MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Éles gránátot találtak a síneken

2011. október 30. - Vittore.

Szerda délután egy éles gránátot találtak Aba-Sárkeresztúr állomás közelében, ami a kiérkező tűzszerészek szerint valószínűleg fel is robbant volna a ráhajtó vonat alatt. A tettes után nyomoznak, robbanószerrel való visszaélés, illetve a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt és a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja, hogyan kerülhetett a fel nem robbant, de éles világháborús gránát a sínekre.

Pillanatokon múlt a vasúti tömegszerencsétlenség

Éles aknagránátot tettek a vonatsínre Fejér-megyében

Éles aknagránátot tettek a vonatsínre Fejér-megyében szerda délután. Alig fél órán múlt, hogy nem történt vasúti tömegszerencsétlenség. Tűzszerészek szerint felrobbant volna, ha átmegy rajta egy szerelvény. Az ügybe már a terrorlehárítók is bekapcsolódtak, bár eddig sem a MÁV-ot, sem a kormányt nem fenyegette meg senki. A tűzszerészek munkáját és a bomba felrobbantását csak az RTL Híradó kamerája vette fel.

Egy aknavető gránát robbant fel szerda este, amit délután találták a vasúti síneken Aba-Sárkeresztúr állomás közelében.

„ Aba-Sárkeresztúr állomás forgalmi szolgálattevője nem sokkal 3 óra előtt értesítette a rendőrséget, a körzeti megbízott a helyszínen meggyőződött a bejelentés valódiságáról, és azonnal intézkedett a terület lezárásáról” – mondta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A vasutasoknak egy járókelő szólhatott, aki a közeli átjáróból láthatta meg a gránátot. Nem sokkal később megérkeztek a honvédség tűzszerészei is.

„ Azt láttuk, hogy a sínekre rá lett helyezve egy 82 milliméteres, második világháborús aknavető gránát. Sérült állapotban, kilőve” – mondta Hadházi Sándor zászlós, járőrparancsnok.

Kilőtték, de nem robbant fel, így rendkívül veszélyes volt. Csak védőöltözetben lehetett a gránát közelébe menni, mert bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna. A MÁV azonnal leállította a vonatközlekedést az érintett szakaszon, a rendőrök pedig a közutat is lezárták. Ha időben nem veszik észre a gránátot, nagy baj lehetett volna.

„ Ha egy vonat maga alá gyűrte volna, valószínűleg felrobbant volna a gránát” – mondta Hadházi Sándor zászlós, járőrparancsnok.

Egy ilyen robbanás akár tömegkatasztrófát is okozhatott volna. Kisiklathatta volna a szerelvényt. A tűzszerészek speciális autóban szállították egy homokbányába a gránátot, és ott semmisítették meg.

Találtak már vasúti sín mellett bombát és gránátot is, olyan viszont még nem fordult elő, hogy valaki éles robbanószert tett volna a sínre. Csak a gyors intézkedésen múlt, hogy nem egy vonat alatt robbant fel a gránát.

„ Mivel azonnal leállították a vonatforgalmat, konkrét, közvetlen veszélyben nem voltak utasok, ez egy kisebb forgalmú szakasz, akkor nem haladt arra vonat” – mondta Hackl Mónika, a MÁV szóvivője.

Nem sok idő volt a cselekvésre. A bejelentés negyed órával azután érkezett, hogy az utolsó vonat elhaladt az érintett szakaszon, és fél óra múlva már jött volna a következő, a menetrend szerint. Sem a MÁV, sem, a kormány nem kapott semmilyen fenyegetést, így egyelőre nem lehet tudni, ki és miért tette a sínre a gránátot, ami felrobbanthatott volna egy vonatot.

A székesfehérvári rendőrkapitányság robbanószerrel való visszaélés, és a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt nyomoz, de az ügybe már a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott.

Forrás: RTL Klub

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr43340220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagymoli 2011.10.30. 20:15:08

Kis hazánkban mindent lehet?

Adani 2011.10.31. 09:16:54

Tiszatenyőnél a pályafelújításkor találtak a pályatest alatt egy 2. VH-s bombát, évtizedek óta ott volt robogtak át rajta a vonatok, az is bármikor felrobbanhatott volna.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Valóban ez a nagy kérdés, meg az,h miért tették oda?

karosszékely 2011.10.31. 18:59:49

Az RTL Klub komolyan képes Fejér megyét kötőjellel leírni?!

Kopi3.14 2011.11.05. 21:20:23

Azt tessék megmondani, a terrorcselekmény miért nem lép elő mint bűntett?

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.11.08. 06:50:12

@Kopi3.14: Mert a vasút nem politikus, csak egy áldozat, ami ellen mindent szabad. Egy darab rokkant igazolványból nagyobb cirkuszt csinálnak, mint az egész éves vasúti kábellopásból, meg a kamionos piroson áthajtásból.

Nagymoli 2011.11.22. 11:30:22

@nomad: 10 pontos észrevétel! :)

Liquid_Night 2011.11.24. 10:50:12

Nem mindegy hogy milyen "gránát"...ha kézi, akkor valószínűleg nem tett volna komolyabb (értsd: menetbiztonságot veszélyeztető) kárt a vonatban...lévén hogy egy kézigránát robbanását egy 50 kilós cementes zsák fel tudja fogni.

Viszont ha nagy űrméretű akna"gránát"...na az más tészta:)

Kenderice 2012.01.01. 21:48:17

Szenzációhajhász írás már megint.
"Pillanatokon múlt a vasúti tömegszerencsétlenség."
"Alig fél órán múlt, hogy nem történt vasúti tömegszerencsétlenség."
süti beállítások módosítása