MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Másodszor büntették meg

2012. szeptember 08. - Vittore.

Tisztelt blogközönség,

2011 nyarán utaztam Budapestről Zamárdiba, és mivel akkor éppen ideiglenes diákom volt, ezért azzal. Annak rendje és módja szerint megvettem az 50%-os jegyemet, azonban azt a kalauz nem fogadta el, kezemből annak papír részét kivette, és közölte, hogy hamis, mert a dátum át van írva rajta. Ezt én megtagadtam, és visszakértem a diákomat, amit nem adott vissza. Ezután felszólított valami papír aláírására, amiben elismertem volna a vétkességemet, ezt én szintén megtagadtam, és visszakértem a diákom „felét”, de ezt sem kaptam meg.

A hozzászólás ide kattintva folytatódik: Másodszor büntették meg

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr724762692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2012.09.08. 11:39:04

Mivel elírták a neved, ezért nyugodtan megteheted, hogy nem foglalkozol vele. Nekem egyszer a haverom volt jó fej mikor meg akarták büntetni: nem volt hajlandó odaadni az igazolványát, és az én nevemet diktálta be. A címet és a nevet helyesen adta meg, de a születési adataimat és az édesanyám nevét elb.sztam. Mivel a csekk nem lett befizetve, jött az emelt büntetés, amit már én kaptam meg. De mivel az adatok nem stimmeltek, a helyi állomáson sikerült érvényteleníttetni a büntetést. Neked a nevedet sem sikerült eltalálniuk ezért nyugodtan értelmezheted úgy, hogy nem neked szól a büntetés! :D

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.08. 11:43:16

És át volt írva rajta a dátum? Ha nem, miért nem hívtál rendőrt?

VJVMan 2012.09.08. 18:49:22

@savrola: Persze ez a sztori amit le írsz nem igaz, de legalább nem is vicces. Bemondásra nem töltünk ki utasleadásit.

A poszthoz:

Hogy jogilag ezzel a dologgal mit lehet kezdeni, azt nem tudom.

Vagy nem törődsz vele és nem tudom mi lehet belőle. Állítólag semmi, több utas röhögve meséli, hogy írjam fel, mert azt úgy sem hajtják be (nem írom fel, repül a fenébe), de ezt nem tudom mennyire igaz. Valószínűleg, csak a cig@nyokkal és a segélyen élőkkel nem tudnak mit kezdeni.

Lehet egyszerűbb lennem, ha szereznél a sulitól valami igazolást, hogy márpedig te ott jártál.
Ha bebizonyosodott volna, hogy az ideiglenes diákkal valami komolyabb gond van (hamisítás, stb), akkor már a rendőrség keresett volna (automatikusan megy a feljelentés, hacsak a kolléga el nem tépte és dobta ki a papírt gondolván, hogy neki nem hiányzik a bíróságra járás). Ha okosan csinálod szerintem ebből nem lehet nagy probléma.

Elvileg ha nem írod alá az utasleadásit, akkor nincs méltányosság. Ilyenkor ugye automatikusan felvetődik az emberben, hogy azért nem írtad alá, mert valami probléma csak volt ott azzal a diákkal.

A másik, hogy ilyenkor rendőrt kell hívni.
Ha valakinek egy kalauz elveszi a az érvényes és jogosan járó igazolványát, akkor azért rendőrt kell hívni.
Ilyen azért ritkán van. Legtöbbször az utas örül annak, hogy nincs a közelben rendőr...

názmin (törölt) 2012.09.09. 06:02:48

@VJVMan: Szia nem ide tartozó a dolog te tényleg vezetö jegyvizsgáló vagy,mert szeretnék valamit kérdezni.A kérdésem hogy a jegyvizsgálonak kell e tudni az elméletileg az ö vonatára csazlakozó vonat számát ha az utazás közben meg kérdezik töle hogy megvárja e az adott vonatot?

VJVMan 2012.09.09. 07:16:31

@názmin: Meg tudja nézni, hogy milyen vonatokra tud átszállni az utas, de hogy ezek közül mi számít csatlakozónak azt csak tippelni lehet.
Sokan nem szeretnek az ilyen kérdésekbe nagyon bele menni, inkább rövidre zárják egy semleges válasszal. ("Elméletileg", "Valószínű", "Meg kéne")
Előfordulhat az, hogy hiába van csatlakozónak meghirdetve egy vonat, nem várja meg a késő vonatot, mert vagy további késéseket okozhat ezzel, vagy olyan sűrű ara vonat közlekedés. (sok ilyen kellemetlensége bele lelhet futni)

Azért általában, ha az utas konkrét dolgot kérdez és nem ott kezdi el kitalálni, hogy ő valójában honnan hova és mivel szeretne közlekedni (halál az mikor az utas menet közben tervezgeti az utazását), akkor arra tudni kell válaszolni.
Ha úgy látom, hogy az adott csatlakozás kérdéses a késés miatt, én telefonálok a menetiránynak, és rákérdezek.

názmin (törölt) 2012.09.09. 08:20:46

@VJVMan: Köszi a választ,konkretizálnám a dolgot 08.15-én utaztunk Keszthelyröl-Szombathelyre késett a vonatunk(8802)Ukkon megkérdeztem a jegyvizsgáló hölgyet igy: hogy a 904-es(elméletileg csatlakozó vonat) megvárja e Bobán a mi vonatunkat a válasz a következö volt ö megkérdezte a főmenetirányitót és nem Bobán hanem Cellben lessz a csatlakozás.Természetesen ott nem volt már a fent nevezett vonat erre én rákérdeztem hogy hol a vonat a válasza a következö volt:ÉN NEM ERRE A VONATRA GONDOLTAM!!!Na ezen akadtam ki hogy konkrét vonatszámú vonatot kérdeztem és ö NEM ERRE GONDOLT.Ez szerinted hogy lehet?

SarahConnor 2012.09.09. 10:27:14

Most akkor a kalauz egyáltalán nem adta vissza a diákot a vita után sem?
Ha nem tényleg volt átírva rajta a dátum, és alaptalanul vádolt, akkor meg kellett volna mondani neki, hogy az állomásra rendőrt hívsz. Szerintem azonnal hagyta volna a fenébe a dátumodat. A diákodat meg nem tarthatja magánál, szóval már csak azért is.

savrola 2012.09.09. 10:30:35

@VJVMan: Milyen alapon is hazugozol le? Ostoba vasutas!

savrola 2012.09.09. 10:37:11

@VJVMan: Az bmeg, hogy van egy szabály, még nem azt jelenti, hogy hozzád hasonlóan egyszerű kollégád ne lett volna képes bemondásra kitölteni a büntetést. Elvileg azt is le kéne ellenőrizniük a sínbohócoknak, hogy van-e BKV bérletem, mikor BKSZ-es jegyet veszek, mégsem teszik meg. Inkább a saját házad táján söprögess, mielőtt lehazugozod, azt akinek a pénzéből a fizetésedet kapod. Eszem-f.szom megáll az ilyen szerencsétlen majmoktól, mint, amilyen te is vagy.

názmin (törölt) 2012.09.09. 11:02:16

@savrola: Nagyon okos vagy mert azaz "ostoba vasutas" segiteni akart te meg fikázod. Egyébként te meg bevallod hogy a haverod milyen fasza gyerek volt az nem zavar hogy ez hatoság félre vezetése te meg BÜNPÁRTOLÓ VAGY_?

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2012.09.09. 12:01:57

> Az adott egyetemen, ahol a jogviszonyom volt, már megszűnt a hallgatói státuszom.

A 79/2006. sz. kormányrendelet 10. melléklet I/C. pontja szerint megszűnt jogviszonyú személyek részére is létezik hallgatói jogviszony-igazolás. www.njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=103575.227611
Ilyet tehát kérhetsz a volt egyetemedtől.

dr. Bértollnok 2012.09.09. 12:05:39

Nincs semmi gáz, nyert ügyed van. Két utat járhatsz be.

1. NEM AKARSZ BÍRÓSÁGRA MENNI:

Ebben az esetben megvárod, amíg a MÁV bírósági fizetési meghagyást küld. Ekkor el kell menned az egyetemre ahol jártál. A tanulmányi osztályon kellene egy hivatalos igazolást kérned, hogy Te az adott időben hallgatói jogviszonyban voltál és ezen okból jogosult az ezzel járó utazási stb. kedvezmények igénybevételére.
A bíróságnak és a MÁV jogászának címzett ellenvetésben megírod, hogy a fizetési meghagyás nem megalapozott, Te jogszerűen vetted igénybe a hallagatói jogviszonnyal járó kedvezményeket, ellenben ők jogszerűtlenül tartották vissza a hiteles, oktatási intézmény által kiállított igazolást, amivel további károkat okoztak azzal, hogy pótlásáig (nyár lévén nem egyszerű) nem tudtál igénybe venni jogosan járó kedvezményeket.
A tanulmányi osztályról kikért előbbi igazolás másolatát mellékeljed.
Írd a levél végére, hogy amennyiben a MÁV fenntartja a követelését, a polgári peres eljárás során az események óta eddig, valamint az eljárással kapcsolatban felmerülő
összes közvetett és közvetlen költséged megtérítését fogod kérni a felperestől (kieső munkabér, ügyvédi költségek, utazási költségek).
Kérni fogod a visszatartott hallgatói jogviszony igazolás HITELES eredeti példányának bíróságnak való kiadását, mert ragaszkodni fogsz annak szakértő általi vizsgálatához, tekintettel arra, hogy a felperes minden állítása ennek valódiságának megkérdőjelezéséből indul ki. Amennyiben az eljárás során a bíróság a felperes követelésének jogtalanságát mondja ki, akkor a felperes költségére.
EREDMÉNY:
A MÁV el fog állni, nem lesz polgári per.

2. MAZOCHISTA MÓDON ÉLVEZNI AKAROD A MÁV BEÉGÉSÉT:
Megvárod a polgári pert, fogadsz egy drága ügyvédet (későbbiekben a MÁV költségére).

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.09. 12:51:06

Újabban szerencsére tényleg divat, főleg a gyakran megálló vonatoknál hogy nincs utasleadási, viszont van konkrét utasleadás. Többektől hallottam, hogy tíz éve utaznak utasleadásival, rendesen átadják a személyit, lakcímkártyát, kiküldik a büntetést és megy is a kukába, mert egyszerűen tényleg nem hajtják be. A bodzásoktól meg lássuk be, nem is nagyon lenne mit behajtani, úgyhogy akinek nincs jegye, az repül. Ráadásul az utóbbi időben néhány jv beléptetőkapuként is funkcionál és már felszálláskor, menesztés előtt elkéri a jegyet (főleg esti diszkósvonatokon, amikor 3-4 emberen kívül amúgy sincs felszálló és jól láthatóan menekülnek a kalauz elől). Ez különösen szórakoztató szokott lenni (kivéve ha az ember időre megy... :).

@savrola: végülis azt nem írtad, hogy a vasúton, tehát mondjuk még úgy igaz is lehet, hogy a bkv-n. A bkv ellenőrök tényleg kitöltik a csekket bemondásra is. A vasutas sztorit nagyon ne erőltesd, a kalauzok nem a leadott papírok után kapnak fizetést mint a bkv ellenőrök, úgyhogy nincs különösebb érdekük kamu adatokkal papírmunkázni.

cso zsi 2012.09.09. 13:11:17

@VJVMan: "Bemondásra nem töltünk ki utasleadásit."
Lehet, hogy a MÁV-nál így van, a BKV-nál működik/működött.
Adott lakcímen én lakom, míg az azonos nevű fiam, bár a tanulmányai miatt itt lakott, az anyjánál volt bejelentve vidékre.
Jön a bünticsekk, az én címemre, a gyerek szül. idejével, és anyja nevével.
Aki bediktálta az adatokat, nem tudhatott a fenti tényállásról.
Ezek után ki a "bűnös"? Mert mindketten érvényes bérlettel rendelkeztünk a a kérdéses időszakra.
Akácfába meg nekem kellett menni, hogy az igazamat védjem. Csakis munkaidőben.

Rejtélyes 2012.09.09. 13:33:50

Ha külföldön vagy és nem tervezed a hazamenetelt, akkor szard le :D Nincs az a végrehajtó, amelyik megtalálna, a csaláldod meg simán "nem tudom, hol van, valahol külföldön"-nel bárkit lerázhat.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.09.09. 13:41:50

@VJVMan: "azért nem írtad alá, mert valami probléma csak volt ott azzal a diákkal"
Ha jól értem, pont azért nem írta alá, mert a bűnösségét ismerte volna el vele.

Adani 2012.09.09. 13:54:49

@VJVMan:

Ha nem írja alá hogyna bizonyítják ,hogy jogos a bünti? Mi van ha azt mondja, hogy én ott se voltam, és hoz 3-4 havert tanúnak ,akik igazolják neki akár eskü alatt, hogy abban az időben épp pecáztak a Balcsin?

Egyébként ha jól tudom egy év az elévülési idő, ha az letelt már édesmindegy jogos-e vagy sem, ha mégis eljárást indítanak elég az elévülésre hivatkozni.

De szerintem mivel a neve nem jól van írva, nem kell átvenni, aztán majd csinálnak valamit, és akkor jöhet a következő fejezet. Még régen volt hasonló esetem ,de buszon. Szintén ideiglenes diák, elhagyás esete miatt, ellenőrnek nem tetszett ,szerinte hamis (igen, mondom, hogy ugyanaz), az se érdekelte, mire Kecskemétre értem 3x is megnézték, 3 különböző kaller 3 különböző vonaton, hát jó, írjad a büntit, nem írtam alá, leszálltam, menjen a 3.14csába. Fél év után kb. jött levél a bíróságtól(!) fizetési meghagyást kért a Kunság Volán. Nézem a mellékletet, hát a hülyéje nem odahamisított egy aláírást? És még a lakcímet se írta le helyesen (Békés helyett Békéscsaba). Na itt viszont figyelni kell ,mert ha 15 napon belül nem támadod meg a követelést, automatice jogerős lesz. Vagyis másnap beballagtam a bíróságra egy nyomtatvánnyal ,hogy ellentmondással élek, mert nem ismerem el a követelés jogosságát. Átalakul polgári peres eljárássá, később jött egy levél ,hogy a Volán visszalépett a pertől, így eljárás megszüntetve. Naná, volt agyuk, hogy egy aláhamisított aláírással nem mennek semmire, talán még a tulbuzgó ellenőrüket is megkínálják valami BTK-s dologgal ezért. Ugye egy írásszakértő lazán megmondja, hogy valós-e az aláírás, pláne, ha egy balkezes ember helyett egy jobbkezes írja alá.

Adani 2012.09.09. 13:58:29

@dr. Bértollnok:

Küldhet a vasút fizetési meghagyást igen ,de mondom, vigyázni kell 15 napon belül meg kell támadni. Ekkor várhatod a polgári pert, ha nem állnak el tőle. Ott viszont nekik kell bizonyítani a bűnösségedet, erre kell az igazolás a sulitól ,hogy idajártál. Én isk észültem erre a Volán ellen, mert a hülyéje még a dátumot is elbaszta, arra meg voltak tanúk ,hogy aznap nem voltam Kecskeméten. Végül nem lett polgári per, még az lett volna a fegyvertárban ,hogy írásszakértőt fogadok ,hogy mondja meg aláírhattam-e én, majd a számlát benyújtjuk mint kárigény. Amúgy össze volt szedve minden még a papír ára is ,amire kinyomtattam az ellentmodást, de ugye per nem lett így nem lett beadva. :)

Adani 2012.09.09. 14:02:11

@VJVMan:

Ha nagyon segítőkész és van nála szolgálati mobil átcsöröghet az állomásra, hogy van átszálló, várjanak. Egyszer sikerült így Mezőtúron elérnem a csatlakozást. A kaller odaszólt a szolgálati mobilján, hogy lennének átszállók, 10 percet késünk várják meg. Még 2008-ban történt mindez.

Dzsok 2012.09.09. 15:32:05

@savrola: Te ahhoz is hülye vagy, hogy egy bonyolultabb mondatot értelmezz az egysejtű agyaddal.

Idióta....

savrola 2012.09.09. 15:56:05

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Nyugodj meg, hogy mávval is igaz a sztori. Hihetetlen, bmeg, hogy azért mert van egy írott szabály, amit be kéne tartania, de nem tart a vasutas, még én vagyok a hazug, és még neked áll följebb. Bírom az ilyen szerencsétleneket, akik azért hazugozzák a másikat, mert rossz fényt a vállalatra a történet. Egy szóval sem mondtam, hogy azért papírozott a kaller, mert "jutalékot" kaphat érte, és végül is fogalmam sincs, hogy miért csinálta, miért nem szállította le őket inkább, mert nem voltam ott, csak a büntetést kaptam meg. @názmin: Jelents föl! :D @Dzsok: Kétsejtű, bocs! :D

Dr_utcai_arcos 2012.09.09. 17:09:51

@VJVMan: Ha éppen nem jegyet kezelsz akkor ilyen gyógyhatású vackokat adsz el nyugdíjasoknak? Tudod,ilyen: itt tessék még aláírni, jaj, dehogy az csak formaság típusúakat?

mr.louie 2012.09.09. 17:36:12

Két hasonló eset folyását is végigkövethettem anno, szerencsére nem saját bőrömön.
Egyik esetben érvényes diákigazolvánnyal rendelkezett a tag, de ez nem volt nála. Mivel ott, helyben kell igazolnia a kedvezményt az utazónak (kalauz után mondom), ezért büntetést kap. DE ha bemutatja az érvényes okmányt valamely állomáson, akkor megússza a büntetést egy ezressel körülbelül. Így is történt, semmi gond.

Másik eset pedig a jó öreg A4-es jogviszony igazolás. Itt már többeknél is láttam, hogy a TO-s (általában "nagyon" felkészült) hölgy fogja magát, és tollal áthúzza a dátumot, és kézzel átírva hosszabbítja meg. Jobbik eset, ha pecsétel is, de ez _NEM_ hivatalos eljárás. A hivatalos eljárás során te a lejárat előtt leadsz egy kérvényt Neptun-on, ők ellenőrzik a jogosultságot, és kiállítanak egy új, hivatalos papírt. Ez körülbelül 2-3 munkanap. Érdemes előre kikérni az új papírt, egyszerűbb megelőzni a bajt.
Ismerősöm viszont hasonló tollas eset után megkapta a büntetést, de közölte a kalauz, hogy ha X napon belül bemutatja az állomáson az új, eredeti, jogszerű papírt, akkor kb egy ezresből megússza. Na ezt kellett volna tenned neked is.

Az eljárásban első ránézésre vannak hibák, de mielőtt nagyon pereskedünk meg keménykedünk, jobb átnézni azt az utasokra vonatkozó szabályzatot. Ha van ismerősi körben jogi pályára tévedt egyén, akkor még jobb vele megtetetni ezt.

igazságos 2012.09.09. 18:15:25

Aki egyszer BEKERÜL a Máv adatbázisába, az öt évig szopni fog, bármikor kaphat újabb leveleket, amelyben felszólítanak a fizetésre.

Minket is kétszer akartak lehúzni, de szerencsére elraktunk minden papírt, két év múlva küldték, hogy igazoljam, hogy befizettem a lóvét.

A másik, komolyan mondom, milyen hülyék járnak külföldre...

Nem sírni-ríni kell egy év után, hanem ott és azonnal intézkedni, rendőrt hívni, vagy legalábbis felhívni az iskolát (gondolom, volt nekik elérhetőségük), ha nem intézkedsz, megérdemled, amit kapsz.

Tutyimutyi emberekből már kezdek besokallni.

Felőlem ne fizess, hacsak nem vagy bodzaszedő, de azokat meg se merik büntetni.

Ha fizetsz, akkor sem hagynak békén, pláne két alkalom után.

Nem lennék a helyedbe.

Nagyon sok múlik azon, hogy is volt átírva az a dátum. A kalauzok, ellenőrök mind oktatva vannak, hogy is kell kiszúrni az ilyet, hogyan kell a hamis diákigazolványt, hogyan kell a lejárt matricásokat elkapni.

Az megint más kérdés, hogy bediktált adatok alapján nem tölthetnek ki papírt, ha a delikvens nem hajlandó megadni az adatait, rendőrt hívnak, de legalábbis elkérik a személyit, bár a mai világban természetesen előfordulhat, hogy bénáznak.

@mr.louie: jó régen történhetett, de valóban, csakhogy ma már ezért jóval többet kell fizetni, persze, úgy tudom.

Egy a lényeg, ha ideiglenessel próbálnak lehúzni, legyen nálad iskolalátogatási beiratkozás, vagy legalábbis egy papír, hogy felvettek, meg legyen nálad az iskola elérhetősége (jobb esetben akkor büntetnek meg, amikor ők is dolgoznak).

Valamint arra is kell ügyelni, hogy bizony, a határidőket be kell tartani, mert, utána te már semmit nem intézkedhetsz, ha csak ülsz, és várod, hogy essen az eső a bamba szádba, akkor pofára eshetsz, és bizony ki kell fizetni a büntetést, ha a határidő letelik, utána nem pattoghatsz. Ha nem intézkedsz mielőbb, akkor elverik rajtad a büntit.

@Adani: valóban, régen még volt ilyen, régebben még rendesebbek voltak, meg attól függ, milyen vonatra szállsz át, a zónázó általában nem késhet, annak szigorúan tartania kell a menetrendet, amit mondjuk, a kis személyi megvárhat, általában meg is várja (esete válogatja).

VJVMan 2012.09.09. 21:11:09

@savrola: Nem szabad hazudni és akkor nem is fogsz idegeskedni, ha valaki rámutat.

VJVMan 2012.09.09. 21:17:16

@názmin: Nem tudom, hogy hogy lehet. Vagy rosszul értette, vagy új a vasúton és nem is értette, hogy pontosan mit is kéne csinálni, vagy egyszerűen hülyeséget csinált.
Én nem mondom, hogy nálunk mindenki hibátlanul végzi a feladatát, vagy azt, hogy tisztában van azzal, hogy mit és hogy is kéne tenni ahhoz, hogy megkönnyítsük az utas életét.
Sajnos ilyen elő fordul. velem is fordult elő olyan, hogy egy utas teljesen egyértelmű kérdésre olyan rossz választ adtam, hogy még csak nem is azon a vonalon voltunk. Persze ez csak később derült ki, mikor már baj volt és rákérdezett, hogy ez biztos-e. Életemben nem legkínosabb pillanatainak egyike volt. Szerencsére az utas normálisan állt hozzá és valamilyen szinten tudtam rendezni a dolgot.

VJVMan 2012.09.09. 21:24:45

@Dr_utcai_arcos: Nem. Van egy vállalkozásom. Teljesen más jellegű.

názmin (törölt) 2012.09.10. 04:05:46

@VJVMan: Köszönöm a korrekt válaszokat,egyébként utólag rájöttem hogy valószinű az volt a probléma hogy vonatszám alapián érdeklödtem nála és valljuk be ez nem jellemzö hogy az utas igy kérdez meg egy vonatot.További szép és probléma mentes napokat kivánok.

E123456 2012.09.10. 11:58:28

"...hogy hamis, mert a dátum át van írva ..."

Miért volt átírva a dátum?

Sokan tudjuk egyetem nélkül is, hogy hivatalos papírokon nem írunk át semmit.

TolnaiJ 2012.09.11. 10:44:00

Sziasztok. A posztot én küldtem be. Szeretnék néhány félreértést tisztázni.

1. A dátum NEM volt átírva. Maximum annyi, hogy csúnyán volt írva, de NEM volt átírva.

2. Azon a nyáron vagy 20 alkalommal utaztam vonattal. Soha nem volt baj az ellenőrzéseknél.

3. Nálam volt minden kedvezményre igazoló papír. És persze a jegyem.

4. Azért nem fordultam egyből ügyvédhez, stb., mert Zamárdiba mentem nyaralni, és mert úgy gondoltuk, hogy a MÁV nem áll neki egy tévedésen alapulva leveleket küldözgetni.

5. Azért sem intézkedtem ebben az ügyben, mert folyamatosan külföldön tartózkodtam az eset után közvetlenül.

Egyelőre úgy döntöttem, hogy nem teszek semmit. Mi a legnagyobb bajom, ami lehet az egészből?

Adani 2012.09.11. 11:00:02

@TolnaiJ:

A legnagyobb az lehet ,hogy a MÁV bírósághoz megy fizetési meghagyást kérni. Ezt megteszi valami hozzájuk közeli bíróságon, ami továbbítja a lakhelyed szerinti illetékesnek. Erről te kapsz tértivevényes levelet, a bíróságtól, hogy fizetési meghagyást kértek ellened. Itt már nem nyerő nem átvenni, egyszer megteheted, másodszorra már kézbesítettnek kell tekinteni a tértis levelet. Az átvételtől számítva, ha jól emlékszem 15 napod van, hogy írásban megtámadd a követelést, erre van formanyomtatvány a neten, de egy sima hivatalos levelet is írhatsz valahogy úgy, ogy Tisztelt XY bíróság, az ilyen és ilyen ügyiratszámon ellenem hozott meghagyással szemben ellentmondással kívánok élni, a tartozás jogosságát nem ismerem el. Két tanú előtt szignózod személyi adataidat megadod, esetleg adsz elréhetőséget (ha külföldiában vagy akkor nyilván oda kéred). Ha ezt nem teszed meg 15 nap után jogerős lesz a követelés és behajtható ha nem fizetsz átadják végrehajtásra és jön a végrehajtó, innentől minden attól függ menyi vagyonod van ,ha nincs a neveden semmi akkor nehéz dolga lesz. Ha nincs mit lefoglalni és behajtani akkor a végrehajtó se tehet semmit, ugyebár a bankok is meg vannak lőve ilyen esetben, pedig ők komolyabb fegyvertárral operálnak. Nem tudom mennyire igaz ,de a neten sok tippet lehet találni végrehajtásra is, pl. hogy a gyerekszobából állítólag nem vihetnek el semmit ,ezért minden értékest odavinni, vagy papíron eladni bagóért valakinek inden vagyontárgyat a lakásban és írni róla kölcsönadási szerződést, hogy mindent kölcsön kaptak. De általában kis összegű (egy állítólagos jogosulatlan kedvezmény igénybe vétele+ pótdíj+ kamatok talán a 20 ezret sem érik el) első körben inkasszózzák a számláról és ez általában meg is történik minden gond nélkül. Ez a legrosszabb forgatókönyv, hogy rádverik a büntit és fizetned kell. Ha meg nem fizetsz behajtják. De ha ellentmondasz akkor polgári peres eljárás lesz belőle, persze csak akkor ha a MÁV megindítja az eljárást, ekkor meg ugye bíróság mindkettőtöket meghallgatnak, és attól függ hogyan döntenek.

TolnaiJ 2012.09.11. 12:29:27

@Adani: Ha fizetek, akkor nekem már tökmindegy, hogy 16 vagy 36 ezret, mivel az utazási költség, stb. miatt nekem egyszerűen nem éri meg 20-30 ezer forinton karatézni.

Köszönöm szépen a gyors, hasznos és kimerítő választ.

TolnaiJ 2012.09.11. 12:31:40

És természetesen a többieknek is az észrevételeiket és véleményüket!

Adani 2012.09.11. 13:02:48

@TolnaiJ:

Nem sok esély van rá ,hogy kell majd. Ameddig nem a bíróságtól jön a levél addig lehet ignorálni nyugodtan. Ha meg onnan jön akkor levélben küldesz egy ellentmondást két tanúval szignózva, hogy nem ismered el és passz, innentől náluk a labda, ezt megteheted külföldről és levélben is.

lyken 2012.09.11. 16:15:27

@TolnaiJ: "mert Zamárdiba mentem nyaralni"
Lehet, hogy tévedek, de a diák nem a lakóhely és az oktatási intézmény közti utazásra jogosít fel kedvezményes áron?

vanek ur 2012.09.11. 23:28:19

@lyken: csak ha levelező tagozatos hallgatóé. A nappali és esti tagozatosok diákjával bárhová vehet 50%-os jegyet.

lyken 2012.09.12. 09:55:15

@vanek ur: Köszi, ezt akkor rosszul tudtam.
süti beállítások módosítása