MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Ez Magyarország

2009. szeptember 08. - georgejr

A MÁV holdudvarhoz tartozó MÁV-Rec Kft-ről írt olvasónk. Fiatal munkanélküliként próbált munkát vállalni a MÁV-Rec Kft-nél, ahol alkalmassági vizsga után az oktatás előtt egyszerűen visszamondták a foglalkoztatást, majd felvettek 3 nyugdíjast, mert az olcsóbb... Ezt a bejegyzést továbbítom a MÁV-Rec Kft felé is. Kíváncsian várom a válaszukat.

 

Tisztelt Blog!


Az alábbi bizonyára nem egyedülálló estet kívánom megosztani veletek az olvasókkal, amely jól mutatja hol tart Magyarország és talán rávilágít arra, hogy miért is van ekkora munkanélküliség egy-egy adott térségben.
Magamról annyit, hogy egy fiatal munkanélküli vagyok, aki szereti a vasutat és még értek is hozzá, ezért nem alkalmaz a MÁV Zrt.
Viszont az elmúlt évek során más lehetőség hiánya miatt a két szociális segély közötti időszakban alkalmanként munkát végezhettem a MÁV Zrt. egyik másik cégcsoportjánál a MÁV-REC Kft.-nél.
Ez a cégcsoport hulladékkezeléssel, speciális áruk szállítással és vasútüzemi kiszolgálással foglakozik. Három Magyarországi cég iparvasútját üzemelteti: Duna-Dráva Cement Kft. Váci és Beremendi gyára, Szabadegyházi Szeszgyár, valamint a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárban.
Ebben az írásban a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyáráról ejtenék szót, mert ezt ismerem már évek óta. A MÁV-REC Kft. ebben az üzemben egy-egy feldolgozási időszak során a helyi vezetést kivéve a répavonatok mozgatásához, illetve az egyéb vonatok árúval való megrakásához 15 főt foglalkoztat. Sajnos az elmúlt években tapasztaltam, hogy a cég ezen létszám több mint felét „jól kereső” nyugdíjas munkavállalókkal tölti ki, olyanokkal akiknek tulajdonképpen nincs is szükségük a plusz keresetre. Olyan fiatalokat akik munka nélkül vannak, nem igen alkalmaznak, mert ugye a nyugdíjasok foglalkoztatása kevesebbe kerül a jelenlegi hatályos törvényeknek köszönhetően. Sajnos ezért van ilyen nagyarányú munka nélküliség ebben az országban, mert engedik dolgozni a nyugdíjasokat, ezért a fiatalok nem jutnak munkához. Ha véletlenül mégis, akkor pedig csak negyed annyiért mint amennyit egy nyugdíjas az adómentes nyugdíj járandóságával együtt megkeres, ez nagyon nincs így jól! Na visszakanyarodva a cukorgyári iparvasúthoz, ha véletlenül bekerül valamelyik fiatal dolgozni az idényre, akkor azt nem sokáig teheti, ahogy ez velem is történt. Öt cukorgyári kampányt dolgoztam le az iparvasúton becsületesen, lelkiismeretesen, megjegyzem szerettem is amit csináltam, a munkámmal sem volt semmi probléma.. Idén 2009-et írunk és el is jutottunk odáig, hogy mennyire hülyének nézi az embereket a MÁV-REC Kft., mivel az idei gyári kampányra ismét jelentkezett a már jól összeszokott csapat több tagja is már a nyár elején. Az illetékesekkel folytatott többszöri beszélgetések után megegyeztünk a várható keresetben, illetve a cég vezetése részéről feltétel volt az egészségügyi alkalmasság. Az egészségügyi alkalmasság bizonyítására a Cég elküldte a csapatot vasútüzem orvosi vizsgálatra Pécsre, melyet megcsináltunk és alkalmasak is lettünk a munkához.
Már ki volt tűzve a vasútüzemi oktatáson való részvétel dátuma is, melyen már nem vehettünk részt, ugyanis a MÁV-REC Kft. csak úgy egyszerűen felrúgta a korábban megbeszélteket minden indoklás nélkül és hét nappal a munka kezdés előtt telefonon hozta tudomásunkra, hogy nem kellenek az ideglenes kaposvári és Kaposvár környéki munkavállalók a gyárba. Ez a döntés mindenkit meglepett és hátrányosan is érint, mivel mindenki számított a munkára, mivel sokunknak ez az egyetlen megélhetési lehetősége lett volna, de sajnos ezt is elvették tőlünk hátrányos helyzetű állampolgároktól. Többek között én is döbbenten állok a hirtelen meghozott rossz döntés előtt, mivel több más munkalehetőséget mondtam vissza a cukorgyári iparvasútért, mivel ez volt az életem.
Igaz az eddigi évek óta visszajáró-nem pesti béreken dolgozó- ideglenes csapat sem kell, viszont ebből csapatból három helyi nyugdíjast vett fel a cég, illetve a kaposvári és Kaposvár környéki emberek helyett a MÁV-REC Kft. a Duna-Dráva Cement Kft. Váci és Beremendi gyárából hoz munkavállalókat a Somogyi megyeszékhelyre. A MÁV-REC kft. és a Magyar Cukor Zrt. ezzel a lépésével egyszerűen megfeledkezik arról, hogy a kaposvári üzem és annak iparvasútja a kaposvári munkanélküliek helyzetén kellene hogy enyhítsen, nem pedig nem hogy csökkentve a mutatókat, inkább tovább növelik ezek a cégek az amúgy is már rossz elhelyezkedési statisztikákat.
Ezek után több kérdés is felmerülhet mindenkiben és több megoldási javaslat is az illetékes döntéshozókhoz, amit Önökre bízok...
 
Üdvözlettel: Egy nem nyugdíjas

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr601367677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.09.08. 09:21:51

Aha.
Tehát a levélíró olyan alaptéziseken van meglepődve, ami mindenhol érvényesül Magyarárszágon:
-Rengeteg nyugdíjast foglalkoztatnak, mert olcsóbb
- Egy szóbeli (!!!) megállapodáshoz nem tartota magát a cég, hisz az nem is jár semmilyen törvényi kötelezettséggel.

Tehát ezen a kettőn meglepődött. Nos, ideje felébredni a Csipkerózsika-álomból...

Ákibard! 2009.09.08. 09:32:09

Jah és bármennyire szolidaritást vállalunk a kedves levélíróval, de azért illik Magyarországot nagy M-el írni.....

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.09.08. 09:42:38

@Ákibard!: öööö szándékosság nem jutott eszedbe?

Ákibard! 2009.09.08. 09:48:45

@georgejr:
ööööööööööööööööö de:
Ezért is írtam, "bármennyire szolidaritást vállalunk a k. levélíróval".

petya.bacsi 2009.09.08. 13:17:46

Ez tényleg így van, sokszor nyugdíjasokat dolgoztatnak a munka nélkül lévő fiatalok helyett.

Én erősen szabályoznám a nyugdíjas-foglalkoztatást... szomorú, hogy kevés a nyugdíj, de a legtöbb ember is nehezen jön ki a fizetéséből, és az, amikor egy nyugdíjas - akinek ugye nem kell munkábajárást fizetni, mert ingyen utazik, akár 100km-ről is takarítani, vagy egyéb munkát végezni - elfogja a helyet egy fiatal dolgozóni akaró emberkétől, akkor bizony felmegy a pumpa bennem is. És persze lehet még ezt überelni, hogy ha "feketén" foglalkoztatják a nyugdíjast (nem a fent említett cégről van szó, hanem úgy általánosságban írom ezeket!).

Ha tényleg nem jelentkezik más a munkára, csak a nyugdíjas, akkor hajrá, de mikor rengeteg pályakezdő, vagy egyéb fiatal, vagy nem nyugdíjas munkanélküli van... azért ezen el kellene gondolkodni!

petya.bacsi 2009.09.08. 13:18:34

Georgejr, még egy szavazat a nagy M betűre :) Bár értem, hogy mit akarsz sugallni azzal, hogy kis betűvel írtad.

Píter 2009.09.13. 00:25:48

magyarország... nc

Törzsgyökeres szentesi 2009.09.14. 15:38:41

A cikkben található probléma a mai Magyarország munkaügyi helyzetét mutatja. No comment...
süti beállítások módosítása