MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Sztrájk a Cseh Vasutaknál

2011. június 11. - Vittore.

Murphistic egy figyelmeztetést küldött arról, hogy a Cseh Vasutaknál június 13-án sztrájk lesz.

A részletek:

Szervusz Vittore!

Gondoltam hátha érdekli a blog olvasóit, hogy június 13-án, hétfőn átfogó sztrájk lesz Csehországban, melynek során jelentős fennakadások várhatóak a vasúti, a közúti és a tömegközlekedésben.
 
A Cseh Vasutak által megjelentett közlemény szerint (amely a későbbiekben még változhat) több éjszakai vonat egyszerűen megvárja a sztrájk végét. A magyarországi utasokat feltételezhetően a Metropol EN érdekli a legjobban, melyek közül az EN 476 számú Pardubice állomáson várja be a sztrájk végét, míg az EN 477 számú Brünn állomáson várakozik.
 
A Cseh Vasutak közleménye szerint a várakozó utasoknak biztosítanak takarókat, ételt és italt, valamint működni fog a légkondicionálás ill. a fűtés. Arra kérik az utasokat, hogy az állomáson található illemhelyeket részesítsék előnyben, melyek ingyenesek lesznek, a vonaton találhatóakkal szemben.
 
A közlemény szerint a menetrendszerint a sztrájk alatt közlekedő vonatok nem indulnak el, így feltételezésem szerint a nemzetközi EC vonatok vagy el sem indulnak Budapestről, vagy csak a szlovák-cseh határig közlekednek (a MÁV sztráj során az EC vonatok Párkányig közlekedtek) és gondolom hasonló várható a Berlinből Budapestre tartó vonatoknál is. Az általam ismert Avala EC is valószínűleg kimarad, mivel 5:30 körül indul Prágából, de gondolom Budapestről pótolva lesz Belgrádig. Viszont kihangsúlyozom, hogy ez a saját verzióm, javaslom mindenkinek, hogy érdeklődjön esetleg a MÁV-nál, vagy a DB-nél pontosabb információkért.
 
A sztrájk június 13-án 03:00-tól 16:00-ig tart majd.
 
A Cseh Vasutak vállalja az előre megvásárolt menetjegyek árának visszafizetését (legalábbis a belföldi forgalomban).

A nemzetközi menetjegyek esetében a következő szabályok érvényesek:
- InterRail - nincs visszatérítés
- az adott napra nemzetközi forgalomban érvényes menetjegyek esetében (pl. SparNight, EURegio, stb. esetében is) lesz visszatérítés
- az adott napra és adott vonatra érvényes menetjegyek esetében a jegyek érvényesek más vonatra is valamint felhasználhatók a sztrájk utáni napon is. A pénztáros, ill. a kalauz hosszabítja meg a jegy érvényességét.
- az InterRail jegyekre, melyeknél a vonat megjelölésre került az előző szabály érvényes.
 
Általános információk és az esetleges változások ezen az oldalon érhetőek el: http://www.cd.cz/infoservis/aktuality/-10769/ (részben angol nyelven)
 
A fenti írásom alapjául a következő oldal szolgált, melyet pénteken éjfél körül próbáltam átfésülni fontosabb információkat keresve: http://www.cd.cz/infoservis/aktuality/-10764/
 
Remélem valamelyest segített a levelem. Ha már egy ember megúszta a kellemtlenséget, akkor már megérte :) .
 
Ha valamilyen kérdés még felmerül ez ügyben, akkor megpróbálhatok érdeklődni a Cseh Vasutak ügyfélszolgálatán, azonban ez esetben kérlek küldj egy e-mailt, vagy ha megjelenik a cikk a kommenteket olvasva próbálhatok válaszolni a kérdésekre (az ügyfélszolgálat megkérdezését követően ).
 
Üdvözlettel,
Murphistic.
 
Ezután jött még egy levél tőle:
 
Üdvözletem Vittore!

Az előbb lehet kicsit elhamarkodottan írtam, mert közben a MÁV-START oldalán megtaláltam a feltehetően pontos menetrendet: http://www.mav-start.hu/hirek/hir.php?mid=14df228c31a067
 
A levelem jegyek érvényességéről és az utasok ellátásáról szóló része továbbra is fennáll (Természetesen addig, amíg a hivatalos tájékoztató sem változik ).
 
Még annyit hozzá szeretnék tenni, hogy a sztrájk utáni "újraindulás" a német vasutaknál sem volt zökkenőmentes, így nem biztos, hogy a "különleges" menetrendben szereplő késések valóban pontos előrejelzések.
 
Üdvözlettel,
Murphistic.

  

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Kérlek töltsd ki egyperces kérdőívünket az olvasói levelekről! Szeretnénk még jobbá tenni az oldalt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr532975394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2011.06.11. 17:14:19

Köszönöm, hogy megjelent a levelem.
Most úgy áll a helyzet, hogy a bíróság betiltotta a sztrájkot, de a sztrájkolók vezetője szerint így is meg fogják tartani. A vasutasok elméletileg most elemzik a jogi helyzetet és talán vasárnap hozzák nyilvánosságra az állaspontjukat. Szóval előfordulhat, hogy hétfőn minden megy a megszokott rend szerint, bár majd meglátjuk.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2011.06.11. 17:36:07

A Metropol EN vonatnak módosult az ideiglenes menetrendje (a sztrájk alatt):
-az EN 476 (Budapest-Berlin) csak Prágáig közlekedik (ahová kb. 14 órás késéssel érkezik)
-az EN 477 (Berlin-Budapest) a sztrájk után csak Párkányig közlekedik, ahonnan egy másik szerelvény viszi tovább az utasokat Budapestig, ugyanakkor a Brünnbe való megérkezés után pótlóbuszra lehet átszállni, mely Kútyig (szlovák határ) szállítja az utasokat, ill. át lehet majd szállni Bécs felé.
Forrás: www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=3469

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2011.06.12. 17:21:06

Új közlemény: Június 13-án a sztrájk elmarad és június 16-án (csütörtökön) tartják meg. Az esetlegesen kimaradó járatokról még nincs információ. (Forrás: www.cd.cz/infoservis/aktuality/-10764/ )

Ugyanakkor a MÁV-START oldalán még nincs erről hír, de valószínűleg az összes Eurocity elindul az eredeti menetrendje alapján.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2011.06.15. 16:19:56

Úgy tűnik, hogy holnap nem marad el a sztrájk. A vasútüzemben jelentős fennakadások várhatóak, ugyanis a dolgoózük 0:00-24:00-ig sztrájkolnak. Ennek következményeként:
- Csehország területén nem közlekedik az EN 476 Metropol vonat
- az EN 477 számú Metropol csak Děčín és Prága között közlekedik pótszerelvény formájában (gondolom a határról visszafordul az eredeti szerelvény Berlin felé)
- az EC 344 számú Eurocity csak Česká Třebová állomásig közlekedik, ahol boztosítva lesz az átszállás az R 628-as gyorsvonatra Prága felé.

Továbbá azok a vonatok, melyeknek csütörtökön 0:00 és 24:00 között van az indulási időpontjuk kimaradnak. (Ezek alól a fenti járatok kivételek).

A menetrend szerint 16-áról 17-ére éjjel közlekedő vonatok közül:
- az EN 476 problémamentes
- az EN 477 a sztrájk után késve folytatja útját
- az EC 345 Česká Třebová állomásról indul (a Prágából induló utasok az R865-ös gyorsvonatot választhatják, mellyel eljuthatnak Česká Třebovába)

A fenti járatokat azért emeltem ki, mert ezek közlekednek Budapest felé is.

Forrás: www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=3487 - itt további (főleg belföldi ) vonatokkal kapcsolatos információkat is kaptok.

A MÁV által közreadott tájékoztató itt tekinthető meg: www.mav-start.hu/hirek/hir.php?mid=14df88d4d703e3

A sztrájk azonban nemcsak a vasutat érinti, hanem pl. a tömegközlekedés egyéb formáit is (pl. a prágai tömegközlekedési vállalatnál is jelentős fennakadások várhatóak, úgyhogy előfordulhat, hogy a város autóval is járhatatlan lesz- bár gondolom elenyésző azon emberek száma, akiknek mindenképpen holnap kell átszelni Csehországot).
süti beállítások módosítása