MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

TIKETT, TIKETT!

2009. december 08. - georgejr

Hazánk hős jegyvizsgálója egy fekete sráccal kezdett el szívózni, mert menekültnek nézte és a MAGYAR! nyelvű utazási igazolását sem volt hajlandó elolvasni. Le akarta dobni a vonatról, de egy utastárs vette a fáradtságot és felolvasta buzgómócsingnak a levelet, így heppi end lett... Biztos könnyebb volt zsigerből baszogatni szerencsétlen néger srácot, mintsem elolvasni mi van azon az átkozott papíron. Hányingerem van az ilyentől, és csodálkozunk ha külföldön rasszizmussal vádolnak meg?

 

Kedves MÁV-START!


Ma este (12. 06.) szálltam fel anyukámmal Kispesten a Nyugatiból induló 18:28kor induló 6106as belföldi gyorsvonatra /Nyugati-Nyíregyháza/. Sokan utaztak a vonaton, beültünk egy kabinba ahol már 3ember ült, köztük egy afrikai srác is. Vele kapcsolatban történt meg a következő incidens:
Elhagytuk Ferihegyet is amikor megérkezett a kalauz, egy 50év körüli férfi és kérte a jegyeket. Mi 4en, a srácot kivéve odaadtuk a jegyünket, ezzel semmi probléma nem volt. A srácnak viszont nem volt jegye csak egy papírja és valami igazolványa amit mutogatott az igazán "művelt" kalauznak. A kalauz csak annyit kiabált neki, hogy: "TIKETT, TIKETT", mire a srác továbbra is csak a levelét mutogatta... Ez ment egy darabig, mi meg néztük, hogy mi lesz a vajon a vége. A vonat már majdnem  beért Ceglédre és a kalauz közölte, hogy le kell szállnia, mert nincs jegye és így nem utazhat, ezt persze képtelen volt elmondani angolul (náluk nem alap a nyelvtudás?!). A srác eléggé kétségbe esett, hogy le kell szállni (a leszállást persze abból értette meg, hogy mutogatott neki a kalauz, hogy szedje a cuccát, és irány az ajtó...). Na ekkor mondtam a kalauznak, hogy magyarázza már el, hogy miért kell leszállnia szerencsétlennek amikor mutogatja a papírjait. Erre a "művelt" kalauz: Ezek mindig ezt csinálják... ezek a MENEKÜLTEK, nem vesznek jegyet csak felszállnak és lógnak a vonaton, de majd most le fog szállni, nincs jegye akkor szálljon le! Na gondoltam elkérem már a srác papírját. Valamennyire tudok angolul is, ha nem magyarul van írva a levél, majd lefordítom a kalauznak, hogy ő is megértse. Ideadta a srác a levelet (mert a kalauz "barátunk" el se olvasta, meg se nézte, röviden lezárta annyival, hogy menekült jó van, kit érdekel, dögöljön meg, mert neki nem a pénztáros nő nyomtatott jegyet). Az egész levél magyar volt, hivatalos, pecséttel ellátott, szóval teljesen korrekt. Nagyjából úgy szólt, hogy a srác 11.12-12.18ig felhasználhatja, 100% -ban térített Győr-Debrecen-Győr vonalon egyszeri oda-vissza utazásra (a dátum, a térítés mértéke félkövér betűkkel szedve!!!). Mondom erre a kalauznak, hogy ide van írva, hogy utazhat akkor miért szállítja le? Erre megnézte ő is, majd visszaadta a srácnak a papírt (közben mondtam neki, hogy jó lenne, ha a TIKETT-en kívül mást is tudna mondani angolul, de ezekre már nem reagált). Kifelé menet annyit mondott, hogy bocs (magyarul), nem nézett senkire, csak lelépett. Ő ennyivel letudta. Gorombáskodni azt tudott, de sajnos olvasni, gondolkodni és figyelni nem. Ja és senki ne mondja, hogy a feszített tempóban nem tudnak a kalauzok elolvasni egy pár soros levelet MAGYARUL! A srác megnyugodott, elmagyaráztam neki angolul, hogy mi történt, meg hogy semmi baj, meg hogy ez egy idióta volt és nem olvasta el a levelét.
A lényeg, hogyha ÉN nem kérem el a papírt, meg ÉN nem olvasom el a levelet, akkor le kellett volna szállnia és várni pár órát a következő vonatig, mert a kalauz egy figyelmetlen, műveletlen, felelőtlen személy volt. Nem kellene minden külföldit degradáló, és rasszista módon le MENEKÜLT-ezni(vagy lehet, hogy neki csak a bőrszín számított?!). Végül is el kellene gondolkozni azon, hogy milyen embereket is alkalmaz a MÁV-START, az ilyenekre igazán ráférne egy 20-30órás angol tanfolyam, hogy legalább a kérem, köszönöm és a bocsánat szavakat megtanulják,  meg egy minimális szinten el tudják már magyarázni, hogy mi a problémájuk! Vagy egyszerűen az ilyen embereket át kellene képezni és áthelyezni egy kevésbé emberközpontú munkahelyre.

Előre is köszönöm, hogy levelemet elolvassák, és válaszolnak rá. Üdvözlettel egy segítőkész és részben kissé felháborodott utas! 2009.12.06.
Via BKV Figyelő

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr411582486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tönkremehet a tömegközlekedés Debrecenben? 2009.12.08. 13:28:31

Idén júniusban a debreceni fideszes többségű közgyűlése elfogadott egy olyan bérletkonstrukciót, amely a helybeli családoknak éves szinten akár egy átlagfizetésnyi 100–120 ezer forintos többletköltséget jelent. A debreceni közgyűlés június 25-i ...

Trackback: Tízmilliós végkielégítések Debrecenben 2009.12.08. 13:27:41

Több tízmilliós végkielégítések. Önkormányzati vállatoknál. Debrecenben is történtek hasonló kifizetések, de a fideszes városvezetés tagjai, mint valami első áldozós ministráns fiúk szemérmesen próbálják elhallgatni az egészet. Az ország nagyvárosaiban...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2009.12.08. 09:09:26

A kalauz a MÁV arca, az utasok a kalauzon keresztül "érintkeznek" a céggel.

Erősen el kellene gondolkodni, hogy kiket alkalmaz a MÁV, de ugye, ez már egy másik történet.

sütöde 2009.12.08. 10:21:09

A levélben leírtakkal majdnem egyet értek.
Igenis több nyelvet kell beszélni,DE: én elutaztam a kis hazámból már sok országba és mindenhol CSAK az adott ország nyelvén értettek!!, ezért mondom és tartom magam MAGYAR embernek,hogy aki ide jön turista vagy menekültként tanuljon meg pár szót magyarul. az a minimum, ha én belépek egy országba,megtisztelem és a saját érdekem is,hogy a nyelvüket tiszteljem. Aki Magyarországra jön és pökhendi módon lenézi a magyar nyelvet,akkor a magyar embert is lenézi. az ilyen állat ne vára el,hogy én beszéljek az ő nyelvén.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.12.08. 10:33:01

@sütöde: Reszben igazad van, de ha volt egy papirja, ami magyarul volt irva, akkor a kedves kaller mi a turoert nem kepes elolvasni? Masik, azert meg ne kezdjunk el pattogni, mert a kulfoldi nem beszeli a magyart, hanem probaljunk meg neki segiteni, ne egybol sz@rnak nezzuk. De egy kerdesem van: ha elmesz egyiptomba, akkor te ott majd arabul fogsz beszelni vagy angolul vagy magyarul? Nyilvan angolul, mert nem hiszem, hogy perfekt vagy arab nyelvből. Nyilván szerencsétlen emberünk is azt próbálta meg, amit a legtöbb helyen megértenek: angolul. De egy olyan esetben, amikor a fogadó fél arra képtelen saját korlátoltsága miatt, hogy a feléje nyújtott papírt elolvassa, ami valószínű a nyelvismeret hiányát hivatott orvosolni, akkor nem kellene ezzel a tanuld meg a nyelvet, ha idejössz te állat dumával jönni. Azért mert egy néger a meglehetősen nehéz magyar nyelvet nem beszéli, még nem jeleti azt, hogy pökhendi és lenézi a magyar embert. Az ilyen kijelentés olyan pökhendi.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.12.08. 10:33:51

@georgejr: Az ilyen kijelentés a pökhendi.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.12.08. 12:03:11

Magyarország egy kis senki ország, tetszik vagy nem. Nem a világ közepe. Nekünk kell alkalmazkodni. Nehogy már 9 millióhoz alkalmazkodjon 6 milliárd...

sorica123 (törölt) 2009.12.08. 12:47:35

@sütöde: mi van tikettke, besértődtél, hogy a magyar nem világnyelv? Tudod, idesanyanyelvünknek több olyan vonása van, amitől még egy darabig nem is lesz az: nincs hozzá hasonló még egy, tele van rendhagyásokkal a nyelvtana, tehát macerás is és jószerével egy marék olyan antiszociális, világközepe trotli beszéli, mint te. Akit ugye nem szabad ám lenézni, mert itthon van... kezdem úgy érezni, hogy identitásunk fő meghatározója a sértődés, az epe és a könnyek. Nem véletlen, hogy észt nem soroltam fel.
Itt a fő gond az volt, hogy kaller koma egyszerűen nem volt hajlandó gondolkodni, hanem tökön-babon át a saját kis gyári sztereotípiáját akarta ráerőszakolni a helyzetre. Fekete, tehát menekült, tehát kamu papírja van, tehát húzzon a náthásba... Aztán akkor méltóztatott magyar testvérének, és szigorúan csak annak böfögni bajusz alatt egy 'bocs'-ot, amikor rájött, hogy nem csak buta volt, hanem agresszív durung is.

sütöde 2009.12.08. 13:42:41

@sorica123: Tetszik a fényképed, de a "szöveged" nem.

sütöde 2009.12.08. 13:44:43

@sorica123: Tetszik a fényképed de a "szöveged"nem.

Kopi3.14 2009.12.08. 14:47:56

@sütöde: nem tudom, Németeknél az angolul tudás működött, teljesen rendesen, a hozzáállás is emberi volt, segítőkész. Egyébként ha Spanyolországba vonatozol, mert olyanod van akkor milyen nyelveket kell tudnod? olasz, német, francia, spanyol, hogy kielégítsd a kallereket? Vagy te ezt így közelíted meg?

ex-dr. vuk 2009.12.08. 15:38:11

Tutko hogy egyetemista volt, szeged tele van kulfoldi egyetemistakkal. Nem is ertem, hogy ez hol problema...

Törzsgyökeres szentesi 2009.12.08. 18:36:12

"Hányingerem van az ilyentől, és csodálkozunk ha külföldön rasszizmussal vádolnak meg?"

Nem ezért van állítólag nálunk rasszizmus, de hogy pontosan miért az nem ide tartozik...

Adani 2009.12.08. 18:58:03

Legalább egy világnyelven nem ártana legalább alapszinten tudnia egy kallernek. A papír ráadásul magyarul volt, nem is értem mi volt a probléma vele.

Egyébként nem is várható el egy külfölditől ,h mielőtt az országunkba jön tanuljon meg magyarul. Én sem tanulok meg románul ha Romániába megyek se Horvátul se Görögül se bolgárul, de még németül sem ( Ausztria). Érdekes módon Horvátország kivételével az angollal mindenhol tudtam boldogulni, a horvátok inkább a németet beszélték az angolt alig vagy sehogy.

Kocsivizsgáló80 2009.12.08. 21:05:03

Először is nem védem a kallerokat mert sajnos nálunk is az a helyzet, hogy a Nyíregyházi személyzet néha még az én köszönésemet sem fogadja. (Vasutas vagyok én is. Nap mint nap találkozunk.)

Szerintem nem gondoljátok magatokat bele a helyzetébe a kallernek. Valószínű, hogy igaza van a menekültekkel, cigányokkal kapcsolatban. Sokat kínlódhatott már velük és valószínű, hogy ki van a t*ke ezekkel az emberekkel. Gondoljatok bele egy kicsit. Tegyétek félre a Máv ellenes gondolkodásotokat. Csak egy percre.

Az igaz, hogy nem mentesíti az alól, hogy legalább elolvasta volna a papírt. Annyi ideje tuti van.

sorica123 (törölt) 2009.12.08. 22:21:54

@sütöde: trallala. Azt elhiszem, hogy szimpatikusabb lennék, ha ülnék, mint egy torta és nem lenne ellenvéleményem, ha ilyen nyilvánvaló emberi hülyeségről olvasok. MAGYAR lukba MAGYAR egért... ha van az oltyánnak magyar kiadása, akkor az Te vagy:)

rickyramirez 2009.12.09. 01:33:15

Juhéj! Most már tudom, hogy hogyan kell ingyen átutazni az országot! Nyomtatok egy ilyen A/4-es lapot magamnak én is (a dátumot és a térítés mértékét feltétlenül félkövér betűkkel szedem), rakok rá valamilyen pecsétet, oszt mehet az ingyen utazás. Ez van ebben az országban: pöcsét legyen rajta, halál mindegy, hogy mi, aztán onnantól kezdve az érvényes. Én barom! Eddig egy ilyen utazásért képes lettem volna 10.640 Ft-ot kifizetni (nem pótjegyköteles vonaton!), pedig milyen egyszerűen (és költségkímélő módon) is megoldható ez! Egyszerűen szégen, hogy 2009-ben egy ilyen kiprintelt gagyi szarsággal (már elnézést, nem szoktam ilyen szavakat használni, de ennél az esetnél muszáj) lehet ingyen utazni, a becsületes utas meg fizessen (pótjegy nélkül) 11 ezret...

A jegyvizsgáló magatartását kívülállóként nem ítélhetem meg, de az illető pontosan értette, hogy mit kérnek tőle, ez nem kérdés. Akik itt nem tudom, milyen nyelvtudást követelnek meg a jegyvizsgálótól, azt hiszem, nem gondolkodnak reálisan. Először normális fizetést kell adni, aztán majd lehet követelni. Ha egy külföldi idejön, igenis tudjon néhány alapkifejezést, nem az az elvárás, hogy tanuljon meg magyarul, de akár egy adott országról szóló útikönyvben is benne vannak ilyenek. Akkor az hülyeség, igaz? Itt nem a tízmillió áll szemben a hatmilliárddal (hat és fél inkább), hanem az egy a tízmillióval. Az az egy pedig a jegy nélküli ember. Ő van idegenben.

A leírásból semmi olyan nem derül egyébként ki, hogy a jegyvizsgáló magatartását rasszizmus motiválta volna. Olyan ez, mint amikor nem lehet egy cigányra rámondani, hogy te ingyenélő vagy és lopsz (már olyanra, aki tényleg ingyenélő és tényleg lop), mert egyből megkapja az ember, hogy ezt azért mondta, mert cigánygyűlölő. Ha idejön egy néger, és kéri a jegyvizsgáló tőle a jegyet (mint ahogyan a magyar, fehér bőrű utastól is kéri), és annak hiánya miatt eljár, egyből megkapja, hogy rasszista! Na ne már!

A kedves beküldőnek üzenném egyébként, hogy éppen ő viszonyul előítéletesen az emberekhez, mert azt említi, hogy "mert neki nem a pénztáros nő nyomtatott jegyet" (a pénztárosnő egybeírandó, de ezt most hagyjuk). Tipikus sztereotip gondolkodás! Mert férfi nem lehet pénztáros? Én például találkoztam már vasútállomásokon több ilyennel is... Ha azt írta volna, hogy pénztáros, nő nélkül, egy szavam nem lenne, de ezzel elárulta magát.

Adani 2009.12.09. 08:13:11

@rickyramirez:

De a kaller el sem olvasta a papírt, amin nem tudjuk mi volt, de a történetből az derül ki ,h valós és érvényes volt. Az más lett volna ha elolvassa majd utánanéz pl. telefonon lekérdezi ,h tényleg érvényes-e, de nem. El se olvasta.

frodo28 2009.12.09. 10:20:16

Én nagyon sokat szoktam utazni általában a Bp.-Pécs vonalon (40), de mindig normális kallerokkal találkoztam, még akkor is normálisak voltak mikor rengetegen az utas és a fél vonatnak nem volt helyjegye! Valamelyik még egy kicsit angolul meg németül is beszél, hallottam. De bunkó, kötekedő utasból annál többet láttam már! Úgyhogy megértem ha egy idő után elpattan valami náluk! Hosszútávon biztos nem egészséges ez a kaller munka! De ha vannak gyengébb idegzetűek is azokat tényleg ki kéne szűrni!

sütöde 2009.12.09. 19:49:18

@sorica123: Kérlek Magyarul írj !@rickyramirez:
Erről van szó! Az utasok többsége beleszól a kaller munkájába,pedig a menetjegye "csak" utazásra jogosítja fel. Vegye már észre magát minden utazó. Pláne az ingyen utazók ne blablázzanak !!!

Kopi3.14 2009.12.09. 21:46:57

@rickyramirez: tipikusan a bagoly meg a veréb, avagy a szálka és gerenda esete vagy ember. kappásból kamunak minősíted a papírt, amit mutatott, úgy, hogy nem voltál ott. Ez a papírozás: köztisztviselők engedménye is egy ilyen papír, n rubrikával. Katonák engedélye ingyenes utazásra mennyi? Akkor azok is mind hamisak, mert neked nincs olyan? Mennyi az a minimális elvárható szókincs, amivel egy jv-nek megmondható, hogy ez a jegyem, bazdmeg? S rávehető, hogy azt a kibaszott papírt megnézze?Ha a jv felé nyújtok valamit, akkor azt talán minimum illene megnézni, hátha pont az a jegyem. És itt le van szarva mennyit keres, az viszont nincs, hogy dolgozik. Ahogy mondani szokás, ha nem tetszik, akkor húzzon a retekbe, dolgozzon máshol, pl. versenyszférában.

Kopi3.14 2009.12.09. 21:48:06

@sütöde: kérlek tanulj meg magyarul, úgy írt!

dennisthemenace 2011.09.19. 18:48:49

@sütöde: Ne haragudj, de ez nonszensz. Én úgy gondolom, hogy az idegenek bevételt hoznak és egyébként is vendégek, nem alázatos menbedékkérok. (Azt ne is említsuk, ki a fene kérne menedéket napjaink Magyarországán).
Véget kellene vetni annak az arcpirító állapotnak, hogy nálunk beszélnek legkevesebben idegen nyelvet, kulonosen, ha az orszag legnagyobb utaztatójáról van szó.

ZBR 2011.09.20. 12:46:24

A helyzet az, hogy az osszes menekult log a vonaton. En nem tudom, hogy a csavo ki kutyajanak a kolke volt, de a menekultek MIND lognak. Bicsken van egy tabor, ha kedvuk szottyan, beutaznak uriember modjara a nagyfaluba. A kallernak kulfoldikent adjak elo magukat, akkor is, ha par szot ertenek mar magyarul. Meg akkor is, ha nem. Jegyuk, akarmilyuk ohne, de meglepnek termeszetesen. Mielott barki azzal jonne: kapnak penzt, bizony, a ti adotokbol. Ha esetleg megsem kapnanak, akkro ugyanazt lehet tenniuk, mint a letminimumon, vagy az alatt elo magyaroknak. Gyalogolni es stoppolni. Az ingyen van.

@sorica123: nem gyari sztereotipia, mindennapi tapasztalata lehet neki. Lasd fent.

@Döglött macska:
Ne aggodj, a mintegy 300 millio arabhoz sem alkalmazkodik a kutya sem. Vagy lattal mar kinai sracot arab szovegeket mazsolazni? Naugye. Pesig naluk az olaj es a lovetta is. Ez nem a szamokrol szol. Ez arrol szol, hogy el kell fogadni, hogy angolul sokan tanultak, tanulnak, fuggetlenul az anyanyelvuktol. Ezert, ha szot akarsz erteni, tudjal valamit angolul. Ennyi.

@rickyramirez:
Teljesen egyetertek, halalosan szanalmas ez a pocsetes papirosdi.
süti beállítások módosítása