MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Somogymeggyes, ahol a vasutasok őrzik az állomást

2009. június 24. - georgejr

András múltheti felhívásomra bemutatja kedvenc pályaudvarát, ahol virágok, rendezett környezet várja az utasokat. És tényleg nem (csak) pénz kérdése, hogy egy állomás rendezett legyen. Én sem szeretek olyan helyen dolgozni, ahol kupleráj, kosz, mocsok van. (egyszer dolgoztam, kb 2 honapig birtam, azutan rendberaktam az egeszet majd felmondtam). Remélem egy a kis somogyi állomás követendő példa lesz. Nem kell sok, csak némi odafigyelés és máris kellemesebb az összkép és a munkahely is vonzóbb...

 Kedves Georgejr!


A klotildligeti cikkre szeretnék reagálni egy ellenpéldával. 2 éve jártam Somogymeggyes picinyke állomásán, melyet a bakterok és az ott lakók példásan rendben tartanak. A megállócska a Siófok és Kaposvár közti vicinális vonalon található, és  kb. napi 10 vonat áll itt meg. 
Az állomáson két bakter dolgozik felváltva, feladatuk a vonatok előre-és visszajelentése, a régi teljes csapórudas sorompó fel-és leengedése, valamint jegykiadás.  Árurakodás is lehetséges, de ezzel már rég nem éltek. A vasutasok az épületet rendszeresen kifestik (ma a képeken láthatónál haloványabb lila színü az épület), környezetét ápolják, nyírják a gazt, meszeli  a járda szélét, virágokat ültetnek minden lehetséges helyre, még a tető széléről is virágos kosarak lógnak le. A váróterem pici, de nagyon szép állapotú. A régivágású kéregjegyet (pici és vastag) eredeti vasrácsos ablaknál lehet venni. Mindehhez a hátteret a somogyi dombság szolgáltatja.

Másik kedvencem (kép sajnos nincs róla) Székesfehérvár állomáson egy kis váltó(?)őrház, ahol szintén szép virágágyások vannak - a vágánytenger közepén.

Azt természetesen nem várom el a vasutasoktól hogy a saját pénzükből újítsák fel és virágosítsák az állomást ahol dolgoznak, de azért az nem kerüll semmibe hogy felsöpörjék a peront, levágják a gazt. Nem értem, miért jó nekik egy lepusztult helyen dolgozni,és hogy miért nem tesznek keresztbe még egy hajszálat sem azért, hogy munkahelyüket kellemesebbé tegyék?? Mozdonyokkal egy időben nagyon jól működött a
beosztott gép rendszere (talán néhol most is van) amikor egy-egy mozdonynak állandó személyzete volt, akik felelősséget éreztek a mozdonyért, sokszor pihenőidőben mosták, sőt festették (!) a mozdonyt. 
Most meg, hogy nincs ilyen, egyre kopottabbak lesznek a gépek. Talán ez lehet az állomásoknál is, a gyakori áthelyezések miatt nem érzik "sajátjuknak" szolgálati helyüket az emberek.

Nagyon érdekes példa viszont egy másik somogyi állomás, ahol az egyik forgalmista az állomásépületben lakik, a másik viszont bejár. És mégis a bejáró forgalmista ültetett virágokat.

Csatoltan küldök képeket a somogymeggyesi állomásról.
Üdv: András

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ti milyen állomásról indultok nap mint nap? Fotózzátok le, írjátok meg, hogy mit szerettek, nem szerettek benne, és küldjétek el a megintallunkvazze@gmail.com címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr781204998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rickyramirez 2009.06.24. 10:49:21

Én is szeretem az ilyen hangulatos kis állomásokat. Az egyik ilyen nagy kedvencem Porva-Csesznek: igazán szép helyen van, nagyon hangulatos, mindenkinek ajánlhatom, hogy utazzon egyszer arra, ha még nem járt ott.
Somogymeggyesről és a Kaposvár-Siófok vonalról is olvastam már különböző helyeken, és biztos, hogy rövid időn belül meg is valósítom azon tervemet, hogy végigutazom a vonalon: jó időben szép élmény lesz, és addig tegye ezt mindenki, amíg az Oszkó-Hónig páros nem záratja be ezt is!

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.06.24. 11:39:58

Porvacsesznek a legjobb hely, különösképp hogy az állomásépülettel szemben lévő ház vendégházként üzemel - kiváló célpont turistautak, romantikus elvonulások számára ;)

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.06.24. 11:58:51

@Ibigoo: :) mar csak ezert is jo ez a post. olyan helyeket ismerhetsz meg, amiket erdemes felkeresni ;)

Ákibard! 2009.06.24. 12:23:31

Erre igazából csak azt tudom mondani, hogy elég sok ilyen hely van még, de egyre kevesebb. Ezek azok a helyek, ahol még tényleg, régi elhivatott vasutasok dolgoznak, akiknek hivatás ammit csinálnak, és szeretik.

Félreértés ne essék, rengeteg helyen vannak még ilyen elhivatottak, akik szeretik a hivatásukat (nem szakma) de sokukat a rendszer, és az utasok viselkedése felőrli...

Adani 2009.06.28. 22:26:32

Telekgerendáson is a vasutasok tartják rendben az állomás környékét.
süti beállítások módosítása