MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

A kerékpár vagon biztonsági okokból zárva...

2008. május 06. - georgejr
Még a múlt év végén elhangzott a sajtóvonaton, hogy a jövőben a kerékpárosoknak több figyelmet szentelnek...

Sziasztok!

Párommal (aki nem mellesleg finn) remek négynapos kerékpártúrát szerveztünk, amely utolsó állomása Csopak volt. Csopakon nem volt nyitva a kassza, ezért jegyet sem vettünk.
Itt megvártuk a  Budapestre induló gyorsot, amelynek (itt kis piros pont a MÁV-nak) szép nagy kerékpárszállító vagonja is volt, amelynek nem lehetett az ajtaját elhúzni (nagy fekete pont). Emiatt a fel és leszálló kerékpárosok minduntalan az utasok között tolták ki a biciklit a következő nyitható ajtóig. A Balkánt Fehérvárnál elégeltük meg, és mivel kalauzt (ja, elnézést: jegyvizsgálót) sem láttunk utunk során, az út ezen részét ingyen elkönyveltük. Mellékszál: mi van ha a Déliben a karámnál belémkötnek, mert nincs jegyem? Ok, ez a legkisebb gond.


Fehérváron kicsit körülnéztünk, aztán vártunk egy másik vonatot. Balatoni gyors jön, szép nagy biciklivagon érkezik, kis piros pont a MÁV-nak újfent. Na de a "marhavagon" elhúzható ajtaja csak nem nyílt ki. Rutinosan mentünk az utasok ajtajához, de az is zárva volt. Négy nap bringatúra és hegymenet nem tudott megtörni, de a MÁV valamiért eléri, hogy percek alatt a végletekig felidegeítsem magam! Egy lezárt biciklivagont küldenek?

Pont jött egy "szabadságos" vasutas, az is erőlködött egy kicsit, végül elővette a "csodakulcsot" és kinyitotta a lezárt ajtót. A bringák felpakolását követően láttuk, hogy egy külön heliységben vagy 30 bicikli volt lezárva "titokban", és valszeg emiatt "biztonsági okokból" zárhatták le az egészet, csak elfelejtették közölni a többi mezei utassal.. És egyáltalán milyen alapon zárnak le egy egész vagont minden jelzés nélkül? Mi egy töküres részében utaztunk a marhavagonnak, amelynek a tolóajtaját nem lehetett visszazárni, ezért "nyitott kocsiajtókkal" utaztunk végig. A sötét vagon mocskos padlóján a nyitott tolóajtón át a rohanó tájat bámulva a párom végig hitetlenkedett, hogy "Ez Finnországban egyszerűen elképzelhetetlen lenne!".
De legalább az út egy részének az árát megspóroltuk. De milyen áron?

Kérdéseim:
1. A MÁV Start Zrt miért nem veszi komolyabban az utasokat?
2. A MÁV Start Zrt miért nem veszi komolyabban a kerékpáros utasokat?
3. A MÁV Start Zrt miért nem veszi a fáradságot a jobb utastájékoztatásra? (Itt nem a "Ne bliccelj" típusú baromságra gondolok, hanem a pl. "Ez a kocsi foglalt, kérjük szíves megértését" típusúra)
4. Miért van olyan érzésem, hogy magasan szarnak a fejünkre?
 


Üdvözlettel,
Feri

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr84456149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2008.05.06. 11:41:56

Attól nem kell félni ,h a Déliben belédkötnek mert nncs jegyed, hiszen a karámőrök nem állnak a helyzet magaslatán bármit elfogadnak jegyként ,avagy egyszerűen mész ki a tömeggel. Ebből ne csináljatok problémát.

Petike82 2008.05.06. 12:06:13

nem kicsit negatív az attitűdöd: mind a 2x volt kerékpártszállító vagon. 2 PICI pirospont. Be van zárva az ajtaja 2 NAGY piros pont.
Ilyenkor oda kell menni a kallerhez, hogy nyissa ki. Meg fogod találni, mert ott áll _minden_ fel és leszálláskor a szerelvény mellett a peronon kettő. Tudod az ajtók meg azért voltak bezárva, mert értéket képviselő kerékpárok voltak bepakolva és a magadfajták nyávognának a leghangosabban, ha idegen emberek bármikor turkálhatnának ott, vagy ne adj isten leemelhetnének egy pár bringát az ottaniak közül csak úgy ad hoc.
A tehervagont meg ne haragudj, de minek takarítani?
Jegyvásárlásról meg annyit, hogy a te feladatod lett volna megkeresni a kallert, hogy nincs jegyed. És meg is tehetted volna, mert 2-en voltatok.
És ne haragudj, de kit érdekel hogy a csajod finn? Eygébként ha meg nem tetszik menjél biciglivel vagy gyalog.
Minden biciglista ilyen sötét? mert akkor mostmár értem, hogy miért lóbálják a kerékpárt a fejük fölött mint az ősember a bunkót.

Petike82 2008.05.06. 12:07:14

bocsesz, az elején a második az fekete és nem piros pont akar lenni.

branyik 2008.05.06. 12:15:39

Petike drága, azt hiszem a vasút egy szolgáltatás, amiért én fizetek, és ha már ezt meg is szeretném tenni had ne nekem kelljen már küzdenem érte! Gondolom te is ha kapsz egy ingyen cukrot küzdesz hogy kifizethesd...
Azt hogy a kaller kinyitja az ajtót honnan tudja a mezei polgár, aki nem rendszerességgel használja a vasutat. A tájékoztatás az valóban megáll a ne bliccelj matricánál, sajnos.
Amúgy nem kell messzire menni ahol működik a bicikliszállítás, csak a "Távoli ismeretlen" csehországba....

efff_ · http://eff.hu 2008.05.06. 12:16:30

MI van ha külön csoport utazott azon a vonaton, és ők igényeltek bringás vagont. És lezáratták, h ne lopják el. no.

branyik 2008.05.06. 12:19:42

Azt rá szokták írni, ill rá lehet írni

Jim Raynor 2008.05.06. 12:23:06

petike 82, mávos-e vagy?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.05.06. 12:25:41

aki a kerékpárt úgy írja le hogy biciGli az sikeres ember? és ha ez töbször is előfordul?

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.05.06. 12:39:19

Petike, te nagyonsötét. Az utas jegyet vesz, külön a bringájához is, ezért elvár egy minimális szolgáltatást. Ha szerinted a fenti sztori rendben van, akkor élj boldogan a Balkánon, ha tudsz.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.05.06. 12:41:29

Amúgy az is maszatolás a mávtól, hogy biztonsági okból zárják le. Ilyen nincs. Aki félti a bicaját, az lakatoljon. Vagy ha bárki le akar szállni, akkor a kaller mindig nyissa-zárja a vagont? És ellenőrzi is, hogy csak a saját bringáját veszi el?

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.06. 12:44:58

"4. Miért van olyan érzésem, hogy magasan szarnak a fejünkre"

Ez az érzésed csupán azért van, mert magasan szarnak a fejünkre.

prkl 2008.05.06. 12:45:20

nem teccik a rencer? akkor el lehet menni Finnorszagba, he! oszt nem rinyalni hogy ott a jegy legalabb keccerannyiba kerul! - probaltam ideillö stilusban irni.

mellesleg tenyleg nehez elkepzelni ilyesmi elmenyt egy szolgaltatassal eseteben ITT Finnorszagban :)

Páneurópai Harci Kos 2008.05.06. 13:06:47

Szerintem teljesen rendben van hogy be van zárva az ajtó.
Meg kell keresni a kalauzt hogy nyissa ki.
(és hiába lakatolod le a cangát, van mit leszedni, letörni, lehasítani róla, pusztán rosszindulatból.
Valaki végighúzza egy kulcssal vagy cigivel lukat éget a nyeregbe...)
szvsz felesleges rinyálás.
+ jegy nélkül okoskodni, hát igen Finnországban ez is elképzelhetetlen nem?

Toportyánféreg 2008.05.06. 13:07:47

A lakat se mindig segit.
Legalabbis a Kelet-Balkanon elofordult, hogy 6 kilos lakattal lelakatolt kerekparomat kedves hajduhathazi fiatalemberek megszerelgettek (kerekek leeresztese, valto szejjelb*szasa, stb.)
Ez mondjuk nem a MAV hibaja.

Jim Raynor 2008.05.06. 13:24:40

jaj, ez a sok máv bérenc.....

Páneurópai Harci Kos 2008.05.06. 13:06:47 "+ jegy nélkül okoskodni, hát igen Finnországban ez is elképzelhetetlen nem?"

lol, felhívnám a figyelmedet: "Csopakon nem volt nyitva a kassza" Tán csak nem kellene ilyen esetben Füredre elzarándokolni jegyért, ugye?

bírom a "jaj, szegény máv kiváló szolgáltatást nyújt, de ezek a köcsög utasok mindig geciskednek...." típusú kommenteket...

prkl 2008.05.06. 14:19:23

Páneurópai Harci Kos 2008.05.06. 13:06:47

nem elkepzelhetetlen jegy nelkul okoskodni, ha jön a jegykezelö, akkor majd ö ad jegyet. ha nem jön az az ö hibaja, nehogy mar az utas szaladgaljon a jegykezelö utan...

dontals 2008.05.06. 14:27:22

Feri, azért érzed úgy, hogy magasan szarnak a fejünkre, mert magasan szarnak a fejünkre.

Petike, te pedig legyél szíves művelődni, megérteni a kerékpározás lényegét, ne másokat szidj amiatt, mert neked nem sikerült megtanulni 2 keréken közlekedni. De legalább a biciklit ne biciglinek írnád.

Kata24 2008.05.06. 15:01:36

Petike 82! Gratulálok! Nagyon okos lehetsz! Felhívnám a figyelmed, hogy NEM az utas feladata megkeresni a kalauzt, hogy jegyet szeretne venni, hanem a kalauz KÖTELESSÉGE a vonaton utazók menetjegyét elkérni és megvizsgálni, illetve akinek szükséges, adni jegyet. Én is olyan helyen szállok fel, ahol nincsen pénztár (kis falu) és nem rohangálok a kalauz után, hanem amikor előkerül, akkor veszek tőle.

Taurusz 2008.05.06. 17:12:40

A lényeg felett mindenki elsiklik:
"Még a múlt év végén elhangzott a sajtóvonaton, hogy a jövőben a kerékpárosoknak több figyelmet szentelnek.." Igen, ez így van. Majd a jövőben. De mi mindig is a jelenben élünk. Itt meg a "fogd be a pofád, és fizess" a monopol szolgáltatók mottója.

story (törölt) 2008.05.06. 18:48:30

Már több figyelmet szenteltek a kerékpárosoknak! Azt nem mondták, hogy saját részről!

A lezárt vagon mellett elég sokan figyelhetnek fel szegényekre!

krtek24 2008.05.07. 02:48:11

Ha le van zárva a vagon, szólni kell a kaluznak, hogy nyissa ki, vagy "szokásos" ügyes módon át kell hidalni a problémát. Ehhez nem törzsutaskártya, hanem józan ész kell - aki ezt nem fogja, az ostoba.
Ha egy szállodában nem működik a kulcskártya - ami sokszor előfordul -, akkor inkább a hallban alszik az ember?
Tehervagon padlóján meg mit kellene szolgáltatni: szövetfejtámlás plüssülést?

Jegyváltás ügyben viszont maximálisan igaza van, de azt hiszem ebből nem is volt problémája.

Finnországról meg csak annyit, hogy egyes vonatokon 5 percenként van rablótámadás.
süti beállítások módosítása