MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Budapest-Székesfehérvár, MÁV, Budapest-bérlettel

2009. október 13. - georgejr

Tarifális mizériára hívta fel a figyelmet olvasónk. A Budapest-Székesfehérvár utat két irányban lehet megtenni. Apró különbség, de a jegyvétel szempontjából fontos. Az egyik 2 kilométerrel hosszabb, mint a másik. Ezzel nem is lenne gond, ha minden esetben egyértelműen jeleznék a pályaudvaron, hogy pont melyik vonat áll bent. Sőt ha azonos a díjtétel, de a viszonylat eltér 200 méterrel az már az üzletszabályzat megszegése... 

 

Tisztelt BKSZ,

imént történt telefonos beszélgetésünk alapján írom ezt a levelet.
 
[A levél másolatát megküldöm az eszrevetel@mav-start.hu címre, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületnek (VEKE) és a Kötöttpálya blognak (kotottpalya.blog.hu) és a Megint állunk vazze című blognak (megintallunkvazze.hu).]
 
A mai kálváriám a www.elvira.hu oldalon kezdődött.
 
Budapest-Székesfehérvár, BKSZ-jeggyel, lista.
 
Egyik vonat 795, a másik vonat 955 Ft. [Eddig ez nem így volt!]
 
Nézem, indoklás:
 
1. útvonal Budapest-Nagytétény-Érdliget(ingyenes), Nagytétény-Érdliget<>Székesfehérvár 49 km.
2. útvonal Budapest-Nagytétény-Diósd(ingyenes), Nagytétény-Diósd<>Székesfehérvár 51 km.
 
Üzletszabályzatszerű, jogos, matematikailag helyes. Csak hát eddig nem így volt.
Az internetes, az automatás jegy is mindig az 1. útvonal szerint számolt, a pénztárosok sem kérdezték meg SOHA, hogy merre mennék.
 
Az életszerűség: ha végeztem a munkámmal, az első fehérvári vonatra szeretnék felszállni a déliben, útiránytól függetlenül. Szabályosan járok-e el?!?
 
MÁV ügyfélszolgálattal történt beszélgetés ezek után (40/494949).
 
Kérdésemre a válasz: NEM, mert a MÁV viszonylatra, útirányon át ad ki jegyet.
Kérdés: Tehát nekem tudnom kell, hogy a Szfvári vonatom merre megy, úgy, hogy gyakran ki sem írják, be sem mondják, és egyáltalán nem is tudom, hogy melyiket érem el?
Válasz: IGEN.
 
(Itt már kellően ideges voltam...)
 
Kérdés: És teszem azt, aki Érden, Érd alsó és Érd felső állomások (200 m távolság, csak másik vonal) között lakik, és bérletes, és éppen azzal a vonattal jön-megy, amit elér (merthogy csak több 10000-en vannak ilyenek naponta), az szabálytalan?
Válasz: IGEN, bár a díjtétel azonos, a bérlet/jegy is vagy Érd alsóra, vagy Érd felsőre szól.
 
(Itt megköszöntem szépen a felvilágosítást.)
 
Tehát adott egy helyzet, ill. egy elvi szabály, amit a Budapest-Székesfehérvár vonalon naponta több ezren eddig is megsértettek, mivel az egyáltalán nem életszerű, és eddig valahogy a betartatása - talán éppen ezért - nem volt terítéken.
Ezeknek az embereknek egy hányada viszont (a célállomás-Budapest határának távolságától függően) mostantól nem csak az igénybe vett viszonylatban, hanem az annak nem megfelelő díjkategóriában is el fog térni az előírástól.
Mindemellett a nem internetes jegykiadás (pénztár, automata) tapasztalataim szerint nem kezeli (vagy épp nem hatékonyan) a kérdést.
Ha képes is lenne, az egyszeri utas problémáját még mindig nem oldottuk meg: neki ugyanis a jegy vásárlásakor fogalma sincsen, hogy a jegy érvényességén belül melyik vonattal szeretne eljutni Székesfehérvárra vagy vissza.
 
Remélem értik a problémámat, kérem, hogy honlapjuk bemutatkozása szerint tegyenek valamit jómagam és néhány száz-ezer sorstársam érdekében, hogy [ugyanúgy, mint eddig] nyugodtan, szabályosan utazhassunk az éppen következő vonattal ugyanarra a helyre, ugyanakkora összegért.
 
("Célunk, hogy a BKSZ területén igénybe vehető helyi és regionális közösségi közlekedési szolgáltatások - az ellátásért felelős hatóság és a szolgáltató társaság kilététől függetlenül - az utasok számára egységes kínálatot alkossanak mind hálózati, mind tarifális szempontból.")
 
Egyúttal kérem Önöket, hogy a fejleményekről folyamatosan tájékoztassanak!
  
Köszönettel:
 
XY
utas

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr981447046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.10.13. 11:19:07

Rövid tömör válasz:
A jegyvágóknak egy belső rendelet alapján el kell fogadni minddkét irányon mindkét irányra szóló jegyet.

Ugyanez Szolnok felé is. (Bár ott nincs díjszabási anomália, erre is és arra is 100 km.)

Ákibard! 2009.10.13. 11:20:50

"Válasz: IGEN, bár a díjtétel azonos, a bérlet/jegy is vagy Érd alsóra, vagy Érd felsőre szól."

Ez a kretén meg nyissa ki az üzletszabályzatot, ugyanis Érd-alsó és Érd-felső díjszabási szempontból egy állomásnak minősül, ugyanúgy ahogyan egy állomás a Déli, Keleti és Nyugati is díjszabási szempontból :-(((((((((((((

geosvuk 2009.10.13. 12:28:54

Ezen a vonalon járok Székefehérvár-Budapest viszonylatban. Soha életemben nem hallottam még erről. Megnézem mikor indul vonat és felszállok.
Viszont többször előfordult már, hogy a BKSZ-es bérletem lejárt. Minden alkalommal vettem kiegészítőjegyet (kb 5-6 alkalommal eddig), de eddig egyszer sem kérték el. Ennyire nem számít? Mert akkor ezek után nem fogok venni kiegészítőjegyet.

Ákibard! 2009.10.13. 12:31:30

@geosvuk:
Számítani számít, csak nem mindenki nézi meg elég alaposan. De ha egyszer belefutsz egy főellenőrzésbe (mostanság nagyon gyakori) vagy összetalálkozol egy alapos jegyvágóval neki nem lesz kifogás, hogy azért nincs kiegészítőd mert soha nem kérik el.

anemo 2009.10.13. 19:11:33

Na meg a f..! Minden héten hazamegyek pestre fehérvárról, és ha korábban megveszem a jegyet Nagytétény-Érdligetig, és mondjuk nem érem el a 4545-öt, hanem csak a 9005-öst (24613 helyett) Érd alsón át, akkor már nem is lenne érvényes a jegy? Btw Nagytétény-Diósd-ra eddig Nekem sosem adtak ki jegyet, mindig BKSZ Érdliget!

Ákibard! 2009.10.13. 20:21:26

@anemo:
Ha átkapcsolt Wrinting-Only módból Read-Only módba és elolvasod az első hozzászólásom, máris tárgytalan a szitkozódásod.

anemo 2009.10.13. 23:39:26

@Ákibard!: Olvastam, nem szitkozódtam, de ettől függetlenül a jegy elméletileg nem érvényes, gyakorlatilag elfogadják. A barátnőm egész családja vasutas, nagyon szeretem a vasutat, csak ez a rendszer így tényleg értelmetlen.

Ákibard! 2009.10.14. 09:02:13

@anemo:
Mi az hogy elméletileg?
Gyakorlatilag is érvényes...
Van virtuális km számítás is! 100 km-re fizetsz 60 km-t pl.

Tron65 2009.10.14. 13:18:31

Amennyire tudom a BKSZ bérlet NEM Budapest határáig érvényes, hanem az adott járat utolsó budapesti megállójáig. Vagyis a további jegyet attól a megállótól kell venni.
Ha pl Érdre busszal megyek, akkor ez az M0 ELŐTTi megálló, de csak a normál járat esetén. Gyorsjáratnál a Kelenföldi PU. az ucsó budapest megálló.

Adani 2009.10.14. 14:21:19

@Ákibard!:

Igen ezp ont annyi akár 100a akár 120a-n mész, ráadásul a bp-i pályaudvarok egy helynek számítanak ez többen mondták már. A lényeg az ,h km szerint annyit fizess. Pl. Szolnok és Kecskemét között is gond nélkül utaztam Lakitelek felé egyszer mert az hamarabb jött mint a Cegléd felé menő és ott átszállós bár jegyet arra vettem. De km-ben az a hosszabb a közvetlen a vicinálison közlekedő az pár km-el rövidebb, de nem okoz komoly gondot. Viszont Kecskemét-Békéscsaba távon már nem mindegy, h Szeged vagy Szolnok felé mész, mert Szeged felé 20 km-el több. Volt már ebből vita a kallerrel, aki büntetni akart végül abban maradtunk, h Csorvásig kifutja, ezért Orosházán ahol 5-6 perc ácsorgásunk volt leszálltam és gyorsan vettem onnan Békéscsabáig így pótdíj nélkül megúsztam. :)

Ákibard! 2009.10.14. 22:32:24

@Tron65:
Vasúton lényegtelen, hogy megáll-e ott a vonat akkor is a budapesti utolsó megállótól kell kiegészítőt venni.

DoP 2009.10.18. 08:27:51

@Tron65:

szerencsére elméletben sincs így. Ld. hamarosan az update-ben.

DoP 2009.10.21. 09:44:43

@Georgejr:

ápdét! :)
süti beállítások módosítása