MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Esélyegyenlőtlenség elve

2008. június 09. - georgejr
Mostanság átalakult a mav-start.hu illetve az elvira is. Gondolom készülnek az online menetjegyrendelésre, de sajnos a fejlesztés nem sikerült tökéletesen. Most nem is akarom őket bántani, mert tudom, hogy rengeten munkát, energiát öltek bele. De sajnos a gyengénlátókat tényleg kihagyták. Remélem ez a post megteszi a hatását, és találnak valami megoldást.

Helló,

Sajnálattal tapasztaltam, hogy az esélyegyenlőtlenség maximális figyelembe vételével sikerült a MÁV-START-nak átalakítani az Elvirát. Eddig minden nehézség nélkül lehetett képernyőolvasóval vakon is használni az Elvirát, de az új keresőben a nap kijelölését csak látó ember képes elvégezni. Valami javascript-es kód miatt csak egérrel lehet kiválasztani a napot.

Ezzel használhatatlanná vált az egész.
Remélem a felelősnek nem kell majd vakon használnia azt amit készíttetett, de azért néha gondolhatnának a fogyatékkal élőkre is.
Ugyanannyi munkával lehetett volna használhatóra is készíteni, mint használhatatlanra. Elég lett volna egy sima szerkesztőmezőt betenni ahol be lehet írni a dátumot. Csak ez lemaradt.

Tisztelettel

Szalai Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr56510735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2008.06.09. 11:27:51

... arról is lehetne statisztikát csinálni, hogy mettől-meddig működnek a mozgássérült-liftek, az átadásuk/javításuk után. Magyarán, mennyi a rendelkezésre állási idejük. Tuti nem 99% :(

nevetőharmadik 2008.06.09. 11:41:48

"Ugyanannyi munkával lehetett volna használhatóra is készíteni, mint használhatatlanra. "

Ez a mondat mennyire igaz, és milyen sok területen! De legalább dolgokat kijavítani háromszor akkora munka, mint eleve jól csinálni.

sebcsaba 2008.06.09. 12:00:12

Én annak idején csináltam firefoxhoz egy keresőplugint az Elvirához (többek között), ami nagyon megkönnyíti a menetrend használatát, ép látóknak és talán látássérülteknek is.

A plugin a blogomról egy kattintással beállítható, a használati útmutatóval együtt itt található:

sebcsaba.clusterone.hu/blog/index.php?start=439

Ajánlom mindenkinek!

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.06.09. 13:06:30

Nem kötekedni akarok, de aki látássérült annak tudnia kell, hogy a böngészőkben a Crtl + és a Ctrl - gombokkal lehet változtatni a béetűbéretet, és szinte korlátlan méretben lehet növelni.

bkvfigyelo.blog.hu/media/Elvira.jpg

Almaspite 2008.06.09. 13:32:39

BKV Figyelő!

Az nem lehet, hogy a javasrcipt naptárat a vakoknak, gyengén látóknak kifejlesztett Narrátor program nem tudja felolvasni? Ebben az esetben teljesen jogos elvárás lenne egy "Utazás dátuma" űrlapmező, aminek a nevét fel tudná olvasni az említett progi. Az adattal való feltöltése pedig továbbra is mehetne a naptáron a kívánt dátumra történő kattintással...

szfgh2 2008.06.09. 13:35:18

Itt most a teljesen vakokról volt szó. Számukra a betűméret érdektelen, mivel egy progi (jaws)olvassa fel a képernyőn megjelenő dolgokat. Mivel a vak nem lát, igy az egeret sem tudja használni és kijelölni a napot.
Ráadásul a naptár generáló script létre is hozza a textboxot, csak elrejti. Ha onnan kikerülne a hidden paraméter máris lehetne képernyőolvasóval használni a rendszert.
Csak egy kis igazítás a kódon és működne.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.06.09. 14:06:43

Értem, és így teljesen jogos a felvetés. De szerintem a teljesen vakoknak akkor sokkal egyszerűbb felhívni a Direkt számot és onnan tájékozódni.

Kicsit félreértettem a dolgot, így már teljesen jogos a felvetés.

gramercy (törölt) 2008.06.09. 14:28:02

Engem az (is) érdekel, hogy ha beírom hogy elvira.hu vagy hogy www.mav-start.hu/ akkor miért az ANGOL az alapértelmezett????

anyukám aki 60+ évesen megtanult netezni ezen pl. fennakadt

miért angol az alapértelmezett????,

hbe 2008.06.09. 14:58:49

Mundér becsülete, és tényleg nem jó, hogy így van, de általában az accessibility requirements marad a végére szinte minden ilyen fejlesztési munkánál. És ez nemcsak magyar sajátosság. Itt pontosan ez a helyes eljárás, szólni kell, és javítsák ki mihamarabb.

EsLo 2008.06.09. 15:44:27

gramercy - nek.

Akkor lesz angol az alapértelmezett, ha a) a böngésződ az, b) egyszer használtad angolul az elvírát és van annyira felhasználóbarát, hoy megjegyzi az utolsó használt nyelvet. Remélem segítettem.

Taurusz 2008.06.09. 17:40:16

Nem tudom emlékszik-e még rá valaki:
"A modplayer elég szar, de mentségünkre legyen mondva, hogy loptuk." Na, az elvirát vajon honnan lophatták? :)

Jasperek 2008.06.10. 09:05:06

Hali!
Kedves gramercy!

Én sem kötözködni akarok,de mielőtt hülledeznél ,hogy milyen vacak egy program ,oldal előbb utánnan kellene nézni esetleg nem a Te informatikai ismereteid hiányosak:)
Vagy esetleg kérdezz rá ,hogy ennek mi lehet az oka,pl. az oldal üzemeltetőjénél,fejlesztőjénél.
És bizonyára születik megoldás ha nem fórumokba írogat valaki ha nem a fejlesztőnek,az oldal üzemeltetőjének megfelelő formátumú levélben.Legalábbis nekem még mindig válaszoltak.Lehet szerencsém volt.Igaz nem is úgy kezdtem a levelet,hogy miért ilyen sz@r a rendszerük:)
Próbáld meg,lehet Neked(nektek ) is sikerül.Szerintem a jobbító szándékú normális hangvételű levelet mindenhol a helyén kezelik.

Akár ezen a címen is: eszrevetel@mav-start.hu

kinn van a főoldalon:)

Adani 2008.06.10. 11:58:10

Taurusz: Ez nem a Revenge trilógiában volt? Suli, Police, Army?

Fedup Sári 2008.06.11. 21:43:59

duct, az említett címre küldött levelekre a legtöbbször értékelhetetlen válaszok érkeznek. Rosszul mondom: nagyon is értékelhetők.

petya.bacsi 2008.06.12. 06:02:32

Fedup Sári: mi, mint mindennel elégedetlen és kekeckedő, próblémázó, de fizető utasok már csak tudjuk :D

gramercy (törölt) 2008.06.20. 15:04:06

köszönöm a tippeket

igen, használam már angolul az elvirát...mivel minden gépemen úgy jött be már először is..

a böngészőm angol de fent van mellette a firefox is magyarul és ott is angol az alapértelmezett


szerintem nem ez alapján kéne döntenie, hanem
- lássam a URI-ben a nyelvet
- legyen nyelvválasztó és ha az alap URI-t írom be akkor az alapértelmezett nyelv jöjjön be

pretttty str84ward...
süti beállítások módosítása