MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Az utasok elszemtelendtek...

2007. augusztus 10. - georgejr
Ismerős ugye, amikor alig van hely, es a kedves emberek foglalnak helyet az ismerősüknek, pereputtyuknak, aki majd csak Kukutyinban fog felszállni... Gábor belefutott egy ilyenbe, meg is kapta a magáét...

Régóta (foglal)koztat a kérdés, hogy lehetne-e foglalt helyek azokon a vonatokon, ahol nincs helyjegy, tehát például a Szob-Budapest személyen?

A minap esett velem meg a történet. Verőcén felszállok, két lány ül a négyes ülésen, elvileg a másik két hely szabad. De nem, kézitáska hever rajta.
 
- Legyenszíves... Szeretnék leülni.
- Nem lehet. foglalt.
- Bocsásson meg kisasszony, de úgy tudom, ezen a vonaton nincs foglalt hely. Az a repülőgépeken van, meg az Intercityn.
- Ez akkor is foglalt. Vácott felszáll majd a barátnőm.
- Én pedig most szeretnék leülni.
 
Erre nagy kelletlen, megjegyzések közepette szedi a táskáját, miközben közli velem, hogy egy hatalmas állat vagyok, majd fogja magát és odébbül, hogy ne kelljen velem egy társaságban lennie. Kissé távolabb közli fennhangon, hogy amit elkövettem az tipikus magyar mentalitás, meg kőbunkó vagyok a Frédi-Béniből. Vácott aztán fel is száll a barátnőcske, Pestig együtt vihognak, hogy micsoda broki vagyok. Kérdezem a kalauzt, mi ezzel kapcsolatban a helyzet, széttárja a kezét: valóban nincs helyfoglalás, de az utasok mára annyira elszemtelenedtek, hogy ő sem tud ezzel mit kezdeni.
 
Szóval a kérdésem: mit szóltok mindehhez?

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr45136698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coramonde · http://blog.coramonde.hu 2007.08.10. 12:14:26

Ez olyan egyértelmű, hogy nincs értelme minősíteni.
Hölgyikék egoja és IQ-ja között piszkosul nagy a távolság.
Az IQ-nak ásnia kellene felfele, hogy elérje a tengerszintet. :P

Adani 2007.08.10. 13:19:11

Hát ja, ha 2-vel kevesebb volna az IQ már növény lenne.

Futottmam ár bele én is ilyenbe, Szolnok-Békéscsaba távolság, szokásos foglalt, majd Mezőtúron felszálll a haverja. Mire én közlöm ,h mosti ndultunk el Szolnokról, még sok idő mire Mezőtúrig elér, majd ha jön ah averja akkor felállok. Nem is volt vele probléma, az észérvek meggyőzték leültem, Mezőtúrnál felálltam és elksözöntem fülkéből ki, a haver jött, de mivel Mezőtúron volt sok leszálló így le tudtam ülni máshová.

flimo13 2007.08.10. 14:13:44

Velem réges-rég volt hasonló, csak a másik oldalról. Foglaltam helyet két havernak, el is jött a megálló, ahol felszálltak, de egy öreg beelőzte őket. Mondom foglalt a hely a barátaimnak, ott állnak maga mögött. Nem, nem olyan nincs, hogy foglalt, vasutast volt, ő tudja. Mondom akkor is leülne a helyükre, ha csak wc-re mentek volna ki? Az más, persze. Azt hittem kipaszírozom a piroska ablakán.

Ps: szabad hely bőven akadt volna még.

hattyú 2007.08.10. 14:34:32

Azt azért ne felejtsd el, hogy ez népszokás nálunk, aminek van jó és rossz oldala is... Ha egy fülke üres és valaki foglal maga mellett egy helyet, mert a barátjával akar például utazni és te pontosan oda és csakis oda szeretnél leülni akkor szerintem te is lehetsz a bunkó (persze helyzettől függ), mert tényleg van máshol is hely és nem annyira jó a másik embert piszkálni vagy szivatni ugyebár... Persze ha neked feltétlenül az a hely kell, akkor igazad van, tényleg nincs foglalt hely (például ha az ablakhoz szeretnél ülni, mert szeretsz bámészkodni), de emberek vagyunk és ugye kommunikálunk, meg szociális kapcsolatokat építünk, tehát minden meg lehet mosolyogva, kultúráltan beszélni - ezt is. A bunkóság inkább az, amikor valaki elfekszik 3 ülésen, vagy egy túlzsúfolt vonaton akar helyet foglalni, vagy ha nincs hely és akkor odabiggyeszti a csomagját maga mellé az ülésre. Nekem picit az volt az érzésem abból amit írtál, hogy inkább kötekedni szerettél volna. :) Szerintem inkább az a lényeg, hogy kultúráltan tudjunk problémákat megoldani, persze vihogó csajokkal ez nem lehet könnyű... :-)

krtek24 2007.08.10. 15:39:23

Én úgy tudom, hogy az utas annyi helyet foglalhat le, ahány menetjegyet fel tud mutatni. Tehát ha a Keletiben már csak 2 hely van indulás előtt, és a fülkében ülők tudnak még két plusz menetjegyet mutatni, akkor azt lefoglalhatják. Na jó tudom, hogy most nincs ÜSZ még, de a július elseje előtti időkben még azt hiszem, így volt.

De tényleg az a legegyszerűbb, ha az ember normális kommunikációval megoldja az ügyet. Az viszont felháborító, hogy úgy foglalja a helyet, hogy majd 50-100 km múlva jön oda az utastársa (ez kit érdekel?). De a kiindulási állomásnál is érdemes résen lenni, mert milyen meglepő, azt hazudják, hogy foglalt, mert mindjárt jön az utastársuk, csak késik. Mondom oké, természetesen, akkor marad a folyosó, de azért csak szigorúan az ő fülkéjük előtt. Erre elindul a vonat, várok még 10 percet, az állítólag késő utastársak persze sehol. Erre ők: ó igen, hát lekéste szegény a vonatot. Ja mondom persze, egyik sem használta a telefonját a vonat indulása óta, márpedig egy késő barát ilyenkor azért telefonál vagy küld egy sms-t...

Zotya 2007.08.10. 16:56:35

Egyik reggel a Nyíregyháza - Balatonszentgyörgy (16809) vonat elején két teljes kocsi volt lezárva Székesfehérvárig egy (vagy több) ott felszáló csoport kedvéért. Ennek az üresfutási díjja valamivel több mint 200 000,- Ft. Szerintetek ki fizette ezt ki? :)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2007.08.10. 21:42:39

Ilyet mi is csináltunk osztálykiránduláson, igaz az csak 3 fülke volt. Az osztályfőnökünk dumált a MÁVval, azt hiszem valami díja volt, talán helyjegyet kellett rá venni... Már régen volt.

flimo13 2007.08.11. 20:22:50

Zotya ez ugyan az, mintha IC-re a végállomás elött eggyel száll fel 500 ember. Akkor is hápogsz az addig üresen menő kocsikon?

krtek24 2007.08.11. 21:05:08

Véleményem szerint abszolút nem ugyanaz, mert az IC-s példa egy helyjegyes vonat minden egyéni utas által is hozzáférhető szolgáltatásának esetleges hátulütője, ezzel szemben az együttes elhelyezéses példánál egy csoport részére a MÁV úgy biztosította a kért szolgáltatást, hogy nemtörődömségből a vonat teljes útjának töredékén történő utazás ellenére a teljes útra blokkolta a kocsikat, másrészt természetesen ezért üresfutási díjat az érintett utasok nem fizettek (nyilván nem is kérte őket erre senki a vasút részéről). Tette mindezt a saját (nem létező :) szabályzatával ellentétesen...

Igen egyszerű megoldás lett volna, ha csak Budapesttől zárják le a kocsikat, hiszen valószínűleg átlós utas úgysem volt egy darab sem, vagy csak kevés, azokat át lehetett volna irányítani a többi kocsiba. Így az is elkerülhető, hogy a kihelyezett tájékoztató ellenére felszálló utasokat Fehérváron kellene terelgetni.

Még egy felvetésem lenne, ami ide illik, de tudom, ez már csak informatikailag, meg is messze vezetne, és néhány utas nehezen értené meg:
Én megtiltanám, hogy pl. egy tanítási időben, vasárnap este közlekedő Nyíregyháza-Budapest vagy Szombathely-Budapest vonatra pl. Tatabányán vagy Szolnokon felszálló utasoknak helyjegyet adjanak el. Pontosabban max. egy nagyon limitált számban, a többit meg akkor, ha az indulási állomáson nem sikerült a helyjegyeket értékesíteni. Ezzel rögtön elkerülhető lenne a nincs elég kocsi hétvégén címe drámák egy nem kis része. Talán még a MÁV-nak is többletbevételt jelentene, mert nem mindegy, hogy valaki 70 km-es vagy 280-as jegyet vesz az IC-pótjegye mellé (az "esetleges két IC-pótjegy eladása a két utazási szakaszra" miatti haszon meg úgysem jelentkezhetne számottevően) . Egy normális utasforgalmi kalkuláció tükrében nem lenne nehéz a megfelelő kontingenseket meghatározni.

Persze a Volánnál kicsit hasonlóan ez már működik, ha nem is elektronikusan: minden normális sofőr a távolsági utasokat szólítja felszálláshoz a busz indulásakor.

Jegkoko 2007.08.12. 10:04:26

Hát igen ez mindennapos történet, hogy nem engedik leülni az embert. De viszont az emberek többsége egyedül vagy max 2 en szeret utazni és ezért se ül le mások mellé, még akkor se ha van szabad hely. Inkább áll a peronon

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2007.08.13. 12:24:59

Valószínű sokak nehezére esik megkérdezni azt, amikor le szeretnének ülni valahová, hogy elnézést, szabad itt a hely? Ez a hajlandóság, (mármint, hogy emberek módjára próbáljunk kommunikálni) Pest felé közeledve sajnos exponenciálisan csökken. Ez sajnálatos.
Úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy a kisasszony volt a bunkó, főleg, hogy még ki is oktatták, ahelyett, hogy a varázsszót használták volna. Sajnos egyre gyakoribb, hogy emberek inkább izmozni kezdenek ahelyett, hogy kérnének.. Amúgy meg ha annyi volt a hely, hogy a lány máshova le tudott ülni és ott is foghatott magának plusz helyet, tényleg eléggé minősíti a cikkírót, hogy neki feltétlenül oda kellett leülnie ahova. Régi bejárós vagyok, és a bejárósoknak idővel ki szokott alakulni olyan baráti köre, akik különböző állomásokon szállnak fel, és ha mód adódik rá, akkor ezek az emberek szeretnek együtt utazni. Vácnál azért szokott annyi hely lenni még a vonaton, hogy egy európai ember tolerálhassa a másik olyan irányú vágyát, hogy mivel nekem tök mindegy, hogy ki mellett ülök, neki meg láthatóan nem, ezért a kedvére teszek és nem elkezdem kioktatni bunkó módon a vonaton (még ha látszólag igaza is van) hogy hogy állnak az ingázós vonatok a helyjegyekkel. Szóval én megértem a hölgyet és vele értek egyet. Jöhetnek a kövek..

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2007.08.13. 12:28:47

Ja, azt tudni kell, hogy Verőce után következő megálló Vác. A távolság kb 10 km, a vonatút lehet vagy 10 perc, tehát szó sincs arról, hogy kukutyinban száll fel valaki. Ennyi idő alatt télen a kabátom sem érdemes levetni, hisz mire megteszem, már vehetem is fel..

Adani 2007.08.13. 14:09:43

Hát igen, én is bejárós lennék és valóban miből áll megkérdezni,h bocs leülhetek? Ha van még hely máshol akkor ha azt mondja, h bocs, de foglalt, mert vár valakire, aki máshol száll fel, akkor leülök máshová ha lehetséges. Egyébknét meg még mindig ki lehet játszani, a "jó, majd akkor ha megérkezik felállok" kártyát is, ez eddig nálam mindig működött, és igen, ha nagyobb állomásról van szó feltételezhetően nemcsak fel hanem le is szállnak ,tehát lesz hely.

Világutazók Oldala (törölt) 2007.08.13. 17:53:14

Kedves Real S
Ez a 7.09-es (Verőcén akkor áll meg) vonat volt, amely ezen a reggelen 3 kocsival (!) jött. Mi ketten szálltunk fel a vonatra, a derék hölgyek 2 helyet foglaltak el, a kocsirészben 1 szabad hely volt (oda ült le bunkócska hölgyem, aki két helyet biztosított a táskájának), nekem nem volt kedvem másik kocsiba menni, ez tán érthető.
Továbbra is azt gondolom, hogy az ilyen vonatokon nincs foglalt hely, bármennyire is akadnak baráti társaságok. Iskolaidőben még áldatlanabb a helyzet (már alig várom a szeptembert), mert a Vácra utazó diákok a lábukat feltéve utaznak a kocsikban. S még annyit: úgy kezdtem, legyenszíves... akkor kértem, hogy vegye el a cekkert, de rám sem hederített, foghegyről közölte, hogy foglalt. Mindezek után én szerettem volna pont oda ülni.
Tisztelettel: a cikkíró

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.13. 19:43:45

El lehet dönteni: Mi a fontosabb. Ülni, vagy beszélgetni a szokott társasággal. Vagy-vagy. Ilyen módon helyet foglalni, olyanok elől akit többet utaznak, nagyobb szükségük van rá nem szabad.

Az, hogy máshol van 1 szabad hely? Te sem szívesen ülnél le piás ember mellé.

Én ezért tartom jónak azt a megoldást ahol szerepel az: "Helyjegy váltható". Nyilván, ha egy egész hónapra előre megvehetnék a bejárók a helyjegyet, aki idejében kér, kérhetne egymás mellé, nem lenne vita. Nem helyjegy váltása kötelező, hanem helyjegy váltható. És nem ártana minden vonatra első osztály :)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2007.08.14. 11:11:03

TheElf: Én sem szeretek piás mellett ülni, de mi van, ha piás akar leülni melléd? Mi van, ha az egy szabad hely éppen melletted van?
Amúgy helyet lehet foglalni, ha van még máshol is, ez nem elszemtelenedés kérdése..
Továbbra is fenntartom, hogy bárki megkérdezheti azt, hogy szabad-e a hely, még akkor is, ha nincs ott kézitáska, és csak azért mert jólneveltek vagyunk. Nem attól lesz valaki udvarias, hogy egy utasítás után odateszi azt, hogy legyen szíves, hanem attól, hogy előbb kérdez, és utána is próbálja emberi normák között tartani a beszélgetést.
Amúgy meg nem jó a felvetésed, hogy el lehet dönteni mi a fontosabb, mert nem úgy kezdődött a dolog, hogy jött egy társaság és mindenki le akart volna ülni. Abban az esetben igazad lenne.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2007.08.14. 11:14:02

TheElf: Hogy döntöd el, hogy ki mennyit utazik?
Ezen a vonalon nem váltható helyjegy. A legtöbb emberrel meglepően normálisan együtt lehet élni, ha az ember nem támad, hanem kér..

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.14. 15:55:03

Real Sparhelt: De igenis jó a felvetés. Helyet nem foglalhatsz, ha nincs elég szabad hely egymás mellett amikor felszállnak, két lehetőség van. Vagy maradsz ülve ahol vagy. Vagy állsz és beszélgetsz.

Aki később száll fel, az várhatóan (átlagban) kevesebbett utazik.

Ezért kell bevezetni a helyjegy váltható megoldást :) Aki meg akkor is pattog, hogy ő a táskával a havernak foglalja, aki majd 50 km múlva... amikor a másiknak helyjegye van, azt meg helyrerakja a kalauz.

kob2 2007.08.14. 19:16:59

Én azért megvédeném a kiscsajokat. Ha ők arrébb tudtak ülni (ahogy te is írtad), akkor neked miért kellett pont oda ülni? Te is tudtál volna máshova. Én is beszóltam volna neked, irritálnak az ilyen jogtudatos, de kőbunkó önjelöltek. Vagy lehet hogy csak a két csajt akartad stírölni, csak rosszul sült el a dolog?

krtek24 2007.08.14. 20:58:12

Kob2-nél a pont, ezek szerint tényleg volt hely a kocsiban még a kiscsajok barátnőinek is.
Viszont, ha a párbeszéd tényleg így hangzott, akkor mindenképp a csajok a ludasak szerintem. Velem is meg esett már hasonló eset. Termes kocsiban 2 egymás melletti 4-4 személyes "boxban" ketten-ketten ültek, köztük én és egy barátom.
Na most arra hogy "Legyenszíves. Szeretnék leülni" nem az a bunkó válasz, hogy "nem lehet foglalt". Hanem helyesen így hangzik: Nem foglalt Uram, de a következő állomástól velünk utazna még két ismerősünk még. Megkérhetném, hogyha lehetséges inkább itt mellettünk foglaljon helyet?" (persze, ha tényleg van). Erre a válasz azt volt, hogy "persze fiatalember (brr), természetesen. köszönöm."

Na ennyi, bár kicsit vicces már ez az illemvita- és tanfolyam :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.14. 21:21:52

kob2: Leírta: Ahova átültek, ott nem volt barátnőknek hely.

Az, hogy hova ülsz hova nem, pl. sokmindentőll függhet, van aki nehezen bírja ha a menetiránnyal szemben ül, más viszont éppen ezt a megoldást választja, ha teheti. Pl. mert biztonságosabb. (Főleg, ha asztal is van a két széksor között) Van aki szeret közel ülni az ajtóhoz, van aki nem szeret ott ülni.

Van aki, ha teheti közel ül az ablakhoz, van aki inkább nem. Akad aki örül a nyitott ablaknak, akad akit zavar a szél.

Mindenkinek lehet oka, hogy egy adott helyet tartson számára megfelelőbbnek, akár csak azt is ami közelebb van. Nem csak a bajárós társaságoknak vannak meg a saját szempontjai. Az pedig, hogy leszarod, hogy a másik miért akar oda ülni, de a te szempontod legyen fontos, az a hozzáállás amiről a post szól, pont ezzel a hozzáállással szemtelenedtek el egyes bejárós utasok. Azt hiszik, csak az ő szempontjaik számítanak, körülöttük forog a világ.

Helyet foglalni nem szabad, ha meg szeretnéd kérni a másikat, hogy ne oda üljön, akkor elvárható az udvariasság a részedről. Ha te leszarod a másik szempontjait, és még nem is vagy udvarias, akkor tőle sem várhatod el, hogy tekintettel legyen a később felszálló társaságodra.

Ha udvarias vagy, megkéred, te is tekintettel vagy az ő szempontjaira, akkor úgy helyes, ha ő is tekintettel van a tiédre. De itt nem erről szólt a történet, és elsősorban a hölgyek miatt.

A bejárósok nagyon jól mutatták: Nekik csak a saját szempontjaik számítanak, szarnak a másikra, leugatják a másikat. No pont ezért nem érdekel, mit és kinek akarnak foglalni. Ha valaki udvariasan szól, hogy le szeretne ülni: 1 ok itt 1 ok ott. Egyik fél mellett ott vannak s szabályok, meg az, hogy ő udvarias volt. A másik nem kért, hanem a világ közepébe állította magát. Ezzel el is dőlt szerintem a kérdés.

Ezen felül: A dolog arról szól, hogy az ülésre nem rakunk fel ezt-azt. Ha a helyet foglalni szeretnéd, megkéred azt aki le akar ülni. De ha mindenki felrana mindenféle csomagokat az ülésre, ki foglalni, ki csak kényelemből, azzal mindannyian rosszul járnánk.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.14. 21:31:11

(Hmmm... blog.hu akadozik? Az előbb tuti elküldtem egy kommentet, amihez hozz akartam tenni valamit. Meglátjuk)

Amúgy ülés szempontjából: HA nincs helyaz első osztályon, vagy nincs első osztály a vonaton, és helyjegy sincs (az abszolút elsőbbséget jelent) akkor a MÁV helyében bevezetném, hogy az ülőhelyek szempontjából az első osztályú jeggyel, bérlettel rendelkezőknek elsőbbsége van :)

kob2 2007.08.15. 11:42:50

TheElf:
Könyörgöm, nehogy már 60 éves kor alatt bárkit is érdekeljen hogy menetiránnyal szemben vagy annak háttal ül. Ezt a hova ülök dolgot mindig is valami parasztnénis és úrinénis hóbortnak tartottam. A cikkíróról nem derül ki hogy ereje teljében lévő fiatalember (brr), vagy egy vén trotty akit zavar a szembeszellő. A végső megoldás nem az lenne hogy mi várjuk el a toleranciát másoktól, hanem az hogy mi vagyunk toleránsak. És ez nem illem kérdése. Nem mindegy neked hogy a két kiscsaj milyen hangnemben beszél veled? Mire oda jutottál, a pénztáros köszönés nélkül ba**ta eléd a jegyet, beálltál a sz*ros váróterembe, felszálltál a még sz*rosabb vonatra, a kaller még az anyádba is elküldött amiért pont erre a vonatra ültél, és neked pont ez a két kiscsaj szúrja a szemed?

Világutazók Oldala (törölt) 2007.08.15. 12:07:10

Na akkor ismét:

1. Összesen volt 1 szabad hely a kocsirészben

2. Mi ketten voltunk.

3. A két kiscsaj táskájával 2 helyet foglalt le.

4. Ketten nem tudtunk volna arra az egy szabad helyre leülni.

5. Úgy kezdtem, hogy : legyenszíves... szeretnék erre a két helyre leülni akivel vagyok

6. A kiscsaj kelletlenül pófáját húzva ült át a maradék 1 helyre + megjegyzések

7. Mi leültünk a felszabaduló "foglalt" 2 helyre

8. Vácott páran leszálltak, így szabadult fel a kiscsaj mellett 2 hely, ahová ültek a spanok, majd röhögtek Pestig.

Konkluzió: a 2 táska miatt valakinek (nekem, vagy aki velem volt) állnia kellett volna. Miért is?

Világutazók Oldala (törölt) 2007.08.15. 12:08:23

Sorry: a 3. pontban helyesen: az 1 (egy) kiscsaj táskájával...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.15. 12:35:56

kob2: Nem szúrja a szemem, de nem foglalhaja a helyet, ergo a panaszosnak igaza volt. Amúgy egy ütközés esetén, ha van asztal előtted, és annak az élének nekicsapódsz, az nem csak 60 felett veszélyes :)

Fedup Sári 2007.08.15. 16:50:36

Engem a köv. okokból szokott érdekelni, hogy hova ülök:

- madárszaros-e az ülés
- sötétedés után: van-e a környéken világítás, illetve mennyi fény van, lehet-e olvasni
- télen különösen a régi kocsikban ablak mellett eszméletlen hideg van
- ugyanígy hideg van az ajtó mellett, ha sokat nyitogatják
- nyári melegben menetiránnyal szemben ülni úgy, hogy van előtted nyitott ablak: a menetszél miatt jó
- nem mindegy, ki mellé ülsz -- pl. ha a szabad ülésre is "áthúzódik" az illető, az kellemetlen
- az újabb motorvonatokon a kocsi végénél lévő rövidebb szakaszokban sokszor elviselhetetlen húgyszag van a klotyótól, illetve a wc mellett álldogálók sokszor összefüstölik ezeket a szakaszokat (dohányozni tilos -- muhaha)

Ennyi jutott eszembe. Ha normális kocsik járnának (világítás, fűtés, tisztaság stb.) és nem lennének nemnormális utastársak sem, tényleg mindegy lenne, hova ülök.

kob2 2007.08.15. 17:54:18


The Elf: sem az asztalok, sem a vonatbalesetek nem olyan gyakoriak Magyarországon, hogy ez nekem szempont legyen :)

Nem sokat utaztam eddig zsúfolt vonaton, és akkor is általában a business classon mentem (nekem megérte az a 100 Ft/út hogy ezt az összes sz*rságot megspóroljam). Egy évig jártam napi rendszerességgel fehérvárra, de ilyen helyzetekbe sosem kerültem, valami épkézláb megoldást mindig találtam. Csak ezért nem tudom felfogni ezeket a problémákat, bocsi mindenkitől.
süti beállítások módosítása