MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Tahó dohányosok???

2009. szeptember 17. - georgejr

Körkérdés, amit megfuttatok itt a blogon is. Amennyiben igaz a fáma, akkor ismét bebizonyosodik, hogy a legnagyobb tahó a magyar. Én is dohányzom, de ha nem lehet rágyújtani, akkor nem lehet, kibírom... Mások miért nem képesek erre?

Sziasztok.

Mit lehet tudni arról, hogy állítólag pl. a veresegyházi vonalon közlekedő vonatok utastereiből (is) MÁV alkalmazottak távolították el a dohányzást tiltó táblákat?!
Ugyancsak állítólag, egy azon a vonalon szolgálatot teljesítő kalauz szerint, mert nem tudnak mit kezdeni a dohányosokkal, vagyis nem tudják mi alapján megbüntetni őket, ebből kifolyólag szólhatnak a dohányosoknak, hogy tilos a dohányzás, de ezt a többségében hiperinteligens vagy láncdohányos utasok/nagypofájú tizenéves diákok, magasról leszarják.
Felettébb bosszantó, hogy a dohányzás következetes szabályozása, olyan mint a Mátyás király meg a székely ember leánya esete,  hozzon is meg ne is példára, tilos is a dohányzás meg nem is, vagyis gyújtson csak rá az utas nyugodtan, a kalauz úgy sem tud mit csinálni vele, és, hogy a dohányos és nemdohányos utasoknak kell összetűzésbe kerülniük egymással a kalauzok tehetetlensége és a máv nemtörődömsége miatt.

Választ és esetleges nyomozást előre is Köszönöm.

Üdv K.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr411387622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2009.09.17. 08:26:08

A legtöbb dohányost simán hidegen hagyja, hogy tilos a dohányozás a vonaton. A 120a-s vonalon a "munkásvonatokon" az utolsó kocsiban állandóan megy a parti, cigifüst, dobozos sör, miegymás. A kalauz nem szól, mert minek szóljon, aki meg nem dohányzik, az kénytelen előrébb menni, ha nem akarja passzív dohányosként végigszívni az utat.

Erre az országra amúgy is jellemző a "leszarom" magatartás, ez a vonatokon uralkodó állapotokon is látszik. Szarnak nagy ívben a szabályokra az emberek (gondoljunk pl. a közlekedésre, elütik/ledudálják a gyalogost a "siető" autósok a zebráról; simán letöltik a megjelenés előtt felkerült mozifilmeket, vagy a vadiúj albumokat, a mai tizenéveseknek már fingjuk nincs arról mekkora öröm megvenni (és nem ellopni) a kedvenc zenekarunk CD-jét. Minek megvenni, mikor ingyé' le is lehet tölteni, holott ez is a lopás egy formája. Pont tegnap hallottam két suhancot erről beszélgetni. Ennyi erővel a kenyeret is lopjuk a boltból, mert hát az mégis olcsóbb.).

Pár hete láttam a hatvani vonalon közlekedő "régi" vonaton, hogy az utolsó kocsiban gimnazisták okádták magukból a füstöt, nem dohányzó vonaton, sőt, még ki is pöckölték a csikket. Ha a drága szülő liberális szellemben nevelte fel csemetéjét, nevelés meg nuku, mert az a tanár dolga, én szóljak nekik, hogy "nézd már a táblát bunkócska?"

Ez ma a trend, mindenki a leszarom tablettájától kábultan megy a maga útján, senkivel és semmivel nem törődve, senkit és semmit nem tisztelve.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.09.17. 10:46:23

Ha ennyire zavar és tényleg tenni akarsz ellene, elég lett volna kicsit szétnézni a neten, világos szabályok vannak a dohányzásra:
www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/euszolgfajt20050802/dohszab20081110.html/ugyleirasjogi

A törvényben ez áll a vonatokra:
"4. § (5) Az üzembentartó egyes, belföldi forgalomban, menetrend szerint közlekedő személyszállító vonatokat nemdohányzó járattá nyilváníthat, ha a kiindulási és a célállomás menetrend szerinti távolsága nem haladja meg a 100 kilométert. Ebben az esetben a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni. A nemdohányzó járattá történő nyilvánítás tényét jól látható módon és egyértelmű felirat vagy jelzés alkalmazásával a személyszállító vasúti kocsik külsején és utasterében fel kell tüntetni."

Lun_Istar · http://lunistar.uw.hu 2009.09.17. 10:47:26

Tanúsítom az állítást, legalábbis tavaly ilyentájt mentem Vácra a "diákjárattal" (7:30-7:45 közt ér Vácra), és a diákok áltam megszállt vonatrészben télleg vágni lehetett a füstöt... Mondjuk már Aszódtól befüstölték...

Amúgy meg próbáld meg szóvátenni a bagózást, ha belefutsz szerencsétlenül egy csapat kissebbségibe Csörögről vagy Máriaudvarról, akkor ott helyben meg is bicskáznak...

Most igaz, hogy nem a postban említett Vác- Veresegyház-bp. Nyugati, hanem a Vác-Aszód vonalról szóltam... A veresin nem leget bagzani, legalábbis amikor arra mentem Őrbottyánba, akkor nem gyújtott rá senki... Bár a mozdonyvezető nem jelent meg a vonat indulásáig, és ezt a sztorit még nem írtam meg asszem... Majd a főnök úr szól, ha tévedek...

Lun_Istar · http://lunistar.uw.hu 2009.09.17. 10:48:09

@Lun_Istar: nah... jól elírtam pár helyen... nem kötözködni!!!

sütöde 2009.09.17. 14:20:58

Én nem dohányzom,de abszurdnak tartom az egész vonaton megtiltani a dohányzást,például Bukarest-Bécs között...stb.10-20-sőt mégtöbb órás utazás esetén. Aki elrendelte az teljesen őrült.(következő lépése a wc-megszüntetése lessz). Ami nemcsak a dohányosokat érinti, ugye ?
Vagy azt mondja: mindenki vigyen magával katétert.!! Természetesen az elővárosi forgalomban aki rágyujt az egy patkány.!!!!

Manyizga (törölt) 2009.09.17. 16:21:17

@sütöde: hát nemtom, de vannak több tizenórás repülőutak, ahol szintén tilos a dohányzás... Ha valaki nem bírja ki, nem szálljon fel. Se a repülőre, se a vonatra. Különben mi értelme a tiltásnak, ha egyből a kivételeket soroljuk?

2009.09.17. 18:04:14

Bocs, de nyílván nem a MÁV hibája, hogy a magyar ember bunkó.

Adani 2009.09.17. 20:12:27

@sütöde:

Ez igaz, ki kell jelölni egy dohányzó vonatot és kész, ott lehet máshol meg nem.

Egyébként én is dohányos vagyok ,de sztem alapvető dolog kéne legyen, h mielőtt rágyújtok megkérdezem, h zavar-e vkit a füst? Ha igen akkor arrébb megyek. Én így szoktam akkor is ha olyan helyen vagyok ,ahol amúgy lehet, pl. kocsma ahol hamus van az asztalon. Ha senki sem bagózik akkor megkérdezem ,h zavarna-e vkit ha rágyújtanék. Ha igen nem teszem.

Az állomáson sem az utasok között az esőbeállóban állva kéne szívni és akkor sem kéne rágyújtani mikor lassít a vonat és már a peronnál van az ember az ajtó előtt. Sokan itt is rágyújtanak. Nem igaz, h nem tudnak 1 percet várni.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.09.17. 21:59:22

Szintén bagós... 2-3 órát simán kibírok, elővárosi forgalomban majd akkor, ha leszálltam... ennyit ki lehet bírni.

@petya.bacsi: "Minek megvenni, mikor ingyé' le is lehet tölteni, holott ez is a lopás egy formája." Khm... most, hogy már az USB kulcsokra is jogdíjat vettetett ki az ASVA (az üres CD-ket, DVD-ket követően - ja és az indok: biztosak benne, hogy amúgy is empéhármakat fog rajta hurcolászni, aki megveszi !), vagy mif*sz, magasról lesz*rom, hogy milyen zenéket töltök le. Itthon, saját használatra lehet, és ez nem lopás.

petya.bacsi 2009.09.18. 08:53:30

@chipetke: "Itthon, saját használatra lehet, és ez nem lopás."

Ennek azért nézz utána...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.18. 10:03:03

@szélsőséges démon: az tényleg nem a MÁV-é, de az már igen, hogy a saját vonatain nem tartatja be a saját maga által meghozott szabályokat. Nem kell mosdatni a MÁV-ot.

Adani 2009.09.18. 12:45:45

@petya.bacsi:

Pedig igaz filmet és zenét legális letölteni ,ha nem haszonszerzés miatt csinálod, hanem csak, h magad vagy a barátaid megnézzék. A tv. szerint ameddig csak egy szák kör műélvezetét szolgálja addig magáncélú másolásnak számít és mint ilyet szabad. Ez kb. olyan mintha megvennél egy filmet DVD-n és kölcsönadod a szomszédnak. Vagy lemásolnád egy másikra ,h legyen belőle másolat ha az eredeti megsérülne.

Letölteni szabad akkor is ha illegális helyről teszed, feltölteni nem szabad, azt pedig még ma is vitatják ,h a p2p feltöltése az mi, mert pro és kontra lehet rá érveket hozni ,de mivel nincs rá szabály ezért nem illegális, és nem is ítéltek még el itthon senkit azért mert DC-zett vagy torrentezett.

Ákibard! 2009.09.18. 13:15:25

Ezügyben a menetrend a mérvadó. Ha a vonat ott nemdohányzóként van megjelölve, akkor még a vonatba besorozott dohányzó kocsiban is tilos a dohányzás. Ha nincs jelzés akkor is.

Pár hete a Wiener Walzeren ültem le az amúgy gyárilag dohányzó, de több éve nemdohányzóként közlekdő kocsirészre, és ott rágyújtott egy faszi. Szóltam neki, hogy oltsa el, mert nemdohányzó a vonat. Ő meg csak lelkesen mutogatta a dohányzó emblémát. Én meg mondtam, hogy itt a menetrend nézze meg, nemdohányzó vonat, illetve a pótjegyen is rajta van, hogy Nemdohányzó hely. Megnézte, eloltotta. Meg morgott hogy akkor miért nincs kint rendes tábla. Ebben részben igaza van, de attól még tájékozódhatna ő is...

micmac 2009.09.19. 03:52:58

Annyi szó esik mostanában a diszkriminációkról.Ez véletlenül nem ugyanaz a dohányosokkal szemben?Kit zavarna ha egy külön kocsiban dohányoznak emberek? Tapasztalat:az egész vonaton 3 fülke dohányzó (ritkán van ilyen) de oda is nemdohányzók ülnek be.Ha valaki erre felhívja a figyelmüket vérig vannak sértve. Itt nem arról van szó,hogy kibírom-e vagy sem hanem a negatív megkülönböztetésről.

micmac 2009.09.19. 03:53:45

Annyi szó esik mostanában a diszkriminációkról.Ez véletlenül nem ugyanaz a dohányosokkal szemben?Kit zavarna ha egy külön kocsiban dohányoznak emberek? Tapasztalat:az egész vonaton 3 fülke dohányzó (ritkán van ilyen) de oda is nemdohányzók ülnek be.Ha valaki erre felhívja a figyelmüket vérig vannak sértve. Itt nem arról van szó,hogy kibírom-e vagy sem hanem a negatív megkülönböztetésről.

micmac 2009.09.19. 03:54:46

Annyi szó esik mostanában a diszkriminációkról.Ez véletlenül nem ugyanaz a dohányosokkal szemben?Kit zavarna ha egy külön kocsiban dohányoznak emberek? Tapasztalat:az egész vonaton 3 fülke dohányzó (ritkán van ilyen) de oda is nemdohányzók ülnek be.Ha valaki erre felhívja a figyelmüket vérig vannak sértve. Itt nem arról van szó,hogy kibírom-e vagy sem hanem a negatív megkülönböztetésről.

micmac 2009.09.19. 03:55:57

Annyi szó esik mostanában a diszkriminációkról.Ez véletlenül nem ugyanaz a dohányosokkal szemben?Kit zavarna ha egy külön kocsiban dohányoznak emberek? Tapasztalat:az egész vonaton 3 fülke dohányzó (ritkán van ilyen) de oda is nemdohányzók ülnek be.Ha valaki erre felhívja a figyelmüket vérig vannak sértve. Itt nem arról van szó,hogy kibírom-e vagy sem hanem a negatív megkülönböztetésről.

micmac 2009.09.19. 04:39:28

Nem akartam ennyiszer elküldeni,de mindig error-t jelzett a gép.

titamilla86 2009.09.28. 01:58:32

100km-nél nagyobb távolságokon, személyvonatokon ki van jelölve az első 3 2.osztályú kocsi első két vagonja. Na ott lehet dohányozni. De csak ott. Ezt be is mondja, a hangosbemondó. Az más kérdés, hogy nem csak bunkó dohányos, de bunkó nem dohányos is létezik, és beül oda kisgyerekekkel, vagy csak simán magában, majd elkezdi zaklatni, a jó helyen ülő és füstölgő dohányost. Csak mert neki úgy jó.

Ákibard! 2009.09.28. 11:33:38

@titamilla86:
Ezt nem tudom honnan vetted, de hogy nem igaz az biztos...

A hangos pedig ezt mondja:

"Dohányzó utasainknak egy arra kijelölt kocsiban biztosítunk dohányzási lehetőséget."

De az nem feltétlen az első kettő nem is feltétlen kettő, sőt lehet csak egy fél kocsi az is a vonat végén. De mindenképpen csak dohányzókocsi.
Be is baszna, ha nemdohányzó kocsiba menneének bagózni, mert az az első kettő...

Adani 2009.09.28. 12:21:14

Azért az is bunkóság ha beül vki a dohányzó kocsiba aztán szóvá teszi ,h miért bagóznak itt. Kérem itt lehet ha nem tetszik menjen át másik kocsiba.
süti beállítások módosítása