MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kerekesszékes

2008. március 25. - georgejr
Érdekes esetre hívták fel a figyelmem a minap. Poli kommentje, majd a rtlhirek.hu kivonata.
Kerekes székesek írjátok le a tapasztalataitokat.


Nincsen mozgasserult ismerosom, de eszembe nem jutott volna, hogy ilyen problemak vannak. En ugy kepzeltem, hogy odagurul az allomasfonok irodajahoz a mozgasserult, bekoszon. Erre azonnal ugrik 1-2 ember es megoldjak a problemat. Itt nem csak hataskor, szabalyozas, anyagi problemak vannak. Elsosorban moralis problemak vannak. Egyreszt ugy nez ki az egesz MAV magasrol tett eddig a problemara.
Masreszt az allomason dolgozokat is minositi. Valoszinuleg az edesapa nem ok nelkul irogatta tele a panaszkonyvuket. Erre megsertodtek es mostantol szigoruan ragaszkodnak a szabalyokhoz?
Nem hiszem hogy egy kis joindulattal, odafigyelessel es emberseggel az allomason dolgozok valamint a vezetoseg reszerol ne lehetetett volna megoldani a problemat. Foleg hogy evek ota fenn all. Foleg hogy csak 18 ilyen emelo van az orszagban. (Mondjuk ez is megdobbento.)
Jo volna ha jelentkezne nehany mozgasserult a blogon, es elmondanak nekik milyen tapasztalataik vannak. Esetleg felevenkent ujra elo lehetne venni a temat, hogy tortent-e javulas.
Szerintem ez egy olyan pont ahol nagyon jol le lehet merni a MAV (MAV-START) hozzaallasat. Az ahogy ezt a temat kezelik minositi oket, es sajnos az egesz orszagot is.

Kivonat:

Dobsa Balázs:
- Február 26-tól megszűnt a kerekesszékes utazás lehetősége, így kötve vagyok, hogy mikor és hová mehetek.

Sági Zoltán, a MÁV-START Zrt. kommunikációs igazgatója: - Kicsit megsértve a hivatalos szabályokat a gyorsvonatok között, a síneken segítették a MÁV munkatársai az Ön utazását.

Vagyis az elmúlt években nem tartották be a szabályokat. Ezért utazhatott Balázs InterCity-n és gyorsvonaton is.

Balázsnak izomsorvadása van. Öt éve ül kerekesszékben. Főiskolára jár, és gyakran utazik Tatabányáról Sopronba a barátnőjéhez, illetve utazott eddig. Mindig szabályosan, három nappal korábban jelezte a MÁV-nak, hogy melyik nap, hány órakor ülne vonatra, így tudtak egy plusz vagont kötni a vonatra. Néhány hete azonban nem szállhat fel InterCity-re, és bicikliszállító vagont sem küldenek érte.

„Azt ajánlották, hogy menjen el Győrig piros vonattal, és majd arra az IC-vonatra, amely egyébként Tatabányán keresztül megy, és itt is fölszállhatna, majd arra fölteszik, és elmegy Sopronba” – mondta Dobsa Attila, Balázs édesapja.

Évekig Balázs édesapja kezelte a vasutasok helyett az emelőszerkezetet, ezzel tudták feltenni fiát a vonatra. Ilyen emelőből csak 18 működik az országban, vagyis csak 18 településre utazhatnak mozgáskorlátozottak InterCity-vel.

Házon kívül: - Ha van egy ilyen emelőszerkezet, akkor azt miért nem lehet használni?

Sági Zoltán, a MÁV-START Zrt. kommunikációs igazgatója: - A MÁV-nál bizonyos létszámleépítési gondjai miatt kialakult egy olyan helyzet, hogy az emelőszerkezetre külön személyzet biztosítva nem volt. A leépítés oda vezetett, hogy bizonyos feladatokra nem jutott ember.

A kommunikációs igazgató azt ígéri: nyártól könnyebben utaznak majd a mozgáskorlátozottak. Balázsnak addig is azt ajánlották: járjon személyvonattal, mert az már akadálymentes. Ilyen szép, új, modern vonatból azonban mindössze 30 van.

Videó

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr14395534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.03.25. 10:43:39

"ugy kepzeltem, hogy odagurul az allomasfonok irodajahoz a mozgasserult, bekoszon. Erre azonnal ugrik 1-2 ember es megoldjak a problemat"

Hát elég egy naív ember lehetsz, barátom.

_wood_ 2008.03.25. 10:58:51

külön személyzet van az emelőszerkezethez?!

...ez komoly?

kéne ide az irodába egy ceruzahegyező kolléga...

illetve egy, aki a ceruzát forgatja és egy, aki a hegyezőt tartja.

ex-dr. vuk 2008.03.25. 11:07:05

Vannak orszagok, ahol ez mukodik. Itt miert nem megy?

Mondjuk ez tetszik: "A MÁV-nál bizonyos létszámleépítési gondjai miatt kialakult egy olyan helyzet, hogy az emelőszerkezetre külön személyzet biztosítva nem volt."

Vazzek erre kulon szemelyzet kell? Azok nem csinalnak semmit, csak ha jon egy kerekesszekes akkor odamennek 3-an az emelovel es mukodesbe hozzak, havonta 2x mondjuk?... Szanalmas.

tra lala 2008.03.25. 11:08:36

Mondjuk az ic-re az öregek is nehezen szállnak fel/le. Egy kerekesszék egyáltalán befér azokon az ajtókon?

2008.03.25. 11:54:52

Néha nekem is a 2X évemmel nehéz a felszállás néhány vonatra (kb csípőig kell fellépnem rá, amivel azonnal lenyomok egy spárgát) nemhogy kerekesszékkel...

Mirko 2008.03.25. 11:56:47

Általában a BKV-Figyelőn szoktam ilyen "in Soviet Russia"-jellegű hozzászólásokat tenni, de most ide is aktuális egy: az oroszoknál a platformok a vasúton is úgy vannak kialakítva, mint (nálunk is) a metróban - egy szintben a kocsi padlójával.

Mondjuk ahogy én láttam, az explicite mozgáskorlátozottak problémáját önmagában ez se oldja meg, mert a normál vasúti kocsik ajtajain pl. aligha fér be egy kerekesszék, de az időseknek és egyéb nehezen lépcsőző állampolgároknak (és a város vendégeinek :] ) azért jóval könnyebb ezáltal a dolguk.

Megjegyzem, nem kicsit borzolódna fel a hátamon a szőr, ha a MÁV-csoport hirtelen kitalálná, hogy jelen állapotok között is fő prioritás legyen a platformok megemelése, és új (használt) vagonok beszerzése mondjuk Oroszországból (amihez jól ki lehet szervezni a futóműcserét a haveroknak zsírosan).

Turmion Kätilöt 2008.03.25. 12:15:02

wood:

Milyen külön személyzet... külön cég kezeleli a 18 emelőszerkezetet. Ezekből már azt is kinézem. Szánalmas máv.

átmeneti kommentelő 2008.03.25. 12:26:27

Külön személyzet...
Meg kell fogni a munka (kereskesszék) végét, és kész. Szégyen, hogy ezt nem tudják külön személyzet nélkül megoldani. Ezt a heti öt perc munkát.

gery · http://gery.blog.hu 2008.03.25. 12:56:01

[DEMAGÓGIA ON] azért nem kéne átestni a ló túloldalára sem. sajnálom szegény srácot, de kezd a világ úgy alakulni, hogy a hátrányos helyzetűek óriási prioritást élveznek a hétköznapi emberekkel szemben (mozgássérültek, melegek, cigányok, stb. - mielőtt bárki beszól, a felsorolás direkt ilyen inhomogén, mert ha úgy veszed alapjában véve arról sem tehetsz, hogy cigánynak születtél, csakhát...) már most mi vagyunk hátrányos helyzetben.
tényleg járjon személlyel. én sem járok IC-vel, mert olyan hátrányos anyagi helyzetben vagyok, hogy nem tehetem meg. sőt, szép új vonattal sem járhatok, mert felénk csak lepusztult (jójó, meg pár felújított) Bhv jár. biztosítson nekem a máv külön vagont ingyenesen. [DEMAGÓGIA OFF]

winston01 2008.03.25. 14:07:02

Turmion: mmint mind a 18-at külön-külön, ugye?

Edömér 2008.03.25. 14:50:49

Gery: ezért a hozzászólásért kár volt koptatni a billentyűzetet. Ez nem demagógia, ez szimplán bunkóság, némi tudatlansággal megspékelve.

bgirl 2008.03.25. 14:57:09

Gery, tudod mit szívből kívánom, hogy egyszer kerülj egy ilyen helyzetébe!( Senkinek nem kívánok ilyet,csak olyan embereknek akiknek ilyen a hozzáállásuk egy mozgássérülthez).
És szerintem egy mozgássérült nem sorolható egy kategóriába a melegekkel és a cigányokkal!

dobsab 2008.03.25. 15:46:06

Kedves Gery!

Nincs szükségem a sajnálatodra... Sőt külön kocsira sem lenne szükségem, ha bármely kocsin kaphatnék helyet.
Óriási prioritás? Kifejtenéd kicsit bővebben a dolgot?

tibiii:
A szabvány IC-n még nem próbáltam, de volt átalakított kocsi amiben volt kialakított hely a többi utas mellett. Abba simán befértem.


_wood_:
külön személyzetről nem tudok, csak arról, hogy más munkakörben lévő melósok ki vannak "képezve" az emelő használatához...

bimbikexx 2008.03.25. 16:35:16

Gery!
Amikor olvastam a kommentedet szinte szóhoz sem jutottam.Úgy vélem belőled hiányzik az emberség és az empátia. Valamilyen szinten mindenki lehet hátrányos helyzetű és nem feltétlenül azért mert mozgássérült vagy mert cigány vagy mert meleg (csak gyorsan amiket te soroltál)! Te is kerülhetsz még hasonló helyzetben, kíváncsi lennék akkor hogy viszonyulnál a témához.Igen?JÁrjon személyvonattal, csak mert mondjuk te is ezt teszed? Ne haragudj de utazz el Tatabányáról Sopronba személy vonattal (hozzáteszem esélytelen, miért rabolja a drága idejét bárki is ha megtehetné ezt gyorsabban is?!
Pont az ilyen felfogás miatt tartunk itt még mindig ahol tartunk!

gery · http://gery.blog.hu 2008.03.25. 18:48:10

tudom, most épp nagyon antiszociális kedvemben vagyok, ezért elnézést is kérek. és nem bunkóság, csak provokáció. hogy kicsit gondolkozzatok is, mielőtt kidől belőletek az álhumánum. de amíg előfordul olyan, hogy reggel egy megállóban nem fér fel a vonatra többtíz ember, mert annyira tele van, vagy épp senki nem lát ki az ablakon, mert az elmúlt évtizedben nem mosták le, addig nem arra kéne külön embert tartani, hogy havi két kerekesszékest segítsen fel a vonatra (azóta már valamelyest árnyalt a helyzeten dobsab kommentje, de a posztból ez így jött le, ezért is merészeltem szíves engedelmed nélkül koptatni a billentyűzetet, kedves Edömér)

gery · http://gery.blog.hu 2008.03.25. 19:31:36

tudod pepepupu, nem. gery az, aki segít egy rászorulónak, ha tud. nem pedig csak egy blog kommentjeiben nagy a szíve (és a pofája), és persze csak akkor amikor követelőzni kell. valószínűleg a srácnak is segítettem volna felszállni bármikor a vonatra, ha megkér rá. viszont szerintem pofátlanság olyasmit követelni, hogy akkor minden kerekesszékes mellé alanyi jogon biztosítson a máv segítőt, vagy alacsonypadlós vonatok közlekedjenek hip-hopp az ország összes vonalán.
ami igazából kiakasztott, az az, hogy ő a barátnőjéhez mindenáron 2 óra alatt akar eljutni az ország másik végébe, mert a személyvonat az már büdös, időpazarlás, stb. na nem is hergelem magam tovább, úgysem érted mit szeretnék ezzel mondani.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.03.25. 19:55:56

gery olvasd el a szabalyzatot!

bgirl 2008.03.25. 21:00:41

Gery, én is vonattal utazom mindennap a héten, sőt van hogy többször is egy nap, és sokszor én is végig állok másfél órát, vagy épp a reggeli vonatra nem férek fel, pedig a vonat még csak 2 megállóba szedte fel az utasokat, de mégis átérzem a mozgássérült emberek helyzetét és eszembe se jut ilyet írogatni amit Te. Kicsit szállj magadba!

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.03.25. 21:49:03

Nem értem a máv problémáját. Milyen emelőszerkezet, meg milyen személyzet hozzá? Két db izmos vasutas/pályaudvar/műszak, aki segít felszállni a kerekesszékes, mankós utasoknak, és meg van oldva. Én is úgy gondoltam egyébként, ahogy a postíró. Fel sem merült bennem, hogy ehhez szabályzat meg személyzet kell.

dobsab 2008.03.26. 08:17:36

Gery, nem az időpazarláson van a fő hangsúly... Vannak az embernek szükségletei ami miatt nem feltétlen jó 2ésfél - 3 órát utazni... Sajnos már volt ilyes fajta tapasztalatom, és ennek az volt az oka, hogy rábeszéltek, hogy személyvonattal utazzak, amin természtesen a mellék helyiség nem volt elérhető számomra... A riportban a Soproni út volt megemlítve, de nem kizárólag arról van szó. Te nem látod át, hogy miről is szól a dolog.

missparker
azért nem ennyire egyszerű a dolog, hogy 2 fogdmeglegényt odaállítasz hogy "feldobjanak" a vonatra, illetve a kézzel hajtható kocsival megoldható, ugyanis az 15-20 kg persze hozzájön a benne ülő súlya is... viszont az én kocsim 110... + én... cca 180kg-ot azért nehézkes lenne dobálni annak tudatában, hogy a kocsi nem 2 fillér, és ha valami nagyobb baja lesz akkor a százezrek repkedhetnek a szervízelésre...

Mr.Iceman 2008.03.26. 09:52:11

Nos....én ismerem Balut évek óta...éshát....nem az az ember aki sajnálatra szorul....

De!

Gery...csak annyit szolnék hozzád.....gondold át ha Te ülnél abban a kerekesszékben is így gondolnád?


A másik dolog...az Eu-s pénzekből honatyáink és vezetőink ha nem a saját zsebüket tömnék.....hanem a pálya, állomás és egyéb rekonstrukciókra költenék......hát nos..lehet lenne olyan állomás, és esetleg szerelvény amire nem kell emelő.....

Ez a baj ebben az országban...mindenki a mért és hogyan nem lehetről gondolkodik...nem a megoldásokról....

emberi 2008.03.27. 19:34:00

A mozgáskorlátozott emberek is épp olyanok, mint mi, ezért kell ugyanolyan lehetőségeket biztosítani nekik is, mint nekünk. Az meg hogy ki milyen vonatot választ - IC, személy, gyors - legyen a saját döntése, de dönthessen. Ne legyen rákényszerítve senki semmire.

petya.bacsi 2008.03.27. 22:08:05

Sajnos 2007 hiába volt az esélyegyenlőség éve, nagyon sok helyen nem történt érdemleges változás. Nem, most nem a MÁV-ra akarom kihegyezni a mondanivalómat, és nem is akarom most őket hibáztatni mindenért, mert ez nem egyedi eset.

Csak pár pillanatig gondoljunk bele, hogy mit él át, hogyan érez, hogyan él egy olyan ember, aki nem lát / nem hall / vagy kerekesszékkel közlekedik. Ezután szerintem mindenkinek világos lesz, hogy van még mit tenni ezügyben (is), és hogy hol tart ez az egész ügy idehaza. A segítésük, támogatásuk nem feltétlen pénz kérdése.

Poli1 2008.04.06. 13:05:44

Mr.Iceman!
Szo nem volt arrol hogy hogy sajnalgassuk Balut. (azzal ugyesem menne senki semmire) Lehet hogy nem szorul segitsegre szemely szerint, eppen ezert volt erelye hozza hogy felvegye a harcot es felhivja a figyelmet a problemara. Bar en ugy lattam megsem sikerult felszallnia arra a vonatra. Tehat valami gond megis van.
Gery!
Elhiszem hogy sok gond van, sokmindenre kell a penz. Lehet hogy nem az a legelso, hogy mindenutt legyen emelo, meg rampa. De a penz hianyat ugyes szervezessel odafigyelessel, emberseggel lehet ellensulyozni. Csak akarnia kell az illetekeseknek. Meg az is fontos hogy ez a problema se sikkadjon el. Legyen napirenden!

Sergő Z. András 2008.05.31. 14:47:33

Hogy mennyire nem pénzkérdés ez: Piliscsabáról jártam be gyakran emelővel a Nyugatiba. Volt olyan ügyeletes tiszt, amelyik kitalálta, hogy most éppen miért nem tud fölrakni a vonatra (túl korán, túl későn, túl meleg, túl hideg, egyedül van, sokan vannak - mit tudom én). Ilyenkor görcsben állt a gyomrom 30 km miatt. Másiknak volt, hogy odaszóltam, hogy kicsit elhúzódott a vizsgám, nem fogok odaérni a kijelölt vonathoz. Nem lehetne a következővel. Zsír módon lehetet...
süti beállítások módosítása