MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

MÁV-Start az Utazás 2008 Kiállításon

2008. február 28. - georgejr
Az önállóan működő személyszállító vasúti társaság legfőbb feladata, hogy megfeleljen utasai igényeinek, szolgáltatásai és fejlesztési programjai hozzájáruljanak a kényelmes és komfortos utazás megteremtéséhez. Ennek érdekében az elmúlt öt évben számos járműfejlesztési terv vált valóra. A legjelentősebb annak a 60 db FLIRT típusú elővárosi villamos motorvonatnak a beszerzése, melyek első 27 db-ja már forgalomba állt, további 3 db pedig március végén érkezik. A második 30 db-os megrendelés ez év második felétől 2009 végéig folyamatosan kerül teljesítésre. 2002 óta már 23 db Desiro, 40 db orosz motorkocsi, valamint 10 db Talent villamos motorvonat szállítja az elővárosi és regionális vonalakon utazókat. A távolsági forgalom fejlesztésére 300 db használt személyszállító vasúti kocsi került beszerzésre és felújításra, melynek nagy része már részt vesz a forgalomban, elsősorban a dunántúli vonalakon. Megkezdődött a harmadik generációs IC kocsik belső felújítása, melynek eredményeként légkondicionált környezetben, megerősített mobil térerővel, személyi számítógépek használata is lehetővé válik. A MÁV-START Zrt. az utasainak a szabadidő kellemes eltöltéséhez a Go West és MÁV Vándor programjaival kínál alternatív utazási lehetőségeket.
A vasúti személyszállítási szolgáltatásokkal ebben az évben 12. alkalommal találkozhatnak az Utazás 2008 Kiállítás látogatói, a MÁV-START Zrt. azonban 2008-ban első alkalommal mutatkozik be a rendezvényen. A kiállítás látogatói megismerhetik a február 1-jétől bevezetett 30 napos bérlet előnyeit, és bővülő felhasználhatóságát, új termékként bemutatkozik a rendezvényen a nemzetközi és belföldi utazásokhoz jelentős kedvezményeket kínáló START Klub Kártya.

Az érdeklődők az Utazás 2008 Kiállítás MÁV-START standján informálódhatnak a kibővült felhasználhatóságot kínáló Balaton Mix 2008 utazási jegyről, a csoportos kupon akcióról, illetve a még ebben az évben átadásra kerülő vonat kocsik fejlesztési részleteiről. Külföldre látogatók számára érdekes látnivalót kínál a nemzetközi viszonylatban közlekedő étkező és hálókocsik bemutatója, melyekkel az idei év nyarán már egy éjszaka is eljuthatnak az utasok Görögországba.
Az előző évekhez hasonlóan a MÁV-START Zrt. utazási kedvezménnyel járul hozzá a vásárra vidékről látogatók számára, illetve 20%-os menetjegy vásárlási akciót hirdet az Utazás 2008 kiállításon működő személypénztárban.
Az érdeklődők a MÁV-START Zrt. kedvezményeiről a www.mav-start.hu honlapon kaphatnak bővebb információkat.







A  MÁV-START Zrt. utasbarát szolgáltatásairól bővebben


START Klub Kártya
2008. március 3.-ától kerül bevezetésre a belföldi utazások esetében 50%, egyes nemzetközi utazásoknál 25 % kedvezmény igénybevételére jogosító kártya. A START Klub Kártyát elsősorban azoknak az utasainak ajánlja a személyszállító vasúttársaság, akik rendszeresen utaznak belföldön vagy külföldön különböző útirányokba. A kártya lehetőséget biztosít a MÁV-START Zrt. és a GYSEV magyarországi vonalain egy útra és menettérti útra egyaránt 50%-os kedvezmény igénybevételére, illetve nemzetközi forgalomban a 25%-ot biztosító Rail Plus kedvezmény felhasználására. A kártya megváltható féléves és egy éves konstrukcióban, illetve 26 éven aluliak és 26 éven felüliek számára. Fél évre 26 éven aluliaknak 14.900 Ft, 26 éves felülieknek 19.900 Ft, egy évre 26 éven aluliaknak 24.900 Ft, 26 éven felülieknek 34.900 Ft.
Az Utazás Kiállítás ideje alatt a kiállítás helyszínén, illetve valamennyi menetjegyirodában, és a GYSEV kijelölt állomásain kedvezményes áron igényelhető a START Klub Kártya, a féléves érvénytartamú kártya áráért egy egész évre szóló kártya vásárolható. Az akcióban igényelt START Klub kártyák egységesen 2008. április 1-jétől 2009. március 31.-ig érvényesek.

30 napos bérlet, március 1-jétől diákoknak is
2008. február 1-jétől vezette be új 30 napos bérletét a MÁV-START Zrt. Az első hónap kedvező fogadtatása alapján március 1-jétől a 30 napos bérlet hatósági árassá válik, így lehetőség nyílik a munkáltatói költségtérítésre, illetve bevezetésre kerül a diákoknak szóló 30 napos bérlet is.
A bérlet 2008. március 1-jétől a jelenlegi, naptári érvényességű havijegyek árának megfelelő árban kapható a MÁV-START Zrt. valamennyi pénztárában. A 30 napos bérlet elővételben is váltható, a vásárláskor az érvényesség első napját szükséges megadni, melyet a pénztáros rögzít, ezt követően a bérlet érvényessége az első érvényességi napot követő 29. nap 24.00 órájáig tart. Az új bérletfajtának előnye a rugalmasság, mellyel a hó eleji, pénztári sorbaállások is csökkenthetőek, illetve lehetőségünk nyílik utasaink szélesebb körű kiszolgálására.


Nemzetközi ajánlatok
A külföldre vágyó utasok 2008-ban is igénybe vehetik a tavaly nagy sikerrel elindított Go West akciónk keretében értékesített ajánlatainkat. További kedvező hír, hogy utasaink már 13 €-ért válthatnak menetjegyet Bécsbe, 29 €-ért juthatnak el Velencébe vagy Münchenbe, illetve akár már 39 €-ért elutazhatnak Berlinbe, Lipcsébe, Jénába, Kölnbe, Hannoverbe és Hamburgba. Az éjszakai utazással megtakarítható a szállás ára és nem kell lemondani a szállodák kényelméről sem, hiszen a vonat személyzete reggelit szolgál fel, és a hálókocsikban zuhanyzók is találhatók.

MÁV-Vándor ajánlatok
2005. őszén elindított MÁV-Vándor programjának célja, hogy alternatívát kínáljon a szabadidő kellemes és aktív eltöltéséhez. A Neckermann és Wasteels Utazási Irodák együttműködésével szervezett programsorozatra invitálja a MÁV-START Zrt. az érdeklődőket, akik Budapestről vonattal, ill. egyéb, kiegészítő közlekedési eszközökkel (busz, hajó) utaznak valamely kiemelt turisztikai célponthoz, vezető kíséretével. Az utazás jellegétől és helyszínétől függően a programcsomag egyéb vendéglátó- és idegenforgalmi szolgáltatásokat is tartalmaz (városnézés idegenvezetővel, étkezés, fürdőzés, stb.). A MÁV-Vándor következő állomása 2008. április 5-én Pécs városa lesz, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a régmúlt idők emlékeit őrző csodálatos várossal, és bepillantást nyerhetnek a világhírű Zsolnay termékek gyártásának rejtelmeibe.



MÁV-START Internetes jegyvásárlás

A MÁV-START Zrt. a kényelmesebb jegyvásárlás biztosítása érdekében az interneten keresztül történő vásárlás bevezetését tervezi.
A megvalósításra a MÁV INFORMATIKA Zrt. kapott lehetőséget, aki ELVIRA néven a széles körben ismert és használt utasinformációs szolgáltatást is működteti.
A jegyvásárlási rendszer az ELVIRA rendszerre épül. Az utasok a megújult felületen tudják továbbra is összeállítani az utazásaikat. Itt adhatják meg, hogy honnan, hova és mikor akarnak elutazni. Az egyes belföldi utazási ajánlatok mellett az ELVIRA feltünteti a jegyvásárlás lehetőségét, amelyet kiválasztva az utas meghatározhatja, hogy a kiválasztott utazáshoz, milyen menet- és helyjegyeket kíván vásárolni. Megadható az utazás jellege (egy útra szóló, menettérti), a kedvezmény mértéke, a kocsiosztály, s hogy dohányzó vagy nem dohányzó helyet kíván az utas.

Egyszerre több útra, több különböző jegy is vásárolható, a helyjegyes vonatokra lehetőség van a helyfoglalásra is.
A kiválasztott menetjegyek és helyjegyek egy kosárba kerülnek, aminek a tartalmát bankkártya segítségével az Interneten keresztül lehet kifizetni. A fizetés a partnerbank rendszerén, titkosított csatornán keresztül történik, teljesen biztonságos módon. A MÁV-START és MÁV INFORMATIKA a kártyaadatokat nem látja, csak a banktól kap értesítést a fizetés sikeres vagy sikertelen voltáról.
A sikeres fizetést követően az utas egy 10 számjegyű átvételi kódot kap, amit kinyomtathat (az utazás részletes adataival együtt, mint pl. átszállások időpontjai, ülőhely számok) vagy feljegyezhet. Az utazásra szolgáló jegyét, mely egyben a nyugta is, a forgalmasabb állomásokon elhelyezett jegykiadó automatákon tudja átvenni, ezen átvételi kód megadásával (az automata érintőképernyőjén való bevitellel).
Amennyiben az utasnak számlára van szüksége, azt az Internetes felületen rögzítheti, a számlázási adatok megadásával. A számla papíron, levélben történik postázásra.
Az internetes jegykiadó automaták által kiadott jegyek megegyeznek a pénztárakban is előállított jegyekkel, kezelésük is azzal megegyező módon történik. Az Internetes jegyekre vonatkozóan nincsenek korlátozások, szinte bármilyen belföldi vonatjegy kiadható Interneten, bármilyen viszonylatra és kedvezménnyel. Érvénytartamuk, lemondásuk, visszatérítésük szintén megegyezik a hagyományos jegyekkel.
A jegyátvételi automaták száma korlátozott: 2008 első fél évében 60 berendezés kerül ki, mintegy 28 állomásra, melyek száma a későbbiekben még bővíthető az igények függvényében.

A rendszer fő előnye, hogy a helyjegyes utazások esetén a biztos helyfoglalás érdekében nem szükséges külön kifáradni az állomásra és előre megvenni a helyjegyet.  A telefonos és internetes foglalás lehetősége eddig is adott volt, a fizetés hiánya miatt azonban a jegy átvételéhez ez esetben is szükséges volt az indulást jóval hamarabb megelőzően kifáradni az állomási pénztárba.
A rendszer a tervek szerint nem csak a fiatalok igényeivel és szokásaival találkozik majd, hanem sokak jegyhez jutását könnyíti meg a forgalmasabb jegyvásárlási időszakokban.






MÁV-START
Kommunikációs Igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr56358124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akashi Kaikyo 2008.02.28. 16:43:59

Jó vicc ez a harmadik generációs IC kocsi. 10-et csinálnak először. Az semmire sem elég. Van hozzá egy 50-es opció, az is elenyésző.
Az orosz motorvonatra én nem lennék olyan büszke, de hamár van nekik...

A 300 "új" halberstadt-i kocsiból szintén több kellene, pl. hogy Dél-Magyarországra is jusson.

dontals 2008.02.28. 16:47:33

Majdnem mondtam valami cifrát, de inkább nem teszem.

Csak egy naív kérdésem lenne: a 3 db márciusban érkező Flirtből nem lehetne, hogy legalább egyet a váci vonalra állítsanak? Tudják, csak egyfajta reményként az utasnak, hátha az jön a tragacsok helyett.

ezvannn 2008.02.28. 17:49:06

Tudom hogy nem ide tartozik,de nem akarok ezért e mailt küldeni:)


www.legalja.hu/?leg=view&img=20080213_blicc.jpg

petya.bacsi 2008.02.28. 18:55:33

A Start kártyát csak üdvözölni lehet, sok embernek spórol meg pénzt.

"Az önállóan működő személyszállító vasúti társaság legfőbb feladata, hogy megfeleljen utasai igényeinek, szolgáltatásai és fejlesztési programjai hozzájáruljanak a kényelmes és komfortos utazás megteremtéséhez. "

Az utasok igényeinek nem nehéz megfelelni, nem azért mert igénytelenek vagyunk, hanem azért, mert ha tisztaság és pontosság van, normális vasuti dolgozókkal, akkor ez nekünk, utasoknak elég is. Erre még bőven gyúrhat a MÁV, mert ha nincs sztrájk, akkor is előfordul, hogy irtó nagy káosz van a Keletiben.

Az új vonatokra pedig egy kicsit jobban kellene vigyázni a MÁV részéről is, hogy ne dekorálják ki.

Egy kicsit off, de hátha olvassa valaki illetékes:

A zónázó/elővárosi vonatok üléseivel is csinálhatnának valamit (nem tudom mi a vonat neve: vonat kék, oldalán piros csík, hatvani vonal szürke, oldalán kék csík). Még csak picit van jó idő, de már olyan szagot áraszt az ülés... ami persze megmarad az ember ruháján is. :S

Nudli80 2008.02.28. 22:20:38

Menjenek a fenébe a Flirtekkel meg a Desirokkal amíg a 70-esen 100 éves Bhv-k mennek és az új menetrend óta csomó hernyót is olyanra cseréltek!

Fantomasz 2008.02.29. 05:29:36

És szerinted a járműpark teljes cseréje fél órába telik? :-)

tistedur 2008.02.29. 07:41:40

és sínpályát mikot újítanak fel?! nem lenne baj,ha a vonatok nem 60 km/h sebességgel közlekednének..

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.02.29. 11:16:59

Kicsit parasztvakítás,hogy ide oda rakosgatják az új vonatokat, de egyszer talán mind le lesz cserélve. Személy szerint örülök neki,hogy a szolgáltatásért amiért fizetek, azt fejlesztik időröl-időre.

Duce 2008.02.29. 11:36:51

A 30 napos bérlettel kapcsolatban: mekkora távolságig adják ki? Ami a járműparkot illeti, látszik mere van Nyugat...

Nudli80 2008.02.29. 17:48:56

Fantomasz, én nem tudom, nem is érdekel, de ennek a vonalnak visszafelé fejlődik a "járműparkja". Nagyon örülök, hogy mások örülnek az új vonatoknak miközben ide pakolják az elővárosi vonatok elhasznált legalját.

Gezuka 2008.02.29. 19:53:09

A 70-71-esre emeletes vonatot terveznek, ha elfogadják a izé-izé programot. (Nem jut eszembe a neve.)
JA! Járműfejlesztési konceptció 200X-2013. :-)

Fantomasz 2008.02.29. 21:03:22

Puszedly, sajnos ezek az elhasznált kocsik még nagyon sok vonalon közlekednek, nem csak a Vácin. Egyébként én még emlékszem a hernyókra, amikor újak voltak.

krtek24 2008.03.01. 12:45:10

A Start kártya a világ legnagyobb átverése szerintem. Kb. lesz 2 ember, akinek megéri. Itt azért vegyük figyelembe a Hungary Card létezését is, és a Start-kártya hasznát ennek tükrében lehet értékelni... nullára.

Nudli80 2008.03.01. 15:14:39

Gezuka, emlékszem a tavalyi próbautazásukra. Remélem még az unokáim megélik őket.

Fantomasz, én is emlékszem, arra is amikor áttették őket a veresi vonalra... Tudom, h sok ilyen kocsi van még az országban, de a vácin a reggeli vonatok már nem ilyenek voltak. És most megint, engem ez a visszafokozódás zavar, tudod ha hozzászoksz valamihez lejjebb már nehéz adni.
süti beállítások módosítása