MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

VDSzSz sztrájk bejelentés – előzetes tájékoztatás a MÁV-START intézkedéseiről

2009. május 04. - georgejr
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április 30-ára bejelentett vasúti sztrájkját, május 8-án 0.00 órától 18.00 óráig tartó időszakra helyezte át. A sztrájk támogatottsága és a vasúti forgalomra gyakorolt hatása még nem ismert.
Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy sztrájk esetén késésekre, útvonal-rövidülésekre, vonatkimaradásokra kell számítani, a MÁV-START Zrt. intézkedéseivel igyekszik csökkenteni a sztrájk okozta kellemetlenségeket.
Utastájékoztatás
A munkabeszüntetés vonatközlekedésre gyakorolt hatásairól, az aktuális vasúti közlekedésről, a www.mav-start.hu oldalon fogunk folyamatosan frissített információkat megjeleníteni. Emellett a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat megerősített szolgálattal várja majd az érdeklődőket a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Nagyobb állomásainkon személyes utastájékoztatási feladatokat ellátó kollégák segítik majd utasainkat az informálódásban. A színes, MÁV-START Információ feliratú mellényt viselő dolgozók az utasterekben, peronokon tájékoztatják majd az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről, a díjszabási tudnivalókról, a késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.
Helyjegyek és pótjegyek nélkül az InterCity járatokon
A sztrájk időtartama alatt, belföldön, a munkabeszüntetés által érintett vonalainkon közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül lesznek igénybe vehetőek.
Előre megváltott menetjegyek esetében történő visszatérítések:
Amennyiben utasaink a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük a pénztárakban.
A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.
A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 5. nap 24.00 órájáig  igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig van módunkban befogadni.  
 

Ha az utasaink nemzetközi vonat elmaradása miatt mondanak le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosultak. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.
A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt térítés ellenében igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig.
 
 
A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:
Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt, a bérleten feltüntetett viszonylatban, térítés ellenében más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, azért részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.
A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.
 
A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon az utasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legfontosabb információkat a sztrájkkal kapcsolatban.

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr241101874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greggrant 2009.05.04. 15:30:30

Ne tájékoztasson és álldogáljon a pályaudvaron, hanem álljon be jegyet kezelni, kocsit ellenőrizni vazze! :-P

informalt 2009.05.04. 19:53:28

Azért valami haszna volt a vasutasok részére ennek a cirkusznak. Velük nem mertek semmit megcsinálni, amit a köz- vagy a magánszférában és, ha szerény mértékben is, de emelték a béreket és a VBKJ-t.

informalt 2009.05.04. 20:01:33

Még egy adalék a harcos szakszervezetekhez:
egyik haverom VSZ alkalmazott (ők a békésebb szakszerv.). Az alapbére nem olyan sok kb. 220 bruttó de ehhez kap egy havi br. 100 ezer FT-os szakszervezeti pótlékot. (Ezt 2007-ben vezették be.) Plusz az összes MÁV-os juttatás. Mindig sír, hogy mi lesz vele, ha elveszik az arcképesét...
Ja, és ő a legrosszabbul kereső diplomásuk, a rangban felette állók min. 500 ezret keresnek és ők nem főnökök, beosztottak. A legtöbben szolgálati lakásban laknak, sokan kaptak vadiúj céges laptopot, páran még cégautót is. Azt mondja Gaskóéknál még több a pénz.
Kíváncsi vagyok ezek a bérek hogy viszonyulnak a vasutas átlaghoz:))

lurkó 2009.05.04. 22:00:34

@informalt: hát el nem tudom képzelni hogy hol dolgozhat az a haverod. Én a harmadát kapom az emlitett öszegnek ráadásul egy olyan munkakörben dolgozok ahol már évek óta elmarad a bérrendezés.

petya.bacsi 2009.05.05. 13:25:59

@informalt: nyugi... nyugi... :)) Előbb-utóbb ők is sorra kerülnek.

informalt 2009.05.05. 16:38:40

A haverom a Vasutasok Szakszervezeténél dolgozik, a központban mondom ő ott csórónak számít:)))
A többi nem szakszervezetis vasutas ismerősöm viszont havi nettó 80-90-et kap. Szóval vannak a MÁV-nak belső tartalékai...:))

A-tech · http://www.oszkar.com 2009.05.06. 18:51:40

Szokásos.

Akkor megint indulhat a telekocsi - akció.
Ha autózol, vigyél el valakit, aki rászorul, ha vonatoznál, keress valakit aki elvisz!

www.oszkar.com

remélem segítettem

Ákibard! 2009.05.06. 18:57:52

@A-tech on telekocsi:
A szokásos kommentspam. Nem lehetne befejezni?

A-tech · http://www.oszkar.com 2009.05.06. 19:38:11

nem kommentspam... ha tényleg lesz sztrájk, mint ahogy eléggé úgy fest, akkor elég sokaknak lehet egyetlen esély az eljutásra, hogy talál valakit, aki szintén arra megy kocsival.

Ha tudsz jobb megoldást (mondjuk a volánon kívül) nyugodtan írd meg... szerintem senki nem fogja spamnek tekinteni.
Vagy beszéld le a Gaskóékat, nekem az is jó...

Ákibard! 2009.05.06. 20:45:23

@A-tech on telekocsi:
Én aznap vonattal fogok menni, mert lesz. És van bérletem is, képzeld. Az viszont érdekes, hogy minden sztrájk esetén megjelenik itt 1-2 hozzászóló, akik értelmes hozzászólásnak álcázott 1-2 szóval a témához tartozó reklám hozzászólást eresztenek meg. És ezt (szerencsére) georgejr sem szereti...

A-tech · http://www.oszkar.com 2009.05.06. 21:14:01

@Ákibard!:
Lehet hogy lesz vonat, de az is lehet, hogy nem (volt már ilyesmire példa nem is olyan rég, ha jól emlékszem)
Egy pillanatig sem feltételeztem hogy nincs bérleted.
Hogy értelmes dolog-e a telekocsi, erről ezek szerint megoszlik a véleményünk. De valószínűleg georgejr sem ítéli el annyira a dolgot, hiszen legutóbbi sztrájk idején ő is indított itt, a blogon telekocsi rovatot.

Esetleg egy pillantást megér itt az oldalon a címkefelhő alatt a "Kiemelt partnerek" rovat.

Szerintem jó dolog ha az emberek kisegítik egymást. És ezzel szerencsére nem vagyok egyedül

Szép estét!

zsoltixcicusa 2009.05.07. 08:38:52

Csak tudnám mit verik a nyálukat a vasutasok,mikor nem is kevés juttatásokban részesülnek. Az idén már 2.alkalommal sztrájkolnak.Ha más munkaterületen is ezt csinálnák,vajon mit tenne a Bajnai-kormány?

Ákibard! 2009.05.07. 08:48:50

@zsoltixcicusa:
Szabad megkérdezni mi az a "Nem kevés juttatás" ? Mondjuk egy jegyvizsgálónál?

Nem mintha egyetértenék a sztrájkkal, mert nem rétek egyet, de kíváncsi vagyok a válaszodra.

petya.bacsi 2009.05.07. 14:00:02

@Ákibard!: szerintem a béren kívüli juttatásra, és az ingyenjegyre gondol :)

Ákibard! 2009.05.07. 16:08:19

@petya.bacsi: VBKJ nagyon sok más helyen is van...

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2009.05.07. 17:52:25

Hát akkor megint 1. osztályon fogok utazni, fele annyi idő alatt, fele annyiért, hogy ez sztrájk nélkül miért nem megy nekik?

zsoltixcicusa 2009.05.08. 10:17:56

@Ákibard!: egyik ismerősöm is jegykezelő volt,de sose panaszkodott,mert a fizun kívül is voltak juttatások. Azt már meg se említem,h hogyan kapott 100%-os táppénzt,mert munkahelyi balesetnek számított és a MÁV fizetett rendesen neki :-)

zsoltixcicusa 2009.05.08. 10:24:38

@Ákibard!: egyik ismerősöm is jegykezelő volt,de sose panaszkodott,mert a fizun kívül is voltak juttatások. Azt már meg se említem,h hogyan kapott 100%-os táppénzt,mert munkahelyi balesetnek számított és a MÁV fizetett rendesen neki :-) Közben csak otthoni javításokra kellett a lóvé :-)

Ákibard! 2009.05.08. 11:38:12

@zsoltixcicusa:
Pedig a jegyvágók és a pénztárosok az anyagilag legkevésbé megbecsült vasutasok.
Az meg hogy a TB-vel ki hogy csal független a vasúttól...
süti beállítások módosítása