MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Csak a magyar utasok ilyen taplók?

2015. május 30. - Vittore.

Viktor kisgyerekével utazott, s miközben a MÁV egész jól teljesített, az utasok már kevésbé. Kíváncsian várjuk, hogy csak a magyar utasok viselkednek így, vagy ez mindenhol általános jelenség?

Sziasztok!

Tegnap a másfél éves kisfiúnkkal utaztunk Budapestre, oda-vissza másfél-másfél órát vonatoztunk. Az idő kellemes volt, a vonat többé-kevésbé kényelmes. Bár 40 fok felett volt a belső hőmérséklet, a lehúzott ablakok miatt hamar elviselhető lett a meleg, s a gyerek végigaludta az utat az ölünkben.

A wifi jól működött, viszonylag tiszta volt a vonat, a jegyautomaták segítségével fél perc volt a jegyvásárlás. Érdemes volt letenni a kocsit a vasúton, mert Zuglóban leszállva gyorsabban haladtunk, mintha kocsival mentünk volna autópályán, M0-án és a budapesti utakon.

Ami viszont elszomorított, hogy hazafelé tartva felszálltunk a zónázóra, s minden négyes ülésben 1-1 ember terpeszkedett. Bár ritkán utazom, de amikor még vonatoztam, nekem eszembe se jutott volna négyes ülésre ülni, mindig kettes ülésre ültem, mivel az is bőven megfelelt. Főleg az nem tetszett, amikor valaki képes volt egy négyes ülést úgy elfoglalni, hogy Kőbányán már leszállt, normális az ilyen?

Persze az lett a vége, hogy leülltünk egy olyan négyes ülésre, ahol már volt valaki, és láthatóan pofákat vágott, hogy elfoglalták a vele szembe lévő 2 ülést. Mi felfelé menet is csak 2 ülés foglaltunk el 3-an, és mivel a vonat tömve volt, semmilyen ruhát, vagy babacuccost sem raktunk a 4-es ülések szemben lévő üléseire, hanem feltettük az egészet a fejünk fölött lévő tartóra.

Remélem ezt a levelet olvasva az emberek elgondoloznak, miért is kell minden 4-es ülést egyedül utazó embereknek elfoglalniuk, vagy ha ezt teszik, akkor legalább ne vágjanak pofákat, ha más is le szeretne ülni velü szembe.

Kövess minket a Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr827504898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.05.30. 14:47:09

Szerintem ez legyen a legnagyobb baj amit itt leírtál...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.30. 15:07:18

OMFG... Baromi nehéz megkérni valakit, hogy üljön át máshova, mert együtt akar utazni a család? Ekkora gyökeret...

2015.05.30. 15:12:35

Én azért ülök a négyes helyre egyedül, mert a kettesnél a térdem az előző háttámlához ér.
Engedtessék már meg, hogy oda üljenek az emberek ahova akarnak...

djlashungary 2015.05.30. 16:09:28

@beszoptuk: szegény térded, remélem, az nem zavar, hogy a nadrág is hozzáér :D

mellékvágány 2015.05.30. 16:29:27

Az a baj, hogy rettentő sok a kapacitás, tőlünk jóval gazdagabb országok sem engedik meg ezt a luxust, hogy ilyen kihasználtság mellett ennyi vonatot, buszt stb. járassanak. Az egész tömegközlekedési ágazat egy szociális foglalkoztató lett, akkora a vízfej, hogy nem merik a szükséges kapacitásra csökkenteni a teljesítményeket, mert akkor az nyilvánvaló a pártokhoz hű vezetők állásába kerülne.

Unbiased 2015.05.30. 17:01:49

A témához (lazán) kapcsolódik az a buszon gyakran tapasztalt jelenség, hogy valaki a kettős ülésből a belsőt foglalja el (néha még a csomagját is az ablak melletti ülésre teszi), és nagyon sértődött képet vág, amikor valaki megkéri, hadd foglalja el a szabad helyet.

Jazo 2015.05.30. 18:22:25

Nekem az a gondom a MÁV-al hogy ugyanannyit fizetek jegyért, mint bárki más az országban bárhol, de itt Kelet-Magyarországon csak a lepukkant, lelakott hulladék szerelvények, kocsik járnak. Az újak, meg a felújítottak Budapest környékén járnak, meg Dunántúlon, ide meg leadják azt ami már nem elég jó oda. Miért kell nekünk ugyanannyit fizetni a sokkal alacsonyabb szintű szolgáltatásért? Egy hete megjártam Sárospatak - Sopron útvonalat oda vissza és zongorázható volt a különbség a Budapesttől keletre és nyugatra eső utazás között. Vissza detto ugyanaz volt a tapasztalat. Soprontól BP-ig volt WIFI, klíma, BP-től Szerencsig nem, annak ellenére hogy ki volt írva a szerelvény oldalára is. A legújabb legmodernebb szerelvények közül meg többtucatnyi furikázik aBudapest körül.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 18:38:20

Erre mondják, hogy "first world problem"? :D

Szerintem arról nem a négyes ülésen terpeszkedő ember tehet, hogy neked jól fejlett kisebbségi komplexusod van, ami miatt úgy érezted, hogy a "terpeszkedő" ember "pofákat" vágott, mert leültél vele szemben.

Bár valójában nem tudom, mi a vasúton ma a helyzet.

Utoljára 20 éve ültem vonatra, Budapest-Pécs viszonylatban, és iszonyatosan lepattantnak tűnt minden.

GöTi 2015.05.30. 19:02:28

Sok évtizeddel ezelőtt a MÁV vonatain volt gyerekkocsi, ahol a kisgyerekesek előnyt élveztek az ülőhelyek elfoglalásában. A többi utast sem zavarta a kicsik és a szülők műsora.

Tavaly Pécsre utaztam helyjegyes szerelvénnyel. A közelemben helyezkedett el két anyuka 5 gyerekkel. A kicsik aranyosak voltak, de az egyik mama akkora ingyen műsort adott, hogy leírhatatlan. Mire fülhallgatóval elnyomva az idétlenségeit majdnem elaludtam, elkezdett vakuval fényképezni a fülkében...

Szóval a gyerekesek is tudnak bunkók lenni.

esprit 2015.05.30. 19:05:49

Ez engem is dühít, mikor 3 gyerekkel utazom. Én le szoktam ülni a drága mamika, bácsika taplóka mellé.2 fiú van. :-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.05.30. 21:32:34

Posztoló kérdésére válaszolva: Nem. Nem. Nem csak a magyar utasok csinálják ezt és nem bunkók ezért. Egyrészt senki nem tudja, hogy a posztolónak ilyen kívánalmai vannak másrészt ha megkér egy utast, hogy üljön arrébb valószínűleg keres más helyet esetleg a jövőben vegyen magának helyjegyet. Ilyen hülyeségért kár telesírni egy blogot.

SzMiki 2015.05.31. 00:06:43

Hmm. Posztoló nem szeret mások közelében ülni, jól értem?
Akkor miért furcsállja, hogy _más_ sem szeret mások közelében ülni, ezért külön ül le...
Ez a normális.
(Férfi wc-ben sem állunk egymás mellé, hiába van 8 pissoár... tuti a két legtávolabbit választjuk.)
Ilyen az emberi viselkedésmód.
Amíg van üres szekció, addig oda ülök, nem mászok bele mások privát zónájába.

phaszfej 2015.05.31. 00:52:18

oda-vissza másfél-másfél órát utaztak? ennek mi értelme? odavissza másfél-két órát utaztak, annak lenne. aki ilyen marhaságokat ír, ott más gondok is vannak. miért ne ülne valaki a legnagyobb helyre, ha az még szabad? miért gondolja, hogy pofákat vágott az illető? miért nem azt gondolja, hogy arcideggyulladása van? ez a panaszbeküldő eleve rosszindulatú az emberekkel, nagyon úgy tűnik. basznak ezek eleget?

2015.05.31. 01:20:54

Hát ez elég nagy öngól poszt lett, amint sokan leírták már.
Látom végül semmi valós panasz nem volt, business as usual minden ok.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.05.31. 01:32:30

@Jazo: talán azért kerülnek oda az új szerelvények mert azok a fontos, gazdaságilag életképes régiók. De ha a hozzád hasonló szájtáti parasztok sokallják a vonatjegyet akkor Putrifalva nyugodtan csatlakozhat Ukrajnához és akkor olcsóbb lesz minden, még a jegy is.

SarahConnor 2015.05.31. 08:30:00

Posztoló, arra nem gondoltál, hogy a négyesben egyedül ülő ember oda kapta a jegyét? Én nem utazom borzasztó gyakran, kb havonta, de az esetek 3/4-ében négyesbe kapom a jegyem. Pedig egyedül szoktam menni.

Ugyanakkor volt már, hogy olyan jegyet kaptam egy alvó utas túloldalára, menetiránynak háttal (ami nekem nem túl jó), hogy a vonat elindulása után a négyesbe költöztem. Nem vettem el senki helyét, ha jöttek volna, szó nélkül felállok, de nem jöttek, és pont azért volt értelme, mert csak egy-két megállóra foglaltam ott a helyet. Előfordul, hogy az emberek oda ülnek, ahol jobban esik, de csak míg valaki nem követeli jogosan azt az ülőhelyet. Sose láttam még, hogy ebből nagyobb gond lenne.

Ez a poszt vihar a biliben. Ha már ezt is "bunkóságnak" titulálja a poszter, akkor hiperérzékeny lehet, az meg xar.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 08:36:51

@Lenina Huxley: rég vonatoztam hosszabb távon. Mostanában kötelező a helyjegy mindenhova? :D

esprit 2015.05.31. 08:47:44

1. Zónázó vonaton nincs helyjegy. ( Járok vele)
2. Intelligens ember gondolhatja, hogy azért csináltak négyes ülést, hogy családok, baráti társaságok együtt utazzanak.
3. 185 cm vagyok, de kb 10 cm van még előttem a kettes ülésig, tehát nem ér hozzá s térdem.
4. Most is vonaton vagyok és tapasztalom a posztoló által nehezményezett jelenséget.
5. Uff....

esprit 2015.05.31. 08:58:10

Amúgy a Railjet-en ugyanezt tapasztaltam Ausztriából jövet, azzal a különbséggel, hogy ott még a csomagok is az ülésen voltak. Magyar szót nem nagyon hallottam.

XEP 2015.05.31. 08:58:45

"Érdemes volt letenni a kocsit a vasúton, mert Zuglóban leszállva gyorsabban haladtunk, mintha kocsival mentünk volna autópályán, M0-án és a budapesti utakon."

OMG

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 09:02:54

@esprit: és a RJ-en is elférsz kényelmesen a kettes üléseken? Akkor te valami viszonylag ritka csontvázzal születtél.
Meg úgy egyébként... ha pont négyen vagytok, olyan nehéz megkérni egy négyes ülésen egyedül üldögélőt, hogy adja át a helyét? Arról nem beszélve, hogy mit csináltok, ha a négyesekben legalább két ember ül mindenhol?
Szóval ahogy más is írta: vihar a biliben.

Vacskamati69 2015.05.31. 09:28:55

Én minden nap ingázom a munkahelyemre, és folyamatosan tapasztalom, hogy (főleg diákok) képesek a négy teljes ülést honfoglaló módjára beteríteni (táskák, kabátok, ezerfélre egyéb cucc, mik a csomagtartóban is elférnek), hogy még véletlenül se férjen oda más, még akkor sem, ha tele van az egész vonat, és már állnak utasok. Viszont azt is tapasztaltam már, hogy jött a kalauz, és közölte pl. a teljes négy ülésen elterpeszkedő sráccal (régi típusú személykocsiról van szó, ahol azok a régi műbőr ülések vannak), hogy csak nem képzeli, hogy négy teljes helyet foglal el, mikor másnak meg nem jut ülőhely? Pakolja fel a csomagjait, vegye le a lábát a szemközti ülésről, és egyáltalán, kapjon az eszéhez, mert a jegyéhez egy ülőhely tartozik, és nem négy.

Fekete Pestis 2015.05.31. 09:36:14

"iért is kell minden 4-es ülést egyedül utazó embereknek elfoglalniuk, "

1. Például azért, mert a kettes ülések mögé nem fér el a lábam (198 cm). És azért nem ülök az ablak mellé, mert vállban is széles vagyok így inkább a folyosó irányába lógjak át, mint a másik ülésre.

2. Azzal viszont egyetértek, hogy a gyerekeseknek több jár. Ugyanis ök kvázi ingyé nevelik a jövö adófizetöit [vagyis az államnak ingyé, mert nekik sok pénzbe kerül a dolog, és a gyerek szja-ját + satöbbit az állam kapja majd ]. Szóval az a minimum, hogy ezt elismerik nekik kisebb elönyökkel.

Hajdú Intercity 2015.05.31. 11:47:55

Legyen lehetőség az ülőhelyfoglalásra, ami nem azons a kötelező helyjeggyel!!!

Beer Monster 2015.05.31. 12:30:46

@Fekete Pestis: Bizony ingyen nevelik, legalábbis nekik valóban ingyen, hiszen a kedvezményeket és családi pótlékokat a társadalom dobja össze. :)

svgh1 2015.05.31. 12:47:21

@Beer Monster: Bizony igazad van, 13.000 Ft/hó családi pótlékból fel lehet nevelni egy gyereket

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 13:26:24

@svgh1: sejtésem szerint ez egy kissé cinikus utalás lehetett arra, amikor egyesek ingyenes orvosi ellátásról beszélnek. (Ja... a már segélyt sem kapó munkanélküli is 7000Ft-ot köteles havonta fizetni, ha nem akar egy influenzába beledögleni)

Beer Monster 2015.05.31. 13:31:12

@svgh1: Látom, te érted a viccet.
Az adókedvezmény egyébként hány százezer forint is?

Beer Monster 2015.05.31. 13:33:42

@pythonozok: Rosszabb a helyzet. Még csak választási lehetsége sincs. Még ha felvállalhatná, hogy esetleg elviszi egy influenza - akkor valamit valamiért. De ha nem fizeti, akkor nem az influenza jön, hanem az APEH.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.31. 13:40:33

Szépen meg kell kérni őket, hogy a szétpakolt cuvccaikat rámolják el, hogy le tudjak ülni.
Egyébként sajnos tényleg magyar jellemző, hogy a kismókus igyekszik a lehető legjobban kitölteni a rendelkezésre álló helyet: " Ez itt kérem az én boxom, jól széjjel is pakolok mindent, nehogy valaki ide akarjon ülni." Ilyenkor jövök én, aki miatt aztán duzzogva, kelletlenül kénytelenek eltenni a dolgaikat..

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 13:41:26

@Beer Monster: ezt nem mertem említeni, bár rémlett... Cukrosként muszáj volt fizetnem, de épp most jutottam oda, hogy a három havonta egyszer felkeresett orvos + évi egy labor olcsóbb, ha egyáltalán nem fizetem ezt a sarcot, mert már a gyógyszerem támogatását is elvették ezek a népirtó gazemberek... bele sem merek gondolni, mi van azokkal, akiket a férjük/feleségük kénytelen eltartani, mert nem kapnak munkát. :(
(Bocs, ez itt már nagyon off... itt ne folytassuk!)

nimrod666 2015.05.31. 13:43:09

"A wifi jól működött" A gyerek mellett ez a legfontosabb.
"valaki képes volt egy négyes ülést úgy elfoglalni, hogy Kőbányán már leszállt, normális az ilyen?"
Borzalmas, hogy 1-2 megálló erejéig volt pofája odaülni...
"Mi felfelé menet is csak 2 ülés foglaltunk el 3-an..." Akkor meg mi a tetves ˘°°˘˛˘@@#&#.... szóval minek kell nektek 4-es ülés??!!

Rendszeresen ülök 4-esben, nem nem egyedül(és sok cuccal és nem teszem fel, mert nem kockáztatom meg, hogy ellopják, mert nem egy bazi nagy bőrönd, amit nehézkes levenni...), de akivel utazom általában előbb le szokott szállni, mint én és ezért már nem fogok átülni máshova, már ne haragudjál...
Mellesleg van olyan vonat is ahol CSAK 4-es ÜLÉSEK VANNAK!!! Akkor meg ne üljön le senki, ugye??!!

A koszos ülésekről és a koszos wc-k nem írtál. A hangos zenét hallgatókról és a hangosan filmet néző(!) egyénekről sem, vagy azokról akik azt hiszik egy szórakozóhelyen vannak és ott partyznak.

És valóban aki 10 évben 1* ül vonatra, az nem tudja, hogy valójában milyen is vonaton vagy egyébb közlekedési eszközön utazni. És napi 4 órás(oda-vissza) utazás folyamán had tegyem már meg, hogy egy kicsit kinyújtom a lábam.

Kösz

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 13:43:26

@A megvalósult amerikai ólom..: nem jó a profilodhoz használt kép! Abból szegényített (vagy milyen) urán jön ki, nem ólom :D

qwertzu 2015.05.31. 13:48:35

Úristen ne legyetek már birkák. Napi szinten vonatozom, és olyan nincs, hogy álljak, mert néhányan az ülésre pakolják a táskát kabátot. Kinyitom a számat.

@Vacskamati69: Megérdemlitek. Ott álltatok és senki se szól egy szót se?

Jazo 2015.05.31. 13:52:30

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
Azt hiszem, jobb jellemrajz nem is kell, mint amit saját magadról felállítottál a hozzászólásoddal. Igazi ordas tapló.

Egyébként az EU pont azért adta, adja a támogatásokat, hogy a leszakadt régiók fel tudjanak zárkózni, amik azért szakadtak le, mert már a rendszerváltás előtt és azóta sem kaptak arányos részt a költségvetésből. Mivel a kormányaink (a jelenlegi és a korábbiak is) valahogy minden támogatást a Győr - Budapest - Balaton háromszögbe öntenek, még akkor is ha nem arra kapták. Gratulálok ahhoz, hogy más régióktól ellopott pénzből fejlődik Budapest meg Észak-Dunántúl, miközben fél Magyarország lassan Albánia szintjére süllyed gazdaságilag. Itt egy autópálya, elindíthatná a fejlődést, de az a pénz Orbán szerint jobb helyen van focistadionokban.

hát, ez gáz 2015.05.31. 14:28:11

Ha hárman vagytok miért zavar egy ember a négyesbe?
Ha utálod az embereket, járj kocsival!
Amúgy meg érvényes jeggyel a zónázón mindenki oda ül, ahova akar. Napi szinten utaztam együtt pár éve kétgyerekes anyukával, baromira nem zavarta őket, ha nem tudtak egy kupacba ülni, de általában az utastársak önként rendeződtek úgy, hogy egybe tudjanak lenni.
Bunkók mindenhol vannak, nem gondolom, hogy ez egy valós probléma lenne ma.

Kitiltottak a zusabol de LESZAROM. 2015.05.31. 14:38:46

"s minden négyes ülésben 1-1 ember terpeszkedett."

Ezek biztos, hogy mocskos mszp-sek voltak, azok ilyen genyladak, meg a dk-sok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.31. 15:23:06

@pythonozok: Már írtad egyszer. Ez egy környezetbarát A-10-es fedélzeti gépágyúja..;)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 15:36:11

@A megvalósult amerikai ólom..:
:D
Úgy emlékeztem, csak akartam írni... na mindegy, majd elmesélem Dr. Alzheimernek, hogy megint új ismerősre tettem szert. :DD

_Neville 2015.05.31. 15:47:21

És ha ő oda akart ülni, akkor mi van? S ha ti 3-4-n vagytok, nincs szátok? :D Édes Istenem, mily életképtelenek az emberek...

_Neville 2015.05.31. 15:48:39

@mellékvágány: Ja, építsünk le mindent, oszt' járjon a paraszt autóval. Jó is pöfékelni a dugóban. Te vagy az, Kóka?

_Neville 2015.05.31. 15:52:39

@esprit: A Posta-bhv-kon meg a Hernyókon kívül a többi elővárosi szerelvényben kb. minden ülés négyes ülés. Akkor mindenképp bunkó vagy eme agyament logika szerint?

Edömér 2015.05.31. 16:12:52

Ha valaki egyedül ül a négyes ülésen, az nem zavar, mindenki oda ül, ahol van hely. De az tényleg nagyon bosszantó, amikor szétpakolják a cuccaikat, hogy más ne tudjon leülni. És nem vagyok birka, szólok ilyenkor, de ne nekem kelljen már veszekednem, hogy ne foglaljon el négy ülést. Mert nemegyszer előfordul, hogy pofákat vágnak,van aki közli, hogy nem tudja máshová rakni a cuccát, keressek máshol helyet, stb. A MÁV olyan jól tud büntetni apróságok miatt,erre is odafigyelhetnének. Ha mindenkinek annyi jegyet kellene venni, ahány helyet elfoglal, kényelmesebben lehetne utazni.
Meg marha sokat dobna a komfortérzeten valami árnyékoló vagy függöny az ablakokon.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.31. 16:39:36

@Edömér: ha sok a hely, én is lerakom magam mellé a cuccomat. Ha valaki le akar ülni, majd szól...
Viszont kétszer is jártam úgy a kisföldalattin (gyk: M1), hogy teli volt a kocsi menetiránynak háttal lévő üres ülésekkel, valaki meg mindenáron a mellettem lévő helyre akarta bepréselni magát, mert az menetirányban volt. Az első kedvéért még elvettem a táskámat. Amikor pár napon belül a második ilyen jött, megmondtam, hogy van szabad ülés bőven, ne engem basztasson...

vilagpolgar 2015.05.31. 17:38:59

@mellékvágány: utaztál már péntek délután fővonalon busszal? Ha nem akkor sürgősen hagyd abba ezt a baromságot.
süti beállítások módosítása