MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Bréking! Onlájn menetjegy juppí

2008. június 16. - georgejr
Elindult a már régóta várt online menetjegyváltás. Úgy kb fél évvel ezelőtt tesztelhettem a rendszert. Voltak gyermekbetegségei, voltak észrevételeim, de végre megszületett és remélem használható is lesz.
Már évek óta várunk rá. Persze ez csak részben fogja csökkenteni a sorbanállást, de nem kell pénztárosokkal bajlódnunk, nem kell idegeskednünk, hogy Rozika néni vagy Pistike pénteken veszi meg áfa-s számlára a menetjegyét jövő szilveszterre. Essetek neki használjátok. Próbáljátok ki. Igen biztosan vannak hibái, de ez egy lépés (és nagy lépés) a modern vasút irányába.

Most nézegetem a rendszert. Majd referálok. De már most bizakodom, hiszen a startos "kollégák" egy elég jó kis leírást is készítettek, hogy könnyebb legyen használni. No de hamarosan veszek magamnak egy jó kis jegyet és megmondom a tutit:)


Addig is:

Online menetjegyvásárlás
Leírás

Kapcsolódó post:

MÁV-Start és az online menetjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr39522465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2008.06.16. 10:26:11

Megvárom Georgejr élménybeszámolóját (biztos lesz sok élménybeszámoló erről az újításról is...), de nálam a modern vasút a pontos, tiszta és nem büdös "járatoknál" keződödik... igen, az alapoknál.

Szusza 2008.06.16. 12:34:33

Nos, én bejelentkeztem, emilcím, jelszó korrekt, válasszak napot, úticélt stb, és a "Keresés" gombra való laza kis kattintással átdob a sima elvira felületre, ahol a jobb oldalon nem találom az egyébként feltünő narancssárga "Jegyvásárlás" gombot.
Azért mert csak IE alatt fut rendesen, nem elfogadható válasz -szerintem. (És ugye nem igaz??)

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.06.16. 12:44:40

Szusza 2008.06.16. 12:34:33
nekem látszik ff alatt is

tujul 2008.06.16. 13:24:33

Kár, hogy egyelőre kevés helyen van jegyátvevő készülék.

Takika 2008.06.16. 14:09:58

Emiatt bukik szerintem az egesz: "Amennyiben a megrendelt és kifizetett jegyeket az automata működésképtelensége miatt nem tudta átvenni kérjük, a vonaton tájékoztassa erről a jegyvizsgálót. (A vásárláskor kapott 10 jegyű kódot kérjük, ne adja meg senkinek, még a jegyvizsgálónak se!) Az esetről a jegyvizsgáló egy bizonylatot állít ki. Önnek ezt, és a vásárlás azonosító adatait (vevő neve, a regisztrációkor megadott e-mail címe és a vásárlás pontos időpontja), valamint elérhetőségeit (cím, telefonszám) a MÁV-START Zrt. Központi Ügyfélszolgálatánál (1426 Budapest, Pf. 56.) kell benyújtani 15 napon belül. A benyújtott adatok alapján munkatársaink a vizsgálatot elvégzik, és a döntésüket annak eredménye alapján hozzák meg."

Sheldrake (törölt) 2008.06.16. 14:35:42

Igaz úgy harangozták be, hogy mától működik a rendszer, de nekem már tegnap este sikerült megvennem a jegyem és ma át is vettem minden gond nélkül.

Észrevételem csak annyi, hogy a nyomtató órája és az időpont, amit a webes felület nekem produkál, hogy mikor nyomtattam a jegyem, két perc csúszásban van a nyomtató javára. :D

Ugyan írják, hogy ÁFA-s számlát még nem postáznak és csak a pénztárban lehet kérni nyár végéig, de nem is láttam arra szolgáló űrlapot ahol számlázási adatokat kellett volna megadni.

Azt viszont nem tudom miképp lehet intézni, ha veszek és fizetek jegyeket, de lemondanám, mert aztán kiderül, hogy mégsem utazok. Lenne erre valami "vásárlás visszamondása" gomb és akkor kezelési költség levonása után visszautalnák a pénzt?

A jegyvásárlás gomb akkor nem látszik, ha már az a vonat, amire vennél jegyet, elment (kék csík fölött). :)

Három hónapja jeleztem, hogy egy kerekes székkel közlekedőnek vagy alacsonyabb termetű embernek túl magasan vannak a kijelzők, amire azt válaszolták a szakelőadók, hogy így van jól és kész. Akkor biztos úgy is van.

Jó tesztelést mindenkinek, majd biztos ad a MÁV egy csokit a tesztelőknek. :)

petya.bacsi 2008.06.16. 14:59:24

"Három hónapja jeleztem, hogy egy kerekes székkel közlekedőnek vagy alacsonyabb termetű embernek túl magasan vannak a kijelzők, amire azt válaszolták a szakelőadók, hogy így van jól és kész. Akkor biztos úgy is van."

Mégis mit hittél? Ez egy ügyfélbarát és teljesen ügyfélkompatibilis cég. Még jó, hogy akadálymentesíteni kell(ene) mindent és gondolni ilyen esetekre is.

timla 2008.06.16. 17:15:29

Hmmm...

Az ötlet jó, a kivitelezés meg olyan tipikus MÁV-os:

A Keletiben sikerült a jegykiadó autómatákat úgy elhelyezni, hogy azok a főbejárat felől - a peronzár miatt - megközelíthetetlenek legyenek. Ezt hogyan is?

Számla nincs, csak a pénztárban. Ezt meg hogy gondolják? Megveszem a jegyet online, hogy időt spóroljak, majd elzarándokolok az autómatához, felveszem a jegyet, és beállok a km-es sorba számláért? Normálisak? Vagy mennyek vissza mégegyszer a pályaudvarra? Esetleg Istenhátamögött falva megállójában kérjek utólagos számlát az internetes jegyemről? Nem fog lefagyni tőle a pénztáros néni?

Ha éppen nem megy az autómata, akkor meg telefonálgassak fizetős számra, kérjek igazolást, vigyem/küldjem be nekik, aztán majd ők döntenek? Miről? Hogy legközelebb mennyit késnek?

Persze ez egy nagyon jó ötlet, fogom is használni, aztán ha összejött pár jegy, és éppen nem csúcsidőben utazom, majd akkor rászánok 15 percet, hogy számlát kérjek mindről, gondolom örülni fog nekem a pénztáros.

Az igazi az lenne, ha a számla postán jönne, az utazáshoz meg elég lenne a tízjegyű csudakód. Egyszer, majd, 2010. körül, talán... (Ha gaskó is úgy akarja)

timla

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2008.06.16. 18:14:44

Miért kéne a sázmlához posta? Vagy sajnálják a jegypapírt meg a jegynyomtatót holmi számla kinyomtatásához? :)

Sheldrake (törölt) 2008.06.17. 16:45:45

Egyáltalán miért kell papír alapú számlában gondolkodni? Miért nem lehet mindenkinek automatikusan e-mailben kiküldeni egy elektronikus számlát?

Mávinformatikának egyébként sem (kel)lenne nagy gond digitálisan aláírt számlákat kreálni. E-szigno és kész, aki meg szereti a papírt, az nyomtat és a nyomtatványán rajta van, hogy az eredeti számla másolata, amely digitálisan érhető el. Mennyivel egyszerűbb lenne.

zsoltike 2008.06.20. 10:53:06

Sziasztok!

Teljesen megörültem amikor olvastam ezt az újítást, nem kell fel órán keresztül sorban állnom többet, aztán látom, hogy csak dombornyomott kártyával lehet vásárolni :(

Én megelégednék a sima jegykiadó autómatával is ugyanis a nagyvárosok mellett pl Kiscséripusztasimagöröngyös-alja községbe is lehet venni rajta jegyet, de Nagykanizsára nem.

Én meg pechemre kanizsai vagyok...

timla 2008.06.20. 13:04:28

Én a legegyszerűbb OTP-s Visa Elektron kártyával is tudtam jegyet venni.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.06.20. 13:17:01

Sziasztok!

Végre meg van ez is. Azonnal ki is próbáltam, jelentem, a jegyvásárlás, és a jegy kifizetése teljesen rendben ment. És firefox 3 alatt is ment, nem csak IE alatt.
A jegy átvételére csak holnap kerül sor, így a képeket nézegetve nekem úgy tűnik, hogy ez is korszerűnek mondható (leszámítva azt a már ismert kellemetlenséget, hogy a karámot rosszul tették fel, így az automatát az épületet jobbról kerülve lehet sikerrel megközelíteni.
A számlával kapcsolatban problémázásokért viszont szeretném, ha nem a máv-ot szapulnátok. Az apeh ugyanis csak olyan papír alapú számlát fogad be, amelyet sorszámozott számlatömbre kézzel írnak meg, vagy valamilyen apeh által bevizsgált számlázóprogram segítségével lett papíra kinyomtatva.
A számlázás azon formája, hogy a számlát PDF fájlba generálják, majd e-mailban elküldik a vevőnek, szabálytalan, az adóhatósági büntetést von maga után. Természetesen létezik elekronikus számla (pl. eszignó), de a MÁV informatika egyébként időbélyeg kiállító szerv is, de elektronikusan aláírt számla csak elektronikus formában érvényes, papír alapra kinyomtatva már nem.
Összegezve ezt az anomáliát - ha valakinek számlára van szüksége, akkor az legkézenfekvőbb megoldás, hogy sorbanáll a pénztárnál, kéri a jegyet, majd ott kézzel megírják neki, és tűri a sorbanállók anyázását.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.06.20. 13:25:25

A számla anomáliában egyébként az a röhej, hogy 2004 májusától (EU csatlakozás) a papír alapú számlát nem kell aláírni. Ebből az következik, hogy ha számlázóprogrammal kinyomtatod a számlát, beborítékolod és elküldöd a vevőnek akkor arról semmilyen adóhatóság nem fogja tudni megállapítani, hogy valójában hol lett kinyomtatva. Ezért simán kivitelezhető, hogy az eladó kiállítja a számlát, kinyomtatja, majd elteszi, és valamilyen módon elküldi egy fájlba nyomtatott változatot a vevőnek, aki kinyomtatja, és beteszi a könyvelésbe. Ez kivitelezhető, de nem szabályos.

Ákibard! 2008.06.21. 00:10:48

Takika!

Ez a döntéses dolog annyit tesz, hogy lekérik tőlünk az adatokat (MÁV-Informatika) hogy valóban nem ment-e az automata, vagy az utas mondja csak ezt.

Ákibard! 2008.06.21. 00:12:25

Sheldrake!

Azért nincs benne az ÁFA-s számla igénylóő rész, mert átmenetileg kiszedtük belőle. Start kérése, hogy egyelőre a postázás ne menjen, az utas megkapja a számlát a pénztárban, és folyamatban egy digitális kivitelezés megvalósítása.

Ákibard! 2008.06.21. 00:13:26

Ja mégvalami, vásárlás lemondása nincs, át kell venned a jegyet, és visszafizetik kezelési költség levonása után.

Az általad említett utalás-lemondás több okból aggályos.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.06.21. 22:04:10

a jegy átvétel szerintem korrekt. könnyen kezelhető felület, gyors jegynyomtatás.

Ákibard!: a postán való számla küldés szerintem marhaság.Az nem megy, hogy aki a weblapon megadja a számlázási adatokat, annak a jegykiadó automata nyomtat a jegy mellé egy számlát?

NGabor 2008.06.21. 23:40:53

Kipróbáltam péteken, csúcsidőben, sor nélkül. Juppi ment, a keletiben a 11-ről indult a vonat, így még szerencsém is volt. Szerintem az automata csalt, mert még csak közelítettem a tovább gombra, de már jöttek is a jegyek.

off: De ez a, ha az első pár vágányról megy a szerelvény akkor kerüljem meg az épületet elég nagy baromság.

zsoltike 2008.06.22. 12:36:52

Én megelégednék a sima jegykiadó autómatával is ugyanis a nagyvárosok mellett pl Kiscséripusztasimagöröngyös-alja községbe is lehet venni rajta jegyet, de Nagykanizsára nem.
Miért nem?
Miért szüntették be az IC-ket kanizsára? Mért lett 4 órás a EC (nemzetközi IC) menetideje amikor 5 éve még csak 2,5 óra volt a sima IC?
Miért kerül KÉTSZER annyiba a jegy mint 5 évvel ezelőtt?
Mi a tököm van itt???
Valaki megmondaná?!?!

Ákibard! 2008.06.22. 18:18:49

Bástya elvtárs!

Sajnos a mai adózási szabályok azt mondják, hogy nem megoldható az, hogy az üzlet egyik érintettje (utas) papíralapú, másik pedig (MÁV-Start) digitális alapú számlát kapjon. Tehát ha ott nyomtatnánk, akkor rögtön két példányban kellene nyomtatni, és az automatának az egyiket az utasnak kellene kipottyantania, egyet meg egy fakkba, és a MÁV majd megkapja. De ismerve az ÁFA-s számlások számát naponta többször kellene üríteni a fakkot, ami lássuk be nem költséghatékony, és nem is megoldható.
Meg ugye plusz egy nyomtató kellene hozzá, ami szintén csak a méretét növelné a ketyerének.
Felvetődik a kérdés, miért nem nyomtat számlát a jegyalap-tekercsre, nos, azért nem, mert az adózási célból szigorú elszámolás alá eső nyomtatványnak minősül, illetve ami méginkább fontos, hogy jegyalap, így n+1 biztonsági elemmel van ellátva. Egy jegy kinyomtatásához szükséges papír 60 forintba kerül, ezek alapján látható, hogy nem gazdaságos jegypapírra nyomtatni a számlát, ráadáslépp azt is két példányban.

Jelenleg a Stzart gondolkodik a digitális aláirásos számlán...

Bástya elvtárs (törölt) 2008.06.23. 10:31:02

Ákibard!

"Sajnos a mai adózási szabályok azt mondják, hogy nem megoldható az, hogy az üzlet egyik érintettje (utas) papíralapú, másik pedig (MÁV-Start) digitális alapú számlát kapjon."

No ezen nem lepődtem meg. Tavaly igen alaposan körbejártam már ezt az elektronikus számlázás témát, végülis feladtam, széllel szemben nem lehet pisálni.
Egyébként a gördülékeny számlázáshoz nyilvánvalóan jogszabály módosításra lenne szükség - no de ezt szerintem nagyobb cégek nagyobb eséllyel tudják elmagyarázni az adóhivatal illetékeseinek.
süti beállítások módosítása