MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Közlemény

2008. január 31. - georgejr
A sztrájk idején bizonytalan lesz a vasúti közlekedés, miután nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról



Nem született megállapodás a VDSzSz Szolidaritás által február elsején hajnali három órától határozatlan időre meghirdetett sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatásokról a vasúttársaságok (MÁV Zrt., MÁV-START Zrt.) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között. A vonatok közlekedése ezért – a szakszervezet elfogadhatatlan ajánlata miatt – kiszámíthatatlan lesz, késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Az utasok érdekében a MÁV – a törvényi előírások és a vasúti szabályok betartásával – igyekszik megszervezni a vonatközlekedést, a lehetőségeihez képest biztosítani az utasok eljutását, folyamatosan tájékoztatja az utasokat a vonatközlekedés helyzetének alakulásáról.


A MÁV-START Személyszállító Zrt. a csütörtöki egyeztetés során elsőként azt javasolta, hogy a még elégséges szolgáltatáson belül naponta 1709 személyszállító vonat – a belföldi személyszállító vonatok több mint fele – teljes útvonalon közlekedjen. Az egyeztetés második fordulóján engedményt tett: a kiszámíthatóság és az utasok elszállítása érdekében kezdeményezte, hogy a sztrájk ideje alatt naponta összesen 654 vonat – a napi vonat 20 százaléka – közlekedjen. A budapesti elővárosi forgalomban azt javasolta a személyszállító vasúttársaság, hogy a csúcsidőszakban (üzemkezdettől reggel nyolc óráig, illetve 13 órától 19 óráig) valamennyi vonalon, valamennyi vonat közlekedjen. A 22 órás műszak hazajuttatására további egy pár vonat közlekedését javasolta a MÁV-START a budapesti elővárosi vasútvonalakon.


A VDSzSz ezt a vonatmennyiséget soknak tartotta, javaslatuk az volt, hogy vonalanként két pár vonat, összesen 360 vonat közlekedjen, ebből az elővárosban csak 84 vonat. A dolgozók munkába járása, illetve a diákok iskolába eljutása nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe a szakszervezet véleménye szerint.


A még elégséges szolgáltatások kapcsán a MÁV Zrt., mint a vasúti infrastruktúra kezelője és a pályavasúti szolgáltatás biztosítója azt kezdeményezte, hogy a sztrájk idejére naponta négy órától tíz óráig, illetve délután tizenhárom órától huszonkét óráig biztosítani kívánja a vonatközlekedést valamennyi vasútvállalat számára. A tárgyalás második fordulóján a MÁV ZRt. konstruktív javaslattal állt elő: a reggeli idősávot 5.00-9.00 órára, a délutánit pedig 14-21 órára módosította. Ezzel szemben a VDSzSz csupán két-két órát biztosított volna – reggel nyolctól tízig, a csúcsforgalom után, illetve 17.00 órától 19.00 óráig – a vonatközlekedés lebonyolítására.


A vasúttársaságok azért nem fogadták el a VDSzSz javaslatát, mert a kevesebb vonattal, illetve a kisebb, két-két órás idősávval nem biztosítható az a minimális szolgáltatás, amit az utasok joggal elvárnak, vagyis a szakszervezeti javaslat csökkentett menetrendjével az utasok – iskolába és munkába járók – nem érnék el úti céljaikat.


A MÁV ZRt, illetve a MÁV-START Zrt. javaslatait a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete nem fogadta el. A még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások február elsején, pénteken 9.00 órakor folytatódnak.


A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás bizonytalan lesz. A MÁV-START a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján (www.mavstart.hu) olvashatók.


A sztrájktörvény rendelkezik arról, hogy a személy- és vagyonvédelemről a munkabeszüntetés időtartama alatt is gondoskodni kell. A jogszabálynak megfelelően az utas-biztonság, a vagyonvédelem, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése biztosított lesz a sztrájk ideje alatt is.


MÁV ZRt. – Kommunikáció
(kiadta: Kavalecz Imre sajtófőnök)




Háttér


A MÁV-START Zrt. az alábbi tájékoztatást adja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ Szolidaritás) által meghirdetett február 1-jén kezdődő határozatlan idejű sztrájk esetére, az elhalasztott utazásokra szóló menet- és helyjegyek visszatérítésének módjáról.

Utasunk, amennyiben a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük.

A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.

A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájkot megelőző nap 0.00 órától, a sztrájk lemondását követő 3. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül).

Utasunk, ha a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.


A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére 2008. január és február hónapra félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását követő 7. nap 24.00 óráig.


A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:



Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.

A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség.

Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.




A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr90320276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2008.01.31. 22:38:45

És akinek mondjuk a vonatozáson kívül nincs alternatíva, az pl. hol aludjon napközben (a vonaton hallottam egy ilyen példát, hogy nem tud hazamenni, mert nem jár a vonat, és még holnap éjszaka is dolgozik...)? A Keletiben? Vagy ezt is fizeti a MÁV, ha mondjuk kivesz valahol egy szobát?

petya.bacsi 2008.01.31. 22:41:34

Ja, még valami: szeretném Gaskó urat meginvitálni az elégséges szolgáltatás keretében induló egyik vonatra (nem hiszem, hogy utazott vonaton az az ember), vagy mondjuk a Keleti pályaudvarra, hogy személyesen élőben magyarázza el a buta utasoknak, hogy miért sztrájkolnak, és miért szívtják állandóan az utazóközönséget... De sztrájk után is szívesen látnám a vonaton a sok utas között... persze szövegelni könnyű.

petya.bacsi 2008.01.31. 22:43:38

Georgejr: érted, de ez lutri. Kivesz egy szobát, hogy aludjon pár órát, erőt gyűjtsön az éjszakára. Aztán mégsem fizetik ki, kidobott X ezer forintot, mert erről nem szól a közlemény. És költségekbe veri magát Gaskó úr követelőzései miatt. Röhej.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.01.31. 22:51:07

Értem, sajnos ez az egész egy nevetséges színjáték csak

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.01.31. 23:04:17

őszintén szólva, egyet kell értsek egyik kevésbé békés barátommal...

Istvan üzenete (22:57):
Kell a pénz SHOTGUNRA!
Istvan üzenete (22:58):
index.hu/gazdasag/magyar/mav080131/
Istvan üzenete (22:58):
És QRVA SOK lőszerre.

útbaigazítottam, kit is kell keresnie, miért is sztrájkolnak megint...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.01.31. 23:08:36

nah, mindenesetre itt az idő, hogy a MÁV megvalósítsa legalább az első pontot a sokpontos tervezetemből, azaz adják meg a
béremelést, meg mindent, DE... cserébe az elkövetett hibákért _minden_ MÁV+-start/stop ilyenolyan emberke a vagyonával felel.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.01.31. 23:10:09

amúgy nemrég néztem a Rambo 4-et, simán lehetne Rambo 5 Magyarországon ezen hír alapján...

Nudlee50 2008.01.31. 23:18:42

Én meg azt hiszem, hogy holnap bemegyek egy fémlapáttal anyám mellé egy bizonyos ügyeletre (mert ő nemsztrájkoló vasutas,aki holnap kocsival kénytelen menni) és mindenkit fejbevágok, aki ordibálva szidja a nagyanyámat az elcsúszott munkabérét, pluszköltségét követelve, vagy 1 ujjal is hozzáér anyámhoz!! Már ma elkezdték inzultálni őket ott. Abba nem gondolva, hogy ez nem megoldás.

petya.bacsi 2008.01.31. 23:30:46

Nudlee50: hát igen, a gond az, hogy az utas kinek tudja elmondani a baját? Annak, akiket elér: ügyfélszolgálat, kalauz, forgalmista stb. És sajnos ők kapják meg az utas dühét, holott nem az ő hibájuk az egész helyzet (kivéve, ha sztrájkolnak).
Múltkor kimentettem egy forgalmistát a dühödt utasok közül, akik már a családfája összes tagját szidták szerencsétlen embernek. Holott ő pont egy becsületes, és dolgozó vasutas volt.

2008.01.31. 23:44:48

23:40 - A 40/49-49-49-en nem tudnak felvilágosítani, h holnap be tudok-e menni dolgozni, 9kor ül újra össze a testület, hogy megvitassák az elégséges szolgáltatás mértékét.
Én 9kor már rég dolgozni akarok.
éseztígyhogy??
A sztrájkkal van tán a legkevesebb bajom, de ez nem az.
Ez anarchia. (anarcho-szindikátus?;) )

flimo13 2008.02.01. 01:41:05

Atomot a vdszsz-nek.

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2008.02.01. 07:21:01

Gaskó úrnak nincs valami emailcíme? ahová lehetne írni levelet hogy hátha mondjuk meggyőzi a sok levél hogy egy barom? továbbra se értem hogy lehet ilyet követelni, ha a cég ahol én dolgozom eadja egy leányvállalatát akkor nekem mér adnának prémiumot?

Nudlee50 2008.02.01. 07:41:34

Petya.bacsi: persze, végülis ezért is vannak ott, meg a panaszkönyv is, de nem egyszer tapasztaltam, hogy jogtalanul dühöngve üvöltöztek vele már majdnem nekimentek és a rendőröknek kellett beavatkozniuk. De mostmár nem fogom hagyni az biztos.
Másrészről természetesen a másik oldalon is akad 1-2 elvetemült örült.
Jól tetted, h megmentetted azt a forgalmistát!:) Én is szálltam már szópárbajba ilyen emberekkel, de volt, hogy az utas mellé álltam a vasutas ellen, mikor hogy :D

Jaaa, és a 70esen egyenlőre nem járnak a vonatok.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.02.01. 07:42:51

rudaywaltz: Gaskó telefonszáma 06/30-932-9113 (vdszsz honlap)

De tényleg, kedve MÁV blog, itt már megvan ahhoz a kritikus tömeg (kis Index címlap támogatással), hogy a jövő héten határozatlan idejű :) de legalább 1 napos utassztrájkot tartsunk - jegyet nem veszünk, bérletet otthon hagyjuk.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.01. 07:59:52

Karma : mi is tartsunk gördülő sztrájkot? :D rendben, de csak akkor ha a stílust is a kedves MÁV-alkalmazottak (nem a dolgozók) stílusához igazítjuk... úgyis van kitől tanulni, és azért még mindig tanulok új kifejezéseket, pedig nem beszélek valami szépen... Nudlee: szerintem aki normális dolgozó, az jobb ha szabit vesz ki; mert már sokadszor tesz keresztbe a MÁV az egész országnak, úgyhogy esetleg magyarázd meg az utasnak akit emiatt rúgnak ki;hogy sebaj, meg hogy te tisztességesen teszed a dolgod... vagy esetleg annak aki benzinre költi a kajapénzét, mert nem akarja hogy kirúgják... jah igen, amúgy ez sajnos már nem demagógia, hanem igenis valós opció a legtöbb helyen...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.01. 08:09:07

www.vdszsz.hu :
A december 17-i vasutas sztrájk percről-percre. Kattints ide!
A november 21-i vasutas sztrájk percről-percre. Kattints ide!
A november 7-i vasutas sztrájk percről-percre. Kattints ide!

és most ugye a február 1-jei sztrájk öles betűkkel az induló lapon... 3 hónap alatt már negyedszer, és lesz még...

Kedves Nudlee: csodálod hogy mindenkinek ökölbe szorul a talpa is? és persze ugye kirakni se lehet őket... amint véget ér a sztrájk, simán kiraknám mindet rendes felmondással "elégtelen munkavégzés"-re hivatkozva, és az indoklás bizonyítására mellékelném a panaszkönyveket, melyek bizonyítják, hogy a munkamorál semmit nem javult évek óta... ha munkaügyi pert indítanak, akkor viszontvád "jó hírnévhez való jog megsértése" vagy "rágalmazás" miatt... állítom, hogy ha ezen emberek helyett felvettek volna 4000 frissérettségist, most csend lenne;
és nyugalom...
süti beállítások módosítása