MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Az első osztály csak nevében első

2009. április 08. - georgejr

Azért vicces dolog az első osztály. Amikor ritkán hazautazok pénteken, akkor már automatikusan elsőosztályra veszek jegyet, hogy legyen helyem. Na kb ennyi a különbség a két osztály között. Sokszor nincs fűtés, vagy éppen 20 fokban van, amikor felesleges lenne... Szvsz tényleg rikta a különbség a két osztály között az árat kivéve...

 

Tisztelt MÁV-START Zrt!

Nem vagyok az a típus aki minden kis apróságot észrevéve azonnal panaszkodásra adja a fejét, de egy idő után a egyes dolgokat nem értek, illetve felmerül bennem az a kérdés vajon a vezetőség tagjai felülnek-e egy-egy próbaútra, vagy csak a szolgálati kocsijukkal közlekednek.
Fontos megjegyeznem a következőt: ellentétben sok más polgártársammal ellentétben én nem sajnálom a szolgálati autót senkitől, bár azzal nem értek egyet minek a felső kategóriás autó, de ezzel nekem nem tisztem foglalkozni.
Annál inkább azzal, hogy az hogy egy gyorsvonaton az "első osztály" úgy nézzen ki mint egy lepukkant vagon, az már túlzás. Az elismerem hogy a vandálok miatt a rongálást nem lehet elkerülni, de azért mindent erre sem lehet fogni. Miért nem lehet legalább a gyorsvonatokon az első osztályú kocsikat olyan szinten tartani mint az IC másodosztályokat??

Miért kell akkor többet fizetni ha nem kapunk érte semmit???
Ha pedig nincs szabad kocsijuk amikkel ezeket a selejteket pótolnák akkor egyszerűen szűnjön meg az első osztály a gyorsvonatokon, és akkor nincs miről beszélni. Elfogadjuk azt hogy ennyire telik, s maximum azt mondjuk hogy köszönjük de nem utazunk.


Konkrét példa:


A múlt héten pénteken, vasárnap, illetve ezen a héten pénteken és ma is utaztam Budapest-Szolnok illetve Szolnok-Budapest viszonylatban.
Ez összesen 8 alkalmon, ami 8*1130 Ft.
A kedvezményes jegyem miatt ez nem is tűnik soknak, de az hogy állandóan a koszban kell ülni, már sok hiszen akkor megúsztam volna ugyanezt 8*750 Ft-ból.
És a legszebb: Ma 12:17-kor Záhonyból Nyugatiba tartó gyorsvonat első osztályán egy totál részeg magyarságát nyíltan vállaló kedves honfitársam aki mellesleg totál be volt rúgva végig ordította az utat, a kalauz pedig egy szót se szólt.
Természetesen én megkérhettem volna a kalauzt hogy járjon a dolog végére, de ez nem az én dolgom.
Sopronból Bécsbe utaztam tavaly az ÖBB másodosztályú vonalán, a padló olyan tiszta volta hogy enni lehetett volna, a kalauz pedig mikor mondtuk hogy nem tudtunk jegyet venni mert rossz a gép, szó nélkül elhitte, nem úgy mint a kedves kollégájuk aki az én kolléganőmet szó nélkül megbüntette, hiába magyarázta hogy az Önök pénztáros kolléganője hibázott, nem hitt neki.
(Abban az ügyben is tettem panaszt, de még nem kaptam rá választ)
Összesen két panaszt tettem ezidáig (ezzel együtt) a 8 év alatt mióta használom az Önök járműveit, azt hiszem nem mondhatni hogy mindenben csak a hibát látom, pedig késések, modortalan viselkedés(pénztáros, kalauz) miatt lett volna pár okom rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr741053323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rickyramirez 2009.04.09. 11:37:04

Szerintem a vélemény írója igenis egy mindenben hibát kereső ember lehet, hiszen maga írja, hogy ezért meg azért panaszt tett: például nem tetszett neki az állítólagos modortalan viselkedés sem. Ugyan már, nem szabad minden apróságon fennakadni! Az is nevetséges hozzáállás, hogy egy vasúti kocsi csak azért, mert ÖBB-s, biztosan tiszta, és ha MÁV-os, akkor nem. Mindegyikben van ilyen is, olyan is. A vasút egy nagy cég, előfordulhatnak az utasokra nézve kisebb kellemetlenségek, de ezen túl kell lépni, örülni kell, hogy még egyáltalán működik!
Abban viszont tényleg van igazság, hogy ez első és másodosztály között kevés a különbség, lényegében én is akkor veszek az elsőre jegyet, ha várhatóan annyian lesznek, hogy csak ott tudnék leülni (bár a vasút szabályzata szerint ha a másodikon túl sokan vannak, az elsőbe is be lehet menni külön pótdíj fizetése nélkül, szóval ez sem életbiztosítás).
Viszont megtörtént velem, hogy (az előbb említett ok miatt) egy nem helybiztosítással közlekedő vonat első kocsiosztályára vettem jegyet, és amikor jött a jegyvizsgáló, kiderült, hogy a mellettem ülő utasnak másodosztályra szól a jegye. Ekkor megkérdezte tőle, hogy kifizeti-e a különbözetet, vagy át kell mennie a másodosztályra. Azt mondta, hogy átmegy. A jegyvizsgáló távozott, az utas pedig nem ment el, és végigutazta az utat az első osztályon. Én marha meg kifizettem a magasabb árú jegyet, pedig - mint az látható - nem is lett volna szükséges. Na, ezen tényleg fel lehet háborodni!

Balogh Ádám Software 2009.04.09. 14:45:17

Vasút vezetőinek ne legyen szolgálati autója, hanem csak szabdjegye, és hivatalos útjain kötelező legyen a MÁV-ot használnia: így legalább saját érdeke is lesz, hogy jól működjön.

Igaz, hogy a MÁV-nál is vannak tiszta kocsik (EC-k, meg az IC-k egy része), az viszont már nem, hogy az ÖBB-nél vannak koszosak. Régebbiek ott is vannak, de azok is tiszták.

zsolteeeeeeee 2009.04.09. 16:04:46

Tisztelt rickyramirez!

Én írtam a fenti levelet. 8 éve utazom vonattal ezalatt összesen kétszer!!!! reklamáltam. Meguntam, hogy egyre többet fizetek a vonatjegyért, és egyre romlik a szolgáltatás. És az ÖBB vonatok igenis tiszták nemegyszer utaztam már velük. Vannak ott is régi kocsik, de tiszták.
És igenis zavar a modortalan viselkedés, mert ennyi erővel én hangosan hallgathatnám a zenémet a vonaton, de vannak együttélési normák.

Ákibard! 2009.04.09. 16:29:01

@rickyramirez:
"bár a vasút szabályzata szerint ha a másodikon túl sokan vannak, az elsőbe is be lehet menni külön pótdíj fizetése nélkül, szóval ez sem életbiztosítás)."

Ezt hol olvastad?
Csakmert az Üzletszabályzat ilyet nem tartalmaz...

Szerintem azzal az esettel kevered, amikor az IC-n valamilyen okból nem tudnak Neked 2.o helyet biztosítani, vagy pl a légkondi meghibásodik. Akkor valóban át szabad ülni az 1.o-ra külkönbözefizetés nélkül.

Ákibard! 2009.04.09. 16:31:28

@Balogh Ádám Software:
"Régebbiek ott is vannak, de azok is tiszták"
Kivétel, amikor nem.
Amikor mindkét WC-t le kellett zárni, mert a szötyi felfelé jött nem lefelé. És nem dugult el, szimplán tele volt.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.09. 17:42:35

@Ákibard!: szerintem arra gondol, ha a másod osztályon nincs hely, akkor pótdíj nélkül ülhet át az elsőre, ha a különbözetet megfizeti.

Ákibard! 2009.04.09. 17:56:16

@georgejr:
Hát, elképzelhető, kérdés, hogy szakszerűen használja-e a pótdíj fogalmát. Sajna sokszor a MÁV sem következetesen hazsnálja. Pl: ("IC pótdíjat kell fizetni")

zsolteeeeeeee 2009.04.09. 23:55:23

Mindenesetre furcsa, hogy azon nőttem fel, hogy az emberek az autó helyett használják a tömegközlekedést, mert környezetbarát, és elvileg olcsó!!!!!!
A MÁV haldoklik, a Volán kiszervezés alatt, a BKV meg ki tudja meddig bírja....
süti beállítások módosítása