MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Vadászgörény=vadászsólyom? Biológia egyes, leülhet

2009. május 08. - georgejr

Sajnos nincs előttem a tavalyi üzletszabályzat, de ha emlékeim nem csalnak a vadászgörény szállítása nem volt díjköteles. (Ákibárd, Te tuti jobban ismered a régi szabályokat is, majd pls informálj minket.) No nem is ez a legjobb vicc, hanem az, hogy a MÁV szerint a vadászgörény olyan mint a vadászsólyom, így tessék fizetni érte, ha vonaton akarjuk szállítani. De figyelem, aki véletlenül egy kedves, kezes kis krokit akar szállítani annak is kell fizetni, hiszen oly' természetes, hogy valaki hazánkban krokodillal szaladgál....

 

A történet még tavalyról származik. Akkor még más szabályok vonatkoztak az élőállat szállításra, volt amiért fizetni kellett, volt amiért nem (hogy ki döntötte el akkoriban ezt, azt elképzelni sem tudom, de valamiért a következő jelenet játszódik le előttem: - Te, Jani, van valami állatod? - Van há', Pisti. A lányomnak, Elvirának van 1 macskája. - Jóvan, Jani, akkó' 1 macska ingyenes. - De ne felejtsd el a Géza krokodilját, meg a Józsi fiának a baglyát se. - Jóvammá, akkó azok is ingyé lesznek. De csak egy. Kettőjé' má' pénzt kérünk...).

 
Barátnőmnek van 3 vadászgörénye. A kérdéses esetnél csak az egyik volt nála. Utazás előtt a MÁV honlapján megpróbálta megkeresni, hogy milyen szabályozás vonatkozik a vadászgörényeke. Eredmény semmi. Ilyen állatot nem ismer a MÁV. Kutyát, macskát, krokodilt(!), azt igen. Meg vadászsólymot is (ez még lényeges lesz). Már nem emlékszem pontosan, de valami olyasmi szabályozás volt érvényben - macskák esetében, mert jobb híján mi(!) ebbe a kategóriába soroltuk a vadászgörényt, már ami a szállíthatóságot illeti :) - hogy 1 élőállat  ingyenesen szállítható, 2 vagy több már díjköteles.
 
Menetjegyének vásárlásakor barátnőm még tett egy elkeseredett próbát, és megkérdezte a pénztárost, hogy 1 vadászgörény szállításakor kell-e díjat fizetnie. Azonban a pénztáros, majd később pénztárosok - mert összedugták a fejüket - nem tudtak értékelhető válasszal előállni. Kövezzetek meg, de arra, hogy "nem tudom", én sem fizettem volna semmilyen díjat. Főleg, ha diák vagyok (barátnőm most végez májusban). Barátnőm sem tette. Majd a kalauz természetesen megbüntette. Nem helyszíni bírság, mert nem tudott 6 ezer forintot fizetni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem volt nála ennyi pénz. Mondja kedvesem: jó, majd írunk egy levelet a MÁV közönségkapcsolatok irodájának, ahol leírjuk a helyzetet, vagyis azt, hogy senki sem tudott felvilágosítással szolgálni, és kérjük a bírság elengedését. A levelünkhöz csatoltuk a MÁV saját, nem egészen egyértelmű élőállat-szállításra vonatkozó szabályozását. A válaszban ugyanerre a szabályozásra hivatkozva a levél írója a vadászsólyommal megegyező kategóriába(!) sorolja a vadászgörényt, amelynek szállítása így díjköteles. Szerinte egyértelmű. Én sem vagyok biológus, de nem látom be, hogy miért tartozna a vadászgörény ugyanabba a kategóriába, mint a vadászsólyom (ha valaki esetleg tudja, az világosítson már fel, de tényleg). A lényeg, hogy nem fizettük be a díjat. Gondoltam, pereljenek be, nem hiszem, hogy egy nem egyértelmű szabályozás, valamint a vadászsólyom és a vadászgörény ugyanabba a kategóriába történő besorolása nyertes pozíció egy polgári perben. Főleg úgy, hogy nem rosszhiszeműen járt el az utas, mert a (MÁV által biztosított) lehetőségekhez mérten tájékozódott. De ha a szolgáltató mondja széttárt kézzel, hogy "nem tudom", akkor én honnan tudjam? És ha senki sem
 tudja, miért fizessek?
 
 
 
U.i.: Később kiderült, hogy barátnőm édesanyjára sikerült ráijeszteniük, és kb. 3 hónapja befizette a díjat, de nem szólt volna róla :).
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr421109276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.05.08. 07:41:08

Ezt mondja a SZÜSZ:

II. ÉLŐ ÁLLAT SZÁLLÍTÁS
Feltételek
1./ A kézipoggyász terjedelmi határainak megtartásával vihető be élő állat a vasúti
kocsiba.
2./ A 2. kocsiosztályú személykocsiba díjfizetés nélkül bevihető megfelelően csomagolva
egészségügyi vizsgálat nélkül szállítható kis élő állat.

Mielőtt valaki félreérti, a SZÜSZ külön rendelkezik Élő állatról és kutyáról, bár a kutya is élőállat, mégis csak a kutyáért kel fizetni.
A Stat megjelenésével (2007 július 1) jött be ez, akkor szűnt meg a Macsaka (nem gépeltem el!) és Majom szállítás...

Tehát vadászgörény tiszta állapotban, saját dobozában díjmentesen szállítható.
A pótdíjat pedig panaszlevéllel visszakövetelni a Starttól, ezek az ügyek 5 év után elévülnek, még időben van...

Jahm és a fentiek már tavaly is így voltak, nekem is van egy kiskutyám...
De ezt a krokodilos dolgot nem tudom honnan vette...
Egy éve az Elvirából is ki lett véve az Élőállat, kutya majom viteldíj, és lett Kutya menetjegy.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.05.08. 13:24:33

Örüljetek inkább, a legtöbb légitársaság nem szállít vadászgörényt ;)

Adani 2009.05.08. 19:58:10

"Egy éve az Elvirából is ki lett véve az Élőállat, kutya majom viteldíj,"

Kutyámmajom? :) Meg kéne kérdezni milyen jegyet kell vegyek haé n egy kutyámmajomot akarok szállítani, akinek a hóna alatt van egy centrifuga, és van vele egy aranyember is, aki össze-vissza beszél, biztos külföldi. A jegyet elővételben lefoglalnám Skywalker Lajos névre. :)

zengo682 2009.05.10. 13:58:55

Az viszont nem derül ki posztból ,hogy milyen vonaton pótdíjazták élő állat miatt.Ugyanis ha helyjegy váltása kötelező,akkor a vakvezető kutya kivételével semmilyen élő állat nem szállitható,még akkor sem ha váltottak számára jegyet.

Aston Kanál 2009.05.10. 21:39:43

@zengo682: az eset a Szeged-Békéscsaba vonalon történt, nem InterPici szerelvényen, hanem sima személyvonaton.
süti beállítások módosítása