MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

A rendszer szerint nincs több hely

2009. június 08. - georgejr

Az IC helyfoglalás érdekes állatorvosi ló. Néha eladnak több jegyet ugyanarra a helyre, néha pedig a fél kocsit is tömött kocsinak veszi.... Miért van ez? Ki a felelő érte?Informatika? Logisztika? Juci néni a takarítónő?

Hello Máv blog!

 
Lehet, hétköznapi lesz a történetem, nem muszáj megjelentetni, majd eldöntöd.
 
Ma (2009.06.06.) délután a 14:36-os IC-vel mentem Nyíregyházáról Debrecenbe. 14.25 körül értem ki az állomásra, mentem a pénztárhoz, hogy jegyet vegyek. Ott közölte a nő, hogy már nincs. Elég ideges lettem, kérdezgettem, hogy biztos, még az első osztályra sincs? Nincs. Remek, nekem akkor is el kell jönnöm azzal a vonattal. A menetjegyet megvettem, gondoltam, hogy a büntetést majd a helyszínen kifizetem (pár hete mellettem bírságoltak meg valakit, neki 890 Ft-ot kellett fizetnie).
 
Úgy 20 perc késéssel meg is érkezett a vonatom, felszálltam rá, és az ajtó mellett megálltam (mivel elvileg minden jegyet eladtak. Másrészt meg annyira cikinek éreztem, hogy 130 Ft miatt vonnak felelősségre.).
 
Indulás után nézek be a kocsiba, és meg is döbbentem: kb a 3/4-e üres volt... Szitkozódtam magamban, hogy hogy lehet valamit ennyire félrenézni? A késés miatt még vissza is tudtam menni a peronról a pénztárakhoz, hogy történt-e valami csoda, esetleg vki, aki foglalt, lemondta-e a jegyét...
Nem néztem szét a többi kocsiban, de volt egy olyan gyanúm, hogy mindenhol lett volna 1-2 üres hely...
 
Nem tudom elképzelni, miért mutathatta azt a gép, hogy fullon van a vonatom. Arra gondolni sem akarok, hogy esetleg vki elronthatott vmit, inkább reménykedek, hogy a technika ördöge tolt ki velem.
 
ui.: Második éve rendszeresen közlekedek ezen a vonalon, és tudom, hogy ez (szerintem sehol) nem az az időpont, amikor jóelőre meg kéne venni a helyjegyemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr231170802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 14:49:19

Milyen messze van a két város? Nem lehet, hogy a később felszállók elfoglalták Debrecenig a vonatot?

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 14:52:46

@Murphistic: Visszavonom. Csak a következő megálló - megnéztem az Elvirán - bocsánat.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 14:56:55

Én is egyszer így jártam. Az egyik állomáson nem volt helyjegy a vonatra - pontosabban le volt zárva a foglalás, míg a másikon adtak volna rá, csak kétszer annyiba került volna (nem a MÁV-nál történt). Apropó, a MÁV-nál nincs olyan, hogy a pótjegyet csak bizonyos időpontig lehet megvenni? Természetesen egyetértek vele, hogy ez kellemetlen helyzet.

Ákibard! 2009.06.08. 17:06:11

@Murphistic:
"Apropó, a MÁV-nál nincs olyan, hogy a pótjegyet csak bizonyos időpontig lehet megvenni?"

De van. Csak a vonat indulásáig lehet kiadni. Kivétel, ha a vonat késik, akkor a gép ezt írja a kijelzőre:

"Az indulási idő már elmúlt. Kiadható a pótjegy?
I/N "

Láttam már olyat hogy a vonat mr szerinti indulása és a kiadás ideje között 7 óra telt el. (belépő Klf vonat késett)

mtrx 2009.06.08. 18:03:12

Régebben volt ilyen idiótaság, hogy egész vonalra lefoglalta a helyjegyet. Aztán fejlesztették a rendszert, nem tudom.. visszaállt?

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 18:03:56

@Ákibard!: OFF
Ha már itt vagy, megkérdezhetem tőled, hogy mi lehetett az én esetemben? Azaz az egyik állomáson miért nem adtak ki helyjegyet, de a másikon adtak volna (az egyik a főpályaudvar a másik egy kisebb) , csak kb. kétszer annyiért mint egy másik EC vonatra. Mondjuk ez EN vonat lett volna és nem kötelezően helyjegyes (a Metropol Berlinből Budapestre, de én csak Prágától-Pozsonyig szerettem volna helyjegyet-mondjuk akkor már a vonat elindult Berlinből :) ).
ON

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 18:05:18

@mtrx: Szóval mintha mindenki Nyíregyházától Budapestig utazott volna? Bocsánat,ha rosszul értelmeztem volna. ;)

mtrx 2009.06.08. 18:17:30

@Murphistic: Aha, de még inkább Keletitől Nyugatiig. Ott meg beleszámolva az ilyen 1-1 állomásnyi utakat igencsak szellős kocsik lehetnek.

Ákibard! 2009.06.08. 19:33:54

@Murphistic:
Hát őszintén megmondom, a külföldi megoldásokat és díjszabásokat abszolúte nem ismerem... Gondolom a belföldi és a külföldi kontingenssel kavartak valamit... De tényleg passzolom.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.08. 20:57:16

@Ákibard!: Mindegy, azért köszönöm a válaszodat. Majd lehet, hogy kifaggatom a pénztárosokat. ;)

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.06.09. 15:06:42

spec. az IC helyfoglalás általában egész tűrhetően működik a MÁV-nál.

azt tudom elképzelni, hogy a kocsikkal volt kavarás, aztán virtuálisan más vonat jött, mint IRL.

Kopi3.14 2009.06.09. 20:21:44

Probléma lehetett: a MÁvnál állomásonként van n darab keret, ami ha elfogy, akkor pech. A kedves utasok pedig általában csak helyjegyet kérnek, sok esetben a pénztáros hanyag, így ha lenne lehetőség mondjuk egy miskolc-Debrecen szakaszon közlekedni, de senki nem kezelte rendesen a helyjegyeket, akkor előferdülhet tök üres vonat- mindeki leszállt Miskolcon- szabad hely nélkül.

krtek24 2009.06.09. 23:04:08

"A késés miatt még vissza is tudtam menni a peronról a pénztárakhoz"

Most én vagyok hülye vagy ez tényleg gyanús?

rickyramirez 2009.06.10. 14:02:46

@krtek24:
Pedig teljesen érthető! A vonat a menetrend szerinti indulási időhöz képest húsz perc késéssel indult. Így az utas ez alatt a húsz perc alatt visszament a jegypénztárhoz, és érdeklődött az esetleges lemondás felől. Ugyanis nyilván ebben az időben már senki nem akar a vonatra helyjegyet venni, mivel előre nem tudhat a késésről (más kérdés, hogy nem is tudott volna), továbbá a késés miatt lemondhat az utazásról, visszaválthatja levonás nélkül a jegyét, és az utas arra gondolt, hogy esetleg ilyen történt, így az ő helyét megvásárolhatta volna.
Annyi értelemzavaró dolog van a szövegben, hogy nem teljesen időrendben írja, hiszen a jegypénztáraknál történt érdeklődést az után említi, hogy felszállt a vonatra (és az nyilván el is indult). De ezt úgy értelmezni nem lehet, hogy a már Nyíregyházát elhagyó vonatból (azon utazva) visszament a jegypénztárhoz.
süti beállítások módosítása