MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

MÁV-Start és az online menetjegy

2008. február 18. - georgejr
Igen Drága Olvasóim igaz a hír. Hamarosan bevezetik az online jegyvásárlást kedvenc kötöttpályás vállalatunknál. Még békeidőben, januárban alkalmam volt tesztelni a rendszert. És erről kívánok most néhány szót szólni.

Na csapkodjunk bele a lecsóba. A MÁV-Start az Informatikával közösen készített egy rendszert, amelynek segítségével kényelmesen megválthatjuk, kifizethetjük jegyünket otthon, pizzát majszolva miegymás. A rendszer kicsit fapados ugyan, de azt hiszem -és ezt mintegy évtizedes fejlesztői múlttal rendelkezve- azt merem mondani életképes.

De hogyan is működik ez a "fapados" rendszer és miért fapados?

Előszöris regisztrálnod kell a felületen (ezt szándékosan nem osztom meg Veletek, mivel még nem éles), majd belépés után vár a "paradicsom". A jegyváltás menete egyszerű, az elvírán kiválasztod az adott célt, kiindulást, időpontot, (a helyjegyet is le tudod foglalni, oda ahova akarod), majd egy kattintással a kosárba teszed. Mikor ezzel megvoltál és már nem akarsz mást kiválasztani, van 15 perced, hogy kifizesd dombor nyomott, vagy internetes kártyáddal. Itt kiemelném, hogy Otp-s a fizetési felület, ami talán a legtöbb OTP-s ügyfél számára nagyon jó, hiszen bármilyen OTP-s kártyával lehet fizetni, akár a junior kártyával is. No miután megtörtént a vásárlás, kapsz egy 10 jegyű kódot. Na itt kezdődik a fapados történet. Miért 10 jegyű kód és mire jó?
Ez a 10 jegyű kód segít, hogy hozzájuss a jól megérdemelt jegyedhez. Az első negyedévben 2-2 darab jegykiadó kioszk lesz elhelyezve a három budapesti nagy pályaudvaron. Ezek az automaták fogják kinyomtatni a menetjegyet, amelyet a neten megvásároltál. Itt lép be a 10 jegyű kód. Ennek ismeretében kibattyogunk az aktuális állomásra, bepötyögjük az automatába, és ő kiköhögi nekünk a jegyet. Megjegyzem jelenleg nemzetközi vonatokra nem tudtok jegyet vásárolni, elviekben ezt a lehetőséget áprilisra ígérik. No meglátjuk:)

Miért automata, és miért nem tudom otthon kinyomtatni a jegyet? Biztonsági okokból, illetőleg a jelenlegi készülékek, amelyekkel a jegyvizsgálók a vonatokon dolgoznak, nem alkalmasak vonalkód leolvasók csatlakoztatására. Perszer felvetődik a gépek szinkronizálásának a problémája és valljuk be az infrastruktúra ott még nem tart.
De örüljünk, hogy legalább ennyi lesz.

Az automatákkal kapcsolatosan jeleztem, hogy jó lenne, ha a kerekesszékesek számára is könnyedén használható lenne, hiszen a jelenlegi kioszkok nem igazán akadálymentesek. Erre ígéretet is kaptam.
A kioszkokkal kapcsolatosan más probléma is felvetődött: az eddigi automaták nehezen bírták a gyűrődést, könnyedén rongáltűk őket, sűrűn meghibásodtak. Az ezzel kapcsolatos félelmeimet azzal próbálják elhessegetni, ezek szállítója már nem az a cég, aki a jelenleg üzemben lévő jegyautomatákat szállította. Majd elválik, hogy az új seprű, hogy seper...

Erre az évre 60 automatát rendeltek meg, amelyek a főbb pályaudvarokon, jegykiadó helyeken fognak üzemelni. Kíváncsi vagyok mekkora sikere lesz.
De tényleg. Talán lassan közeledünk Európa felé?

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr42343878

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - darthwalk 2008.02.18. 13:40:59

[...]vásárolj vonatjegyet onlány:[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.02.18. 11:09:30

Inkább mással törödnének. Ez olyan, mintha a kátyus utakon kizárólag éjjel 500 métert közlekedö részeg tulaj rozsdás szétesö bicajára tennének GPS-t.
Mafasznak?

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.02.18. 11:18:49

talan nem voltal meg penteken a keletiben? nincsenek nagy sorok...
ja es elfelejtettem megirni, hogy afas szamlat is lehet kerni... kipostazzak a szamlan szereplo cegnek...

OliBLOOD 2008.02.18. 11:21:58

Ez megint egy félmegoldás. Az autómaták árából (ugyebár ha bevállik, akkor még többet kell venni) lecserélhették volna a kallereknél lévő készülékeket és akkor otthon kinyomtathatná az ember. Biztos vagyok benne, hogy abban az esetben a sorok jelentősen csökkennének. Így nem biztos, hogy sokan alkalmazzák, mert mi van ha éppen rossz a gép???

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.18. 11:22:37

Nekem ez baromi szimpatikus, de vajon mikor indul el az új rendszer?

Tenoce · http://www.deezer.com 2008.02.18. 11:38:47

Nem mindenkinek van otthon nyomtatoja...

csavargó 2008.02.18. 11:39:00

Az érdekel marhára, helyjegyet is adna az automata? És elkerülhető lenne a dupla helyjegy kiadása? Khm.

Darth Revan 2008.02.18. 11:39:09

Ennek igy semmi ertelme. Egy vagyont elkolteni automatara, ami jegyet nyomtat? Basszus, ki volt az a fasz, aki egz jovahagyta? Inkabb a kalauzoknak kellett volna venni valamit, hogy az otthon kinyomtatott jegyet tudjak ellenorizni.
MAV, Magyarorszag, ahh, remenytelen...

Netuddki marqui 2008.02.18. 11:41:01

Ne má!
Olyan életszerű, hogy otthon körmölöm a számot, viszem egy kis papíron az otomatához, aztán szerencsétlenkedem, mire bepötyögöm, s kapom végül a jegyet. Ugyan mitől tart ez kevesebb ideig, mint a jegyvásárlás a pénztárnál?
Talán, ha csúcsidőben több pénztár lenne nyitva (otomata árából, unatkozó kalauzokat beültetve, stb.)
Anno volt valami hasonló bravúros ötlet az IC jegy elővétellel is: kód, stb., de csak indulás előtt egy órával vehető át, később nem...
De nem baj, biztos megér egy-két milliárdot kipróbálni ezt is! Legfeljebb a szervizelés, meg a rendszergarázdaság is hoz a konyhára valakinek.

Akashi Kaikyo 2008.02.18. 11:41:52

Jóó, csak kazánlemezből kell csinálni az autómatát, mert amilyen barmok vannak úgyis szétverik.

Kerekesszékkel nagyon kevesen utaznak, szerintem felesleges miattuk bonyolítani a dolgot, annyira kevesen vannak, hogy a pénztárhoz is sorbaállhatnak, mellesleg a pénztárokhoz sok helyen már megtörtént az akadálymentesítés.

Majd kiderül, de egy sorban állást csak ki kell várni.

Athlay 2008.02.18. 11:50:19

Az IC-kre nem is kéne papír formátumú jegy. Megveszed a jegyet + helyjegy, a kalauz a kis pda-ján láthatná, hogy melyik ülésre vettek jegyet. Ha olyan helyen is ül valaki, ami a rendszer szerint üres, ott valami gixer van.

A vitás esetekben meg elég volna egy személyigazolvány. Felmutatod, megnézi, ok, benne vagy az adatbázisban, szevasz tavasz.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.02.18. 11:51:25

Talán ennek tudható be, hogy a Keleti Pu. posta felőli oldaláról eltűntek a jegyautomaták? Mondjuk furcsa is lett volna, hogy a peronzáron belül hagyják, ellenben most sehol sincsenek. Van a lenti a jegypénztáraknál, de fent, a peronok előtt egy sincs. Nem éppen rohanó utasok barátja a megoldás :(

Egyébként ez az online jegyvásárlás tényleg fapados. Nekem az online vásárlás azt jelentené, hogy megúszom a sorbanállást. Így szerintem nem lesz népszerű (én legalábbis nem fogok bénázni kártyás fizetéssel meg utána nyomtatással). A biztonsági okokból ilyen szvsz hülyeség. Autópályamatricát is lehet venni SMS-ben, akkor miért pont a vonatjegy kívánna még komolyabb biztonsági intézkedést? SZVSZ volt raktáron pár eladó nyomtatóautomata a havernál...

2008.02.18. 12:00:55

Jobb lett volna a kalleroknak vonalkódolvasót venni. Asszimetrikus kódolással (AB) az egyik kulccsal(A)generálni a kódolt jegyet, a másik kulcs(B) meg fixen az olvasóban lenne. Így csak a máv tudna érvényes jegyet generálni. Az utas csak egy hosszú vonalkódot kapna. A kulcspárt meg elég lenne hetente, havonta változtatni. nem kellene így semmit sem online kommunikálni, meg szinkronizálni, és az olvasó kütyü is kijönne párezer forintból. Ha kell írjanak, megcsinálom.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.02.18. 12:20:47

meg egyáltalán miért kell bármit is kinyomtatni? telefonodba beírod a kódot, megmutatod a kallernek, kész. Mintha lett volna valami ilyen valamelyik nagy kiállításon, amire lehetett jegyet venni a neten. Ott is kódot kaptál, amit, ha elhagytad a vonalkódot, elég volt bemondani.

paráznabillegető 2008.02.18. 12:24:12

interneten rendelni....
magyarországon mennyire is elterjedt a net?
k.o.

inkább vettek vón fel pártucat ötven év feletti álláskeresőt főállású pénztárosnak...

Gyulus 2008.02.18. 12:26:51

Nem olyan rossz ez! Valószínű, hogy az automatáknál nem lesz akkora sor, mint a pénztáraknál, így máris időt lehet nyerni. Az állomársra meg ígyis-úgyis ki kell menni (ott áll a vonat, amire fel akarunk szállni), akkor már mindegy, hogy kiváltom a jegyemet, vagy nem.

A veszély abban rejlik, ha az automata nem működik. Ilyenkor hogyan készítik fel a kalauzokat annak a kezelésére, amikor az utas papírfecnire írt 10 jegyű kóddal hadonászik, hogy nem volt jó a gép. Meg nem bírságolhatja, a kód valódiságát viszont nem tudja ellenőrizni.
Hogyan szűrik ki az ügyeskedőket?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.02.18. 12:29:53

nem olyan nehéz olyan kalauz-terminált szerezni, ami szinkronizálja magát a szerverrel - vannak mobil lottóárusok is gsm-adapterrel.
zsir 2008.02.18. 12:00:55 ajánlkozott a szoftver elkészítésére.
és paráznabillegető 2008.02.18. 12:24:12 : igenis eltgerjedt a net, te is ezen írsz épp, nem?

Gyulus 2008.02.18. 12:37:25

"igenis eltgerjedt a net, te is ezen írsz épp, nem?"
A net elterjedtségét akkor lenne értelme számonkérni a dolog kitalálóján, ha ezentúl csak neten keresztül lehetne jegyet venni.
Egyéb online vásárlások is léteznek, pedig van aki nem tud online vásárolni.
A nyomtató (ha ki lehetne nyomtatni a vonatjegyet) is ebbe a kategóriába tartozik. Aki szeretne rendszeresen online vonatjegyet venni, de nincs nyomtatója, az venne egyet, és kész.

IP · http://indianexposure.blogspot.com 2008.02.18. 12:42:19

Az indiai módszert ismeritek?

Hasonlóan megy: regisztrálás, belépés, menetrendből kiválasztod, szabad helyet keres (itt csak helyjegyesre lehet foglalni, ami azt jelenti, hogy szinte mindenre).
És itt jön a jó ötlet: megadod az utasok nevét, és annak az igazolványnak a számát és fajtáját, amivel igazolod majd magad (egy ilyen elég egy egész csoportnak). Fizetsz netbankon keresztül (ja, hogy a saját bankodhoz irányítanak át, de rossz! :)), nyomtatsz, oszt csá!

Természetesen a kallernak van kinyomtatott listája, amin ellenőrizni tudja a foglalásokat (semmi vonalkód, ellenben név, és itt is van kb. 10 jegyű azonosító). Egy hátránya van: nem lehet később foglalni a vonatra, mint ahogy az elindult.

Eléggé egyszerű megoldás ez, és nem is igényel nagy infrastruktúrát. Itt eddig bevált, pedig igen fapados a szolgáltatás.

Nagykócsag 2008.02.18. 12:46:29

A kalauzokat tényleg felszerelhették volna valami normális kütyüvel, de a fikázókat nem értem. Semmi sem jó nekik???

"Kerekesszékkel nagyon kevesen utaznak, szerintem felesleges miattuk bonyolítani a dolgot, annyira kevesen vannak"
Neked azt kívánom hogy legyél te is másodrendű állampolgár....

báró Csekonics 2008.02.18. 12:49:44

paráznabillegető 2008.02.18. 12:24:12
inkább vettek vón fel pártucat ötven év feletti álláskeresőt főállású pénztárosnak...

Gondolom nem akarták a potenciális sztrájkolókat szaporítani.
Ráadásul a terminálok / net sztrájk idején is működik.
Ezt esetleg még megfejelhatnék olyan _automata_ kapurendszerrel, ahol a peronkapuban nem orkok állnak, hanem a jegy vonalkódja/mágneskódja stb. alapján enged be az adott vágányhoz (a'la Lajtától nyugatra) és aki akar sztárjkoljon, elég egy sztrájktörő mozdonyvezető a vonatra, meg _néhány_ fős személyzet a pályaudvarra.
A többi széltolónak meg ha nem tetszik a rendszer, mehet teszkópénztárosnak.

Pol 2008.02.18. 12:59:18

Online jegyrendszerhez, internetes foglaláshoz még sok gombócot meg kell enni az IT csapatjuknak. Itt tartanak most:
www.netdiag.hu/daily/080214/ndHttp_080214_id153.htm

Célszerű repülős módon 3 órával előbb kimenni :)

donroberto 2008.02.18. 13:11:47

Miazisten, senki nem hallott még online mozijegy vagy autópálya matrica vásárlásról, vázz?

Nem nyomtató kell meg jegykiadó terminál hanem a szerverre egy gsm modem, ami SMS visszaigazolást küld a szerencsétlen vásárlónak.

Sejj!

donroberto 2008.02.18. 13:13:22

missparkertől külön elnézést ;)

Bit Rot 2008.02.18. 13:25:09

BALFASZOK!

Így működik németországban (www.bahn.de)
1. Online kiválasztod a jegyet
2. Online kifizeted, előtte MEGADOD, hogy KINEK a nevére szól (!)
3. Kinyomtatod a jegyet a gépedről
4. A vonaton IGAZOLOD, hogy te vagy az, akinek a nevére szól a jegy (pl. bankkártyával, vagy máshogy). A kalauz persze bescanneli a vonalkódot a jegyről, ellenőrzi, hogy stimmel-e.

Ha több jegyet veszel (más is utazik veled), azt hiszem elég csak neked igazolni magad.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.02.18. 13:32:05

Ti tényleg nem tudtok még ennek sem örülni? ki a kicsit nem becsüli:) de most komolyan! már ez is egy fél siker, hogy ennyi van. Nem?

Celtic 2008.02.18. 13:48:29

" de a fikázókat nem értem. Semmi sem jó nekik???"

A felmegoldasnal meg a semmi is jobb. Ez igy szimpla toketlenseg.

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2008.02.18. 13:51:33

az egyesult kiralysagban is az allomason, automatanal lehet kezhezvenni a neten vasarolt jegyet. raadasul nem kod elleneben, hanem azt a kartyat kell betolni, amivel a jegyet vette az ember, szoval ez egy plusz megszoritas az otthonihoz kepest, igy mar nemis olyan rossz az a tizjegyu kod. de megis jol mukodik itt a rendszer, szoval szerintem jo lesz ez otthon is. mondjuk itt annyi plusz van, hogy ha az ember elore megveszi a neten, akkor olcsobb a jegy, es adnak helyjegyet, mig az utazas napjan a penztarnal vagy automatanal valtott rendes aru jegyhez meg nincs helyjegy. valszeg igy osztonzik az embereket a netes vasarlasra, mert ez nekik is jobban megeri, mert nem kell annyi penztarost fizetni. sajnos ez otthon meg nem cel. ittis valszeg csak azota, miota privatizaltak a vasutat

simon1 2008.02.18. 13:52:53

Egy pár kérdés megfogalmazódott bennem, bár nem közvetlenül az onlány vonatjeggyel kapcsolatos aki tud legyen szíves válaszolja meg. Aki kerekes székkel kénytelen ezt a "magasszínvonalú" szolgáltatást igénybe venni, lehet, hogy nem az automata a legszűkebb keresztmetszet (sajnos szó szerint) Pl. valaki kerekes székkel hogyan ugrat fel bármely vasúti pályaudvaron a szerelvényre? Ha sikerült ezt a kb. 1m magas ugrást végrehajtani be fér-e az ajtón (kiskérdés: mi van ha az szorul kicsit)? Ha feljutott, be fér-e a kerekes szék bármely ajtón (wc?) a vonaton?

Kismanó 2008.02.18. 13:59:42

Georgejr: Mi történik, ha megvetted a jegyet és nem tudod a pályaudvaron kinyomtatni, mert rossz az automata?

passenger 2008.02.18. 14:11:32

Ez pl. Londonban és Dublinban is így működik, mi a gond vele? Azonkívül talán, hogy arra kevesebb az esély, hogy a kulturált utazóközönség tönkretegye az automatát.

báró Csekonics 2008.02.18. 14:15:03

pblue · www.savingprivateblue.net 2008.02.18. 13:51:33

Más kérdés hogy ott a vonaton a kallernál (!), azonos áron (!), kártyával (!) is tudsz jegyet venni.
Konkrét példa: Gatewick express (Gatewick reptér - Victoria pályaudvar) 14 font a 'sima' másodosztály (nálunk ez kb. intercity + 1 osztály lenne) - a vonaton és a jegypénztárban váltva is.
Kallernál simán fizethetsz a kis mobil terminálon kártyával.

Szóval persze, lehet ezt mindenféle szuper ötletekkel spékelni, de a lényeg hogy _végre elindult_ a máv is a haladás felé vezető úton és nem csak a jegypénztárban kapható jegy létezik.

fromdtod 2008.02.18. 14:21:32

"jelenlegi készülékek, amelyekkel a jegyvizsgálók a vonatokon dolgoznak, nem alkalmasak vonalkód leolvasók csatlakoztatására." Hát még én se tudtam tollhoz vonalkódleolvasót csatlakoztatni. Vagy látott már valaki másmilyen eszközt kalauznál?

ze11 2008.02.18. 14:57:09

Vannak mozgó jegyárusító gépek, csak nem minden vonalon, erre az eszközre gondoltak gondolom a jelenlegi készülékekre célozva.

A kód, felír, odamegy, automata, bepötyög, jegy kijön (vagy sem) móka jó is lehet, azonban gyakorlatban nem sokkal gyorsabb,mint a mostani automatás jegyvásárlás...

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2008.02.18. 15:19:31

"Más kérdés hogy ott a vonaton a kallernál (!), azonos áron (!), kártyával (!) is tudsz jegyet venni.
Konkrét példa: Gatewick express (Gatewick reptér - Victoria pályaudvar) 14 font a 'sima' másodosztály (nálunk ez kb. intercity + 1 osztály lenne) - a vonaton és a jegypénztárban váltva is.
Kallernál simán fizethetsz a kis mobil terminálon kártyával."

nemtom hogy itt elsz-e, vagy csak mint turista, de ha elobbi, akkor arra figyelj oda, hogy a kallernal nincs _jogod_ alapbol jegyet venni, tulkepp a joindulatan mulik. maskerdes hogy kulfoldiekkel altalaban jofejek, de elvileg donthet ugy is a kalauz, hogy nem ad el jegyet neked, hanem megbuntet.

"Szóval persze, lehet ezt mindenféle szuper ötletekkel spékelni, de a lényeg hogy _végre elindult_ a máv is a haladás felé vezető úton és nem csak a jegypénztárban kapható jegy létezik."

enis ezt mondom, hogy ahelyett hogy rogton megtalaljuk hogy hol szar a dolog, inkabb orulni kene hogy egy szocialista monstrum legalabb kicsit megmozdult a jo iranyba.

winston01 2008.02.18. 16:30:04

"gyakorlatban nem sokkal gyorsabb,mint a mostani automatás jegyvásárlás..."

Az igaz, viszont a mostani csak 100 km-ig ad jegyet. Bár hogy miért, a fene se érti.

OliBLOOD 2008.02.18. 17:37:41

Állomásonként 2 gép, összesen 60. Vagyis az online jegyvásárlás összesen 30 állomáson lesz elérhető. Ez elég szűk keresztmetszet.
Az összes állomás felszerelése pedig elképzelhetetlen (sok helyen hagyományosan sem lehet jegyet venni). Kis vidéki állomásokon az IC-jegy vásárlását is megoldaná (jegyárus foglalná neten és nyomtatná ki). Mert vicces tud lenni, hogy az ilyen állomásokon kb 10 perc egy IC-jegy beszerzése.

NGabor 2008.02.18. 21:03:53

A repülőtereken is kell beszállókártyát nyomtatni az autómatából, akkor is ha elektronikus jegyet vett a páciens.

- A nagy sorok a legnagyobb pályaudvarokon vannak, a kisebbeken a sorok is rövidebbek.
- Ha a pénztáros is ki tudja adni a kód alapján a jegyet a mostani IC foglaláshoz hasonlóan, akkor a kis állomások, hibás automaták kérdése is megoldott.
- Indulás előtti időkorlát nem szükséges, mivel a jegy ki van fizetve, a nyomtatás lehet akár a peronzár vonalán is a felszállás előtt.
- Az előre megváltott jegyek nagy előnye, hogy nem a pénztárablaknál kell elmagyarázni, hogy A-ból B-be nem Alsóhordón át, hanem Felsőberettyón keresztül kellene kiadni a jegyet.

- Interneten lefoglal, kifizet -> pénztárnál/automatából jegy(ek) átvesz 30 másodperc alatt -> utazik

Csak azok a fránya késések ne lennének...

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2008.02.18. 21:35:53

"Az előre megváltott jegyek nagy előnye, hogy nem a pénztárablaknál kell elmagyarázni, hogy A-ból B-be nem Alsóhordón át, hanem Felsőberettyón keresztül kellene kiadni a jegyet."

Na meg az, hogy nem kell 3 nappal előbb kimenned a pályaudvarra, hogy legyen helyed az IC-n.

20-05 666 2008.02.18. 21:51:05

Online tudnának utasokat szerezni, ha kedvezménnyel lenne...

petya.bacsi 2008.02.19. 15:17:15

A MÁV-nak először olyan alapvető offline dolgokkal legyen tisztában, mint a pontosság és a tisztaság. Aztán majd jöhetnek az online dolgok.

Gezuka 2008.02.19. 16:22:58

Úgy tudom, hogy biztonsági okokból a németek beszüntették a "nyomtasd otthon a jegyed" módszert...

WuDu 2008.02.19. 16:59:13

Inkább oldották volna meg, hogy a kaller tudja ellenőrizni online hogy az adott kód érvényes-e (pl. jegykód + sz. ig. száma).
Határoznák meg, hogy mely járatokra lehet foglalni és akkor nem is kell minden járatra biztosítani a modult.

Sheldrake (törölt) 2008.04.11. 07:35:02

A Nyugatiban már kint van a karámos vágányok előtt, a fedett részen az automata.
süti beállítások módosítása