MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Nincs igazolás 120 perces késésnél

2009. november 13. - georgejr

A Keletibe tartó vonat lerobbant és csak Kőbánya-Felső-ig közlekedett. Emiatt 120 percet késett, a diákok erről a késéről szerettek volna igazolást kérni, de a válasz az volt, hogy majd jön a Keletiből egy vonat, szálljanak fel rá és menjenek haza. 

Ezzel a hiányzást nem tudják igazolni... Begyűjtenek igazolatlan órát, megy a levél a szülőnek, a családsegítőnek, meg a pápának... Kiszúrás az egész, mert képtelen volt a vasúti alkalmazott kiállítani igazolást... 

Tisztelt MÁV-Blog.


Nem vagyok egyedül a felháborodással, csak nekem volt annyi szerencsém, hogy rátaláltam erre az oldalra és leírhatom azt ami sokunkat bánt.
 Ma reggel a gyerekek iskolába mentek volna de egy műszaki hiba miatt a vonat nem ment a Keleti pályauvarra csak Kőbánya felső állomásig. a diákok többsége szeretette volna erről a késésről ( ami 120 perc ) igazolást kérni, de az volt a válasz, hogy majd jön egy vonat a Keleti pályaudvarról és azzal menjenek haza.
Hangsúlyozom diákok voltak --- nem szeméttel megrakott babakocsival, többségében jegy nélkül utazó ( vonaton dohányzó ) portugálok --- akiknek volt ( és van ) érvényes bérletük.
Miért nem jut el odáig a dolog, hogy ha ilyen eset van, mert ez egy technikai sport akkor erről igenis adjanak Nekik egy igazolást.
Apró, bosszantó, buta dolog, de nap nap után szembe találjuk vele magunkat.
Magam és mások nevében is köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ezt itt leírhattam.
Köszönettel: T. László

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr231522092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2009.11.13. 11:54:40

"Hangsúlyozom diákok voltak --- nem szeméttel megrakott babakocsival, többségében jegy nélkül utazó ( vonaton dohányzó ) portugálok --- akiknek volt ( és van ) érvényes bérletük." Ennek miért kell bekerülnie a levélbe? Nincs hozzá köze, csak hangulatkeltésre jó.

Kedves gyerekek hova járnak? bölcsődébe, vagy óvodába? Mert midnen egyéb esetben talán lett volna megoldás eljutni a Keletiig, s nem két órát Felsőn malmozni, meg igazolásokat kéregetni. Aki nagyon be akar érni iskolába az beér. Tudom, jártam már én is úgy, ők meg nem Pusztaröcsögén akadtak el, hanem a fővároson belül, közlekedésileg nem is rémes helyen.

Kopi3.14 2009.11.13. 11:55:45

Aztán a kérdés: egy nap van max. hét óra, de ha bemegy még aznap, akkor mondjuk lemaradt háromról. Három igazolatlan nem a világ vége, azért még nem kötik fel őket statáriálisan, bármennyire is nagyon szívszorítóan fogalmazol George.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.11.13. 11:58:55

@Kopi3.14: ha jol tudom 2-3 igazolatlan utan megy a level a fent leirtak alapjan:(
tegyuk fel kesik a vonat ket orat, lerobban Kobanyan, akkor mar siman elkeshetnek a helyi kozlekedessel egyutt 3-4 tanitasi orat is. Egy tanitasi ora 45 perc.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.11.13. 11:59:58

@georgejr: mindettol fuggetlenul koteles lett volna igazolast kiallitani

Kopi3.14 2009.11.13. 12:22:27

@georgejr: ellenben van köztük szünet, vagyis a normál egy óra egy tanítási óra ritmus megáll. S ha a két órából levonjuk azt is, hogy nem pont nyolc nulla nullára értek volna a Keletibe, megegyezhetünk abban, maximálisan kb. két igazolatlan óra lett volna. értelmes tanár azonnal elfogadja igazolásnak a gyerek válaszát, pláne, ha fél iskola mondja egyszerre ugyanazt. Az iskola egyébként 30 igazolatlanig maximum levelezhet, szankció nincs mögötte. De lehet, hogy 270/300 a határ, amikor léphet is valamit. Anno utánajártam, mégis mennyi hiányzás mivel jár, s ezen számok maradtak meg.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.11.13. 12:45:53

@georgejr:

15 igazolatlan óra figyelmeztetés, 25 után megy a levél, 30 után a családsegítőnek. Nekem a suliban azt mondták, hogy ne álljak sorba igazolásért, mert csak többet kések. A következőképp rendeztem a dolgot:

"-Jó reggelt, elnézést a késésért, késett/lerobbant/kisiklott/felgyulladt a vonat. Nem kértem igazolást, legyen szíves felhívni a MÁV-ot (06/40-494949) a 7:24-es Martonvásárival jöttem"

Igazolták a késést, nagyon ritkán hívták fel a MÁV-ot.

Az tényleg nem megoldás, hogy ott ülünk 2 órát az álló vonaton, majd szidjuk a MÁV-ot. Nekem is robbant már le vonatom a Campona előtt, Budafok-belvárosban, de nem maradtam ott, kerestem alternatívát. És ha egyből intézkedik az ember, nem is késik el.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.11.13. 12:51:59

@BKV figyelő: persze, de ha araszol a vonat, vagy megall mint a szog a nyilt vasuti palyan, akkor nem kene leszallni.
viszont az igazolatlanos dolgban lehet igazad van, es en hallottam rosszul, vagy az amit en irok az altalanos iskolara vonatkozik vagy valami videki sajatossag:)

Kopi3.14 2009.11.13. 13:01:13

@georgejr: akkor nem, csakhogy jelen esetben értelmes helyről tudtak volna menni, nem pedig rinyálni kellett volna, hogy jaj, nem kapunk igazolást.

petya.bacsi 2009.11.13. 14:09:17

Kőbánya felső. Na, az is egy mutogatni való állomás...

ZSoros 2009.11.13. 14:23:28

'A Keletibe tartó'... ' 'csak Kőbánya-Felső-ig közlekedett'. Ugy ejól emlékszem, hogy az az utolsó előtti megálló, és kb. 20 percenként megy onnan vonat a Keleti felé?

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.13. 14:34:20

Nekem volt anno két osztálytársam, akik Veresegyházáról jártak vonattal, telente nem volt olyan hét, hogy ne késtek volna valami miatt. Leszakadt a felsővezeték, befagyott a váltó, vagy csak egyszerűen "műszaki hiba". Bár nálunk utólag beírták őket a naplóba, hogy ilyen miatt ne gyűljön a hiányzásuk.

nekemirj 2009.11.13. 14:44:14

Van olyan tanár aki megérti és nem írja be, vagy az of. igazolja. egyébként meg kevés diák az aki nem teszi meg hogy ha lógha ne lógjon. És ez így van már nagyon rég óta. De nem mindenhol, nem minden esetben. Sokszor látom a Déliben amikor késik a vonat, hogy az ügyelet előtt olyan sor van, hogy kb 30 perc mire igazoláshoz jut valaki. Ellenben a peron őrök meg ott lebzselnek. Ilyen esetben nekik is az lenne a dolguk, hogy osztogassák az igazolásokat. Sőt késett vonat esetén nem jegyet kellene kérni hanem pl meleg tea, stb osztogatása lenne elvárható. Ha jól megnézem a távolságokat Magyarországon akkor nem lehetne igazából 2 órás útnak sem lennie (de ez csak álom). Engem az is felettébb irritál amikor 30 perc késéssel megjön a vonat és kérsz a kalauztól igazolást az meg nem ad, mondván kérj ott ahol leszállsz, mintha addigra kevesebb lenne a késés. Pedig simán ki tudnák ők is állítani.

Lord_M_ 2009.11.13. 15:05:55

A levél sem pontos és ítéletek is eléggé sarkosak. Komolyan mondom mintha direkt ez a játék menne.
>> Késik a vonat (úgy általában) : köcsög máv szegény utasok

>> késik a vonat és valaki leírja hogy mit bukott : köcsög máv, hülye utas mi frászért nem csinált ezt vagy azt.

A levél nem azt írta hogy két órát álltak a kölkök kőbányán hanem hogy odáig ért be a vonat két óra késéssel. Ezek szerint (józan logikával) azt jelenti hogy valhol gyökkettővel haladt amíg be nem esett kőbányáig. ha feltételezzük mint az egyik kedves kommentelő : hogy nem nyolcra de mondjuk 7-re be kellett volna érnie, akkor : ehelyett 8:40-re ért kőbányára. 20 perc mire átér a keletibe (megjön a másik, felszállnak, beér)
akkor már 9:00. innen érj be a suliba (adjunk erre 30 percet) 09:30 mire beesik. minimum két óra hiányzás (vagy igazolatlan). És bár nem tudom hogy a kommentelő kolléga melyik iskolában oktat, de nem mindenhol 45-15 az órák szünetek aránya. hanem változó rendszerben 45-10, 45-15 vagy 45-5 arányban oszlanak meg.

és a másik, hogy nem írták hogy a kölkök hazamentek, csak azt mondta neki a zseniális alkalmazott.

A szar ebben nem is az, hogy késett a vonat... mindig késik. Hanem hogy tojnak is az ügyfélre, és a lelkes közönség csak addig hibáztatja a mávot amíg könnyebb célpontot nem talál, és ez meg az utas aki megírja hogy milyen kellemes élményei voltak.

Természetesen van hogy az utas a ludas (két perccel indulás előtt akar jegyetvenni, tudva hogy tömve vannak a pénztárak). Nehéz sajnálni, de az tény hogy a cammogó, éppen guruló szerelvényen utazókat nehéz hibásnak nevezni. (persze nyilván le lehet írni hogy sok hülye iskolás, miért nem szállt át valami másra) ...

A portugál jegynélküliekről annyit, hogy tényleg kár a hangulat miatt bevonni megint őket, de annyira mindenképpen hasznos volt, hogy a máv személyzet nem vette a kölköket sem többe mint őket...

Kopi3.14 2009.11.13. 15:13:51

@Lord_M_: nem tudom, szerintem a kölköknek kellett volna kapkodni a lábukat, suliba, nem még igazolásokért pampogni. Mert mennyiről írják az igazolást? Az elsőnek 120 perc, az utolsónak már 150? Vagy hogy? értelmezésem szerint a vonat késése nincs egyértelműen megfogalmazva, a levélíró inkább ezt intézte volna a portugálozás helyett, jobban jár. S talán a fontossági sorrendet kellett volna nézni, hogy haladjanak, mit csináljanak. Nem tanítok, ellenben pár intézményt megismertem már, s kivétel nélkül a 45-15 ment. S nem felmentjük itt a mávot a probléma kezelése alól, hanem az utas ilyetén értetlenkedését nem értjük, miért akkor akarja azonnal elintézni a dolgot, mivel erről tudna később is intézkedni, nem pedig a fontos dolgát leszarni. Sarkítva: ha van egy fontos tárgyalásod, s késel, akkor az lesz az első dolgod, hogy mennyire nem adnak neked igazolást erről, avagy rohansz a dolgodra, minimalizálva a késésed, s majd utólagosan vered az asztalt?

Blog.hu-s nickname 2009.11.13. 15:21:48

Egyes hozzászólókkal szemben szerintem a 2 óra késés nem normális. Értetlenül állok azok előtt, akik szerint nem jogos, ha erről valaki igazolást kér.
.
Biztos, valamelyik pesti lehet, aki háborog, ha 3 percen belül nem jön a következő járata... vagy 50 méternél többet kell gyalogolnia.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.11.13. 15:30:57

@Blog.hu-s nickname: egyetertek, az igazolast ki kell adni. nem okoskodni, megtagadni, kiadni. ja es a 2 oras keses pedig nem normalis!

Lord_M_ 2009.11.13. 15:49:14

@Kopi3.14: yep. A fontossági sorrendben jogos amit mondasz, elfogadva. Ilyenkor persze (és megint csak nem ellened menve és direkt belekötve a logikádba) : ebben az országban pláne a mávnál hagyománya van a "pénztártól való távozás" rendszerének. Most elhajtanak hogy kérhetsz máskor, máskor meg lehülyéznek hogy miért nem kértél 'akkor'.

anyway: a felháborító a dologban a késés. mint felettem írják : azért az már mégsem normális. és hogy utána még az utast nézik hülyének és zavarják el a fenébe.

Másfelől meg : azért az iskolából való legális késének megvan a maga varázsa, bár fűrészeljék le a lábam, ha a vonaton lévő kétórás sz*rakodást valaha is varázslatosnak éreztem.

De tudod mi a furcsa, hogy azon ütköztetjük a véleményünket, hogy az utasnak mit kellett volna csinálna :) holott ugye azon kéne felháborodni, hogy a máv megint hozza a 'szokásos' színvonalat.

és akkor had keverjem ide a sztrájkoló n% béremelést követelő, máv cargo eladásból száramzó bevételből részesedni akaró nyomorult szakszervezetet és annak félkegyelmű vezetőjét. Majd ha végre lesz szolgáltatás, és az abban bekövetkező véletlen műszaki problémák miatt (mert olyan is van), történő késés felett szemet húnyva sajnálkozhatunk, hogy egyes utastársaink nem képesek alkalmazkodni egy véletlenül kialakult problémás helyzethez, és veszteség (idő/anyagi) minimalizálás helyett vacak papírokért rohangálnak... no akkor lesz majd jóvilág.

de azért addig mégis csak a máv drága jó...

hozzátéve : nem feltétlenül az egyszerű dolgozóval van a baj, hanem a szervezéssel. Ha kivágnák a fenébe a semmittevő, nem dolgozó, lusta alkalmazottakat, meg a felsővezetésüket leharmadolnák, no akkor talán lenne is valami haladás.

jaj, de elkalandoztam...

Edömér 2009.11.13. 15:53:39

Bár az ügy szempontjából nem számít, az igazolatlan hiányzás szankcióiban Georgejr nem tévedett.
www.fn.hu/oktatas/20090105/kesesert_nem_jarhat_igazolatlan_ora/

Akár már a második igazolatlan óra után is értesíthetik a gyermekjóléti szolgálatot
És egy ilyen eset után a szülő szép kis pénzbüntetést is kaphat.:(

omni 2009.11.13. 15:59:26

Tudom hogy perverz gondolat, es gondolom mar masok is felvetettek, de Kobanyarol azert nem egy nagy kaland a Keletibe eljutni tomegkozlekedessel...... es ket ora alatt, azert....

Aston Kanál 2009.11.13. 16:05:21

@Kopi3.14: Én ugyan már nem most voltam iskolás (1999-ben érettségiztem), de szerintem el vagy tévedve. Ha emlékezetem nem csal, az az igazolt hiányzás, amiről te beszélsz. Kétszázvalamennyi óra igazolt hiányzás után kötelező évismétlés. Nálunk anno középiskolában 30 igazolatlan óra hiányzás eltanácsolást vonhatott maga után.
És szerintem is ki kell adnia az igazolást a MÁV-nak.

Edömér 2009.11.13. 16:10:47

Hm... Én már jártam úgy, hogy a Nyugatiba akartam eljutni, és megállt a vonat Üllőn. És állt. És 0 tájékoztatás. Vasutas sehol. Hangosbemondó nem szól. 1 óra elteltével néhány utas mondta, hogy felsővezetékszakadás van, de mindjárt indulunk. Maradtunk. A vonat 2 és fél óra múlva indult el. Pedig leszálltam volna, ha tudom, hogy ennyit kell várni...

És tudom, hogy nem valószínű, de ha esetleg a gyereknek nincs BKV bérlete? Mert mondjuk a vonattól gyalog megy iskolába? Még ha van is pénze BKV jegyre, hol vesz?

Funkerman 2009.11.13. 16:12:39

Normális országokban autómatikusan jár az igazolás.

Aston Kanál 2009.11.13. 16:31:15

@Aston Kanál: 30 óra igazolatlan hiányzás. Így magyaros :). Ez az egész meg ugye csak érettségiig érdekes, mert a felsőoktatásban meg pont leszarják (kivéve egy-eyg renitens szemináriumi tanárt :)).

boroskóla 2009.11.13. 17:05:15

Ismerem ezeket a fajta suhancokat. Biztosan nagyon sajnálták, hogy nem kellett aznap suliba menniük...

Rob67 2009.11.13. 18:09:49

@Kopi3.14: Baromi jó a tudományos megalapozottságú számításod az iskolai tanmenettel kapcsolatban.
Azon gondolkodom vajon MÁV propagandista vagy e hogy ennyire véded a mundért.
Egy dolog hogy a gyerekek mit lehettek volna meg. A másik pedig hogy a cég elégtelen szolgáltatást nyújtott amiért még a kis felelősséget sem akarja vállalni.
Az elmondásod szerint a MÁV majd megtanítja a gyerekeket az életre, hiszen áthidaló megoldásokra és hihető magyarázatokra okítja...
Ez a baj ezzel a kurva országgal. Mindig csak a magyarázat, felelősség sehol.
Gén hiba vagy mi a szar ez?
Nem mindig másra kell tolni a fost, hanem úgy nyújtani egy kurva szolgáltatást hogy ne kelljen magyarázkodni. Ha nem tud így működni, ki kell dobni, át kell adni olyannak aki tud rendesen szolgáltatni.
Igen például a kapitalisták, azok a rohadt kizsákmányolók :) Ne okíts ki, ismerem milyenek, köztük élek...
Szerintem a legjobb szó magyarhonra sajnos a fostalicska.
Lesz jobb.
Mire a harmadik Jézus eljön...

Ákibard! 2009.11.13. 18:36:54

@georgejr:
Rosszul tudod, 30 igazolatlan után megy a levél.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.11.13. 19:13:54

@Edömér: Minek jegy? A 37-esen úgyse járnak ellenőrök :)

Edömér 2009.11.13. 19:15:14

@Ákibard!: Te tudod rosszul. Egy igazolatlan után a szülőt értesítik, a második után a gyerekjóléti szolgálatot.

www.fn.hu/oktatas/20090105/kesesert_nem_jarhat_igazolatlan_ora/

Edömér 2009.11.13. 19:16:14

@Peti817172M: :)
Ott inkább mástól kell félni :(

Ákibard! 2009.11.13. 20:58:02

@nekemirj:
"Ellenben a peron őrök meg ott lebzselnek. Ilyen esetben nekik is az lenne a dolguk, hogy osztogassák az igazolásokat."

Persze, csóró peronőröknek (akik menetjegyellenőrök nem peronőrök)már minden a feladatuk. Osszanak teát, adjanak igazolást, pár posttal korábban valaki benyögte, hogy gardírozzák a hajléktalanokat, ellenőrizzenek jegyet stb stb.
Nem tudom mit szólnának az ilyen okos kommentelők, ha ők dolgoznának egy irodában admnisztrátorként, és azt mondanák neki, btechnikai okból késik a takarító, ám sok a szaros wc, úgyhogy irány szart pucolni.
Ő lenne legjobban felháborodva, hogy ő adminisztrátor és nem szarpucoló... Na a menetjegyellenőrnek kb enny köze van az igazoláshoz.

"Sőt késett vonat esetén nem jegyet kellene kérni hanem pl meleg tea, stb osztogatása lenne elvárható."
Hogyne, meg hotdog, esetleg pizza az urizálóknak... Egy tál főttkaja esetleg?
Sokszor mutogatják, hogy nyugati reptereken is ha műszaki gond miatt vagy időjárás miatt sok járatot törölnek, ott sem mindig látják el elégségesen az embereket, vagy épp nem kapnak se enni se szállást, akkor pont Mo-n a MÁV osztogasson melet teát.....

"Engem az is felettébb irritál amikor 30 perc késéssel megjön a vonat és kérsz a kalauztól igazolást az meg nem ad, mondván kérj ott ahol leszállsz, mintha addigra kevesebb lenne a késés. Pedig simán ki tudnák ők is állítani. "
Nem tuom honnan szedted, de maximum hangulatkeltésnek alkalmas ez a pár mondatod. A jegyvizsgáló ilyenről nem állíthat ki igazolást, kivétel ha az adott állomáson nincs szolgálat. Más esetben nem. (A Személyszállítási Üzletszabályzat világosan fogalmaz ezügyben.)

...

Ákibard! 2009.11.13. 20:58:52

@Edömér:
Szorri, akkor változott. Bár én még más generációt képviseltem, én nem is tankötelesen érettségiztem :D

Ákibard! 2009.11.13. 21:02:58

@Kopi3.14:
"értelmezésem szerint a vonat késése nincs egyértelműen megfogalmazva"
Teljesen jól értelmezve van.

A késés a vonat menetrendi és tényleges (fejrovatos naplóba bekerült) érkezése között eltelt idő percben.

Tehát a 20 percet késett vonat 20 percet sorban állt utasa 20 percről kap papírt.

Ákibard! 2009.11.13. 21:05:41

@Edömér:
Azért ha jobban utánaolvasol van ott állásfoglalás arról, hogy nem szabad igazolatlannak tekinteni a közlekedési akadály miatti késést.
Tehát nem sűrűn kap senki bűntetést ezért...

Ákibard! 2009.11.13. 21:11:44

Azért a korrektség kedvéért itt egy korábbi ügyben íródott hozzászólás egy déli pályaudvari illetékestől:

Késés oka: Műszaki hiba, +95-el landolt Déliben.

Két vonat is megelőzte, érdekes módon ma reggel szinte az ÖSSZES diák ezzel a 3 vonattal ment suliba menni.....

Én is voltam valaha csibész, de nem oly pofátlanul, mint némely gyerkőc. Ha nem tudják átírni az igazolást, amit kapnak, már kötözködnek, fenyegetőznek és patkány módjára viselkednek.

Ha így kezdik, akkor garantált a bűnözés kontinuitása, bár elég kisstílűeknek ígérkeznek...

Csüccs ide egyszer-kétszer és megtudod, mily arczátlan egyikük-másikuk. Tyű, de enyhén fejeztem ki magam.

Nem általánosítok, 80-90%-ukkal semmi baj nincs, aranyosak, jópofák, sőt, még a hamisítgatásuk sem izgatna, ha épp nem az egyik előljárómat hívogatták volna egy időben iskolaigazgatók, hogy Érd felől rendszeresen 120 perceket késnek a vonatok...

Továbbá ajánlom figyelmedbe azt az érzést, amikor ha nem hagyod, hogy hülyét csináljanak belőled, kilépve személy szerint qanyáznak, illetve olyan jelzőkkel mocskolnak be, amely egy antik világban párbajköteles lett volna. A mai világban pedig szíved szerint felpofoznád, dehát ott a mundér...

Törzsgyökeres szentesi 2009.11.13. 22:25:14

Nálunk a gimiben már egy igazolatlan óra osztályfőnökivel járt. Nem tudjátok meg mennyit kellett lobbizni azért, hogy 4-re toljuk ezt fel.

scooby doo 2009.11.13. 23:46:14

@Törzsgyökeres szentesi: Ezt meg köcsögségnek hívják. Nálunk annyi volt/van/lesz, hogyha valami közlekedési zűrzavar van, küldesz egy SMS-t és nem számít a késés. Amúgy MÁV-val rendszeres volt az ilyesmi. Mondjuk az előbb említett ok miatt nem kellett igazolást kérnem, dehát akkor is. Szopjanak le. Egyszerűen oldottam meg a problémát: nem használom a MÁV-ot. Inkább szopok (heti 2, max 3 alkalom) a majdnem ugyanolyan szar Volánnal, de soha többé MÁV!

scooby doo 2009.11.13. 23:48:55

Amúgy persze, be lehetett volna menni 37-tel, azzal a fasza kis elitjárattal, de az is még 20 perc legalább, plusz még onnan a suli.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.11.14. 00:42:15

@scooby doo: A 37-es még a legbiztonságosabb az "elit járatok" közül (21-37 tartományba eső járatokra értve a kifejezést).

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.11.14. 00:45:35

Mondjuk nekem még egyik járaton se volt konfliktusom, de talán a legrosszabb a 28-ason a helyzet, de ott is csak a Könyvesig, utána eltűnik a cigányok nagy része. Élessarok-Temető között meg csövesszállóként üzemel a villamos. A 37-esen egy fokkal kulturáltabb az utasóközönség. A 24-es elkerüli a legintenzívebben cigánylakta részeket, vagy legalábbis csak 1-2 megálló "elit körzet" így az még viszonylag biztonságosnak mondható. A 21-es teljesen más környék, de szvsz ott se veszélyesebb, mint a Józsefvárosi villamosokon, és ott is csak a Könyves-Gubacsi szakasz necces.

Ákibard! 2009.11.14. 10:08:48

@georgejr:

Nem kekeckedésből de nálam továbbra is csinálja esetenként, hogy 2-3 percig csak a fejlécet tölti be az oldalból... :S Szerintem a skinben van valami nem?

Manyizga (törölt) 2009.11.14. 20:51:09

A fővároson belül tényleg lehetne BKV-val is menni ilyen durva késés esetében, ha

1, a MÁV-bérletet (nem BKSZ) elfogadná a BKV

2, lenne korrekt utastájékoztatás, amely alapján az ember el tudná dönteni, hogy akkor inkább máshogy utazik tovább, nem vár arra, hogy elinduljon a vonat

3, a kalauzok mindig méltóak lennének nevükhöz (gyk.: kalauzolnának) , és nem adnának a fülem hallatára olyan tájékoztatást utastársamnak, hogy miképpen juthatna el Bp.Zugló-ból a Keletihez, ami alapján az illető 3 átszállással, a Nyugati-pályaudvaron át próbálkozott volna... a 7-es busz helyett.

Ákibard! 2009.11.14. 23:01:15

@Manyizga:
"3, a kalauzok mindig méltóak lennének nevükhöz (gyk.: kalauzolnának) "

Gyk.: A vonatokon nem kalauz dolgozik. Beosztásuk jegyvizsgáló.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.11.15. 00:46:44

@georgejr: @Ákibard!: Nálam is néha előfordul. Ha segít akkor talán a turulmeme.com cím betöltése tart sokáig. Lehet, hogy az valami reklámszerver :).

_Totty_ 2009.11.15. 08:40:53

nálunk ugy van a csengetés
7:15-7:55,
8:00-8:45,
8:55-9:40,
9:50-10:35...
2 óra késés már 3 igazolatlan ugyanis csöngetés után 10 percel a protás már nem enged be, 3 igazolatlan már egy osztályfönöki intő...ami miatt a mgatartás már ugye alapbol 3asrol indul évvégén.
és nem minden gyerek olyan hüha de okos mint a közlekedésbuzik hogy egyböl találjon alternativát...pl. BKV fogalma sincs hogy ott hogy jár mert soha nem járt azon a szakasszal azzal...
és am nem azér kell az igazolás mer ofő pampog, hanem mert mgnyugszol hogy jo itt van a kezemben, nem elsz semmi gond mert az ügyfélszolgálatot ha felhivod a reggeli késésről csak 14:00ig tudnak informáciot adni. ÉS pl. az ofő ha pénteken összesiti a hináyzást és elfelejtette fel hivni és szol h hétfön mi ez az első ora mondod hogy a vonat,errre felhivja de nekik már fogalmuk sincs hogy mi volt hétfön (volt már erre példa...)

Ákibard! 2009.11.15. 13:18:19

@_Totty_:
"ugyanis csöngetés után 10 percel a protás már nem enged be"

Ezt meg mondjuk a tv. szerint sem tehetik meg...

Ákibard! 2009.11.15. 13:20:25

Amúgy nálunk meg volt mondva a vonatosoknak, volánosoknak, hogy TILOS sorbanállni igazolásért. Aki igazolást hoz, annak nem lesz igazolva a késése. Ugyanis a 15 perces késésről szóló igazolásért áll sorba 20 percet...
Az ofő mondta, hogy majd ő szúrópróbaszerűen ellenőrzi, ha indokoltnak látja...

Úgyhogy nálunk nem is voltak ilyen gondok.

Talán egyszer volt olyan, hogy haver 3 óra alatt 2 megállónyit jutott előre, akkor beszélt ofővel, hogy már nem jön be, lévén még min 1 óra az út, akkor kb az utolsó óra végére esne be...

_Totty_ 2009.11.15. 15:25:18

mégis megteszik...
am mien törvény szabályozza h csöngetés uán hány percel már nem mehet be a diák? leülsz a portán emgvárod a kicsöngőt és akkor beenged...ha meg beenged és történik veled valami nincs sehol ügyeletes tanár... mer pl. kienged wcre a tanár 5 perc után nem jössz vissza utánad küld vkit h mi van...

Ákibard! 2009.11.15. 17:36:00

@_Totty_:
"am mien törvény szabályozza h csöngetés uán hány percel már nem mehet be a diák?"

Mégsem tehetik meg.
Hogy mi szabályozza? A KTV:

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény szerint a diák legalapvetőbb joga a tanuláshoz való jog.

KTV 10. § (3) A gyermeknek, tanulónak joga, hogy

a) képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön, képességeihez mérten tovább tanuljon, valamint tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében alapfokú művészetoktatásban vegyen részt;

A diáknak tanuláshoz való jogával összhangban a tankötelezettség teljesítésének érdekében (a magántanulók kivételével) kötelessége a tanítási órákon való részvétel.

KTV 12. § A tanuló kötelessége különösen, hogy

a) részt vegyen a kötelező és a választott foglalkozásokon és szakmai gyakorlatokon;

Tehát azzal, hogy ő nem enged be megfoszt téged a tanuláshoz való jogod gyakorlásától amit nem tehet meg.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a jogodat abban az esetben felfüggesszék, amennyiben magatartásoddal zavarnád a többi diák tanuláshoz való jogának gyakorlását. Ebbe az nem tartozik bele, hogy bekopogsz, csendben leülsz és bekapcsolódsz az órába....

Nálunk pl a házirend ezt írta elő, hogy késés esetén a legrövidebb úton irány a terem, ahol a többieket nem zavarva mihamarabb be kell kapcsolódni a tanóra menetébe.

Adani 2009.11.15. 21:57:07

Nem olvastam mindet végig, de még mindig egyesével írják az igazolást minden diáknak? Felesleges, miért is nem lehetne iskolánként csak egyet írni? Megkérdezik ki melyik suliból jött és közlik a diákokkal h akkor minden suliból csak egy jöjjön. Aztán pedig a suliba beérve leadhatja a titkárságon vagy a tanáriban a kapott papírt, h igen tényleg késett a vonat, igazolják mindenkinek, aki ezzel jött.

Egyébként mikor még középiskolás voltam és busszal jártam suliba akkor is volt olyan ,h késett a busz nem is egyszer. Igazolásért kár sorba állni mert több óráról is elkésel, bár mikor lógni támadt kedvük megtettük, de volt olyan, h nem. Egyébként meg a diák az diák, ha lógni akar még kapóra is jön neki ha lerobban a vonat akár Kő felsőn. Eleve ugye ilyenkor a bizonytalanság jellemző, senki sem tudja megmondani mikor indul tovább és hát nem tudják ők sem, h mikor indul tovább, lehet 5 perc de lehet 2 óra is. Most akkor keressen más megoldást vagy ne? Szálljon le vagy ne? Mi is jártunk úgy, h lerobbant a busz félúton és akkor mi leszálltunk és mentünk tovább gyalog, és 4-5 km gyaloglás után beértünk a suliba és csak egy órát késtünk. Aki fentmaradt a buszon kettőt késett. Volt mikor a nagy hóban késett a busz és rájátszottunk mondván úgyis elkéstünk már kár sietni. Szétnéztünk a piacon nem sietve szépen komótosan ballagtunk a suli felé, nehogy véletlenül elcsússzunk a jeges úton. :) Bent a suliba még üldögéltünk kicsit az aulában már a második óra is megy 10 perce. Bemenjünk mostmár? Még ne hátha még felelni fogunk. Várjunk még. Ok, várunk óra már 20 perce megy. Most már menjünk be.

scooby doo 2009.11.16. 00:01:22

@Peti817172M: Jah, annak csak a legvégét kell túlélni, a többi még úgy-ahogy elmegy. 3-21-24-28-37-62 - van miből válogatni. Talán a legjobb.
3 - Bihari, Kőbánya alsó az elég gáz.
21 - ahol írtad, de a Mester utca az elég gázos.
24 - fent az se a legkellemesebb, de a Nagyváradtól kifelé már elmegy.
28 - Blaha - Könyves az tragédia, Kőbánya alsó felé elfogynak az arcok, Élestől már tök normális.
37 - Blaha és az utána levő pár megálló. Könyves után már nyugis az is (talán már előtte is).
62 - ugyanaz, mint a 28, mondjuk ott hosszabb a normális szakasz.
És még írhatjuk az 1-t (Stadionok - Vágóhíd), a 14-t (angyalföldi szakasz).
@Adani: Ismerős. Ha felelés, óra eleji kisdolgozat, akkor a BKV-ra fogjuk (egyszer-egyszer). :D Bár úgy látom, ez az osztály nem lógós. Vagy akkor egész nap.

Manyizga (törölt) 2009.11.16. 08:35:35

@Ákibard!: "Gyk.: A vonatokon nem kalauz dolgozik. Beosztásuk jegyvizsgáló. "

LOL. Sajnos a köznyelvben kalauznak hívják őket, és az utazóközönség letojja, hogy minek kellene őket nevezni. :))

Vö.: Azt a bérlőt, aki a tulajdonostól bérli a lakást, albérlőnek hívják (pedig szimplán bérlő), a tulajdonost meg főbérlőnek. Ez van. Mindenki tudja miről van szó. :)

Amúgy köszi a kiigazítást, attól még jó lenne, ha budapesti közlekedésben tájékozatlan jegyvizsgáló, inkább ne adna tanácsot. :)

Adani 2009.11.16. 08:42:12

@Manyizga:

Mi a különbség a kettő között? A HÉV-en pl. kalauz van a vonaton meg jegyvizsgáló, de ugyanazt csinálják. Jegyet is adnak meg ellenőriznek is. Jelzést adnak az indulásra, van ahol még menesztenek is.

@scooby doo:

Én se tartoztam a rendszeres lógósok közé, de ha már kapra jött a lehetőség bizony sokszor kihasználtam. Volt mikor nagy hóakadályok voltak a TV is bemondta, h súlyos a helyzet méteres hó stb. Előző nap már délben hazaküldtek a suliból, mert a Volán nem tudta garantálni ,h a buszok délután is járni fognak, mert az utak kezdtek járhatatlanná válni. Másnap reggel meg későbbi busszal mentem mondván ráérek én fél órával későbbi s felkelni. Az olyan volt ,h ha pontosan járt akkor rohanva épp be lehetett érni a 7:4-5ös kezdésre, de ha akár csak 4-5 percet késik már nem. Vagyis adódott a lehetőség ,h ráfogjam a hóakadályra. Naná, h késett, az előző busszal se értem volna be.

Manyizga (törölt) 2009.11.16. 10:16:10

@Adani: "Mi a különbség a kettő között? A HÉV-en pl. kalauz van a vonaton meg jegyvizsgáló, de ugyanazt csinálják."
Ne tőlem kérdezd! :) Ákibard tudja a tutit, én arra reagáltam csak. Szerintem is ugyanaz a kettő, legfeljebb az egyik helyen kapitánynak hívják, a másik helyen meg rangidős hajóparancsnoknak. :D

Manyizga (törölt) 2009.11.16. 10:22:44

@Adani & @Ákibard!
bónusz a jegyvizsgáló vs. kalauz témához:

Középiskolás kiránduláson viháncolt az osztály egyik fele a vasúti kocsiban. Jött a jegyvizsgáló/kaller aki a jegyek ellenőrzése után meghallgatta egy utastársunk panaszát a jókedvünkre vonatkozóan. (A panasz szövegét nem hallottuk, csak azt, amit a kaller/jegyvizsgáló válaszolt neki:)
- Kérem, én nem oldhatom meg minden VASUTAS panaszát! (és ment volna tovább dolgára)
Erre az utas fennhangon válaszolt:
- Kikérem magamnak! Én nem vasutas vagyok, hanem MÁV-alkalmazott!!!

Erre természetesen kitört a közröhej. :)))

Adani 2009.11.16. 11:16:00

@Manyizga:

Na ja, ez pont olyan mint mikor egy titkárnő ordít, h kikéri magának ő nem titkárnő hanem adminisztrációs munkatárs vagy manager asszisztens. A kukaborogató is mondhatná, h ő köztisztasági szakreferens, vagy a portás is, h ő meg humán erőforrás input-output manager. A takarító tisztasági szakreferens a kocsimosó meg gépjármű optikai karbantartó.

Kopi3.14 2009.11.16. 11:34:45

@Ákibard!: Én a posztban leírt késésről beszéltem, nem a menetrendiről. Hogy mikor és mennyit késett. Nekem ebben a formában ugyanis azt jelentené, hogy a Keletibe ért 120 perc plusszal.

@Peti817172M: nem tudom, szerintem vállalható vonalak, max. vizuálisan nem a legkellemesebbek. De nem gyönyörködni akarunk a többiekben, hanem eljutni célunkig.

@Manyizga: egy irodistát azért nem neveznék vasutasnak, aki aktát tologat napi nyolc órában, két kávézás között.

@_Totty_: amelyik gyerek egy városban tanul, s nem ismeri meg a várost annyira, hogy mégis mi hol merre fordul elő, az megérdemli, hogy ott rohadjon Kőbánya felsőn. Soha nem jártam Rákoshegyen. Mégis meg tudtam oldani sok más utastárssal egyetemben, mikor nagy hóban este, sötétben valami oknál fogva odáig sikerült vonattal eljönnünk-onnan a BKV szépen bevitt minket az Örsre, s megtaláltuk, kiderítettük mik a lehetőségek. tudod, van olyan is, amit életrevalóságnak hívnak, csak a mai gyerekeknek már valahogy nem akarják megtanítani, amit anno mi még magunktól tanultunk meg.

Adani 2009.11.16. 12:58:37

@Kopi3.14:

De hát ha nem tudják ,h miért és meddig állnak ott akkor hiába tudják ,h lehet mással is menni. A bizonytalanság ilyenkor pedig jellemző. Senki sem tud semmit, a vezér és a kaller is csak a vállal vonogatja ,h bocs, de velem se közöltek semmit. Lehet, h 5 perc lehet, h 120. Ha pedig leszállna és elindulna a buszmegálló felé és látná ,h elindult a vonat akkor meg ott állna megfürödve. Megaztán mérlegelne az ember, h ha csak 10-20 percet állunk akkor azt még inkább kivárom ,de nem fogok külön pénzt kiadni azért, h eljussak BKV-n a célomig hiszen már kifizettem a vonatjegy árát. Ha viszont tudom előre, h 2 óráig fog itt ácsorogni akkor inkább megyek mással.

Ezért is lenne fontos a korrekt utastájékoztatás mindig. Ha pl. közli kh madzagszakadás van akkor én már tudom, h az nem 2 perc mire megszerelik, és automatice megyek az alternatív lehetőséghez. Közölni kéne legalább azt, h előreláthatóan mennyi ideig tart ezt az esetek többségében azért legalább közelítőleg meg tudják mondani. Sőt akár azt is el lehet mondani, h pl. leszálltok és arrafelé kb. 100 méterre van egy buszmegálló ahonnan megy busz a Keleti felé.

_Totty_ 2009.11.16. 15:12:45

hamlerobbanna a vonat én tuti nem szállnék át a bkvra hogy lyukaszgassak meg össze vissza utazgssak... nem tom kinek mennyire engedi meg a pénztácjára ha ellenör jön és megmondom azé nem lyukasztottm mer vonattal jáok csak lerobban szemberöhög és irja a csekket...

Kopi3.14 2009.11.16. 16:58:57

@_Totty_: akkor még nem volt fontos neked időben odaérni, ha inkább elüldögélsz a vonaton, majd megcsinálják elv alapján.

@Adani: kérdés, mennyire fontos odaérni, illetve mennyire akarsz. Ha odaakarsz érni, akkor inkább elindulsz a bizonytalansággal, minthogy várakozz, aztán majd csak lesz valami.

scooby doo 2009.11.16. 22:00:05

@Adani: Néha kell ez. Bár mivel nem vagyok 100%-os bejáró, s úgy tűnik, 0%-os leszek, már sokat nem szórakozhatok ezzel. De bármire rá lehet fogni, nálunk a lényeg h küldj vmi faszságot, aztán annyi.

Adani 2009.11.17. 09:04:00

@scooby doo:

Főiskolán pedig már senki sem foglalkozik azzal, h miért nem vagy ott, a lényeg, h a gyakorlatok harmadáról lehet hiányozni az egy félévben 4 alkalom. Ha túlléped akkor buktad a tárgyat.

Egyébként meg ha már úgyis elkéstél kár sietni, hiszen a késés már megvan az óráról és akkor meg már mind1, h 5 percet késtél vagy 25-öt.

De hát a diák az diák rá tud játszani a dolgokra. Volt mikor nem busszal mentem hanem kocsival vittek be és láttuk, h baleset volt az úton egy kocsi az árokban egy busz is ott áll. Nagy sor volt ,de időre beértünk. Volna, de én meg inkább elcsászkáltam még suli helyett egy kicsit mondván úgyis rá tudom majd fogni a balesetre egy uncsi angol óra ( nem sok dolgot tanultunk ,mert nem volt egy hű, de jó tanárunk) helyett. :)

scooby doo 2009.11.21. 22:06:53

@Kopi3.14: Egyetértek. Sajnos mindig lehet valami váratlan a közlekedésben, de aki seggfej és nem tudja megoldani (kinyitni a száját), az így járt.

scooby doo 2009.11.21. 22:13:05

@Adani: Nálunk ugye beléptetőkártyás rendszer van, de egy SMS-sel igazolod a dolgot. Azt meg úgyse nézi senki, h igaz-e vagy sem. De nem szoktam ezzel foglalkozni, nem szoktam lógni.
De a dolog ismerős. Olyan volt, h késett ez a szutyok szokás szerint, és úgy gondoltam, ráérek akkor már csak félre beérni, ne kelljen aznap kisdolgozatot írni. :D
De viszont a kényelmes seggfejeket nem bírom. Van egy csaj aki rendszeresen elkésik, mert hogy ő nem buszozik, őt apucinak kell hordania. Basznak oda időben elindulni. Na ezt a késést viszont nem fogadnám el. 30-ból 29 embernek nincs ilyen problémája, akkor oldja meg ő is.
süti beállítások módosítása