MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Azt mondtam, diákot!

2009. június 16. - georgejr

Közlekedésguru az elmúlt hónapban kapott bőven a MÁV prémiumszolgáltatásaiból. A levél második fele az igazán elragadó. A kalauz rendőrt hív, csakhogy mutathassa bizony azon a a szemétdombon ő az úr... Kultúrált utasokat szeretnénk, de ehhez elengedhetetlen a kultúra a másik oldalon is.

Tisztelt Megint Állunk Vazze blog!


Az elmúlt hónapban több szaktudás nélküli MÁV-os dolgozóval találkoztam, mint két év folyamatos Budapest-Győr szinte napi ingázással, amely több, mint 20 hónap (nyáron nem utaztam). A történetet azzal kezdeném, hogy lejárt a bérletem, így május 14-én bérletvásárlással kezdtem volna az utam a Keletiből, ezért korábban is indultam el. A Keleti alagsori 9-es pénztárához álltam, az előző havi bérletemet beadtam, hogy "egy ilyen bontású bérletet kérnék a mai naptól és egy pótjegyet a Lehárra Győrig". Ugyanis a bérleten a Budapest-Nyugati - (Esztergom-Kertváros - Almásfüzitő) - Győr útvonal van megjelölve, de ugyanezzel a bérlettel utazom az 1-es vonalon is, erre 2009. 03. 31-én, a Keleti pénztárában kitöltött igazolás jogosít fel. A pénztáros értetlenségére (a Lehár Ferencre a bérlet nem érvényes és így nem állítja ki) az igazolást is beadtam számára, melyet visszaadva továbbra is megtagadta a bérlet és a pótjegy kiadását.
 
Mondván: "két hónapja így járunk többen, közel 150 alkalommal ellenőrizték, miért ne lenne érvényes? Többször volt főkalauz is..." mondatomra az volt  a reagálás, hogy mindössze "szerencsém volt és ő nem akarja, hogy megbüntessenek, mert őt is megbüntetnék". Ezzel minősítette az utast, a kollégáit, mindenki mást, mert ő a "nagytudású" mindenkin túltesz, holott a vasúti szabályzatokkal sincs tisztában. Kérdésemre, hogy miért nem jó neki az igazolás az a válasz jött, hogy "mert csak kedvezményes jegy vásárlására jogosít" a "tanulók havijegye" feliratra mutogatva (kép mellékelve). Nem sok idő volt már a vonatig, mert kb. tíz percig játszottuk a "kérek egy ilyen bérletet és egy pótjegyet hozzá" kontra "nem adhatom ki, mert nem érvényes" játékot. Mivel zh-ra utaztam, a következő vonat már nem lett volna jó, mert 1,5 órával később érkezik Győrbe. Így ráhagytam, adjon az 1-es vonalra szóló bérletet (ugyanúgy használhatom az esztergomi vonalon az igazolással) és a pótot, mire kiadott volna nekem jegyet, hogy "ő nem állít ki nekem ezek után bérletet". Ezen a ponton már igen hangosan kiabálni kezdtem vele, mert nem hiszem el, hogy nem hajalandó azt kiadni, amit kérek. Ráhagynám a végén, hogy akkor adjon egy szimpla, egyes vonalra szólót és a pótjegyet, melyet akkor már szintén megtagad az utastól. Kérdem én: mi jogon?  Mi jogon bírálja felül az utast és mi jogon vitatkozik az utassal? Mi jogon kérdőjelezi meg a kollégái munkáját? Mitől tartja magát mindenkinél jobbnak?

A bérletet azért veszem a fenti forma szerint, mert Üröm vasúti megállóhelytől is utazom Győrig. Onnét ha engedi a menetrend, akkor Esztergom felé indulok, mert kényelmesebb, mint a Keletiig vagy Kelenföldig elutazni a városban, néha időben kompenzálódik, néha talán időt is nyerek a fenti útvonallal.

Ezen túlléptem, írtam egy mailt a MÁV-START számára május 16-án reggel, az automatikus válaszon kívül más még nem érkezett meg.

A június 10-ei napon hazautazásom alkalmával sajnos újra csalódnom kellett a MÁV szolgáltatásában: szintén egyes munkatársaik viselkedése miatt. A 9305-ös gyorsvonattal utaztam a Keleti pályaudvar felé Győrből, egyetemi vizsgáim (kettő volt egy napon) után. A vonat legelső kocsijára felszállva és helyet foglalva folyamatos hangoskodás és a vonat oldalfalának ütögetése zavarta utam, mely zavaró tevékenységet utastársammal (aki az adott fiatal csoporton kívül még a kocsirészben volt) hagytunk, én személy szerint azért, mert tapasztalataim alapján két-három megálló múlva úgyis leszállnak, tényleges rongálás (horpadás, átütött oldalfallemez) pedig nem történt. Felszállásomkor (indulás előtt két perccel) mindkét kalauz a legelső ajtónál állt, így ők is hallották a "rendzavarást", még sem szóltak a "csoportra".

Győr-Gyárváros előtt már megérkeztek hozzám és kérték a "jegyeket, bérleteket!", melyet kérésre felmutattam. A "diákigazolvány" parancsra ösztönösen mutattam a diák hátsó felét is, melyen érvényes matrica található és látható, mivel mindkét oldalán átlátszó tokban tartom. Ugyanígy könnyen leolvasható elől a "Széchenyi István Egyetem Győr, Egyetem tér 1." és a hátulján a budapesti lakcímem is.

A fiatalabbik kalauz "azt mondtam, diákot!" felkiáltására még egyszer megmutattam az igazolvány mindkét oldalát, melyen ok nélkül felháborodva a "vegye ki" újabb parancsot hallhattam. Normálisan kérdeztem: "miért?", mire "ide a kezembe", vagy valami hasonló újabb parancsot hallhattam tőle. Ekkor már az idősebbik is velem kezdett foglalkozni a "hallotta a kérést, adja át" vagy hasonló mondatával, én erre "itt van" felkiáltással nyújtottam tokostul az utazásra jogosító igazolványokat (diák és bérlet). Erre a "csak a diákot" újabb parancs hangzott el a fiatalabb kalauz szájából, mely utasítgatást már nem állt módomban követni - feleslegesen nem veszem ki és rakom vissza, vigyázok ugyanis a tokra, mint minden más értéktárgyamra -.

Miután érvényes bérletemmel nem szálltam le a vonatról kérésükre, a "...benne van az üzletszabályzatban" szövegükre én kértem, hogy mutassák meg az üzletszabályzatban, hogy hol van benne ilyen, de "elmentek" és jó hangosan rendőrt hívtak. Komárom előtt a fiatalabbik visszalátogatott hozzám az üzletszabályzattal, melyen bekeretezte az ide vonatkozó részt. 

"Jegyvizsgálatkor, menetjegy-ellenőrzéskor a Tanuló havi- és félhavi bérletre való
jogosultság megállapításához szükséges okmányokat (diákigazolványt, ha az
utazási viszonylat megállapításához szükséges a tanintézet által kiadott igazolást,
vagy az „Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez” nyomtatványt,
fogyatékossági támogatást igazoló okmányt stb.) - külön figyelemfelhívás
nélkül - át kell adni."

Én erre tájékoztattam, hogy "én átadtam", melyre a "te csak felmutattad" című beszólást kaptam válaszként. Tájékoztattam, hogy "én átadtam, te nem vetted el", mire "mostmár mindegy" félmondata után elrohant. Komárom állomáson a vonaton a rendőrök felírták az adataimat, de ők sem értették, hogy mi a helyzet (jogosultságom van, érvényes és megmutattam számukra is), a "miért nem mutatta fel" kérdésükre is válaszoltam, hogy "én mutattam". A rendőröktől a "mindegy, majd elrendezik egymás között, nem a mi dolgunk" mondatot hallva kissé meglepődtem, de beletörődtem az álláspontjukba.

Az alábbiakat intéztem még a MÁV felé mailemben a fentieken kívül, melyre válasz még szintén nem érkezett (igaz, ezt csak pár napja küldtem):

Úgy gondolom élből felháborító, ha egy szolgáltatás munkatársa ilyen hangnemben kommunikál az első perctől kezdve a szolgáltatást jogosan igénybe vevő személlyel, miközben azon problémázik, hogy én nem vagyok együttműködő. Vajon hogyan utaztam az elmúlt két év alatt több száz alkalommal (napi két út, egy oda és egy vissza; a személyeken duplán ellenőrizve -Tatabányán személyzetcsere-, az IC/EC-ken tüzetesen ellenőrizve, az elmúlt hónapban sokszor főkalauz által IS ellenőrizve), ha nem vagyok együttműködő? Visszamenőleg az összes bérletem, a pót- és helyjegyekkel együtt fel tudom mutatni a mostani, 00147158-as sorszámú bérletemmel együtt. Direkt a rengeteg ellenőrzés miatt hordom egyszerű, jól látható, nagy alakú (a bérlet teljes egészében belefér) igazolványtokban az összes szükséges igazolványt (útvonaligazolás, stb.) a bérleteimmel (budapesti, esetenként győri is) együtt.

Nem elég a stílus (parancsolgató, érezhetően "Ő" a hatalom felfogású), nem elég az, hogy a mögöttem ülő hat diákból álló csoporton tíz másodperc alatt haladt végig (ott nem volt szükséges az összes diák a kezébe), még feleslegesen ad munkát másoknak saját kötözködésének következtében, a "mert csak" felfogása alapján. Ha a munkájukat tisztességgel végeznék, akkor Komáromtól Kelenföldig nem a szerelvény legvégében lettek volna, hanem legalább még egyszer ellenőrzik a szerelvény első felét is, hisz' gondolom azért vannak ketten.

Nem vagyok kisebbségi, de barnább bőrszínem miatt tekinthettek annak, ez esetben pedig egyértelmű a diszkriminációjuk. Úgy gondolom, ez egy szolgáltatás munkatársaitól tűrhetetlen és felháborító. A vasúti szabályzattal teljes mértékben tisztában vagyok, vizsgáztam is belőle (egyetemen, de ezt kérték számon). Érdekes, Dr. Tömpe Istvántól, az Önök munkatársától, mint meghívott előadónktól sem az ilyen utashozzáállást tanultuk, inkább azt, hogy hogyan kellene utasokat megnyerni a vasútnak. Én, mint vasútbarát és mint utas mély felháborodással küldöm ezt a mailt Önöknek és remélem, nem hagyják annyiban ezt a fajta hozzáállást munkatársaiktól. Egyrészt, mint hangnem nem üti meg a minimális szintet, másrészt a hozzáállás már élből rossz náluk. Ellenpéldaként említeném azt a kedves idősebb szemüveges kolléganőjüket, aki Győr előtt például végigsétál a szerelvényen és közli minden egyes kocsirészben -a gyorsokon-, hogy az adott kocsi csak Győrig vagy épp tovább közlekedik-e (többször volt már hozzá szerencsénk). Hozzátenném, hogy az imént említett kolléganőjük volt az első, aki megtekintette az útvonaligazolást a "Bp. Nyugati-Esztergom-Kertváros-Almásfüzitő-Győr" útvonalú bérletünk esetében az egyes vonalon.

Kiegészítésként közölném még, hogy én is szolgátató cégnél (vidámparki gépkezelő) dolgozom (öt éve) jelenleg, az egyetem mellett is, ahol ha ennek a hangnemnek a negyedét megengedném egy vendéggel szemben, akkor repülnék, de nem egy légitársasággal valami egzotikus szigetre. Nem helyénvaló.

Válaszukat és véleményüket, valamint hogy később a rendőrségtől kikért adataimmal mit kívánnak tenni, mint jelenleg is "szerződő ügyfelük" szeretettel várom.

MÁV-START, én így szeretlek igénybe venni (nem kapok bérletet, majd le akarnak szállítani jogtalanul... mire számíthatok még az elkövetkezendő két év alatt?)!

Természetesen ha válaszolnak bármely esetre, elküldtöm.

Közlekedésguru

(Ja, majdnem elfelejtettem: azért pénztárosok, mert egyszer elrohant megkérdezni egy kolléganőjét, de akkor is értetlenül állt a dologhoz, mindkettő).

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr281188047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.06.16. 07:51:48

"(ugyanúgy használhatom az esztergomi vonalon az igazolással) és a pótot, "

Szorri. Remélem azt tudod, hogy csak akkor ha ráfizetsz még, mert Egom felé hosszabb az út.
Persze csak szólok, negogy ráfázás legyen :D

Amúgy meg a Keleti pénztárosait nem feltétlen nevezzük Gizinek. Ők a Gizik, mindegyik egyre megy. Ha nem a megszokott kivitelt kéred, akkor nem csinálja. Akár a Heiczingert is odahurcibálhatod, neki sem adja ki. Mert Ő okos. A múltkor nekem a biankójegyen nem bélyegezte le, mondván az TILOS!!! Mondom mivan??? Hát meg van tiltva! Mi, az hogy érvényesítsem a vonatjegyem?? Igen... Mondom, oké amig az Üzletszabályzatban le van irva hogy lehet addig lehet. Nem nem lehet! Oké mondom pénztárfőnököt kérek. Nem jön el van foglalba. Bazzeg mondom. Átmentem másik pénztároshoz, és képes volt oda átrohanni, hogy szóljon ne bélyegezze le, mertt az TILOOOOOS!!!! Azztán cikis volt a helyzet mert én gyorsabb voltam, és a bélyegző már rajta volt :D
Amióta világ a világ van keletbélyegzés nélkül kiadott menetjegy, a Start is reklámozza, ha nem tudod az utazásod időpontját vegyél olyat. De nem, kiskirályné őfelsége Gizike megtiltotta, hisz ő mindenek felett állt...

Most hogy elolvasom végig, szerintem én is találkoztam már ezekkel a jegyvágókkal... Ugyanez a szituáció, diák, mutatom, szintén BKV pénztárban vásárolt mindkét irányban átlátszó tok, hogy ne kellljen mindig előcibálni, lássa a matrinyát kifordítva). Miért nem adom oda. Mert nem, ez az én tulajdonom, a kezemben tartva is tudja ellenőrizni az érvényességét, ehhez felesleges elvenni. Itt vagy 2 perces szóváltás végül rámhagyta, hogy miylen bizalmatlan vagyok. Igen basszus az vagyok, mert ha zsebrevágja majd azt mondja diák nélkül utazom akkor mi van?
Saját tulajdon védem mint a szemem fényét még ha nem tetszik akkor is...

horvathd 2009.06.16. 09:29:45

Valószínűleg a testvéremmel mi is összefutottunk velük. Minket meg akart büntetni 6000 Ft-ra azért, mert csak felmutattuk én nem átadtunk neki a diákigazolványunkat.

Nekünk ő az üzletszabályzat 1. részének (Általános szabályok) következő részére hivatkozott, ami pirossal alá is volt húzva a saját füzetében:

(8) A menetjegyet az utasnak az utazás egész tartama alatt meg kell őriznie, a vasúttársaság jegyvizsgáló és menetjegy-ellenőrző alkalmazottai részére - a kedvezményes jegy-váltásra jogosító igazolvánnyal együtt - fel kell mutatnia, kérésre át kell adnia.

Szerintem itt a felmutatás és az átadás között nem tisztázott az és/vagy kapcsolat, de szerencsére egy oldallal később a következő rész pontosítja a dolgot:

87. KF. Az utasnak jegyvizsgálat alkalmával a vasúti személyzet részére át kell adnia menetjegyét, fel kell mutatnia vagy át kell adnia a kedvezményes menetjegy váltására jogosító igazolványát, és szükség esetén személyazonosságát is igazolnia kell.

Ami szerintem ellentétes a fent említett résszel, ami a üzletszabályzat 2. részében szerepel (Díjszabás)

petya.bacsi 2009.06.16. 11:34:07

@Ákibard!: a Keleti pénztárosok - ahogy már ezt többször írtam - rám is morogtak (tisztelet a kivételnek!), mert számlát merészeltem kérni, én földi halandó, de fizető utas.

De ha valaki alkalmatlan, és a hülyeséghez még szorgalom is párosul, akkor a cég érdekeit nézve, lehet, meg kellene köszönni az eddigi munkáját...

Manyizga (törölt) 2009.06.16. 12:24:22

"visszaadva továbbra is megtagadta a bérlet és a pótjegy kiadását."
Azt kell mondani, hogy egy ismerősnek/nagymamának veszel jegyet, neki van jogosultsága, majd a kalauznál igazolja. Neked miért nem adja ki? :) Hívni kell a főnökét, hogy adják írásba, hogy nem saját részre nem vehetek kedvezményes jegyet. Ennyi.

rickyramirez 2009.06.16. 12:25:11

Vannak nehezen érthető dolgok ebben az írásban. Például ha ennyire - nem is tudom, hogy fogalmazzak - utálja, lenézi a jegypénztárosokat, akkor miért nem vesz interneten jegyet, bérletet? Megvan a lehetősége, időben is jobban kiszámítható, és biztosan nem kell majd vitatkoznia senkivel. Egyébként személyiségtől függetlenül ez a megoldás mindenkinek ajánlható.
Az előtt is nagyon értetlenül állok, hogy ha más útvonalon utazik valaki (ugyanazon két végpont között), akkor az adott útvonalra szóló jegyét, bérletét minden további nélkül használja, használhatja. Mióta? Ha többféle módon is eljuthatunk az egyik helyről a másikra, akkor eleve ott van a különböző távolság kérdése, vagyis a jegyet, bérletet mindig a ténylegesen megtett út hossza szerint kell fizetni. Továbbá ha én olyan jegyet vettem eddig, amelyikkel hosszabb távon átszálltam, mindig rajta volt, hogy mind keresztül érvényes, és ez a kilométertávolságból is kiderült. Vagyis előre meg kell mondani, hogy milyen útvonalon óhajt az utas menni. Ezek szerint ha valaki (csak egy példa) Győrből Siófokra úgy megy, hogy Komárom-Székesfehérváron át, az ugyanannyit fizet, mint aki Bp. Kelenföld-Székesfehérváron át megy? A fenéket!
A másik pedig, hogy ismerem sajnos az ilyen típusú embereket, akik fölényeskednek, nem tudják elfogadni a szolgáltató cég munkatársa által közölt dolgokat, okosabbnak, társadalmilag magasabban állónak képzelik magukat, egyszóval jó alaposan lenéznek másokat, aztán durcásan eljátsszák, hogy jaj, de megsértettek, jaj, milyen csúnyán bántak velem, hát kérem ez felháborító, tarthatatlan, elképesztő! Egy kicsi vissza kellene venni magukból az ilyen embereknek, egy kicsit nagyobb rugalmasságot kellene tanúsítaniuk.
Ha a jegyvizsgáló kéri az igazolványt, minek kell csinálni a cirkuszt: oda kell adni, megnézi, visszaadja, aztán ennyi. Ez a dolga. Velem megtörtént az 2000-es évek elején az, hogy egy jegypénztárban a jegykiadás után megdicsért a jegypénztáros, mondván, hogy ha mindenki ilyen pontosan és egyértelműen mondaná el, hogy mit és hová kér, sokkal könnyebb lenne a dolga. Ez tényleg megtörtént, és jól is esett. Én vajon miért nem vitatkoztam (az internetes jegyvásárlás bevezetéséig) soha jegypénztárossal, és miért nem volt hasonló "összetűzésem" jegyvizsgálóval? Azért, mert nem nagyobb a pofám, mint amekkorának lennie kell. És elhiheti mindenki, évente nem kétszer utazom vonattal.

rickyramirez 2009.06.16. 12:55:57

@Ákibard!:
"ha zsebrevágja majd azt mondja diák nélkül utazom akkor mi van?"
Érdekes, hogy azért másoknál a feltételezett önellentmondásokat egyből észreveszed és szóvá is teszed, de te magad is ebbe a helyzetbe kerülsz. Volt egy poszt (Ellenőrök túlkapása, azóta is hiába várom az ügy lezárásának ismertetését, de ez most mindegy), ahol a lány körbevágta a bérletjegyét, azt a jegyvizsgáló bevonta, és amikor a szülők a bevonás jogszerűségét megkérdőjelezték, és feltételezték, hogy utólagosan manipulálhat rajta, azt írtad: ugyan mit tud már egy eleve érvénytelen bérletjegyen manipulálni? Hát például azt, hogy még többet levág belőle, kisatírozza az azonosító számát, stb... De ott meg kell bízni 100%-ban a kallerban, mert az nem veled történt.
Egy másik esetben pedig, amikor valaki azért aggódott, hogy kioszkhiba esetén mi van, ha a kaller nem fogja tudni a dolgát, és nem ad utasleadásit, hanem pl. leszállítja, megbünteti, stb..., azt írtad, tudnia kell, az a dolga, arra van kiképezve, ilyen nem fordulhat elő. Ilyentől nem kell tartani, 100%-ban meg kell bízni a kallerban, mert az nem veled történt.
De ha te utazol, akkor még véletlenül sem adod át a bérletedet, csak felmutatod (most hagyjuk azt a dolgot, hogy elég-e felmutatni vagy át is kell-e adni), azzal a hihetetlen indokkal, hogy hátha zsebre vágja, és azt állítja majd, hogy az nem is létezett? Ez akkor most hogy van? Te ennyire nem bízol a MÁV munkatársaiban, másoktól pedig elvárod ezt minden körülmények között? Egyébként nem túlzás egy kicsit mindettől függetlenül azt gondolni, hogy egy szolgálatban lévő jegyvizsgáló ilyet fog csinálni? Szerintem nagyon.

2009.06.16. 13:52:44

@horvathd: "...fel kell mutatnia, kérésre át kell adnia..."

KÉRÉSRE!!!!

viszont amíg bunkón utasít, igenis felmerülhet bennem, hogy zsebrerakja.. és ha jól olvasom a csávóval az volt a probléma, hogy nem csak a plasztikkártyát akarta átadni, hanem tokostul a bérlettel együtt.. lehet el akarta rakni?

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.06.16. 14:18:29

@rickyramirez:
"Ha a jegyvizsgáló kéri az igazolványt, minek kell csinálni a cirkuszt: oda kell adni, megnézi, visszaadja, aztán ennyi. Ez a dolga."
ÜSZ:
87. KF. Az utasnak jegyvizsgálat alkalmával a vasúti személyzet részére át kell adnia menetjegyét, fel kell mutatnia vagy át kell adnia a kedvezményes menetjegy vál-tására jogosító igazolványát, és szükség esetén személyazonosságát is igazolnia kell.

Fel kell mutatnia, vagy át kell adnia. Mivel vagy kapcsolat van, így nem kötelezhető egy nem hivatalos személy által az okmányok átadására. Azaz a jv nem a szabályzatnak megfelelően járt el...

Ákibard! 2009.06.16. 14:41:28

@rickyramirez:
Azért nem teljesen mindegy, hogy már egy ELEVE érvénytelen szétvagdosott bérlet van nála (amin szerintem továbbra is vallom, hogy kár manipuulálnia hiszen ÚGY érvénytelen ahogy van) azon nem fog már változtatni mert minek? Őneki megvan az indoka hova vagdossa tovább? Hátha esetleg ő is szarbakeveredik mert mondjuk megmutatják a tokot, aminél a manipulált bérlet jóval kisebb lesz?
Ha jegyvágó lennél te levágnál egy bérletből ami alapból érvénytelen és igazolja az igazad? Levágnál belőle, hátha szarba keveredsz?

A kioszk hiba ismét teljesen más eset, szerintem nem is ide tartozik. Millió esetről tudok, tudom hogyan kezelik a helyzetet, ha Te ezekről nem tudsz miért kérdzőjelezed meg amit mondok?

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 14:51:20

@Manyizga: Nem volt időm rá, mert elment volna az IC nélkülem...

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 14:53:39

@rickyramirez: Mellékeltem képet is az igazolásról, mellékesen milliószor tettem már meg az utat a bérletemmel, mindkét irányban.

Az EGY bérletemmel. Mindenki hülye, csak a pénztáros jó fej szerinted is?

Fly_G_Fly 2009.06.16. 15:03:21

@horvathd:
A MAV-START üzeltszabályzata tele van egymásnak ellentmondó tételekkel! Pár napja vettem a fáradtságot és végigolvastam. Szerintem jogilag simán bele lehetne kötni!

Egyébként nekem is volt egy kis problémám egy jegykezelővel, ezért is néztem meg az üzletszabályzatot!
Történetesen május 29-én utaztam BP-Déli-ből a 16.13-kor induló nagykanizsai gyorssal. Péntek (és hosszú hétvége) lévén már a Déliben dugig volt utasokkal a vonat úgy, hogy már a folyósokon is álltak (ültek) utasok. Nem volt más választás beültem az első osztályra (és még sokan mások).
Korábban volt (és ennek néztem utána a jelenlegi üzletszabályzatban) egy olyan rendelkezés, hogy a másodosztályú jeggyel utazó utasok a szabadon maradt első osztályú helyeket elfoglalhatják pótdíj fizetése nélkül abban az esetben, ha a másodosztályon már nincs több szabad ülőhely.
Az aktuális üzletszabályzatban is van erre kitételek, de eléggé ellentmondóak egymásnak.
Idén télen volt egy hasonló élményem, az egyik szombathelyi gyorsvonatot csak 3 másodosztályú és egy első osztályú kocsiból tudták csak kiállítani. Az egyik másodosztályút ráadásul egy iskolai csoport teljes egészében lefoglalta, így csak két másodosztályú kocsi maradt. Akkor a jegyvizsgáló engedte, hogy a másodosztályú jeggyel utazók beüljenek az első osztályú kocsiba!

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 15:07:26

@rickyramirez: Két év alatt sikerült minden zökkenőmentesen. Tényleg bennem van a hiba, bocs!

@PTibi: Ez csak szimplán kötözködés volt, hogy vegyem ki a tokból és úgy adjam át neki, miközben úgy utasítgat, mint ha a kutyája lennék. Ha normálisan kéri vagy megindokolja, kiveszem neki a tokból és átadom, de feleslegesen ilyen stílusért cserébe?
-x-
Ma például kikapta a kezemből a tokot, hajtogatta, majd visszaadta. Ő sem akarta kivenni a tokból "csak úgy", pedig a mai is bunkóbb volt a többinél.

Nagyszentjánosnál ráadásul leordította egy idősebb utas fejét, hogy kerékpárt nem rakhat fel, az indok: "...nincs kerékpárszállító kocsi, azért! A következőn lesz!" És már menesztett is, esélytelen lett volna felszálljon! Hozzátenném, hogy a legelső kocsi legelső ajtajáról van szó, ahová kerékpárkocsi híján a peronra feltehető lenne...

Hát nem két percenként jár és ez is a fizető utas indokolatlan megszívatása...

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 15:15:05

@Fly_G_Fly: Ezzel problémánk a DACIA nemzetközi gyors pótszerelvényén volt állandó a félévben!

Három másod és egy első osztály jönne Bukarestből, ami menne tovább. Ha késik, (5.55 helyett a 9.10-es Semmelweis-szel szokták elküldeni az esetek legalább 70%-ában) a pótszerelvény egy másod és egy első osztályú kocsi és mondjuk a fekvőhelyesek, amik megérkeztek vagy még a büfékocsi.

Már a Keletiben tele a másodosztályú kocsi, aztán: volt kalauz, aki egyesével végigültetett minket, legyen 60/52 fő a fülkékben, mert egy hatost persze ők foglaltak el maguknak; de volt kalauz, aki szó nélkül engedte, sőt, kínálta az első osztályt; aztán volt olyan, aki engedte, de szankciókkal: csak hatosával az elsőosztályú kocsi fülkéibe, a többi üresen marad.
Mint hogy Győrig nem áll meg Kelenföld után, a levegőnek kell fenntartani a többit.

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 15:32:51

@Ákibard!: Esztergom-Kertváros felé 4 km-rel több, de ezért szoktam a bérletet ebben az irányban venni, -4 km-re nem számolhat fel semmit. Már ha a pénztáros kiadja. Most hétfőn vettem újat, majdnem ahhoz álltam sorban, aki múlt hónapban nem adta ki, érdekes, két napja a mellette lévő szó nélkül kiadta. Hogy is van ez @rickyramirez: ?

@horvathd: ha bunkók is voltak mellé akkor lehetnek ugyanazok...

georgejr: köszi (meg látom, a képet is kiraktad!)

Ákibard! 2009.06.16. 15:44:07

@Közlekedésguru:
Hja elnézést, én úgy tudtam éppen átesik a 140 km-es övezeten. Természetesen ha azonos övezetben van akkor nem kell ráfizetni semmit.

Ákibard! 2009.06.16. 15:46:56

@Közlekedésguru:
Na várj. Az elvira a Nyugati (fejpu) Egom kert-Almásfüzitő-Győr útvonalra 143 km-t ír!
Akkor valami nem stimmel...

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 16:02:12

@Ákibard!: 131 és 135km. Az Esztergom-Kertváros - Esztergom távot ne vedd bele!

rickyramirez 2009.06.16. 16:56:34

@Ákibard!:
Sajnálom, hogy a jogos felvetésemre nem kaptam választ. A levágott bérletjegynél én sem kérdőjeleztem meg a jegyvizsgáló eljárásának helyességét, és mindkét esetet csak azért említettem példaként, mert ott a véleményed alapján nyugodtan megbízhatunk a jegyvizsgálókban, tudni fogják a dolgukat, semmi rosszat, szabálytalant nem fognak elkövetni (ezt én is így gondoltam), és ezzel megnyugtattad azokat, akik aggódtak, hogy nem így lesz. Ezzel szemben te (és ezen lett volna a hangsúly) egy teljesen ártalmatlan esetben is azt feltételezed a MÁV alkalmazottjáról, hogy esetleg zsebre vágja az igazolványodat. Ez teljesen megalapozatlan!

rickyramirez 2009.06.16. 17:05:06

@Közlekedésguru:
Annyit tudok mondani, hogy szomorú, hogy amikor több millió dolláros bankgaranciákat is sikerrel hamisítanak, ilyen gagyi kartonpapírok alapján lehet még most, 2009-ben is nem kis összeget jelentő kedvezményt igénybe venni. Természetesen ezt nem rajtad múlik, nem is erről van szó.
A jegy- illetve bérletvásárláshoz tudom ismételten ajánlani az internetes megoldást.
Azt pedig nem tudhatjuk, hogy az állítólagos csúnya stílust mi előzte meg, de nálam biztosan nem jutott volna idáig a dolog, mert szépen odaadtam volna neki a kartonpapírt, megnézi és visszaadja. Felhúzódhatott azon, hogy az első kérésre nem kapta meg.

rickyramirez 2009.06.16. 17:23:26

@georgejr:
Ezt mindenki a saját szája íze szerint értelmezi. Nem pontos a megfogalmazás. A vagylagos kapcsolat arra utalhat, hogy ha a jegyvizsgáló csak az átadással tudja az igazolvány érvényességét és valódiságát ellenőrizni, akkor szükség esetén elkérheti. De hogy ez mikor szükséges - lévén hogy az ellenőrzést a jegyvizsgáló és nem az utas végzi -, a jegyvizsgáló jogosult eldönteni. Annak meg nem sok jelentőségét látom, hogy nem hivatalos személyről van szó, hiszen ha valaki jogszerűen utazik, akkor ezt a jegy, bérletjegy illetve a szükséges igazolványok átadásával bizonyítani fogja, akár hivatalos a személy, akik kéri, akár nem.

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 19:11:01

@rickyramirez: De megkapta első kérésre is..., sőt, négyszer megkapta! Csak neki, de csak neki úgy nem jó. Hatszor mutattam meg neki az igazolvány mindkét oldalát, azt meg csak kérdeztem, hogy miért akarja, hogy a tokból kiszedjem. Ha válaszol és nem csak parancsol, kiveszem, legyen ez a heppje. De azért így már nem. Hányszor kell igazoljam magam?

Internet jó és szép, de a bankkártyám nem fogadja el a rendszer...

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.16. 19:28:26

@rickyramirez: Az előzőt tudnám elismételni.

Többször mutattam az igazolvány mindkét oldalát, mire ő csak a parancsát hajtogatta. Mutattam: matrica, SZE Győr, Budapest. Mit nem látsz? Tessék. Nem vette el, meg tudta volna a saját kezéből is nézni, ha egy centire nem felel meg úgy, hogy én mutatom.

Nem, a szép tágas tokból, ami nem ez a kisméretű névjegykártyatartó-féle vegyem ki, indoklás nélkül, "mert csak" és parancsszóra. Meg is fogdoshatta volna éntőlem, ahhoz sem kellett volna kivegyem. Én együttműködő voltam, NAPONTA utazom, a személyeken IRÁNYONKÉNT két kaller van, mert Tatabányán állandó a személycsere. Februárban legalább tíz főkalauz is volt, senki semmi hibát nem talált se bennem, sem a tokban.

Sőt, meglepődnek, hogy milyen praktikus és könnyen átlátható tokot találtam ezeknek.

A legelső szava is bunkó volt és csak velem kötekedett, a hátam mögött lévő diákcsoport miért volt 5-10 mp? Féltékeny az egyetemre? Ösztönszerűen, kérés nélkül mutatom, elvégre napi átlag három alkalommal teszem, +pu. kapuk +BKV stb. Mindenki lát mindent az igazolványon csak Ő nem?

Az, aki ma egy kerékpárosra rámeneszti a vonatot és nem engedi felszállni? Az ilyen kaller az ALAP szabályokkal nincs tisztában.

Igen, felháborít az, ha az utas jobban tudja nála. Műtétnél is te mondanád az orvosnak, hogy itt, ezt vágja el dr. úr? Nem alkalmas erre a munkakörre vagy képezzék vagy világosítsák fel stb.

Ha nem lennék együttműködő, akkor nem várom meg a rendőröket, hanem pl. átszállok a személyre Komáromban és semmi köze hozzám a továbbiakban. Tisztelem a vasutat és a vasutasokat, ugyanúgy, mint az összes közlekedéssel kapcsolatos (buszvezető, diszpécser, akárki) vagy szolgáltatásnál, kereskedelemben dolgozót, mert tudom milyen. Én egyetlen rossz szót nem szóltam rájuk, sem anyjukat, senkijüket sem szidtam, de kommunikálni élből nem lehetett egyikkel sem, hiába próbálkoztam. Nem tudom én sem, mivel érdemeltem ki már eleve az alap stílust tőlük.

siófoki35 2009.06.17. 00:22:27

kicsit OFF: Ez a kicsi diákigazolványtok tényleg szánalmas. És a diákok abba akarnak beletuszkolni mindent. Nekem van egy saját gyártású nagy bérlettokom (a régi Volánossal azonos méretű, csak erős műanyagból) ennek egyik oldala MÁV bérlet, másik BKV, diák meg a pénztárcában(kis méretű), celofánba csomagolva, hogy ne kopjon.

Mike36 2009.09.26. 03:41:53

kalauznak nincs főnöke?
pénztárosnak?
a vasút szolgáltatás, az ellenőr, pénztáros nem hatóság, vagy tévednék?

Mike36 2009.09.26. 03:48:52

@rickyramirez: csak tudod, benne a nevében szolgáltatás
nem te gyakorolsz kegyet hogy szolgáltatsz, hanem aki igénybe veszi
tudod, ő adja a pénzt, hogy ne halj éhen
és te ezért kinyalod még a seggét is, mert ha nem éhend9gkesz te is meg a becses csakádod is
csak ugye a mávnál akkor is kitömnek, ha leszarsz mindent, mert az állam nyomja belétek az évi 100 millárdokat és kurvára elpofátlanodtatok, elkénylemsedtetek
megnézném ezzel a stílussal meddig jutnál versenyszférában

Mike36 2009.09.26. 03:55:42

a kommentekből azt is látom, hogy a mávosok szeretnek hatóságosdit játszani
jó lesz már ha privatizálják az egszet, és ezt a hulladék bandát kivágják a picsába
akkor majd megtanultok kedvesnek lennei és segítőkésznek, az uatas érdekeit nézni, stb
az utas ugyanis nem ellenég, te pedig azért vagy ott, hogy az utazása minél klénylemesebb legyen
ezért vagy ott
nem azért hogy ok nélkül basztasd
remélem minél elpőbb eljön az idő, amikor ti is megtanuljátok ezt, és nem az állam pénzén fogtok az adófizetőkön élősködni

Mike36 2009.09.26. 03:58:10

a kommentekből azt is látom, hogy a mávosok szeretnek hatóságosdit játszani, valahogy a mávnál megrekedt az idő, és még mindig szocializmus van
jó lesz már ha privatizálják az egészet, és ezt a hulladék bandát kivágják a picsába
akkor majd megtanultok kedvesnek lenni és segítőkésznek, az utas érdekeit nézni, stb
az utas ugyanis nem ellenég, te pedig azért vagy ott, hogy az utazása minél kényelmesebb legyen
ezért vagy ott
nem azért hogy ok nélkül basztasd
remélem minél előbb eljön ez az idő, amikor ti is megtanuljátok ezt, és nem az állam pénzén ergo az adófizetőkön fogtok élősködni

Mike36 2009.09.26. 03:58:19

a kommentekből azt is látom, hogy a mávosok szeretnek hatóságosdit játszani, valahogy a mávnál megrekedt az idő, és még mindig szocializmus van
jó lesz már ha privatizálják az egészet, és ezt a hulladék bandát kivágják a picsába
akkor majd megtanultok kedvesnek lenni és segítőkésznek, az utas érdekeit nézni, stb
az utas ugyanis nem ellenég, te pedig azért vagy ott, hogy az utazása minél kényelmesebb legyen
ezért vagy ott
nem azért hogy ok nélkül basztasd
remélem minél előbb eljön ez az idő, amikor ti is megtanuljátok ezt, és nem az állam pénzén ergo az adófizetőkön fogtok élősködni

Mike36 2009.09.26. 03:58:58

a kommentekből azt is látom, hogy a mávosok szeretnek hatóságosdit játszani, valahogy a mávnál megrekedt az idő, és még mindig szocializmus van
jó lesz már ha privatizálják az egészet, és ezt a hulladék bandát kivágják a picsába
akkor majd megtanultok kedvesnek lenni és segítőkésznek, az utas érdekeit nézni, stb
az utas ugyanis nem ellenég, te pedig azért vagy ott, hogy az utazása minél kényelmesebb legyen
ezért vagy ott
nem azért hogy ok nélkül basztasd
remélem minél előbb eljön ez az idő, amikor ti is megtanuljátok ezt, és nem az állam pénzén ergo az adófizetőkön fogtok élősködni

lurkó 2009.09.26. 23:09:27

@Mike36: Már bocs de leginkább élősködőnek azt lehetne nevezni aki ellenszolgáltatás nélkül vesz igénybe bármilyen szolgáltatást. És annak az utazását tegyem kellemessé legyek vele kedves és segitőkész? Majd ha eszébe sem jut senkinek hogy ingyen mert jár neki akkor ráérek az általad felsorolt dolgokkal foglalkozni. Az adófizetős szöveg meg már kicsit uncsi. Politikusok saját érdeke miatt általuk gerjesztett feszültség. Sajnos egyre többen bedőltök nekik és hajtjátok a malmukra a vizet.

Ákibard! 2009.09.27. 16:35:30

@lurkó:
"Sajnos egyre többen bedőltök nekik és hajtjátok a malmukra a vizet. "

Igen... De még egyik iylen "az én adómból tartják el a mávosokat" kretén szájából sem hallottam, hogy a politikusok is az ő pénzét nyúlják le.
Vagy a kisember a kisembert marja...?

Aurum08 2010.03.26. 20:26:32

Én nekem teljesen más tapasztalataim vannak.

A Vác-Budapest-Nyugati szakaszon heti többször utazok, avn hogy bérlettel, van hogy 90%-os kedvezménnyel. A jegyvágó néha elkéri, néha nem. Ha távolságin utazom ott is vegyes a felhozatal, hisz legutóbb Budapest-Keleti-Hegyeshalom szakaszon RailJet-tel mentem, a kedvezményes igazolást el sem kérte, mondván, "Úgyis ellenőrizték a pénztárban!" Persze, kérjék el, átadom, eddig nem volt gondom.

De azt vettem észre, hogy az elővárosi vonalakon kevésbé érzik "hatalmasnak" magukat a kallerek, míg a távolságin, büntet pótdíjaz, esetleg le is szállít. Szal, különbség van a "munkavégzés helye" közt is.

Aurum08 2010.03.26. 20:28:02

Egyébként:

Jobban örülnék egy olyan rendszernek, ahol a kalauz nem néz a jogosultságot, hanem nézzék meg a pénztárban, a bérletekre tegyenek pecsétet, hogy: "Igen, tanusítom a használó az érvényes, saját diákigazolványának a számát tüntette fel."

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.03.27. 08:54:50

@Tyky8:
A pénztárban nézés nem megoldás, mert a pénztárosnak nem ez a feladata. Az ő feladata a jegykiadás, csak pluszban tartanád fel a sort a diák előkeresésével, diákszám ráírásával, utána mindezeket átadni a pénztárosnak, ő ellenőrzi, pecsétel visszaadja... Hosszadalmas, na.
A jegyvizsgáló feladata (nevéből eredően is) a menetjegyek ellenőrzése.
süti beállítások módosítása