MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Püspökladányban kötelező a dohányzás

2008. április 05. - georgejr
A Keleiben folyamatosan mondja a hangos, hogy hol tilos a dohányzás ezen meg azon a vonaton. De van ahol kötelező?

Tisztelt M.Á.V. blog és MÁV-Start Zrt.,

A következő történetet elsődlegesen a M.Á.V. internetes blog számára küldöm, de várom a MÁV-Start reakcióját is.

A barátnőm a mai napon újra találkozott azzal a jelenséggel, hogy Püspökladányban a 615 számú InterCity vonatra (Püspökladány-Budapest) kizárólag dohányzó helyjegyet lehet kapni. Mivel ez már a sokadik ilyen eset, megkérdezte a pénztárost, hogy van-e lehetőség
nem-dohányzó helyjegyet venni, mire a pénztáros azt felelte, hogy nincsen ilyen lehetőség, legalábbis erre a vonatra azon az állomáson nincsen.


 A barátnőm ezekután felszállt a vonatra, és szerencsére talált helyet az amúgy tömött vonaton. Nem volt azonban ilyen szerencsés az az anya, aki 3 gyerekkel szállt fel, így a 2 éves gyereke is kénytelen volt dohányfüstben végigutazni az utat Budapestig. Én ezt egészen egyszerűen botrányosnak és gondatlanságból elkövetett egészség-rongálásnak értelmezem. Milyen jogon kényszeríti a MÁV-Start a nemdohányzó utasait arra, hogy csak a dohányzó részben utazhassanak, jegyet csak oda vehessenek?

 Szeretném megkérdezni, hogy a MÁV milyen kártérítést szándékozik fizetni a fenti eset miatt (szerintem legalább a helyjegy ára visszajárna!) és a jövőben mikor változtat a Püspökladányi felszálló IC helykiosztáson, hogy ilyen ne fordulhasson elő?

 A levélhez csatoltam a helyjegy bescannelt másolatát is.

 Köszönettel,
 John

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr58412140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krtek24 2008.04.06. 13:16:38

Indulás előtt 9 perccel persze, hogy nincs már nemdohányzó helyjegy. Ennyi a történet lényege, kár túlragozni.
Inkább szüntessék meg a dohányzókocsit.

Bit Rot 2008.04.06. 16:11:34

Azért csak 9 perccel előtte lett megvéve, mert a csatlakozó vonat rettenetesen sokat késett.

De, ahogy a cikkben is írtam, nem egyedi eset (máskor több idő is volt, mégis csak dohányzó volt)!

Amúgy meg nemzetközi, teljes árú jegy volt (amihez kellett a helyjegy), kb. 7-8 ezer Forintért.

Fedup Sári 2008.04.06. 19:08:32

Én attól (is) vagyok kiakadva, hogy a Nyugatiban a karámnál a nyílás két oldalán álló karámőrök rendszeresen dohányozva ellenőrzik a jegyeket, azaz két oldalról fújják rád a füstöt amíg vársz a sorodra/jegyet keresel/ellenőriznek. Az, hogy a mávstart nem tesz ez ellen semmit, magától értetődő. Az viszont több, mint szomorú, hogy az ÁNTSZ szerint ez így tökéletesen megfelel a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.04.06. 19:53:47

Ez a Keletiben is így van Fedup Sári...

mbond 2008.04.07. 01:50:15

Nekem meg azzal van tele a tököm, hogy figyelmes dohányosként (tehát nem hányom senki arcába a füstöt, ha nem akarja)úgy kell vonatoznom több száz kilométert, hogy elfelejtenek dohányzó kocsit csatolni szerelvényhez, pedig bőven beleférne, sőt szoktak is. (Bp-Pécs, pl.). Ha pedig attól tart bárki is, hogy egy csöppet jól szellőző helyen a jegyellenőr szájában lógó csikk fog maradanó károsodát okozni a tüdejében, az eddig vagy oxigénsátorban élt, mint Michael jackson, vagy már az agyát is súlyos defektusok érték....

Edömér 2008.04.07. 07:03:24

mbond
Szerintem egyszerűen csak kellemetlen szagú a tömény (arcába fújt)dohányfüst a nemdohányzóknak.

Akashi Kaikyo 2008.04.07. 09:33:54

Na jól van, azért nehogy belehaljon már!

És ha az a gyerek a dohányzóban utazik nehany órát, akkor mi lesz? Semmi.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.04.07. 10:45:04

hát ha tele volt a vonat akkor azért nem tudtak nemdohányzót adni, neeeem? betelt korábban. mit nem lehet ezen nem érteni?

az hogy a nőd talált helyet azt jelenti hogy valaki nem szállt fel a vonatra, aki korában vett oda jegyet például.

Fedup Sári 2008.04.07. 12:02:59

Akkor talán tekintsük azt is természetesenek, ha az orvos dohányzik miközben vizsgál, vagy ha a tanár óra közben füstöl s.í.t.?

Ne haragudjatok, de szerintem semmiféle szolgáltatást nyújtó nem engedheti meg magának, hogy az ügyféllel érintkező emberei dohányozzanak munkavégzés közben. Amúgy meg azt veszem észre, hogy sok dohányos is bizonyos helyzetekben nem szereti más dohányfüstjét, illetve az utána maradó bűzt.

Persze az is lehet, hogy csak nagyon sokan élünk olyan károsodott aggyal, kedves mbond barátom, hogy nem kérünk más füstjéből.

Gorilla-mv 2008.04.08. 10:03:43

valószínűleg azért kapott oda helyjegyet, mert már csak ott volt hely...

A pénztáros hülyeséget mondott, mindegyik gépről lehet mindenféle helyjegyet kiadni (ha még van).

Egyébként pedig jó lenne már a dohányosok védelméről szóló, elvileg a nemdohányzók védelméről szóló törvényt megváltoztatni, mert addig nem lehet elveni a dohányzó kocsikat a távolsági vonatokról (pedig mindig a nemdohányzó kocsik telnek be előb...).

De ezt a vasutasok nem tudják megváltoztatni, csak a Parlament.
Tessék ott reklamálni.

Bit Rot 2008.04.08. 14:18:16

@titkos vasutas:
"valószínűleg azért kapott oda helyjegyet, mert már csak ott volt hely..."

Ehhez képest több helyre is le tudott volna ülni a barátnőm, volt hely. Az igaz, hogy 4 db hely nem volt egyben (a családos anyának), de a barátnőmnek csak 1 db hely kellett.

Gondolom, most jön az, hogy attól még, hogy 70%-80-ig van tele a nemdohányzó rész, minden hely el van adva (na persze). De ez szerintem hazugság.

"De ezt a vasutasok nem tudják megváltoztatni, csak a Parlament.
Tessék ott reklamálni."

Nem hiszem, hogy valakinek, aki a MÁV-val van szerződésben, a parlamenthez kellene fordulnia a reklamációjával.

Oldja meg a MÁV. Sztrájkoljon, amíg a parlament meg nem változtatja a dohányzási szabályokat, ha kell.
(Persze tudom, EZÉRT bezzeg nem sztrájkolnak manapság, csak kamuból.)

krtek24 2008.04.08. 19:00:36

Az, hogy volt hely a vonaton sajnos nem jelent semmit, mert lehet, hogy csak nem vették át az utasok a Szolnok-Bp szakaszra rendelt helyjegyet (ugye, mikor ez visszakerül a rendszerbe, a vonat már rég elhagyta Püspökladányt), vagy már meglévő helyjeggyel nem utazott valaki.

A dohányzó kocsik egyébként nem a Bp-Miskolc-Debrecen-Bp vv. útvonalon közlekedő IC-ken jelentenek nagy gondot, mert ott egy halom kocsival, óránként mennek a vonatok. Az igazi kaland a szombathelyi IC-n van, amikor van rajta 2 db másodosztályú kocsi, és abból az egyik dohányzó. Szép arány...

tra lala 2008.04.09. 12:54:03

"Ha pedig attól tart bárki is, hogy egy csöppet jól szellőző helyen a jegyellenőr szájában lógó csikk fog maradanó károsodát okozni a tüdejében (...)"

Ettől szerintem senki sem tart. Bár ennyi erővel egész nap fújhatnák rám a füstöt, mert ez az 1 cigi úgy sem árt, amit épp valaki elszív előttem..

De én ilyenkor arra gondolok legkevésbé, hogy károsodik a tüdőm. Ilyenkor az szokott bennem végigfutni, hogy b*szameg 5 perce vettem fel a tiszta ruhát, de mire odaérek a dolgomra már bűzlök. Ez különösen kellemes, mikor öltönybe vagyok. Azt úgyis olyan egyszerű kimosni.

kinaisas 2008.04.15. 10:35:43

Én amúgy sem értem a dohányosokat. Sokuk beszáll a nemdohányzó szakaszba, más tényleg nem dohányzó emiatt kiszorul a kocsi előterébe, utána a dohányos, mivel a szakasz nem dohányzó, kimegy az előtérbe rágyújtani. Pedig van hely a dohányzó szakaszban is.
Arról nem is beszélve, hogy sokan 45 percet sem bírnak ki egy cigi nélkül. Az én ruhám, hajam, cuccom meg beszívja azt az undorító, büdös szagot.
süti beállítások módosítása