MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Magyarország, én így szeretlek!

2011. július 14. - Vittore.

Előttünk van az, amikor a srác felsorolja Magyarország hibáit a YouTube videón, majd a végén hozzáteszi: Magyarország, na én most leiszom magam?

Anikóval is valami hasonló történhetett, amikor hazalátogatott Magyarországra, s rögtön meg is gyűlt a baja a MÁV-val. A Volt fesztiválról hazafelé rossz dátumú jegyet kapott, így önhibáján kívül szabálytalanul utazott.

A másik, ami viszont ordas dolog, hogy Tatabányán meg késésben volt, így nem vette észre, hogy az 1500 Ft-os jegyéért 10000-sel fizetve, csak 2000 Ft-ig kapott vissza a pénztárostól.

Anikó leírja, hogy ez neki új, mert külföldön nem szokás az ilyen típusú átverés - azóta már újra külföldön van, reméljük, legközelebb kellemesebb dolgok érik itthon...

Íme a levél:

Sziasztok, 

Én nem a hőségriadó miatt írok, csak szintén friss tapasztalat a MÁV-val kapcsolatban.
Azt az apróságot már nem is említem, hogy a VOLT fesztiválra utazva rosszul adták ki a jegyünket, július 2-át írtak visszaútra miközben aznap még tartott a fesztivál, a kedvezmény miatt pedig később nem lehetett visszaváltani a retúrjegyet. Két vasutas szerint is helytelen így a jegy és biztosak voltak benne, hogy a visszaúton nem fogják elfogadni, de szerencsére nem volt probléma. Hozzá kell tenni, hogy a jegy kiadása előtt 15 percig lapozgatta a pénztáros a "szabályzatot" (ez valami mágikus fogalom lehet, mert utána is mindenki erre hivatkozott), hogy végül kiadja a jegyet hibásan. Tanulság: jegy átvételekor minden egyes adatot ellenőrizni kell rajta.

Ugyanebben a pénztárban (Tata) történt meg velem egy ennél sokkal rosszabb eset egy héttel később. Budapestre utaztam, a helyi közlekedés miatt eleve sietve érkeztem az állomásra, sajnos elég hosszú sor is állt előttem. Egy nagyon béna nő próbált épp jegyet venni, a még bénább pénztáros - a szabályzatot lapozgatva!! - több mint 5 percig bénázott. Érezhető volt a feszültség az egyre hosszabb sorban. Közben bemondták a vonatomat is. Ekkor még hárman voltak előttem, szerencsére ők már gyorsan végeztek, és én is gyors voltam, sajnos túl gyors is. Csak utólag tudtam rekonstruálni a történteket, mert csak órák múlva vettem észre, mi is történt. Tízezrest adtam, a pénztáros pedig kiadta a jegyet (kb. 1500 ft), majd a visszajárót, ezeket gyorsan zsebrevágtam és rohantam a vonatra, már jött is, és nekem még át kellett cipelnem rohanva a bőröndöt a feluljárón, sikeresen ki is akadt a vállam, azóta se tudom rendesen használni. Mint kiderült, 2000 ft-ig adott vissza a nő, és a maradék 8000 ft-ot vagy utána akarta volna odaadni (hát, mit mondjak, senki nem jött vagy kiáltott utánam...), vagy, mint ezt is megtudtam, ez egy létező technika, kihasználva, hogy nagyon sietek, bepróbálkozott, hogy figyelek-e, és mivel ugye nem figyeltem, hát lenyúlta a pénzemet. Azt hiszem, egyértelmű a tanulság.
Szerencsére épp 4000 ft még volt a pénztárcámban, amennyibe a reptéri taxi került pár órával később, így rövid úton el is hagytam az országot...
 
Biztos túlságosan hozzászoktam már a külföldi élethez, tényleg nem mindig nézem, mennyit adnak vissza, fel sem tételezem, hogy ne annyit adnának, mint amennyit kell. Az összegen kívül azért is szomorított el az eset, mert egész életemben mindig visszaadtam a pénzt, ha valaki többet adott nekem, éppen 2 nappal a fenti eset előtt mentem vissza egy - egyébként nem túl udvarias - pincérnőhöz, mikor fizetés után észrevettem, hogy nem számolta fel a kávékat, és kifizettem.
 
Anikó

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr933067444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Génmódosított hisztéria 2011.07.15. 13:00:28

A napokban rengeteg híradás számolt be arról, hogy génmódosított vetőmag használata miatt, a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által kiadott direktíva értelmében, több száz hektárnyi terményt kellett betárcsázni a földbe, hogy még a növények vi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2011.07.14. 16:26:08

:( azt fel sem tételezed, h a pénztáros is félrekapcsolt...sok utas, kapkodás, meleg.
ahogy te nem vetted észre, úgy lehet, ő sem.
figyelj jobban. visszajáróra mindig vetünk egy pillantást.
ps: mi a fenéért adtál tizest, mikor volt nálad elég kisebb is???

Adani 2011.07.14. 17:27:22

Ezért kell neten jegyet venni, ugye bár nem tudom Tatán lehet-e automatából venni. Valóban a visszajárót meg kell nézni, mert ha csak 5 métert arrébbmész már megteheti ,h közli ,h pénztártól való távozás után nincs reklamálás.

sztenke 2011.07.14. 18:04:15

De szeretem az ilyen "jajj külföldön sosem vernének át" típusú szövegeket, hát pl. Horvátországban, meg Londonban simán megpróbálják párszor lehúzni az embereket.

vanek ur 2011.07.14. 20:55:52

Szerintem inkább a nagy sietésnek tudható be a visszajáró elmaradása, a pénztáros oldalán kevésbé tudom feltételezni a szándékosságot. Kapkodás pedig külföldön is lehet. Szerencse kérdése, hogy elég határozottan kiabálnak-e az ember után...

vincere 2011.07.14. 21:27:36

nem szántam "jaj külföldön sosem vernének át" típusú szövegnek, egyébként meg nem Horvátországban élek...
én küldtem be a levelet. Tatán nem lehet átvenni a neten vett jegyet, nem volt meleg, a pénztáros pedig egyáltalán nem sietett, csak mi - hát ezért késtem le majdnem a vonatot.
egyébként nagyon szeretek otthon lenni, egyáltalán nem arról van szó, h. itt minden jobb. csak rosszul esett.
ja, és akkor csak tízezres volt nálam, a 4000 ft később, már Bp-en került hozzám

vanek ur 2011.07.14. 22:45:46

@vincere: "a pénztáros pedig egyáltalán nem sietett, csak mi"
Hidd el, ez bőven elég. Velem is fordult már elő itthon is és külföldön is: kicsit siettem, nagy pénzzel fizettem, eladó odaadta, amit vettem, én meg köszöntem és indultam el. Szerencsémre eddig mindig utánam szóltak, volt olyan is, hogy a következő vevő.
Az biztos, hogy bosszúság ért, de biztosan nem feltételezném a pénztárosról, hogy direkt nem adott vissza.

Sokatutazó 2011.07.15. 10:52:36

Tévedni emberi dolog. Had meséljek el egy apró történetet.
Volt egyszer egy emberke, aki nagy pénzzel szerette volna kifizetni a menetjegyét. De a pénztáros előtte nyitott nemrég. (Éjszakai váltás volt. Aki nem értené: aki nappal dolgozott hölgy bezárt, majd este olyan fél 6-6 körül váltottak.) És a lényeg: a pénztáros felváltotta a pénzt, de nem jól adott vissza: Többet, mint amennyit kellett volna. (5-6-7 ezerről volt szó.) Az utas nem szólt volna, hogy bocsi, de sok lesz. Majdnem elindultak, mikor szólt nekik a pénztáros, hogy ne haragudjon, de nem lesz jó.
Mögöttük álltam a sorban, tehát hallottam mindent.
Akkor ilyen esetekben mivan? Én nem védek senkit, de nem gondolnám, hogy a pénztáros a munkahelyével játszik csak úgy. Bár már megfigyeltem: mindig a vasút a szar, mindig a vasutas a hülye (amit én is tapasztaltam már párszor), de azért ennyire nem kellene túlzásba vinni szerintem.
Off: Nagy szar a vasút (és az országban is majdnem minden), és veszteséges, mert mindenkinek jár kedvezmény. Megkéne szüntetni a nagy részét, aztán akkor semmi baj nem lenne. :Off

dr.pupak30 2011.07.15. 13:03:06

külföldön esetenként rosszabb, mert a pénztárnál ugyan nem fognak átverni az apróval, de ha bármely nagyobb volumenű szolgáltatást veszel igénybe és látják, hogy külföldi vagy, tuti megpróbálnak lehúzni

Peetee 2011.07.15. 13:08:39

Olyan miért nem fordul elő soha ,hogy nekem kell szólni a pénztárosnak ,hogy: Csókolom ,csak ötezrest adtam, ne adjon vissza többet!
Miért mindig csak én húzhato ma rövidebbet, a "véletlenül rosszul visszaadásoknál"?

Ez meg sem fordult a fejedben??????

flora.a 2011.07.15. 13:08:46

Engem két éve Zalakomárban vertek át, méghozzá a km-számmal, szintén rohanásban, csak később tűnt fel. Nem voltam helybéli, ennyi, a vasutas meglátta a lehetőséget, kalauz rángatta a vállát, utas letojva, sóhivatal. Azóta kinézem a neten, honnan-hová-mennyiért-mikor, és előre a fővárosban megváltom a jegyemet.

gregaba 2011.07.15. 13:09:02

@vincere: engem őszintén érdekel a luxemburgi élet, ami ugye GDP-király hely, és még a vécéülőke is színarany. ha ráérsz, mesélj a mindennapokról, köszi!

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.07.15. 13:12:25

@Peetee:
Nekem speciel egy gyógyszertárban adott vissza egy (láthatóan tanuló) pénztáros 10e helyett 20 e-ből.
Az a hálálkodás többet ért mindennél. (Valószínűleg az új állását óvtam meg ezzel.)
Tehát előfordul ez is.

De pénztáros ismerős is mesélt már, hogy hozzá is mentek vissza, hogy véletlen 1 ezressel többet adott.
Ez már csak a becsületességén múlik a delikvensnek.

petya.bacsi 2011.07.15. 13:15:07

Köszi blogmotor, hogy elnyelted a hozzászólásomat.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.07.15. 13:18:30

Amúgy csendben megjegyezném, hogy nem látom a posot arról, hogy a MÁV minden nagy pályaudvarán hűtött vizet osztogat...
Igaz tegnap a keletiben 4 óra alatt nem fogyott el az a 30 karton (30*6) víz amit első körben kivittek a 9.vg melletti karámkapuhoz.
Tehát annyira nem igényelték az utasok a vízosztást mint ahogy itt be lett harangozva. Pedig a karámőrök nyújtották mindnkinek aki szembe jött velük...

www.mav-start.hu/hirek/hir.php?mid=14e1ec32a19ba3

keptelenseg 2011.07.15. 13:21:35

Ezt a levelet miért kellett index.hu nyitólapra kitenni?

Amit leírtak benne, az egy olyan ember vélelmezett sérelmeit tartalmazza, aki
- hazudik: szerinte külföldön soha senki nem téved, hibázik, csak Magyarországon
- szellemileg fogyatékos: akkor kezdi érdekelni, hogy érdeksérelem érte, amikor, saját döntéséből fakadóan, már nincs abban a helyzetben, hogy egyszerűen, könnyen, gyorsan javítani tudjon a helyzetén
- gonosz: a vélelmezett érdeksérelmének okát mérlegelés kizárásával rosszindulatúnak tünteti fel.

MIveé a tények megállapítására az írás alkalmatlan, érdeklődöm az index.hu illetékeseinél, hogy miért kapcsolják össze ezt a mesét a MÁV-val nagy nyilvánosság előtt.

Hazug propaganda és/vagy bulvár népszerűség hajhászás?

tjunior 2011.07.15. 13:26:47

most őszintén, aki nem veszi észre hogy 8500 forint helyet 500 forintot kap vissza, nem akarlak megbántani kedves pórul járt barátom, de kemény életed lehet

petya.bacsi 2011.07.15. 13:27:13

@Kimérős szaloncukor (Lédig): hát igen, ez is megérne egy külön posztot!

omlósz 2011.07.15. 13:27:30

volán se jobb, bár kevesebbel húztak le, mivel a jegyet néztem, hogy ne megint rossz dátumra adják, nem gondoltam, hogy még a visszajáróra is figyelnem kell, de mire kapcsoltam, gondoltam, hogy úgyse fogja vissza adni, meg volt a tanuló pénz

tjunior 2011.07.15. 13:29:30

megjegyzem engem is vertek már át, 500 meg 1000 forinttal, de nem ennyivel, mondjuk én naiv vagyok és feltételezem hogy nem direkt volt, emberek vagyunk, hibázunk

ehunevazze 2011.07.15. 13:36:55

A MÁV-nál és a Postánál üdülési csekkekre szakosodott maffia dolgozik. Lenyúlták 25k üdülési csekkem a postán (ajánlva adtam fel), majd beváltották a MÁV Keleti pályaudvaránál úgy, hogy közben már sikerült letiltatnom a 10k-t.

KolompárRómeó 2011.07.15. 13:37:28

Hamburg nem külföld? Mert ott is próbált az erősen hiperpigmentált eladó elsummantani 15-16 ojrót, csak azért adta vissza nagy duzzogva, mert jeleztem, hogy ez így nem remek.

SarahConnor 2011.07.15. 13:41:41

Mégis mennyire kell sietni ahhoz, hogy ne tűnjön fel 8000 ft hiánya a visszajárónál? Szerintem jött volna utána a többi, csak te fogtad magad és elrohantál. Vannak ilyen blackout-ok az ember fejében néha, aláírom, de ezt ne kenjük másra. Még a hőn gyűlölt vasútra sem.

Egyébként pedig sok helyen éltem már, köztük Franciaországban, Kanadában is. Még Kanadában is megpróbáltak átverni, pedig anyanyelvi szinten beszélek angolul, nem tudhatta, hohgy külföldi vagyok. Egyszerűen azt akarta kihasználni, hogy pötyögök a telefonon, hátha nem figyelek. Ez sajnos nem túl országspecifikus.

phaszfej 2011.07.15. 13:45:54

Tegnap Újpesten az árpád úton, saját szememmel láttam, egy mama a zebrán kiejtette a pénztárcáját, épp fordultam rá arra az útra, lassítok, a visszapillantóból látom, hogy két ciggányasszony, amikor meglátta, rögtön az ismeretlen mami után kiáltott, hogy mi van. Ennyit az előítéletek hatékonyságáról. Miközben a tróger haverjaim közül nem egy simán elfelejt több tízezreket visszaadni.

kisQtya 2011.07.15. 13:48:00

Rettenetesen rühellem a MÁV-ot és a BKV-t, de az is komplett idióta volt, aki a tízezer forintos bankjegyet tervezte. Én gondosan ügyelek rá, hogy a tízezrest külön tároljam a táskám egy zippzárral elkülönített zsebében, mert már többször összekevertem az ezressel.
Nem, nem vagyok még öreg és nem is látok különösebben rosszul, másfeles szemüvegem van.
Én is úgy gondolom, hogy a béna és zavart pénztáros is "benézte", csak este érte a kellemes meglepetés.

badogosmester 2011.07.15. 13:49:56

Már bocsi, de a pénztárosnak az a MUNKÁJA, hogy jól és pontosan adjon vissza. Nem, nem tévedhet. Egy autószerelő tévdéből rosszul rakja fel a kereket és balestet szenvedsz, akkor annyit mondasz rá: ja bocs, ember, tévedhet. Nem! Nem hiszem, hogy a vásárlónak kellene figyelnie ezekre! Ez a hülye mentalitás, hogy mindig elfeljtjük, hogy a szolgálattók vannak értünk és nem mi fogyasztók ő értük! Jó reggelt!

kisQtya 2011.07.15. 13:57:25

@badogosmester: Ezen a blogon nem merészelj olyat mondani, hogy a MÁV szolgáltató, mert a fegyelmezett, rendes, törvénytisztelő, szabályokatmindigbetartó állampolgárok majd megmagyarázzák neked, hogy a MÁV és a BKV a sok csaló miatt jogosult ellenőrizni, seggedbe benyúlni és kifordítani, megbüntetni, megalázni, gyerekre rendőrt hívni, pótdíjazni és felnégyelni. Mert ugye a sok csaló miatt kell mindenkit baszogatni, közben bányászbéka segge alatti színvonalon szolgáltatni, akarom mondani működni. Mert szolgáltatásról szó sem lehet ugye a sok csaló miatt.
A rendes polgárok így szeretnek élni. Na!

vincere 2011.07.15. 14:16:32

te jó ég, a címlap
igen, itt minden arany, kolbászból van a kerítés, a pénztárcámban hordott aranytömbök miatt pedig oda se figyelek rá, mi történik a tízezresekkel. de nem hazudozok tovább

@Peetee: erre is volt már példa, postán tízezresből adott vissza a nő, miközben ötezrest adtam. mikor visszaadtam neki, csak nézett rám és levegőt se kapott

kisQtya 2011.07.15. 14:35:29

@Peetee: Én már tapasztaltam olyat, hogy el akartam menni, de a pénztáros utánam szólt, hogy jár még nekem pénz.

A visszaadás elvétése azért érdekes, mert az átvett összeget be szokták ütni és akkor a gép számolja ki a visszajáró összeget. Ha rendesen egyfolytában ad vissza, akkor nem tévedhet senki. Persze ezt úgy csinálják, hogy ha pl. tízezressel fizetek, akkor visszaad ezerig aprót, majd ötezerig bankjegyet a fiókból, s ha elindulok, de nem áll mögöttem senki, aki észrevehetné, akkor esetleg már nem tűnik fel, hogy megemelte a fiókot és harmadik menetben akarta visszaadni az ötezrest. Ilyenkor a pénztáros nyert.

v2peti 2011.07.15. 14:45:27

Kedves posztoló!
Én a helyedben a következőt tettem volna!
Írok egy levelet az adott állomás címére, pontosan leírva benne a váltás időpontját, a pénztáros kinézetét, és a mellékletben elküldeném a jegyeket is (ha már felhasználtad úgysem kell neked, de arról leolvasható a pénztár egyedi azonosítója, így pontosan tudni fogják, hogy melyik péntáros hibázott.)
Amúgy a pénztárosnak is, ha tisztességes, akkor fáj a feje, hogy honnan van a többlet, de ha te nem szólsz nekik, akkor hogy a túróba adják vissza neked???

Amúgy én már jártam úgy, hogy 500-zal vagy ezerrel többet kaptam vissza (boltban ca. 2 éve Bp-en), és szóltam! Ca 15 éve meg a postással volt ugyanez (500-zal), akkor is szóltam.

sieddie 2011.07.15. 14:45:42

Érdekes fel sem merül benne, hogy elhagyta vagy netán kizsebelték tőle ezt a pénzt.Lehet hogy szóltak utánna de nem hallotta,ennek ellenére rohadék ez az ország.Nyilván az ország a hibás mindenért, mert vonat indulása előtt pár perccel érkezik a pénztárhoz nem pedig jóval előtte és akkor nem kéne sietni.Lehetne interneten is rendelni jegyet, akkor felmarkol és zsupsz nem kell izgulni.Ja és pénztáros nő is rohadék mert nem végzi el a dolgát rendesen, igaz én sem végzem, mert nem nézem meg, hogy tényleg annyit adtak-e vissza, rohadék pénztáros.

vanek ur 2011.07.15. 15:09:26

@badogosmester: "Már bocsi, de a pénztárosnak az a MUNKÁJA, hogy jól és pontosan adjon vissza. Nem, nem tévedhet."
Azonban mivel nem robot, aki mindig mindent úgy csinál, ahogy beleprogramozták, ezért bizony hibázhat. Ezért kell mindig, minden esetben átszámolni a visszajárót. Nálam ez szinte reflex (még gyerekkoromban belém nevelték, az pedig nem most volt), mégis volt olyan, hogy utánam szóltak, mert egyszerűen elfeledkeztem a visszajáróról.

Kicknick 2011.07.15. 15:49:39

buktál 8000-et és taxiba száltál? Akkor nem sajnállak annyira, BKV-val mondjuk két átszállással lett volna a reptér 960Ft. És a bukó fele már vissza is jön...ja hogy urizálunk.
Akkor urizálunk. De nem panaszkodunk.

aston21 2011.07.15. 15:50:40

A történet tanulsága, hogy vannak gonosz emberek. Engem ez a felismerés most letaglózott. Én azt hittem, hogy a világon mindenki aranyos, jószívű és átsegíti az öreg néniket az úton.

okoska100 2011.07.15. 16:20:33

Szerintem nem véletlen volt. Benzinkútnál tapasztalom folyamatosan azt,ha a kisfiam velem van és vele is foglalkozom a pénztáros mindíg úgy ad vissza pl. 20.000 ből,hogy előbb visszaad 10 ig majd kis hatásszünet,és a látja nem tágítok,vagy a fiam nem volja el kellően a figyelmem adja tovább a pénzt.A hatásszünet nagyon jól ki van találva,pont annyi,amiért még nem lehet felháborodnia az embernek,hogy rosszul kapott vissza. Mondjuk én mindíg ha ezt látom megjegyzem : ez mostnem jött be. A csúcsom egyébként kútnál: Egy tankolás,egy üdítő,és egy pályamatrica vásárlásakor háromszor próbált rosszul számolni a csaj. Elsőre 5.000 rel lett volna kevesebb,majd átszámolva 2000 rel majd 700 Ft-tal. Ezek után megvártam amíg az utolsó visszajáró öt forintost is sikerül két perc alatt előkotornia a pénztárból.

Pdaw 2011.07.15. 16:23:46

@Adani:

Óvatosan a netes vonatjegyvásárlással.
Valamikor decemberben beregisztráltam, nem is használtam a rendszert, majd március közepén egyszer csak jött egy e-mail értesítés, hogy sikeres jegyrendelés után átvehetem automatából a jegyemet, persze benne a szükséges kóddal. Rohantam a vasútállomásra, tényleg kiadott az automata a kódra kicsivel több mint 9000 forintnyi jegyet, amit abban a percben vissza is váltottam.
Ezután napokig figyeltem a számlaforgalmamat, de semmilyen levonás nem volt... szóval egyértelműen valaki más jegyének az átvételi kódját irányították hozzám.

2011.07.15. 16:35:00

Mindig ellenőrizni kell minden adatot a jegy átvételekor.
Nekem nem rég Haburgban adtak jegyet 1 nappal későbbre, másik jegyet kellett vennem 90€-m bánta.

De másokkal is találkoztam már, hogy téves dátumozással kapta a jegyét, különösen az ájszakai vonatra, ahol az indulási és érkezési dátum eltér.

A MÁV-nak sk hibája van, de ez emáshol is előfordu.

fatia-negra 2011.07.15. 16:39:13

nem ez Magyarországon sohasem eshet meg!!!! mert

ha itthon ilyen lenne akkor a pénztáros odahívna egy romagyereket akit megkérne hogy a 8000 Ft-tal
-rohanjon az elfutott utas után és ha nem éri el,
-adja oda annak a ...-ba induló vonat kalauzának
-az pedig szépen megkérdezne mindenkit a vonaton, hogy nem Ön hagyta e ott a pénztárnál a 8000 Ft-ot...

és így az utas szépen visszakapná az ott felejtett pénzét...

gerakos 2011.07.22. 12:48:33

Szokásos levél...béna pénztáros...
Ha kiadnak egy jegyet az utasnak kötelező ellenőriznie hogy minden adat megfelel-e annak amit ő kért. Másik hogy nem a pénztáros a béna, hanem a mai világba a MÁV még mindig a lehető leglassabban próbálja intézni az utas ügyeit.

Pl.:
Eddig ha késett egy IC asszem 15 vagy 20 percet, visszaadták a helyjegy árát.
Ez most megváltozott. 30 perc késés után fizetnek, a helyegy és a menetjegy értékének 25%-át. Egy ilyen egyszerűnek mondható feladat rengeteg papírmunkával jár, gyors tempóban utasonként legalább 20 perc. KÉREM A ROSSZ SZABÁLYOK MIATT NE A PÉNZTÁROSOKAT OKOLJÁK.
süti beállítások módosítása