MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Szellemvonatok

2008. május 13. - georgejr
Mindig is valami furcsa perveziót érzek, amikor a MÁV logisztikájára gondolok. No nem nekem támadnak perverz gondolataim, hanem abból az irányból érzem a perverz kisugárzást. Többször láttam, látok csúcsforgalom idején teljesen üres vagonokat, amelyek nem szállítanak utasokat, csak bolygó hollandiként döngetnek A-ból B-be.


Kedves Georgejr!

Ez a levél megy a MÁV-nak is.

Sziasztok!

Azt hiszem ismét ideje billentyűzetet ragadnom. Május másodikától a Cegléd-Szolnok vonalon vágányzári menetrend lépett élrvénybe júniusig. Ebből mit érzékelünk mi utasok? Általánossá váló 10-15 perc és így tovább vonatkésést. Reggel 8-tól este 7-ig kivették a menetrendből az összes Monorról a Nyugatiba induló vonatot,és van olyan óra,amikor a Monortól Ferihegyig meg nem álló sebes vonat sem közlekedik. Ennek eredményeképpen a Pest és Monor közötti településekről vonattal bejárók kénytelenek beérni az óránként eddigi két vonat helyett eggyel,a monoriak pedig 3 helyett kettővel vagy eggyel. Az a két vonat is olyan,hogy 15 perc különbség van közöttük,tehát ha az ember lekési mindkettőt,várhat 45 percet (ez már így van egy ideje) és a két vonat egyszerre ér a Nyugatiba (5 perc különbséggel). Legnagyobb meglepetésemre a Nyugatiból Monorig közlekedő személyvonatok viszont járnak,ezért egy kicsit össze is zavarodtam,hogyha eljönnek Monorig,akkor ha visszafelé nem mennek-hova rakják őket ha feltorlódnak. Aztán kiderült,hogy visszamennek ám azok a vonatok,igen,ÜRESEN visszahúzzák őket a Nyugatiba!!!!


Kérdéseim kedvenc "szolgáltatónkhoz":

-Mi értelme üresen vonatokat közlekedtetni?Miért nem lehet megoldani a vonatközlekedést,ha a vonatok üresen visszahurcolását meg lehet?Ha már úgyis a Nyugatiba megy-miért nem visz utasokat,akik a Nyugatiig mennének?Javaslom a vágányzári menetrend ilyetén kiagyalójának az értelmező kéziszótár pazarlás,utasbarát és a szolgáltatás kifejezések átnézését és újraértelmezését.

-Míg egy órát vártam a következő vonatra-legalább 5 vonat suhant át Cegléd felől az állomáson. Miért nem lehetett valamelyik menetrendjébe egy nyomorult két perces kitérőt iktatni,hogy a kimaradt sebes vonat helyett felszedje az utasokat (hiszen minden vonat megáll Ferihegyen és Kispesttől a Nyugatiig az állomásokon)?

-Miért nem gondolkodnak soha olyan egyszerű megoldásokon,amivel nem szívatják az utasokat?

-A menetrendkönyvnek mikor lesz értelme ,mikor évek óta évi 15-20-szor megváltoztatják a menetrendet?

Külön köszönöm,hogy a reggeli vonatomat 5 perccel előbbre rakták,mert eddig azt a vonatot épphogy elértem a munkából hazafelé menet. Élmény lesz júniusig minden nap 55 percet csücsülni a szép,tiszta és komfortos Zugló állomáson.

Üdvözlettel: egy "elégedett" utas

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr65466071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takika 2008.05.13. 10:03:10

En olyat talaltam a vaganyzari menetrendben, hogy elmegy egy vonat Szolnokrol Cegledre (az hirtelen nem remlik, hogy Szolnokra honnan erkezik), es ahelyett, hogy megvarna a masik vonat Cegled-BP viszonylatban, inkabb 3 perccel elobb tavozik Cegledrol.

vasutassrác 2008.05.13. 14:44:11

Hasonló van a 120a-n is, itt vágányzári-menetrenden kívül is. A Budapest-Keletiről Nagykátára közlekedő vonat szerelvénye Nagykátáról évek óta üresen megy vissza a Keletibe. Igaz, van néhány szerelvény, ami lemegy Szolnokra (és persze üresen). Az észszerűségre nem törekednek...

petya.bacsi 2008.05.13. 15:23:12

A MÁV és az ésszerűség...

De persze az utast, vagy pl. az adott vonalon dolgozó jegykezelőket nem kérdezik meg a menetrendről. Mert minek. Remélem az új miniszter azért erre is odafigyel.

petya.bacsi 2008.05.13. 15:23:46

A MÁV és az ésszerűség...

De persze az utast, vagy pl. az adott vonalon dolgozó jegykezelőket nem kérdezik meg a menetrendről. Mert minek. Remélem az új miniszter azért erre is odafigyel.

Snake 2008.05.13. 16:00:16

Takika 2008.05.13. 10:03:10 :A konkrét esetről nincs elegendő információm,ezért általánosságban beszélek.
Sokszor látni,hogy egy-egy vonat 1-2 perccel mulaszt el egy csatlakozást.Két eset van.
1. Hülye menetrend(főleg a mellékvonalaknál fordul elő,melyek a megfelelő csatlakozások esetnén kisebb veszteséget termelnének)
2. Ha valahol csatlakozásra vár,akkor a vonat elmulaszt egy másik csatlakozást.Ez egy ördögi kör,ez így van és így is lesz mindig.Ez van,ezt kell szeretni.

Edömér 2008.05.13. 19:21:37

Monorról is mennek vonatok Szolnokra üresen. Én sem értem, ha amúgy is oda megy, miért nem szállít utast is?

petya.bacsi 2008.05.13. 22:25:23

Ma este 2 üres szerelvényt láttam Szolnok irányába elhúzni, 1 üres szerelvény pedig Bp irányába közlekedett - üresen. Úgy látszik modernizálták a menetrendet - az utassal úgyis csak az állandó gond van, ilyenkor nincs tumultus. Remélem, hogy majd az új menetrendnél jól megritkítják a közlekedő vonatokat, vonathiányra hivatkozva...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.05.14. 17:52:22

A MÁV sokszor huzigál kényelmességből üres vonatokat az adófizetők pénzén, sajnos.

Annak viszont, hogy Bp-Monor közt kevesebb a vonat csúcsban, valószínűleg az az oka, hogy a vágányzár miatt nem fér be több. Egyszerűen nem elég a szakasz megmaradt áteresztőképessége.

Hogy később, völgyidőszakban szerelvényvonatok mennek, az könnyen lehet pazarlás (de nem biztos, még az is elképzelhető, hogy jó oka van), de nem segít a csúcsidőszaki kapacitásproblémán.

5 perces eltolás: neked szívás, van akinek jobb, van, akinek mindegy. Sajnos nem igazodhatnak a vonatok minden egyes utas munkarendjéhez...

Isu 2008.05.14. 20:07:41

Snake 2008.05.13. 16:00:16
... Hülye menetrend(főleg a mellékvonalaknál fordul elő,melyek a megfelelő csatlakozások esetnén kisebb veszteséget termelnének)...

Hogy ez mennyire igaz, nemtudom a menetrend keszitok miert nem utaznak el egyszer A-bol B-be, de vonaton es mellekvonalakat is erintve.
süti beállítások módosítása