MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Valószínűleg nem a MÁV hibája...

2008. március 18. - georgejr
20 perces késés miatt nem fizetünk vissza, mert valószínűleg nem a MÁV hibája.
Akkor kié? Napéjegyenlőségé? Ha már nem fizetnek vissza, indokoljanak is!

Tisztelt MÁV Start és mindenki aki ezt a levelet olvassa!

Többnyire hetente utazom vonattal,  Budapest-Miskolc vonalon, egyetemistaként kevés más alternatívám van. Én - bár a szolgáltatás minőségéhez képest drága -, inkább fizetek az IC pótjegyért, minthogy a két és fél órás utat végig kelljen állnom táskákkal fölpakolva.
Az IC RENDSZERESEN KÉSIK,  Budapest és Miskolc felé egyaránt, az a ritka amikor nem, elméletileg 1 óra 57 perc a menetidő, azonban rendszeresen legalább 5, de gyakran 10-12 percekkel később ér be, így persze nem lehet reklamálni a helyjegy vissaztérítéséért, ettől függetlenül rendkívűl bosszantó, főleg ha az ember ideje percre pontosan ki van számolva. Ma kicsivel több, mint 20 percet késett, így végre odamehettem a pénztárhoz, a visszajáró 520 Forintomért.

A pénztárosnő megnézte a jegyemet, és azt mondta, hogy most szóltak a központból, hogy ezt nem térítik vissza. Kérdeztem tőle, hogy hogyan lehet ez, mire azt mondta, valószínűleg nem a vasút hibája. Kérdem én, ha nem volt baleset útközben, egyáltalán semmi rendkívüli nem volt, akkor kinek a hibája az egész?
Ha pedig mégis önhibájukon kívül késnek, jobb helyeken létezik valamiféle tájékoztatás, persze a MÁV nem tartozik a jobb helyek közé, ezt elfogadom.
Nem álltam le vitatkozni a pénztárossal, mert valószínűleg személyesen nem ő felel a dolgokért, meg egyébként is 20 perc késésben voltam, ami akkorra már a pénztárnál való sorbanállás miatt 25-re halmozódott. Mindettől függetlenül szerettem volna megtudni, mégis ki felel az állandó késésekért.
A másik ami rendkívűl, bosszant, valószínűleg nem én vagyok az első aki felveti, ez pedig a vonatokon való dohányzás.
Ez egy vicc, körülöttünk, szinte sehol nem lehet dohányozni a vonatokon, és a magyar vonatokon is aki dohányzóba ül, az emberek 90% a azért ül ott, mert oda kapott helyjegyet, vagy mert ott volt hely.
Igazából nem tudom, kihez kell fordulni az ügyben de szükség lenne egy kezdeményezésre, ami megtiltja a magyar vonatokon is a dohányzást, elvégre "európai ország" vagyunk! Legalábbis szeretnénk az lenni!

D
Egy fizető utas

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr39385729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akashi Kaikyo 2008.03.18. 09:50:29

A késést a MÁV-tól meg kell kérdezni levélben napra és vonatszámra pontosan.

A dohányzás visztont fölösleges betűpazarékolás. A magyarok kb. 40 %-a dohányzik, ennek ellenére alig van dohányzó kocsi a vonaton. ANNYIT KELLENE TENNI, HOGY A DOHÁNYZÓK CSAK OTT GYÚJTANAK RÁ, AHOL LEHET, A NEMDOHÁNYZÓK PEDIG NEM ÜLNEK BE DOHÁNYZÓBA, VAGY HA MÉGIS, AKKOR KUSSOLJANAK. eZ EGY MARHASÁG, HOGY AZ EMBEREK 90%-a azért ül ott mert oda kapott jegyet. Hülyeségbeszélés. Azért, mert oda kérte. Ha nem akarja, akkor mondja a pénztárosnak, hogy nem dohányzóba kéri. Ha nincs hely csak dohányzóban, akkor meg vagy ne üljön be, vagy tűrjön, vagy vegye meg elővételben. Ennyi.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.03.18. 09:57:16

a dohányzás kényes téma, egy másik blogon jó sok komment született ezzel kapcsolatban.

az IC pótjegy visszaadás meg köcsögség. én is jártam már úgy hogy budapest-zeg IC, és veszprémben szálltam fel. kimentem időre jegyet kértem, és nő mondja hogy nem fizetik vissza az IC pótjegyet. mondom mivan? venni akarok. jójó, de késni fog a vonat 1 órát, és zegen csak a budapestieknek veszik vissza. mondom fasza. más alternatíva nincs, én is kések ugyanúgy, időre mentem és az állomáson vártam 1 órát pluszba (megjegyzem a parlagfűírtás veszprémben luxus az állomáson).

máv szopjon lovat

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.03.18. 10:08:08

Ez a pótjegyvisszaadás szvsz csak elméletben van. SOHA nem sikerült még megoldanom, pedig előfordult már többször, hogy minden külső körülmény megfelelő volt, mégis késett az IC. Csakhát az IC késett, és a csatlakozó személy megvárta ugyan, de azt már nem várta meg, hogy a pénztárban sorbaállva visszakapjam a jegye árát.

Dohányzás: az elővárosi vonatokon elvileg tilos a dohányzás, be is mondják. Az utasok tehát önkényesen kijelölik magunknak a le- és felszálláshoz használt ajtók előtti részt. Így minden ajtónyitásra nagy adag füst tódul az utastérbe, és minden felszálló keresztülmegy a füstfüggönyön, úgyhogy hiába nem dohányzik, a kabátja, haja bűzlik a dohányszagtól mindenkinek. Néhány normálisabbnak kinéző kalauzt kérdeztem már erről, azt mondták, "hogy hát mit csináljanak, valahol kell dohányozni?". Ezt nem értem. Már miért kellene?
Én azt látnám megoldásnak, hogy kijelölni egy dohányzó kocsit, és máshol szigorúan büntetni a dohányzást. Ha nem elég az egy kocsi, akkor kettőt. Csak ugye a MÁV kellően képmutató ahhoz, hogy bemondja "a nemdohányzók védelme érdekében a vonat csak 2. osztályú nemdohányzó kocsikkal közlekedik". Köszi, marhára meg vagyok védve ezzel. Ha van igény a dohányzásra, márpedig van, akkor inkább szervezzenek hozzá megfelelő körülményeket. De akkor nem a MÁV-ról beszélnénk.

martinasz 2008.03.18. 10:18:18

Na már megint azok a T.EGYETEMISTÁK!Egy doboz cigarettán kb.350ft adót fizetek,hogy abbol támogathassák a DIÁKJEGYEKET!/is/

Jano_86 2008.03.18. 11:33:05

Nem 350 Ft adót kéne fizetned hanem vagy 1000 Ft-ot és akkor leszoknál a dohányzásról,mellesleg a TB járulékból mi fizetjük tüdőrákod kezelésének költségét és igaza van a posztolónak sokan nem dohányoznak az IC dohányzóban. Mellesleg volt már olyan hogy akkora tömeg volt hogy csak peronon tudtam állni a gyorson valaki rágyújtott a peronon, pedig tilos még szóltak is érte neki, de leszarta.

Spyder 2008.03.18. 11:33:52

Kezd már kicsit elegem lenni a dohányzásellenes f*szkodásból. A dohányosok jogait ki fogja megvédeni?
Én dohányzom és kikérem magamnak, hogy pár birka beszabályozza az életemet, mert ha jól sejtem ezzel alkotmányos jogaimban korlátoznak, de lehet, hogy ebben tévedek. Igazat adok az elöttem szólóknak és akit zavar a dohányzás az vagy menjen másik kocsiba, vagy ha már beült akkor meg ne panaszkodjon. Ha meg annyira zavarja a füst, menjen egy másik vonattal ahol van még nemdohányzó hely. Egyébként a jegyet jó előre meg lehet venni és így nekem senki se panaszkodjon, hogy már csak ott volt hely, érdekes ha nekem olyan kedvem volt még soha sem mondták, hogy nincs nemdohányzó hely. Szóval először magadba nézz, aztán panaszkodj.

Manyizga (törölt) 2008.03.18. 11:38:56

Spyder... "Ha meg annyira zavarja a füst, menjen egy másik vonattal, ahol van még nemdohányzó hely."

Inkább fordítva nem? Aki dohányozni szeretne, menjen olyan vonattal, ahol megteheti. :)

petya.bacsi 2008.03.18. 11:44:08

Spyder: a cigizés nem alkotmányos jog, bocs. Érdekes, nem egy bagóst ismerek, aki tudja, hogy ha nem szabad, akkor nem gyújt rá. Meg rengeteg olyan cigis emberkét ismerek, aki 3 perccel a leszállás előtt telifüstöli a nemdohányzó peront.

Jano_86-nak teljesen igaza van, bár passzív dohányosoknak is jócskán kijut ebből sajnos.

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.03.18. 11:45:39

spyder,

én nem dohányzom, és kikérem magamnak, hogy sokszáz birka a környzetemben beszabályozza az életemet, és alkotmányos jogaimban korlátoz, azzal, hogy mindenhol eregetik a füstöt, és ha nem akarok magamnak rosszat, márpedig nem akarok, mert asztmás rohamot kapok a dohányfüsttől, akkor messziről el kell kerülnöm a dohányosokat, akik viszont ott vannak mindenhol, a munkahelyemen a bejárat előtt, és a dohányfüstön kell keresztülmennem, az utcán előttem, a pofámba fújva a füstöt, és szemembe szórva a hamut, a megállóban ugyanígy, a baráti társaságban pedig külön kérésre nem dohányzóba ülünk be, és külön megkérem a társaság tagjait, hogy ne dohányozzanak, és mégis rágyújt egy idióta vadbarom, pedig külön megkértem, hogy ne tegye, vasúton a nemdohányzó kocsiban, mert a barom mávosok fennfelejtették a matricákat és a hamutartókat, tehát az a dohányosnak dohányzónak számít, és mindegy, hogy megkérem, hogy ne dohányozzon, mert ez egy nemdohányzó kocsi, csak azért is rágyújt, mert hogy neki van igaza...

szóval először magadba nézz, aztán panaszkodj, hogy zavarnak a nemdohányzók.

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.03.18. 11:46:48

kikérem magamnak, hogy a dohányosok az életemet veszélyeztetik. egyébként az alkotmányban nem láttam dohányzáshoz való jogot.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.03.18. 11:58:36

Szerintem senkinek semmi baja nem lesz attól, ha éppen a WC foglaltsága miatt a peronon vizel valaki. Annak is csak szaga van, mint a ciginek. Gondolom, ez is alkotmányos jog, egészségügyi szükséglet, stb. Ugye?

Engem az IC dohányzó kocsija nem zavar, miért ne lenne hely, ami _ki van jelölve_ a dohányzásra? Az viszont zavart anno, amikor még többet utaztam vonaton, hogy a szerelvény közepén volt, ha a büfékocsiba akartam menni, vagy csak elöl tudtam felszállni és máshol volt a helyem, akkor mindenképpen keresztül kellett mennem rajta.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.03.18. 12:35:27

dohányzás:
cigi.blog.hu/2008/01/22/dohanyzas_a_vonaton
Máv és dohányzás:
cigi.blog.hu/2008/02/14/dohanyzas_es_a_mav

itt azért le van világosan írva, hol, és mikor lehet a vonaton rágyújtani - az persze megérne egy-két posztot, hogy mennyire igyekszik ezt betartani a MÁV

Spyder 2008.03.18. 12:54:11

Na azért még valaki megváltja itt a világot a osk okso gondolattal pár dolgot hozzáfűznék. Soha nem gyujtottam rá ott ahol nem lehet, az hogy az utcán szabad kérem ne zavarjon senkit. Engem nem zavarnak a nemdohányzók addig a pontig amig belátják, hogy nekik joguk van a füstmentes élethez, nekem meg jogom van a dohányzáshoz!

A peronra felőlem az hugyozik aki akar, addig amig nem rám teszi, elég veszett fejed lehet hogy ilyen gondolatok jutnak eszedbe.

Az alkotmányban nem a dohányzás van benne hanem a szabadsághoz való jog, hogy azt és ott tehetem amit akarok és ahol, persze törvényeket betartva.

Egyvalamit nem értek, miért csak a dohányosokat bántja mindenki, miért nem lázad a nép hogy mondjuk legyenek alkoholmentes éttermek meg szórakozóhelyek. Mert ha valaki részegen ül az autójába és letarol egy anyukát a két gyermekével azon csak hümmög mindenki, de ha vele történne na persze mindjárt más lenne a dolog, és mielött valami okoska visszavágna, antialkoholista vagyok. Gyülölöm azokat akik a szesszel butitják magukat aztán azt hiszik ők Superman, és nem kell egyből autóba ülni elég ha ránézel az utcán és megver csak mert azt sem tudja merre van az előre.

Egy szónak is száz a vége, azzal van a nagy baj ebben a szegény országban hogy mindenki beáll valaki mőgé bólogatni. Hogy itt minden vagy jó vagy rossz, vagy bal vagy jobb, a fejekben kellene először is rendet rakni.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.03.18. 13:06:04

Igazából van olyan, hogy a kaller a nemdohányzó vonaton pöfög mint a gyárkémény. Én dohányzom, és amikor megkérdeztem, hogy akkor most a fülke (nem dohányzó), amiben ülök kijelölt dohányzó hely-e, nem értette. Aztán elmagyaráztam neki, hogy ez nemdohányzó vonat, de akkor most rágyújthatok? Azt mondta nem. Kérdem tőle és ő miért? Mert neki szabad, meg különben is.
no comment.

Dester 2008.03.18. 13:29:18

A dohányosok egyet felejtenek el: Dohányozni NEM kötelező, levegőt venni viszont nem árt az életbenmaradáshoz. Én ráadásul az allergiám miatt is kényes vagyok a füstre (mindenfélére, nemcsak a dohányfüstre). Ha füstöt érzek, bedugul az orrom aztán szevasz. Nem jó érzés, melegen ajánlanám az intoleráns dohányosoknak kipróbálásra, ha lehetne.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.03.18. 13:34:02

Dester 2008.03.18. 13:29:18
Tokeletesen egyetertek Veled. A nemdohanyzo NEMDOHANYZO hely. A kulturalt ember figyel a masikra is.

Fedup Sári 2008.03.18. 16:28:28

Pontosan annyi értelme van egy dohányossal a szenvedélyéről vitatkozni, mint a mávstartnak panaszlevelet írni.
süti beállítások módosítása