MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

HeJesírás

2011. július 04. - Vittore.

Az oldalsó menüben található gyorsbeküldővel kaptam a következő levelet, melyet Gergő jegyez. Azt kifogásolja, hogy a MÁVINFORM oldalait olvasva, rendre súlyos hibákat és magyartalan mondatokat talál.

Állítását egy csatolt képpel is igazolja, melyet a levél végén olvashattok:

Kedves Vittore!

Bár az én panaszom messze eltörpül a napi rendszerességgel történő felsővezeték szakadások, az állandóvá vált tetemes késések, valamint a több száz milliárd forintra rúgó adósságok mellett, mégis úgy érzem, érdemes lenne egy cikk erejéig foglalkozni vele. A MÁV-START weboldalán megjelenő hírek megszerkesztettségéről, pontosabban annak hiányáról és a bennük már-már szisztematikusan előforduló nyelvtani hibák tömkelegéről szeretnék pár szót szólni. Mivel a MÁVINFORM munkatársai is többnyire emberek, teljes mértékben tolerálható az ESETENKÉNT előforduló gépelési, nyelvhelyességi, esetleg nyelvtani hiba a cikkek némelyikében. Az ember szeme akaratlanul is átsiklik egy-egy rosszul leírt, elgépelt szó felett, ez kétség kívül önhibáján kívül is megtörténhet akárkivel.

De azt, hogy a megjelenő hírek nagy része hemzseg a hibáktól, rendkívül zavarónak és egyben felháborítónak találom. A sajtómunkatársak nemhogy irományaik utókorrekciójára, de a legalább egyszeri átolvasására sem veszik a fáradságot a megírás után. Mint sok más, ez is a MÁV által nyújtott szolgáltatás színvonaláról és az utasokhoz való hozzáállásáról árulkodik. A képzeletbeli biztosítékot a képen található cikk ütötte ki nálam, mind a 12 hibájával. Tényleg nem akarok kukacoskodó lenni, de igen tisztelt Both Ferenc úr nem érzi zavarbaejtőnek, hogy pont a sajtóügyeletes képtelen egy mondatot hiba nélkül leírni? Itt nem is hivatkozhat a pénz- és kapacitáshiányra a START, mint a panaszok többségénél, ugyanis tényleg csak annyin múlna az egész, hogy fél percet szánjon a korrekcióra tisztelt munkatárs mielőtt publikálná a cikket. Vagy egy bizonyos színvonal megütésének a MÁV-START e téren sem érzi szükségességét?

Üdvözlettel: Gergő

 

  

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!


A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr383035810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.07.04. 08:20:06

Szerintem ez anynira nem hiba ha elsőre így megy ki az oldalra elvégre az lenne az igazi ha minden rendkívüli dologról minél előbb tudósítanának, a korrektúrázás meg időbe telik. Gyorsan kalapálják be akár hibáktól hemzsegően, az utas, aki kíváncsi arra van-e valami gond arra, amerre menni akar így is megtudja. De később azért lehetne javítani az ilyen elgépeléseket meg helyesírási hibákat.

Egyébként pl. miért is nincs a MÁVinformnak egy twitter csatornája? Az ilyen gyors hírközlésre kiváló volna.

AndOr 2011.07.04. 10:16:13

@Adani: Hát elsőre kerüljön ki így, ha sürgős, aztán 1 perc átolvasás után jöhetne a javítás. A 100-120 perchez képest a híradás 1 perces késése nem tűnik soknak.
A kíváncsi utas meg persze örüljön, ha megtud valamit, még ha ilyen színvonalon is, ahogy örüljön, annak is, hogy elviszi a vonat, és ne foglalkozzon apró minőségi szempontokkal...

Adani 2011.07.04. 10:37:24

@AndOr:

Pontosan gyorsan kimegy aztán majd idővel egy korrektor átnézheti, és javíthatja. De inkább kerüljön ki gyorsan így minthogy csak órák múlva mikor a korrektor végre ráér, h átolvassa és átjavítsa.

Az tény, h gyors információközlésre így is alkalmas elvégre magyartalan néhol meg elgépelési hibáktól hemzseg, de a célját eléri megtudod belőle azt, amiért odamentél.
Egy Twitter csatorna ezért is lenne jó ott ez teljesen elfogadott dolog.

lyken 2011.07.04. 10:40:35

Ha az álamfőnek szabad, akkor a MÁV is védheti a magyar nyelvet. ;P
Egyébként egyetértek, inkább legyen gyors a közlés és utána korrektúrázzák. A cél gondolom úgyis az, hogy a többi médium átvegye és terjessze.

Darkosia 2011.07.04. 11:30:08

Azért itt legalább látszik, ki az aki gondolkodás nélkül védi a mundér becsületét. Hogyne, gyors hírközlés, majd korrektúrázás később. Röhögnöm kell. Megnéztem, még mindig a fent mellékelt üzenet szerepel a Mávinformon.

Adani 2011.07.04. 11:52:02

@Darkosia:

Na ez az, ami baj, az,h így kerül fel az nem, ha az esemény utáni 2. percben már ott van.

Vittore. 2011.07.04. 12:32:52

@Adani: Ugyan már, Dani. Ezekre a hibákra semmiféle gyorsaság és naprakészség nem mentség. Egy-egy elütésre igen, de mindig el kell olvasni ami kiment a netre. Ez még itt is gáz lenne, pedig nekem nincs főnököm és cégem, amit jellemezne az idiótaságom...

rickyramirez 2011.07.04. 12:39:46

Gergőnek üzenem, hogy a 'felsővezeték-szakadások' kifejezés kötőjellel írandó. Egyébként teljes mértékben igaza van, ha zavarják ezek a dolgok. Ha valaki tud helyesen írni, akkor elsőre is helyesen fogja azt megtenni (természetesen elő-előfordulhat egy félregépelés, amit nem vesz észre valaki, de nem is ezzel van a gond).
Borzasztó állapotban van úgy általában véve is a magyar emberek helyesírás-tudása, elég csak bárhol a hozzászólásokat elolvasni. Agyoniskolázott emberek alapvető hibákat vétenek, bárhová megy az ember, helyesírási hibákkal teletűzdelt feliratokkal, szövegekkel találkozik. Az egybeírás, különírás, kötőjellel történő írás szabályai rengeteg ember számára egyáltalán nem léteznek.

Adani 2011.07.04. 12:41:47

@Vittore.:

Abban azért igazat adok, h legalább egy pillantást vethetne rá az csak pár mp késést jelent. Csak annyi kéne,h bekapcsolja a Firefox beépített helyesírás ellenőrzőjét az elgépeléseket rögtön ki lehet szűrni így.

Alensha 2011.07.04. 13:07:14

Én nem hiszem, hogy Zamárdi-felsőt nagykötőjellel kell írni (persze lehet, hogy az álamvasutak hibája, hogy eddig csak kicsivel láttam én is), de ha már ott kiszúrta a korrektor úr, akkor észrevehette volna a „Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa” és a „100–120 perc” összetételben is (a MÁV honlapja egyébként használja elég sok helyen, ami meglepő :D)
Továbbá egy névelő is hiányzik a 2. bekezdésből, de mindezzel együtt szerintem az, hogy nem javítják egy olyan hírnek a helyesírását, ami pár órán belül elveszti az aktualitását, elég kicsi gond MÁV-mércével mérve.

pbence 2011.07.04. 15:22:53

@Alensha: A Zamárdi felsőt kötőjel nélkül kellene írni.

Adani 2011.07.04. 16:21:07

@Alensha:

Ez igaz, volt olyan mikor Kopáncs állomást írták Koppáncsnak nyilván a bp-i központból fingjuk nincs hol van. Meg ugye Dónát megálló (Szentes mellett) is sokáig még a menetrendekben is Donát néven szerepelt.

Picsasereghajtó 2011.07.04. 16:46:17

@Alensha: Mi a fene az a nagykötőjel? Hol van olyan a billentyűzeten? Nekem csak ilyen kicsi van: -

:)

názmin (törölt) 2011.07.04. 17:18:00

Ne aggodj ennek megint nem lessz felelőse mint általában a máv-startnál sok mindennek a fő jellemző a személytelenség itt is az lessz hogy nem ő írta csak kiadta!!!!!!!!!!!

lyken 2011.07.04. 19:26:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Szarok is rendesen, hogy mi lesz, ha legközelebb átlépem hazafele az álamhatárt. Vagy ha honatyáink addig továbbépítik az autokrata cuculizmust akkor az álomhatárt.

Alensha 2011.07.04. 19:35:40

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: márpedig nagykötőjel kell, ha pl. időtartamot írunk (1800–1820), vagy ideiglenes az összetétel (pl. Miskolc–Eger buszjárat, de: Miskolc-Lillafüred városrész, mert az állandó), meg ilyenek. A Zamárdinál mondjuk meglepett, hogy nem kell semmilyen kötőjel.
billentyűzetről nem tudom, hol lehet elérni, nekem fel van telepítve egy külön billentyűzetkiosztás innen: blog.glanthor.hu/2010/07/tipografia-es-billentyuzetkiosztas.html

Vittore. 2011.07.04. 20:53:53

@Alensha: Hát ez már tiszta Wikipédia itt! :) Ugye tudod, miért?

Alensha 2011.07.04. 22:17:43

@Vittore.: emlékeztet a helyesírásos kocsmafalra? :D

Sárbogárd 2011.08.03. 02:42:16

Gergő!

A felsővezeték-szakadás kötőjellel, a kétségkívül pedig egybe!
süti beállítások módosítása