MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kukacoskodó jegyvágó?

2010. január 25. - georgejr
Az én ismereteim szerint is lehet csatlakozó jegyet venni a BEB mellé. Nem értem, hogy a jegyvágó miért szőrözött olvasónk barátnőjével. Kedves vasutas, kalauz olvasók, ha tévesek az ismereteim, illetve olvasónk ismeretei, kérlek korrigáljatok.
 

Kedves Szerkesztő!

 
Egy kérdést szeretnék feltenni, amelyre nem találtam választ, és talán itt segítséget kaphatok.
Barátnőm egy támogatott OKJ-s képzésre jár Budapestre, a munkaügyi hivatalon keresztül íratkozott be, és bár diákigazolványt nem, de 90%-os kedvezményt biztosítottak számára.
A 142-es vonalon jár naponta Hernád és "Budapest" viszonylatában, és a 90%-os szelvényén is szó szerint ez van feltüntetve. Mivel a vonat igénybevehető "BEB-es" bérlettel, csak Hernádtól Pestszentimréig (az első budapesti megállóig) szokott jegyet váltani. Ami természetesen szokásos esetben nem jelent gondot, nekem némelyik szimpatikus, elhivatott jegyvizsgáló néhányszor még a kérdést is feltette, van-e esetleg bérletem, mert spórolhatnék az utazáson.
Neki ma volt a második alkalom, hogy egy kalauz kifogásolta ezt, mondván: "Mivel a szelvényen Budapest van feltüntetve, ezért a végállomásig (Nyugati) kell megváltani a jegyet...", és hozzátette, hogy na most azért még elnézi, csak nehogy ellenőr jöjjön. Ez elég abszurdnak hangzik, mert nem igazán értem, hogy miért kellene fizetni egy olyan szolgáltatásért, amit nem veszünk igénybe, illetve amiért már egy másik formában fizettünk.
A vicc pedig, hogy bár az említett jegyvizsgáló az ellenőröktől tartott, mióta így utazik, azóta rengetegszer volt komolyabb ellenőrzés a vonaton, és egyetlen ellenőr sem kifogásolta a "szabálytalanul megváltott" menetjegyet.
 
Összegezve a kérdésem tehát, hogy valóban vonatkozik-e olyan szabály a viszonylatra adott 90%-os kedvezményre, hogy a feltüntetett városban az utolsó állomásig kell jegyet váltani.
 
Segítséged előre is köszönöm, és várom válaszodat e-mailben, vagy a blogon publikálva.

Üdvözlettel:

Egy szőrszálhasogatásra különösen allergiás utas 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr41699794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.01.25. 09:35:10

Elvileg Budapest bérlettel lehet utazni Bp. közigazgatási határain belül, tehát ha ilyen bérlete van akkor nem kéne, h gond legyen. És igen az első állomásig kell jegyet venni és a legegyszerűbb ha addig jön a kaller akkor a jegyet ha Bp-n belül akkor a bérletet kell mutatni.

Manyizga (törölt) 2010.01.25. 10:52:17

A MÁV-Start szerint jegyvizsgáló nélkül nem közlekedhet le személyszállító vonat, de mozdonyvezető nélkül igen! :)
index.hu/bulvar/2010/01/25/elkaptak_egy_almozdonyvezetot/

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.01.25. 11:17:03

@Adani:
Csak a hozzá csatlakozó jegyre 90% kedvezményt kap BUDAPEST állomásig, ami a fejpályaudvarokat fémjelzi.

Ez majdnem a Bicskén lakó Tatabányán dolgozó levelező hallgató esete, ha emlékeztek rá. Ő is más útvonalta kapta a kedvezményt, mégis márhogy akart utazgatni.
Itt az illető BUDAPEST állomásig (fejpu) kapja a kedvezményét, de nem addig akarja megvenni a jegyet, hanem a BKSZ határig.

Mondjuk azt is helyben kiherélném a hivatalban aki képtelen rendes állomásnevet felvésni a papírra BUDAPEST helyett.

Adani 2010.01.25. 11:30:02

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:

Sztem egyszerű a dolog. Ha Budapest van ráírva akkor az bármelyik pesti állomáshoz jó. Egyébként meg a legegyszerűbb ha Bp előtt a jegyet utána a bérletet mutatod így nincs gond.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.01.25. 12:01:57

@Adani:
Szerinted ilyen egyszerű, valójában nem.
Szerencsére az utazás szabályait nem az utas "szerinte" szabályozza, hanem a SZÜSZ :)

De mondom, azt kéne herélni, aki BUDPEST-et írt, mert lényegében ilyen állomás nem létezik.

lyken 2010.01.25. 13:33:16

Rugalmatlan a szabályozás. A kalauznak valószínűleg igaza volt a maga életszerűtlen módján. Az más kérdés, hogy normális kaller ilyenért nem szól be. Ellenőr sem. Tudom, mert azon a vonalon is napi szinten vannak ilyenek, ahol én utazom. Ellenőr pedig minden másnap van.

SmVJV 2010.01.25. 14:41:55

A SZÜSZ szerint a képzésben résztvevő munkanélküliek kedvezménye a lakóhely és a képzés helye közt vehető igénybe. Képzés helye Budapest, mivel ilyen állomás nincs, díjszabási szempontból a fejállomások (K,D,Ny) tekinthetőek Budapestnek. Ebben igaza van tehát a jv-nek.
Viszont BB-vel válthat csatlakozó menetjegyet BKSZ területről Bp közigazgatási határig. Azon belül BB-vel utazik. Díjszabási-paradoxon. A jólfizetett jogászok meghagytak jópár fehér foltot a SZÜSZ-ben.

dani5555 2010.01.25. 22:36:53

Interneten lehet venni BEB kiegészítő jegyet, gondolom pénztárnál sem lehet probléma, csak úgy kell kérni. A lényege, hogy a jegyet meg lehet, úgy venni a fejpályaudvarig, hogy csak Bp. közigazgatási határáig fizeted, de a jegyen a teljes útvonal van, és az, hogy BEB kieg. (vagy vmi hasonló) Elvirán: Részletes keresés-> beírod a teljes útvonalat, és kipipálod a "Budapest-bérlettel" mezőt.

ZBR 2010.01.26. 00:59:45

Kedves szőrszálhasogatásra különösen allergiás utas!
Ha megengednéd, hasogatnám a szőrszálat. 90%-os kedvezménnyel, azaz KILENCVEN SZÁZALÉKOS kedvezménnyel történik az utazás.
Kerek 40 Forint a különbség a két verzió között. Miután, a legdrágább esetben egy gombóc fagyi árát sem fizetsz ki egy 55 km-es utazásért, én azt hiszem, hogy 40 Forinton rinyálni NA AZ A szőrszálhasogatás.

Egyébként meg tessék kérni állásfoglalást a START-tól, aztán lehet eljárni aszerint. Nem itt kell hőzöngeni, mondja meg a START, adjon róla pecsétes papírost, aztán azt lehet lobogtatni a jv-knek is.

A Gyula 2010.01.26. 07:25:12

@Adani: Nem ilyen egyszerű, mert ha Bp előtt mutatja a 90%-os jegyét, attól a jegyen még Hernád - Pestszentimre viszonylat fog szerepelni ugyanúgy bele lehet kötni.

VJV Man 2010.01.26. 14:32:21

Ha a kedvezmény Budapest és Hernád között szól, akkor nem kérhet vele Pestszentimréig jegyet. Pont.
Lehet nem egyet érteni,, meg jöhetnek a "szerintemek" és a "tudnék ezzel vitatkoznik", de ez a szabály.
A jegyvizsgálót meg elseggelheti érte egy szemetebb fővizsgáló.

chachi 2010.01.26. 14:52:35

És az hogyan lehet,okos kaller,hogy ötből négy kollégád simán kiadja a jegyet pótdíj nélkül a vonaton,pedig az állomáson van jegykiadás,az ötödik meg gondolkodik kicsit,vakarja a fejét,de végül ő is kiadja.Köszönet érte,de akkor ne emlegess szabályokat!

Adani 2010.01.26. 15:04:53

@chachi:

Nem lehet ,h csak időszakosan van? Sok kisállomáson a forgalmista adja ki aj egyeket is, itt ki is van írva, h vonat indulás és érkezés előtt a jegykiadás szünetel. Ekkor a pénztár is bezár, ilyenkor nincs jegykiadás, tehát aki ekkor jön nem tud venni, a kaller meg nme tudja ellenőrizni ,h tényleg így volt-e.

chachi 2010.01.26. 15:31:36

@Adani: Nem kisállomásról van szó,hanem konkrétan Ceglédről.Mégegyszer mondom,köszönet érte,csak akkor ne emlegessék állandóan a szabályokat,ne érezzem,és ne éreztessék velem,hogy hálás lehetek érte,mert szerintem ki KELL adnia,vagy NEM SZABAD kiadnia pótdíj nélkül.

lurkó 2010.01.26. 18:20:47

@chachi: Na ja de sajátmagának nem ellensége senkisem. Ugye? Ha neked adnának jutalékot az eladott jegyek után te is találnál módot hogy adj el jegyet. A vasut meg megkapja a szolgáltatása dijját. A BEB bérletet meg utáljuk gyülöljük okádunk tőle... Mert pénzt vesz ki a mi zsebünkből is és a cégünk is bukik rajta. Az utasoknak pedig trükközésre ad lehetőséget.

lurkó 2010.01.26. 18:27:43

90%-os kedvezmény ami viszonylatra szól. Nem értem mi a probléma. Ja hogy nem tudják mi Budapest. Megnézték már a SZÜSZ-t? Igaz egyszrübb itt fikázni és a vonaton szidni azt a tizből egy embert aki lelkiismeretesen végzi a dolgát. Magyarország én igy utállak!

A Gyula 2010.01.26. 18:43:02

@lurkó: És hangsúlyosan filléres 90%-os jegyről, nem méregdrága teljesárúról megy a "vita".

A Gyula 2010.01.26. 18:44:33

@lurkó: És ha már a saját zsebéből is kiveszi a 2000 Ft pótdíjnak a neki járó 25%-át, akkor illene már nem köpködni a jegyvizsgálót, aki csak figyelmeztet, hogy annyi is lehetne az annyi...

chachi 2010.01.26. 18:54:43

@lurkó: Ha csak a zsebedbe vándorló jutalék miatt találod meg a módját,hogy kinyomtass egy jegyet pótdíj nélkül,akkor éppen te károsítod meg a céged.Kicsit légy következetes,és ne beszélj pont te a lelkiismeretről,mert mindjárt leszakad az ég.

A Gyula 2010.01.26. 18:56:47

@chachi: A MÁV-ot nem károsítja meg, mert a menetdíjnak megfelelő összeget azért beszedi...

A Gyula 2010.01.26. 18:58:53

@A Gyula: Akkor legközelebb legfeljebb senki nem lesz méltányos és ahonnan csak pótdíjjal lehetne kiadni a jegyet, kőkeményen rá fogjuk tenni a 2000 Ft pótdíjat, tetszene? Akkor meg azért menne a köpködés...

chachi 2010.01.26. 19:07:51

@A Gyula: Mindössze annyit szerettem volna megtudni,hogy vehetek-e menetjegyet a vonaton bármely jegyvizsgálótól pótdíj nélkül,vagy csak attól,aki "meg tudja oldani".Kár,hogy nem kaptam korrekt választ,de valahogy kibírom.

Adani 2010.01.26. 19:14:58

@chachi:

Hivatalosan nem, de ha normális kallert fogsz ki és esetleg elmondod, h miért nem tudtál venni akkor fog adni. Megeshet, h pl. kimegy WC-re a pénztáros és egy kis időre bezár, esetleg ahogy mondtam forgalmista is és csak vonatmentes időben tud jegyet adni. Vagy pl. hosszú volt a sor te meg sietsz. Két emberen múlik ,ha nem sunnyogsz hanem kéred a jegyet és normálisabb fajtából való a kaller vélhetően fog adni, elvégre van rá mód, h megtegye ezekszerint. De ha nagyon fedezni akarja magát és van a közelben olyan megálló ahol nem lehet venni ad onnan. Egyszer Hatvanból jöttem és nem volt jegyem, mert indul a vonat, én túlszaladtam és visszafelé mentem. Kaptam Hort-Csánytól, többe került, de olcsóbb volt mint pótdíjjal. Gödöllőnél meg adott Márisbesnyőtől sőt volt ,aki Gödöllő Állami telepektől.

Ha meg büntetni akar akkor meg magyarázhatod neki ,h nem tudtál venni. Ferihegy az érdekes, mert a reptéren lehet venni, de az messze van a peronnnál nem lehet, ezért ha büntetni akar megteheti a jószándékú és te is jóhiszeműnek tűnsz akkor általában adnak.

A Gyula 2010.01.26. 19:16:29

@chachi: Te se állsz hozzá túl korrektül, olyat kapsz amilyet főztél magadnak, de ha van egy kis szövegértelmezési képességed kikövetkeztetheted, hogy mi a szitu...

A Gyula 2010.01.26. 19:20:24

@Adani: "De ha nagyon fedezni akarja magát és van a közelben olyan megálló ahol nem lehet venni ad onnan." Ilyenért is volt már köpködés, lásd Index Fórumban korábbról. Fene se tudja mi lenne a legjobb, így se jó, úgy se jó, el kellene dönteni mit szeretnétek... :D

chachi 2010.01.26. 19:21:53

@Adani: Végre egy egyenes válasz,ráadásul nem egy sértődött vasutastól.Kösz.

Adani 2010.01.26. 19:23:31

@A Gyula:

De hát miért? Ha messzebbről ad akkor nemhogy nem károsította meg a MÁV-ot még többletbevételt is adott.

Akkor károsítja csak meg, ha okosba oldja meg zsebből zsebbe, ilyen is van, és lehet szeretni vagy nem szeretni az ilyesmit, ameddig az embert nem fizetik meg elég jól addig korrupció az lesz.

A Gyula 2010.01.26. 19:27:08

@chachi: Ez meg jellemző, ha nemtetsző válasz érkezik, egyből jön a megjegyzés, hogy az a hülye vasutas megsértődött... amúgy nincs mit, mert én is vettem a fáradtságot és válaszoltam a magam módján, lehet kár volt.

A Gyula 2010.01.26. 19:30:07

@Adani: Ez is jellemző, az a rohadt csóró kalauz csak korrupt lehet és zsebredolgozós, eladják lelküket 100 Ft-ért, mit képzeltek ti magatokról? Ugyanolyan csórók vagytok ti is mint akárki más ebben az országban, aki lent van, csak más szempontból, mégis osztjátok az észt ész nélkül...

chachi 2010.01.26. 19:34:07

@A Gyula: Végülis válaszoltál.A magad módján.Köszönöm.

lurkó 2010.01.26. 20:43:28

@chachi: Gondolkozz kérlek mielött fikázol! Leirtam a start a szolgáltatás ellenértékét megkapja!! A pótdijjért mit ad a start? Nem azt mondom hogy ne legyen de valami mozgástér lehetne az alkalmazásában.

Adani 2010.01.26. 21:02:37

@A Gyula:

Ne vedd már magadra, tudod akinek nem inge...

De el kel ismerni, h van zsebredolgozó kaller ahogy majdnem minden munkakörben létezik korrupció, és valószínűleg mindig létezni is fog, mert ahhoz is két ember kell és ameddig meg próbálnak vesztegetni valakit, addig lesz is olyan, akit meg lehet.

A Gyula 2010.01.26. 21:52:38

@Adani: Nem veszem magamra, mert nem ingem és 100 Ft-ért nem adom el a lelkem senki kedvéért sem, de az állandó általánosításból elegem van magam és becsületesen dolgozó kollégáimnak is. Saját munkakörödben tudsz példát mondani korrupcióra? Legközelebb nekem is legyen lehetőségem vagdalkozásra...

Edömér 2010.01.27. 14:23:27

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: A Munkaügyi Hivatalban nem írhatnak mást, mint hogy Budapest, mert nekik a Város nevét kell beírni.

Konkrétan hol van ez leírva a SZÜSZ-ben? Ugyanis van egy ismerősöm, aki hasonló helyzetben van, csak súlyosbítva azzal, hogy elméleti és gyakorlati képzés is van a tanfolyamon. Az elméletihez a Nyugatinál kell leszállnia, a gyakorlatihoz Kőbánya-Kispesten.

A Gyula 2010.01.27. 18:53:12

@A Gyula: Adani gondoltam, hogy ebben a kérdésben csendben maradsz... úgy tűnik rajtad van inkább az ing... :D

lurkó 2010.01.27. 23:49:17

@Edömér: A start honlapján is megtalálod (remélem). :-))

Edömér 2010.01.28. 19:37:35

@lurkó: Hol? Konkrétan hol? Én kerestem, de nem találtam semmi olyat, hogy a Budapest megnevezés a fejpályaudvarokat jelenti.

lurkó 2010.01.29. 13:46:27

SZÜSZ II. kötet 1.1.2. Kilométer-számitás általános szabályai:
.... Dijszámitási szempontból a budapesti fejállomások ugyanazon állomásnak (Budapest) tekintendőek.
3.4. Képzésben résztvevő munkanélküliek kedvezménye
...
3.4.3. Utazási viszonylat
A kedvezményes áru menetjegy a képzésben résztvevő lakohelye (tartozkodási helye) és a képzés helye közötti utazásra vehető igénybe.

3.4.4. Útmegszakitás
A kedvezményes áru menetjeggyel az utazás nem szakitható meg.

Érdekes hogy az is itt van leirva hogy 90% os a kedvezmény mértéke (3.4.2.) mésem vitatja senki hogy biztos-e. Valahogy azt mindenki elhiszi bemondásra.
Na ennél konkrétabb helyet nem tudok ugyanis a személyszéllitási szentirásból idéztem. Mielött bárki reklamálni kezd bele kell nézni a SZÜSZ-be.

Edömér 2010.01.30. 18:17:21

@lurkó: ".... Dijszámitási szempontból a budapesti fejállomások ugyanazon állomásnak (Budapest) tekintendőek. "

Erre gondolsz?! Ez bizony nem azt jelenti, hogy a Budapest megnevezés csakis és kizárólag a fejpályaudvarokra vonatkozik. Ez a Budapesten át történő utazásról szól. Ennek bizony semmi köze a mi problémánkhoz.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.01.30. 22:07:16

@Edömér:
"Ez bizony nem azt jelenti, hogy a Budapest megnevezés csakis és kizárólag a fejpályaudvarokra vonatkozik. Ez a Budapesten át történő utazásról szól. Ennek bizony semmi köze a mi problémánkhoz. "

Sajnos tévedsz.
Ez a díjszámításhoz szükséges km képzést szabályozza, és egyben jelzi, hogy a fejpályaudvarok egy állomásnak (Budapest) tekinthetőek.
A menetjegyen is ez szerepel, ha fejpályaudvaron át utazol:
Pl:
Győr
(Budapest)
Székesfehérvár

Ellenben ha Kelenföldön át utazol, ott szállsz át:
Győr
(Budapest-Kelenföld)
Székesfehérvár

Úgyhogy jelen esetben igaza van lurkónak...

chachi 2010.01.31. 10:56:47

@A Gyula: Átnéztem a hasonló ügyben írt decemberi kommenteket a fórumon,és kezd összeállni a kép.Úgy tűnik,a fő szempont a teljes joggal járó jutalék.Rendben is van ez így,hiszen senki nem ellensége a saját pénzének.Mivel az utas sem,így még egy kérdés.Pénztárnál váltott 90%-os jegy,de az utalványon nincs lebélyegeztetve a 2 hely.Mérlegelhetitek-e,hogy a vonaton a szükséges 2 szabad körre ráírjátok a vonatszámot,vagy pótdíjazandó az eset?/nyugdíjas utalványról van szó/

Edömér 2010.01.31. 11:11:56

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Én elhiszem, hogy ezt ti (a MÁV)így magyarázzátok, de akkor sem ezt jelenti. Bocs. A SZÜSZ-ben sehol nincs benne, hogy a Budapest megnevezés kizárólagosan a fejpályaudvarokat jelenti (ez egyébként nem is logikus,sőt teljességgel életszerűtlen), tehát a Budapest megnevezés bármelyik budapesti állomásra és megállóhelyre igaz.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.01.31. 13:29:44

@Edömér:
Attól, hogy te nem akarod megérteni, még ez a mondat ezt jelenti.
Ott van leírva: Fejpályaudvarok (Budapest).
Semelyik szabályban nem lesz a szádba rágva, hogy
Kedves Edömér. A BU-DA-PEST szó az FEJ-Pá-LYA-UD-VARt jelent. Így nem fogod megtalálni az 100%.
Utazásoddal a SZÜSZ rendelkezéseit elfogadod, aszerint kell eljárnod, ha tetszik ha nem.
Felvetettél egy kérdést, megválaszoltuk, helytelen a BEB-es kavarás, a fejpályaudvarig kell jegyet venned, különben jogos a bűntetés, ha elkapnak.
Minden további beszéd, vita innentől szarpaszírozás.

Edömér 2010.01.31. 16:55:35

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Innentől kezdve ez a vita teljesen felesleges. Te nem akarod megérteni, amit leírtam előzőleg. A BUDAPEST szó NEM FEJPÁLYAUDVART jelent. Sem életszerűen, sem a SZÜSZ-ben szabályozva. Ez a magyarázat egyetlen bíróság előtt sem állná meg a helyét :)Bár gondolom ilyen apróság miatt senki nem menne perre.
Mellesleg: nem rólam van szó, én nem vagyok munkanélküli.

A Gyula 2010.02.03. 15:07:23

@chachi: Lehet pótdíjazni, ha a jegyre "IH" igazolvány hiány rövidítés van rájegyezve. Ez azt jelenti, hogy az utas úgy váltott jegyet a pénztárban, hogy abban a pillanatban nem volt nála a kedvezményre jogosító igazolvány. Ebben az esetben legkésőbb az utazás előtt le kell bélyegeztetnie a pénztárossal, ha nem akkor ezt a jegyvizsgáló 2000 Ft pótdíj ellenében elvégzi, mert ez ugye egyértelműen az utas hibája. Ha megveszi az utas a kedvezményes jegyét, nincs "IH" felírat a jegyen, akkor elvileg a pénztárosnak látnia kellett mire adja ki a kedvezményes árú menetjegyet, ha mégsincs bélyegzés, az pénztárhiba, ebben az esetben pótdíjmentesen a jegyvizsgáló pótolja, amit a pénztáros elfelejtett.

A Gyula 2010.02.03. 15:28:42

@Edömér: BUDAPEST = FEJPÁLYAUDVAROK = Bp. Nyugati, Bp. Keleti, Bp. Déli és az azóta megszűnt Bp. Józsefváros. Alapfogalmakat nem magyarázunk ennél jobban.
süti beállítások módosítása