MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

JAA AZ EGY HÜLYE!!!

2009. március 15. - georgejr

Ez a post valahogy elsikkadt (több másik mellett) az elmúlt fél évben. Sajnos, hiába továbbítottam nem látom, hogy megjelent volna. A történet a szokásos, diákot büntetett a jegyvizsgáló, mert nem volt betétlap a diákigazolványhoz. És ilyen módon jogosulatlanul vette igénybe a Gyömrő-Budapest közötti vonatot. Persze ha megnézzük az elvirát ott lehet látni, hogy Gyömrő és Vác között van két budapesti pályaudvar is: Keleti-Nyugati, tehát logikus, hogy a Gyömrő-Budapest vonalra is vesz jegyet. Viszont több kérdés is felmerül bennem: Nincs forgalmi szolgálattevő, bármilyen más MÁV alkalmazott, aki észreveszi, hogy pirtyes a kaller? Miért nem tájékoztatták rendesen a levélírót? Ha tényleg hülye a pénztáros, miért dolgozhat pénztárosként? A tanulmányi osztálynak kötelessége a diákigazolvány kiadásakor, igazolás kiadásakor tájékoztatni a hallgatót, hogy milyen feltételekkel lehet a kedvezményt igénybevenni. A rendszer nem tökéletes sajnos, de a levélírónak sem kellett volna várni a csekk befizetésével. 

 

Tisztelt MÁV-START Zrt.!

Kedves bloger ezt a levelet küldtem a MÁVnak érdemes alaposan elolvasni érdekes story várom válaszukat és továbbítom.
 
Iktatószám: xxxxx
 
Megkaptam levelüket melyben büntetésem, és további 9000Ft kifizetésére szólítanak fel.
Ezt a büntetést nem áll szándékomban kifizetni mégpedig a következő okok miatt:
2008.08.15-én a Gyömrő-Budapest-Keleti pályaudvar vonalon egy erősen ittas állapotban lévő kalaúz (melybe persze nincs beleszólásom hisz az ön dolguk, hogy kiket alakalmazanak, de az állapota nagyban befolyásolta a következő pár hónapomat) megbüntetett 6500Ft értékben azon ok alapján, hogy diák igazolványomat, melyen az iskolám székhelye Vác Konstantin tér 1-5 van feltüntetve, nem jogosan vattem igénybe Gyömrő-Budapest között vásárolt bérletemmel.
 
Egész történetemben csak ebben érzem magam hibásnak, bár azt meg kell említeni én arról nem tudtam, hogy csak a lakhelyem és az iskolám között vásárolt  jegy ill. bérlet érvényes, mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy nincs közzé téve régóta utazok vonattal nem járok csukott szemmel, de én erről még egyszer sem hallottam. Nincs kifüggesztve, jegy ill. bérlet vásárláskor nem figyelmeztetnek. Mikor erről a kalauz „tájékoztatott" (emberi méltóságom teljes megalázásával) én elmondtam neki, hogy nem véletlenül vásároltamén Bp. Keleti pályaudvarig bérletet hisz, és itt a történetem legfontosabb momentuma, az iskolámnak Budapesti (Krisztina körúti) kihelyezettségén nekem rendszeresen meg kell jelennem. A kalaúz ekkor „megkért" (leírhatatlan stílusban), hogy ezt igazoljam persze ezt nem tudtam meg tenni erre annyit reagált, hogy akkor megbüntet és elveszi a bérletem amit meg is tett. Majd „odavágta", ha a büntetésem mértékét csökkenteni akarom kérjek egy igazolást az iskolámtól.
A főiskola információs központja szeptember 8.-án nyitott ki itt tudtam is igazolást kérni arról, hogy Budapestre és Vácra is járok iskolába. Sőt mivel a 15 napos határidő lejárt amíg tudtam bizonyítani, hogy Budapestre is járok, lejárt igazolást kaptam arról is, hogy ezt előbb nem tudtam megszerezni.
Végre fellélegeztem boldogan mentem haza a Gyömrői állomásra, hogy bizonyítsam az igazam, de onnan visszaküldtek a Keletibe azzal az indokkal, hogy ők ezt nem tudják elintézni (ezt csak azért írom le, hogy érzékeltessem az idő múlását és a rendszer keszekuszaságát). Hát akkor bementem a Keleti pu.-ra  ahol körülbelül 4 helyen próbálkoztam de egyik helyről  küldtek a másikra végül az „ügyfél irodát" bár ennek én inkább más nevet adnék. Végre elmondhattam a gondomat viszont a kérdéseimre csak telefonálgatások útján kaphattam választ. Így kiderült, hogy ezt az igazoló lapot nem az iskolámmal, hanem a MÁV-val kell kitöltetni. SZINTÉN KÉRDEM!- honnan, tudhattam volna mikor a kalauz félreinformált (vajon miért?!) és SEHOVA nincs kiírva és SEHOL SENKI nem tud SEMMIT!
Az irodában azt mondták, hogy vásároljak egy szelvényt  és ezzel lecsökkenthetem a büntetésem, de a probléma abból adódott, hogy lejárt a 15napos határidő, amivel az irodában nem tudtak mit kezdeni természetesen nem érdkelte őket, hogy az iskolám mikor nyitott és, hogy a kalauz  mit mondott rosszul vagy jól.
Azt tanácsolták írjak kérvényt adnak lapot úgy döntöttem inkább kifizetem a 6500Ft-ot nem kockáztatom meg, hogy a büntetésem még nagyobb  mértékeket öltsön még ha nem is éreztem magam hibásnak.
Hazamentem a Gyömrői állomásra készem arra, hogy kifizessem a 6500Ftot. Megmutattam a büntetésem az állomáson éppen pénztárban ülő hölgynek, akin először mióta megbüntettek, érdeklődést mitöbb együttérzést láttam. Csodálkozott, hogy egy diákkal ilyen magas összeget akarnak jogtalanul kifizettetni. Azt mondta ne fizessem ki, hagyjam itt neki a a papírjaim majd ő elintézi, hogy lecsökkentsék 1000Ft-ra a büntetést jöjjek vissza jövőhéten, bár ő nem lesz bent szabadságon lesz, de fogja tájékoztatni a kolléganőjét és nála ki tudom fizetni. Aggódtam egy kicsit, hogy mi lesz ha nem intézi el és lejár a 30 napos határidő is, de úgy gondoltam megbízhatok egy MÁV alkalmazottban. Hát tévesen tettem. Mikor visszamentem egy héttel késöbb őszinte ámulatomra SENKI nem tudott SEMMIRŐL (mint azt már megszokhattam a MÁVnál) az igazoló lapjaim és a (már lejárt) büntetésem ott hevert a többi papír között. Mikor elmondtam, hogy mit mondott a kollégájuk megkérdezték „Hogy nézett ki?" leírtam a hölgy külsejét melyre a válaszuk egyszerűen csak az volt  „JAA AZ EGY HÜLYE!!" én honnan tudjam, hogy ki hülye és ki nem a MÁVnál ??? Lassan senkiben sem lehet ott megbízni!!
A büntetésem ekkor már nem tudtam befizetni mert pont egy nappal mult el a 30nap (NEM magamnak köszönhetöen! Én ki AKARTAM fizetni!)
Tanácsot nem tudtak adni, menjek máshova panaszkodni, persze ezt már megszoktam mindenki rázza le az embert menjen máshova csak innen el!
Hihetetlen, hogy nincs hova fordulni! A 17000Ftos megemelt büntetést ha tudnám sem akarnám kifizetni hisz ha egy értelmes ember elolvassa a levelemet rögtön rájöhet mekkora igazságtalanságon mentem keresztül! Mindig veszek jegyet, bérletet betartom a „szabályokat" és a tisztességes embereket büntetik miközben rengeteget intézkedtem ez ügyben de ezt a rendszert képtelenség kiismerni! A büntetést még kifizetni sem hagyták! Pedig ki akartam!
Levelemet ha nem kapok rá tisztességes választ több helyre is el fogom juttatni többekkötzött  a Fogyasztóvédalmi hatóságoknak és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felé.
 
 
 
K.L.
2008-10-15 Gyömrő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr601003159

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: linkgyujto.com 2009.03.17. 10:31:31

Megint Állunk Vazze - JAA AZ EGY HÜLYE!!!A történet a szokásos, diákot büntetett a jegyvizsgáló, mert nem volt betétlap a diákigazolványhoz. És ilyen módon jogosulatlanul vette igénybe a Gyömrő-Budapest közötti vonatot. Persze ha megnézzük az elvirát ott…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lurkó 2009.03.15. 19:39:58

"arról nem tudtam, hogy csak a lakhelyem és az iskolám között vásárolt jegy ill. bérlet érvényes, mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy nincs közzé téve régóta utazok vonattal nem járok csukott szemmel, de én erről még egyszer sem hallottam" És azt miből gondoltad hogy neked egyáltalán jár bármilyen kedvezmény? De egyébként: Elvira-> Utazás-> Árak és kedvezmények-> Kedvezmények.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.03.15. 19:51:59

Georgejr értem ám én a csipkelődést, hogy most minden post eleje azzal kezdődik, mit hogyan szúrtam el.

A nem egyértelmű (tehát az olyan észrevételeket, ahol az utas és a MÁV is hibázott) azért nem tettem ki, mert visszaírtam az olvasónak, hogy amennyiben a MÁV válasza megérkezik, azzal együtt publikálom a sztorit, ha átküldi.

Az olvasók 90%-a cseszte visszaküldeni a MÁV válaszát, így az észrevétele eltűnt a többi között. Olyan is volt aki elküldte, az ő észrevételét azzal együtt publikáltam.

Erre azért volt szükség, hogy ne egyoldalúan mutassuk be az egészet. Sok észrevételt láttam már, sok túlzással is, ezért amikor valaki hihetetlen dolgokról ír, mindig elgondolkodom azon, nem-e a sértettsége miatt túloz-e egy kicsit?

Ilyen esetben mindig fontos, hogy a MÁV válasza is megérkezzen, főleg ha ő a címzett, így lehetünk biztosak abban, hogy nem az utas fújta fel az egész történetet.

Ebben remélem egyetértünk.

Ákibard! 2009.03.15. 20:41:03

Hát ez vicces, már bocsánat.

Ő nyitott szemmel járt, de sehol nem látta kiírva... Basszus. Azt hol láttad kiírva, hogy ha zöld a gyalogos lámpa, akkor leléphetsz az útra, és átmehetsz. Azt hol láttad, hogy a diákoddal vehetsz diákjegyet??
ALAP dolog, hogy minimális információkat összegyűjtünk. Miért várod el bárkitől is, hogy a szádba rágja, megcsócsálja beleköpködje hogy innen ide igy ugy amúgy vehetsz bérletet???
Mondjuk ha kérdezel, akkor készséggel válaszolnak, de így...? Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.
Az pedig, hogy ilyeneket vádolsz, hogy részeg lett volna a jegyvágó, mondjuk bízva a megfélemlítésben, hát nevettséges inkább... Amolyan más szemében szálka, saját szember gerenda dolog...

Sajna igaza volt mindenkinek aki a történetben részt vett, kellett volna egy igazolás, valóban a sulitól, és a mávtól, vagy simán a mávtól, tehát nem mondott hülyeséget...
Ez van bünti marad, és neharagudj, de meg is érdemled. Amikor valakit jogtalanul bűntetnek meg, annak szívesen segítek, de aki a saját hülyesége miatt szívja meg, az megérdemli...

Most előre tájékoztatlak, hogy a legközelebbi vonatos utazásodhoz jegyet kell váltanod, ha nem veszel, ne leyen kifogás a jegyvágónál, hogy nyitott szemmel jártál, de még nem láttad sehol kiírva jegyet kell venni...

Mkiki 2009.03.15. 20:57:25

"Azt mondta ne fizessem ki, hagyjam itt neki a a papírjaim majd ő elintézi, hogy lecsökkentsék 1000Ft-ra a büntetést jöjjek vissza jövőhéten, bár ő nem lesz bent szabadságon lesz, de fogja tájékoztatni a kolléganőjét és nála ki tudom fizetni."
Már bocsi, de ez már alapból furcsán hangzik, hogy Ő majd elintézi, hogy csak 1000 Ft-ot kelljen fizetni, na persze..
Te komolyan azt gondoltad, hogy ez csak, így működik?

Amúgy a tanulmányi osztályon még nyáron is van ügyelet, lehetetlen, hogy szeptember 8.-án nyitna ki.

Magyar Endre 2009.03.15. 21:27:25

az elozo blogtujal talan azert nem tette ki ezt a levelet mert latta rajta, hogy az utas a hulye es nem fikazta a mavot feleslegesen, maga pedig meg egyet is ert vele.

torekedhetne maga is olyan tenyszerusegre mint a bkv blogot iro baratja a felesleges lejaratasok helyett. az utas szent a mav mindig hulye. maga szerint csak ez a felallas letezik.

(mielott leszol hogy eddig nem irtam mondom: eddig blogokat csak olvastam de maga miatt kenytelen voltam regisztralni)

petya.bacsi 2009.03.15. 21:42:08

@Ákibard!: igen, itt Ákibard!-nak tökéletesen igaza van. Nem árt tájékozódni végett. Tájékozódni meg az ügyfélszolgálattól érdemes, mert nekik kötelességük válaszolni az ilyen kérdésekre - kivéve, ha lerakják a telefont, de akkor is bátran újra kell őket hívni :)

petya.bacsi 2009.03.15. 21:42:51

@petya.bacsi: bocs, a "végett" nem kell, késő van :)

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.03.15. 21:47:54

@Magyar Endre: @BKV figyelő:
Nem elozo blogtulaj kedves Endre, tarsszerzo. Nem csipkelodok, de nem ez az egyetlen post, ami nem kerult ki. Erdemes kitenni az ilyeneket is, lassa mindenki, hogy ki mit hibazott. Kedves Endre, ha venne a faradtsagot es az egesz blogot visszamenolegesen elolvasna, amire holnap lehetosege is nyilik, akkor nyilvan mas lenne a velemenye arrol, hogy szerintem milyen felallas letezik. Nem tagadom a levélíró is komolyat hibázott, hiszen a torveny nem ismerete nem mentesit, de nem ez az elso eset. Ismerjuk el, vannak olyan utasok, akiknek fogalmuk sincsen a szabalyokrol, es nem is kapnak tajekoztatast (persze, akik nem veszik a faradtsagot, azokon nem lehet segiteni), ezert bizony hiba van a matrixban. TO-nak, iskolanak tajekoztatasi kotelezettsege van, ha a diakigazolvany melle nemcsak kuponfuzetet adnanak, akkor talan kevesebb hasonlo gond lenne.
De nem ragozom tovabb.
A lenyeg, hogy masok okuljanak ebbol a postbol, es celja nem a MAV fikazasa.

lurkó 2009.03.15. 21:55:30

Aki nem tudja megfelelően igazolni hogy arra a viszonylatra válthat tanulói bérletet ezentúl is büntetni fogjuk. Én pl. józan állapotban. Ha rest utánanézni a szabályoknak akkor 1000Ft a tanulópénz.

Magyar Endre 2009.03.15. 22:00:15

@georgejr: Kedves baratom! 1 eve olvasom a blogot tehat ismerem a maga munkassagat is.

Maga ugy vezette be ezt a bejegyzest, hogy a mav a hulye es a mav a hibas a tortentekert. Maga ne mondja nekem hogy ez nem a mav fikazasa mert az. Egyaltalan nem mindegy hogyan vezet fel egy levelet mert annak jelentosege van. Es maga a mavot jaratta le az utas butasaga miatt.

Endre

lurkó 2009.03.15. 22:05:40

@georgejr: A Startos üzletszabályzat nem titkos dokumentum. Pénztárban betekintésre átadható. És mint fentebb írtam: Elvira-> Utazás-> Árak és kedvezmények-> Kedvezmények.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.03.15. 22:08:00

@lurkó: teljesen igazad van. Endre Onnek is: talan nem volt egyertelmu a bevezeto, de azert a hianyossagokra felhivnam a figyelmet. Sok ilyen esetrol hallok. Igen, sok mai diaknak, ha valamit nem ragnak az arcaba, akkor az nincs is szamara. Egyebkent a tajekoztatasi kotelezettsegrol irtakrol mar senki nem ir semmit ugy latom. Utas is hibazott, de jelen esetben a TO is, valamint a penztaros is, aki hitegette az utast

lurkó 2009.03.15. 22:11:51

@georgejr: De folytasd tovább a postok nyilvánosságra hozását legalább végre pörög a műsor. Biztos lesz ott érdekesebb is. Most itt épp a levéliró vált nevetségessé, de van ilyen. :-)

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.03.16. 00:25:45

Na most se 6500 se 17000 Ft-os büntetési tétel nincs a MÁV-nál. 6000 a legnagyobb, 30 napon túl meg 9000.

vanek ur 2009.03.16. 23:33:49

Ebben az esetben mindenki a lehető legrosszabb módon cselekedett.
Manapság mindenki elvárja, hogy kibökjék a szemét az információval (valaki még akkor sem hajlandó észrevenni), aktívan utánamenni a dolgoknak nem hajlandó.
A MÁV is felléphetne aktívabban: készíthetne valami szóróanyagot, amit közérdekű információként eljuttathatna az iskolákba. Ezen kívül várja el az alkalmazottaitól, hogy ismerjék a szabályokat, és ne elhajtsák az embert egy vállrándítással, hanem értékelhető segítséget adjanak neki, ha már bajba került, vagy nem ért valamit.
Számomra ez az eset tanulsága.
süti beállítások módosítása