MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Pénztártól való távozás után 3.0...

2008. szeptember 22. - georgejr
Nem szeretem ismételni magam, hogy a pénztártól való távozás előtt mindig ellenőrizzük a kapott jegyeket...
 
Az alábbi eset történ meg nemrégiben egy ismerősömmel.
 
Főiskolásként hétfőtől péntekig ingázik Budapest és Győr között, hogy részt tudjon venni a hétköznapi előadásokon.
Mivel hétfőn ment Győrbe először, ezért még nem volt meg a diákigazolvány matricája. Becsületesen meg is vásárolta a teljes árú jegyet. Győrben viszont már érvényes diákkal megvette a hét minden napjára a menettértit. Kifejezetten BP-Győr Győr-Bp sorrendben kérte kivéve az aznap Bp re visszafelé szóló jegyet.
Eltelt pár nap minden gond nélkül, szorgalmasan vonatozgatva, mígnem csütörtökön este hazafelé úton a kalauz észrevette, hogy a jegyeken fordítva szerepelnek a célállomások, azaz a pénztáros által kiállított jegy a reggeli járatra Győr-BP irányra szólnak és az esti jegy pedig BP-Győr útra. (gondolom mivel Győrben lettek megvásárolva, a pénztárosnak ennyi esze volt...)
A kalauz kb 7000 forintra megbüntette ismerősömet, annak ellenére, hogy nyilvánvaló tévedés áldozata. Mindezt az is igazolta, hogy az aznap reggeli jegy is már kezelve lett és még a pénteki oda-vissza jegy is ott volt nála. Ezenkívül az sem hatotta meg a kalauzt, hogy gyakorlatilag ki van fizetve az út...
Megértem, hogy a "szabály az szabály" de véleményem szerint aki csak ezen a módon képes gondolkodni, ráadásul a jutalék miatt érdekelt félként, az egy rohadt szemét alak. Meg is lehetett volna alaposan nézni a kapott jegyeket, de ki a franc feltételezne ilyen tévedést, pláne ha rutintalan, fiatal az ügyfél.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr15675936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tra lala 2008.09.22. 19:52:31

Hasonló velem is történt régebben. Mindig hazaút előtt pár nappal vettem meg a jegyet, hogy csütörtök délután ne kelljen az órás sorban várakoznom. Aztán egyszer a pénztáros csütörtök helyett szerdára adta a jegyet. Ez a vonaton derült ki, mikor a kalauz kezelte a jegyet. Persze engem is megbüntetett, dühös is voltam, de nem a kalauzra, hanem a pénztárosra meg magamra. Viszont nem 7e forintra büntettek, hanem csak pótjegyet kellett vennem.

szabiaki (törölt) 2008.09.22. 20:26:55

a szabály az szabály, de azért van többek közt ember és nem gép kaller, hogy mérlegelni tudjon. Ha átmegyek a piroson azt is máshogy ítéli meg a rendőr ha éppen hajnali 1órakkor mikor senki nincs arra vagy reggel csúcsforgalomban teszem.

Pista Bácsi 2008.09.22. 20:30:27

Bocsi, de ez a történet vagy kamu, vagy az ismerősöd akkora hülye, mint az ejfel torony.

Ha valaki diákként jegyet vesz, akkor csak 50 %-os kedvezményre jogosult, ha pedig bérletet vesz, akkor a lakhelye és az iskola székhelye között 90 %-os kedvezményes bérletet vehet, amivel korlátlan számban utazhat.

Ha az ismerősöd egy hétre előre megvette oda-vissza a jegyeket, akkor kifizette 10 utazás árát, de a menettérti kedvezmény miatt kapott 10 % kedvezményt, tehát 9 utazás árát fizette ki.

Ezzel szemben, ha diákbérletet vett volna, akkor az nagyjából 8 db. 50 %-os jegy árából kijött volna és egész hónapban utazhatna vele.

Így kifizette 9 utazás árát egy hétre, míg ha bérletet vett volna, akkor 8 db. 50 %-os jegy árából egy hónapig utazhatott volna.

Ezek után a 7000 Ft bünti abszolút baráti, az ilyen hülyéket még befognám kocsitakarításra is!!!

pacorro 2008.09.22. 20:47:46

Gáz...
Bár hozzá kell tenni, nem lehet elégszer mondani: a jegyet a vétel után ellenőrizni KELL. A pénztáros is ember, ő is tévedhet, és ha jön egy rosszindulatú kaller, akkor könnyen büntetés lehet a vége. Más kérdés, hogy egy kis határozottsággal minimum azt el lehetett volna érni, hogy az illető a vonaton megvehesse a jegyet, akkor csak 2000 forint a pótdíj. Úgy gondolom, az eset megér egy forgalmi irodás bejelentést.

kibic 2008.09.22. 20:53:56

Kedves aldozattarsak! Nem erdemes itt duhongeni.. Nehany evvel ezelott a fiam magyarul nem beszelo tarsaival volt MO-n es a MAV penztarnal alaposan atvertek oket. A fiam tud magyarul, de semmire nem ment a panaszaval a helyszinen. Én nem gatyazok ugyfelszolgalattal, fopenztarossal, kalauzzal. Mind ütodott. A magyar altalaban nem él az egyenruhajaval hanem visszaél. Legyen az kalauz, bakter, akarmi. Ha lathatosagi melleny van rajta mar hatalmat erez..
Azonnal levelet irtam a MAV Vezerigazgatosagnak - 1 heten belul valaszoltak es suru bocsanatkeresek kozott visszaadtak a jogtalanul kifizettetett penzt.

Thomas Rattler 2008.09.22. 20:59:58

Klasszikus genyó lehúzás, nem elég a hóvégi lóvé, hát intéz hozzá egy kicsit.
Biztos a baksisra játszott, nem jött be hát büntetett. Én biztos nyakon rúgtam volna, ha közfeladatot ellátó személy, ha nem.

tra lala 2008.09.22. 21:13:50

"Így kifizette 9 utazás árát egy hétre, míg ha bérletet vett volna, akkor 8 db. 50 %-os jegy árából egy hónapig utazhatott volna."

Kivéve persze, ha levelezős vagy nem tudom mi, mert akkor nem vehet diákbérletet, csak diákjegyet;)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2008.09.22. 21:14:14

Aki képes jegyet venni, úgy hogy diák, és naponta 2x is megteszi az adott távot, az meg is érdemli....persze nem a 7000 forintot, hanem azt a rengeteg további költséget, amit naponta kifizet.

A büntetés jogos (nem mondom, hogy nem lehetett volna mérlegelni), de nem itt van a kutya elásva...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2008.09.22. 21:15:26

ferenc e: a levelezős nem utazik a hét minden napján....

Jézus Krisztus · http://jezusszive.crpl.hu 2008.09.22. 21:28:16

A Jézus Szíve Partizánbrigád elhatárolódik.

G.T. 2008.09.22. 21:32:29

Velem is előfordult 1x, a dátum volt más, én hülye nem néztem meg... Más napra adott elővételben, mint amikorra kértem... Szerencsére kiderült utazás előtt, így vehettem másik jegyet... :(

rp_bubu 2008.09.22. 21:36:05

A delikvensnek azt ajánlom, hogy írjon az ügyfélszolgálatra, mellékelje a kapott csek másolatát, vagy a bizonylatot, ha azt az összeget a helyszínen kifizette. Jó eséllyel egyedi elbírálás alapján, visszakapja az összeget, esetleg a szokásos 300Ft-os kezelési költség kerül levonásra. Nem egy hasonló esetről hallottam, mikor utólag korrigálták a hibát ilyen módon. Az igazgatóságon van joguk mérlegelni, a jegyvizsgálónak nincs. (Bár szemethunyhatott volna ez tény, de ez nem kérhető rajta számon hiszen az akkor szabálytalan eljárás lenne.)

Persze 2008.09.22. 21:38:39

Egyetértek az előttem szólóval!

johnny drama 2008.09.22. 22:01:34

Egyébként a levelezősöknek tudtommal nem érvényes a diákja diák kedvezmények igénybevételére. Bár, ha minden nap megy akkor persze nem tartom valószínűnek, hogy levelezős lenne. Egyébként én már azt sem értem, hogy ha pesti miért jár valaki Győrbe egyetemre. A kölségek miatt kb. annyira jön ki, mintha itt járna költségtérítésesre, csak nem kell napi 4-5 órát utazni.

PTibor (törölt) 2008.09.22. 23:28:44

Azt nem értem, hogy IC vonatról beszélünk? Mert akkor lottózhatna az illető, mert ha minden napra fordítva adtak neki jegyet, és mégsem akart senki sem a helyére ülni, marha nagy mázlista..

Viszont ha nem IC - már pedig az én olvasatomban nem az -, akkor nincs megkötése a jegynek.. NAPra szól, nem óra:percre.. nem? csak a kedves ismerős hülye volt és reggel rossz jegyet adott oda, és a kaller is hülye volt, mert átengedte.. ráadásul aműgy sem értem, mert a menettérti 1 papíron szokott lenni..

a mávnál viszont csak egyet nem értek.. mi a retekért fontos, hogy pontosan honnan hova megy az utas?

PTibor (törölt) 2008.09.22. 23:31:22

Johhny
"miért jár valaki Győrbe"?

csak pár indok:
- olyan szak ami csak ott van
- oda vették fel
- más színvonalú oktatás
- alapvetően olcsóbb lenne (ha nem csinálna ilyen baromságokat)

zsoltikam · http://catapult.blog.hu 2008.09.22. 23:57:18

tajekoztatasul kozlom hogy a diakigazolvanyok valami oktober 31ig ervenyesek. szoval en a hulye mint az eifel toronyra tippelnek :)

tra lala 2008.09.22. 23:57:47

"a levelezős nem utazik a hét minden napján...."

Igaz. A levelezős be van zárva a szobájába, és csak iskolaidőben engedik utcára;)
Egyébként nem tudom ki jogosult diákbérletet venni és ki nem. Szerintem esti tagozat sem, az viszont lehet minden nap.
IC-re lehet egyáltalán bérletet venni?

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2008.09.23. 00:56:50

Szakirodalom:

www.mav-start.hu/utazas/kedvezmenyek.php

Lehet. Csak ugyanúgy meg kell venned hozzá a pótjegyet. Azt még a MÁV-os utazási igazolvánnyal rendelkezőknek is kell venni.

silvamarius 2008.09.23. 03:37:46

Velem is volt hasonló. Pestre mentünk bulizni. A barátnőmék megvették az oda útra szóló jegyemet, mivel úgy nézett ki lehet lekésem a vonatot. Ám az késett így megvettem a Bp-re szóló jegyet egy útra. Miután találkoztam a barátokkal, mondták, hogy már megvették a jegyem ők is, hogy ne emiatt késsem le a vonatot, így 2 Bp-re szóló diákjegyem volt.
2 jeggyel gondolván a hazafelé úton az másik jeggyel jövök haza, hisz" km-en ugyanaz.
Hajnalban jöttünk vissza, álmosan, volt aki ittasan, kokszosan :D
Ellenőrzéskor muttatam a kalajnak a jegyet, hogy ez vidék-Bp re szól, de 2szer lett megvéve. Erre ő hisztizett egy sort, majd mondta, hogy visszajön és lerendezzük. És bár visszajött később én aludtam, de felkeltett. Többen egyhán szólva jól lecsesztük és hagyta a francba az egészet.
Tanulság: egységben az erő, pláne ha buliból hazafelé...

experiment 626 2008.09.23. 04:49:14

Hasonló történt velem is talán két éve. Nyugati, pénztár, karácsony előtt vettem jegyeket kettőnknek egy későbbi Miskolc-Bp /Bp-Miskolc úthoz. A néni az EGYIKET fordítva adta. Hazafelé derült ki, hogy az egyik menettértink nem jó... dec 28-án este, fáradtan nekem állt a kaller, 5000 ft, jó hangulat.
A stílusa miatt (meg mert nem szívesen fizetek bármiért duplán) Miskolc-Tiszai, panaszkönyv (közben a háttérben hallom, agogy a kaller a szolgálati rádión kevéssé szalonképes jelzőkkel beszámol az egészről a földi személyzetnek, azok meg próbálják halkan leállítani "ööö...pont itt vannak").
1 hónap múlva jön cetli a MÁVtól, hogy kivizsgálták, nem ők hibáztak, de mert állati jó fejek, ezzel a levéllel 1500 ft-ot beszámítanak a következő utamba (ha nem ők, akkor miért is? Szociális érzéknység? Megkerestek wiwen, és bejött a mosolyom? Ha igen, akkor miért csak 1500, nem 5000 meg egy bocs?)
A levélkét megpróbáltam beváltani Szolnokon. 20 percig rohangált a néni, a vonatom majdnem elment, majd visszajött azzal, hogy csak az eset alapjául szolgáló vonalon válthatom be. 1 hét múlva, már heccből megpróbáltam a Tiszait. Detto, eredmény: csak a hibázó állomáson (Nyugati) válthatom be!
Valahol még mindig megvan, mert arra ritkán járok...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.09.23. 07:12:05

érdekes.


győrből este hazamegy az aznapi jeggyel, másnap reggel pestről a tegnapi retúrjával megy.

ennyi lett volna. a dolog. nem pesten kezdeni az aznapi jegyeket, hanem győrben.

persze ezt nem kellett volna napokra kombinálni. hétfőn kellett volna venni 4 retúrt a napokra, és péntekre csak egy visszát pestre.

nem is értem hogy miért pesti indulással kérte a retúrt. másrészről, nem tudom hogy győrben (bárhol máshol) egyátalán tudnak e pesti indulással jegyet adni.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2008.09.23. 08:43:44

Persze, hogy tudnak. Nem véletlenül van ráírva a jegyre, hogy honnan-hova szól.

A buszon mióta az eszemet tudom így van, a vonaton csak mostanában találták ki.

Megértem én a bosszankodást a plusz pénz miatt, de még mindig azt gondolom, hogy az utas bonyolította feleslegesen a saját és a jegykiadó életét is. És ahol bonyolult dolgok vannak, óhatatlan, hogy valaki hibázik....aztán, hogy ki issza meg a levét....az más kérdés. Ezért kell az egyszerűségre törekedni.

Matteo79 2008.09.23. 13:42:30

1. Pista Bácsi:Diákbérlet nem játszik, mivel levelezős hallgatóról van szó. De mennyivel szebb lenne
a világ, ha nem kioktató, lehülyéző stílusban osztottad volna meg az információt. De mindegz is,
mert havonta csak 4-5 alkalommal kell leutazni.
2. Pacorro: Sajnos nem volt az illetőnél elég pénz, még a helyszíni bírságra sem.
3. urimate: ugyan miért is baj, hogy valaki becsületesen fizet egy szolgáltatásért?
4. rp_bub:köszi a tippet, már elintéztük, így is fizetni kell, de jóval kevesebbet.
5. Johhhny drama: egyrészt ne azzal foglalkozz, hogy ki mért választ győri iskolát
(egyébként a győr csak kitaláció, másik városról van szó), másrészt pedig levelezősként
a lakhely és az iskola között lehet kedvezményt igénybevenni.

Egyébként bírom, hogy mindenki milyen okos. A valóban értelmes hozzászólásokat pedig köszönöm.

YZ 2008.09.23. 17:18:01

Nem teljesen értem, hogy miért nem kért a srác egyszerűen egy pótjegyet a kallertől, mivel a jegye megvolt az adott szakaszra (gondolom), csak a pótjegye volt másik vonatra érvényes. Azt meg lehet pótjegy+500 Ft-ért vásárolni a vonaton...

krtek24 2008.09.23. 22:27:20

Ez a post köszönő viszonyban nincs a valósággal: a kedves utas ismerős bolond vagy a sztori tolmácsolója pár dolgot finoman szólva félreértett, a harmadik eset meg az, hogy egyszerűen hazudnak (de ezt nem tartom valószínűnek).

Matteo79 2008.09.24. 15:17:38

Percy, írtam, hogy menettértiről volt szó, az pedig Győr-Bp re volt kiállítva.

krtek24, a bolond itt Te vagy, a sztori igaz. Ellenőrizetlen kapott jegy, melyet félreértésből rosszul adott ki a pénztáros a lényeg és a tanulság is egyben. Mindig nézd meg mit vettél.

siofok35 2008.11.21. 23:01:50

A 100 km feletti mtti jegyek visszaútban 1 hónapig érvényesek. meg lehetett volna oldani a dolgot... no de mindegy.
süti beállítások módosítása