MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

regisztrációs jegy + 33% kedvezmény egyben?

2011. január 14. - Ashi Valkoinen

Helló,

a következő nem túl nagy, de esetleg érdekes problémám lenne. A téma elég régi, de nekem most új fordulatot vett: a regisztrációs jegy 6 éven aluliak részére.

Elég sokat utazom a Keleti-Isaszeg vonalon, eddig gyerek nélkül tettem, most a fiamat is vittem magammal. Kényelmes pasi vagyok, nem állok sorba ha ott az automata, megvettem a 33%-os jegyet, rajta a gyerekkedvezmény felírat.
A probléma a következő volt: nem volt regjegye a fiamnak. A kalauz adott a vonaton, de január 1-től ezt már nem biztosítja a máv (a kalauz elmondása szerint).

A probléma a következő:
- automatából nincs regjegy
- vonaton szintén nem adnak
- péntek délután próbálj vásárolni jegyet a keletiben....

A megoldás szerintem borzasztó egyszerű lenne:

- hamár van az a 33%-os kedvezmény..és a jegyen feltüntetik azt, hogy 6 éven aluli gyerekkel veszem ezt igénybe, erre a típusú jegyre n kelljen már külön még egy regjegyet is kérnem....

remélem valamelyik okos mávos olvassa :)

kishobo

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr602582545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pbence 2011.01.14. 08:16:15

Nem tudok róla, hogy ne lehetne megváltani a vonaton... És sehol nem is találok ilyet a neten, a MÁV-START oldalán ez van:
"A pótdíjak mértékét előíró 48/2007. (IV.26.) GKM rendelet 8. § (1) bekezdésétől eltérően nem kell pótdíjat fizetnie a vonaton annak, aki regisztrációs jegy váltása nélkül szállt fel a vonatra (akkor sem, ha a regisztrációs jegy váltásának lehetőségét a MÁV-START Zrt. a felszállás helyén biztosította)."

Nagyon úgy tűnik, hogy egy jegyvizsgáló megint okosabbnak érezte magát, mint amennyire kellett volna...

Egyébként egyet értek azzal, hogy 6 éven alulinak kár ilyen jegyet kiadni. 65 éven felülieknek oké, de a 6 éven aluliak gyakorlatilag nem vesznek el kapacitást, ezért statisztikát sem nagyon érdemes vezetni róluk.

Adani 2011.01.14. 09:52:17

@pbence:

Elvileg ha neten vásárolsz akkor lehet kérni regjegyet is.

Még nem próbáltam ki múltkor mikor szükség volt regjegyre akkor a pénztárban kértem. Szó nélkül ki is adták csak azt kérdezték kinek kell. 65 éven felüli és 6 éven aluli.

Antal Z. 2011.01.14. 10:31:51

Vonaton is kiadható a regisztrációs jegy MJR géppel 6 éven aluli, 65 éven felüli, menekült, hadirokkant verziók PÓTDÍJMENTESEN.

Komolyan nem hiszem, hogy csak ilyen gagyi problémákkal találják meg ezt a blogot.

vanek ur 2011.01.14. 11:18:41

@Antal Z.: A probléma egyáltalán nem "gagyi". Pontosan arról van szó, hogy legalább 1 jegyvizsgáló rosszul tudja, hogy a regisztrációs jegyet ő is kiadhatja pótdíjmentesen (és nem szűnt meg január 1-től ez a lehetőség).
Az ilyen "rosszul tudja a szabályokat" dolgozók munkájának a következménye egy csomó felesleges büntetés, ami sem a MÁV-nak nem jó, sem az utasnak.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.01.15. 10:01:59

Én nem értem a regjegy értelmét. A bérletesnél most se tudják pontos statisztikát vezetni, hogy hányszor és meddig utazott a bérletével.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.01.15. 11:11:48

@Peti817172M:
Adjál csak ötleteket! Majd a bérletesnek is meg kell venni a regjegyet.

vanek ur 2011.01.15. 15:08:32

@Peti817172M: "Én nem értem a regjegy értelmét."

A valamilyen jogszabály alapján ingyen utazók utazásainak árát az állam fizeti ki a vasútnak. A regisztrációs jegy előtti időben ez úgy történt, hogy valahol kitalálták, hányan utaznak így, és erre fizettek egy átalánydíjat. A regisztrációs jeggyel viszont pontosan mérhető lett, hogy mennyit kell fizetnie az államnak az ingyen utazók után.

"A bérletesnél most se tudják pontos statisztikát vezetni, hogy hányszor és meddig utazott a bérletével."

A bérletes 20 oda-vissza út árát fizeti ki a bérletéért, ezért a pénzért gyakorlatilag korlátlanul utazhat (mármint ott, ahová a bérletét vette). Mondhatni ez a bérlettel együtt járó kedvezmény. Itt sokkal célszerűbb lenne azt mérni, hogy mikor, melyik vonaton utazik, de erre nem a regisztrációs jegy a megoldás.

pbence 2011.01.16. 16:50:41

@vanek ur:

Na igen, elvben most már megoldódott, hogy az állam pontosan fizessen az ingyenes utazásokért.
Gyakorlatban viszont évek óta nincsenek kifizetve a sima kedvezményes jegyek közötti különbözetek sem, pedig azoknak a száma egyértelműen mérhető volt mindig is. Így nem hiszem, hogy most egy csapásra megváltoznak a dolgok: az állam továbbra is annyit fog fizetni, amennyit szeretne. A MÁV-START meg jópénzért átalakította a rendszert, csak éppen haszna nem lesz belőle...

pbence 2011.01.16. 17:15:57

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

Önmagában azért nem, mert könnyen vissza lehetne élni vele. Bárki odaállhatna, és bármit kikérhetne magának, fizetni ugyanis nem kell érte. Most képzelj el egy automatát, ami gombnyomásra dobál ki papírfecniket. Nem 10, meg 20 forintért, ami már jelképes összegnek mondható, hanem teljesen ingyen, ráadásul gyorsan és személytelenül (nem mint mondjuk egy pénztáros). Biztos vagyok benne, hogy szórakoznának vele.

Hogy más jegy mellé miért nem lehet ilyen jegyet kikérni... Az már a MÁV-START sara. Valószínűleg át kellene programozni az automatákat, az meg már nem tetszik nekik.

Pretoryan 2011.01.17. 13:32:15

@kishobo
"A megoldás szerintem borzasztó egyszerű lenne:

- hamár van az a 33%-os kedvezmény..és a jegyen feltüntetik azt, hogy 6 éven aluli gyerekkel veszem ezt igénybe, erre a típusú jegyre n kelljen már külön még egy regjegyet is kérnem....

remélem valamelyik okos mávos olvassa :)"

Logikát feltételezni a MÁV-tól? Ember LOGIKÁT? Régen én is ilyen naív lehettem? :-)

vanek ur 2011.01.17. 13:53:55

@Pretoryan: Nem tisztem védeni a MÁV-ot, de nem biztos, hogy onnan hiányzik a logika.

A Start honlapja szerint: "33% Családi kedvezmény
18 év alatti gyermekkel utazó 1 vagy 2 kísérő
A gyermekek a saját kedvezményüket vehetik igénybe"
Nem írják rá a jegyre, hogy hány éves gyerekkel utazol. Így marad a regisztrációs jegy.

(Németországban viszont pont azt csinálják, hogy ráírják a felnőtt jegyére, ha 6 év alatti gyerek is utazik vele.)

vanek ur 2011.01.17. 13:58:20

@pbence: Ha egyszer valaki nyilvánosságra hozza, kiderül, hogy mennyi az annyi. Vajon a MÁV (meg a Volánok) pumpolták az államot, vagy az állam itt (is) spórolt?(Sanszosabb, hogy az utóbbi.)
Egyébként meg az államnak így vagy úgy (ha máshogy nem, adósságrendezéssel) ki kell fizetnie a kedvezményes utazások rá eső részét.

pbence 2011.01.18. 00:52:13

@Pretoryan:

"Logikát feltételezni a MÁV-tól? Ember LOGIKÁT?"

Pont az a gond, hogy ez nem a MÁV sara, hanem az előző minisztériumé. 6 éven aluliakat egyáltalán minek külön nyilvántartani? Úgy kéne, ahogy Németországban, hogy a felnőttel utazhat gyerek is, aztán kész. 65 éven felülieknek meg szépen el kéne törölni ezt a dolgot, és kaphatnának olyan 50%-is kedvezményt.

@vanek ur:

Ráadásul azt sem írják rá, hogy hány darabbal, így csak a gond lenne vele... Úgy kéne, hogy
- a jelenlegi rendszer mellett automatából lehessen kérni reg. jegyet más fizetős jegy mellé
- a jelenlegi rendszert átalakítják, amit a kormány tervbe vett, tehát van rá remény.

Justagirl 2011.01.27. 10:37:23

Ember! Előre meg lehet váltani azt a nyomorult regjegyet is!
Komolyan, tényleg ennyi problémájuk van az embereknek? Mert akkor rendkívül irigylem őket...

pbence 2011.01.28. 17:30:28

@Justagirl:

"Előre meg lehet váltani azt a nyomorult regjegyet is!"
És ezt ki cáfolta?

Gezuka 2011.02.09. 16:20:30

Vegyél jegyet az állomáson, interneten, telefonnal, no meg bankkártyával.
www.eticketm.hu

Igaz, hogy ehhez megfelelő telefon+tarifacsomag kell, de én is így veszem a jegyet, ha sokan állnak a pénztárban.
süti beállítások módosítása