MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Újra megy az internetes jegyvásárlás

2011. augusztus 28. - Vittore.

Ma délután két órára elhárították a hardver- és szoftver hibákat és azóta újra működik a MÁV-Start internetes jegyvásárlási rendszere.

A vasút közlése szerint a napok óta tartó üzemszünet miatt 1100 ember nem utdta átvenni korábbi rendelését, közöttük 100 nemzetközi foglalást.

Íme a hír:

MÁV: újra lehet interneten jegyet vásárolni

Vasárnap délután két órára helyreállították a MÁV internetes jegyértékesítési rendszerét, újra zavartalan az online jegyvásárlás és a menetjegyek kinyomtatása az automatáknál, az ország egész területén - közölte a MÁV-START Zrt.

A cég szakemberei az informatikai rendszerek gyártójának közreműködésével kijavították a meghibásodott hardver- és szoftverelemeket. A jegyvásárlás és a jegyek átvétele újra zavartalan mind a negyven vasútállomáson.

Az e-ticket rendszer szerda reggel óta tartó leállása óta 1.100 utas nem tudta átvenni korábban megvásárolt jegyét. Mintegy 100 esetben nemzetközi menetjegyekről volt szó. A nemzetközi jegyet duplán váltó utasoknak a MÁV-START Zrt. a felhasznált menetjegyek értékének egy részét utazási utalvány formájában visszaadja.

A kuponok értéke ötezer forintonként ötszáz forint. Az utazási kuponokat illetve az újonnan megváltott menetjegyek árának visszatérítését az ügyfélszolgálat bármely elérhetőségén lehet igényelni akár e-mailen vagy faxon illetve levélben.

A MÁV azt kéri, hogy akinek a személyes adataival utasleadási lapot állítottak ki, azt az online vásárlás adataival együtt mielőbb juttassa el a MÁV-START Zrt. ügyfélszolgálatára.
Azok az utasok, akik az internetes jegykiadó automatáknál átvehető számlát igényeltek a vásárláskor, a számlát a kapott átvételi kóddal a vásárlástól számított egy éven belül bármelyik jegyátvételi helyszínen lévő automatából kinyomtathatják.

Forrás: FN.hu

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!





Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr613185715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2011.08.28. 18:12:58

Időközben a MÁV hírei közé is felkerült a közlemény:
www.mav-start.hu/hirek/hir.php?mid=14e5a651c901ea

pbence 2011.08.28. 18:28:24

Én már vettem jegyet ma 3-kor, amikor még nem volt hír a működésről, de egyébként már minden rendben ment.
Amit érdekesnek találok, és ezt a másik posztnál is leírtam, hogy törlődött az egyik vásárlásom. (Pont arról van szó, ami itt a blogon is megjelent.) Ebből kiindulva kissé érdekes lesz a START-nak meggyőződnie arról, hogy én tényleg vettem jegyet... Ezek után pedig bárki mondhatja azt, hogy e-Ticket-e volt, és azért büntették meg, így ebben a pár napban aki élelmes, ingyen utazott.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.29. 07:53:54

Kiváncsi vagyok, mikorra jön az első panasz a rendszerre újra.

Adani 2011.08.29. 08:01:27

@pbence:

Azt is írták valahol ,h a RAID tömb szállt el, mert egyszerre 3 lemez purcant ki, és a helyreálíltás eddig tartott. Akkor arra tippeltem, h egy deka mentésük se volt ,azért tart eddig, de ezek szerint mégis volt max. nem elég friss ezért tűnhetett el néhány jegyrendelés.

Az azért valljuk be nem gyakori eset,h egyszerre 3 lemez purcan ki, de én azt is el tudom képzelni ,h egy halt meg először, és ugye egy kiesést még az alap RAID (a Raid 0-t ne vegyük ide, az nem igazi RAID, mármint nem a redundáns adatkezelés elve) iselvisel, csak ugye beindult a gépezet,h knée egy új HDD, de közbeszerzés meg igazolni a kiadást stb. hónapok teltek el, lemez nincs közben elromlott még egy és akkor már lehet baj)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.08.29. 10:19:10

Vicces, hogy amikor kb 2 hete azt írtam, hogy nem bízok meg ebben a jegyátvételi rendszerben, mindenki lehurrogott. Erre tessék...

belekotty 2011.08.29. 10:30:46

Azért vicces egy raid rendszer behalása. Nekem az IBM-ben pörgött 3 Sharkom 8 éven keresztül 24*7*365-ben, mind raid5-ben. Egyszer egy IBM konferencián hencegtem egy nagyobb társaságban a hasonló architektúrákat üzemeltetők között hogy még i/o hibát nem jelzett nekem egyik sem, mire az ott lévő egyik IBM szervizes megjegyezte, hogy pedig egyszer jelzett a rendszer modemen keresztül hibát a szervíznek, kimentek és cseréltek egy HDD-t, csak én észre sem vettem, mert nem adja fel az ilyen hibát a szervereknek. Max a diszk alrendszer válaszideinek lassulásából vehettem volna észre, amíg helyre állította ranket.
Szóval nem hiszem el a MÁV-os sztorit a raidra fogva.
De tök mindegy, milyen mentés volt róla?

norbi2k 2011.08.29. 10:36:20

mikor lesz olyan hogy telefonos jegyvásárlás? :)

comes 2011.08.29. 11:14:49

Nem értem a mediumok felhajtását, már majdnem zavarokozását az internetes jegyváltás kapcsán. Valószínűleg igen-igen kevés ember vált jegyet dróton keresztül. Egyébként talán még olyan magyar településhely is van, ahol még villanyvételezési lehetőség sincs, így a dróton való jegyváltás ohajtott ábránd!

Dzsok 2011.08.29. 11:31:26

@belekotty: Pont sikerült beletrafálnod kedves IBM szakértő kolléga. :) Ugyanis az E-Ticket rendszer a következő platformon üzemel és nem kevés pénzt fizettek ki a megbízható működéséért.

www.mavinformatika.hu/mavinformatika/referencia_lap.php?mid=145e55f11cb906

Megrendelő: MÁV-START Zrt.
Idő: 2007 - 2013
Platform: IBM Mainframe, z/Linux,M/F,Linux
Szoftver: Websphere

z8 2011.08.29. 12:26:52

Aki ért hozzá tudja jól hogy ennek működnie kéne nincs olyan hogy napokig áll egy ilyen szolgáltatás, mégha nagyobb hiba is történik. Ilyen üzleti életbe normális körülmények között nem történhet. Nálunk a havi 30e ft fizető ügyfélnek is vállaljuk max másnapra minden működik.

Abban viszont biztosak lehetettek hogy nagyon sok pénzt dobtak ki erre is. Persze máv csak megrendelő, máv informatika nem állami cég, pont ezért lehet oda szépen átmosni a pénzt.
Senki se védje a mávot! adófizetők pénzét szórják két kézzel.

wombatman · http://zalog.blog.hu 2011.08.29. 13:56:31

@z8: Csak két megjegyzésem lenne:
aki 30e-t fizet, az nem ilyen rendszereket üzemeltet. nálunk legalábbis.
a máv informatika meg szerinted milyen cég? nyilván magán, aminek ilyen a részvényeesi szerkezet:
Részvényesek MÁV ZRt. 796 db 796,000,000 HUF
MÁV-START Zrt 1 db 1,000,000 HUF
MÁV GÉPÉSZET Zrt 1 db 1,000,000 HUF
MÁV-TRAKCIÓ Zrt 1 db 1,000,000 HUF
MÁV Vagyonkezelő Zrt 1 db 1,000,000 HUF
www.mavinformatika.hu/mavinformatika/index.php
olvashatnál, mielőtt hülyeségeket írkálsz... :)

lyken 2011.08.29. 22:32:00

@Adani: Adott volt egyetlen RAID 6 tömb, amiben elszállt 3 HDD. Ez kb annyira valószínű, mint az, hogy holnaptól percre be lesz tartva a menetrend. Valószínűbb, hogy az elszállásról a riasztás:
a) nem volt beállítva
b) a riasztást nem olvasta el senki
c) elolvasták, de tojtak rá, mert a rendszer 2 lemez elszállását is túléli, 3 lemez meg nem fog elmenni

Hát elment.
További kérdés, hogy miért Raid 6 storage-ot használtak egy Raid1 tükör helyett. Kapacitásilag a rendszer nem igényel raid6-ot.(Segítek, múlt évi adat: IBM certifikált cégtől 2 óra RAID6-os storage karbantartás 1.5 millió HUF pénzbe fájt áfával. Szerencsére azóta tudjuk házilag kezelni azt amit kell.) Mindemellett a jelek szerint csak napi mentés volt, de a mentés visszatöltésére nem volt kidolgozott, működőképes protokoll.

@belekotty: A Raid nem backup. Kell egy robosztus rendszer raid tömbökkel, de kell negyedóránkénti backup és évente legalább kétszer tesztelni kell, hogy alternatív helyszínen egy párfős csapat mentésből fel tudja állítani a rendszert _bármikor_. Nekünk alternatív helyszínen tartalék szerverek vannak, ahol évente egyszer a 3 fős rendszergazda csapat hétvégén feláll kizárólag a banki mentések használatával. Egy online rendelési rendszernél miért nincs ilyen?

belekotty 2011.09.02. 12:50:19

@lyken: Közben megtudtam a részleteket. RAID5 tömbök voltak amikben 30 perc eltéréssel elszállt két HDD.
Mentés hiába volt, nem volt alternatív terület ahova vissza lehetett volna tölteni. Ráadásul mint kiderült egy 8 éves SHARK-800-as eszköz volt, ahova spórolás okán a már hibázott lemezeket újraformázás után visszadugták.
Backup site pedig nem volt hozzá. Majd most lesz.

lyken 2011.09.02. 21:04:56

@belekotty: Kösz az infót.
Most erről eszembe jut az ami elsőre felvetettünk UX fórumon: mi a tökért kell raid 5 vagy 6? Két szinkronizált Raid mirror és csókolom. Sebességileg egy álom, szinte mindent túlél. Tény, hogy a hasznos kapacitás csak 25%, de a SAS HDD ezen a szintén _filléres_ tétel.

Ami még beugrik:
1. Nálunk 3 évente minden mozgóalkatrész cserés, a régi cuccokat meg mindig elviszik hup.hu-n egy hét alatt. Egy online jegyrendszerben, ami miliárdos forgalmat bonyolít, ez nem tétel. Ráadásul elszámolható költség...
2. Ki a tököm tervez egy ilyen rendszert, ami se nem hibatűrő, se nem robosztus, se tesztelve nincs? A jobbandokumentált, tervezett, tesztelt rendszerért több pénz jár. Kivéve persze, ha haverjóska csinálja, mert akkor nem kell nagyon megizzadni, csak ne dőljön össze amíg kifizetik.
3. Ki a tököm az aki átvesz egy ilyet éles üzembe? Ki ezért a felelős?

X. UX fórumon hasonló korú storage volt sörért vihető...

Arra nem is mondok semmit, hogy visszatolnak cseregyanus lemezt. Meg arra se, hogy nincs spare benne. De van még pár pont ahol szakmailag marha nagyokat szentségel az ember. Meg aztán jön az, hogy mindez közpénzből.

Adani 2011.09.02. 21:33:25

@lyken:

Igazad van. Ráadásul egy ekkora kaliberű rendszernél nincs katasztrófaterv, vészforgatókönyv, tartalék szerver és rendszer? Még egy valamit magára adó szerverhosting cégnél, ahol csak pár tucat Kovács család honlapja itt a családi fényképalbum, meg itt a videó a nagymami 80. szülinapjáról kaliberű honlap van a szerveren is min. van egy backup rendszer, ami automatice üzembe lép ha bármiylen ok miatt meghal a fő szerver.

Valszeg azért is tartott napokig, mert nem volt katasztrófaterv, h ilyen esetben mit kell csinálni, így mindenki össze-visszakapkodott, nem tudták mi a teendő a lemez csere után összeomlott a backup visszatöltése nem ment, tartalék szerver nem volt. Ilyenkor az lenne a min. h van egy tartalék szerver, amit perceken belül lehet indítani, lehet, h nem olyan erős konfig, így lassabb meg akadozóbb lesz, de legalább működik, addig úgy-ahogy, de működik arról a rendszer aztán lehet nekiesni a fő szervernek és akár napokig piszkálni mire rendbejön. De addig is ha csak félgőzzel is ,de legalább működik a rendszer.

lyken 2011.09.03. 12:40:58

@Adani: "katasztrófaterv, vészforgatókönyv"
Van egy sztenderd listánk, amit új rendszerekhez használunk. Úgy kezdődik, hogy mi van ha... Felkészít szerverhalálra, árvízre, tűzesetre, az épület fizikai megsemmisülésére. Rögzíti, hogy hol vannak a tartalék szerverek, a mentések és hogy hogyan állítható fel szükség esetén egy közeli reptér hangárjában a 150 dolgozó munkaállomása. Mindenkivel szerződés van, hogy igény esetén van 100 megabit, áramkapacitás, irodabútor, stb. És ennek megléte évente ellenőrizve is van.
A MÁV online jegyeladás szervere ennél azért lényegesen egyszerűbb. Ott vagy egy redudáns felhőbe kell rakni a dolgokat vagy backup szerver kell alternatív helyen.

"Valszeg azért is tartott napokig, mert nem volt katasztrófaterv..."
Nekem már az is eszembe jutott, hogy mentés sem volt és arra kellett az idő, hogy a Kürt életre lehelje a döglött diszkeket meg visszanyerje az adatokat.

"Ilyenkor az lenne a min. h van egy tartalék szerver, amit perceken belül lehet indítani, lehet, h nem olyan erős konfig, így lassabb meg akadozóbb lesz, de legalább működik, addig úgy-ahogy, de működik arról a rendszer aztán lehet nekiesni a fő szervernek és akár napokig piszkálni mire rendbejön."
Összességében a "legolcsóbb" két ugyanolyan szervert venni. Akkor is, ha a másodlagos helyszínen tárolt szervert élettartama során egyszer se veszik éles használatba. Másrészt mint említettem, ez itt filléres tétel. Ezt a rendszert egy félmilliós-milliós unit elviszi. A kormanyszovivo.hu-ra meg pl. Esztergom honlapjára 70-100 milliót költöttek mindkét esetben külön-külön, csak a szerverekre.(Az index.hu szerverei ha jól rémlik akkor olyan 45 millió ft körül vannak. A kormányzati oldalakat napi ~200 ember látogatja, az index.hu-t napi 400-600 ezer.)

Visszatérve a szerverek árára: abban az egymillió per unitos árban benne van a 3 órán belüli helyszíni garancia. Ha elpusztul a lemez, akkor kijönnek éjszaka is, betolják garanciában az új lemezt és mehet az adatok visszaépítése.(Bár normálisan erre van egy külön lemez a rendszerben, amit az integritás érdekében a Raid vezérlő azonnal használatba vesz a lemezhiba esetén. Szintén filléres tétel...) Backup szervert is számolva, 2 millió nem pénz érte. Ezért nem is érdemes abban gondolkodni, hogy gyengébb konfig menjen alá. Nem spórolsz vele ugyanis érdemben.

Egyébként nyáron láttam olyan rendszert, ahol a unitok és a lemezek is redudánsak voltak. 12 proci, 128GB RAM, és 8 SAS Raid mirror volt a rendszerben. Épp egy unitot bővítettek. Lehúzták a rendszerből, kipucolták, aztán visszatolták, közben az OS gond nélkül futott, de a független rendszermonitor azért küldte a riasztást, hogy az x. unit kiesett a rendszerből. Zseniális, több éve nem kellett restartolni, pedig volt közben HW hiba. Persze ehhez tervezni kell és nem biztos, hogy elég hozzá a haverjózsi maszatolása.

Adani 2011.09.04. 15:07:13

@lyken:

Való igaz én is láttam már ilyen rendszert. Ott még tápot is cserélhettél kikapcsolás nélkül legalábbis a kettőből az egyiket lehetett. Meg ugye az egy külön zárt teremből volt ott volt a storage egység is szintén redundánsan több lemezes RAID, ha az egyik winyó elszáll megy róla a riasztás és menet közben lehet cserélni, és automatice újraépíti a tömböt, a RAID-nél ez így megy. A másik védelem egy nagy CO2 tartály volt, ami ha a tűzjelző bekapcsol akkor 30 mp-es visszaszámlálás után kiengedi a tartály tartalmát, ami elég arra, h az egész szobát megtöltse CO2-vel. Asszem van egy leállítókapcsoló belül, arra az esetre ha valaki még bent lenne.

A kormányszóvivő oldal az külön mutyitörténet 200 milliót költöttek rá, egy olyan kaliberű honlapot pedig max. 1 misiért bárki megcsinál tárhelybérléssel együtt. Vagy ha nem akar tárhelyet bérel 5 max. 10 misiért lehet venni egy szervert és bepakolni egy szervehosting céghez. Esetleg mégegyet a biztonság kedvéért földrajzilag másik helyre backupként és passz.
süti beállítások módosítása