MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Pénztár storyk - Válogatás Inbox

2007. augusztus 26. - georgejr
Egy édes kis gyűjteményt kaptunk. Élvezzétek.

Pár történet az állomások pénztárairól, hiszen ez egy olyan helyzet ahol elsősorban a vasúti alkalmazottakon múlna a látványos és gyors fejlődés.

Nem tudok adni...


A Goldoni ECre vásárolnék jegyet, első osztályra. IC törzskártyával, Balatonföldvár és Siófok közötti szakaszra. A pénztáros szöszmötöl, nem sok sikerrel. Közli: nem tud adni. Nem ez az első eset, így már tudom a megolást: Szólni kell, a belföldi szakaszon van csak első osztály, és az más vonatszámon fut. Újabb szöszmötölés: Így már sikerül.

A pótjegy ára

Az előző egy egyszerű eset volt, amikor először futottam bele a problémába, akkor kiderült, hogy ez nem is mindig olyan egyszerű: Egy nap, két irány. Venezia EN. Tehát a vonat neve azonos. A pótjegy ára nem, és természetesen ez volt az első alkalom, hogy közölték, nincs hely a vonaton első osztályra, ad másodosztályra szóló pótjegyet az első osztályú jegyem mellé. A kocsiosztály különbözetről kérjek papírt a kalauztól majd visszakapok valamit a jegy árából.
Mint kiderült: Volt hely a vonaton, csak a Keleti Pályaudvar pénztárában nem tudták, a belföldi szakasz más vonatszámon fut. Kalauz kérdezi az esetet hallva, igazolás, vagy átülök. Mondom átülök. Ekkor még nem volt törzskártyám, szóval a "kényelemért" és a kjevesebb tömegért, több levegőért választottam az első osztályt. Mondom, meglepett de a pótjegy így drágább volt. Kalauz közli, az nem lehet. Összehasonlítom, drágább volt. Először azt hittem 2. osztályon nagyobb különbség az IC, ezért lehet drágább. Azóta tudom: A nemzetközi szakaszra kiadott pótjegy ára nem egyezik a belföldi szakaszra kiadott pótjegy árával. Az utóbbi olcsóbb, lehet első osztályú is. Viszont... a kocsi nem éppen a legkényelmesebb.

Minden nap késik


Már van IC törzskártyám, menettérti jegyet kérek Balatonföldvárig, első osztályra, és jelzem visszafelé valószínűleg a Goldonival jönnék, kérnék rá egy pótjegyet, IC törzskártyával. Ha már oda vissza megveszem, ne kelljen ott vacakolni, akkor jó ha megvan a pótjegy, amúgy is jó esély voltrá, hogy csak azt érem el. A pénztáros kapásból lebeszélne: A Goldoni minden nap késik. Tegnap 120 percet, előtte 40et...

Nemzetközi pénztár?

Siófokon 4 nemzetközi vonat is megáll. Goldoni, Venezia, Maestral, és a halálvonat néven is ismert Hernád. Nem sok a nemzetközi utas ezeken aki itt szállna fel. A váróteremnél is akad egy pénztár, egész évben nyitva, igaz, sosem láttam még, hogy minden ablaknál lett volna valaki. A másik oldal csak nyáron van kinyítva, kiírva belföldi és nemzetközi pénztár van. Időnként azonban kiderül: aznap épp csak nemzetközi. Így lagalább nincs vele sok
munka.

Mentesítő kocsi


Amikor nem az, akkor sem mindig elégedetten távozik az utas. Hamar kiderült, nem csak a Goldoni és a Venezia esetén fordul elő, hogy gyorsvonat szintjét elérő szolgáltatásért kell pótjegyet venni, hanem akkor is, amikor az IC megtelt. Nincs rajta hely, de van egy mentesítő kocsi. Nem IC szolgáltatás, de fizesd ki a komfortdíjat. A vonaton normális esetben van helybiztosítás, de az ígyutánakapcsolt kocsiban nincs. Kérdezem én, ha sok ICn van gyorsvonati szakasz, akkor az ilyen helyzetben utánakapcsolt gyorsvonati kocsi(k) esetében miért nem ez a helyzet? Meg, ha az IC kapcsán külön fizetünk, miért nincs elég hely az ICken? (Később érdekes lehet majd e következő gyűjteményes írásom: aByee vállogatás)

Négy papír 2 helyett

Goldoni. Meg sem lep, hogy a pénztárnál nekem kell magyaráznom pár perc szöszmötölés után, hogy hogyan is kell kiadni a pótjegyet. De az igen, hogy az eredmény:
1 db. menettérti jegy 2. osztályra
1 db. oda irányra szóló kocsiosztály különbözet 1. osztályra
1 db. vissza irányra szóló kocsiosztály különbözet 1. osztályra
1 db pótjegy visszafelé a Goldonira

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr2149816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása