MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Hajléktalanok

2011. október 15. - Vittore.

Budapesten mostanában hajtóvadászatot indítottak a hajléktalanok ellen, ami ellen sok jogvédő felszólalt. Itt meleg szállásra kísérik be őket, ahol átvészelhetik a hidegebb időszakot.

Más a helyzet azonban Tatán, ahol a váróterembe szinte már beköltöztek a csövesek és ennek a fizető utasok látják a kárát.

Íme a levél:

Tisztelt Szerkesztő!

Sok éve súlyos probléma Tata vasútállomáson a hajléktalan kérdés! Nevetséges ami itt folyik! Több utas társammal eldöntöttük, hogy panaszlevelekkel adunk hangot nemtetszésünknek.

Gyomorforgató bűz télen, nyáron. Mert bizony ennek az állomásnak 4-5 állandó lakója van.

Most a hideg idő miatt reggelente már a pénztár előtt és mindenhol a földön is fekszenek. A padokra leülni nem lehet, a szagtól hányingerünk van. Ha nem éppen édesen alszanak, akkor részegen kéregetnek, mulatoznak.

A pénztárosok hiába hívnak rendőrt, azok úgysem küldik el őket, emiatt már nem is hívják őket. Ott ülnek ők is a bűzben. A fűtött meleg és egyébként szépen felújított és szebb napokat megért állomás ma már egy hajléktalan szálló.

Mi utasok hidegben, melegben, esőben, hóban kint várakozunk, amíg bent a hajléktalanok élvezik azt amiért én fizetek. Írtam a Máv Startnak panaszlevelet, bár elmondta a pénztáros, nem a Starté a váró.

De érdekeljen ez engem, minket?? A menetjegy árát viszont ők szedik be. Tudom, hogy ez nem egyedülálló gond az országban, de lehet itt zord időre hivatkozni pl májusban.

Bár engem nem érdekel, ha mínusz 20 van, mert az állomástól 800 m-re van éjjel-nappali szálló. 550-600 ezer forintot költök el a vasúton utazásra, ebből már csak kifutná biztonsági őrre.

Kérem tanácsát, hová fordulhatnánk mi utasok. Mert van egy olyan sejtésünk, csak nevetnek rajtunk.

Köszönettel
* Katalin

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!




Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr783304797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Te át mernél menni vakon a Károly körúton? 2011.10.17. 22:08:41

„Az útszakasz átalakításánál nemcsak arra ügyeltünk, hogy több hely jusson a bicikliseknek és a gyalogosoknak, hanem a fogyatékkal élőkre is gondoltunk. (…) A jelzőlámpák különböző hangokkal és tájékoztató szövegekkel jelzik, hogy mikor és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2011.10.15. 14:46:59

"Ami ellen sok jogvédo felszólal.."

Joggal. Én sem gondolom úgy, hogy a vasútállomásokon lenne a helyuk, de amit a magyarok muvelnek újabban, az finoman szólva nem demokratikus.

pbence 2011.10.15. 15:11:54

@dennisthemenace:
Való igaz, engem nagyon felháborított ez az új jogszabály, miszerint az utcát nem lehet életvitelszerűen használni. Ez tényleg ellentétes a demokráciával.
Viszont egyesek már átesnek a ló túloldalára.

kennyking 2011.10.15. 16:37:58

Ez a liberalizmus.Élvezze mindenki az áldásait.Egyébként én szolidáris vagyok a hajléktalanokkal, de ez nem megoldás, hogy beköltöznek a várótermekbe.Végül is , a várótermeknek is van tulajdonosa ( IK kft), tehát ez nem közterület.A startnak hiába panaszkodnak, semmi köze hozzá.( ja, ez is a liberalizmus áldása.Mármint a kiszervezés, szétdarabolás, állami monopólium magánkézbe adása, stb)

dennisthemenace 2011.10.15. 21:10:18

@pbence: Itt nálunk nincsenek hajléktalanok a vasútállomáson: Az utcáról csak a pénztár elotti térségbe lehet bemenni, onnét egy forgórudas kapu vezet tovább, ami viszont csak a vonatjeggyel, bérlettel engedi át az utast..

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.10.16. 09:56:11

Az a gond, hogy a csövesekkel mindenkinek tele van már a hócipője. Aki már ilyen mélyre tudott süllyedni, és minden emberi méltóságát eldobta, azt miért kezelje bárki más emberként? Szerintem mindenki tehet valamit saját magáért, nagyon sok olyan hajléktalan van, akiről meg nem mondod, hogy az, vagy csak egy átlag melós enyhe munkautáni cigi és borszaggal. És ha szigorúan vesszük az is, csak nincs hova hazamennie munka után. Aki akar lehet ilyen hajléktalan is, ezek után nem tudom, hogy miért kellene akárhol is, váróteremben, aluljáróban, parkban a padot összemocskolva elviselnie a társadalomnak azt aki nem is akar ebbe beilleszkedni. Azt aláírom, hogy a kitiltás csak úgy oldható meg, ha van hova küldeni őket, mert az "innen el" még mindig közterület lesz.

martinasz 2011.10.16. 11:58:22

Jó napot kívánok! Bocsánatot kérek mindenkitől,hogy itt,és most nem a témához szólok!.....szeretném ha valaki utánanézne annak a gyalázatnak ami ma reggel történt a BALASSAGYARMAT -ASZÓD vonalon 3-4 órás késések járatkimaradások.....Nógrádkövesd,és Galgamácsa kivételével az egész vonalon nincs szolgálat....igy tájékoztatás sincs csak a mínusz öt fokban órákat váró utasok....a Máv START térképén még most is ott vannak a 3-4 órákat késő vonatok!.....csak arra tudok gondolni,hogy mint minden évben ilyen tájban most is lehullottak a falevelek,és megcsúszott rajta a kerék,mint kb öt év óta ilyenkor mindig! Köszi!

Adani 2011.10.16. 12:29:04

@pbence:

Én viszont pártolom, nem szeretem kerülgetni az aluljáróban a csöveseket. Miért kell nekem húgy meg szarszagot elviselni az aluljáróban? Ráadásul hordozzák A-tól Z-ig az összes fertőző betegséget, tetú,rüh, TBC stb.

A csövesek 99%-a a saját hibájából lett az, ami egyszerűen mindenét elitta és nincs már semmi életcélja csak a napi kannás megszerzése. Hajléktalanszállóra meg nem megy, mert ott viselkedni kell, tisztálkodni és piálni se lehet. Aki már annyira állati szinten van, hogy maga alá szarik-hugyozik (de ennél még az állatok is különbek), azt kergessék el mindenhonnan, mert csak egy tetves csavargó, ha meg is fagy a hidegben, nem kár érte.
Ezt még arra se fogni ,h jajj szegény hát semmi pénze sincs, mert ahhoz ,h egy bokorig elmenjen legalább nem kell pénz, ahhoz, h megmosakodjon szintén nem, minden szállón van fürdési lehetőség. Aki meg normális és önhibáján kívül került az utcára arról meg se mondod, hogy hajléktalan, és igen is ki tud törni ebből ,hiszen ha azt napi 10-20 ezret amit min. összekoldul nem piára költi akkor abból azért már lehet legalább egy szobát bérelni valami nem túl elegáns helyen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.16. 13:30:39

@Adani:
"A csövesek 99%-a a saját hibájából lett az, ami egyszerűen mindenét elitta és nincs már semmi életcélja csak a napi kannás megszerzése. Hajléktalanszállóra meg nem megy, mert ott viselkedni kell, tisztálkodni és piálni se lehet."

Önmagadnak mondasz ellent.

Ha nincs aki hajléktalanszállóra menne, akkor hogy jöhet létre az, hogy a szállók túlzsúfoltak?
Azt az előítéletedet, miszerint 99%-a saját hibájából kerül oda, nem minősítem.

----------

Több nyugati városban a hideg beálltával éjjelre nyitva marad a metró, ahol üzemszünet idejére be lehet húzódni melegedni. ÜZEMSZÜNET idejére. Az első vonat érkeztéig el kell hagyni.

Adani 2011.10.16. 13:39:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A váróterem viszont nem melegedő, az arra való, hogy a vasúttársaság utasai, akik drága pénzen jegyet vettek a vonataikra kulturált körülmények között várhassák meg az indulást. Teljesen jogosan paterolják ki onnan a koszos, ,büdös, lármázó, piáló népséget. De ha ennyire szívén viselik őket a honatyáink akkor engedjék be őket a parlamentbe "üzemszünet" idején. Azzal nem is lenne baj, engem se zavarna ha az utca helyett a metrólejáró klímáját választja, de ha ennek örömére oda is szarik meg pisál azt vágják ki onnan a 3.14csába -20 fokban is.

Persze,h van ,aki a szállóra megy, ők azok, akiket nem csak a piálás érdekel és még nem itták el az agyukat és tenni is akarnak valamit a sorsuk javítására. Mellesleg több bp-i aluljáróban is ki van írva hová lehet menni, hol van ingyenkonyha, melegedő, szálló stb.

deeed 2011.10.16. 22:26:37

Az amúgy szépen felújított kaposvári vasútállomás is csövestanyává vált. A megyeszékhely "kapuja"egy galambszaros, hajnalban a padokon hentergő csvesekkel, nappal őrjöngő, diákoknak nevezett húlyegyerekek játszótere. Hol vannak a rendészek ? Miért hagyják ?

Mozvez 2011.10.17. 01:03:12

@martinasz: Balassagyarmat és Szügy között volt egy kis gázolás.

AndOr 2011.10.25. 08:29:15

És lőn...
Ma reggel már 2 MÁV Vasútőr Kft. dolgozó volt Tatán a hajléktalanok helyett.
Egyébként meg is érdemli a védelmet ez a vasúti műemléképület, az utasoknak meg egyszerűen kijár.
Volt már ilyen tavaly (vagy tán tavalyelőtt?) is pár hónapig.
Lehet, hogy most ez a posztban szereplő levélnek (is) köszönhető?
süti beállítások módosítása