MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

A kallerok élete sem egyszerű

2007. július 17. - georgejr
Már az elején leírtam, hogy két irányból szeretnék leveleket. Ma kaptam egyet Estvánkától.

Szia Georgejr!
Megkérnélek, tedd közzé ezt is! Köszönöm!

 A MÁV dolgozók védelmében írok, kivételesen komolyan: a blogon leírtak 90%-ban fedik a szomorú valóságot, de beszéljünk arról is, milyen körülmények között dolgoznak! A kallerok a vonatokon az ecsetelt körülmények között minden szolgálatban 12 órát töltenek el ugyanabban a melegben, koszban, stb. mint az utasok.
 Hallgatják a jogos panaszokat, hallgatják az anyázást, a fenyegetést, minden rossz rajtuk csattan.
  Nem csodálom, hogy előbb-utóbb az ő stílusuk is megváltozik, amikor mindezt fillérekért teszik.
  Gondoljunk bele, hogy ők is emberek, akiknek önérzetük van. Valaki azt kérdezte: írt-e jelentést a kalauz az állapotokról? Hát azt próbálná meg! Attól kezdve szivatás indulna, mert az tény, hogy kötelessége lenne mindezt jelenteni, de általában közlik vele, hogy meg ne próbálja!
  Ugyanezek a dolgok érintik a forgalmistákat, pénztárosokat, mindenkit aki az utazással kapcsolatban van. Higgyétek, mi lennénk a legboldogabbak, ha olyan vasútunk lenne, amilyen a reklámokban!
  Nem rajtunk mezei dolgozókon múlik, hogy olyan a vasút amilyen. Nem véletlen a mondás: fejétől büdösödik a hal.
  Azt hiszem Petya bácsi kérdezte, miért utaznak ingyen a vasutasok családtagjai? Kérdem én, miért kapnak kedvezményes villanyt az EON dolgozói, miért kapnak szenet a bányászok, és folytathatnám....
  Én is a vasúton dolgozok, abban a pár 10 évben, amit ott töltöttem,bizony sok olyan dolgot láttam az utasok részéről is, hogy azt hittem, ezt már nem lehet alulmúlni! Lehetett! Ez a része nem is érdekel, megszoktam, de a megoldás csak az lehet, ha nem ellenségek, hanem partnerek vagyunk az utazásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr47119470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greggrant 2007.07.17. 11:43:49

Ühüm. Csakhogy a hal nemcsak a fejétől bűzlik bizony. Amikor egy egyszerű vidéki kisvárosi állomáson, ahol dolgoznak vagy hárman, egyik sem tudja megnézni a menetrendet, az már probléma. És az nem a vezetők miatt van. Történt ugyanis, hogy az egyik vonatot, amely záhony-bp közt közlekedik, az említett vasútállomáson nem ismerik. A kirakott menetrenden nincs feltüntetve, hogy Bp-ig közlekedne, csak Ceglédig írják ki. Ugyanakkor a hangosbemondó (nem előre rögzített hang, ugyebár, hanem élőben dörmögi bele valaki) azt mondja be, hogy egy debrecen-szolnok közt közlekedő személyvonat érkezik. Semmi említés továbbközlekedésről, se az induló vonatok közt, se a hangosbemondáskor. Ja, és persze arról sem, hogy nem debrecenből, hanem záhonyból érkezik a vonat. gratulálok

petya.bacsi 2007.07.17. 17:07:38

igen, én nem értem, hogy miért utaznak ingyen a MÁVnál dolgozók családtagjai. a vasutas dolgozók továbbra is kapják meg ezt a kedvezményt, mert kell a munkábajáráshoz. de a családtagjaik NE.

és ez nem ugyanaz, amit felsorolt.
az Eon-nál is a dolgozó kapja a kedvezményt és nem minden családtag egyesével. nem a bányász családja kapja a szenet, hanem a bányász. a MÁVnál viszont ha jól tudom pont nem ez a helyzet.

rohadt dühítő volt, mikor vasutas csemete szinte követelte, hogy vonattal menjünk kirándulni, mert az neki INGYEN van. és rengeteg ilyen példát tudnék mondani.
össze lehet számolni, hogy ez a juttatás több tízezernyi forint "ajándék" a fizetés mellé: ha van pl. egy főiskolás tanuló a családban, aki 110 km-re tanul, simán megkapja ajándékba a közel 25e Ft-os bérletet, amit a nem-vasutas családnak ki kell nyőgnie, különben a gyerek nem tud eljutni a fősulira/egyetemre. már a nyugdíjas is fizet, ha el akar menni meglátogatni az unokáját. tehát nagyon igazságtalannak tartom ezt a juttatást.

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2007.07.17. 19:21:12

A cikket beküldő kalauzzal egyet értek 80%-ban.
Igaza van h a fejétől bűzlik a hal. Én sem a mezei dolgozót szídom, főleg h van sok mozdonyvezető, vasúti dolgozó ismerősöm. Pontosan tudom milyenek a körülmények.. Én azt a mocskos rohad hájasfejű bagázst szídom, aki bent ül az igazgatóságon és kapja a többszázezres, netán milliós fizetést és ha leváltják akkor még a végkielégítést is.. De miért? Nem tesznek ezek semmit a vasútért! Persze greggrant-nak is igaza van, mert vannak hanyag, bunkó, stb.. vasutasok is. Volt h önkényességből a forgalmista nem adott jegyet vonat indulás előtt 5 perccel, mert hogy jöjjek korábban... Persze még a kalauz is megbüntetett a vonaton.. Summa: Ez van, mindenhol vannak normális és idióta emberek, nem csak vasútnál... :)

Fedup Sári 2007.07.17. 21:43:52

Szervusz Estvánka. Hiszed vagy nem, én is bizonyos elfogultsággal viseltetek a vasút iránt -- köszönhetően a 4 évnyi úttörővasútasságnak.

De.

Fizetek havi 21 ezret. Ja, és nekem is van önérzetem. És mondjuk nem szeretek madárszaros ülésre ülni. Meg nem viselem el, ha a késve érkező vonatról leszállva feltartják a tömeget a plusz jegyellenőrzés kedvéért, ami tkp. azért van, mert a kalauz lefizethető, és ezt sokan ki is használják. Azt meg pláne nem viselem el, ha ilyenkor még utánam is kiabál egy fickó, akinek nemcsak a nevét, de még az azonosítószámát sem tudhatom meg. Aztán az irodában meg szemrebbenés nélkül a képembe hazudják, hogy van egyáltalán azonosítószámuk a karámőröknek. Az ügyfélszolgálat meg azt hazudja, hogy azért nem mondta meg az azonosítószámát, mert otthonfelejtette. Bizony, nehéz dolog megjegyezni azt, hogy mondjuk "0018". Azt sem tűröm, hogy a kalauz azt hazudja, majd ír jegyzőkönyvet Szobon, de természetesen nem ír, az ügyfélszolgálat meg szó nélkül elmegy e mellett. És így tovább. Nap mint nap.

Abban biztos vagyok, hogy amíg a mindenki mindent leszar van alul-fölül, addig nem várható semmi változás. Engedd meg kérlek, hogy az együttérzésemmel és megértésemmel ehhez ne asszisztáljak.

Tudod, az önérzet.

estvanka 2007.07.18. 07:05:18

Olvasom hozzászólásaitokat, kb. amit vártam levelem után :-) Petya bácsinak annyi, hogy igaz a családtagok szabadjegye csak egy évtizedek óta meglévő kedvezmény részünkre, (amit a vasút igencsak meg akar szüntetni), ez a kedvezmény szinte minden országban létezik! A villany, szén, stb kedvezményből minden családtag részesül, mert ugyanazzal az olcsó villannyal, szénnel világítanak, fűtenek...
A többieknek: én itt most nem az egyénekről beszéltem, hanem általában a vasutasokról, nálunk is, mint az élet minden területén vannak rosszabb emberek, és kevésbé rosszak. Sajnos nálunk valóban elég rossz ebben az arány :-(
Egyébként én nem kalauz vagyok, nem is a MÁV-nál dolgozok, hanem a másik vasútnál, és nem szégyenlem, sőt bizonyos mértékig büszke vagyok! Szerencsémre az én állomásom úgymond példaértékű, aki látta, azt mondja, mindegyiknek ilyennek kellene lennie kinézetre, az utasokkal való kommunikációra nézve egyaránt. Még gondolkodom, tegyek-e közzé fényképeket, mert akkor pillanatok alatt lebukok :-))) mármint a cégnél. Tehát most itt ebben a blogbejegyzésben nem az egyénekről írtam, hanem globálisan az emberekről. A fejétől büdös hal pedig bizony igaz, amíg a MÁV volt vezetői nyugdíj után visszamennek jó pénzért tanácsadónak, a rokonság lesz a management, az igazgatók 1/2-1 év után milliókkal távoznak, ugye nem kell sorolnom.
Azok a vasutasok helyett pedig, akik bunkók az utasokkal, itt, most kérek elnézést, mert higgyétek el, vagyunk jó néhányan, akik szeretjük a vasútat, és az ilyenek miatt szégyenkezünk.
Sajnos úgy látom, a vasútnál is, mint az egész országban évtizedek, új generációk kellenek ahhoz, hogy az emberek valóban azt mondhassák, rendszerváltás volt :-(

efi 2007.07.18. 09:13:19

estvanka te Sopronban dolgozol.

estvanka 2007.07.18. 10:10:36

Efi nemmmm! A Sopron is szép állomás, de (B) még szebb hahaha...
Efi véletlenül "St" nincs a nevedben?

efi 2007.07.18. 12:01:30

Nincs. Mi lehet az a (B) ?

estvanka 2007.07.18. 14:48:33

Az a mai feladvány. 3 betü. A sikeres megfejtőnek adok 1 üveg ásványvizet :-)

Napsugrar 2007.07.18. 15:39:21

estvanka: Bük? (gysev)
Ha igen akkor, ne csodálkozzunk, mert az idegenforgalom sokat dob egy város külsején ... és ez elég rossz példa lenne.

estvanka 2007.07.18. 15:55:10

efi holnap jöhetsz 1 vízre :-)))
Én nem a város külsejéről, csak a vasútállomáséról beszéltem. Láttam már szép várost ramaty vasútállomással.
Most azért jól lebuktattam magam, sztem holnap raport hahaha... majd jelkezek Nálatok kis alamizsnáért :-)))

efi 2007.07.18. 16:09:52

Tudok hallgatni. Csak sokba kerül :). De ne offoljunk, mert kidobnak minket!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.19. 19:49:58

Vasúti kedvezmény: Jó az ahogy van. Egyszerű oka van: Többe kerül ezt érdemben fizetésben megváltani mint amennyibe akedvezmény kerül. Ergo ezen spórol a MÁV.

Nem kell jelenteni, stb? Sakszervezethez próbált menni a kalauz, verve az asztalt 10 haverral a szakszervezeti tisztségviselőnél, hogy ha a következpő választáson meg akarod tartani a pozíciód, akkor nem ártana kapálózni egy kicsit, hogy:

a) jobb körülmények között dolgozzon a MÁVos
b) legyen némi megbecsülés
c) lehessen jelenteni a dolgokat a "megin nincs rajta füstszűrős sapka" helyett (ha nem jelentesz valamit, és az balesetveszélyt okoz kit ültetnek le?)
d) hogy legyen jövője a vasútnak és pár év múlva is ott dolgozhass

Évimama 2007.08.04. 09:00:13

Részletek a Vasutas Murphyből:

"Az IC vonat csak azért halad át nagy tempóban az állomáson, hogy az utasok azt higgyék, végig ilyen sebességgel közlekedik."

"A MÁV szabvány törvény, ebből következik, hogy többféleképpen lehet értelmezni."

"Mindegy, hogy hányan vannak előtted, a késé miatt mindenképpen várakoznod kell."

"Személyvonaton nincs szomorúbb látvány, mint a magányos kalauz."

"Egy vasutas nem csinál vasutat,de százból már lehet elbocsátani. Amit száz vasutas csinál, ahhoz viszont egy ember is elég, hogy tönkretegye."
süti beállítások módosítása