MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

A részeg és a kalauz

2011. október 05. - Vittore.

Tamás egy nem szokványos IC-úton vehetett részt, amiről levelet is küldött nekünk. Az még hagyján, hogy az IC-je sokat késett, de Püspökladányban felszállt egy részeg is, aki miután végigdülöngélt az utasok között, fenéken csapta a beküldőnket.

Ez akár még vicces is lehetne, de az már kevésbé az, hogy a kalauz Tamás kérésére sem tessékelte le a jegy nélkül utazó részeget, hanem engedte végigutazni Debrecenig.

Sajnos nem kaptuk meg az utazás részletes adatait, így nem tudju megkérni a MÁV-ot, hogy nézzenek után a kaluznak, így most csak a levelet tudjuk közreadni:

Kedves új Máv blog!

Gondoltam, elregélem szerény történetemet én is. Pár hete történt az alábbi eset, amikor Budapestről Debrecenbe utaztam.

A 07.23-kor a Nyugatiból induló vonat 07.35-kor szándékozott elindulni (ergo már az indulásból is sikerült késnie, de mindegy), és a terv szerint 09.52-re kellett volna Debrecenbe érnie.

Mint azt sejteni lehet, a vonat felháborítóan sokat késett, de ez csak a kisebbik baj volt. 09.43-re nem voltunk még, csak Püspökladányban – és itt kezdődött meg a horror.

Az új felszálló utas egy erősen ittas férfi volt. Dülöngve szédelgett végig a szép IC kocsi folyosóján, majd az utasokba kapaszkodva elvánszorgott a végéig (nem kis megbotránkozást keltve), majd – hogy is fogalmazzak - , a hátsó felembe csapott egy hatalmasat. Felháborodva tiltakoztam, majd megkerestem az ellenőrt, aki Hajdúszoboszlón sem volt hajlandó leszállítani az utast (akinek mellesleg jegye sem volt), így az továbbra is illemsértő módon zavarta meg utazásomat. El kellett viselni egészen addig, amíg a vonat 10.20-kor (huszonnyolc perccel a menetidő után) Debrecenbe ért.

Én értem, hogy nem lehet hátrányosan megkülönböztetni az utasokat, de kérem, legalább a kalauznak legyen annyi mersze, hogy leszállítja a botrányos utast...

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!




Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr603280662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.10.05. 18:49:12

Én olyan fickóval akadtam össze, akiről nem tudtam eldönteni, hogy csak simán ilyen, részeg vagy be van tépve?
Leült mellém valami ismerősével együtt, beszélgettek, a fickó néha felállt, és leült más utasok mellé és elkezdett beszélgetni velük (vagy legalábbis kezdeményezett, mert az említettek nem valtak túl lelkesek), és egyszercsak minden átmenet nélkül kérdezett valamit tőlem is, ami ott és akkor totális értelmetlenségnek tűnt (azóta meg elfelejtettem), mindenesetre elég fura volt.

Adani 2011.10.05. 20:09:01

A MÁV-nál megvan az a szabály, mint a BKV_nál ,h ha botrányosan utastársai terhére van leszállítható? Akkor is ha van jegye. Bezárni a Wc-be a részeget pláne ha már amúgy is mocskos, nagyobb kárt úgyse tud benne tenni, ha okádni kell helyben van, mást se fog zavarni. :)

Quarius_ 2011.10.05. 20:55:40

yoda-jedi
Persze ezért van a rendőrség, hogy a részegeket véresre verjék, majd kidobják az út szélén.
Nagyon szomorú, hogy a rendőrképző ennyire semmit nem ér, hogy a rendőrnek ennyit nem tudnak elmagyarázni, hogy a szakmunkás végzettségével nincs felhatalmazva bíráskodásra, az másnak a feladata, de úgy meg senkinek sem, hogy összerúgom a fejét.

yoda-jedi 2011.10.05. 21:00:51

@Quarius_: és az 50éves BKV buszok önműködő ajtajai? az is szűri a zembereket... a gyengébbek kihullanak...

Adani 2011.10.05. 21:09:19

@Ejmiakő:

Az a baj ,h csak két állapotot ismernek. Vagy le se szarják vagy pedig átmennek agresszorba, nemrég keringett egy videó, ahol egy részeget nem engednek fel a Nyugatinál a villamosra, lerúgják a szerelvényről, majd az egyik még fejbe is rúgja.

yoda-jedi 2011.10.05. 21:13:44

lehet hogy egy rohatt komcsi volt a részeg... csak direkt rombolni akarja hazánk hírnevét... mondhattyuk: hazaáruló... mint ezek:

"Sajnos a kripto-kommunista kövület BKV vállalatnak alapos oka volt buszszolgáltatás balkániasításával éppen 2011. október 2-án ártania a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérnek és a polgári-konzervatív kormány által vezetett Magyarország hírnevének. Ezen a napon érkezett ugyanis először látogatóba Ferihegyre a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az európai együttműködésben épített Airbus A-380 típus. A legnagyobb gép leszállása a hazai légiközlekedés és a magyar állam nemzetközi elismertségét bizonyította látványosan és ebbe az örömbe kellett a BKV-nak belepiszkítania."

index.hu/belfold/budapest/2011/10/05/balkant_varazsolt_a_ferihegyre_a_bkv/

ViG0 2011.10.05. 21:20:02

Legközelebb használd ezt: www.Oszkar.com

fővizsgáló 2011.10.05. 22:09:25

üzletszabályzat szerint le kellett volna szállítania a következő állomáson...én személy szerint rendőrt hívtam volna a következő állomásra-jegy nélkül+még balhézik is...

lurkó 2011.10.05. 23:48:37

@fővizsgáló: néhány poszttal ezelött pedig a rendőrhívás problémáit boncolgattuk. További vonatkésés csatlakozásmulasztás stb. Más konstruktív javaslat?

terrormaci 2011.10.05. 23:54:30

mi múltkor segítettünk letenni egy ilyen fazont a vonatról a kalauz csajnak :)

vauvauvau 2011.10.06. 00:17:13

Kedves Utasunk!

Köszönjük észrevételét! Sajnos a frissen kinevezett Fidesz-képviselőt nem mertük leszállítani, mert akkor kirúgtak volna minket.
Üdvözlettel: MÁV ZRT.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.10.06. 04:23:38

Erről egy OFF sztori jutott eszembe.

Egyetemi napok pár éve, sátor mellett nyugágyak, éjszaka. Én ülök az gyiken, odaül két srác, beszélgetnek, kissé már betépve.

Egyszer csak az egyik felugrik, elkezd integetni valakinek vadul a tömegben, még kiabál is hozzá, hogy "HELLÓ!!!"

Egy srác bizonytalanul visszaint, majd alkalmi nyugágyszomszédom egy sört pattintva visszaül a helyére.

Haverja rákérdez: "Ki volt az?"

"Nem tudom, de bepakhatja a f*szom!"

Dylann 2011.10.06. 06:15:37

Bezzeg engem még senki nem molesztált részegen :( Nemhogy örülnél vazzeg.

KolompárRómeó 2011.10.06. 08:04:09

Ugyanez jellemző a kirekesztett rettegő adófizetők esetében is. A kalauz nem mer odaszólni, mert azonnal kivesézik kisbicskával.

Terézágyú 2011.10.06. 08:05:57

@Adani:
"A MÁV-nál megvan az a szabály, mint a BKV_nál ,h ha botrányosan utastársai terhére van leszállítható? Akkor is ha van jegye."

Isten ments, hogy a részeget védjem, főleg az ilyet - de ez tipikusan az a szabály, amelyet nagyon nehéz betartani.

Mikor van valaki az utastársai terhére? Hány utastársának kell a terhére lenni hozzá?
Ha engem zavar a fülhallgatóricsaj, még a kocsi másik végéből is, akkor az már mehet? Mi van, ha azt mondja egy másik utas, aki még közelebb ül hozzá, hogy őt meg nem zavarja...???
Ilyenkor szavazzanak az utasok, és ha a többség azt mondja, hogy zavarja, akkor máris dobják le az illetőt???

Egy könyvtáros ismerősöm mesélte, hogy hozzájuk a könyvtárba bement egy részeg (nem annyira részeg, hogy ne tudjon magáról, nem is hányta el magát stb., csak éppen úgy gondolta, hogy most az övé a világ), feltette a lábát az asztalra, hagosan szövegelt stb.
És akkor mit tud tenni a könyvtáros?...

TibiOriginal 2011.10.06. 08:43:48

nos, Ez is bizonyítja, amit már sok éve sokan pedzegetnek: legyen rendfenntartó (és nem szekuritis) hivatalos személy a vonaton! Ha már bővül az állomány.

Winston Smith 2011.10.06. 08:45:03

@Terézágyú: "És akkor mit tud tenni a könyvtáros?..."

Rászól, ha meg az sem segít, akkor kitessékeli, ha nem akar menni, hívja a biztonságiakat vagy a rendőrt.

Amúgy és is szembesültem hasonlóval jópár éve ugyanezen a vonalon. Pár részeg apacs felszállt a Nyugatiban, nem a saját helyükre ültek le, hangoskodtak, cigiztek a nemdohányzóban, stb. A kaller viszont teljesen normális volt: többször felszólította őket normális viselkedésre, majd Szolnokra (a köv. megálló, akkor még Cegléden nem állt meg a vonat) kihívta a rendőröket. Öröm volt nézni, ahogy felszáll 5 rendőr, az óbégatást mintha elvágták volna, utána beindult a könyörgés, hogy dehát van jegyünk, még ha nem is ide szól, meg ez ma az utolsó vonat, különben soha nem érünk oda az x faluba mert legközelebb holnap reggel van csatlakozás, stb.

A rendőröket ez nem hatotta meg. Az utasok pedig konkrétan megtapsolták a rendőröket. :)

Terézágyú 2011.10.06. 08:45:48

@TibiOriginal:
"legyen rendfenntartó (és nem szekuritis) hivatalos személy a vonaton"

Mi a különbség?

Terézágyú 2011.10.06. 08:47:28

@Winston Smith:
"Rászól, ha meg az sem segít, akkor kitessékeli, ha nem akar menni, hívja a biztonságiakat vagy a rendőrt."

Nincsenek biztonságiak.
Rendőrt? Persze, majd kijönnek, mert itt egy ember a könyvtárban hangosan beszél... :)

Következő megoldás?

TibiOriginal 2011.10.06. 08:49:32

@Terézágyú:
Bocsánat, túlspiláztam...szóval, legyen rendőr a vonaton.
Amúgy azért bonyolítottam, mert itt Pöstön már a közterület felügyelők is kérhetik a bérletet a BKV járatain, mert hivatalos személynek vannak minősítve.
Na. :D

názmin (törölt) 2011.10.06. 09:27:01

Sziasztok!Igazábol itt a jegyvizsgáló volt tesze-fosza,Szombathelyen volt egy jegyvizsgáló(VITTORE biztos ismeri)az OTTO bácsi ő nem vitatkozott senkivel sem, de általában a következö állomástol már nem utazott velünk az kinek nem volt rendben a jegye!KÉRTE A JEGYEKET KINEK NEM VOLT MONDTA RENDBEN VAN KÉREM ÉS MÁR MENT IS TOVÁBB ÉS A KÖVETKEZÖ ÁLLOMÁSON MÁR JÖTTEK IS A RENDÖRÖK ÉS MÁR SZÁLLT IS LE A KEDVES UTAS!!!!!!!!!!!

deeed 2011.10.06. 09:27:40

Akkor már nincsenek büdöstalpúak az ittani IC-ken ?
Mármint feketeruhás "kommandósok"....

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.10.06. 09:36:01

"Sajnos nem kaptuk meg az utazás részletes adatait, így nem tudju megkérni a MÁV-ot, hogy nézzenek után a kaluznak"
Ha megírjátok nekik így, akkor utána tudnak nézni, hogy az elmúlt hetekben melyik volt az a nap, amikor késett az adott járat :). De az is lehet, hogy az alapján tudják megmondani, hogy aznap csak 28 percet késett :(

KolompárRómeó 2011.10.06. 09:56:46

@Terézágyú: vannak biztonságiak, de azoknak több a fülük, mint a foguk és lepukkantabbak, mint a hajlékonyak a Nyugati aluljáróban...

Adani 2011.10.06. 12:08:16

@Terézágyú:

Ez a működő megoldás, rá kell szólni ha nem akar menni segítünk neki.

A SZIE-n dolgoztam majd egy évig ott a könyvtárban ez ment volna. Ha önként nem megy akkor megy a teljes könyvtári állomány mind a 10 ember és kirakjuk, volt 120 kilós kétajtós szekrény méretű kolléga is, meg ugye ott az egyetem biztonsági szolgálata, ők hamar ott teremnek.

De a könyvtárosokat nem kell félteni, a legtöbb helyen a takarító néni is képes volna a hangosan beszélőt is egy szál seprűnyéllel kikergetni a világból.

@názmin:

Egyik haver mondta, h ő látta mikor a Bp-Szeged IC+gyors-on egy falka cigó mondta a két kallernek ,h nincs jegyünk. Vesznek jegyet pótdíjjal vagy leszállnak (Ceglédig nem áll meg) Leszállunk, ok, telefonált egyet "Ferikém, megállunk" a vonat puszta közepén megáll ajtó nyílik, na akkor uraim lehet leszállni. Cigó család le, de már futnak a következő ajtóhoz, kaller kiadja a jelet, ajtót zárja, vonat elindul cigók maradnak a puszta közepén a következő állomás is legalább 3 km. 10 pontos gyakorlat, így kell ezt csinálni.

Terézágyú 2011.10.06. 12:41:24

@Adani:
"A SZIE-n dolgoztam majd egy évig ott a könyvtárban ez ment volna. Ha önként nem megy akkor megy a teljes könyvtári állomány mind a 10 ember és kirakjuk"

Jó, persze, erőszakkal mindent lehet. És akkor meglesz a bulvársajtóban a hír, hogy "a könyvtárosok kidobták az olvasót"... vagy a könyvtárosoknak szabad, csak a bkv-orkoknak nem?

Szóval nem értem, hogy miért vagytok ilyen biztosak benne, hogy ez ilyen egyszerű, amikor millió példa van rá, hogy a dolog nem működik egyszerűen.

Itt jegyzem meg, hogy nem a könyvtáros-példa volt a lényeg a kommentemben...

"ok, telefonált egyet "Ferikém, megállunk" a vonat puszta közepén megáll ajtó nyílik, na akkor uraim lehet leszállni. Cigó család le, de már futnak a következő ajtóhoz, kaller kiadja a jelet, ajtót zárja, vonat elindul cigók maradnak a puszta közepén a következő állomás is legalább 3 km. 10 pontos gyakorlat, így kell ezt csinálni. "

Most megint nem azért, hogy a cigókat védjem, de ez a helyes megoldás? Hogy megállítják a vonatot akárhol?
És ha az egyikük a kerekek alá esik???

És mi van ha nem cigó? akkor is meg lehet csinálni???
Esetleg egy részeget is ki lehet tenni a puszta közepére??? Ha véletlenül neked nincs jegyed, akkor téged is ki lehet tenni?

Szóval én igazi megoldásokat vártam volna... igazi, jogszerű megoldásokat, amelyeket mindenki elfogad - akkor is amikor ővele esik meg.

Adani 2011.10.06. 13:07:22

@Terézágyú:

Kidobták a könyvtárosok, megírja az újság, ok. És? Igen bazzeg kidobtuk ,mert zavarta az olvasókat biztonsági kamera felvétele ott van bizonyítéknék.

"Most megint nem azért, hogy a cigókat védjem, de ez a helyes megoldás? Hogy megállítják a vonatot akárhol?"
Igen, han incs jegye és nem igazolja magát, meg nem hajlandó pótdíjat fizetni igen"

"És ha az egyikük a kerekek alá esik???"
Nem kár érte

2És mi van ha nem cigó?
akkor is meg lehet csinálni???"
Igen

"Esetleg egy részeget is ki lehet tenni a puszta közepére???"
Ha nincs jegye és venni se akar igen. Ha ad igazolványt és lehet pótdíjazni maradhat

"Ha véletlenül neked nincs jegyed, akkor téged is ki lehet tenni?"

Igen.

Terézágyú 2011.10.06. 13:13:35

@Adani:
Jó, látom eltökélt vagy. Akkor te az ilyen híreknél, hogy bkv-s orkok kidobtak valakit a buszból, a bkvnak szurkolsz...

Ja, abban a könyvtárban nincs biztonsági kamera :)

Adani 2011.10.06. 13:59:12

@Terézágyú:

Ha szép szóval nem megy akkor lehet erőszakkal csinálni. A BKV-s orkoknál az szokott a baj lenni ,h előbb ütnek aztán kérdeznek.

fővizsgáló 2011.10.07. 20:48:27

@lurkó: Püspökladánytól Debrecenig csúnya lenne, ha nem érnének ki....

fővizsgáló 2011.10.07. 20:49:32

@fővizsgáló: de akár szoboszlórra is lett volna idő kiérni

lurkó 2011.10.08. 01:50:56

@fővizsgáló: Néha nem az a gond hogy nem ér ki hanem hogy meddig tart az intézkedés! Egyébként meg szerintem frászt kapnak többségében ha konkrét esethez hívják őket! Kitalálnak valamit hogy húzzák az időt és amikor már mindenki távozott (tanúk,elkövető) odalibbennek hogy na akkor mi történt! Aztán meg egy hónap után megszüntetik az eljárást tanú bizonyíték stb. hiányában. Tapasztalat!

názmin (törölt) 2011.10.08. 11:04:45

@lurkó: Légyszi ne általánosits mint irtam 10.06 9óra 27 perckor az én tapasztalataim teljesen mások csak ismételni tudom önmagam hogy ez a dolog JEGYVIZSGÁLÓ HIBÁJA HA NEM TUDJA MEGOLDANI!!!!!!!!!!

Adani 2011.10.08. 13:02:07

@názmin:

Pláne olyan hosszú etapon mint pl. Bp-Szolnok, addig a vonat nem áll meg, az út kb. 1 óra annyi idő alatt meg csak kiér a Fakabát Rt. Pláne úgy, h a szolnoki állomáson sokszor járőröznek is a peronon meg a váróban. Meg ugye a yard is mondhatja ,h hová tud leghamarabb kiérni és max. ott megáll a vonat (ha pl. Tápiógyörgyére előbb ki tudnak érni, mert ott épp nincs semmi dolguk és van szabad kapacitás miközben mondjuk Szolnokon épp van egy baltás gyilkos, a város másik végén betörés, két utcával arrébb leszámolás és már vér folyik stb.

Egyik haver egyébként járt úgy az újpesti yardon, h az albérletben ahol lakott volt egy hülye lakótársa, aki késel kergette ki a lakásból, amúgy már máshol lakot csak pár cucca maradt még ott azokért ment vissza, és kikergette nagykéssel, hogy takarodjon innen. A pár 100 méterre lévő rendőrségre ment, elmondta mi volt és kérte, hogy egy vagyk ét rendőr menjen vele két táskába össze is van minden pakolva, 5 perc az egész csak azt elhozza, és vagy egy óráig semmi se történ,t h tegyen bejelentést telefonon, meg hogy így nem lehet, meg erőszakkal nem mehetnek be stb. Pedig vagy eg tucat rendőr ott cigizett a kapitányság előtt áthatóan nem volt semmi dolguk, egyiküket igazán elküldhették volna erre, gyalog 5 percre volt a lakás kb. De végül az lett, h visszament és lakás elől hívta ki mobilon a yardot, vagy fél óra múlva jöttek más kerületből és akkor már hajlandóak voltak bemenni.
süti beállítások módosítása