MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Összevont kedvezmény?

2011. augusztus 04. - Vittore.

Red gyereke tartósan beteg, így a gyerek és egy kísérő jogosult a 90%-os vasúti kedvezmény igénybe vételére. Emellett Red, ha velük utazik, 33%-os kedvezményt hsznál, mert együtt családnak számítanak, így jár a kedvezmény.

Amikor azonban összegyűjtöttek egy kis pénzt, hogy leutazhassanak a Balatonra, a Déli-pályaudvar jegypénztárosa nem akarta egyszerre kiadni a két kedvezményt. Azt nem tudom, hogy mi a szabály, Red eddig így kérte a jegyeket és meg is kapta.

Ami viszont kiveri a biztosítékot, az hogy a reklamáláskor kibontakozó vitában az ügyfélszolgálatis nő kijelentette, hogy majd ő tesz arról, hogy máshol se adják ki a jegyeket ebben a kombóban, mert körbe telefonálja a többi állomást is. Ez a hozzáállás viszont már teljesen elfogadhatatlan, attól függetlenül, hogy kinek van igaza.

Íme Red levele:

Tisztelt Új MÁV Blog!

Kislányom tartósan beteg emelt összegű családi pótlékban részesülünk, így neki és egy fő kísérőnek aki vagy én vagy a feleségem jár a 90%-os menetdíj támogatás.

Mióta van ez a kedvezmény  ha hárman utazunk ők igénybe veszik ezt, én meg a 33%-os családi kedvezményt merthogy a családdal utazom.

Így utaztunk több éve sok-sok állomást, pénztárat érintve, soha nem volt gond.

Adani képei Rákosrendezőről letölthetőek itt (ZIP. 414 Mb, 76 kép, 4000x3000)

 

Volt ha hárman álltunk a pénztárnál és leadtam a kártyát rögtön mondta a pénztáros és önnek a családi igaz.

Most a Balatonra mentünk nyaralni, fenti kombinációban szerettem volna a Déliben jegyet venni de ezt megtagadták, mondván kedvezmények nem vonhatók össze.

Mondtam milyen kedvezmény? Én semmi kedvezményt nem kapok ezért kérem a 33%-os családit. Mégsem kaptam meg.

Nem értem ha a gyermekem beteg, én már nem vagyok családtag? Ha a gyermekemnek és feleségemnek jár államilag előírt támogatás ezért a MÁV megtagadhat egy nekem járó támogatást? A családommal utaztam, jogos lett volna, hogy megkapjam a családi kedvezményt, mégis megtagadták tőlem.

Hiába reklamáltam a helyszínen, még az ügyfélszolgálatis hölgynek állt feljebb. Mondtam már csak elvből is, megyek inkább másik állomásról a Balatonra. Erre ő segítőkészen, ha kell mindet körbetelefonálja, hogy ne kapjam meg a kedvezményes jegyet.


Milyen egy állat nő az aki tudja, hogy az embernek tartósan beteg a gyermeke és nemhogy segít még keresztbe is tesz neki? Hiába hivatkoztam a többi állomásra, azt mondta azok dolgoznak rosszul  (ez kb. 10-15 állomás és több száz kollégája pénztárosok, kalauzok ) és ők jól.

Azóta is ha hárman megyünk mindig két 90%-os és egy 33%-os jegyet veszünk, soha semmi gond, kivétel a Déli pu. ami külön MÁV a MÁV-ban.

A Déli pu. kedves dolgozóinak sikerül nyaralásunk első napját "kedvességükkel" teljesen elrontani. Én nem  mondom azt, hogy tudják meg egyszer egy beteg gyermeket nevelő családnak, mennyire szüksége van akár pár száz forintra is.

De azért remélem egyszer megtudom kinek volt igaza, nekem és a MÁV pár száz pénztárosának, kalauzának vagy a Déli személyzetének.

Üdv.
Red

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr613124526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E123456 2011.08.04. 09:48:06

Kedvezményt halmozni meg nem lehet. A gyerek után igénybe vették a 90%-os kedvezményt,akkor ugyanaz a gyerek után más kedvezményt nem lehet. A gyerek igénybe veszi saját jogán a 90%-os kedvezményt, akkor a lszülők behetnek 2 33%-os menetjegyet vagy 1 90%-ost ès 1 Tá-t. Ezt most oktatáson is kiemelték.

pbence 2011.08.04. 09:49:50

@karosszékely:
A kormányrendelet nem arra vonatkozik, ez egész biztos, mert ez a START saját, üzletpolitikai kedvezménye.
Ellenben az üzletpolitikai kedvezmény leírása teljesen egyértelmű, ki kellett volna adnia a pénztárosnak a jegyet.

@záporjózsi:
Oké, hogy kötelessége szólnia. De: Egyrészt nem volt igaza, viszont ezt most tegyük félre. Másrészt viszont azon kívül, hogy szól, más népnevelést nem kell művelnie, nem kell itt visszatartani egy jegy kiadását.
A kedvezmény jogosságát a jegyvizsgáló vizsgálja, és erre utal az is, hogy létezik automatás és internetes jegyvásárlás is. Én is, mint @Adani, csak erre tudom buzdítani a levélírót: remélhetőleg majd kihullik a férgese a sok "igazságtevő" jegypénztárosnak!

pbence 2011.08.04. 09:50:38

@Adani:
Mert az van a postban, más kép meg nincs.

pbence 2011.08.04. 09:52:06

@E123456:
És ezt hol írják le az Üzletszabályzatban? Ugyanis a 33%-os kedvezmény hivatalos leírása nem utal erre, másból meg nemigen tudja kiszopni az utas.
Az meg, hogy az oktatáson is ezt mondják, még nem indok. Az oktatást is tarthatja valami idióta.

pbence 2011.08.04. 09:53:40

@pbence:
Sőt, kicsit figyelmetlen voltam, ugyanis konkrétan ki oda van írva a dokumentumba:
"A gyermek(ek) az őket életkoruk vagy kedvezményre jogosító igazolványuk alapján megillető kedvezmény használatára jogosultak."
www.mav-start.hu/res/mav_start_dijszabasi_taj_20110701.pdf
Azt hiszem, itt pontot is tehetünk a vita végére.

E123456 2011.08.04. 10:10:03

@pbence: igen figyelmetlen voltál. A gyermeket megilletõ kedvezmènyt. Csak a gyereket. A felnötnèl mem hoz ilyet, tehát csak 33%.

karosszékely 2011.08.04. 10:19:21

Nem is tudtam, hogy ha 18 éven alulival utazunk együtt, akkor ketten vehetünk 33%-os jegyet.

"A vasúti társaság a kísérők és a gyermek(ek) családi kapcsolatát nem vizsgálja."

Sokatutazó 2011.08.04. 12:01:14

Na kicsit megérdeklődtem ismerősöktől, hogy mi a szitu. @Adani: Ad 1: a 26 éven aluli kedvezmény péntek 10 órától vasárnap 24 óráig tart. Ad2: a 26 éven aluli kedvezményt más kódszámmal adják ki, mint a családit. (Ezt is megkérdeztem: 03-as a 26 éven aluli, 63-as a családi.)
Továbbá: ne akarjunk kedvezményt halmozni. Mert jogosan nem adta ki a jegyet. Miért? Mert ugye a gyereket megilleti a 90%-os kedvezmény. Ami után az EGYIK kísérő kap szintén 90%-os menetjegyet. Így a másik kísérő NEM VEHETI IGÉNYBE a 33%-os kedvezményt.
Ugyanakkor: csak és kizárólag akkor vehetné igénybe a két szülő, ha a gyermeknek NEM LENNE 90%-os kedvezménye.

éneklő 2011.08.04. 12:11:40

A 90 %-os kedvezményt "állam bácsi"adja, szociálpolitikai kedvezménynek hívják. A MÁK igazolvány alapján eszerint a gyermek és egy ( 1 ) kísérő jogosult a 90%-ra. ha a gyerek 6 év alatti, akkor neki nem kell még 90%-os jegy sem, csak regisztrációs jegy, mivel ő -szintén a szoc.pol. kedvezmény alapján- díjmentesen utazik. Teljesen más kedvezmény a "Családi kedvezmény", amely "Üzletpolitikai" kedvezmény, azt jelenti, hogy nem az "állam bácsi" adja, hanem a MÁV--úgymond saját üzleti haszna terhére. Ez annyit jelent, hogy egy vagy több 18 év alatti gyermekkel utazó egy vagy kettő felnőtt 33%-os kedvezménnyel utazhat. Ha a gyerek pl 6 év alatti, ő díjmentesen utazik, ezt jelenti hogy saját, nagyobb kedvezményét igénybe veheti.
Felvetett kérdésedre
A MÁV_Start ZRT Díjszabás 1.3.9. pontja kimondja, hogy "az üzletpolitikai kedvezmények nem vonhatók össze sem más üzletpolitikai kedvezménnyel, sem szociálpolitikai kedvezménnyel."
A lényeg az, hogy ha a beteg gyermek után már egy kísérő a szocpol. alapján (MÁK) kapott kedvezményt, ugyanezen gyerek után más nem kaphat másféle kedvezményt (üzletpolitikai családi kedvezményt), vagyis a gyerek (bocs a kifejezésért, de ) nem "használható fel" más kedvezmény igénybevételéhez.
Erre mondják, hogy a kedvezmények nem halmozhatók, egy kedvezményre "jogosító" alany, csak egy kedvezmény alapján ad a vele utazónak kedvezményt.

Adani 2011.08.04. 12:14:12

@Sokatutazó:

De a pénztáros akkor se akadékoskodjon, nem az a dolga, neki csak az a dolga,h kiadja azt a jegyet, amit kérnek tőle. 50%-nál nem tudom mi a szitu ott nincs más kódban a diák és pl. a közalkalmazotti 50% meg a Start kártyás? Mikor még közalkalmazott voltam volt ilyen 50-es kedvezményem, mindig simán kértem 505-os jegyet a pénztárnál vagy akár diákot sosem csináltak belőle gondot. Simán kér egy 33%-osat és passz. Megaztán miért ne vehetné igénybe a családi kedvezményt ha egyszer családdal utazik és nincs itt semmiféle halmozás, neki nem járna semmilyen kedvezmény, a családi 33% meg az övé, neki jár nem a gyereknek, neki más miatt jár. Ezek szerint ha a gyerek még diák szintén nem lehetne családit venni, mert a gyereknek már jár a diákság miatt 50% kedvezmény?

éneklő 2011.08.04. 12:18:56

@Sokatutazó:
az utolsó bekezdés annyiban hibás, hogy ha a családi kedvezménnyel akarnak menni, akkor a gyerek 50%, vagy díjmentes, ha 6 év alatti, a max. kettő felnőtt 33-33%. Vagy
egy szülő és a gyerek a MÁK alapján 90-90 % illetve a gyerek díjmentes,ha 6 alatti... és a másik felnőtt teljes árú, vagy ha van valamilyen saját kedvezménye közalkalmazotti, 26 év alatti-a hétvégi korlátozással- ....
de el kell dönteni, hogy melyikkel járnak jobban

az hogy van 90%-os lehetőségük, még dönthetnek a családi opció mellett :), de akkor csak z utóbbi él...

éneklő 2011.08.04. 12:43:06

@Adani:
a pénztárosnak az is a dolgai közé tartozik, hogy az utast tájékoztassa, milyen kedvezményre jogosult, úgymond ő az első szűrő, te elmondod, hogy hogyan szeretnél utazni, van-e valamilyen kedvezményed, megvan-e a hozzátartozó igazolásod vagy jelen esetben a gyerek, és akkor mire vagy jogosult. ő nem kekeckedik, csak tájékoztat téged a lehetőségekről és azokat KÖTELES is alkalmazni, mert ha nem teszi és a kalauz ezt észleli, köteles azt a felettesek felé továbbítani és akkor a pénztáros fizeti a jogosulatlanul kiadott kedvezmény és a teljes árú jegy közti különbözetet + fegyelmi. :(
A kódok: a szocpol félárú jegyeknél azonosak a kódok, de a STart-klubos kód pl más, más az üzletpolitikai családi és más a 26 év alatti.... ezért "kekeckedik" amikor kérdi, hogy mire kérsz 33%-ot, 50-et.....
Halmozás---- a családi kedvezményt TE a GYEREK UTÁN kapod, nélküle neked nem jár..Ha ezen gyerek után a fogyatékossági támogatás miatt a magyar államkincstártól kapott MÁK igazolványra mondjuk a nejed vesz igénybe kedvezményt, akkor te ugyanezen gyerek után már nem vagy jogosult egy másféle kedvezményre, a családira, csak akkor ha van pl egy másik gyereketek is.
tudod, ez a kedvezményhalmozás olyan dolog, mint az hogy egy fenékkel nem lehet két lovat megülni.

Adani 2011.08.04. 13:12:37

@éneklő:

Ok, tájékoztathat, de azt biztos nem tehetné meg, h nem adja ki a jegyet, mert csak. Max. elmondja ,h nem jó, de ha közlöm,h én ezt kérem mégiscsak akkor köteles kiadni. Kérek 50%-os jegyet mondhatja,h hol a diák, mert az kell hozzá. Ha azt mondom, h nincs diák ,de nem is magamnak veszem, akkor nem mondhatja azt,h nem adom. Ha 33%-ot veszek akkor megmondom, h családi kedvezmény, akkor nehogy már rákezdje, h de hát egyedül vagyok, hol a család? Nem magamnak veszem, hanem másnak, nincs megírva,h csak magamnak vásárolhatok.

éneklő 2011.08.04. 13:38:02

@Adani:
Ez mind szép és jó, kiadja, bár elmondta, miért nem vagy rá jogosult ---hagyjuk ki a fal szöveget, hogy másnak veszed--- és amikor a kalauznak adod a -ezek szerint nem jogosan váltott kedvezményű- jegyet, érdekes módon azt fogd mondani, "de hát mi a baj a jeggyel, a pénztáros kiadta!"
Vagy talán azt mondod a kalauznak, hogy
"nem vagyok a kedvezményre jogosult, de én követeltem a pénztárostól hogy kiadja???"
Tedd a szívedre a kezedet, melyiket fogod mondani ??
Tudjátok, az a baj, hogy nagyon sokan közületek azt hiszitek, hogy a pénztárban csupa agyatlan báb ül, akinek csak az a dolga, hogy amit kérsz, kiadja, ha meg mégsem jó és a kalauz emiatt meg merészel büntetni, akkor érdekes módon azt mondjátok, hogy az a "hülye pénztáros miért nem mondta...!"
Hmmmm....

záporjózsi 2011.08.04. 13:45:27

@Adani: Ilyen és hasonló elszámolási problémákat oldana meg, ha végre normális kedvezményrendszer lenne az állami és üzletpolitikai kedvezményeknél egyaránt. Abban igazad van, hogy a pénztáros adjon jegyet, ha nem áll fenn egyéb korlátozó indok.

@éneklő: Mondjuk pont a MÁK-osoknál a 33% nem kiadhatósága szimpla k... hogy is mondjam... népi cserépedény jellegű hozzáállás. Ha van MÁK, akkor az nagyon nem mák, ezért ezeken rugózni talán nem kellene. Persze lehet mondani, hogy ez a szabály, meg a 33% nem sok, de akkor is. Nekik általában sok.
A MÁK-ot természetesen lehet úgy is értelmezni, hogy A kísérő a 90%-os kedvezményűt kíséri 90%-kal, a 33%-os pedig családtag, aki a kedvezményes jegyű gyerek családtagja. Normálisan ez lenne az értelmezés. De ez MÁV, ráadásul egy ember sem halmoz kedvezményt - igaz, szépen meg van fogalmazva a szabályzatokban, így legalább a pénztárosok védve vannak.

mildi 2011.08.04. 13:46:07

@Adani: hát pedig de, ha tiszta a szitu, megtagadhatja a pénztáros. ha ugyanis tudja, hogy a kedvezmény nem jár, gyak "bűnrészes" lesz a visszaélésben.
ócska szöveg az utas részéről a pénztárnál, h majd ő vállalja a felelősséget, mert ha a kaller fülön csípi, tuti az lesz az első szava: nadehát a pénztáros is aszonta, ez ígyvanjó, sőt őajánlotta!

záporjózsi 2011.08.04. 13:48:21

@éneklő: Tudod, a pénztárakban jellemzően erősen agyatlanok ülnek, akik rutintevékenységet végeznek (kb. egy számítógép szellemi színvonalán) és maguk alá piszkítanak, ha valami kicsit is eltérőt is kell csinálniuk. Van az atipikus pénztáros, aki tényleg készségszinten tudja az összetettebb helyzeteket is kezelni, ebből van a kevesebb - ami logikus, csak a többi helyett kellene számítógépeket beállítani.

éneklő 2011.08.04. 14:00:27

@záporjózsi:
nem halmoz kedvezményt...
tehát egy fenékkel két lovon úgy lehet ülni, hogy egyik ló ül a másikon és azon a lovas...
kitekerni mindent lehet...

az agyatlan, maga alá piszkító szöveget meg saját kritikádként, saját jelződként veszem számításba, ha nem haragszol....

azért, mert egy valaki esetleg tévesen mondott, vagy tett valamit, mindenkit egy kalap alá venni elég nagy ostobaságról tanuskodik.....
egy rendőr megszivatott---minden rendőr szemét
egy boltos becsapott a szalámi áránál---mind csaló
egy utas hülye---minden utas hülye...
egy számítógép hibás---mindet ki kell dobni, mert azok is rosszak....
így ugye már másként hat a dolog

hidd el, hogy több "atipikus" pénztáros van, csak mindig a rossz példát sorolják az emberek, azt mesélik, ontják hírként..
a jó sosem hírértékű.....sajnos

Adani 2011.08.04. 14:39:02

@mildi:

Ugyan már, én meg akkor azt mondom, h nem magamnak lesz, arra meg semmiféle szabály sincs, h csak és kizárólag az vehet jegyet, aki majd utazni is fog vele. Teszem azt kérek diákjegyet diákigazolványt kér a pénztáros, mondom ,h nincs, de nem is magamnak veszem, hanem a tesómnak ő pedig diák. Hiszen pl. mikor unokatesómmal és a nagyival utaztunk Ők Szolnokig én Bp-ig akkor én megvettem otthon kártyával a saját jegyemet nekik meg ugye regisztrációs kell, hát a pénztárban kértem két regisztrációsat 6 éven aluli és 65 éven felüli részére, és egy szó nélkül odaadták. Szép is lett volna ha azzal jön, h nem vagy egyik se nem adok.
Azt mondja a kallernek ,h pénztáros kiadta? És? Ha azt kérte persze,h kiadta, hol érdekelte ez a vasutat eddig is, h mit ad ki a pénztáros? Hiszen volt már,h rossz jegyet adott nekem is, amit nem vettem észre és csak a kaller jóindulatán múlt,h nem büntetett meg. A vonaton már senkit se érdekel ,h mit mondott a pénztáros, ha nem jó jegyed van büntetést kapsz tessék tájékozódni akár a pénztárostól megkérdezni, h ez így jó-e. Ez pedig így van rendjén, a pénztáros csak ne kekeckedjen adja csak ki, amit kérnek tőle. Szólhat jóindulatból ,h ebből baj lehet, de ha ragaszkodik hozzá az utas adja neki oda, ha meg megbüntetik így járt az utas, a pénztárosnak mi köze hozzá? Ő azt adta, amit kértek tőle.

Megaztán mi van ha neten veszi automatából? Akkor tényleg nem fogja neki senki mondani, h azt pedig ő nem veheti meg.

éneklő 2011.08.04. 14:49:44

@Adani:
a pénztárosnak mi köze hozzá? Ő azt adta, amit kértek tőle.

tehát ha te jegyváltáskor azt mondod, a tesódnak veszed a diákjegyet, és mégis te utazol majd a jeggyel, persze diákigazolvány nélkül, jogtalanul, azt mondod majd a kalauznak, hogy
"tudom, hogy nem jó a jegyem, mert amikor vettem, a pénztárost becsaptam, és azt mondtam neki, a tesómnak veszem", és így ő ki is adta... mennyire leszel felháborodva, ha a kalauz kifizetteti a különbözetet és a pótdíjat(büntetést)?
lenyeled a békát, és fizetsz, mondván : nem jött be...
vagy azt mondod, hogy "Pedig a pénztáros kiadta a jegyet.... ha nem lehetett volna, biztos nem adja ki, kalauz úr.... és pislogsz szendén vagy épp dühösen.....???????

Adani 2011.08.04. 14:55:16

@éneklő:

És ha azt mondom?

Erre meg az lesz a válasz, h tessék utánanézni mikor milyen kedvezmény jár, én azt nem tudom miért azt kaptad, meg különben is a pénztártól való távozás után nincs reklamáció, tessék megnézni mit adnak el neked. És persze ugyanúgy bünti.

A pénztáros itt már sehogy se jön a képbe. Az utas háboroghat ha akar, de valszeg senkit sem fog az már akkor érdekelni, ha panaszt tesz (ha csalni próbált nem fog) ,akkor el lehet intézni ,egy sajnáljuk a történteket, de mint tudja pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs, a pénztárosnak szóltunk ,h figyeljen oda jobban, és legközelebb az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében nézze meg, h milyen jegyet kap és ott rögtön szóljon ha nem megfelelő.

éneklő 2011.08.04. 14:59:58

@záporjózsi:
furcsa módon agyatlannak, "egy számítógép szellemi színvonalán" mozgó robotnak mondod a pénztárosok többségét, ugyanakkor meg ha szól, hogy valamilyen kedvezményre nem vagy jogosult, vagy nem úgy, ahogy te gondolod, akkor meg kekeckedőnek...
hogy is van ez?
de erről nem csak te vélekedsz így, ahogy elnézem, az itt hozzászólók többségének is ilyen véleménye van.
nem tudom, ti mivel foglalkoztok, de biztos, hogy ti jobbak vagytok?...

pedig néha elhallgatom utastársaimat, amikor várok a pénztárnál a soromra, hogy némelyik azt sem képes egy egyszerű mondatban megfogalmazni, hogy hová is akar utazni, milyen jegyet akar venni... ha az az "agyatlan robot" nem tudná kikérdezni, ott állhatnánk a sorban még vagy két következő vonatot is megvárva, hogy kinyögje mit akar..

Sokatutazó 2011.08.04. 15:12:39

Érdekes, hogy a legtöbb ember szidja a pénztárost -meg a vasutat- hogy ilyen, meg olyan. Kérdezem, hogy akkor miért kell vonattal utazni? Ja értem, mert van kedvezmény. A boltban nekem miért nem adnak kedvezményt? Tanulok egyetemen, van diákigazolványom is. Miért nem kapok 50% kedvezményt a kenyérre? Ha autóval közlekedek, akkor miért nincs 50% kedvezmény a benzinre? És még sorolhatnám. Mert nem állami cégek az előbb felsoroltak. Tudom én.
De ezek szerint az országban mindenhol okos emberek ülnek, csak a vasúton dolgozó pénztárosok a bénák...stb.
Így van, hogy reformálni kéne a kedvezményeket. Nincs nagycsaládos, kis családos, ilyen meg olyan. A hajózási vállalatnál sincs ennyi kedvezmény, mégis rengetegen kirándulnak. Miért?
De az előttem szólóval egyetértek: valaki nem tud normálisan kérdezni. Hallottam: ,,Kérek egy családi jegyet." Pénztáros kérdezett, hogy mi, merre, meddig. Ki volt akadva, hogy mit érdekli...stb. Magyar kúltúra, magyar mentalitás. Hajrá, hajrá.
De nézzük azt: szerény kis országunkban minden megfelelően és tökéletesen működik... na, akik ezt gondolják, azoknak üzenem: ezért tartunk itt, ahol tartunk.

éneklő 2011.08.04. 15:13:09

@Adani:
tehát tudatosan teszed ki a pénztárost egy lecseszésnek: "a pénztárosnak szóltunk ,h figyeljen oda jobban"-- és te talán nem tudsz róla, de a beszóláson túl még az általad kifizetett különbözetet is befizettetik vele, mindtegy tanulópénzt,aminek leiratát aztán viszi tovább, merthogy fegyelmit is kaphat érte... és mindezt azért, mert te "vele takaróztál"
hát én inkább elfogadom, ha azt mondja, hogy erre vagy arra a kedvezményre nem vagyok jogosult, mert nem mint agyatlan bábra tekintek rá, mert a saját munkámban én is elvárom, hogy a velem szemben álló rám se mint agyatlan bábra tekintsen..
talán egy minimális tiszteletről beszélek most??...

mildi 2011.08.04. 15:54:14

@Adani: mondom: "ha tiszta a szitu". azért ne nézd a pénztárost hülyébbnek annál, amilyen :)
és de, a mávot érdekelheti. a kedves utas tud olyan gerinctelen lenni, hogy még panaszkönyvet/levelet ír, és a pénztárost csesztetik meg.
ritka, ez tény, de nem példa nélküli.

pbence 2011.08.04. 17:04:28

Szerintem keveritek a szezont a fazonnal. Kedvezmények nem vonhatók össze, ez igaz. Vagyis a szülő nem vehet olyan jegyet, ami egyben 90% és 33%-os kedvezményt is tartalmaz (vagyis 93,3%-os mérséklésú jegyet). Ennyi a szabály. Az már csak belemagyarázás, hogy az egyik szülő a gyerek egyik kedvezményét már igénybe vette, és akkor nem veheti igénybe a másikat. Ilyen nincs sehol sem leírva. Lehet, hogy egyesek így oktatták a pénztárosokat is, de ez akkor is csak egy hülyeség.

Amúgy az is érdekes hozzáállás, hogy majd a pénztárost veszik elő ilyen miatt. Lehet, hogy ez is így van, de ez is egy hülyeség. Lehet automatából és neten is jegyet venni, akkor a pénztáros miért nem csak pénztáros, aki jegyeket ad ki, és miért egy olyan ember, akin mint számon kérnek? Nehéz ezt nekem felfogni.

Adani 2011.08.04. 18:18:40

@éneklő:

Ki mondta, h tényleg meg kéne fenyíteni. A válaszlevélbe bele kell írni ,h az utas megnyugodjon ,de amúgy semmiféle szankciót nem kéne neki adni, elvégre neki az a dolga,h kiadja a jegyet. Azt amit kérnek. Ennyi.

Nem kéne csesztetni a pénztárost ilyesmiért és a probléma meg lenne oldva.

Bonaparte 2011.08.04. 20:30:47

Nem igaz, hogy itt mindenki csak írni tud, olvasni nem... Tisztelet a kivételnek. Az összevonás mint fogalom csak egy és ugyanazon személyre értelmezhető. A kedvezmény összevonásának tilalma azt jelenti, hogy a leírt esetben az egyik szülő nem kérheti, hogy ő a 90% ra még kér 33%-ot. Látott itt valaki olyat leírva, hogy a 33% családi kedvezmény csak akkor jár, ha mindhárman igénybe veszik? Kifejezetten leírja a szabály (pl a 6 év alatti gyereknél) hogy ha valakinek más jogalappal nagyobb kedvezmény jár, azt igénybe veheti. Egyébként is alapelv, hogy ha egy személynek több jogcímen is jár kedvezmény, abból a legkedvezőbbet (tehát csak egyet, és nem összevonva többet) vehet igénybe. Így teljesen jogos a 2x90% és egyszer 33% kombó. Ha pedig a gyerek 6 éven aluli lenne, akkor mindhárman három különböző kedvezményű jeggyel utaznak.
Kedvezmény jogcíme a gyerekre: életkor. Jogcím az anyára: 90%-os igazolvány. Jogcím az apára: családi kedvezmény. Ki mit von itt össze?

esef 2011.08.04. 20:34:49

szar ügy.
mi úgy szoktunk vonatozni a gyerekekkel, hogy a nejem veszi igénybe az egyik 90%-os kedvezményt, én a másikat, a gyerekek meg 6 év alattiként ingyen utaznak :-(

esef 2011.08.04. 20:37:42

érdekes szitu , mert egy kaller sem büntette még meg őket, pedig ő is látja a jegyen, hogy milyen kedvezménnyel vették, sőt el is kéri a kártyát hozzá. tehát a sok pénztáros és a kallerek állnak szemben a délivel. remek. reméljük a belepumpált 300 milliárdból jut a probléma megoldására is, nem az egészet lopják megint ki a cégből :D

Asztalos Gábor 2 2011.08.04. 20:55:20

Hatalommániás féreg pénztáros. Szánalmas szar.

Sokatutazó 2011.08.04. 21:06:27

@Bonaparte: Érthető, amit leírsz, de gondolj bele:
Az egyik kísérő (legyen az apa), ha egyedül utazik, akkor teljes árú jegy igaz? Ha van vele 1-2 gyermek, akkor 33%-os.
DE: ha a gyermeknek jár a MÁK-os kártya (amely 90% kedvezményre jogosítja) akkor a kísérő is megkapja. Tehát az apa. DE: ha mondjuk utazik az anyuka, akkor ő már nem kaphatja meg. Miért? Mert a gyermek után kapja kedvezményt. Viszont a gyermek után az apuka már megkapta a 90-est, akkor az anyja utána nem kaphatja meg. KIVÉVE: ha van még egy gyermek, akinek mondjuk nincs MÁK kártyája. Ha van, akkor értelemszerűen...
Valamint: Ha nem lenne a kártya, akkor mindkettőjüket megilletné a 33-as családi.
Összeségében: mindkét esetben a gyermek után jár a kedvezmény. Ezért hívják halmozásnak, ha az egyik 90-es-sel utazik, a másik pedig 33-assal.

Cinnouse 2011.08.04. 21:17:19

@Sokatutazó: ok, de két felnőtt + egy gyerek esetében a két felnőtt ugyanazon gyerek miatt kapja meg a 33%-ost, tehát eszerint a logika szerint, az is halmozásnak felel meg...

pbence 2011.08.04. 21:17:23

@esef:
Na olyat viszont nem lenne szabad, mert az egyik 90%-osat csak a gyerek vehetné igénybe (ez egyértelműen le van írva), de mivel neki az ingyenesség nagyobb kedvezmény, így azt veszi. De nem ruházhatja át másra a kisebb kedvezményét.

@Sokatutazó:
A baj a gondolatmenetedben a következő:
"Viszont a gyermek után az apuka már megkapta a 90-est, akkor az anyja utána nem kaphatja meg."
Szerinted ez így működik, márpedig nem. A 90%-os kedvezménynek is van egy köre (jogszabály írja le, a kártya tulajdonosa + bármilyen kísérő), és a 33%-os kedvezménynek is van egy köre (az üzletpolitikai kedvezményeknél van leírva, bármilyen 18 éven aluli gyereket kísérő). Nincs sehol olyasmi leírva, hogy a kettő kizárná egymást, és valljuk be, nem is lenne logikus. A két dolog független egymástól.
Továbbmegyek: mivel a 33%-os kedvezményt 1 gyerek után 2-en is igénybe vehetnék, így akár az a felállás is teljesen rendben lenne, hogy 90%-ossal a gyerek és egy kísérője, + még 2 kísérő 33%-osal.

pbence 2011.08.04. 21:19:28

@Cinnouse:
Teljesen igazad van, és már tulajdonképpen azt is lehetne halmozásnak nevezni, hogy a MÁK-os kártya után a gyerek és a kísérője is megkapja a 90%-ot... Hiszen már az is 2 ember! Úgyhogy ez semmiképp nem halmozás.

Sokatutazó 2011.08.04. 21:34:04

@pbence: Ha most neked is lenne 90%-os kártyád, akkor akár én is kísérhetnélek ez eddig rendben is van.
De a családi kedvezmény az üzletszabályzatban is úgy van, hogy 1 gyerek után is megjár nem úgy, mint régen, amikor 2 gyermek után járt a szülő(k)nek.
A 90%-os -ahogy mondtad a kártya tulajdonosának- és csak egy kísérőnek jár, másiknak nem. Neki teljes árú. Amúgy sem lehet a két kedvezményt összehasonlítani, illetve egy lapon említeni.
Az egy gyerek után, vagy mindketten igénybe veszik a 33%-ra jogosító kedvezményt, vagy az egyik a 90-est, másik a teljes árút.
Példának nézd. Ott a 26éven aluli, közalkalmazotti papírral rendelkező egyén. Ő sem veheti igénybe mindkét kedvezményt. Vagy ezt, vagy azt.

pbence 2011.08.04. 21:39:01

@Sokatutazó:
"Ott a 26éven aluli, közalkalmazotti papírral rendelkező egyén. Ő sem veheti igénybe mindkét kedvezményt. Vagy ezt, vagy azt."
Igen, de ebben az esetben sem vesz senki igénybe két kedvezményt. Mint már írtam, nem arról van szó, hogy az egyik szülő kombinálni akarná a 90%-os és a 33%-os kedvezményt egy hiperszuper, 93,3%-os kedvezménnyé (vagy valami hasonló). Hanem két külön szülő veszi igénybe a gyerek után járó kedvezményeket. Ezek a kedvezmények meg nem zárják ki egymást, miért is zárnák?
"Amúgy sem lehet a két kedvezményt összehasonlítani, illetve egy lapon említeni."
Pontosan erről van szó szerintem is.

gergo1000 2011.08.04. 21:48:31

Nem értem azokat akik azt mondják, hogy nem jár.
A gyerek igénybe veszi a 90%-os kedvezményt, ami jár neki. Az egyik szülő igénybe veszi a 90% kedvezményt, mert ő a gyerek kisérője.
A másik szülő pedig igénybe veszi a 33%-os kedvezményt, mert ő pedig a gyerekkel utazik együtt.
Itt az égvilágon semmilyen kedvezményhalmozás nincs. Mindenki egy kedvezményt vesz igénybe, és azt teljesen jogosan. Mivel a 33%-os kedvezményt is igénybevehetné az 1 gyerek után kettő felnőtt, ezért az se áll meg, hogy 1 emberrel kapcsolatban csak 1 ember igényelhet kedvezményt.

Cinnouse 2011.08.04. 21:53:14

@gergo1000: pontosan. De ha a MÁVnál vki kitalálta, hogy márpedig ilyen esetben ő elveszi a másik szülőnek járó teljesen jogos és logikus 33%-os kedvezményt, akkor erre csak azt lehet mondani, hogy gratulálok... borzasztóan kisstílűnek tartom, és szégyen, hogy ilyesmi vkinek egyáltalán eszébe juthatott... De az a beküldő leveléből kiderül, hogy hál' istennek a MÁV dolgozók többsége is így gondolkodik, és nem foglalkoznak ezzel a hülyeséggel.

krumplicukor 2011.08.04. 21:54:58

El sem hiszem, h ezt a szabályt sikerült úgy értelmezni, hogy nem jár a 33%.

A MÁV-nál nincsen jogász? (A kérdés költői volt, tudom hogy van.) Mármint, ha egyszerű logika alapján nem sikerült a déli PU-ban kikövetkezteni, h ez természetesen gyerek+90+33, legalább valakit keressenek már, aki esetleg tudja értelmezni az a nyomorult jogszabályt.

Az eszem megáll, komolyan.

esef 2011.08.04. 22:11:45

@pbence:
tartósan beteg mindkét gyerek, a kísérő jogán vesszük igénybe a 90% kedvezményt. így lehet, bár szívesebben fizetnék teljesárút... :-(

pbence 2011.08.04. 22:13:12

@Cinnouse:
Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez nem a MÁV-START hivatalos álláspontja, hiszen a saját szabályzatuk alapján teljesen jogos a kedvezmény. Persze nyilván mint a népmesék, szájról szájra terjed ez a homályos infó, hogy nem lehet kiadni, és pár pénztáros így tudja.
Régebben volt egy esetem, pont a Déliben, amikor jegyet váltottam vissza. Nem akarta elfogadni személyazonosító okmányként a jogosítványomat, és kötötte az ebet a karóhoz, hogy márpedig azt nem írhatja be. Mondom, ezt még a rendőr is elfogadja, ember. De nem. Megkérdezte a felettesét, az azt mondta, hogy nem szabályos, de írja csak be nyugodtan. Az eszem megállt. Írtam az ügyfélszolgálatnak, és hát nem kiderült, hogy a pénztáros volt sötét? A legjobb, hogy azóta is találkoztam egy olyan pénztárossal, aki a jogsim láttán szörnyülködött, és végül egy kamu személyi igazolvány számot írt be a mezőbe (a formátum miatt). Nem értem, valami gond van a pénztárosokkal.

pbence 2011.08.04. 22:14:05

@esef:
Ja, akkor én értettem félre! Azt hittem, hogy egy gyerekre 2 darab 90-es. De így teljesen más.

Bonaparte 2011.08.04. 22:20:10

@Sokatutazó: Értékelem, hogy végiggondoltad a leírt helyzetet és kezded érteni, de még mindig keveredik a kedvezmény jogalapja és a kedvezmény mértéke. Jogalap a 6 éven aluli kor, jogalap a MÁK igazolvány (vagy mi a neve), és jogalap a 2 felnőtt 1 gyerek, azaz család. A család akkor is család ha valamely másik tagja más jogcímen kedvezményt vesz igénybe. Az első jogcímen csak a gyerek kaphat kedvezményt, ez 100%. A másodikon a gyerek és az egyik szülő. A harmadik jogcímen pedig mindhárman. Gondold végig, a feltételek teljesülnek.
A gyereknél tehát van 33%, 90% és 100%. Ezeket nem halmozhatja, ezért a legkedvezőbbet, a 100%-ot veszi igénybe. Az anyánál van 90% és 33%-ra jogcím, itt a 90% a legkedvezőbb. Az apánál marad a 33%, nincs más jogcím.
Vigyázat, a szabály nem a jogcímek , hanem a kedvezmények összevonását tiltja, tehát egy személyt több jogcímen is megilleti kedvezmény, de ezek közül csak egyet (logikusan a legkedvezőbbet) veheti igénybe.

Dj BlueLight 2011.08.04. 23:12:49

Tarkó MÁV!

Ha lehet kedvezményt halmozni, ha nem, én a már oly sokszor tapasztalt vizelettel egy térben nem utazom.
Kb 150km felett, már pont egálra jön ki autóval járnom- LPG-röl beszélünk természetesen.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.05. 00:00:58

@E123456: Itt nincs szó ilyenről. Papa megveszi magának a 33%-ost Családiként, ehhez a gyerek használhatja a saját 90%-os kedvezményét, a mama meg nem kell a családihoz, ő meg a 90%-osban lesz kísérőként.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.05. 00:14:15

@Peti817172M: Közben végigolvastam a hsz-okat, és volt egy idézet az ÜSZ-ból, ami szerint egy gyerek után csak egyféle kedvezmény vehető igénybe, tehát egyértelműen a pénztárosnak volt igaza (mivel az ÜSZ-ból történt az idézés, így nem lehet kamu)

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.05. 00:17:03

Vagy szervezzetek be még egy gyereket a nyaralásra, és akkor a papa is mehet 33%-kal. A 2. gyerek jegyére meg a saját szülei adnak pénzt :)

Rejsztág 2011.08.05. 01:17:49

A szülő költségvetési csalás bűntettének előkészületét követte el a leírt beismerő vallomás szerint, ami 40 évig terjedő fegyházbüntetéssel sújtandó, csaxólok. Ha nem ismeri el a bűntettet, akkor 80-at is kaphat. A nyaralás az kamuduma, minősítő körülmény, kétszeres szorzó + hamis tanúzás, hatóság félrevezetése. Továbbá van egy 10-es szorzó is, mivel bűnszövetségben, kiskorú felhasználásával történtek meg az előkészületek. Szintén a vádlott terhére írandó, hogy egy állami alkalmazottat, kvázi hatósági személyt próbált meg a bűnszövetségbe bevonni. Kínában ezért akasztás járna, de nálunk viszonylag megengedőek, mondhatni bűnözőpártiak a törvények, így 1600 év fegyházzal megúszható ez a súlyos kihágás, ami a dolgozó nép körében ekkora felzúdulást keltett.

Rejsztág 2011.08.05. 01:37:30

Természetesen annyit megenged a törvény, hogy az 1600 év fegyházat nem muszáj az elkövetőnek egyedül leülnie, hanem egyenesági leszármazottai hetedíziglen besegíthetnek, miáltal a jó magaviseletért adható 400 év kedvezményt (nagyvonalú, nem igaz?) további 200 év kedvezménnyel fejelheti meg az igazságszolgáltatás. De lehet, hogy ez nem lehetőség, hanem kötelesség, holnap utánanézek pontosabban. Bár nem hiszem, hogy gondot okozna, ha egy ilyen gáláns ajánlatot kötelező elfogadni. Az viszont cseppet sem baj, ha sikerül egy kicsit beszaratni a dolgozó nép ellenségeit. A magam részéről túlzásnak tartom, hogy több száz év kedvezményt lehessen kapni egy büntetésből, de igazságérzetem megkívánta, hogy felhívjam a figyelmet erre a lehetőségre.

pbence 2011.08.05. 05:02:49

@Peti817172M:
Nem volt ilyen idézés az ÜSZ-ből. Azt, hogy egy gyerek után csak egyféle kedvezmény vehető igénybe, itt csak valaki kitalálta, nem beidézte hivatalos helyről. Pont ez volt a gond.

kenya5 2011.08.05. 08:34:37

@éneklő: egyik barátom halálán lévő édesanyját ment látogatni távoli szülőhelyére 2 felnőtt 3 gyermek bemegy jegy elővételi irodába amit javasoltam neki eligazitotta a JÓ VASUTAS kinyomtatta az utvonalat kiadta a jegyeket amiben az átszállásnális gond volt ráadásul vagy félnapba telt az ut ,mikor megérkezett közölték vele a rokonok miért kerülővel jöttél hisz másképp ide értél volna olcsóbban és egy szerübben.Viszafele úgy jött haza és temetésre is úgy utazott vissza.
Kérdés :milyen vasutas volt aki igy küldte el az utra? Nem értett a számitógépohez vagy mifene?Netán alkalmatlan a hölgy oda ahol van?Miért nem dobja ki a MÁV?

Adani 2011.08.05. 08:56:01

@kenya5:

Ez viszont érdekes, hiszen gépi jegykiadásnál elvileg a legrövidebb útvonalat adja ki automatice legalábbis km-ben. Sőt ha több alternatíva van akkor kiadja mindet, régen pl. Kecskeméten mindig megkérdezték ha nem mondtam,h melyik irányba mész Békéscsabára, Szeged vagy Szolnok felé. De pl. Gödöllő-Mezőberény is letudható Hatvan és Bp. felé is. A legjobb ha az ember utazás előtt Elvira nénitől kérdezi meg az utat, én is így szoktam ha ismeretlen helyre megyek ugye kiadja az összes vonatot látszik az is milyen útvonalon megy, melyik mennyibe kerül stb. Aztán lehet tervezni és a pénztárnál már úgy kérni a jegyet, ahogy neked jó.

sony 2011.08.05. 10:42:19

@éneklő: Itt vagy még? Bennfentesnek tűnsz, és már rég meg akartam kérdezni, hogy miért tudják pár helyen úgy kiadni az IC helyjegyet, hogy figyelnek a kívánságokra (egymás mellé, ablak mellé, ajtó mellé, asztalos székhez). Máshol pedig azt mondják, lehetetlen befolyásolni a programot, egymás után adja a jegyet. Nem egységes a jegykezelő program mindenhol?

éneklő 2011.08.05. 10:50:23

@pbence:
ha jól látom eléggé az elejétől benne vagy a beszélgetésben, itt történt az utalás:
----éneklő 2011.08.04. 12:11:40-----
ez utánad a 4. hozzászólás...de ha így könnyebb lesz megtalálnod, akkor íme:
www.mav-start.hu/res/mav_start_dijszabas_20110701l.pdf oldalon és ott a 31. oldal lap alja, 1.3.9. pontban

éneklő 2011.08.05. 10:52:52

@Peti817172M:
végre egy ember, aki értelmezni is tudja a leírtakat! :)

pbence 2011.08.05. 10:52:55

@éneklő:
Az a pont egy utasra vonatkozik, szó nincs benne arról, hogy "egy gyerek után csak egyféle kedvezmény vehető igénybe", nincs benne szó.
Ez a pont annyit jelent, hogy az apuka nem veheti igénybe egyszerre a 90-es és a 33-as kedvezményt. De ebben az esetben két külön ember veszi ezeket igénybe, azt pedig nem tiltja semmi.

Zotya@pest 2011.08.05. 11:07:25

onnantól kezdve nem érdekel hogy kinek van igaza hogy így beszél egy pénztáros/ügyfélszolgálatos, magyarázza el, vegyen emberszámba és ne úgy beszéljen mintha a seggéből rántott volna elő... hát a kurva anyját az ilyennek, mit képzelnek ezek magukról, nekik még mindig nem sikerült a csökött agyukkal eljutni odáig hogy az utazóközönségből van pénzük??
példának okáért egyszer előfordult velem hogy vasárnap vettem volna jegyet 10000 bankóval fizettem volna a 2000 forintos jegyet úgy gondolom hogy ebből azért tudjanak visszaadni, de a szuper intelligens pénztáros nő odaböfög egy olyat h nem tud visszaadni váltsam föl vasárnap délután, mellesleg a közelben semmi nem volt nyitva (Kaposvár). Mondom neki h elnézést de ez a maga feladata lenne, de öt ez nem érdekli váltsam föl, felhúztam magam átmentem a mellette lévő!!! pénztárhoz és ott tudtak visszaadni.
milyen hozzáállás ez?
Mivel van üzletünk, ahol termékeket szolgáltatást árulunk, így meg se fordul a fejemben az hogy ilyet mondjak egy vásárlónak/ügyfélnek, mert nem jön soha többet hozzánk vásárolni, inkább elmegy oda ahol normálisan bánnak az ügyféllel de ez a MÁV ő mindent megtehet, még azt is hogy egy pályaudvaron (Kaposvár) belül repkednek fészkelnek a galambok és összeszarnak mindent, elhányja magát az ember olyan büdös van, a hajléktalanok is ott alszanak, a galambszarban lévő fertőző spórákról ne is beszéljünk, de az ÁNTSZ szarik erre is mert ez a MÁV de ha én bérlek egy helységet ahova x éve be van vezetve a víz és és mondjuk egy minimális vízszerelési munkát végzek teszem azt megtoldom a csövet hogy máshol legyen a csap, akkor X mintát kell szolgáltatni az ÁNTSZ-nek súlyos 10 ezrekért... Miért mindig a kis ember szív és az állami cégek meg csak röhögnek...
egy szó mint száz a MÁV a pofájába röhög a magyar embernek...

éneklő 2011.08.05. 11:08:12

mellesleg mindenki írogatja, hogy szerinte így, meg szerinte úgy, és természetesen a MÁV-osok mind hülyék....pedig szerintem ez a mondat igencsak egyértelmű és félreértelmezhetetlen:

az üzletpolitikai kedvezmények nem vonhatók össze sem más üzletpolitikai kedvezménnyel, sem szociálpolitikai kedvezménnyel."

Ezeknél a kedvezményeknél, amikről most beszélünk, a gyerek a jogalap, és egy gyerek csak az egyik jogcímen vehető figyelembe, bárhogy is próbáljátok a szót forgatni.
Vegyük azt, hogy Téglásról utaznak, anyu és a gyerek a 90 %-kal Debrecenig, apuka viszont Kabáig és a családi jegyek kéri végig. Debrecen után azt mondja, hogy sorry, de a gyereek Debrecenben leszállt, de addig velem volt?

de a szociálpolitikai kedvezményeket az állambácsi adja, a 85/2007. (IV.25.) Kormányrendeletben határozza meg, az üzletpolitikait a vasút dönti el, hogy kinek és milyen feltételekkel adja, a saját üzleti haszna terhére... az más kérdés, hogy ilyen szerintem nincs. És vajon miért van a MÁV-nak jelenleg is 300 milliós tartozása? Szerintetek állambácsi oda is adja azt az összeget a vasútnak, ami abból keletkezik, hogy ő kimondja, hogy ilyen meg olyan kedvezményekkel kiadni a jegyeket, majd én utólag odaadom az általam kikövetelt különbözetet... hát valahogy nem adja oda---így aztán persze hogy a vasút veszteséges

Zotya@pest 2011.08.05. 11:13:31

értem én hogy a MÁV-nak van igaza de üssön meg egy szintet a társalgás, megint csak saját tapasztalatot tudok idézni amikor két jegyet kértem két különböző állomásra, de a kedves hölgy csak az elsőt fogta föl és mind a kettőt ugyan oda adta ki, mire én szóltam neki hogy elnézést nem ide kértem a másikat akkor még neki áll feljebb hogy szólni kellett volna, erre mondtam neki hogy szóltam, és akkor még meggyanúsít h hazudok mert nem szóltam...
és akkor nagy duzzogva kiadja megköszönöm erre ő meg azt válaszolja h hát nem szívesen...
a MÁV bizonyos hányada büdös paraszt társaság már bocsánat...

éneklő 2011.08.05. 11:36:00

@Zotya@pest:
ez megint csak általánosítás

Zotya@pest 2011.08.05. 11:39:06

Ha általánosítanék azt mondtam volna hogy az összes, de azt írtam hogy bizonyos hányada, nem tagadom, találkoztam már iszonyat jó fej MÁVossal is, de több volt a negatív élményem, mondjuk ez abból is fakadhat hogy fiatalnak nézek ki és ezért azt hiszik sokan hogy nem kell felnőttként kezelni mint mondjuk egy 40 évest, akinek biztosan nem ugatnának vissza úgy mint nekem...

pbence 2011.08.05. 11:45:32

@éneklő:
És ha a gyerek a jogalap, akkor mi van?
Nem lehet kedvezményeket összevonni, ez tény.
De amit ti írtok néhányan, az nem kedvezmények összevonása.
Ugyanis ezen az elven már az is összevonás lenne, hogy a gyerek ÉS a kísérője is igénybe veszi a 90%-ot, hiszen az már 2 ember.
Vagy az, hogy egy gyerek alapján 2 kísérő is igénybe veheti a 33%-ot. Az szintén 2 ember.
Ezek nyilvánvalóan nem kedvezmény-összevonások. Akkor beszélnénk kedvezmény-összevonásról, ha ugyanaz az ember venné igénybe a két kedvezményt (pl. 90-est és 33-ast is egy ember). Egyébként nem is lehet értelmezni ezt a fogalmat.
Nyilván a pénztáros és az oktatója is így értelmezi a szabályt, mint ti, és ezért nem adta ki a jegyet, de ettől még nincs igaza. Jogilag egyszerűen erre nem lehet ráhúzni, hogy kedvezmények összevonása.
Ha a START nem szeretne külön kedvezményt adni, ha már van 90-es, akkor azt is beleépíthetné az Üzletszabályzatba. De nem tette, nincs erre semmilyen utalás. (Nem is lenne értelme, valljuk be.)
Tényleg nem tudom felfogni, min vitázunk még mindig, amikor ezt az állítást még senki nem támasztotta alá hivatalos helyről való idézéssel: "egy gyerek után csak egyféle kedvezmény vehető igénybe".

pbence 2011.08.05. 11:48:50

@éneklő:
Bizony, általánosítás, amit nagyon is kiérdemeltek a pénztárosok.
Egyes pénztárosok már a retardált szinten sem ütik meg.
A bunkóság jó részüknél munkaköri követelmény lehet, amit nagyon szépen be is tartanak.
Én mindig is azt mondom, hogy tisztelet a kivételnek, de ha a pénztárosok egy jelentős hányadáról negatív tapasztalatom van, akkor mit tegyek?
Viszont még mindig azt mondom, hogy a BKV pénztárosait semmi nem múlja alul, így a MÁV-START-osok sem.

éneklő 2011.08.05. 12:07:58

@pbence:
hogy lenne már az összevonás? Így szól a meghatározás: 90 % a kedvezményezett és egy kísérője, illetve 1 vagy több gyerek és 1 vagy 2 kísérőjének a 33%....ebben mi olyan nehéz? az elsőre lásd az alábbi linket és kimásoltam neked a megfelelő paragrafust és ebben az e-pontot olvasd el és próbáld meg meg is érteni :(

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700085.KOR

8. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott utazási kedvezmény igénybevételére jogosult:

a) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel az a vak személy, aki vakok személyi járadékában részesül, az erről szóló igazolás alapján, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványával rendelkezik;

b) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványával utazó hallássérült személy;

c) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel az a személy, aki vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, a külön jogszabályban meghatározott okmány alapján;

d) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesülő személy, a külön jogszabályban meghatározott okmány alapján;

e) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel az a)-d) pontban meghatározott személlyel együtt utazó személy;

pbence 2011.08.05. 12:09:07

@éneklő:
És akkor ami a levélben van, miért is összevonás?

éneklő 2011.08.05. 12:10:23

@pbence:
kíváncsi vagyok, a te munkádat is hasonló módon értékeli vajon néhány keményfejű????
persze ha van munkád, illetve már dolgozol

pbence 2011.08.05. 12:11:16

@éneklő:
Miért ne minősíthetné bárki is a szarul csinált munkát?

éneklő 2011.08.05. 12:27:46

Azt mondod, nem kaptatok hivatalos állásfoglalást.... Javaslom, írjátok le az esetet az eszrevetel@mav-start.hu címre, ez a MÁV_START hivatalos ügyfélszolgálati e-mail címe, én már kaptam tőlük érdemben választ panaszra, és tegyétek fel, vajon mit mondanak... Ami válasz onnan jön, arra nem mondhatja senki, hogy nem hivatalos, az biztos! Próba, szerencse.... :)

éneklő 2011.08.05. 12:29:28

@pbence:
ha a jó munkánál járunk....
hogy jött ki a 90% és a 33% együtteséből a 93,3%
én jó vagyok matekból, de nem találok rá semmilyen módszert, hogy ezt az eredmény kapnám....

Zotya@pest 2011.08.05. 12:30:41

Az ilyen ügyfélszolgálatos dologról csak annyit hogy elmondod mi a gondod és tudják mit akarsz hallani így azt visszaírják neked, te megnyugszol és minden megy tovább az eredeti kerékvágásban, mert soha nem változik semmi... :)

pbence 2011.08.05. 12:32:38

@éneklő:
90%-os kedvezmény: 10%-ot fizetek.
33%-os kedvezmény: 67%-ot fizetek.
Ha összevonom a kettőt, akkor 0,1*0,67 = 0,067 részt fizetek, ami 6,7%. Vagyis az végső kedvezményem 93,3%.
Legalábbis én így gondolnám, ha esetleg kedvezmények összevonását kellene számolnom.

éneklő 2011.08.05. 12:35:06

@Zotya@pest:
na ez a negatív hozzáállás...
nem is feltételezed, hogy a szabályoknak megfelelőt írják le...háááát...

Zotya@pest 2011.08.05. 12:41:05

de elhiszem hogy a szabályoknak megfelelőt írják le,csak azt nem hiszem hogy valami történni fog...
ne legyél naiv, azért mert pár ember bejelent valamit, ami tényleg szar, attól még nem fog változni semmi mert sok pénz...
de te amúgy MÁVos vagy hogy ennyire véded őket? :D

Adani 2011.08.05. 12:46:31

@éneklő:

Ez viszont jó felvetés. Mármint, h pl. a gyerek és az egyik szülő Debrecenig megy teszem azt Bp-ről a fater meg kicsit tovább mondjuk 10-20 km-el. Családi kedvezmény csak addig ameddig a gyerek ottvan, utána nem hiszi el a kaller nem is kell elhinnie, h a család többi tagja már leszállt.

Én ezt úgy oldanám meg, h kikérném a családit Debrecenig majd kérnék egy másik jegyet onnan tovább, ami már normál áron megy. A család többi tagja leszáll Debrecenben onnantól a családi kedvezmény nem él és onnantól teljes áron utazok tovább.

Szernted ez így jó? A MÁV-ot nem éri kár kedvezményt se használtam jogtalanul, mi a probléma?

Mondjuk hallottam már olyat mikor szőröztek levelezős diákokkal, akik ugye a suli meg a lakhely között mehetnek kedvezménnyel. És volt már,h kaller húzta a száját mikor kettébontva volt a jegy vagyis ha nem a sulihoz ment addig kedvezményes majd onnan tovább már nem, de hát ott se használt jogtalanul kedvezményt, ameddig érvényes volt addig használta.

pbence 2011.08.05. 12:54:07

@Adani:
Ennek a jegynek (33%-os családi) a leírásánál ott van, hogy: "A kedvezményes árú menetjegy hosszabb út részbeni fedezésére felhasználható."
Vagyis amit mondasz, teljesen szabályosan végrehajtható.
A szociálpolitikai kedvezmények esete kicsit más lehet, nem tudom, de úgy érzem, a levelezősökkel jogosan szőröztek...

éneklő 2011.08.05. 12:55:53

@Zotya@pest:
nem vagyok MÁV-os, de ti itt szinte mind nagyon egyoldalúan néztek mindent
egy szabályt nem mindig a saját szánk íze szerint kell és lehet értelmezni, ti meg csakis ezt teszitek.
hiába írtunk itt néhányan idézeteket a MÁV szabályzatából, díjszabásából, vagy a törvényrendeletből, csak a saját teóriátokat nyomatjátok, hogy a fenti két kedvezmény igenis miért illeti meg mindkét embert, bár csak egy gyerek alapján szemléljük a dolgokat....
nyilván nekem is jobb lenne, ha a gyerekem után pl. nekem járó egyik féle kedvezményt én veszem igénybe, a párom meg ugyanerre a gyerekre egy másikféle kedvezménnyel utazhatna, nem pedig teljesáron, de hát az egy gyerek az csak 1 gyerek

rághatjuk ezt még órákon át, ez pusztán értelmezés kérdése, de hát végülis természetes, hogy mindenki a saját haszna felé hajlik és a saját igazát nyomja, tehát mindkét kedvezményt igénybe akarja venni.
Pedig az hogy "nem vonhatók össze sem más üzletpolitikai, sem más szoc.pol kedvezménnyel", szerintem egyértelmű és az én álláspontomat igazolja, még akkor is, ha ezt a pénztárcám bánja.
ehhez hasonló véleményhez nem hiszem, hogy valakinek MÁV-osnak kellene lennie..

Zotya@pest 2011.08.05. 12:56:23

Ha már a jognál tartunk az nem jogtalan hogy nem tudnak IC hely-/pótjegyet adni de amikor felszállok és leülök vagy állok akkor megbüntetnek mert nincs hely-/pótjegyem?
olyan válaszokra nem vagyok kíváncsi hogy előbb kell jegyet venni stb...
úgy gondolom hogy 2011 ben a vasút legyen alapszolgáltatás...ha már a menetidő a 100 éve ugyan annyi, vagy több...

Zotya@pest 2011.08.05. 12:59:26

félre értesz, az első HSZ-ben írtam hogy nem érdekel h kinek van igaza, engem az bosszant hogy sokan nem képesek kulturáltan beszélni velem és sok más utastársammal a MÁV gárdájából... én elhiszem hogy nem lehet összevonni, ezzel nincs is semmi baj, de magyarázza el hogy miért nem lehet összevonni, ne pedig odaböfögve ismételgesse h nem és nem és nem és tesz róla h sehol se...

fővizsgáló 2011.08.05. 13:06:46

Kedves Adani!
Ha te azt várod el, hogy megkapd a jegyet, amit akarsz, ott az automata/kioszk...A pénztáros megtagadhatja a kedvezményes jegy kiadását, ha nem tudod igazolni a jogosultságod. A ...-nak veszemre a válasz:jöjjön ide ő, ha igazolja, megkapja. Ha a pénztáros kiadja, a vonaton az ellenőrzést végző dolgozó bevonja, és pénztároshibával küldi az eseménykönyvvel egyetemben tovább....De nem kell messzire menni: a párom nappalis tanuló, a Volánbusz pénztárban addig nem adnak ki 90-s bérletet, míg be nem jelentkezik az albérlet címére( ha ez megvan, igazolás vásárlása, utána adja ki csak a bérletet)

Adani 2011.08.05. 13:10:44

@fővizsgáló:

Évek óta kering az a vicces történet mikor egy iskolai kirándulásra akar egy tanár jegyet venni és pénztáros nem adja ki a 26 diákjegyet meg a felnőtt kísérőknek a jegyet merthogy ő nem vehet diákjegyet, mert nem diák, sőt egy diáknak se adott ki 26 jegyet, mert csak egyet lehet egy igazolványra venni (na ez tuti faszság).

@Pbence:

Sejtettem, ugye az is hasonló ha pl. Érdre kéne menjek és valameddig jó a BP bérlet ha később jön a kaller akkor meg kérek pl. Nagytéténytől jegyet, addig jó a bérlet ugye elég ha onnantól veszem a jegyet.

pbence 2011.08.05. 13:15:39

@éneklő:
Ha így vesszük, a tiétek sem több, mint egy teória, ugyanis nem tudjátok megcáfolni a miénket.
Van egy szociálpolitikai kedvezmény, amit a MÁK-os kártya tulajdonosa és egy kísérője vehet igénybe.
És van egy üzletpolitikai kedvezmény, amit 18 éven aluli gyerek kísérője vehet igénybe.
Kedvezmények összevonásáról beszéltek, de nincs összevonva semmilyen kedvezmény. Két külön kedvezményt vesz igénybe két külön ember.

Amúgy kicsit kezdem unni a vitát, és szerintem is felesleges folytatni. Én biztos vagyok benne, hogy nekem van igazam, és azoknak, akik ugyanezt az álláspontot képviselik.

És megmondom őszintén, nem érdekel az Ügyfélszolgálat véleménye sem, legfeljebb abban a tekintetben, hogy felnyomjam a szabálytalan pénztárost. Egyébként meg meg tudom állapítani, hogy milyen kedvezményre vagyok jogosult. És ha ilyen helyzetben lennék, mint a levélíró, ugyanígy venném igénybe a kedvezményeket.
Az sem izgat, hogy vannak makacs pénztárosok, akik esetleg hősiesen megtagadják a jegy kiadását. Elkerülöm őket nagy ívből. Ha mégis találkozom velük, akkor meg majd a panaszkönyv elkérése segít nekik a jegykiadásban.
Ha egy jegyvizsgáló akadékoskodna, őt is nagyon szívesen megfingatom.
A levélírót sajnálom, mert érzem a levelén, hogy rutintalan. Nincs felkészülve egy ilyen fekélyre, mint a MÁV-START. Ahhoz sajnos megszállottnak kell lenni, hogy felvegyük velük a harcot.

pbence 2011.08.05. 13:19:52

@fővizsgáló:
Ez egy nagyon rossz mentalitás a vasút részéről. Ha van automatás meg netes jegyvásárlás, akkor ugyan mi indokolja, hogy a pénztáros egy igazságtevő, felelős ember legyen a jegykiadás terén? Semmi. Ez úgy hülyeség, ahogy van.
De nem izgat különösebben. Én mindig meg fogom tudni venni azt a jegyet, amit akarok. Ha kell, pénztárban, ha kell, nem ott. Ha tudom, hogy jogosan veszek igénybe valamit, akkor elintézem, hogy kiadják. Csak, ahogy az előbb is írtam, a rutintalan embereket sajnálom.

pbence 2011.08.05. 13:20:48

@Zotya@pest:
Azért érdekeljen már egy kicsit...

Zotya@pest 2011.08.05. 13:41:21

Na jó akkor leírom az én meglátásom.
-Fogyatékkal élő plusz egy kísérő 90%-al
-Apuka 33%-al, mert a családjával utazik, továbbá oda van írva hogy a gyerek a saját kedvezményét veheti igénybe és ebbe beletartozik az is hogy saját kedvezményként egy fő kísérő is bele tartozik...

Fogyatékkel élő:"Bármely viszonylatban, korlátlan számban. Egy fő kísérőnek is"
Család:"A gyermekek a saját kedvezményüket vehetik igénybe"

a 33% az az apuka kedvezménye, a másik pedig az anyuka és a gyerek kedvezménye

ez számomra olyan mint hogy, egy 26 év alatti fiatal és egy diák utazik együtt két külön kedvezményi osztályban

Edömér 2011.08.05. 13:43:59

@fővizsgáló: mire alapozva tagadhatja meg a pénztáros a jegy kiadását? Van erre valamilyen előírás, törvény esetleg benne van az üzletszabályzatban? Mert legjobb tudomásom szerint semmi ilyesmi nincs, tehát a pénztáros jogszerűen nem tagadhatja meg a jegy kiadását.

Edömér 2011.08.05. 13:56:48

Az eredeti szituhoz: akár egyik akár másik verzió igaz a MÁV-START szerint, az biztos, hogy az üzletpolitikai kedvezmény igénybevételének a feltételei nincsenek egyértelműen leírva. Ezért aztán a vasutasok egy része így értelmezi, más részük meg úgy.

pbence 2011.08.05. 14:23:33

@Edömér:
Most ezt miért mondod? Tök egyértelműen le van írva a 33%-os kedvezmény igénybevétele:
www.mav-start.hu/res/mav_start_dijszabasi_taj_20110701.pdf
(4. oldaltól, "CSALÁDI KEDVEZMÉNY" címmel)
Itt most az a kérdés, hogy mit jelent ez:
"Az üzletpolitikai kedvezmények nem vonhatók össze sem más üzletpolitikai kedvezménnyel, sem szociálpolitikai kedvezménnyel."
(www.mav-start.hu/res/mav_start_dijszabas_20110701l.pdf, 1.3.9)
Vonatkozhat-e ez két külön emberre? A 90%-os és a 33%-os kedvezményt két külön ember veszi igénybe. Nem a gyerek vesz igénybe két kedvezményt, vagy hasonló.
És akkor jött egy légből kapott állítás, ami állítólag az előbbi rendelkezésre van alapozva:
"egy gyerek után csak egyféle kedvezmény vehető igénybe"
Nem értem, hogy ez honnan jön. Ez nem következik az előbbiekből. Leírva meg sehol nincs.

pbence 2011.08.05. 14:40:15

@Edömér:
Ez meg most elgondolkodtatott, és belenéztem az Üzletszabályzatba. Keresgéltem, és tényleg nem találtam benne ilyet. Innentől kezdve az az álláspontom, hogy nincs benne, vagyis a pénztáros viselkedése mindentől függetlenül jogtalan volt. Amúgy kissé érdekes, hogy a belső szabályozás nincs összhangban a külsővel. Lehet, hogy érdemes lesz írni az NKH-nak is ez ügyben.

záporjózsi 2011.08.05. 14:48:16

@éneklő: Képzelegj nyugodtan, hogy mikor mit gondolnék, aztán ha belefáradsz, tanulj meg szöveget értelmezni.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.08.05. 23:42:44

Én egyedül is tudok szabályosan utazni családi kedvezménnyel :) Péntek 10 és vasárnap 24 óra között. Ugyanis az ótómatákból kifelejtették a 26 éven aluli jogcímet, így a kalauznak el kell fogadnia az egyéb jogcímen kiadott 33%-os jegyet is 26 éven aluliként.

Amúgy egyébként se értem, hogy miért kell a kedvezmény jogcímét is ráírni a jegyre? Ha rajta van, hogy 33%, és tudom bizonyítani a jv-nak valamelyik jogcímet, amin igénybevehető, akkor szabályosan utazom.

Snake 2011.08.06. 02:33:52

@Peti817172M: Statisztika okai vannak.

záporjózsi 2011.08.06. 07:42:06

@Peti817172M: Nagyon nem mindegy, hogy START kártyás 50%-ot vagy állami 50%-ot veszel igénybe...

Edömér 2011.08.06. 08:36:52

@pbence: "Itt most az a kérdés, hogy mit jelent ez:"

Akkor mégsem olyan egyértelmű, ha azon gondolkozol, hogyan kell értelmezni, az üzletszabályzat mely része és hogyan vonatkozik rá. :)

zsolteeeeeeee 2011.08.06. 14:39:02

A GYSEV pénztárában történt Körmenden. Vettem előre jegyet, kértem egy közalkalmazotti jegyet és egy diákot. Nálam ott volt az igazolásom amire tudott tenni pecsétet a hölgy. Kérte a diákot is, mondtam ne haragudjon de nem hoztam el a barátnőm igazolványát. Semmi baj mondta, kiadta a jegyet, a jobb felső sarokba ráírt valami kódot, s elmagyarázta hogy azt írta rá hogy nem látta a diákot. Ennyi. Ő védve volt, és megkaptam a jegyet. Szerintem ez tök jó megoldás volt.

pbence 2011.08.06. 15:56:25

@Edömér:
Számomra egyértelmű, arra próbáltam utalni, hogy erről folyik itt a vita.

siófoki35 2011.08.06. 23:05:17

1. főszabály: Keletiben ne vegyél jegyet. Mindenbe belekötnek. A Déli és a Nyugati is veszélyes, de nem ennyire.
2. főszabály: Internetes jegyet, vagy automatát használj.

TRAVEU 2011.08.09. 19:21:18

@siófoki35:
3. FŐSZABÁLY: NE LEGYÉL TELHETETLEN ÉS NE AKARD A TELJES ÁRON UTAZÓK ÉS AZ ADÓFIZETŐK KÁRÁRA HALMOZNI A KEDVEZMÉNYT!

pbence 2011.08.10. 01:48:02

@TRAVEU:
Rosszul értelmezed a dolgokat, de mindegy, ezt nehéz lenne neked elmagyarázni.
süti beállítások módosítása