MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kéregetők a vonaton

2009. november 02. - georgejr

Egyre gyakoribb a kéregetés a vonatokon. Éjszaka, hajnalban, este a karám ellenére felszállnak és zaklatják az utasokat. Nyilván minél több embert megpróbálnak lehúzni. Nem tartom lehetetlenségnek, hogy viszonylag jó pénzt szedhetnek így össze. Nem vagyok kistermetű ember, de nem biztos, hogy három kétes alaknak nemet mondanék késő este egy kihalt vonaton... Hol vannak ilyenkor a vasút biztonsági emberei? Mindenki szeret egyedül lenni, nem közösködni, de éjszakai, hajnali, késő esti vonatokon érdemes lehetőleg egy helyre leülni, hogy egymást meg tudjuk védeni, ha szükséges!

 Szia Gyuri!


Írtam az ügyfélszolgálatnak.Ha van kedved,tedd ki a blogra.

Üdv. és jó munkát!


Tisztelt MÁV-Start!

Tájékoztatnám Önöket,hogy újfajta és igen zavaró módja bukkant fel a kéregetésnek a szerelvényeiken.

Én a Cegléd-Szolnok vonalon lakom,az alább említett eseményt már többször tapasztaltam,legutóbb a mai (október 26.), Szolnokra a Nyugatiból 0:38-kor induló szerelvényen.

Megfigyeléseim szerint 2-3 (ma hárman voltak) roma fiatalember száll fel a vonatokra a Nyugatiban egy 10-15 perccel azok elindulása előtt és minden utast kéregetéssel zaklatnak,tőlem is többször próbáltak pénzt kérni.Történik ez az esti-éjjeli és a hajnali-reggeli órákban (a 6:03-kor induló ceglédi zónázón is volt szerencsém végighallgatni őket..), mikor egy-egy kocsiban mindössze néhány utas foglal helyet.
A történetük a következő: haza szeretnének jutni, de nincs semmi pénzük és állítólag már többször ledobta őket a kalauz a vonatról. Az első (sőt második,harmadik) elutasításra sem tágítanak, tőlem mindenáron ki akartak csalni egy ötszázast. Szemmel láthatóan egyre szemtelenebbek lesznek, mert ma már az egyik barátommal jöttem haza és ez sem tartotta őket vissza attól, hogy kunyerálással zaklassanak bennünket. Egy másik barátom kikísért minket és mikor lehúztam az ablakot, hogy a vonat indulása előtt közvetlenül elbúcsúzzak tőle - láttam, hogy a srácok leszálltak. Tehát ez a két-három fiatalember felszáll, végiggyalogol a vonaton, mindenkitől agresszív módon kéreget és aztán ugyanezt megcsinálják az első kocsitól visszafelé majd leszállnak.

Kérem Önöket,hogy ezt a vegzálást a rendelkezésre álló lehetőségekkel megfékezni szíveskedjenek.Néhány ötlet:

- A beléptető kapuknál lehetne menetjegy-ellenőrzés üzemkezdettől üzemzárásig (így volna is értelmük,mert nappal is igen ritkán botlom bele ellenőrzésbe a pályaudvaron).
- Ha jól tudom,míg a pályaudvar zárva tart biztonsági őrök vigyázzák a szerelvényeket.Ilyenkor is sétálgathatna erre valamelyikük.
- Figyelmeztessék kalauz munkatársaikat arra,hogy tartsák nyitva a szemeiket,amikor a peronon várnak a szerelvény indítására.

Kérem tájékoztassanak ezen zavaró helyzet megszüntetésére szolgáló intézkedéseikről és azok foganatosításáról.

Köszönettel és tisztelettel:

Egy 25.500Ft-os havibérlettel rendelkező utas,aki szeretne ezért a pénzért nyugodtan utazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr331492437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2009.11.02. 12:00:45

Tipp a kéregetők ellen: az elutasítás legyen egyszavas/rövid: "NEM!", "NINCS".
Akármit is mondanak utána, akármit is kérdeznek ismét a válaszunk legyen ugyanez. Nem kell magyarázkodni, belebonyolódni! Ez a leghatásosabb lerázó taktika.

Bármilyen plusz szöveget mondunk, csak kapaszkodót adunk vele az illetőnek a további vegzálásunkhoz.

Adani 2009.11.02. 12:24:56

Még jobb ha valami idegen nyelven szólunk vissza. Szerb vagy román a nyerő. Én is meg fogok tanulni szerbül és románul esetleg albánul pár alapvető szót pl. nincs, nem, fingom sincs mit akarsz stb. Ilyenkor jól jöhet, hiszen valszeg békén fog hagyni, mert erre nem készül fel előre nem tud kifogással előjönni és inkább békénhagy és keres mást. Egy blogon láttam leírva az ötletet és állítólag neki bejött, még próbálkozott a forint,forinttal de aztán lekopott.

Angolul ugye tudok ,de nem jó ötlet angolul vagy németül vagy egyéb nyelven értekezni, mert könnyen hiheti ,h gazdag vagy és van ott pénz. Ha szerbnek vagy románnak hisz akkor ez kevésbé áll fent és a Nyugatiban életszerű is ,h lehetsz ott mert ugye Szeged felé is mennek vonatok meg ugye Szolnokon át Romániába is.

Lun_Istar · http://lunistar.uw.hu 2009.11.02. 17:10:31

Csak röviden:
Keleti pályaudvar, 22:03 Miskolci gyorson ugyanez előfordul...

A kedvencem a frissen szabadult fegyenc arc, ő mindig megtalál...

Kocsivizsgáló80 2009.11.02. 20:48:06

Ha ezzel a problémával a rendőrség, a társadalom nem tud mit kezdeni, akkor a vasút ugyan, hogy tudna?

Ezek a naplopó, tolvaj, k*cs*g, f*sz*p* majmok mindenhol ott vannak!

RockyBalboa91 2009.11.02. 21:55:05

Én előrelépésként látom, hogy az Újhely-Keleti gyorsoknál Szerencsen általában szállnak fel vasútőrök Vonatkísérő Szolgálat-os mellényben. Miskolcon olyan július körül volt 3 cigány aki amikor beért a vonat újhelyből akkor végigmentek azt kéregettek, lehet hogy annak hatására lett ez bevezetve. Nálam az indulatosabb válasz a sokadik próbálkozás után be szokott jönni.

@Kocsivizsgáló80: A legnagyobb baj az, hogy nem is foglalkoznak ezzel a problémával, mint ahogy a cigánybűnözéssel sem. A híradókban is elhallgatják azokat a gyilkosságokat, rablásokat, fosztogatásokat, amiket a kisebbség művel. Becsülöm azokat a romákat akik tisztességesen, erkölcsösen dolgoznak, de a söpredéknél, a kéregetőknél (akik hazudoznak mint a vízfolyás), az utcán nevelkedett 25ezer gyermekes bűnözőknél (akik a gyerekei után kapott segélyekből élnek) jobban semmit nem tudok utálni.

hegylako01 2009.11.03. 14:26:20

Lenne megoldás.. Ha nem engednék be a jegy nélküli egyéneket az állomás területére. Az ugyanis nem közterület hanem magán. Ezt lehet jól csinálni és lehet rosszul, ahogy Magyarországon csinálják.
Vagy ha ez nem kivitelezhető. Akkor a drága biztonsági őrök akik nagyon tudnak feszíteni a váróban (Miskolcon) tegyék a dolgukat és szűrjék ki az ilyen egyéneket. Elvileg azért vannak felvéve...
süti beállítások módosítása