MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Predátor néni

2007. augusztus 06. - georgejr
Szegény Gina! Kifogta a világ legbrutkóbb nénijét

Sziasztok,

Örülök, hogy van egy honlap ahol az ember fia-lányának  jól meg lehet mondani az összes MÁV-os storyt, de itt most nem a vezetéssel nem is a dolgozókkal vagy az üzemeltetéssel van problémám, hanem a kedves utazóközönséggel.

Az egész úgy kezdődött, hogy reggel felülök a szokásos járatomra, találok egy 4-es ülést, ahová annak rendje és módja szerint leültem. Behúztam a tappancsom, mert  hosszú lábaim vannak és próbálok tekintettel lenni a többiekre is, hogy kényelmesen le tudjanak ülni. Szóval ott jártam, hogy leültem. A megállóban egy idős néni (kb. 65 éves) és leánya leülnek velem szemben, de az alapvető udvariassági formulát  is kihagyták ( szabad-e ez a hely vagy bármi), de ezen már meg sem lepődöm, megszoktam, hogy egyesek számára nem vagyok látható, bár a sárga hajam és a 176 cm-em, vékony  testalkatom elég feltűnő, de lehet hogy csak a férfi társadalomban...

Oké ezen nem is szabad idegeskedni. Belépett Érd után a kalauz szépen elővettem a ticketemet, éppen mosolyra és köszönésre nyitottam volna a számat, de ebben a pillanatban a velem szemben ülő néni a cirka 3-szor akkora súlyával térden rúgott, és az ölembe pottyantotta a nem éppen könnyű táskáját (ezt úgy kivitelezte, hogy kifordult teljesen a székből hogy a kalauzzal szemben legyen). Persze hogy sikítva pattantam fel, mire a néni tovább kutatott a táskájában teljesen kifordulva a székén. Erre Én kisántikáltam és leültem kint a folyóson, hüppögve magamban, hogy a ficamos térdemről erre a nagy rúgásra levált-e valami csont vagy porc, vagy bármi ami miatt az eset óta máig alig bírok járni. A néni leszállni készült Budafokon ( ezt onnan észleltem, hogy úgy kivágta az ajtót, hogy azt hittem felcsapódik lehajtható szék, amin ültem velem együtt vignyettaként falra), akkor is ott ültem, vagyis már félig gubbasztva fogdostam a jajongó térdkalácsom és várokozásteljesen hallgattam. Se egy tekintett se egy bocsi, vagy lehet hogy a kivágott ajtótól várta el hogy bocsánatot kérjen? Vagy csak úgy volt vele hogy nem is számít?

Sajnos nem ez az első ilyen. az rendszeres hogy 4-es ülésen ül egy ember és egy táska, és ha szól neki az ember hogy szeretne leülni arra a kis 25 percecskére amit kemény 300 Ft-ért vásárol az ember hogy bejusson a munkahelyére, mert sajnos még 27 vagyok és nem 72 hogy ingyérâ019 utazzak. Én lehetnék felháborodva, mert dolgozni megyek azért, hogy ő is utazhasson meg stb., de általában a 4 helyen utazó 1 személy van felháborodva hogy a csomagjai, de a nép körülötte heringként áll az nem számít. Egyszer kértem egy 70 év körüli úriembernek látszó embert aki közölte hogy ő jogosan foglal egy szem magában 4 helyet, mert 15 kg-os táskát még lehet szállítani vonaton, és nem számít hogy velem együtt egy kismama és idős nénik álltak, mert nem volt már ülő hely. Szóval már szólni sem nagyon merek az ilyen helyzetekben, inkább meg sem próbálok leülni, kimegyek a vagonközbe

Lehet hogy ezt nevezik tömegközlekedésnek, de alig várom hogy visszaköltözzem, mert azt gondoltam hogy azért jó lakni Érdnél mert tisztább a levegő és nincs az a nyüzsi, mint a fővárosban, jaj és majd el felejtettem hogy a kert is vonzó volt előtte, de nem ilyen áron. Sajnos éjszaka a tegnap történt incidens miatt többször fel is ébredtem, mert fájt a lábam...

Remélem nem csak süket fülekre talál a kis irományom, de csessze meg hahó!?     A másik is ember, és vegyük már észre a másik mozgó lényt és tiszteljünk meg annyival mindenkit, hogy legalább egy picit odafigyelünk egymásra, akár fiatal vagy öreg akár férfi akár nő.

üdvözlettel mindenkinek incidens mentes utazást:

U. Gina

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr99133199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tusko Blog Admin 2007.08.06. 00:46:04

Nem kell problémát csinálni, meg kell fogni a táskát a székről, és elvágni pár méterre. Fogadjunk, hogy utána megy a bunkó parasztja :) Igen, tudom, ehhez azért nem árt 190 cm-nek, meg 100 kilónak lenni...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.06. 01:02:12

Érdekes, hogy legalább annyi bunkó időst látok mint amennyi bunkó fiatalt. Sőőt...

Napsugrar 2007.08.06. 06:16:44

Bár nem MÁV-os történet, de történt egyszer a 4-6-os vonalán a Blahán, hogy az öreg bácsi szeretett volna felszállni a villamosra, még mielőtt az utasok leszálltak volna. Egy srác még mielőtt kikerülhette volna, véletlenül - és valóban csak a véletlen műve volt, mert épp nyomták le őt is a villamosajtón - vállal hozzáért egy öreg bácsihoz. A bácsi reakciója erre az volt, hogy - nem túlzok - belerugott a srác lábába.
Nem csoda, hogy ezután a villamoson is volt helye...

Na, ezért is éreztem én hatástalannak, amit a BKV művelt szegény Süsüvel ...

Karma · http://karma.blog.hu 2007.08.06. 07:55:03

Monthy Python és a nyugdíjaskommandók jutnak így hirtelen eszembe :)

narmer 2007.08.06. 08:08:51

Néhány napja a deseroval utaztam, aholis a társaságom egy fiatal asszony volt, három gyerekkel. A nö szabályosan azt leste kiborul e már valaki, mert igen veszekedhetnékje volt: orditás, üvöltözés, hasoncsúszás, frizbi, bujócska, a csecsemö bömbölése, a colás üvegek dobálása, hatalmas visiító röhögések anyukától, cipös lábak a bársony ülésen. Majd Solymár utána a nö levetközött bugyira, elövett egy hatalmas kosarat, ami tele volt olyan ruhákkal, amiken lógott az árcédula, átöltözött, és átöltöztette három gyermekét is. Álmomban nem gondoltam hogy esetleg mind lopott holmi volt, mert meglepödtem hogy egy idegen ember mások szeme láttára fehérnemüben ugrál a vasúti kocsiban. Ja, elfelejtettem mondani, a nö cigány volt három cigánygyerekkel, aki elöl a kalauz futva menekült, mert szólt neki hogy a gyerekkocsit ne tegye a leszálló ajtó elé.Hogy mit mondott erre a nö, azt most nem idézem.
Szóval semmivel nem viselkedett különben mint Gina hölgye, aki persze nem Néni, minden tévedés itt kezdödik.Az öregek szarba vannak véve,senkit nem érdekelnek, le vannak lassulva, nem hallanak és látnak jól, ráadásul ki vannak rekesztve az egész " pörgös" életböl ezért önvédelmileg valóban olyan agresszivak, mint a fent említett személy. Gina ott reklamáljon, ahol harmincon túl mindenki nyanya, néni, vén trotty, öreg faszinger, banya és boszorka, tata és " na mit akar öreganyám".
Szóval ötven ötven.

ducas 2007.08.06. 08:09:26

Bunkó fiatalokból lesznek a bunkó öregek...
Nemzedékváltásnak vagyunk tanúi, drága magyar testvéreim...Ja és kurvára tudnak a járókerettel futni...

Manyizga (törölt) 2007.08.06. 08:09:42

A nyugdíjasok utazási kedvezményét én munkanapokon csak 9-14h között adnám meg, illetve 19-3h. (Munkaidőben és éjjel). Ezen kívül fizessenek teljes árat ők is. Ez leválasztaná a problémás réteget.

titan 2007.08.06. 11:54:46

narmer: szerinted hogy kéne hívni a nénit? Szerintem kifejezetten szolid kifejezés, a nénik is használják. Meg a bácsik. Engem is lebácsiztak már, amikor még csak 20 voltam, ezen aztán nem kell kiakadni. Egyébként az öregek tényleg kifejezetten tapók tudnak sajnos néha lenni, mert azt hiszik, hogy amiatt, hogy többet éltek, előjogaik vannak és többek mindenkinél, aki fiatalabb. Pedig nem attól lesz ember az ember. (Természetesen akinek nem inge ne vegye magára, nagyon sok kedves öreg van, övék minden tiszteletem)
Akin viszont látom, hogy tényleg rászorul, annak szívesen átadom a helyem is, segítem a fel- és leszállásnál (akkor is ha idős, akkor is ha fiatal)
Ja és persze hogy ki ne maradjon, fiatal bunkók is vannak sokan sajnos...

janosf 2007.08.06. 12:15:48

Egyetértek Manyizgával, de lenne néhány kiegészítő javaslatom.
Az idősek ne csak a járműveken, de az utcán se tartózkodhassanak a kijelölt időn túl, amit meghosszabbíthatnánk délután 4-ig. Viszont nem helyeslem az éjszakai mászkálásukat, az a szórakozás ideje, amire már különben sincs igényük.
Értelemszerűen a tiltott időben nem mehetnek moziba, színházba, étterembe, strandra, stb se. Legalább nem költik haszontalanságra a nyugdíjukat.
Hogy a szabályok betartását ellenőrizni lehessen, javaslom, hogy a nyugdíjasok kötelezően viseljenek megkülönböztető jelzést a ruhájukon - mondjuk egy fekete tulipánt.
Ellenőrzésüket az is megkönnyíthetné, ha elkerítenénk számukra a városban egy körzetet, amit csak engedéllyel hagyhatnának el.
Vagy agyonütni, az is jó!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.06. 12:16:58

narmer: Amit mondasz abban nincs igazad, mert nem csak azokkal szemben agresszivak akikkel szemben ez működhet.

Alapvetően úgy gondolom, hogy több dolog is felel a kialakult helyzetért.

Egyfelől úgy gondolják, hogy ahogy nekik udvariasnak kellett lenni az idősebbekkel szemben, nekik tisztelniük kellett az idősebbeket, úgy nekik ez jár, és előjogaik vannak. Akár a táska ülésen szállítására, akár a leszállókat meg sem várva való felszállásra, lökdösődésre, ülőhelyért való verekedésre joguk van.

Sőt arra is, hogy a helyjeggyel rendelkező utas helyére leüljenek, feltegyenek 3 csomagot, és az utassal, kalauzzal szemben szemtelenkedjenek.

És halálosan vérig vannak sértve, ha elmondod neki: Ha verekedni, lökdösődni tud, nem szorul rá. Ha helyjegyes vonatra helyjegy nélkül száll fel, akkor büntetést kap, és jobb neki ha most áll fel... És aki úgy viselkedik mint ő, azt nem érdemli meg a tiszteletet. És amikor ő fiatal volt, akkor az akkori öregek viszont megérdemelték.Hamar kiderül, neki jár a tisztelet, mert milyen fontos, befolyásos volt ő a régen, és aki akkor így szemtelenkedett azt elvitték... Az ilyeneket tiszteljem?

Érdekes módon nagyon sok kedves idős utast is látok, olyat is, aki szerint az udvariasság, a másikra való odafigyelés kölcsönös, és akkor a jó, ha ez így van, és ő is tisztel másokat.

Sok lökdösődő, verekedő, stb. öreg kapcsán az ok igen egyszerű: túl nagy hatalma volt a régi rendszeren. Volt munkásőrök, ügynökök, pártfunkcionáriusok, katona- és rendőrtisztek. Nagyon sok ilyen van.

Könnyű felismerni: Kultúrát nem hozott otthonról, de az előző rendszerben jól megszedte magát, és hozzászokott ahhoz, hogy sokan félve tisztelik.

Generációváltás mindig volt, ilyen réteg nem volt mindig, és később talán nem is lesz. Most, hogy van, sok a probléma vele.

Jacques Ucca (törölt) 2007.08.06. 12:23:07

Legközelebb szójjá, mindenkit leverek ha kell..
A mai idősek semmivel sem jobbak mint a fiatalok.. És mindig sietnek, orvosnál, gyógyszertárban, mindenhol..

ropile 2007.08.06. 12:30:08

"... tiszteljed az oregeket, a haborus oregeket, megvan ennek a kornak a szepsege, hogyha en is megoregszem nekem is lesz velorexem, en leszek a varos remsege" :)

Nemtudom, szoval, kifzettuk az utjukat, ilyenkor illene picit hunyaszkodni, hogy jaj, hat nem kellett a pici nyugdijambol erre is ilyen sokat kolteni...

greggrant 2007.08.06. 13:42:49

Hétvégén a fővám téri vásárcsarnokban merészeltem vásárolni némi zöldséget, dehát az egyik helyen amíg kivártam, hogy az előttem álló két háziasszony bevásároljon, két nyugger is elém akart ugrani, hogy "csak egy zellerem lesz", "csak ez a káposzta lesz". Nekem meg csak egy fél kiló hagyma lesz, mondtam az elsőnek, de az előttem álló maga elé engedte. A másodiknak már félrelöktem a kezét, hogy álljon már le, én voltam itt előbb.
Igenis ki kell verni a balhét, aztán hadd nézzenek csak ki a többiek, ha nagyon akadékoskodnak, lehet nekik is prezentálni a szituációt.

Kismanó 2007.08.06. 14:10:57

Ebben a történetben a kornak semmilyen jelentősége nincs. Vannak bunkó emberek és udvariasak. Mindkettőből van fiatal is idős is.
Senkit nem lehet tisztelni csupán a kora miatt; a tiszteletet ki kell érdemelni. És önmagában attól, hogy idősebb, nem szabadna kivételezett bánásmódot várnia semmilyen tekintetben sem. Még az ülőhelyet sem azért kéne átadni, mert öreg (és rettenetesen irritál ezért Süsü), hanem mert valamilyen oknál fogva rászorul. Már nehezen tud állni, kismama, pici gyerek stb. Amikor a vén nyanya a tűsarkújában szalad a troli után, aztán ráförmed egy kimerült kisiskolásra, hogy "áljál föl, de azonnal!", hat enyhén szólva is kinyílik a bicska az ember zsebében.
És szerintem nagyon jó Manyizga ötlete. Csúcsidőben mindenki fizessen a szolgáltatásért, amit igénybe vesz. A 26 éven aluli fiatalok kedvezményét is korlátozták hétvégére. Pedig ők még fizetnek is.

Girhes macska 2007.08.06. 14:30:11

Jólszituált kiskosztümös ötvenes nő állt meg mellettem a váci vonaton (kettes ülésen a külsőn ültem) és megkérdezte, leülhet-e. Azonnal beljebb húzódtam, erre ő közölte, hogy az nem jó, ő ablak mellett szeret ülni. Lehet, hogy én vagyok az ősbunkó, de rávigyorogtam és maradtam, ahol voltam.

EBL 2007.08.06. 14:48:02

Ha egy idős néni a térdemre pakolná a cuccát, akkor az 1 másodpercen belül a földön landolna. Ebben az esetben a kor nem számit. Az idősebbet általában a tapasztalata, bölcsessége miatt tiszteljük. A kora miatt én legfeljebb csak sajnálni tudom.

greggrant 2007.08.06. 16:43:37

Van erről nagyon jó fórum valahol az indexen, jómúltkorában volt subbán is :)

Adani 2007.08.06. 18:52:30

Egyetértek, eddig több bunkó öreggel találkoztam mint fiatallal, bizony lehet sajnálni szegény öregeket, de nekik sem kell a szomszédba menni sokszor egy ksi tiszteletlenségért. Sosem értettme miért pont kora reggel mennek a városba meg a piacra mikor amúgy is cúscsforgalom van. A munkába járók mennek dolgozni, a diákok mennek iskolába. Én is úgy gondolom, h kedvezményes jegy csak 9 vagy 10 óra után járjon. A piacra akkor is ráérnek menni, és szerintem nem jár nekik az ingyen jegy sem, ők miért ne fizessenek? A diák miért fizessen, neki nincs jövedleme, őt a szülei tartják el, a nyugdíjasnak van jövedelme. Szerintem a nyugdíjasjegy se legyen ingyenes legyen mondjuk min. 90%-os de inkább 50% mint a diákjegy. Sokan csak azért vonatoznak meg buszoznak, mert ingynejeggyel megteheti ,h átvonatozza az országot, mertm ondjuk ott 20 ft-al olcsóbb a krumpli, meg ott lehet pletykálni meg trécselni. Hát basszus trécseljenek otthon, üljenek össze valakinél és csinálják ott, vagy erre való a piac kéremszépen.

A másik meg az szokott lenni, h sokszor elhangzik öregmeber szájából ,h ne feleselj velem te kis taknyos, mert én tapasztaltabb vagyok, nekem van élettapasztalatom. Ez persze lehet igaz is, de kérdem én micsoda világnézete lehet annak, akim ondjuk 80 évig ki se mozdult egy világvégi kis faluból?

De igazán nagyot akkor nézek mikor látom a megállóban , h alig bít járni, bottal járókerettel vagy csak szimplán, de mikor megjön a busz, akkor mint a rakéta gyorsul fel és tör a sor elejére villámgyorsan a buszon van és már az esernyőjével törti az utat magának és foglalja a helyet. Van mikor meg se szólal, csak bököd valakit az esernyőjével. Velem olyan is volt, mikor ülök tök üres buszon és jön egy öregasszony, h adjam át neki a helyemet, meg egyébként is a kurva anyámat, h eddig nem tettme meg ( nem egészen ezt mondta, de ez votl a lényege). Mikor közöltem vele, h de hát szinte tök üres a busz, és nézze c sak ott velem szemben is van egy hely alig 30 centire magától, akkor meg hírtelen úgy felttla a hangerőt, h a felét nemn is értettem annak amit mondott, de kb. artikulálatlanul übvöltött, h mit képzelek, végül inkább ráhagytam és átültem egy sorral hátrébb, ahol szintén két töküres szék volt.

Mellesleg az illegálisan cosmagot foglaló öregassoznyok ellen tényleg jó megoldás ha egy kecses mozdulattal lehajítod a földre. Ellenfélnek nem elelnfél, de füldugó legyen nálad, esetleg ha gyaníthatóan törékeny dolgo van benne pl. tojások akkor jó erősen vágni a földhöz hátha összetörik, és abból tanul, esetleg a ráülést is meg lehet kockáztatni. Csak nehogy úgy járj mint a viccben ( Vigyázzon a tojásokra. Miért tojások vannak benne? Nem szögesdrót).

atis2 2007.08.08. 15:58:09

Ginához hasonló szituációkban szerintem jól oda kell szólni neki, hogy vegye már észre magát, szerintem!
Egyébként mostanában azt figyeltem, hogy mikor leszállok a vonatról (és nem automata ajtós kocsik vannak) ki nem csukja be maga után az ajtót felszállás után, mert ez is alap dolog lenne.
Következtetés: Hát ilyenek ezek a mai idősek....

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.08. 17:13:58

Egyébként az adott esetben az idős nő kapcsán: Rendőrt is lehet ám rá hívni :)

Nehogy azt hidd az a jó fej aki nem jelenti fel, mert szegény idős...

Kell neki szólni, hogy ezt mégis hogy képzelte, és van két választása: Vagy mivel emiatt mehetsz többször orvoshoz, már most előre kifizet neked pár vizitdíj árát, meg az utiköltséget, meg a szabadnapot, vagy kénytelen leszel feljelenteni, hogy legyen papírod az esetről, és utána majd jogi úton érvényesíted a követelésedet (kárigényt).

Eszerint is kellcselekedni. Máskor majd fog vigyázni, mert a kis nyugdíjból nagy kártérítést fizetni kellemetlen.
süti beállítások módosítása