MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Harmadával csökkentik a vasúti tarifákat?

2011. június 09. - Vittore.

Érdekes cikket olvastam az előbb a Napi Gazdaságon: a MÁV egyik igazgatósági tagja, Lantos Csaba harmadával csökkentené a MÁV tarifáit, főleg azért, hogy a közösségi közlekedés újra előnyben legyen az egyéni közlekedési módokkal szemben. Ezt társítanák a jelenlegi kedvezmények szűkítésével is.

Az ötlet remek, kérdés, hogy lesz -e ebből valami is? Íme a cikk:

Harmadával csökkentenék a vasúti tarifákat

Jelentősen csökkentené a vasúti tarifákat a MÁV Zrt. igazgatósági tagja, részben azért, hogy a kötött pályás közlekedés teret nyerjen az egyénivel szemben.

 

A kedvezményes, ötszázalékos áfa-körbe sorolná a helyközi vasúti- és a helyi tömegközlekedést Lantos Csaba,a MÁV Zrt. igazgatósági tagja, aki egyúttal átlagosan 30 százalékos tarifacsökkentést hajtana végre amellett, hogy a kedvezményeket jelentősen szűkítenék.

A MÁV igazgatósági tagja arról is beszélt az IFUA Horváth & Partners mai konferenciáján, hogy a környezetterhelés csökkentése és a közúti infrastruktúra megóvása érdekében a vasúti árufuvarozást versenyképessé kell tenni a közúti fuvarozással szemben. Nálunk most a közúti közlekedés részaránya nagy ütemben nő a kötöttpályás rovására, különösen az árufuvarozásban, pedig utóbbitól függ, hogy a vasút pénzügyileg fenntartható-e.

Más tényezők mellett a magas pályahasználati díjak okozzák a vasúti áruszállítás térvesztését. Átlagosan 30 százalékos hálózathasználati díjcsökkentésre lenne szükség a kereslet növelése érdekében. Ez azonban nem elég: az infrastruktúrát is fejleszteni kell például RO-LA terminálokkal, és így a kamionokat vasúton szállíthatnánk át az országon. Lantos Csaba hangsúlyozta: a használatarányos útdíjat úgy kell megállapítani, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb állami bevételt hozzon. Ennek megfelelően kell kialakítani az árazási modellt, és növelni kell az úthálózatnak azt a részét, amelynek használatáért fizetni kell.

A közlekedési rendszer fenntartható működéséhez további tényezőket is elengedhetetlennek nevezett a közgazdász az IFUA konferenciáján. Így például át kell térni a vasútorientált közlekedésfejlesztésre, de nem szabad túlzásba vinni: a minőségi távolsági és nagyvárosi elővárosi közlekedés területén lehet fenntartható és versenyképes vasúti szolgáltatást működtetni. A regionális fejlesztéseket össze kell hangolni, ugyanakkor meg kell engedni, hogy helyi - akár egyedi - megoldások is szülessenek. A fejlesztéseket EU-s forrásból kell megoldani, az ehhez szükséges saját erőt a központi költségvetésnek kell állnia (akár banki hitel törlesztő részlet formájában). Mivel uniós támogatást csak tehermentes cégek kaphatnak, a vasúttársaságoknál sürgősen el kell érni ezt az állapotot, mert ha most elhalasztjuk a lehetőséget, nem lesz pénz az infrastruktúra fejlesztésére.

A közgazdász szerint a közúti szektort önfinanszírozóvá kell tenni 2014-ig, mert ma nettó 140 milliárd forint költségvetési hiányt okoz beruházások nélkül. Ehhez be kell vezetni a használatarányos, elektronikus útdíjat, ami növeli a közlekedési szektor saját - más szektorhoz át nem csoportosítható - bevételeit. El kell törölni, hogy a munkáltatók kilométerenként 9 forinttal támogathassák a magángépjármű-használatot, ugyanakkor a munkáltatók további közterhek nélküli, sima költségként vásárolhassanak munkavállalóiknak közösségi közlekedési bérleteket, az agglomerációból bejáróknak az összes, általuk használt tömegközlekedési eszközre is.

Forrás: napi.hu

  

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Kérlek töltsd ki egyperces kérdőívünket az olvasói levelekről! Szeretnénk még jobbá tenni az oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr292971411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akkor most mi van? 2011.06.10. 11:41:12

Na indulok Bp-re autoval. További kellemes anyázást mindenkinek.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.06.10. 11:48:08

Valaki magyarázza már meg, hogy ha vettem egy autót, mert nem akarok a retkes, büdös, télen hideg, nyáron meleg tömegközlekedési eszközökön eljutni A-ból B-be, akkor miért kényszerítenének extra adókkal a tömegközlekedésre.
Nem annak kellene lennie az első lépének, hogy legalább kitakarítanak, hogy a retekbe kelljen leülnöm? Nem kellene sűríteniük a járatok gyakoriságát, hogy ne óránk alatt juthassak el vonattal, busszal stb..., oda ahová kocsival 30 perc?
Miért mindig azt kell b*szogatni, aki dolgozott, vett magának autót és szeretné ennek kiélvezni az előnyeit?
Mi van az ingázókkal akik kocsival járnak a munkahelyükre az agglomerációból egy nagyobb városba. Ők keljenek órákkal korábban, kalkulálják ki, mit, hogy érnek el, ha nem akarnak késni?
Miért kell megnehezíteni az emberek életét felesleges baromságokkal?

Netuddki. 2011.06.10. 11:54:14

@Kivlov: Egyenlőre még csak a teherautók érintettek. Bár ki tudja ezektől a hülyéktől minden kitelik...

"Aki sokat akar markolni, keveset fog"

Netuddki. 2011.06.10. 11:57:13

@Ula: Azért B+, mert hagyod!
Mikor fogjátok fel már végre, hogy MINDEN CSAK RAJTUNK MÚLIK? Csak közösen, összefogva tudjuk lenyomni ezt az ingyenélő, tolvaj politikai bandát. Amit nagyon jól tudnak és ezért uszítják folyton egymás ellen az állampolgárokat...

pandacsökiboborján 2011.06.10. 12:14:23

@Kivlov: nálunk 1.75Euro a benzin,szal elég drága. Jó dolog a magyar tömegközlekedés,de ha lerakják az emberek a bicajt,kismotort a vasútállomáson,hamar ellopják. Nem nehéz belátni,hogy az emberek a közbiztonság hiánya miatt is választják az autót. Kinek van kedve este áldozatra leső cigók közt vergődni? Az egy hanyatlásra ítélt ország és ez már csak a végjáték. Ennyi,csapó

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.06.10. 12:16:22

Nem rossz elgondolás, főleg a kedvezmények csökkentésével értek egyet. Nevetséges, hogy a vasutasok és az összes családtagjuk ingyen utazik, ez több százezer embert jelent! Érdekes, hogy például még a MAHART hajóin is ingyen utazhatnak a vasutasok, de mások alig kapnak 10-20% kedvezményt...
A többi kedvezményből is lehetne egy keveset faragni, ha a jegyárak megfizethetőbbek lesznek. Úgy tudom, jelenleg az utasok kb. 20%-a fizet teljes árat.

1-2 éve megígérte nekem egy indexes, hogy ír majd cikket a céges kocsival dolgozni járó közlekedési céges igazgatókról, akik így nagyon jól ismerik a vállalatuk szolgáltatását, de úgy tűnik, ő is csak szájhős volt! Pedig egy közlekedési cég vezetőjének magánhasználatra adott céges kocsinak szerintem semmilyen erkölcsi alapja nem lehet! Adjanak inkább bérletet neki és a családjának.

A munkabajárásra adott benzinpénz eltörlésével teljesen egyetértek!

Ha több fizető utas lenne a MÁV-on, lenne pénz a minőség javítására is.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.06.10. 12:19:07

@kovi1970: Értelek én. De mit csináljak? Fogjak fegyvert és lőjem le mindet? Remek. Azután mi lesz?
A politikusok sajnos olyanok, hogy xarnak az emberekre....

firpo88 2011.06.10. 12:21:25

@akkor most mi van?: a hír nem az, hogy csökkentik az árakat. A hír ez: a MÁV nem képes értékarányos és versenyképes szolgáltatást nyújtani, ezért a versenytársakra kivetett adó növelését szorgalmazza. Tegyük még hozzá, hogy nem az árat csökkentené, hanem a saját szolgáltatására kivetett adó tartalmát.

Nem mellesleg pedig kéri a saját adósságának az adófizetők pénzéből történő szanálását. Mindezekért cserébe persze semmit sem ajánl.

Ami miatt is a kommentelők fel vannak háborodva az az adónövelés és nem pedig az árcsökkentés.

gorcsev54 2011.06.10. 12:29:35

@Kivlov: Most megint a ló túlsó oldala! Mit zavarja őt az a kúrva 9Ft/ km ami hideg vízre sem elég.Azt már részletezem a gyenge elméjű úri embernek vannak munkakörök amihez gk. kell, és nem megoldható vonat + buszok kombinációjával.Ne másokat akarjon napi 3 órás utazásra kényszeríteni az egyébként jó ötletével.Röviden.De ha akarja hosszan is elmagyarázom.

firpo88 2011.06.10. 12:36:27

@akkor most mi van?: az miért evidens, hogy több emberre drágább a tömegközlekedés? Éppen az kellene a lényeg legyen, hogy több emberre olcsóbb legyen, egyébként miért válaszatná bárki is

felucca 2011.06.10. 12:36:41

@lyken: Szoktál is vonattal utazni, vagy csak úgy jóélesik mondani, hogy dugig van? Érdemes lenne frissíteni az élményeidet.

Ez olyan, minthogy minden vonat koszos, meg késik.

Kétségtelenül van ilyen is. A többség nem késik, vagy késik, de három percet, amit leszarok. A tisztaság hihetetlenül javult az utóbbi években.

belekotyogok 2011.06.10. 12:38:14

@online távmunkás: te utazol zónázó vonatokon?
láttál már olyat?

ha nem, akkor fáradj ki bármelyik főpályaudvarra, vagy pl zuglóba és tekintsd meg az embertömeget, ami egy-egy vonatról leömlik. elárulom, hogy tele vannak a vonatok, igen gyakran állóhelyért is küzdeni kell. a te sorrendedet alapul véve az autóról átszoktatni akart népek ugyan hova a frászba férnek fel?
Tudod mennyit késnek a vonatok? tudod, hogy a zónázó vonatokat engedik el utoljára, ha valami zűr van?
tudod milyen érzés vasútállomásokon várakozni, mert a vonatindulás nem esik egybe a munkaidőddel?
szerintem ezekről nem nagyon van fogalmad.
ja, és azért utazik annyi ember kedvezményesen, mert teljes áron nem éri meg, ha van autód, akkor inkább azzal mész.

felucca 2011.06.10. 12:42:21

@Ula: "....Mi van az ingázókkal akik kocsival járnak a munkahelyükre az agglomerációból egy nagyobb városba. Ők keljenek órákkal korábban..."

Ó, a kis demagóg! Miért kellene órákkal korábban kelni? Lehet, hogy mondjuk egy negyedórával.

Egyébként érdemes lenne rajta eltűnődni, hogy ki a kisebbség és ki a többség és melyik kisebbség gondolja, hogy neki ez meg az alapjogon jár, akkor is, ha a többségnek ez kárára van. Csak úgy vázlatosan, célszemélyek nélkül. No, mi a megoldás?

Elköltözni 100km-re és támogatást kapni a benzinre? Ez normális? Azért, mert több energiát használ el, mint más, aki fenntarthatóbb életmodellt választott?

hááááát 2011.06.10. 12:42:48

@Artie: Na mutass nekem olyan embert, aki kifizet 121000 ft éves színten parkolóra Bp határában.Ja és az éves bérlet 107800 ft.Szóval a te 450 euro-d még több is.Van ilyen parkoló Újpest-Városkapunál és üresen kong.

felucca 2011.06.10. 12:45:09

@belekotyogok: Például budapesti elővárosi forgalomban 20 perces vonatkövetés van, kényelmes, ülőhelyes és viszonylag tiszta vonatokon, esetenkénti késésekkel, elfogadható tartományon belül.

Szóval melyik az a munkahely, ahol a menetrend nem igazodik a munkaidőhöz? Éjjeliőr?

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.06.10. 12:45:41

Itt Angliában 1.75 font (az órabéred 1/6-a, 10 percig dolgozol érte) egy jegy, amikor felszállsz és az aznapra érvényes minden járatra korlátlan számban, vagyis egy napi bérletet kapsz ennyiért. Ráadásul oda is adhatod a családod más tagjainak, az megy vele, aki akar. És mennek is. A buszok tiszták, emeletesek, a sofőr meg mosolyog rád. Mert belőled él. Ennyi.

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.06.10. 12:46:48

Lehet anyázni. De nem engem, hanem a magyar rendszert.

Opas Jóseph 2011.06.10. 12:47:17

Illene már egy rendszerváltás a mávnál.
A fidesz ehhez sem mer hozzányúlni.Én nem sajnálom senkitől a fizetését, de amikor azt kell nézni, hogy a rendőr, tűzoltó ect. lázad miközben tudom a mávnál milyen fizetések vannak, szintén adófizetői pénzből, nos ...

lyken 2011.06.10. 12:52:48

@Kivlov: "1: ellopják? kit érdekel? a pénz ott van, nem kell ellopni"
Jó, ha így gondolod akkor ezt mondogasd hangosan a politikusoknak is.

"2: még szép, hogy az ingyenes főúton megy az ember! ilyen fizetések mellett nem hiányzik még az autópályákra kicsengetni X ezer Ft-ot. elindulunk 20 perccel hamarabb és kész."
Mond ezt azoknak akiknek az életén átdübörögtök. Meg fogja őket hatni a 20 perc is.

"amúgy meg a "sok sóher alak" azért sóher, mert a munkáltatója is "sóher", amikor a bérét megállapítja..."
Ha kevés a fizu, akkor váltani kell. A fizetésért nem a munkáltató felel. Ha viszont a munkaerődért mindenki ugyanannyit fizet akkor vagy gyere ki külföldre, vagy ne panaszkodj, hogy piaci ár felett nem fizet érted senki.

Netuddki. 2011.06.10. 12:56:10

@Ula: Annyit nem érnek, hogy bárki börtönbe kerüljön miattuk. Le kell váltani őket, ennyi.
Szerintem az nagyobb büntetés lesz, hogy kétkezi munkából kell majd megélniük.

UPDATE:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/10/dragitani_kell_a_kozlekedest/
"Ehhez be kell vezetni a használatarányos, elektronikus útdíjat, és megszüntetni azt, hogy a munkáltatók támogathatják dolgozóik magángépjármű-használatát."

Hát a lantos anyukája csúnyáját!
Az ilyen lantosfélék az elsők között lesznek kirúgva. Könnyű más farkával verni a csalánt. Sokkal könnyebb, mint kulturált közlekedési feltételeket biztosítani és nyereségessé tenni egy állami vállalatot.
Mégis mi a fenét csinált idáig ez a barom a mávnál? Azon kívül, hogy csorgatta visszafelé a pártoknak az állami támogatást?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.06.10. 12:56:25

@belekotyogok: Ha nem utazhat bármikor ingyenesen százezernyi vasutas családtag és a milliónyi nyugdíjas, akkor több hely lesz. Fizető utasokért szerintem hamarabb állítanak be új szerelvényeket, mint a mentességi igazolványokat lóbálókért.

Pesti dugóban állni is nagyszerű, ott legalább a levegőt is lehet rontani a következő néhány száz évre.

lyken 2011.06.10. 13:03:08

@belekotyogok: "szép elképzelés, bár van mit kidolgozni rajta: pontosan kik fizetnek? akik nem rendelkeznek a lakcímmel az adott településen? be-kiléptetőkapuk a városhatárnál? vagy általános többletköltség mindenkire vonatkoztatva?"
Marha egyszerű. Aki nem rendelkezik lakcímmel, az nem oda fizet adót sem. A díjfizetést meg az autópályán is remekül megoldják kamerarendszerrel igen olcsón és hatékonyan.

@Ula: "Miért mindig azt kell b*szogatni, aki dolgozott, vett magának autót és szeretné ennek kiélvezni az előnyeit?"
Mert mint fentebb írtam, az autós remek ellenségkép a gyalogosnak, a bringásnak, a zöldeknek és a proliknak. Azt már elfelejtik hozzátenni, hogy az autósok által befizetett jövedéki adóból évi 120 milliárdot ellopnak, mivel ezt a törvényi előírások ellenére nem az utak fenntartására fordítják.

@online távmunkás: "Nevetséges, hogy a vasutasok és az összes családtagjuk ingyen utazik"
Én úgy tudom, hogy ez már jó ideje nincs így. Tájékozódj vagdalkozás előtt.

"1-2 éve megígérte nekem egy indexes, hogy ír majd cikket a céges kocsival dolgozni járó közlekedési céges igazgatókról"
Ezen meg lennék lepődve. Az előző kormány idején az Index volt igazgatója ült a közösségi közlekedésért felelős államtitkár posztján. Meglepő lett volna, ha megírta volna a cikket és kellemetlen helyzetbe hozza.

belekotyogok 2011.06.10. 13:03:18

@felucca: heti rendszerességűek a "csakúgy" bekövetkező felsővezetékszakadások pl a ceglédi vonalon.
a szhely-bp gyors gyakorlatilag alapkésése 10 perc, ehhez még hozzátesz az időjárás, technika, vágányzár stb. - bár tény, hogy mostanában összeszedte magát, ettől függetlenül ezzel célszerű lehet kalkulálni.
Az elmúlt 10 évben heti rendszerességgel utazom vonaton sajnos, több vonalon is. vártam eleget, utaztam eleget, sajnos nincs választási lehetőségem.
20 perces követés sincs mindenhol, nem ez az alap.
kényelmes? ülőhely? majd fotózok, ha gondolod.
versenyképesség? nézd meg a lajosmizsei vonalat, amelyen haladva a vonat 70 kmt két kerek óra alatt tesz meg.

és ne csak budapestben gondolkodj, mert más nagyvárosokba is sokan bejárnak dolgozni.

lyken 2011.06.10. 13:11:49

@felucca: "Szoktál is vonattal utazni, vagy csak úgy jóélesik mondani, hogy dugig van? Érdemes lenne frissíteni az élményeidet."
3 évig utaztam vonattal agglomerációból Budapestre. Utána átálltam kocsira és pool-cart játszottunk 3 másik sráccal. Mióta nem vonatozok, ők még mindig vonatoznak, úgyhogy nekem naprakészek az infóim. A vonatok még mindig késnek, 3 miliméter hótól még mindig 2-4 órás késések vannak télen, idén is volt már síntörés, azon a 100 méteres szakaszon pedig, ahol évi 1-3 kocsi zuhan a sínre minden évben, most is becsúsznak a kocsik és áll az egész vonal. Sőt, az a fasisztoid fejű 50-es kalauz aki régen is csesztetett mindenkit, még mindig szolgál(érdekes, midegyik más kaller tök normális a vonalon).
Milyen érzés leugatni valakit úgy, hogy valójában te beszélsz hülyeséget? Ettől áll fel? Vagy ettől érzed magad menőbbnek?

belekotyogok 2011.06.10. 13:14:46

@online távmunkás: nos, ez sem feltétlenül igaz. most van az osztálykirándulós szezon, az iskolások előre befoglalnak egy vagont. ezzel nincs semmi baj, de azzal igen, hogy igen gyakran nem plusz vagonnal oldják meg a dolgot, hanem az eleve indítottból vesznek el egyet.

nem most kellene figyelembe venni a fizető utasokat, hanem akkor kellett volna, amikor többen voltak. ha akkor megbecsülték volna őket, nagyon sokan nem autóznának.

@felucca: nem kell éjjeliőrnek menni, hogy egy órát várj a vonatra, elég ha pl munkaidő után épp nem éred el a vonatodat, már egy órát vársz igen kellemes környezetben (pl zugló, télen, nagyon kellemes...). Erről persze nem a MÁV tehet, de talán ilyen esetben meggondolod, hogy inkább kocsival járj.

lyken 2011.06.10. 13:20:19

@felucca: "Ó, a kis demagóg! Miért kellene órákkal korábban kelni? Lehet, hogy mondjuk egy negyedórával."
Már megint faszságot beszélsz és észre sem veszed. Ha vonatozol és nem az állomásnál laksz akkor nem negyed óra kiérni.

"Egyébként érdemes lenne rajta eltűnődni, hogy ki a kisebbség és ki a többség és melyik kisebbség gondolja, hogy neki ez meg az alapjogon jár, akkor is, ha a többségnek ez kárára van."
A kisebbség nem tudom kikből áll, de a többség az aki boldogan tömegközlekedne, ha lenne rá reális, gazdaságos mód. Most nincs.

"Csak úgy vázlatosan, célszemélyek nélkül. No, mi a megoldás?"
Hogy nyomsz egy Alt+F4-et.

"Elköltözni 100km-re és támogatást kapni a benzinre? Ez normális?"
Hogy dögölne meg minden vidéki. Az, hogy csak Budapesten lehet normális állást kapni, meg hogy az állások kizárólag 8-9 órai műszakkezdéssel vannak az normális?

"Azért, mert több energiát használ el, mint más, aki fenntarthatóbb életmodellt választott?"
Magyarul, ha jó levegőn vidéken akarod nevelni a gyereked, akkor dögölj éhen. Akkor is, ha talicskával lapátolja befele az adót a kasszába.

Külön gyöngyszem: "neki ez meg az alapjogon jár, akkor is, ha a többségnek ez kárára van."
Arról a többségről beszélünk akinek kifizetik áttátelesen azokat az évi 100 milliárdokat amiket a benzin jövedéki adójából útfenntartás helyett nyugdíjra, meg rokinyugdíjra meg segélyre költenek? Kinek is a káráról kell beszélni?

lurkó 2011.06.10. 13:23:04

@Homo Homini Lupus: "a fiam még nem fizet, asszony teljes áron jött" Ezek szerint még nem hallott a családi kedvezményről!! Ha egy vagy két felnőtt gyerekkel együtt utazik 33% kedvezményes jegyet válthat és már az asszony sem teljes áron utazik.

tarasp 2011.06.10. 13:33:29

Díjcsökkentésként az IC pótjegyet szüntetném meg, mert ennek már alapszolgáltatásnak kellene lenni.
Az autóbusz és a vasúti jegyárak között most még az IC pótjegy a különbség, ami rontja a vasút versenyképességét.

felucca 2011.06.10. 13:38:42

@lyken: Tök mindegy, hogy ki hol, hogyan lakik most! Az a lényeg, hogy választottál egy életmodellt és elvárod, hogy a külső körülmények úgy alakuljanak, hogy a te életmodelled mindig működőképes maradjon. Ez lehet, hogy rövid távon működik, lehet, hogy középtávon is működik, de valószínű, hogy hosszútávon nem fog működni. pusztán a valószínűségek miatt. De azért te elváráss, és lefaszozod azt, aki ennek az elvárásnak az abszurditására figyelmeztet.

Valamit valamiért. Te jó levegőn laksz, de szopni fogsz, ha az autózás mostanában szokásos rendszere felborul. Van, aki rossz levegőn lakik, de nem fog szopni, mert nem érzékeny erre a problémára.

Hozzáteszem, az én életmodellem sem sérthetetlen, mert azon alapszik, hogy negyedórányira lakom az állomástól, ahonnan minden elérhető. Ülve:) ha viszont megszüntetik a vasutat, akkor körülbelül úgy szopok, mint te benzináremeléskor:) Hát, ennyi.

felucca 2011.06.10. 13:41:52

@belekotyogok: Erre is azt mondom, hogy az ember mérlegeli az előnyöket és a hátrányokat és aszerint dönt. Ezt a programot viszont nem árt sűrűbben lefuttatni, mert az előnyök és hátrányok folyamatosan változnak, nem mindig ugyanaz az eredmény. Bár lehet, hogy te ezt nem érted....

Jozsó_ 2011.06.10. 13:50:43

@hááááát:
Azért egy dolgot kifelejtettél.Az autónak van egy vásárlási ára + egy fenntartási költsége,(kötelező bizt, szervíz, stb.)

És a MÁV-ot, BKV-t évente és fejenként mennyivel támogatjuk? Te is én is?

Szerintem többel mint amennyit én szerelőre költök...

trolley 2011.06.10. 13:52:12

szép gondolatokat olvastam, köszönöm mindenkinek...
ha drága, azért nem, ha nem, akkor meg dugják föl maguknak... szép. ahonnan én jártam be megyeszékhelyre dolgozni, ott volt reggel, utána délben, azután pedig este helyközi busz. slussz. a fos fizetésből meg nem telik autóra. ezzel gazdálkodjatok.

trolley 2011.06.10. 13:54:35

@trolley: ja, azóta beköltöztem albérletbe és mindenhová bringával járok

belekotyogok 2011.06.10. 13:57:41

@felucca: lefuttatom a programot újra és újra, mert nincs választási lehetőségem. minden hétvégén utazom. van elég tapasztalatom és az elmúlt 10 év alatt nem sok fejlődés volt, amihez igazán gratulálni lehet. Ami kétségkívül remek, az az ütemes menetrend, de az efelett érzett őszinte örömömet kissé mintha csökkentené a menetidő bizonytalansága, az utasok teljes mértékű leszarása (pl egy órán keresztül ígérgeti a hangosbemondó, hogy 10 perc múlva érkezik a vonat...), utastájékoztatás hiánya, stb stb.
Fejlődés? 2011-ben még mindig nem lehet pl Zuglóban kártyával fizetni..., lsd a korábban már említett lajosmizsei vonal stb.
Nincsenek nagy igényeim: én csak azt szeretném, hogy az általuk vállalt idő alatt eljuttassanak a-ból b-be, legyen ülőhelyem és ne legyen szélsőséges a klíma. Ezért cserébe fizetek.

Szerintem vonatot te is csak papíron látsz, ezért nem értheted...

lyken 2011.06.10. 13:57:54

@felucca: "Például budapesti elővárosi forgalomban 20 perces vonatkövetés van, kényelmes, ülőhelyes és viszonylag tiszta vonatokon, esetenkénti késésekkel, elfogadható tartományon belül."
LOOOL Akkor nézzük az Esztergomi vonalat. 30 perces követés, állandó késések, állandó tömeg, 2-2.5-szeresen túlterhelt vonatok reggel(Desiro).
Attól, hogy üres vonatokat vizionálsz, azok még tömöttek.
Attól, hogy pontos vonatokat vizionálsz, még nem szűnnek meg a késések.
Attól, hogy a tömegközlekedők kárára célozgatsz, valójában hazudsz, hiszen ténylegesen az autósoktól lopnak 100 milliárd feletti összeget éves szinten.

Előszeretettel használod a demagóg szót, de valójába minden egyes kommented aljas ignoráns hazugság. Milyen érzést bort inni és vizet prédikálni?
Milyen érzés szentnek tettetni magad, miközben te futtatod a bordélyházat?

belekotyogok 2011.06.10. 14:04:03

@lyken: ez van, ha valaki csak fotón lát vonatot, akkor is desirót. :) (vagy esetleg a cége becsületét védő fizetett alkalmazott...:))

felucca 2011.06.10. 14:04:40

@Jozsó_: Ez már nagyon elmélet, de van egy számítási módszer, ami szerint (ne tudom pontosan idézni, bonyolult)az életedben megkeresett pénzt, a megtett távolságot és az életed hosszát foglalod egy egyenletbe, ahol kiderül, hogy milyen volt az életed átlagsebessége (Óránként átlagosan hány km-t tettél meg életed folyamán). A végén az jön ki, hogy az autósnak ez ugyanannyi, mint annak, aki sohasem autózott életében.

A dilemma feloldása nyilván ott van, hogy autóval a seggem alatt jobban át tudom csoportosítani az átlagokat egy viszonylag kis idő-intervallumon belül.

felucca 2011.06.10. 14:07:59

(A félreértések elkerülése végett: naponta járok be Budapestre vonattal, 40km-es távolságból, nem Flirttel és nem Desiróval, ellenben hernyóval és postaBHV-val, na. A cégnek, ahol dolgozom, köze nincsen a vasúthoz.)

lyken 2011.06.10. 14:09:00

@belekotyogok: "nem most kellene figyelembe venni a fizető utasokat, hanem akkor kellett volna, amikor többen voltak. ha akkor megbecsülték volna őket, nagyon sokan nem autóznának."
Úgy érzem, hogy ott a pont.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.06.10. 14:16:55

@felucca: Ok, gondolkodjunk el, ki a többség és ki a kisebbség. Nyilván a többség, akinek nincs autója, nem használhatja ki az előnyeit. Ebben semmi vita nincs.

Viszont arról is érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért is gondolnám én, hogy az autóhasználat alapjogom? Ezért a jogomért kőkeményen fizetek minden tankolás, minden teljesítményadó, minden szerviz alkalmával.

Ha már elgondolkodás, akkor azt se téveszd szem elől, hogy amit a gázolajba beépített adók formájában befizetek, mennyivel több, mint amit egy bérlettel fizetnék. Vagy egy vonatjeggyel. Vagy egy bringával...

lyken 2011.06.10. 14:19:57

@felucca: "Tök mindegy, hogy ki hol, hogyan lakik most! "
Baromira nem mindegy, hogy ki hol lakik és ki hova fizet adót.

"Az a lényeg, hogy választottál egy életmodellt és elvárod, hogy a külső körülmények úgy alakuljanak, hogy a te életmodelled mindig működőképes maradjon."
Az az elvárás, hogy a befizetett adót ne lopják el, hanem költsék arra amire a törvény _előírja_. Egyébként nagyon sokan a gazdaságosság alapján döntik el, hogy kocsi vagy tömegközlekedés. Akik meg nem tudnak választani, azok hisztiznek.

"Ez lehet, hogy rövid távon működik, lehet, hogy középtávon is működik, de valószínű, hogy hosszútávon nem fog működni."
Ez Magyarországon sem álja meg a helyét(máshol meg pláne nem). Magyarországon rövidtávon ellopják, középtávon emiatt rosszabb lesz, hosszútávon a gyerekeink szívják meg.

"De azért te elváráss, és lefaszozod azt, aki ennek az elvárásnak az abszurditására figyelmeztet."
Boccs, ezt nem bírtam értelmezni.

"Valamit valamiért. Te jó levegőn laksz, de szopni fogsz, ha az autózás mostanában szokásos rendszere felborul."
Mellément. Jó levegőn lakok, a cégem is itt van jó levegőn és a melósaim is kijárnak ide a jó levegőre.

"Hozzáteszem, az én életmodellem..."
A saját életmodelled az amit mindenre ráprojektálsz. Lehet, hogy neked süt a nap, kék az ég és jön a vonat. Sokaknak nem. Nekem se jött, mint sokezer másik embernek naponta. Először kocsira váltottam, aztán módosítottam a modellen és léptem külföldre. Felesleges a koszban cumizni. De ha már kosz, akkor kocsi. Mert gazdaságosabb, tisztább, gyorsabb, kényelmesebb.

felucca 2011.06.10. 14:20:46

@lyken: Nem, nincsen ott a pont, mert mi is következik ebből? Valóban, ez egy igazság, de ez a vizsgálat első pontja, a javaslati munkarész meg még hiányzik:)

lyken 2011.06.10. 14:22:16

@trolley: "ahonnan én jártam be megyeszékhelyre dolgozni, ott volt reggel, utána délben, azután pedig este helyközi busz. slussz."
Nem létezik! Egyik kommentelő kolléga nemrég írta, hogy demagógok vagyunk. Ja, meg hogy 20 perc követés van. Szóval ne gyere a demagóg reggel-délben-este szöveggel. :D

felucca 2011.06.10. 14:24:37

@Ula: Hogy az állam mibe épít be adót és mibe nem, az mind aktuálpolitika. Ma ilyen, holnap amolyan.

Megpróbálok nem demagóg lenni: Ha fegyvergyártó nagyhatalom lennénk, akkor nagyon sírnánk, hogy mondjuk ezévben nagyon kevés volt a népirtás és a polgárháború, de reméljük, jövőre nem így lesz.

lyken 2011.06.10. 14:27:32

@belekotyogok: "ez van, ha valaki csak fotón lát vonatot, akkor is desirót. :)"
Azt lefelejtettem a történetből, hogy ha vonatozós koromban túlóra volt és volt pofám 7-re az állomásra érkezni akkor óránként volt vonat. Ha ráadásul havazott is, akkor általában 2 óránként, a menetidő pedig 102 perc helyett 180-250 volt random. Egyszer amikor 4. alkalommal zuhant kocsi ugyanott a sinekre, 6 és fél órát tartott.

felucca 2011.06.10. 14:34:55

@lyken:
"....Az az elvárás, hogy a befizetett adót ne lopják el, hanem költsék arra amire a törvény _előírja_..."

Jó, ez általánosságban követhető lehet.

"...Egyébként nagyon sokan a gazdaságosság alapján döntik el, hogy kocsi vagy tömegközlekedés...."

Mi számít bele a gazdaságosság fogalmába? Milyen távon vizsgálod? Mi az, ami összegszerűen megjelenik és mi az, ami nem?

"....Magyarországon rövidtávon ellopják, középtávon emiatt rosszabb lesz, hosszútávon a gyerekeink szívják meg...."
Lehet, hogy nem ugyanarról a témáról beszélünk? Igen!

"...Mellément. Jó levegőn lakok, a cégem is itt van jó levegőn és a melósaim is kijárnak ide a jó levegőre...."
Na, akkor jól van, semmi baj! Örülök a sikereknek!

"....Mert gazdaságosabb, tisztább, gyorsabb, kényelmesebb...."
A kényelem rossz tanácsadó, én úgy vettem észre. A kényelem jegyében fogunk kipurcanni, ebben biztos vagyok. Nem kell megérteni, mindegy.

lyken 2011.06.10. 14:40:30

@felucca: "Nem, nincsen ott a pont, mert mi is következik ebből? Valóban, ez egy igazság..."
Zavart érzek az erőben demagógia felől. Vagy inkább mondhatnám, hogy valami bűzlik Demagógiában. Először azt írod, hogy nincs ott a pont. De azért elismered, hogy ez egy igazság. Ténymegállapítás történt, pár kommenttel ezelőtt, hogy szartak az utasokra akik a csökkent szinvonalnál gazdaságosabbnak érezték a kocsit. Ez tény, szembeállítva a te véleményeddel.

"Hogy az állam mibe épít be adót és mibe nem, az mind aktuálpolitika."
Te biztosan a földön élsz??? Az állam MINDENBE beépít adót. Aktuál politikától tökéletesen függetlenül. Az élelmiszerbe, a kotongumiba, a buszjegybe és a benzinbe is. Nem úgy van, hogy ma így, holnap úgy. Feri is beszedte a regadót, az áfát meg a jövedékiadót. Viktor is pontosan úgy beszedi. Sőt. Ugyanarra fordítja mindkettő.

"Megpróbálok nem demagóg lenni: Ha fegyvergyártó nagyhatalom lennénk, akkor nagyon sírnánk, hogy mondjuk ezévben nagyon kevés volt a népirtás és a polgárháború, de reméljük, jövőre nem így lesz."
Sniper téren nagyhatalom vagyunk. Mégsem hallom, hogy sírnánk, amiért nem megy a Gepardok eladása. Akkor sem amikor negyedére estek a megrendelések.

belekotyogok 2011.06.10. 14:41:52

@lyken: és még hány ilyen sztori van...:S
de biztos csak hallucinálunk, mert ilyen elő nem fordulhat...

felucca 2011.06.10. 14:48:10

@lyken: Nem tudom, mi bűzlik Demagógiában. Szerinted ott a pont, ebben meg lehet nyugodni, elkúrtuk, most már minden mindegy. Erre mondom, hogy az alapgondolat igazságától függetlenül nincs ott a pont, mert keletkezett egy feladat, amit meg kell oldani. Ezzel te nem értesz egyet, mert szerinted nem keletkezett. Ennyi.

2004-óta a Budapesti elővárosi forgalomban emelkedett az utasszám, olyan 8%-al összességében, és minden évben emelkedett az előző évihez képest. Ennyien ítélték gazdaságosabbnak a vonatot az autónál. Ez csak egy süket szám, ezzel nem kell vitatkozni, viszavezethető erre, meg amarra.:)

felucca 2011.06.10. 14:49:46

@belekotyogok: De, előfordulhat, velem is előfordult. És akkor most?

lyken 2011.06.10. 14:57:59

@felucca: "Jó, ez általánosságban követhető lehet."
Ez nem lehetőség kérdése. Ha én csak nagy vonalakban követem a törvény sebességi előírásait, akkor a sarkon elkap a rendőr és kiír nekem egy 200 eurós büntetőcédulát.

"Mi számít bele a gazdaságosság fogalmába?"
Betűzöm. Gazdaságosabb az, aminek az esetén több marad a zsebedben, hogy a számodra kedves célokra költsd. Mondjuk a gyerekedre.

"Milyen távon vizsgálod?"
Rövid, közép és hosszútávon.

"Mi az, ami összegszerűen megjelenik és mi az, ami nem?"
Minden amivel kalkulálsz. Ha buta vagy és kihagysz valamit akkor azon buksz. Ráadásul ha nagyon buta vagy akkor ezt észre sem veszed.

"Lehet, hogy nem ugyanarról a témáról beszélünk? Igen!"
Lehet, hogy nem érted? _________! (Saccolt válasz kitöltendő.)

"Na, akkor jól van, semmi baj! Örülök a sikereknek!"
Szívből köszönöm.

"A kényelem rossz tanácsadó, én úgy vettem észre."
A kényelem segít, hogy ne az általad megálmodott életszínvonal _alatt_ élj, hanem hogy megdolgozz azért, hogy _felette_ maradj. Úgy is lehet persze élni, hogy megalkuszol magaddal és nem váltod valóra az álmaidat. Ez esetben valóban jobb elkönyvelni, hogy a kényelem rossz, a pénz erkölcstelen, az autósok gonoszak.

"Szerinted ott a pont"
Szerintem nem csak szerintem, hanem sokan mások szerint is.

"ebben meg lehet nyugodni, elkúrtuk, most már minden mindegy."
Ez vesztes hozzáálás. Elkúrtuk, megesett, maradjon is így, ne javítsunk rajta. Nice.

"Ezzel te nem értesz egyet, mert szerinted nem keletkezett."
Próbálsz belemagyarázni valamit amit nem írtam le. Politikus szokás.

"2004-óta a Budapesti elővárosi forgalomban emelkedett az utasszám, olyan 8%-al összességében, és minden évben emelkedett az előző évihez képest."
Foglalkoztam statisztikakészítéssel, úgyhogy tudom, hogy ilyet csak és kizárólag akkor hisz el az ember, ha
- ő rendelte meg a mérést,
- ő írta elő a mintavételezést,
- ő képezte ki a mintavételezőket,
- ő dolgozta fel a forrásadatokat.

Ennek hiányában ez olyan, mint amikor a pénzügyi tanácsadó bepaliz kombinált életbiztosítással, mondván, hogy diverzifikált portfólióban fekszik a pénzed, az pedig maga a menyország, mert a tőzsde az elmúlt 60 évben évre lebontva átlagosan 6%-ot emelkedett.

"Ennyien ítélték gazdaságosabbnak a vonatot az autónál."
Nem. Ennyi szerepel a statisztikai kimutatásban. Nem tudni, hogy mit mértek, nem tudni, hogy mihez viszonyítottak, nem tudni, hogy mennyi volt a hibahatár, nem tudni, hogy azonos volt-e a mérés metódusa minden évben.

belekotyogok 2011.06.10. 15:00:12

@felucca: bocs, de én nem hiszem, hogy te bejárós vagy és azt sem, hogy nem fizetnek neked ezért.

elméletben lehet, hogy igazad van, de a gyakorlatban semmiképp sem.

Kényelem szeretete? Hát, ha neked mindegy, hogy napi 1-2 órával többet töltesz otthon, akkor utazz vonattal. Persze te egy ideális vonalon jársz, ahol nincs késés, fennakadás, kimaradás, és kényelemben teheted mindezt.
Sajnos mi nem ezen a vonalon lakunk. És én inkább szeretek otthon lenni, mint pl zuglóban várni.
Például azért nem a fiúmmal lakom "vidéken", mert az én munkahelyem nem tolerálja, hogy késsek, akár 5-10 percet. Elvileg volna egy vonat, amivel kényelmesen beérnék 8 előtt, de ha csak az esetek 10 %-ában késne, akkor engem már kirúgnának. Így választhatom azt, hogy vagy egy órával korábbi vonattal megyek és egy órácskát eltöltök egymagam a munkahelyen, senki se fizeti ki, előbb elmenni nem tudok, vagy kocsival megyek. Nos, kocsival mennék inkább.
A gond az, hogy a késések nem váratlan, alkalmanként bekövetkező események, hanem rendszeresek. A mávot hátráltatja az hó, az fagy, a hulló falevelek, a 25 fok, a -4 fok, az eső, a szél - ezek pedig nem váratlan események...
Ha szerinted ez oké, hát jó. De szerintem azok vagyunk többen, akik ha tehetik, akkor elkerülik a "szolgáltatást".

lyken 2011.06.10. 15:00:34

@felucca: "És akkor most?"
És akkor most ki a miagóg?

felucca 2011.06.10. 15:24:02

@lyken: És akkor most? Semmi, szerintem itt nincsen vége a történetnek. Ti itt most kezetráztatok a fejem felett, mert sikerült meggyőznötök egymást, hogy a vasút nyugodtan beszántható, miután hamis, növekvő statisztikákat közöltem a valós, csökkenő elővárosi utasszámról. Nekem más a jövőképem, de ez már az én ügyem, jól elbeszélgettünk, köszönjük!

Adani 2011.06.10. 16:38:31

Annyi mindenképpen biztos,h a teherforgalmat minél jobban vasútra kell terelni a közútról. A személyautós egyéni közlekedést nem kell, viszont a teherforgalmat minél jobban. És ez az autósoknak is jó, ha nem kell lépten nyomon kamionkonvojokat kerülgetni az utakon. Meg ugye az utaknak is jót tesz, ha kevesebb túlpakolt kamion megy rajta, mert ugye az úthibák nagy részét a kamionok okozzák.

Igen is legyen a teherautóknak úthasználattal arányos útdíj, a teherfuvarozás meg legyen olcsóbb vasúton, h megérje vasúton szállítani. Régen állami támogatást kapott egy üzem ha iparvágányt épített. Aztán később meg sok helyen a vasút elüldözte a teherforgalmat erre Kondoros a jó példa. Heti többszöri Szergejes tehervonat ment még 2003-ban is mikor egyszer közölték, h nincs többé teherszállítás vigyétek át mintegy 20 km-el odébb Nagyszénásra onnan elvisszük. Azóta kamionon megy minden mondván ha úgyis kell kamiont bérelni hozzá akkor nem Nagyszénásig viszi az a kamion hanem a megrendelőig. RoLa is mehet bár az félmegoldás, mert maga a vontató feleslegesen utazik, az igazi megoldás a konténeres szállítás lenne. És igen is lehetne használni a mellékvonalakt is teherszállításra, sőt még a kisvasutakat is, az elmúlt 20 év elhibázott döntései közé tartozik ,h elsorvasztották meg betiltották a teherszállítást kisállomásokon meg sok mellékvonalon is. Főleg az országon átmenő tranzitforgalma kéne vasútra terelni amennyire csak lehet meg a közútit jól megfizettetni. Hiszen a külföldi kamionos csak az utat rongálja, de mivel itt a legdrágább az üzemanyag sokszor átmegy az országon tankolás nélkül, max. az útszéliek szolgáltatásait igénybe véve, de azután nincs még adóbevétel se. Csak szennyezi a levegőt és rongálja itt az utat.

lyken 2011.06.10. 16:39:08

@felucca: "Nekem más a jövőképem, de ez már az én ügyem, jól elbeszélgettünk, köszönjük!"
Ez egy szép próbálkozás arra, hogy emelt fővel tántorogj ki a szituból, ahol magadra rántottad a szopóálarcot. Sajnos nem működik, mert baromira kilóg a lóláb. Lényegében nyomtad a tények ellen vélemények dolgot, de a véleményedet tényekkel sehol nem bírtad végül alátámasztani.
Próbáltál a szánkbaadni olyasmiket amiket nem mondtunk, nem írtunk. Próbáltad átprojektálni a gondolataidat és a saját világképedet alapján betömni a logikai hézagokat. Sajnos látványosan sikertelenül. Itt legfeljebb te ráztál kezet menet közben a legjobb barátoddal(akit este talán még a barátnődnek is bemutatsz), de az égvilágon semmi más nem történt.
Szerintem felháborító, ha valaki úgy érvel, hogy ész nélkül véleményeket sorol tények ellen, majd amikor mások nem látják be gondolatainak csillogó nagyszerűségét, akkor puffan egyet, hogy mindenki más hülye, csak ő helikopter, viszonlátásra. Engem ez nem zavar, de hogy téged hogy a fenébe nem zavar azt nem értem. Mindenesetre ha szerinted a téma lezárva, mert minden oké, akkor oké, mert minden oké. Oké?

UI: "jól elbeszélgettünk, köszönjük!" A magad nevében értem, hogy köszönöd. A többes szám rajtad kívül kit takar?

felucca 2011.06.10. 16:59:36

@lyken: Úgy általában eltér a véleményem a többségétől, tehát nem nagyon zavar, hogy koncentrált tűz alatt vagyok, megszokott helyzet. Szerintem alátámasztottam, de elvadult a dolog, gyakorlatilag le lettem hazugozva, hamis adatokkal megvádolva, stb. Attól, hogy a többség ugyanazt mondja, attól az még lehet adott esetben csőlátás is.

lyken 2011.06.10. 17:04:39

@Adani: Felucca előtt ne mond olyat hangosan, hogy szartak az ügyfélre és az lelépett máshova, mert szentségtörésnek veszi és úgy tekinti, hogy sóval akarod behinteni a vasút helyét felszántást követően.

belekotyogok 2011.06.10. 17:08:49

@felucca: hejj, nem ráztunk kezet, és nem győztük meg egymást semmiről (pl. kicsivel fentebb nem is értettünk egyet az átmenő forgalom megvámolásáról): egymástól független tapasztalataink alapján írtuk azt, amit. És amit írtunk, még véletlenül sincs párhuzamban a te végkövetkeztetéseddel, hogy szántsuk be a mávot.
arról van szó, hogy ebben a formában a máv nem terhelhető (és ez igaz a bkvra is, mert ha az autósok vonatra váltanak-kényszerülnek, az a pesti tömegközlekedésen is meglátszik majd), mert ekkora utasszámmal sem bírja az alapfeladatokat (közvetlen életveszély nélkül a cég által meghatározott időtartam alatt a pontból b pontba elfuvarozzon díjfizetésért cserébe.) teljesíteni. Évekig hagyták az egészet rohadni, a szó legszorosabb értelmében. Nem akkor kell barkácsolni, amikor megtörténik a baj és nem akkor kell elkezdeni utasokat vadászni, amikor mindenki autóra váltott.
Az egész egy merő káosz. Kezdve az utas(félre)tájékoztatástól az elképesztő mértékű késésekig.
Mégegyszer elismétlem: nem luxuskörülmények kellenek zenélő vécével és masszázsülésekkel, hanem első sorban megbízható menetrend, utastájékoztatás és némi technológiai fejlettség. Ja, ugyanez a BKV-ra is igaz.
A statisztikáidról annyit, hogy ha a kiadott regisztrációs jegyek alapján hoznak majd okos döntéseket, akkor az kb semennyire sem lesz reális: merthogy 3 éves gyerekkel többször utazva nem volt olyan alkalom, hogy ne kapott volna játéknak regisztrációs jegyet (nem igényeltük, mivel minden héten utazom, van nálam használt vonatjegy bőven), néha kettőt is. És ez csak egy gyerek, nem is utazok vele olyan gyakran. Szerinted így mennyire valós a statisztika?

lyken 2011.06.10. 17:15:10

@felucca: Jó akkor még egyszer: A tények ellen véleményt felvonultatni az nem érvelés. A vélemény nem alátámasztása semminek, maximum annak, hogy individum vagy. Nem vadult el semmi, legfeljebb a te fejedben. Itt a stream tények felsorolása mentén ment. Visszakövethető, hogy hol csúsztattál, hol hantáztál, hol tereltél és hol ignoiráltál tényeket. Ahol szerinted meg lettél hamis adatokkal vádolva ott egy véleményt kaptál egy tényszerű párhuzammal ami láthatóan sokkolt téged. Egyébként igazad van, a többségnek csőlátása van, nekem is. Azt gondolju8k, hogy a pénzért minőségi, a menetrendben beígértnek megfelelő szolgáltatás jár. Csőlátóan azt gondoljuk, hogy kényelmes vonatok kellenének pontos menetidővel, hogy valós alternatívát nyujtsanak az egyéni közlekedéssel szemben.

felucca 2011.06.10. 17:21:38

@belekotyogok: Már csak azt nem értem, hogy ha ez ilyen szar, akkor én még miért nem hagytam ott az egészet, vagy miért nem veszem észre a lehetetlen helyzetet. Meghülyültem? Mazochista vagyok? Rinocérosz vagyok? És a családom is az, mert ők is 90%-ban vonatoznak?

Egyébként nem beszéltem a regisztrációs jegyről, fizetős elővárosi utasról szól a "statisztikám".

Az utastájékoztatás gyenge pont, ezt elismerem. Gyakorlatilag nem létezik.

felucca 2011.06.10. 17:23:37

OK, legyen igazatok, most megyek, mert indul a vonatom:)

belekotyogok 2011.06.10. 17:34:41

@felucca: a jegyeladási statisztika csak egy a STATISZTIKÁK közül. Na, pont ennyire lehet pontos a többi is.
Neked ez a szolgáltatási színvonal elég - hogy nagyjából azért mennek a vonatok, elvileg frankó a menetrend.
De ez nem szolgáltatás így, mert akkor majd én is csak körülbelül fizetek a jegyért, mert én is csak körülbelül kapok fizetést, mert a vonatok miatt csak nagyjából érek be a unkahelyemre időben. Ja, hogy ezt így nem lehet?

Az, hogy te nem veszed észre/téged nem zavar, hogy nonszensz állapotok uralkodnak, az a te dolgod. De ne akarj már statisztikákat mutogatni, hogy márpedig az rendben van, és fogadjuk el, mert hát végülis jó az.

lyken 2011.06.10. 18:24:58

@felucca: "OK, legyen igazatok, most megyek..."
Sajnálom, hogy még mindig nem érted, hogy nem az számít kinek van igaza. :/

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 19:43:04

@felucca: Szerintem az az abszurditás, hogy 20 év alatt érdemi fejlesztés az úthálóztban nem történt, komplett lakótelepeket építenek fel úgy, hogy nem készítenek hozzá utat.

A tömegközlekedés fejlesztése, és itt most kifejezetten vasútról beszélünk, kimerül 100 db elővárosi szerelvényben, de a pálya, amin ezek a vonatok járni hivatottak, egy kivételével csak romlik.

évekkel ezelőtt még olcsóbb volt vonatozni, ma már nem feltétlenül az. A vasút sok helyen átjárhatatlan más közlekedési eszközök irányába.

Frankfurtban a repülőtér alatti új, második pályaudvar avatásával egyidőben jelent meg egy cikk itthon, miszerint meg kell vizsgálni annak a hatásait,hogy lehetséges-e a vonatot megállítani Ferihegyen.

Időközben az autók modernebbek lettek, a magunkkal cipelt dolgok értékesebbek, a vásárlási szokások és a kereskedelem struktúrája átalakultak.

Mivel sok esetben az autó kényelemben, időben, egyes esetekben, és egyre gyakrabb esetekben még költségben is kedvezőbb az autónál, az emberek autóznak.

Itt lép be a képbe az abszurditás,mert ezt a mobilitási igényt az állam képtelen kiszolgálni, nem képes felismerni, hogy az autó egy piaci kényszer, a mobilitási kényszer szülte termék, és azért használják az emberek, mert valamiért ez a legkedvezőbb nekik.

Az állam vödörszám önti a pénzt a vasútba, mégis egyre kevesebben veszik igénybe, mert különböző szempontok mentén vizsgálva külön-külön, de sokszor összesen sem jelent kedvező alternatívát. Ergo a vasút nem hatékony.

Mivel az utak fejlesztése elmaradt, ezért azok telítődnek autókkal, és mégis vonzóbb alternatívát jelentenek, mint a vonat.
A vasút (és az őt tulajdonló állam a mai napig nem ismerte fel, hogy a vasutat a rá(nem)hordással tönkre lehet tenni. Ez a ráhordás lehet akár egy vagy két települési buszjárat, egy P+R parkoló, vagy egy jól kiépített csomópont a város közepén.

Mára tisztán költséghatékonyságban is az autó jobb a vasútnál, sokszor már egy ember esetében is.

Az egyik legelső kommentben kifejtettem, hogy pusztán a menetdíjcsökkentés egy jó irány, de sok minden más is kell még.

de önmagában a 9 Ft elvétele em old meg semmit, mert akkor majd az éncégem pl. belföldi kiküldetési rendelvényt fog írni nekem minden napra, ahol az üzemanyagnormát (legmagasabb szorzója 1,38 , ez azt jelenti, hogy télen a tényleges 6,0-6,4 liter helyett 8,6-ra kapom a térítést (adómentesen)) fogja kifizetni, ami több, int az eddigi 9 Ft/km. Ezen felül jár még akor majd 9 vagy 12 Ft/km-enként.
Persze ha az egyszerűsített normát választom, és em a 60/1992 kormányrendelet (és azok utódai)alapján hanem az egyszerűsített köbcenti alapján járó üzemanyagnormát választom, akkor akár 9,4 liter után is felmarkolhatom a zsét. Ez maga lenne a kánaán. Sőt: KÁNAÁN.

Ezek után abszurditásnak tartom, hogy próbálod azokat ostorozni, akiknek tellett egy autóra, és használják,akár csak a maguk kényelme érdekében is.

Holnap reggel megyek a balatoni nyaralónkba, reggel 9-kor indulok, 11-kor iszom az első sört. 130 km.

Akkor, mikor az autó ellen érvelsz, az irigység beszél belőled,mert valamiért nem engedheted meg magadnak, hogy autót tarts, estleg a te esetedben valami miatt olcsóbb a vasút (ritka), esetleg a vonatbérletet fizetik neked.

és ez utóbbit tapasztalatból mondom, ugyanis szoktam buszozni is, mert nem örülnék neki például, ha olvadáskor a lezúduló hó kinyomná a szélvédőmet, ahogy nyáron is szoktam buszozni a melegben, mivel pl az Air Race és egyebek miatt néha képtelenség nemhogy parkolni, de közlekedni is.

A kiköltözős dumát felejtsük már el, mert senki nem mondja neked hétvégén, hogy ha fürdeni akarsz a Balatonban, akkor vagy költözz Fövenyesre, vagy maradj otthon és ne menj keresztül Alsóörsön.

Tehát örvendetes kezdeményezésnek tartom, hogy legalább egy emberre megpróbálják a vasutat anyagilag vonzóvá tenni, de ez csak akkor lesz sikeres, ha magamtól ülök fel rá, és nem buszsávokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel terelnek fel rá.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 19:46:58

@lyken: " "Például budapesti elővárosi forgalomban 20 perces ...."

Azt nem értem, ha felucca igazat ír, miért é meg ez a blog, és van ekkora látogatottsága?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 19:53:08

@lyken: "Egyszer amikor 4. alkalommal zuhant kocsi ugyanott a sinekre, 6 és fél órát tartott."

kocsi zuhant a sinekre. Hol? - Nagyjából ismerem az egomi vonalat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 19:54:45

@felucca:
"2004-óta a Budapesti elővárosi forgalomban emelkedett az utasszám, olyan 8%-al összességében, és minden évben emelkedett az előző évihez képest. Ennyien ítélték gazdaságosabbnak a vonatot az autónál. Ez csak egy süket szám, ezzel nem kell vitatkozni, viszavezethető erre, meg amarra.:)"

Egyrészt tudtommal akortájt jöttek a Desirok?
Tedd mellé, hány bukotthiteles autót vettek vissza a bankok.

lyken 2011.06.10. 19:56:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Szerintem az az abszurditás, hogy 20 év alatt...
(...)
...ülök fel rá, és nem buszsávokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel terelnek fel rá."
Likelikelike. Első betűtől az utolsóig.

"Azt nem értem, ha felucca igazat ír, miért é meg ez a blog, és van ekkora látogatottsága?"
Gondolom nézetei szerint szükség van egy gyüjtőhelyre a demagóg hülyék részére. Akkor is, ha ezen nézetei a tényekkel 90 fokos eltérést mutatnak.

lyken 2011.06.10. 20:02:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Pilisvörösvár után Piliscsaba felé menet van egy emelkedő(Kopár csárda és a mészkő[?]bánya közt). Van egy 150 méteres szakasz ahol évente 2-3 kocsi rendszeresen bepörög/becsúszik a sinekre. Hihetetlen, hogy nem bírnak feltenni szalgkorlátot. Kétszer közvetlen előttünk esett be és a vonatban ültem végig. Egyszer a Nyugati után álltunk le ugyanemiatt az állatkertnél. Utána kétszer hívott kollégám aki kocsival ment Leányvárra, hogy vonatozás helyett vegyek fel egy céges kocsit és menjek inkább Jászfalu felé haza a pályán.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 20:09:44

@lyken:

Ez az?

maps.google.hu/maps?f=d&source=s_d&saddr=%C3%9At+sz%C3%A1ma:+10&daddr=%C3%9At+sz%C3%A1ma:+10&geocode=FTuk1gIdX-EfAQ%3BFVGi1gIdJvAfAQ&hl=hu&mra=me&mrsp=1,0&sz=18&sll=47.620993,18.869212&sspn=0.001869,0.003449&ie=UTF8&ll=47.621417,18.868943&spn=0.003739,0.006899&t=h&z=17

Én ebből eddig kimaradtam. viszont már kellett visszafordulnom és Budakeszinek kerülni, mert a Szentiváni elágazás bejátszott. Egyszer a Kopárnál, már láttam a csabai lámpát, de frontális miatt teljes útzár volt éjjel, és nem engedtek át.

Kivlov 2011.06.10. 20:21:15

@lyken:
ahogy én se fizetek a piaci ár felett azért hogy az úton mehessek!!! ergo nem fizetek egy vasat sem direktben, elég a berzinen keresztül!!!

lyken 2011.06.10. 21:02:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kb. igen, kicsit talán lejjebb. Bármi van, komplett agyhalál, bár terepjáróval párfelé ki lehet kerülni.

@Kivlov: Ez egy tiszteletre méltó vélemény, viszont az útdíjak mértékét, létét minden országban jogszabályok szabályozzák, nem pedig egyéni döntés kérdése.

akkor most mi van? 2011.06.10. 23:10:18

na ma figyeltem a szembejövőket, Budapest felé 100km 1számjegyű főutvonal. A szembejövők kb 80%-a egyedül ült a kocsiban, 15% ketten ültek, a maradék volt 3 vagy több.

Ennyit arról, hogy "bezzeg a máv milyen drága mert a 6tagu családnak sokkal olcsóbb leautózni a balatonra záhonyból"... Az biztos, de több mogyorónyomot lehet találni egy átlag tejcsokaiban mint teleautót.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.10. 23:57:19

@akkor most mi van?:
"több mogyorónyomot lehet találni egy átlag tejcsokaiban mint teleautót."
rről beszélünk, hogy sokszor egy embernekis olcsóbb, vagy ha nem, akkor annyival kényelmesebb,illetve más voalon előnyösebb, mint amivel esetleg drágább.

Nagymoli 2011.06.11. 01:00:19

Van két autónk... De "hobbiból" néha vonattal járunk. Vettünk féléves MÁV-start- kártyákat is, üdülési csekkből. Szeretem a vonatokat fotózni, stb... de mint utazási eszköz? Mellékvonalon katasztrófa. 10-20km/h lassúmenetek, 40km/h sebesség felénk a max sebesség. Néhány település között heggesztett, köszörült sínek vannak, felújított ágyazattal. Ott is negyvennel döcög a csörgő zörgő szakadt kis BZ. Mehetne 80-al is, mert az jó lenne az utasnak,de.. (de azért szeretjük.. mert van...) De én hobbiból utazok, mert olyan kedvem van, fotózok, sörözök, és nem sürgős célokra, belekalkulálom, hogy akár állomás padján is alszok, ha kell. De más, normális embert ugyan mi vonzana a vasútra? Szándékosan, és nem szándékosan is el van lehetetelenítve a közlekedés, ki az az idióta, aki 3 órát döcög, ha kocsival 30 perc, kerékpárral két óra alatt is eljuthat ugyanoda? Szóba sem kerül az ár. Ez ingyen is sz@r! GPS-en nézem, merre milyen "gyorsan" megy. Sehol nem láttam olyan lassú száguldást, mint felénk. Fővonalakon is van probléma, meg persze a BP-közlekedésben is, de az messze jobb az átlagtól. De nem mindenki a Nagyfaluban lakik. Karbantartás, fejlesztés, szolgáltatás kellene talán előbb. Fogadjunk, lenne utas! Meg bevétel. De miért pont a MÁV lenne jobb bármelyik másik magyar cégünktől, kormányunktól, és egyéb pénzherdáló maffia bandánktól? De összel megint veszek MÁV- fékezünk, döcögünk, piszkosak vagyunk-start kártyát. Kocsikímélésből, és mert nem akarjuk, hogy bezárják ismét azt a döcögve haladó szétlopott vasutat. Cafetériámból támogatom a MÁV-ot. És figyelünk, hátha fejlődik valami. (Fővonalon fejlődik, mellékvonal le van ejtve) Tökmindegy, mennyibe kerül, úgy sz@r, ahogy van!

Kivlov 2011.06.11. 08:49:54

@lyken:
b+, ha egyszer ingyenes a főúton furikázni, akkor ott megyek, nem az ótópályán aranyárban. kapísi???

Adani 2011.06.11. 08:50:04

@Nagymoli:

Fővonalon jobb a helyzet valamivel. Pl. nekem Bp-ről hazajönni vonattal 2:30 körül van, mikor kocsival hoznak vagy visznek akkor se gyorsabb, mert ugye Békéscsabára nincs autópálya, lehet pályán jönni Kecskemétig, de aztán a 44-es úton végigvergődve kamionokat kerülgetve elvész az előny. Vagy ugye 4-e út szintén tele kamionokkal meg kamikaze románokkal, akik beláthatatlan kanyarokban előznek. Ha meg baleset van akkor szopás, mert bedugul a forgalom. Vonattal Szolnokig végig 120-as tempóval lehet menni, sőt még Újszászig is elég tempósan megy. Ha végre rendberaknák Újszásztól Nagykátáig a pályát, ahol sok helyen 40-el cammog csak a vonat akkor tuti lehetne még legalább 10-20 percet húzni a menetidőn és akkor már verhetetlen volna. Pláne,h az IC és gyors Szolnokig meg se áll Bp felől. Meg ugye az átépített részen 160-as a pálya ha lenne rá mozdony (reméljük jut ide TRAXX vagy Taurus) akkor még gyorsabb lehet Szajoltól Gyomáig.

Nagymoli 2011.06.11. 12:32:12

@Adani: Nyergesújfalu, Komárom, Budapest, Sátoraljaújhely közt utazunk vonattal elég sokat, mert biztonságosabb,mint kocsival. (autóval eddig már volt olyan, hogy vontattam valakit, volt, hogy felborult autóhoz futottam, volt, hogy kivilágítatlanul éjjel autópályán mentek előttem, na úgyhogy inkább hosszabb távra vonatot választom, ha lehet) Ha az Esztergom-Komáromi vasútvonal sebességét nem számolom hozzá, akkor meg vagyok vele elégedve. Railjet, Flirt... ezekkel élmény utazni. Egyszer már a 160km/h is megvolt. :-) Újhely felé 120... Autóval legálisan csak autópályán lehet így menni. Sokan szidják a régi vagonokat, nekem spec kényelmes, és ha le is húzhatom az ablakot, fotózáshoz, már örülök, mert kocsiban nem tudom a tájat bámulni, vagy ha igen, nagy csörömpölés lesz belőle előbb-utóbb. De Egom felé? Megszüntették a vonalat egy évre. Bezárás előtt is katasztrófa volt, de legalább 54km/h vel száguldottunk. Aztán újraindult a közlekedés, hatalmasat fejlesztettek rajta, és.. elérték, hogy 40km legyen a csúcs. És hihetetlen, vannak utasai... Vasútbarátok, kirándulók, vasutasok, diákok, és nagyon kevesen, akik munkába járnak. Akik nem szeretnek buszon nyomorogni. Kerékpárút megy a vasút mellett, végignéztem a Nyergesújfalu-Tát szakaszt. Karbantartott, rendberakott pálya, kicserélve a szétkorhadt talpfa vasbetonra, végigheggesztve a sín, és köszörülve. megszüntették a kedvenc sínek közti 2 centis hézagomat is, ahol egyszer majdnem kiverte a fogam a kólásüveg. :-D Nincsenek felesleges váltók, megszűnt a Mogyorósbánya állomás. Én csak adminisztrációs hibának vélem, hogy nem engedik ott menni a vonatokat európaibb sebességen. csak néhány percet kellene lefaragniuk állomásonként a menetidőből, hogy busz helyett ezt választják az emberek. De ahogy egy kallertól hallottam: "Jobb ez a vonal, mint az 1-es fővonal, mert itt nincs utas, nem kell dolgozni." Nálunk is a cégnél sokan mondtak hasonlót, most épp munkát keresnek, mert így sikerült csőd szélére sodródni. Öcsém meg azzal szórakozik, hogy kerékpárral versenyez a vonattal. Eddig ő van nyerésben. Nem foglalkoztat, mennyibe kerül, mert kb egy árban jövök ki, ha kocsival megyünk. (50% kedvezmény, MÁV-Start kártya 3 út után már gazdaságos nekünk) Ismerőseim közül sokan mondják, hogy örültek, hogy van újra vonat felénk. Aztán utaztak vele és soha többet. Nem az árat tartották problémásnak... :-(

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.12. 11:37:20

A 9 forintos munkáltatói hozzájárulást az autóval való munkába járáshoz nem eltörölni kellene, hanem radikálisan megemelni.

Ugyanis nem az a fontos, hogy ki mivel jár be dolgozni, hanem az, hogy minél több ember tudjon dolgozni.

Ehhez pedig az a jó, ha nem a jogalkotó akarja eldönteni, hogy milyen módon oldják meg a munkába járást a dolgozók.

Ez a "közgazdász" meg csak ahhoz ért, hogy vonattal utazzanak, autóval ne! Így erőteljesen csökkenti az elhelyezkedés esélyeit.

A munkáltatónak teljesen mindegy lenne, hogy vonattal, busszal, vagy autóval jár-e be a dolgozója és melyik után térít.

Társadalmilag rendkívül káros az autóval munkába járás ellehetetlenítése és az idióta vasúti közlekedés erőltetése, amelyik eleve nem elégséges, többnyire alkalmatlan eszköz a célra. (Mert nincs is vasút, ha van akkor vonat nincs, ha az is van, akkor meg órákat kell várni az átszállásra, messze vannak egymástól a vasút- és a buszállomások stb.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.12. 13:18:18

@akkor most mi van?:

"Akinek meg nem fujta kocsira meg utdijra az menjen bringával, nem kötelező a gépesitett közlekedés "

Így igaz.
Akkor miért is kellene a gépesített vasúti közlekedést erőltetni, amikor gazdaságtalan, kényelmetlen, és nagyobb részt eleve alkalmatlan is az alternatív közlekedési lehetőségek kiváltására?

Az állami vasút fenntartása nem közérdek.
Azért vannak nem utolsó sorban ezek az állami cégek, MÁV, BKV, stb. mert igazán kitűnő lehetőséget nyújtanak némelyeknek az adófizetők pénzének az eltüntetésére.

Amúgy nem tilos vasúttal utaznia, aki azzal akar, szeret, és még tud is. :-)

Ez az intézkedés azonban állami terrorral javítana a vasúti közlekedésen a közúti rovására, ami rontaná a foglalkoztatási helyzetet is, ami amúgy sem rózsás, tehát még az állam számára is öngól.

Egy a vasútból élő "közgazdász" nyilván haza beszél, neki az az érdeke, hogy a tömeg vasúton utazzon, bár ő maga sem teszi azt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.12. 13:23:28

@Bambano:

Akárhogy is számolsz mindenképpen az jön ki, hogy a vasúti közlekedés erőltetése irracionális.

Ha nem támogatná az állam és nem büntetné a közúti közlekedést extra adókkal, akkor piaci alapon teljesen versenyképtelen a vasút.

Ha meg harmadára csökkentenék a viteldíjakat, ahogy mondod, akkor meg az adófizetők pénzéből lenne eltartva, tehát az egész társadalom szívná meg a vasút miatt.

Míg a közúti közlekedésből az államnak igen komoly bevétele van.

Ráadásul a foglalkoztatásnak is jót tenni, ha az autóval történő munkába járást is ugyanúgy térítenék a munkáltatók.

Vasúttal kiválthatatlan a közúti közlekedés, értelmetlen ennyire erőltetni azt, ami már rég nem működik jól, mert gazdaságtalan.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.12. 13:36:48

@felucca:

"Szóval melyik az a munkahely, ahol a menetrend nem igazodik a munkaidőhöz?"

Az összes ilyen.

Egy bizonyos kis távolságon túlról nem lehetséges tömegközlekedéssel megoldani a napi munkába járást.

Persze mondhatod, hogy akkor inkább béreljen lakást a munkahelye közelében, csak akkor
1. már nem biztos, hogy megéri ott dolgozni, a piaci alapú lakásköltségek kitesznek egy minimálbért
2. a heti munkába járást pláne nehezen és igen kényelmetlenül fogja tudni megoldani tömegközlekedéssel.

Az irodában ücsörgő, céges autóval járó döntéshozókat mindez nyilván nem érdekli, nem ők aszalódnak órákon át hering módjára állva a tömegben keresztül az ország harmadán.

zsolteeeeeeee 2011.06.12. 15:41:11

Azon az állásponton vagyok, hogy igenis erősíteni kellene az utazóközönségben a tömegközlekedés használatát. Ámde álljon itt az én példám is, hogy miért van az hogy az ember nehezen szánja rá magát a tömegközlekedésre.
A párom szülei Vas megyében Gersekaráton laknak.
Reggel 6:24-kor induló IC-re a jegy ára a következő:
mindkettőnknek van 50%-os kedvezménye, így a jegy Szombathelyig 2230 Ft. Erre jön a 360 Ft-os pótjegy, és az 1.-2. osztály különbözeti jegy 1000 Ft. Ez összesen 7180 Ft. Oda-vissza 14360 Ft.
Szombathelyre 9.01-re ér le a vonat. 9:35-kor indul a helyi vonat Körmendre. Ez oda vissza kettőnknek kedvezményesen: 920 Ft.
Körmenden 1:10 percet kell várni a buszra ami újabb 920 Ft oda vissza. Hazaérünk 12:00-ra. Közel 6 óra utazás oda, ugyanannyi vissza (vasárnap nem jár busz Körmendre így kocsival kell bejutni az állomásra) mindezt 16200 Ft-ért.
Ha nem lenne 50%-os kedvezményünk akkor még több lenne. Az igaz ha nem 1. osztályon utaznánk akkor egyből 4000 Ft-ot spórolnánk, cserébe viszont igen csak kényelmetlenebb lenne az utazás. Az első osztályon általában jó ha 10-en vagyunk az egész kocsiban. A lényeg hogy ha nézem az autós közlekedést akkor mindennel együtt kijön az ember 15-18 ezer forintból és akkor indulsz amikor akarsz és az út 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető.
Úgyhogy nagyon jó árat kellene a vasútnak kialakítani hogy vonzó legyen. Természetesen itt azt is meg kell jegyezni hogy vidéken a tömegközlekedés katasztrofális. A buszok sok helyen 2-3 óránként járnak, a magyarázat hogy nincs rá igény. Holott igény volna rá, csak csekély mértékben, és azt nagyon szereti az állam megszüntetni amire nincs igény. Sajnos azt hogy mi az igény azt a parlamentben gépkocsival közlekedő emberek döntik el, nem pedig akik vidéken élnek.
Olyan országról pedig ahol a tömegközlekedés nyereséges lenne, nem hallottam. Ha információim megfelelőek akkor még Svájcban is veszteséget termel a tömegközlekedés. ( Ott biztos kisebb mint nálunk, de ott nincsenek is 100 milliós végkielégítések...)

zsolteeeeeeee 2011.06.12. 19:51:46

@zsolteeeeeeee:
Javítanom kell magam.
Kelenföld-Szombathely között a jegy ára 2000 Ft.
A 2230 az már Körmendig szóló jegy.
Elnézést.

vanek ur 2011.06.12. 22:20:50

@Akitlosz: "Társadalmilag rendkívül káros az autóval munkába járás ellehetetlenítése és az idióta vasúti közlekedés erőltetése"

Érdekes, tőlünk nyugatabbra kb. 30-40 évvel ezelőtt tartottak itt. Kb. 15-20 éve viszont rájöttek, hogy a városok egyszerűen nem bírják azt a rengeteg autót, amit rájuk eresztettek, mint ahogy az úthálózat maga sem (jól tönkretették az autók, megnőtt a karbantartási költség). És ekkortól elkezdtek az addig inkább csak visszafejlesztett közösségi közlekedésbe (nemcsak a vasutnak!) bődületes pénzeket belerakni. (Parkolók az állomásokon, modern járművek, hálózatfejlesztés, közlekedési szövetségek, stb.) Az emberek csak a legközelebbi, parkolóval is felszerelt megállóhelyig mennek a kocsijukkal, ott átszállnak a buszra/vonatra, és úgy mennek dolgozni. Emellett a közösségi közlekedéssel való munkába járást az állam támogatja, míg az autóval munkába járást nem.
EU-s kutatások egyértelműen kimutatták, hogy 1 utaskilométerre vetítve a közösségi közlekedés termeli a legkevesebb negatív externáliát. Az általuk "megtermelt" negatív externáliákat (infrastruktúra karbantartása, légszennyezés hatásai, zajszennyezés hatásai, dugók miatt időveszteség, stb.) az autósok az adóikon keresztül csak részben fizetik meg.

"Ha nem támogatná az állam és nem büntetné a közúti közlekedést extra adókkal, akkor piaci alapon teljesen versenyképtelen a vasút."

A közösségi közlekedés fenntartása sehol sem olcsó, az összes költséget fedező jegyárak mellett nem lenne utas. De a közösségi közlekedés fenntartása állami érdek, és nemcsak szociális szempontok miatt, ezért a veszteséget a megrendelő állam vagy önkormányzat elméletileg kifizeti. Ez így van még a világ fejlettebb felén is.

"Míg a közúti közlekedésből az államnak igen komoly bevétele van."
Amit aztán el is költhet a közúti közlekedés által okozott károk felszámolására. Ide beleveheted az úthálózat felesztésének költségeit, az utak folyamatos javításának és karbantartásának költségeit, a légszennyezés miatt megbetegedők egészségügyi számláit, a közlekedési rendőrség fenntartását, stb. A számla jóval magasabb annál, mint amit az autósok adóban befizetnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.13. 00:52:16

@vanek ur:

"Érdekes, tőlünk nyugatabbra kb. 30-40 évvel ezelőtt tartottak itt."

Hát ez az. Magyarország viszont 30-40 év múlva sem fog ott tartani, mint ahol ma tartanak tőlünk nyugatabbra.

Nem lóg bele a bilibe a kezed amikor tőlünk nyugatabbrával példálózol?

Budapesten 30 évvel ezelőtt modernebb metrók jártak, mint manapság. Mivel ma is ugyanazok járnak. Még az Észak-Koreai metró is modernebb.

A vonatok olyan lassan járnak - már ha járnak sok óránként - hogy biciklivel gyorsabb. De tényleg.

Hol egy TGV?

Németországban olyan tábla van az autópályák mellett, amilyen a magyar KRESZben nem is szerepel. Autópálya kereszteződés.

Ráadásul a Magyarországon sokkal-sokkal színvonaltalanabb tömegközlekedés még sokkal-sokkal drágább is, mint tőlünk nyugatabbra.

Ráadásul eléggé köztudott, hogy a MÁV a BKV és hasonló állami cégek az adófizetők pénzének az ellopására szakosodtak. Kár beléjük minden forint.

"Az emberek csak a legközelebbi, parkolóval is felszerelt megállóhelyig mennek a kocsijukkal, ott átszállnak a buszra/vonatra, és úgy mennek dolgozni."

Ez a lehető legdrágább megoldás. Vegyél autót, fizesd a rengeteg adót utána - kétszer, két és félszer drágább egy ugyanolyan autó Magyarországon, mint az Egyesült Államokban és az üzemanyag is bele, szóval kb. 10-szer annyit kell dolgozni az autóval való közlekedésért Magyarországon, mint nyugaton, de ezt is keveslitek - de ne nagyon használd, hanem utazz tömegközlekedéssel, szintén drága pénzért.

Minek autót venni, ha tömegben akar utazni valaki? Az az igazi luxus, autót tartani, fizetni az adókat, biztosításokat utána, aztán nem használni.

Magyarországon a tömegközlekedés is drága, meg az autó közlekedés is, a jövedelmekhez képest meg aztán pláne.

Kiknek, milyen munkakörben futja arra, hogy saját autóval is és tömegközlekedéssel is közlekedjenek folyamatosan?

"EU-s kutatások egyértelműen kimutatták, hogy 1 utaskilométerre vetítve"

No igen, minden a vetítésen múlik. Mi szennyezi jobban a környezetet az új személyautó, vagy a régi busz? Naná, hogy a busz!

Mekkora a nehezen összekuporgatott pénzekből vett magán személyautók átlagéletkora és mekkora a buszoké, vonatoké, metrószerelvényeké?

Ha a tömegközlekedés olyan jó dolog, akkor miért 15-40 éves a járműpark? Miért végkielégítésekre költenek milliárdokat járművek helyett?

Aztán meg írtam, hogy az lenne a fontos, hogy minél több ember tudjon dolgozni, munkába járni, s nem az, hogy ezt autóval, vonattal, busszal, biciklivel, görkorcsolyával vagy gyalog teszi.

Pláne Magyarországon.

A tömegközlekedést ajnározóknak tessék példát mutatni és kizárólag tömegközlekedéssel megoldani a munkába járást!

Mikor fognak az állami cégek vezetői, a politikusok tömegben munkába járni, céges és állami autók helyett?

Innentől pedig nem hihető, hogy a tömegközlekedés a jobb, kényelmesebb, olcsóbb, kedvezőbb, stb. a személygépjármű közlekedésnél.

Inkább csak az van, hogy az autó tömeget akarják eltüntetni a közutakról és tömegközlekedésre kényszeríteni azért, hogy ők zavartalanabbul száguldozhassanak az adófizetők költségére.

"A számla jóval magasabb annál, mint amit az autósok adóban befizetnek."

Frászt magasabb. Az állam másra (is) költi a közúti közlekedésből befolyt adókat, ugyan nem csak a közúti közlekedésre.

Az Egyesült Államokban sokkal kevesebb adóból, sokkal több, szélesebb, jobb utat építenek.

Magyarországon a közútépítés - mint általában a közbeszerzések és bármi ahol az állam fizet - a korrupció miatt a valós ár többszörösébe kerülnek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.13. 20:28:31

@vanek ur: "Emellett a közösségi közlekedéssel való munkába járást az állam támogatja, míg az autóval munkába járást nem."

Németországban aki autóval jár munkába, a munkahely és a lakhely közötti távra az adójából vonhatja le a 'Pendlerpauschale' csúfnevű munkábajárási térítést.

www.imacc.de/lohnabrechnunggehaltsabrechnung/lhstberechnung/pendlerpauschale/index.html

Ausztriában is:
formulare.bmf.gv.at/service/formulare/inter-Steuern/pdfs/9999/L34.pdf

vanek ur 2011.06.13. 21:22:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Köszönöm a kiegészítést. Utánanéztem, mert régebben hallottam egy riportot, hogy van, ahol úgy van, ahogy írtam. A wikipedia a Pendlerpauschale szócikknél segített:

"In den Niederlanden, Finnland, Norwegen und Schweden ist der steuerliche Abzug auf Fahrtkosten für öffentliche Verkehrsmittel beschränkt, Fahrtkosten für den privaten PKW sind nur bei Unzumutbarkeit des öffentlichen Nahverkehrs bzw. erst ab 10 km Entfernung zwischen Wohnung und Arbeitsplatz steuerlich abziehbar"
Vagyis van 4 ország, ahol a munkábajárás költsége egyéni közlekedéssel csak 10 km-nél nagyobb távolság esetén vonható le az adóból, vagy akkor, ha a közösségi közlekedés értelmetlen lenne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.13. 21:48:27

@vanek ur:

Ein steuerlicher Abzug von Fahrtkosten zur Arbeit durch Pauschalen existiert in Österreich, Polen, Frankreich, Belgien, Luxemburg, Portugal und der Schweiz.

És van 7 másik ország, ahol direkt az adóból levonható. plusz Németország, amiről a hivatkozott Wikipédia szócikk is szól.
de.wikipedia.org/wiki/Entfernungspauschale

Németeknél 30 cent kilométerenként! Ez napi árfolyamon 80 Ft/km, nem 9! Adóból levonható!!! Alkalmazottaknak is, nem csak vállalkozóknak!

vanek ur 2011.06.13. 21:59:14

@Akitlosz: A közlekedés externáliáiról itt olvashatsz bővebben:
ec.europa.eu/transport/sustainable/2008_external_costs_en.htm
Elég hosszú de a lényeg:
1 km városi autózás csúcsidőben 36 eurocent társadalmi költséget jelent, egy elektromos vontatású vonat 1km költsége városi/elővárosi forgalomban 77 eurocent, dízelvontatásúé 222 eurocent. Vesd össze, hány embert szállít egy autó, és mennyit egy vonat.

"Ha a tömegközlekedés olyan jó dolog, akkor miért 15-40 éves a járműpark?"
Egy csomó más probláma is van a közösségi közlekedéssel itthon (infrastruktúra, vállalati kultúra, stb.) Lehet arról beszélgetni, hogy a magyar állam miért nem fordított akkora súlyt és összegeket a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint amit az egyéni közlekedés fejlesztésére fordított. Azonban nem biztos, hogy nekünk is el kellene követni azokat a költséges hibákat, amiket Nyugat-Európában már elkövettek.

Nézd meg Budapest, és a 100000-nél magasabb lélekszámú városok autóforgalmát hétköznap és hétvégén. Zongorázni lehet a különbséget. Vajon hova tűnik az a sok autó hétvégén? Egy részük otthon marad az elővárosban. Másik részük nem bumlizik át az egész városon, mert a munkahely a város másik végén van. Az ezekben az autókban ülőknek minél nagyobb részét minél előbb közösségi közlekedésre kell terelni, különben belefulladunk az autókba.

"kétszer, két és félszer drágább egy ugyanolyan autó Magyarországon, mint az Egyesült Államokban és az üzemanyag is bele"
Jó, hogy az USÁ-val jössz. Ott is kezdenek rájönni, hogy kell valami közösségi közlekedés, mert nem győzik szélesíteni az autópályákat és építeni a parkolóházakat.

"Ez a lehető legdrágább megoldás. Vegyél autót, fizesd a rengeteg adót utána - [...] - de ne nagyon használd, hanem utazz tömegközlekedéssel, szintén drága pénzért."

Inkább azt mondanám: használd mind a kettőt ésszel, mind a kettőt arra, amire a legjobban lehet használni. Pl. Budapesten a Hungária körúton belül bárhonnan bárhova eljutok BKV-val ugyanannyi idő alatt, mint autóval, ugyanakkor nem kell parkolóhelyet keresnem (és fizetnem). A havi nagybevásárlást viszont autóval intézem.

"Mikor fognak az állami cégek vezetői, a politikusok tömegben munkába járni, céges és állami autók helyett?"

Ezzel is egyet lehet érteni. Úgy pontosítanám, hogy a közösségi közlekedési ügyekben döntő állami vezetőknek, és a közlekedési cégek vezetőinek rendszeresen igénybe kellene venniük a közösségi közlekedést.

vanek ur 2011.06.13. 22:02:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Az adóból való levonhatósággal az állam közvetlenül támogatja a társadalmi mobilitást, azt, hogy az emberek könnyebben találjanak munkát.
Nálunk a cégekre terheli költségként, aztán meg csodálkoznak, hogy
1. sok cég nem fizeti
2. aki fizeti, nem szívesen alkalmaz ingázót, vagy ha leépítés van, őket küldi el először.

Adani 2011.06.13. 22:40:01

"Mikor fognak az állami cégek vezetői, a politikusok tömegben munkába járni, céges és állami autók helyett?"

Ez lenne a másik. Meg kéne szüntetni a benzinpénzt meg a szolgálati autókat politikusoknak. Minden képviselő kaphatna utazási támogatásként egy MÁV/Volán ill. BKV bérletet aztán hajrá utazhat. Persze mehet autóval ha akar nem tiltja meg senki, ha van saját autója azzal oda megy ahová akar, de nincs rá költségtérítés. Vagy lehet úgy is mint pl. nekem ,h heti egyszeri hazautazást vidékre ha leadom a vonatjegyet elszámolnak pontosabban a 86%-át.

Nagymoli 2011.06.14. 23:21:47

Esetleg járjanak saját autóval, és kapjanak 9Ft km-pénzt. :-) Jegyáremeléshez: nyugodtan lehet harmada is a jegyár, úgyis adóból fizetik, a jegyárak eléggé kevés bevételt hoznak. Na meg ha visszavásárolják a Cargot, nem kellene újra eladni, annak a nyeresége is fedezhetne némi fejlesztést. Csak már előre látom, hogy vagy papíron veszteséges lesz, vagy valakik gazdagok lesznek...

lyken 2011.06.15. 22:08:47

@felucca: Még egy gyors tény, hátha valaha visszatérsz elolvasni.

Idézet tőled:
"2004-óta a Budapesti elővárosi forgalomban emelkedett az utasszám, olyan 8%-al összességében, és minden évben emelkedett az előző évihez képest."

Idézet a MÁV tavalyi pénzügyi eredményeiből:
"A nem konszolidált árbevétel 5,3 százalékkal 170,43 milliárd forintra csökkent."

Kérdés: Ha igaz amit mondasz, akkor hogy csökkenhetett 2010-ben az árbevétel ennyit? Ha igaz amit mondtál, akkor nem kicsit kéne emelkednie. Mert ugye több fizető utas = több bevétel.

Adani 2011.06.16. 09:04:43

@lyken:

Nem feltétlen, az elővárosban ez nagy probléma. Jobbna rá kéne gyúrnia a MÁV-nak erre,h igen is beszedjék az utazás árát. Elővárosnál lásd. pl 2-es vagy 100a/120a vonalnál sok megállóban nincs jegykiadás és akár 6-7 kocsi is van egy max. kettő kallerrel. Sokan megússzák akár többször is jegyvásárlást, pláne az esztergomi vonalon, dupla Desiro, és csak egy kaller, esélytelen ,h mindig végigmenjen. Ilyen szempontból az a legrosszabb vonal, sűrű megállóközök, alig van olyan ,ahol van pénztár. Több kallert kéne kizavarni ezekre a vonalakra akár peronzár is megfontolandó esetleg jegykiadó gépek vagy pénztárak nyitása. Hiába van tele a vonat mint a szardíniás doboz ha jegybevétel alig van, elővárosban több kaller kéne és sűrűbb ellenőrzés is, vasútőrökkel és fővizsgálókkal, mert ugye egyes kallerek is zsebre dolgoznak. Kíváncsi lennék ,h ha Bp elővárosi járatoknál sikerülne legalább 90%-ban beszedni a teljes viteldíjat akkor mi lenne a helyzet.

felucca 2011.06.16. 09:48:42

@lyken: Visszatértem.
Amit te mondasz, az a teljes személyszállításból eredő árbevétel, amiről én beszélek, az az elővárosi forgalom. A távolsági forgalomban - évek óta - csökken az utasszám. Az elővárosiban emelkedik. Összességében csökken. Ebből látszik, hogy az elővárosra különösen rá kellene gyúrni, mert ebben van potenciál.

(Ettől függetlenül rá lehetne gyúrni a nem elővárosira is, ott is meg lehetne állítani az utasszámcsökkenést, nem okvetlenül százmilliárdos beruházásokkal, hanem értelmes, apró beavatkozásokkal, pl. hibrid IC Szeged felé, országos ütemes menetrend, stb.)

lyken 2011.06.16. 10:12:33

@Adani: Jelen esetben, mivel a mérések alapja a jegyeladás, a felvázoltak megállják a helyüket.
Az esztergomi vonalon egyébként hogy dolgoznak zsebre? Azt láttam, hogy a kaller mindig mindenkinek nyomtatott jegyet. Volt olyan, hogy nem tudott visszaadni, olyankor mindig a saját kárára kerekített és elnézés kért. Az mondjuk igaz, hogy Piliscsaba, Pilisvörösvár után esélytelen, hogy végigmenjen a vonaton. De ugye azon a vonalon nemcsak ez a szívás, hogy egy kaller van, hanem az is, hogy miért 1-2 szerlvényből áll egy reggeli járat? Mikor 3 szerelvény van, még azon is bőven akad álló ember vörösvár után. Vagy 8 emberről tudok aki inkább azért állt össze pool car-ba, mert elegük lett abból, hogy a reggeli munkábajárás tömegszex, amiben vagy marinéni könyöke lóg a szájába, vagy a biciklis kormánya, vagy a babakocsi, vagy van szerencséje megállapítani, hogy palibá fokhagymás disznótorost ebédelt. Utasokat emberszámba venni meg luxus. Aztán csak les az ember és nyel egy nagyot, mikor beér a nyugatiba és azt látja, hogy oldalt áll 2+2+3 desiro. Ha pedig ír az ügyfélszolgálatnak, akkor elmondják, hogy tudnak a problémáról, köszönik a visszajelzést és további szép napot.

@felucca: "Amit te mondasz, az a teljes személyszállításból eredő árbevétel, amiről én beszélek, az az elővárosi forgalom. "
Mivel a MÁV forgalmának nagyon jelentős részét adja ki az elővárosi közlekedés, elvileg nem eshet meg, hogy 8%-os elővárosi növekedés mellett ekkora bevételcsökkenés legyen. Másfelől céloztál rá fentebb, hogy a MÁV nem idegeníti el magától a szinvonal eséssel az utasokat. Tehát ezen logika mentén nem csökkenhet a távolsági utasok száma. Amennyiben igaznak fogadjuk el az álláspontodat.

felucca 2011.06.16. 10:22:25

@lyken: Matekból csak az összeadást, meg a kivonást ismerem, de ennek ellenére elvileg simán megesik, hogy az elővárosi nő 8%-ot, a távolsági csökken x %-ot, összességében csökken 5%-ot, nem? Sejtem, hogy x>8, a többi kiszámolásához gyenge képességű vagyok.

A csökkenés is sokösszetevős. Volt itt ez a demagóg döntés a vonalbezárásokról, amivel egy fillér megtakarítást nem lehetett elérni, de biztos, hogy ez is kihatott a fővonalak forgalmára. Kihatott az is, hogy az autópályák egymás után érik el az országhatárt, az egyén szempontjából versenyképes eljutási lehetőséget teremtve. A jegyáremelés is szerintem csökkenti e bevételeket. Tehát nem kell okvetlenül romlania a színvonalnak a csökkenéshez, elég, ha csak szinten marad.

Adani 2011.06.16. 11:39:55

@lyken:

simán dolgozhat zsebre, "kéccázé jó lesz?" Gyakori szófordulat. Még az is lehet,h látszet kedvéért nyomtat jegyet pl. regjegyet vagy 90%-os jegyet. Volánnál is csinálják a buszsofőrök ők ráadásul tudják is egymást figyelmeztetni ha ellenőrzés lesz, hányszor megesik, h a távolsági busz félreáll egy megállóban és elhangzik az akinek nem adtam jegyet az jöjjön ide szöveg. Meg ugye a jó öreg sárga jegy, amit a sofőr visszakér utazás végén. Vonaton is volt olyan, h nem kaptunk IC jegyet, mert mind elkelt a valóságban volt hely bőven, a kaller meg némi zsebpénzért elintézte,h üljünk be a büfékocsiba és nem láttuk egymást.
süti beállítások módosítása