MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Új kiegészítő rendelkezés

2010. február 09. - georgejr

Olvasónk panaszkodik az új kiegészítő rendelkezésre, miszerint hiába van üzletpolitikai kedvezményed (PL Start Klub kártya), ha a vonaton váltod meg, de az állomáson volt menetjegykiadás, akkor nem kapod meg a kedvezményt sőt még pótdíjat is kell fizetned. Egy részét megértem a rendelkezésnek, de miért kell pont azokat szívatni, akik így is komoly pénzt fizetnek a kedvezményért? Vagy ez esetleg csak az arcképes mellé váltandó alibijegyre vonatkozik? Segítsetek ezt megérteni. Köszönöm!

 

Tisztelt olvasók/írók!

 

Figyelmetekbe ajánlanám az erre az évre meghirdetett vasúti üzletszabályzat azon kiegészítő rendelkezését miszerint, ha valaki olyan állomáson száll fel, ahol van menetjegykiadás, és üzletpolitikai kedvezményt kívánna igénybe venni amit időhiány vagy egyéb más ok miatt nem volt ideje a pénztárban megváltani úgy teljesárú menetjegyet kell megváltannia a vonaton (természetesen a pótdíj megfizetése mellett).

Na most. Az csak egy dolog, hogy ha én rohanok a vonathoz, mert nekem azzal mindenképpen el kell mennem a célállomásomra és hajlandó vagyok megváltani a menetjegyet a vonaton pótdíjasan ezt benyelem. De az már számomra érthetetlen, hogy ha mondjuk én start klub kártyával rendelkezem (amiért nem kevés pénzt kiadok) úgy miért csorbítják pont az én (megvásárolt) kedvezményes jegyváltási lehetőségre való jogaimat

 

Nadi

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr491741390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.02.09. 14:43:12

A nyugdíjas meg vasutas biankó 0ft-os jegyrei sá ll ez? Mert azzal tényleg nem kéne szívózni. Ha vki ingyen utazhat miért álljon be a sorba a pénztárnál?

Esetleg lehetne pár jegykiadó gépet beüzemelni ami gombnyomásra nyom 0ft-os jegyet vagy lehetne pár 0ft-os előre elkészítve a pénztárban így akinek ez kell menne előre és pár mp alatt megkapná.

_Totty_ 2010.02.09. 14:54:09

@Adani:
a regisztrácios jegyen rajta kell lenni hogy hova utazik és melyik vonattal. nem csak annyi lesz egy papiron gondolom hogy : Regisztrácios jegy kiadva: budapest-nyugati :DD annak úgy semmi értelme nem lenne...

Adani 2010.02.09. 16:09:25

@_Totty_:

Az se lenne nagy dolog egy automatán bevezetni pl. ha már van kioszk az állomáson akkor semmiből se állna erre is felkészíteni.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2010.02.09. 22:15:35

Arcképesre nem kell regisztrációs jegy.

frodo28 2010.02.09. 22:55:05

@Ibigoo: De, arcképeshez is kell!

A Gyula 2010.02.10. 06:40:05

Beszéltem a témáról vizsgáló főkalauzokkal (fővizsgálókkal), mindegyik egyöntetűen baromságnak tartja az egészet, kollégák is.

Az egész rendelkezésről csak időszakos oktatáson volt szó, egyetlen mondattal elintézve, mint ami a commentben is le van írva, hogy üzletpolitikai kedvezményes árú menetjegyet (pl. 26 éven aluliak 33%-os kedvezménye, 55 éven felüliek 20%-os kedvezménye stb.) olyan helyről, ahol van jegykiadás nem lehet kiadni, csak teljes árú menetjegyet + 2000 Ft pótdíjjal.

A rendelkezésről parancskönyvi rendelkezés legalábbis nálunk nem jelent meg, így igazából nincs hitelt érdemlően a kollégák tudomására hozva a dolog, mivel nem mindenki volt még oktatáson. Így szerintem meg amúgy is mindenki ki fogja ezután is adni az utast megillető kedvezménnyel a menetjegyet, a megfelelő pótdíjjal, ha olyan...

A Gyula 2010.02.10. 06:53:51

@Adani: Már megint kevered a szezont a fazonnal. A regisztrációs jegy nem üzletpolitikai kedvezmény, így a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A regisztrációs jegyről pár gondolat. A regisztrációs jegy parancskönyvi rendelkezés szerint, további intézkedésig ki nem adható jegyfajta (VMAEF-ben és az MJR gépben amúgy már bent van február 1. óta). Előreláthatólag március 1-től lesz árusítható, akkortól elvileg már meg kell váltania az arra kötelezett rétegnek a regisztrációs jegyet, de ha ezt elmulasztja megtenni a pénztárnál, előreláthatólag június 30-ig a vonaton a jegyvizsgáló pótdíjmentesen fogja kiadni. A március 1-től június 30-ig terjedő időszak lesz az úgynevezett türelmi idő. A türelmi idő lejártát követően előreláthatólag július 1-től az az utas, aki regisztrációs jegyváltási kötelezettségének nem tesz eleget, a vonaton a jegyvizsgáló a regisztrációs jegyet 500 Ft pótdíj társaságában adhatja majd ki.

Regisztrációs jegyet jelen állás szerint március 1-től a 6 éven aluliaknak, illetve a 65 éven felülieknek lesz kötelező váltani. A regisztrációs jegyet csak egy útra lehet majd váltani, az utas által kért viszonylatra.

Jelen állás szerint NEM KELL majd regisztrációs jegyet váltani vasúti arcképes igazolványok mellé, bérletjegyek mellé.

A Gyula 2010.02.10. 06:56:02

@frodo28: Úgy szeretem a hangulatkeltő embereket és terjesztik a nem tényszerű dolgokat. Olvasd el inkább az előző hozzászólásomat. :D

A Gyula 2010.02.10. 07:00:02

@Adani:

"Mert azzal tényleg nem kéne szívózni. Ha vki ingyen utazhat miért álljon be a sorba a pénztárnál?"

Nem szívózás, mindent annak éltek meg, ami kötelezettségekkel is jár és nemcsak jogokkal. Ezt már rég meg kellett volna lépni. A jelenleg láthatatlan utazások láthatóvá tételét, valószínű sok mellékvonal megmenekülhetett volna, ha ezt a jegytípust korábban bevezetik, mert kiderült volna, hogy na lám mégis használják a vonatot is.

chachi 2010.02.10. 07:45:50

@A Gyula: Nem az a kérdés,hogy egy fővizsgáló ezt a kieg.rendelkezést baromságnak tartja vagy sem,hanem az,hogy alkalmazza-e adott esetben,vagy nem.

chachi 2010.02.10. 08:06:49

A MÁV-START egyébként elég sajátosan menedzseli a kedvezményekre jogosító kártyáit,a marketinggel foglalkozó munkaerőt pár hónapig az elővárosi járatokon alkalmaznám jegyvizsgálóként.

VJV Man 2010.02.10. 22:13:09

Nálunk annyit mondtak, hogy az arcképeshez egyenlőre nem kell regisztrációs jegy. (én szívem szerint kötelezővé tenném hozzá)

Hogy a bérlethez nem kell azt nem tudtam. Nálunk a jelen állás szerint a bkv (BB) bérlethez kell.

Az üzletpolitikai kedvezményekre meg nem tudok mit írni, mert eddig csak legenda szinten hallottam a dologról. (más telepállomáson oktatáson részt vett kolléga hívott az ügyben, hogy hallottam e ilyet.)
Nem tartom túl jó ötletnek.

A Gyula 2010.02.11. 07:06:24

@chachi: Nem biztos, hogy jó ötlet lenne... :D

A Gyula 2010.02.11. 07:09:09

@VJV Man:

"Nálunk annyit mondtak"
A nálunk az hol van? :D

"az arcképeshez egyenlőre nem kell regisztrációs jegy. (én szívem szerint kötelezővé tenném hozzá)"
Szerintem meg baromság lenne.

"Nálunk a jelen állás szerint a bkv (BB) bérlethez kell."
Már most is kell? Találkoztál már regisztrációs jeggyel? Elvileg még nem adható ki, jelen állás szerint. Majd csak március 1-től.

frodo28 2010.02.12. 09:20:57

Bocsi!!!
Tényleg nem kell arcképeshez reg.jegy!!!
Csak eleinte úgy volt, hogy nekik is kell váltani!
Nekik kell:
- 6 éven aluli gyermekek
- 65 éven felüli személy
- hadirokkant, hadiözvegy, menekült.

frodo28 2010.02.12. 09:29:55

@A Gyula: Gyulus hidd el hogy nem hangulatkeltésnek szántam, csak akkor még így tudtam (sokan így tudtuk)!
"Olvasd el inkább az előző hozzászólásomat.:D" És hidd el, hogy nem a te hozzászólásaid alapján fogok díjszabási dolgokban tájékozódni!!! :DDD
Én úgy vettem észre, hogy Te kelted a hangulatot!
Légy jó!

A Gyula 2010.02.12. 10:49:00

@frodo28:

"És hidd el, hogy nem a te hozzászólásaid alapján fogok díjszabási dolgokban tájékozódni!!!"

Akkor tájékozódj az eddig is "hiteles" forrásaidra...

"Én úgy vettem észre, hogy Te kelted a hangulatot!"

Ha a hangulatkeltés nálad kimerül abban, hogy ha más jobban tud valamit, vagy jobban tájékozódott hiteles forrásokból szintén nem engem jellemez... :D

"Légy jó!"

Esélytelen... :D
süti beállítások módosítása