MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kétszer is rossz vonatra szállt

2011. augusztus 22. - Vittore.

Zita jól megjárta, mert kétszer is rossz vonatra szállt, így abszolúte nem a célba vett megállókhoz érkezett.

Első esetben a pénztáros megkérdezte, hova utazik, majd a választ követően kiadott Zitának egy olyan vonatra szóló jegyet, amely persze nem állt meg az állomáson. A hab a tortán, hogy valamiért a kalauz sem akart segíteni..

A második esetben egy félrehallás valószínűsíthető, sajnos ez a levélírót nem vigasztalja...

Tékozló Homáros kollégák által tovább küldött levelet most itt olvashatjátok (ugyanis megkértem őket, hogy továbbítsák felém a nem teljesen profiljukba vágó MÁV-os témájú leveleket):

2011 Májusában szerettünk volna vonattal leutazni egy koncertre. Érdről KULCSRA, a neten megnéztünk mindent (érkezés-indulás), majd teljesen nyugodtan indultunk utunkra - a jegypénztáros még rá is kérdezett hogy melyik vonattal megyünk.

Felszálltunk a vonatra és megkezdtük utazásunkat. Nemsokára megérkezett a kalauz, aki előszór lekezelte a jegyünket majd gúnyosan közölte, hogy ez a vonat nem áll meg Kulcson (sőt a vonat elejét lekapcsolják majd Pusztaszabolcsnál....)

Kérdeztem tőle hogy akkor az h.lye picsa jegyárus miért nem szólt, sőt miért adott nekünk odáig jegyet? Erre ő vállat vont...(bár ez nem az ő hibája az igaz)

Próbáltunk kérdezősködni, hogy hogyan is jutunk el a célunkig, de segítséget nem kaptunk, végül Battán leszálltunk (megjegyzem ez 1 megálló), innen autós segítséget kaptunk, de a felháborító az egészben hogy másnap visszamentem a jegypénztárba ahol közölték hogy ők bárhová adnak jegyet...ennyi erővel kérhetem én akár Horvátországig is akkor is, ha a vonat csak Fehérvárig megy..

A lényeg hogy a jegyet kifizetted még ha csak 3km is utazol 300helyett...

A következő story nem olyan régen történt, szintén a mi kis kellemes vasúti dolgozóink szívattak meg...

Tamásiba szerettünk volna menni, de a jegyünket Tamási pusztába kaptuk (URAMBOCSÁ de nem vagyok jó földrajzból és nem tudok minden várost megyét és falut...Ö. Én naiv, azt hittem ha egyszer Tamásiba kérek jegyet a szintén neten kinézett vonatomra, akkor oda is kapom.. hát nem

Így történt, amikor felszálltunk a vonatra a vonat dugig volt, így rohadt kényelmes volt a 2 kocsi közötti pót üléseken utazni 4000ft-ért, majd Szolnoknál ráébredni, hogy rohadtul nem arra megyünk amerre szeretnénk...

Én csak annyit mondok, ne dőljetek be a neten kiírt vonatoknak és nagyon legyetek résen. Okuljatok ebből!

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr333171068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.08.22. 14:10:04

1) Én hülye p.icsát egyedül a postoló személyében véltem felfedezni.
Természetes vagy festett szőke?

Miért meglepő, hogy a pénztáros addig ad jegyed, ameddig kéred??? Igen, én Záhonyban is megvehetem a Karalószörcsökre szóló jegyemet, még sakko is ha Záhonyból kjövő vonat el sem megy addig. Ez így van rendjén.
Feltaláltak egy olyan jelenséget, amit átszállásnak neveznek, mivel nincsmindenhova közvetlen vonat...
A pénztárost meg erősen kétlem, hogy érdekelte volna melyik vonattal megy, ha az nem pótjegyes, azaz nem vonathoz kötött jegy kell rá. Igaz, így jobban hangzik az egész történet.

Pár hónapja én is rossz vonatra szálltam, mert elméláztam, és a 2 beérkezett vonat közül a rosszra szálltam fel. Én is küldjek postot arról, hogy mindenki hülye volt rajtam kívül?

Vittore. 2011.08.22. 14:17:56

@Kimérős szaloncukor (Lédig): Ne is mondd, pár éve Szentgotthárdon vártam reggel 7 óra valamikor az egyetlen, közvetlen Budapestre menő IC-t, amikor is rágyújtottam, majd szépen eregetve a füstöt, végignéztem ahogy beérkezik az IC, átnézik a vámosok, mozdonyt cserélnek és elindul.

Az indulásakor döbbentem rá, hogy ez az az IC, ami nekem kellett volna, s amivel már egymilliószor utaztam.

Végül is nem volt ám gáz, pótjegy kuka, új IC jegy vásárlás, elbumlizás Studentkával Szombathelyre, vártam másfél órát, onnan IC Budapestre, s 3 órával az eredeti időpont után már fent is lehettem... Az volt a szerencsém, hogy a közvetlen IC után szinte azonnal ment egy szombathelyi IC is Pestre.

Adani 2011.08.22. 14:58:00

Én is jártam már úgy párszor, h rossz buszra szálltam Bp-n belül (éjszakai, de nappal is megesett). Nem egyszer szálltam rossz vonatra, de az az én hülyeségem volt. Konkrétan én is beleszaladtam egyszer ebbe a csapdába,h bár áthaladt a megállón a vonat, de ott nem állt meg, nekem sikerült megbeszélni a kallerrel, h egy ezresért meghúzza a vészféket. Ez egy előnyös üzlet volt mindkettőnknek.

Az meg alapszabály ,h az Elvirát nézni utazás előtt ill. ha ismeretlen helyre kell menjek akkor útvonalat is nézem,h kb. merre kéne indulni. A Tamási/Tamásipuszta esetnél pl. rögtön kiderült volna,h rossz irányba indultál el. Tudtommal amúgy Tamásira már nem is jár személyvonat, ezért oda nem is adhat ki.

karosszékely 2011.08.22. 15:10:42

De durva, milyen levélírók vannak. És még ő van felháborodva másokra, a saját hülyesége miatt. Inkább maradt volna csendben...

mildi 2011.08.22. 15:15:48

@Vittore.: :DDD

kérdezni is tudni kell: pár évvel ezelőtt, Baja, korán reggel. bent áll két vonat, mindkettő bp-re megy, pár perc eltéréssel, de az egyik sárbogárdon át a délibe, a másik kiskunhalason át tán józsefvárosba, vagy fradiba.
hölgy kérdi a második vonat mellett álló kalauzt: -ez a pesti sebi? -az. hölgy felszáll, majd vhol bácsalmás magasságában levágja a hisztit, hogy hülye a kaller, rossz vonatra irányította, mert ő szekszárdra akart menni...

Nagymoli 2011.08.22. 15:26:52

Sátoraljaújhelyől Nyergesúfalura kértünk jegyet, elmagyarázva, hogy Tbánya felé mennénk, Ralijettel. Megkaptuk szépen a jegyeket, az IC-re a pótjegyet, Ralijetre is, és a Railjeten magyarázták el, hogy a pótjegy nem rossz, de a többi.. Simán kiadták Tbánya helyett Nyugati-Egomkertváros-Nyerges útvonalra. Na most Egom felé piszkosul nem jár Railjet! Bünti fizetés mellett pótjegy, és okosabbak lettünk, hogy ne bízzunk a pénztárnál senkiben, mindent többször ellenőrizzünk...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.22. 21:09:50

Nem érzem a MÁV-ot ludasnak.

Más:
" visszamentem a jegypénztárba ahol közölték hogy ők bárhová adnak jegyet."
- Ezért kell ismerősömnek mindig Battáról feljönni a Délibe, mert Battán adnak ám a RJ-re jegyet.

Adani 2011.08.22. 21:55:39

Egy másik posztnál már megbeszéltük ,h a pénztár működjön csak így. Adjon bármilyen jegyet bárhová olyat és oda ,amilyet kérnek tőle ne mérlegeljen, max. visszakérdezhet.

Amúgy megnéztem Tamásiba nem is megy vonat így oda nem is adhat jegyet,.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.08.22. 22:21:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
belföldi jegy =/= nemzetközi jegy.

De ismerősöd megveheti a nemzetközi jegyét is interneten, és utazás előtt átveheti. Akkor nem kell felutaznia.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.22. 22:31:03

@Kimérős szaloncukor (Lédig):

Mivel rendszeresen jár, szerintem rá fog szokni, hogy Salzburgban veszi meg.

Utazás előtti átvételről hány poszt s volt az elmúlt fél évben? Hány eset lehetett, amiből nem lett poszt?

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.22. 22:57:08

@Adani: Így van. Mondjuk azért a pénztáros is ludas, hogy szó nélkül kiadta a bemondottól eltérő állomásra a jegyet. A korrekt az lett volna, ha szól, hogy ilyen állomás nincs a gép szerint.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.22. 23:03:33

@Peti817172M: Mondjuk azt nem tudom, hogy ha Tamásiba akart menni, akkor hogy sikerült a debreceni/nyíregyházi vonatra felszállnia? Biztos nem tűnt fel neki, hogy debreceni átszállás szerepel a jegyen. Sőt, mivel Tamásipusztába füzesabonyi átszállással is lehet menni, így meg kellett, hogy kérdezze a pénztáros, hogy merre kérik.

vanek ur 2011.08.22. 23:16:59

@Peti817172M: Ez valóban így korrekt. Itt volt 2 súlyos hiba is.
A végső hibát pedig Zita követte el, aki nem nézte meg, mi van a jegyre írva. Ott a pénztárnál rögtön kiderült volna a hiba, és nem Szolnokon kellett volna kapkodni.

Amíg nem a neten vettem a vonetjegyeket, én mindig megnéztem őket (oda szól, arra a napra, olyan kedvezmény, arra a vonatra, stb.). Sajnos a netes vásárlás Zitának nem játszik, mert Érden nem tudja átvenni a jegyeket. Pedig pont az ilyen félreértős dolgokat kiválóan el lehet kerülni vele.

Snake 2011.08.23. 03:40:04

Azt hiszem a posztolóban van a hiba:

"Én naiv, azt hittem ha egyszer Tamásiba kérek jegyet a szintén neten kinézett vonatomra, akkor oda is kapom"

Tamási állomásról 1992. szeptember 26-án elment az utolsó menetrend szerinti személyszállító vonat.

Adani 2011.08.23. 08:39:10

@Peti817172M:

Ne legyünk rosszindulatúak, el tudom képzelni ,h félreértette meg ugye beírta a gépbe,h tamás.. és kiadta. Meg kell nézni mit akarnak eladni neked, rögtön ott kiderült volna, h nem jó jegy, megaztán tájékozódni kellett volna utazás előtt. Vajon honnan vette, h Tamásiba eljuthat vonattal? Az Elvirából biztos nem, az információnál se mondhattak neki ilyesmit, hiszen ott is abból dolgoznak tudtommal. Aki meg úgy utazik valahová, h meg se nézi a menetrendet, hanem kimegy az állomásra és majdcsak jön valami ,ami odamegy módon intzéi az meg is érdemli. De hát ekkor is van információ meg lehet kérdezni, akár részletes útitervet kérni stb.

záporjózsi 2011.08.23. 08:40:56

"Én csak annyit mondok, ne dőljetek be a neten kiírt vonatoknak és nagyon legyetek résen."
Tetszik ismerni a példabeszédet a macskáról és a mikróról? Igen, meg kell tanulni az eszközöket rendeltetésszerűen használni.

vanek ur 2011.08.23. 08:54:29

"Érdről KULCSRA, a neten megnéztünk mindent (érkezés-indulás), majd teljesen nyugodtan indultunk utunkra - a jegypénztáros még rá is kérdezett hogy melyik vonattal megyünk.

...Nemsokára megérkezett a kalauz, aki előszór lekezelte a jegyünket majd gúnyosan közölte, hogy ez a vonat nem áll meg Kulcson (sőt a vonat elejét lekapcsolják majd Pusztaszabolcsnál....)"

Az átszállások számát is meg kell nézni. Mert az Elvira ad olyan találatot is, hogy Dunaújvárosig el kell menni a Kulcson meg nem álló vonattal, majd onnan vissza egy másikkal Kulcsig.

"ne dőljetek be a neten kiírt vonatoknak és nagyon legyetek résen"

Vagyis a tájékoztatás jó, csak oda kell figyelni. (Az Elvira egyébként a legtöbbször jó információkat ad.)

karosszékely 2011.08.23. 09:07:33

@Adani: @Snake: Ez nagyon durva, ez a Zita még annál is sokkal hülyébb, mint elsőre tűnt. És még azt mondja, hogy előre megnézte a vonatot a neten. Simán lehet, hogy ő is Tamásipusztát nézte, azért is ment ki ahhoz a vonathoz és szállt fel rá.

És a legdurvább, hogy még reklámozza is, hogy mennyire hülye volt.

Wakka 2011.08.23. 10:18:25

Nem tartom elegáns dolognak egy poszt beküldőjét lehülyézni,még akkor sem,ha egyáltalán nincs igaza.
Ennél csak azt tartom szomorúbbnak,ha a blogtulaj erre nem hívja fel a kommentelők figyelmét.
De ami számomra a legszomorúbb,hogy a ma reggeli 8 órás hírekben közölték,az IC vonatokra 11-18 óra között a nagy meleg miatti esetleges késésk miatt IC pótjegy váltása nélkül fel lehet szállni,és ez a tény a MÁV-START honlapján nem szerepel.

Adani 2011.08.23. 11:50:28

@Wakka:

Sőt vizet is kaphatsz ingyen a büfékocsiban, meg osztogatják is a pályaudvarokon.

@vanek ur:

Hát igen általában jó adatokat ad az elvira, de ugye ahogy nekem ezt az orosházi forgalmász mondta egyszer, az Elvira nőből van és hát a nők szoktak hazudni, az Elvira is hazudhat. Ez még vagy 3-4 éve volt mikor ott buliztunk és kimentünk a 4:40-es első vonathoz, ami a menetrendben ott volt, h akkor megy voant vissza Csabára. A forgalmsáz épp ott volt tőle kérdeztük meg ,h hol a 4:40-es vonat és ő nézett, h 4:40-es? 5:20-ig nem megy innen semmi Csabára, az az első. De hát az Elvirán néztük tegnap, h lesz mondtuk mi (többen is láttuk, tévedés kizárva) erre mondta,h Elvira is nő megesik ,h hazudik.

karosszékely 2011.08.23. 18:06:39

@Wakka: De, aki hülye, azt igenis le kell hülyézni. Különben felbátorodnak, még jobban elszaporodnak (már így is ők uralják a világot). Ez talán visszatartja kicsit a többit (bár ez kissé reménytelen, mert aki hülye, az úgysem fogja fel, hogy hülye, meg hogy miért az).

názmin (törölt) 2011.08.24. 05:12:12

A LEGNAGYOBB probléma az hogy az elvirán lévö hülyeségeknek nincs felelöse a következö ok miatt:A MENETRENDET A MÁV-START CSINÁLJA,AZ ELVIRÁT MEG AZ INFORMATIKAI kft rakja fel és csak az egymásra mutogatás van!A MÁV-DIREKTRÖL meg inkább nem beszélek NA OTT VANNAK ÁM IGAZÁN HE EMBEREK!!!!!!!!!!

vanek ur 2011.08.24. 08:56:34

@názmin: Az Elvira adatbázisát a MÁV-START tartja karban, és az adatbázis hibákat ki is javítják, ha írsz az ügyfélszolgálatnak (a legtöbb téves információ adatbázis hiba). Legalábbis én így tapasztaltam.

názmin (törölt) 2011.08.24. 09:32:48

@vanek ur: Ne haragudj de szerintem ezt nem jól tudod mert a start adja a menetrendi adatokat és a a máv-informatikai kft működteti az oldalt!!Bocs a tudatlanságomért de azt hogy érted hogy adatbázis hiba?

vanek ur 2011.08.24. 09:51:49

@názmin: Az Elvira egy program, ami megjeleníti a menetrendi adatokat, és lehetővé teszi a keresést. A menetrendi adatok egy adatbázisban vannak. Amikor az Elvira butaságot ír ki, az általában azért van, mert valamit rosszul rögzítettek az adatbázisban. Ezt az adatbázist a MÁV-START tartja karban, és ők is javítják, ha gond van vele.
Adatbázis hiba alatt itt és most azt értettem, hogy rosszul rögzítettek valamit. Például más időpont van, vagy egy hétvégén nem közlekedő vonatot is kiír egy vasárnapi keresésre.

názmin (törölt) 2011.08.24. 11:18:03

@vanek ur: Köszönöm a választ,nekem volt egy észrevételem az elvirával kepcsolatban a máv-direkt felé ami igy volt fent:corvinus ic szombathely ind:19.48 bük érk:19.54 ezt jeleztem hogy 20 kilométert hogy tesz meg a vonat 6 perc alatt erre a válasz a következö volt NEM 20 HANEM 24 KM ÉS EZ A HIVATALOS MENETREND NE VITATKOZZAK MEG EZEN A MÁV-START NEM TUD VÁLTOZTATNI MERT AZ INFORMATIKAI KFT VISZI FEL AZ OLDALRA!!!

Snake 2011.08.24. 13:54:54

Hivatalos menetrendnek igazából a pótlékokkal módosított, vágányzári hirdetményekkel kiegészített menetrendkönyv minősül. Semmi más. Sem az Elvira sem az állomási sárga-fehér jegyzék, sem az állomási kijelző, sem a vuduvarázsló megérzései nem azok.

Adani 2011.08.24. 14:13:16

@Snake:

Az igazi a szolgálati menetrend, az általában szentírás, csak nem könnyű szerezni (ill. ha nincs ismerősöd a vonalon akkor nem az). Abban még olyan megállások is benne vannak ,amiket nem kötnek az átlagparasztorrára. pl. szolálgatváltás miatt megálló vonatok, ha pedig tudod ,h ott megáll a vonat sokat jelenthet. Még a 90-es évek vége felé vonat olyan szerencsés eset, h a Dunántúlról ért haza így Vésztőre a haveri társaság, mert volt köztük valaki ,aki jól ismerte a menetrendet és volt szolgálati menetrendje is, amiből kinézett extrém átszállásokat (pl. menetrend szerint áthalad a voant, de szolgálatváltás miatt mégis megáll, ott leszállva és átszállva meg időt nyernek. Végül vagy másfél órával előbb otthon voltak.

Snake 2011.08.24. 15:46:00

@Adani: Nem kell bemutatni a szolgálati menetrendet. Ettől függetlenül a pótlékolt, vágányzáras könyv a hivatalos menetrend.

názmin (törölt) 2011.08.25. 07:55:46

@Snake: Szia olyankor mi van ha megáll a vonat hogy a forgalmi szolgálattevök váltsanak és még az adott vonaton lévö vezetö jegyvizsgáló sem tud róla?

Snake 2011.08.25. 21:36:25

@názmin: Nem tudom. Az a kérdés, hogy a vjv-nek - amennyiben az adott helyzetben nem figyelésre kötelezett dolgozó - kell-e ismerni a szolgálati menetrendet. Természetesen az mv a szolgálati menetrend szerint közlekedik, ugyanakkor az utasok számára a korábban leírt kombináció nyújt pontos tájékoztatást, adott esetben pedig a panaszbejelentéshez is ez nyújt alapot (pl. meghirdetett megállás helyetti áthaladás, korábbi menesztés stb. esetén).

BonFire 2011.08.26. 08:50:53

Még jó, hogy nem "Adonyba" kérte a jegyet, ugyanis abból is kettő van. Egy Pest környékén, egy pedig a Nyírségben. Viszont mivel a Nyírségben minden település neve Nyír-, az előtagot szépen lehagyjuk. Így lesz Nyíradonyból is egyszerűen "Adony". Ha valaki ezt nem tudja, és mondjuk Ceglédről indul, azt nagy meglepetés érheti. Nem mindegy, hogy kelet vagy nyugat felé indul. Mert mindkét irányban célba ér.

xoghad 2011.08.27. 21:31:04

@Snake: A Hivatalos menetrend elnevezés három éve kb. megszűnt. Közforgalmú menetrend kifejezés van helyette.

Adani 2011.08.29. 15:19:29

@BonFire:

Vagy pl. Bánkút. 15-20 éve még sokszor megesett, h síléccel érkeztek turisták a bánkúti vasútállomásra az alföldre (Békéscsaba és Mezőhegyes között is van egy Bánkút nevű falu, meg ugye fent a Bükkben valahol ,ahol sípálya van) és csodálkoztak ,h hol lehet itt síelni az alföldön. Külföldiek rendszeresen elcsodálkoztak mikor vonattal, kocsival megérkeztek ide és lestek,h hol van a hegy hát még akkor mikor fel lettek világosítva,h kurvára mellé mentek és még vagy 300 km északnak.

BonFire 2011.08.29. 18:37:25

@Adani: Hehe! a bükki Bánkutat ismerem, aludtam is ott a síházban. Viszont nem is tudtam, hogy az Alföldön is van ilyen település. Végül is sok ilyen előfordulhat, de valahogy meg kellene hivatalosan is különböztetni őket, mert nemhogy egy külföldi, egy belföldi is elindulhat a vakvilágba, ha annyira nem ismeri az országot.

De erről már végképp nem a MÁV tehet.
süti beállítások módosítása