttól. Na meg 100 év alatt csak fejlődött a hajózás valamennyit!

lyken 2011.12.16. 09:17:54

@v2peti: Akkor vegyük végig. Repülő célja: elvisz A-ból B-be. Hajó célja: elvisz A-ból B-be. Hogy közben hogy érzed magad, az rajtad áll(mindkét eszközön a túristaosztályon fogsz utazni igen nagy valószínűséggel). A repülőn egyébként melyik a legnagyobb osztály(kivéve concord class, de ezeket már kivonták)? Csak nem a túrista?

"Nem tudom, van-e egyáltalán ilyen hajó, ahol nem az a cél, hogy minél jobban szórakozzak, hanem csak az, hogy mihamarabb átkeljek az óceánon! "
Hanem New York, akkor mi? Mi a célja? A hold? Plusz: Ha nuku szórakozás, akkor mostantól a tengerentúli repülőjáratokról kidobatod a monitorokat és nem lesznek filmvetítések? A rágcsálnivaló meg a pia maradhat, vagy az is szórakozás?

Te írtad: "mert New Yorkba másképp nem tudsz menni."
Látod, hogy lehet.

Persze ha nagyon akarod, akkor menjünk részletekbe. Te írtad: "De ott útközben nincs felszálló, ezért helycserével a probléma kezelhető, míg vonaton a folyamatos utascsere miatt ez nem olyan egyszerű."
A helyzet az, hogy repülőn a légkondi miatt mindenki beszív mindent. Tehát a helycsere semmit nem segít. Vonaton nincs olyan légkondicionáló rendszer ami átforgatja a levegőt a teljes utastéren.

//Messzire jutottunk. Ideologiagyártás helyett nem lenne egyszerűbb kimondani és elfogadni azt amit ki kellene mondani és el kéne fogadni? Nevezetesen hogy itt is diszuharmonikus a MÁV direktíva.
süti beállítások módosítása